ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

Jaarvergadering en nieuwe plannen

Onze leden zijn weer bijgepraat tijdens de jaarvergadering, waar we wat nieuwe plannen hebben toegelicht, waar je ook in deze nieuwsbrief meer over kunt lezen. Net als over verschillende activiteiten die juist weer terug zijn gekomen na de coronatijd. Dus lees maar snel verder!

Straatnamen

In de nieuwsbrief van december 2021 hebben we al aandacht gevraagd voor ons plan om een boek uit te brengen waarin alle straten van Veldhoven zijn opgenomen. Het moet geen saaie opsomming van straatnamen worden maar een boek met foto’s van en verhalen en anekdotes over straten. Inmiddels hebben zich mensen gemeld die voor foto’s van nu willen gaan zorgen. En natuurlijk hebben we een rijk fotoarchief met foto’s van toen.  We zijn echter nog naarstig op zoek naar leuke verhaaltjes en wetenswaardigheden: zie bijgaand voorbeeld. Het hoeven geen compleet uitgeschreven bijdragen te zijn. Met steekwoorden en korte aantekeningen over een gebeurtenis of situatie komen we al een heel eind. En als je liever je verhaaltje aan ons wil vertellen, komen we natuurlijk graag bij je langs om het op te tekenen. Of kom naar onze heemkamer in de bieb. Je kunt dan meteen ontdekken hoe die is ingericht en wat je er kunt vinden. Bovendien kun je daar het prachtige straatnamenboek van Baarle-Nassau inkijken zodat je een beter idee krijgt van hoe een straatnamenboek eruit kan komen zien. We zijn er op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagmorgen van 10:30 tot 12:00 uur. 
We zoeken ook nog een mooie titel voor het straatnamenboek. Mocht je inspiratie hebben......

Op Schoot woonde Jan Piep. Vanwaar die bijnaam? Jan was wever en als Jan op zijn weefgetouw zat, riep hij zo nu en dan tegen zijn wederhelft: Toe, Nel, piept nog ‘s. Dan piepte Nel: piep, piep! Jan volgde Nel’s voorbeeld en zo ontstond een wederzijds gepiep op het ritme van het weefgetouw.

 

Lessen WOII weer terug

https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2022/04/22/lessen-op-de-basisschool-over-wo-ii-weer-terug-na-corona%ef%bf%bc/Na een onderbreking van twee jaar vanwege de coronapandemie wordt de lessencyclus “De tweede wereldoorlog in herinnering” weer hervat. Deze cyclus, gestart in 2014, wordt nu verzorgd door het Erfgoedhuis en is ontstaan uit de activiteiten van de eerdere heemkundestichtingen. Dit jaar doen nog niet alle scholen mee, maar we bereiken toch ruim 350 Veldhovense leerlingen uit groep 7 of 7/8. 
Ook op het Sondervick college geven onze gastdocenten les 2, de lessen 1 en 3 komen aan bod binnen het reguliere schoolaanbod. Onze les over de lokale geschiedenis wordt als zeer waardevol beschouwd. Lees meer over de lessen.

Films en foto's kijken bij Sele

Sinds maart zijn de foto- en filmmiddagen bij woonzorgcentrum Sele weer mogelijk.
De filmreeks begon met de film 100 jaar Veldhoven” van Francien Somers. De herkenbaarheid sprak de mensen enorm aan. Verder vertoonden we een film uit 1953 over enkele vrije beroepen in het dorp en de sigarenmakers van Duc George die de fabriek verlaten, kinderen op straat, bejaarden in het klooster en de poppenkast van Jan Nabben en Jan de Wit. Ook vertoonden we een film over de jongens- en meisjesschool in Zeelst uit 1967, waarop velen zich kunnen herkennen.

De films werden afgewisseld met foto’s waarvan nog gegevens ontbreken. Deze keer was de grote klapper het achterhalen van de namen van de personeelsleden van het confectieatelier in de Molenstraat op de groepsfoto’s van een personeelsuitje. De filmmiddag werd zoals altijd afgesloten met het afspelen van een uitvoering van “wij komme van Zilst”, het Zeelster volkslied van Piet Rijkers.

Kapelstraat-Zuid
Op fotomiddag in maart toonde Jan Roosen foto’s van gezinnen die in de Kapelstraat-Zuid wonen of woonden. Daarbij werden de familierelaties door de aanwezigen besproken en de gegevens aangevuld. Jan laat steeds van de aanwezigen afhangen welke straat of straten hij bespreekt.

Welkom
Elke eerste zaterdag van de maand is het filmmiddag en elke derde zaterdag van de maand is het fotomiddag in de recreatiezaal van Sele. De middagen beginnen om 14 uur. Voor de aanwezigen is het een leuke middag met veel gespreksstof en voor ons een bron van informatie die anders snel zal verdwijnen. Iedereen is welkom.

Jaarvergadering

Dertig leden woonden onze jaarvergadering op dinsdag 30 maart bij. Er werden verschillende zaken besproken, zoals het aanpassen van het huishoudelijk reglement, de rol van de vereniging bij het gemeentelijke monumentenbeleid en de kerkenvisie. Ook werden het financiële beleid, de begroting en het beleidsplan 2022 t/m 2024 goedgekeurd. Aan het activiteitenplan voor 2022 werd het scannen van De Koers van Oers toegevoegd. De vereniging heeft een boekenscanner aangeschaft, zodat het scannen van boeken veel sneller kan gebeuren. Na de pauze kwamen de verschillende bestaande werkgroepen aan de orde en werd besloten snel te beginnen met een werkgroep archeologie en een werkgroep monumenten. De vergadering werd besloten door een presentatie van Jac van Lieshout over de Geheimen van Veldhoven Voor onze nieuwe en bestaande werkgroepen Digitale beeldbank, Historische, geografie, Verbonden levenslopen, Mondelinge bronnen, Foto’s gemeente Veldhoven en Straten met een verhaal zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Meld je gerust bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je interesse hebt. Lees hier meer over de jaarvergadering.

Uitnodiging

De tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot is nog tot en met 22 mei te zien. Een bijzondere expo die mede met medewerking van Erfgoedhuis Veldhoven tot stand kon komen. Met trots kijken we terug op een geslaagde tentoonstelling. Goed nieuws voor leden van onze vereniging: de directie van ’t Oude Slot je uit om bij de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling te zijn. De toegang is gratis, je mag één introducé meebrengen en er wordt voor een hapje en een drankje gezorgd. We verwelkomen je graag op zondag 22 mei tussen 14:00 en 17:00 uur in Museum ’t Oude Slot. Als je van deze uitnodiging gebruik wilt maken, meld je dan vóór 15 mei aan via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding ‘lid Erfgoedhuis Veldhoven’.

Onze Heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.