BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

Omgaan met hoogsensitiviteit
Donderdag 12 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Hoe ervaren hoogsensitieve mensen de wereld om zich heen en welke invloed heeft het hoogsensitieve brein op het denken, voelen en handelen?
Deze vragen komen aan bod tijdens de lezing over hoogsensitiviteit in de Bibliotheek Veldhoven.

Spreker is Sandra van der Burgt, coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze begeleidt hoogsensitieve personen bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze leren, in verbinding met zichzelf en de ander, verantwoorde keuzes te maken, waardoor zij zich ontspannen én energiek voelen, zonder zich te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 12 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/hsp

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Workshop Robotrace

Woensdag 11 mei, 15.00-16.30 uur | 9-12 jaar

Deelname € 5,-

 

Kinderen maken hun eigen racebaan en programmeren een robot tijdens de workshop Robotrace in de Bibliotheek Veldhoven. Nynke Wesseling leert de kinderen alles over de 'Ozobot'. Ze laten hem oefeningen doen en bepalen naar welke instructies de Ozobot moet luisteren. Met behulp van kleurcodes programmeren ze de robot, die vervolgens supersnel over de baan vliegt. Welke robot gaat het eerst over de finish? 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 11 mei van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deelname kost €5,-, kaarten zijn te koop via www.bibliotheekveldhoven.nl/robotrace.


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

 

Stamboomcafé
Zaterdag 14 mei, 11.00-15.00 uur

Deelname gratis

 Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

 Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van uw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk gaat u naar huis met de namen van uw voorouders uit de Franse tijd!

 En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (afdeling Kempen en Peelland) i.s.m. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. 

 

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 14 mei van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

Kleurwedstrijd Woezel & Pip
Tot zaterdag 14 mei

 

Ter promotie van de Sing-a-Long voorstelling van Woezel & Pip op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm, organiseren De Schalm en de Bibliotheek Veldhoven een leuke kleurwedstrijd.

 

Deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals knuffels, T-shirt en boeken van Woezel & Pip! De kleurplaat is af te halen in de bieb of te downloaden en printen vanaf de Bibliotheekwebsite. De kleurplaat is tot zaterdag 14 mei in te leveren in de Bibliotheek Veldhoven. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

 

Over de voorstelling

Na het grote succes van ‘Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!’ en ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ bestormen ze nu de theaters met de 'Woezel & Pip Sing-a-Long'. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest! De voorstelling is op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm.

 

Meer informatie en kleurplaat downloaden: www.bibliotheekveldhoven.nl/kleurwedstrijd

 

 

Gratis loopbaanadvies
Maandag 16 mei, 12.30-14.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein zetten zich in om werkenden, werkzoekenden en baanveranderaars te helpen op het gebied van mentale gezondheid.

Elke maand voorzien ze geïnteresseerden van gratis loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven. Ze geven advies over onderwerpen als omgaan met werkdruk en werkstress, evenwicht creëren tussen je privésituatie en je werk, solliciteren zonder stress, etc.

Dus ben je op zoek naar werk? Wil je meer energie en plezier uit je werk halen? Sta je stil in je ontwikkeling? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Deze middag krijg je persoonlijk advies van ervaren loopbaanprofessionals. 

 

Loopbaancoach Daniëlle Bax

Werken is allang niet meer alleen maar een manier om geld te verdienen. Het is veel meer dan dat! Daniëlle Bax, coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling, begeleidt je naar een baan die écht bij je past. Krijg inzicht in jezelf en zorg voor bewuste keuzes die leiden naar meer energie, rust en werkgeluk.

 

Loopbaancoach Tosca Goes

Heb jij meer in je mars? Ben je klaar voor je volgende stap? Zin in een nieuwe werkomgeving? Is online/offline netwerken écht (n)iets voor jou? Ben je klaar om gevonden te worden? Tosca neemt graag de tijd om hierover met jou te sparren en te kijken naar de mogelijkheden.

 

Loopbaancoach Carin van Holstein

Carin van Holstein staat voor je klaar om met je te sparren en te spiegelen. Zij helpt je om de regie over je loopbaan (weer) in eigen handen te nemen, zodat je de komende jaren gegarandeerd fluitend naar je werk gaat.

 Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein. Foto: Brigit Strijbos.

Praktische informatie

Het gratis loopbaanadvies is op maandag 16 mei van 12.30 tot 14.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Meld je vooraf aan bij de loopbaancoach om verzekerd te zijn van een plekje. Op 16 mei is dat Carin van Holstein. Aanmelden kan bij haar via tel: 06-51 32 50 14 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanspreekuur

 

KennisMakers: Fotograferen
Dinsdag 17 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op dinsdag 17 mei is het de beurt aan hobbyfotograaf Ton van de Ven. Hij vertelt over zijn passie voor fotograferen en geeft praktische tips.

Ton: “Het gebeurde mij toen iemand me vertelde dat zij hele mooie foto’s had gemaakt van een natuurgebied waar ik vaak wandel. Het bracht me op het idee om van fotograferen mijn hobby te maken. Met een geleende spiegelreflexcamera ging ik wat eerste foto’s maken, die ik best leuk vond. Daarna keek ik op internet wat filmpjes over fotograferen en dat versterkte mijn enthousiasme zodanig dat ik zelf een geschikte camera kocht. Bij de aankoop kreeg ik drie digitale fotocursussen cadeau. Door deze te volgen werd ik me ervan bewust dat een goede foto maken niet veel meer moeite kost, maar wel veel meer plezier oplevert!”.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op dinsdag 17 mei van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/fotograferen

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

KennisMakers: Burn-out
Donderdag 19 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op donderdag 19 mei is het de beurt aan Richard van Gennip. Hij vertelt over burn-out.

Richard werd zelf een burn-out de baas en besloot de opleiding tot coach bij begeleiding van een burn-out te volgen en zijn eigen burn-out coachingsbedrijf te starten.
Richard: “Wat mijn coaching anders maakt, dat vertel ik je graag in mijn lezing. Een burn-out is namelijk geen zwakte. Je bent gewoon te lang sterk geweest."

 

De activiteit is bedoeld als eyeopener voor mensen die hun burn-out ontkennen of nog niet herkennen. Daarnaast is het interessant voor mensen met een burn-out die ondersteuning zoeken. De lezing is interactief en vooral ook bedoeld om ervaringen te delen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op donderdag 19 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/burn-out

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Workshop: cv schrijven
Donderdag 19 mei, 10.30-12.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Slechts 9 seconden duurt het bekijken van een cv gemiddeld, waarna beslist wordt of het de moeite is om de bijbehorende sollicitatiebrief te lezen. Het doel van een cv is dus om snel een goed overzicht te geven van wat de sollicitant allemaal in zijn mars heeft.

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, is het nodig om een cv samen te stellen dat werkt. Maar hoe maak je zo’n cv? Wat moet er in? En wat juist niet?

In deze workshop geeft loopbaancoach Daniëlle Bax tips voor het schrijven van een wervend cv. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop vindt plaats op donderdag 19 mei van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/cv

 

 Daniëlle Bax. Foto: Brigit Strijbos.

 

Workshop trommelen
Zaterdag 21 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is een workshop trommelen voor de jeugd door het Gilde Sint Lambertus uit Meerveldhoven. Gildehoofdman Harm Tiersma leert kinderen om op een gildetrom te roffelen. Eerst oefenen op een paar plankjes… En dan het echte werk!

 


Praktische informatie

De workshop is op zaterdag 21 mei 2022 van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. (Groot)ouders zijn ook welkom om een kijkje te nemen. Deelname is gratis. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/trommelen

 

Voorleesmiddag: Fantasie
Woensdag 25 mei, 15.00-15.45 uur
Deelname gratis

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier! 

Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven regelmatig voorleesactiviteiten organiseert, zoals de maandelijkse voorleesmiddag. Deze maand leest lees- en mediaconsulent Martijn van de Bibliotheek Veldhoven voor uit boeken over grappige fantasiedieren. Na het voorlezen gaan kinderen zelf een gek dier ontwerpen.

Praktische informatie
De voorleesmiddag over fantasie is op woensdag 25 mei van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en is vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag