VACCINEREN IN DE REGIO, EEN TOELICHTING

GGD Brabant-Zuidoost voert de landelijke vaccinatiestrategie van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) uit. Het ministerie van VWS bepaalt wie  wanneer aan de beurt is, en wie welk vaccin krijgt. Het RIVM nodigt vervolgens de mensen uit die aan de beurt zijn. De GGD’en organiseren de locaties en het personeel om vaccinaties te zetten.

GGD Brabant-Zuidoost zet in de regio meerdere vaccinatielocaties op. Op een aantal locaties, in Helmond, Eindhoven en Best, wordt al gevaccineerd. Daarnaast worden nieuwe locaties opgebouwd maar nog niet in gebruik genomen, bijvoorbeeld in Valkenswaard en Bladel. Dit komt omdat er onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. GGD Brabant-Zuidoost bouwt de komende tijd wel door, want we willen klaarstaan en direct kunnen starten zodra er wél meer vaccins beschikbaar zijn.

De juiste doelgroep naar de juiste locatie, voor het juiste vaccin
Inwoners met een uitnodiging van het RIVM maken een afspraak via het landelijk callcenter van de GGD. Dit nummer staat vermeld in de uitnodigingsbrief. De afspraak is dat het landelijk callcenter probeert de afspraak zo dicht mogelijk bij de woonlocatie in te plannen. Hierbij wordt ook gekeken naar welk vaccin er op welke locatie aanwezig is. Het is belangrijk dat het juiste vaccin bij de juiste doelgroep terecht komt. Hierdoor kan het voorkomen dat mensen niet bij de dichtstbijzijnde vaccinatielocatie, maar bij een andere locatie binnen de regio gevaccineerd worden.
In Helmond en Eindhoven wordt bijvoorbeeld momenteel alleen het BioNTech/Pfizer vaccin gegeven en in Best alleen het AstraZenaca vaccin. Dit kan in de loop van de tijd ook weer veranderen, vandaar dat het landelijk callcenter er voor zorgt dat de juiste mensen naar de juiste locatie, voor het juiste vaccin gaan.

Soms vaccinatie buiten de regio
Soms is het plannen van een afspraak niet altijd op korte termijn mogelijk binnen de eigen regio, omdat de beschikbare vaccins gereserveerd zijn. Als mensen (mét uitnodiging) toch snel geprikt willen worden, dan kunnen ze worden ingepland bij een vaccinatielocatie verder van huis en/of in een andere regio.

De vaccinatiecapaciteit wordt wekelijks groter.
Momenteel worden door het landelijk callcenter per week zo’n 200.000 afspraken ingepland. In de regel gaat dit goed, maar helaas niet altijd. Er is voortdurend nauw contact tussen het landelijk callcenter en de GGD’en om er voor te zorgen dat het maken van afspraken soepel gaat verlopen. 

Vragen of meer informatie?
Algemene vragen over de coronavaccinatie: www.coronavaccinatie.nl of bel 0800-1351
Vragen over de vaccins: www.rivm.nl/covid19
Vragen over vaccinatielocaties: www.ggdbzo.nl

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten