THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

 

Släpstick – The Roaring Twenties

Donderdag 2 juni, Muziektheater/No Dutch Required

20.15uur, €26,50

 

The Roaring Twenties: Dé onovertroffen, magnifieke, chique, swingende, zingende, roerende, ontroerende, champagne proostende, crème de la antirimpelcrème belevenis van het decennium komt naar ons theater.

 

Een avond als nooit tevoren! Een Jubileumvoorstelling die de gloriedagen van Släpstick even fijnzinnig als elegant laat herleven! Wentel uw wederhelft rond op de buzzing beat van de dansorkesten!

Baad in de pracht en praal van de feestzaal in Jugendstil en zwelg in de decadentie van de upper class…

En ja, wat zou het, als de tafelpoten een beetje wankel zijn? So what, als het orgel op instorten staat? Wat nou, als de kroonluchter aan een paar losse boutjes hangt?

Alles werkt prima! Nee hoor, alles is hélemaal onder controle! Er kan echt hélemaal níks misgaan! Níets kan deze daverende Jubileumavond in de weg staan!

Dus: doe uw feestkleding aan en betreed de rode loper! ‘The Roaring Twenties’ komt naar het theater en u bent van harte uitgenodigd!

Släpstick ontstond in 1997 onder de naam Wereldband en beleeft dit seizoen haar jubileum. Vanwege het 25-jarig bestaan brengt de groep een feestelijke voorstelling. Omdat Släpstick haar gehele publiek in de gelegenheid willen stellen om het Jubileum mee te vieren, geeft zij in ieder theater een Bal. Een voorstelling in de vorm van een feest in de stijl van de jaren ’20 van de vorige eeuw, compleet met rode loper. Een voorstelling die eindigt in een feest met het publiek.

Na het enorme succes van de vorige show die werd omschreven als ‘variété op lachwekkend hoog niveau’ toerde Släpstick de afgelopen jaren niet alleen in Nederland maar ook in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, België en Nieuw-Zeeland. Släpstick won meerdere (inter)nationale prijzen zoals de Johan Kaartprijs (NL), Comedy Award Moers (D) en The Spirit Of The Fringe Award (UK).

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Sportgala 2022

Vrijdag 3 juni, Special

20.00uur, €0,00

 

Het Sportgala Veldhoven wordt jaarlijks georganiseerd in Theater de Schalm. U bent van harte welkom om op vrijdag 3 juni 2022 het Sportgala bij te wonen. De entree is gratis! Tijdens deze feestelijke avond wordt de sportman, sportvrouw en het sporttalent van Veldhoven 2020/2021bekend gemaakt.

 

Kandidaten voor de titel moeten een opmerkelijke sportieve prestatie hebben geleverd, in Veldhoven wonen of lid zijn van een in Veldhoven gevestigde sportorganisatie, die valt onder NOC*NSF of een UDO erkende sportbond of organisatie. Een selectiecommissie, bestaande uit vijf personen, die een sterke relatie met de Veldhovense sport hebben, kiest in iedere categorie drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Het Sportgala Veldhoven is bedoeld voor sporters, bestuurders, vrijwilligers en iedereen die de Veldhovense sport een warm hart toedraagt. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente en diverse sponsors uit de Veldhovense samenleving.

 

Chris Verlaan – Man in de maak

Vrijdag 3 juni, Cabaret

20.30uur - €17,50

 

“Word autist, word autist het is beter dan verkrachter of zelfmoordterrorist", zong Chris in een uitverkocht Luxortheater in Rotterdam, waarop het publiek hem tot winnaar kroonde. Kom genieten van het debuutprogramma van data-analist Chris Verlaan uit Almere, die glansrijk de jury- én publiekprijs van Cameretten 2018 won. 

De jury van Cameretten schreef: “Hij lijkt geïnspireerd door mensen als Kees Torn en Hans Dorrestijn… Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid”. Naast de publieksprijs won Chris ook de juryprijs van Cameretten 2018.

In ‘Man in de Maak’ legt Chris de vinger op de zere plek; bij hem, bij u en om ons heen. Soms fijnzinnig, soms bitterzoet maar de liefdevolle klappen zijn altijd doordrenkt met vrolijkmakend cynisme en pessimisme.

 

Verlaans stijl is origineel en tegelijkertijd traditioneel qua vorm, met afwisselend hilarische liedjes en korte verhalen die druipen van zelfspot en cynisme.’

De Volkskrant

 

 

Vocal Works – Kids in concert

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert

14.15 en 16.00uur, €5,50

 

Op zaterdag 4 juni treden de jongste sterren van zangschool Vocal Works op in theater de Schalm. 
Met liedjes van Kinderen voor Kinderen en gezellige popliedjes maken ze er een feestje van!

 

Dana Winner – One Moment

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert/No Dutch Required

20.15uur, €31,00

 

Dana Winner reist opnieuw langs de Nederlandse theaters met het theaterconcert One Moment. In deze tour vertelt ze haar persoonlijke en muzikale verhaal, anno 2022. Tegelijkertijd werkt ze aan een nieuw album.

Dana Winner vierde 30 jaar carrière, haar versie van One Moment In Time werd meer dan 100 miljoen keer bekeken en als moeder van een dochter die inmiddels de 22 is gepasseerd, is het hoog tijd voor nieuwe muziek. Op de nieuwe plaat en in de voorstelling zingt ze over de thema’s die vandaag in het leven van de Belgische zangeres spelen. 

Het wordt wederom een emotionele en onvergetelijke avond, waarop vanzelfsprekend ook de grote Nederlandstalige en Engelstalige hits aan bod komen. Dana wordt begeleid door haar vaste muzikanten. 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Bing is jarig (1+)

Maandag 6 juni, Jeugd en Familie

14.00 en 16.00uur, €20,00

 

‘Bing is jarig’ is een vrolijke voorstelling van 60 minuten met nieuwe liedjes van Bing met interactie over de verjaardag van Bing. In de voorstelling viert Bing zijn verjaardag samen met de kinderen in het theater en al zijn bekende vriendjes Coco, Sula, Pando, Amma en natuurlijk Flop. Het hoogtepunt van de voorstelling is het partijtje van Bing, hier zullen al zijn vriendjes verkleed verschijnen. En de kinderen in het theater mogen ook verkleed naar de voorstelling komen!

 

 

Pieter Derks – Uit het niets

Dinsdag 7 juni, Cabaret

20.15uur, €23,00

Daar is hij weer! In zijn vorige voorstelling wist hij het publiek met zijn persoonlijke rode draad te ontroeren, maar ook met scherp engagement bij de les te houden. Niet voor niets werd deze voorstelling genomineerd voor de Poelifinario.

In zijn nieuwe voorstelling Uit het niets stelt hij opnieuw verrassend simpele vragen. Omdat je in ingewikkelde tijden de dingen niet moeilijker moet maken dan ze zijn. Pieter heeft zin om weer los te gaan, met verhalen, grappen, muziek - en wie weet wat er allemaal nog meer tevoorschijn komt.

Tekst, spel en muziek: Pieter Derks

AD | ★★★★★  Pieter Derks brengt prachtige ode aan strijdbaarheid van zijn te vroeg geboren dochter ... zijn persoonlijke rode draad weet hij steeds weer moeiteloos met de actualiteit te verbinden en scherp engagement wordt afgewisseld met luchtigere onderwerpen.

 

NRC | ★★★★★  Voor wat het waard is' van Pieter Derks is flonkerend, ideeënrijk cabaret. ... bij elkaar maakt het Voor wat het waard is tot een flonkerende, steengoede voorstelling, de beste die Derks tot nu maakte.

 

Telegraaf | ★★★★ Pieter Derks laat zich in nieuwe show van zijn intiemste kant zien. ...de voorstelling is duidelijk met zorg opgebouwd en inhoudelijk sterk.

 

De Volkskrant | ★★★★ Pieter Derks stelt prikkelende vragen over de vermarkting van de zorg, het onderwijs en zo'n beetje alles ...zijn kritische bespiegelingen op de thema's van de tijd-zijn specialiteit.

 

Theaterkrant |  Sterke en originele grappen over marktdenken ...maar wat betekent dat voor ons zelfstandige denken en doen? Het is een uitermate prikkelende vraag die Derks voortdurend laat terugkomen in zijn vele verhalen, die hij zoals altijd lardeert met scherpe en originele grappen.

 

Dagblad van het Noorden |  De cabaretier die erbij hoort ...je mag vaststellen dat zijn achtste show vaktechnisch de beste van zijn carrière is.

 

 

Buurman en Buurman (4+) – Buurman en Buurman gaan kamperen

Zaterdag 11 juni, Jeugd en Familie

13.30 en 15.30uur, €19,50

 

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…. 

Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.

Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten 


Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!

De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

 

 

Vocal Works – Jubileumfeest

Zaterdag 11 juni, Theaterconcert

20.00uur, €7,50

 

Op 11 april viert Vocal Works haar 22 jarig bestaan met een spetterende feestavond. Tijdens dit concert treden tieners en volwassen leerlingen op met een live band. Ook zal Saskia met een aantal zangers een duet zingen, o.a. Paul Vredenberg.

 

De band bestaat uit: Bas van Dijk - drums, Ad van Kemenade - gitaar, Erik-Jan van Dijk - gitaar, Pieter van der Zeeuw - bas.

 

 

De Mega Sint Zomer Show

Zondag 12 juni, Jeugd en Familie

10.30uur, €20,00-€28,00

 

VERPLAATSTE SHOW - Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas gaan hun zomerrust onderbreken, en hebben besloten om in mei/juni op het vliegtuig te stappen naar Nederland om de kinderen toch het feest in het theater te geven wat ze verdienen! Het betreffen de verplaatste shows (in een zomers jasje) van de voorstellingen die in de laatste week van de Sinterklaasperiode door de Covid-maatregelen niet door hebben kunnen gaan.

Het wordt een ludieke eenmalige show, waar je bij moet zijn! Sinterklaas is alvast zijn mooiste zwembroek aan het uitzoeken, en Meneer van Driel heeft nog niks door… Dat wordt dus chaos in het theater! ☀️☀️

Dresscode: SUMMER!

Kom je liever in november? Op 29 & 30 november komt De Mega Sint Show 2022 ook naar Theater de Schalm. Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

 

Literair Café Veldhoven: Marieke Lucas Rijneveld - De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zondag 12 juni, Theatercollege

14.00uur, €10,00-€12,50

 

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst 9 literaire prijzen en 4 nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden. 

 

Poëzie
In zijn dichtbundels geeft Marieke Lucas een blik in zijn universum, dat aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar. In 2015 debuteerde hij met de bundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. De bundel Fantoommerrie, die in 2019 verscheen, werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. 

Met zijn nieuwe bundel Komijnsplitsers (2022) zet Marieke Lucas opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt hij wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. 

Romans 
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. 

In april 2022 verschijnt Het warmtefort; het Boekenweekessay behorend bij de Boekenweek met als thema ‘Eerste liefde’. 

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf. 

 

Over Literair Café Veldhoven 
Op zondag 12 juni is Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden, bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden. 

De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven organiseren sinds 2018 Literair Café Veldhoven. De edities vinden afwisselend plaats in Theater de Schalm en Museum 't Oude Slot. In de afgelopen jaren hebben we onder andere Ronald Giphart, Heleen van Royen, Griet Op de Beeck, Nico Dijkshoorn en vele enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen.

 

 

Tineke Schouten – Dubbel

Dinsdag 14 juni, Show

20.15uur, €39,00

 

Is het leven nu makkelijk of moeilijk? Is het leven nu mooi of lelijk? Dat vraagt Tineke zich al heel lang af. Natuurlijk, in dit prachtige Nederland met onze vrijheden en verworvenheden is het leven meestal mooi en is het perfect uit te houden, maar als je alle ellende van de wereld tot je door laat dringen kun je de boel behoorlijk somber inzien. Voelt best dubbel, toch? En ja, hoe worstelen wij ons met goed fatsoen door dit ‘dubbele’ leven? Voor Tineke is dit gegeven al 40 jaar een grote bron van inspiratie.

Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren. 

Al vierentwintig shows toonde Tineke ons allerlei types, imitaties van beroemdheden met hun eigenaardigheden. En nu voor deze 25ste jubileumshow kan ze niet wachten om jullie weer hartelijk te laten lachen om splinternieuwe types met hun menselijke tekortkomingen. En natuurlijk ontbreken de mooie gevoelige liedjes niet. En beloofd: ook Bep Lachebek komt nog heel even voorbij. Beppie, van buiten en van binnen een brok tragiek. Beppie neemt nog een dubbele wodka, lacht te luidruchtig en ligt ongegeneerd dubbel, dubbel met een dubbele L. Want het leven moet van tijd tot tijd wel gevierd worden. Tijd voor een feestje, hoe moeilijk kan dat zijn? Vanavond is het leven mooi.

 

 

Kiek Veldhoven - Hét fotografie-event voor De Kempen en omstreken

Woensdag 15 juni, Theatercollege

19.30uur, €9,00

 

Het wordt wederom tijd voor een interessante avond voor fotografen uit De Kempen en omstreken. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

 

Gastsprekers
Kiek Veldhoven verwelkomt namelijk niet één, maar twee fotografen op het podium. Er is ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens editie 3 ontvangen we allereerst Marvin Slaats. Muziek is een grote passie van deze Veldhovense fotograaf en zodoende is hij vooral druk met het schieten van beelden op festivals, theaters en allerlei andere podia. Een totaal ander verhaal hoor je later op de avond. Dan staat namelijk natuurfotograaf Jeffrey Van Daele op het podium. Deze energieke Belg richt zich sinds 2015 volledig op de fotografie, is auteur van meerdere educatieve boeken en bracht tevens het fotoboek ‘Exit Africa’ uit. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het digitale magazine Fotokot. 


Interactief
Het blijft niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema (natuurfotografie) van deze avond past. Dit kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Jeffrey Van Daele wordt besproken.

Daarna verrassen we enkele toeschouwers van Kiek Veldhoven met de nodige leuke prijzen. Als slot worden nog tips gegeven voor interessante uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen.

Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen. 

 

 

Koefnoen – Koefnoen Live

Woensdag 15 juni, Cabaret

20.15uur, €30,00

 

Na zestien succesvolle seizoenen op televisie trekken de mannen van Koefnoen nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in. Up-to-date en fonkelnieuw materiaal, vertolkt door vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. 

 

De wereld verandert razendsnel, soms sneller dan we in de gaten hebben. Dingen kunnen niet meer, mogen niet meer en niets lijkt blijvend. Hoe verander je een beetje soepeltjes mee? En wil je dat, durf je dat, kun je dat? Of blijf je liever in een zelfgekozen lockdown zitten bingewatchen naar nostalgische kostuumseries over een begrijpelijke, troostrijke wereld? 

Owen Schumacher, Paul Groot en Jeremy Baker geven in Veldhoven een werkvoorstelling van deze gloednieuwe show. Met script bij de hand en geen idee hoe het gaat worden. Echt de allereerste stappen vanaf de schrijftafel. Verwacht dus geen kant en klare voorstelling, geen decor, geen kostuums. Alleen wat tafels, stoelen en bange acteurs die ‘wat gaan uitproberen’. Met alle gevolgen van dien!  

 

Deze voorstelling is verplaatst van 9 december 2021 naar 15 juni 2022.

 

 

Phil Bee - Blue eyed blues & soul tour

Woensdag 22 juni, Theaterconcert

20.15uur, €24,50

 

Phil Bee speelt al 30 jaar op internationale podia (van Memphis tot Warschau) met zijn blues- en soul gerelateerde bands. Hij won diverse Dutch Blues Awards voor beste zanger, beste CD en beste band.

 

WINNAAR THE VOICE SENIOR 2021!

Het ‘grote mainstream’ en meteen ook miljoenenpubliek heeft kennisgemaakt met Phil Bee in het muziekprogramma ‘We Want More’ (SBS6) waarin hij met zijn band in enkele uitzendingen iedereen, inclusief de voltallige jury die toch niet meteen te boek staat als grote blues en soul adepten, heeft verbaasd. André Hazes was vanaf de eerste noot fan en dat resulteerde in een nauwe samenwerking na de laatste uitzending. De single ‘Need your love so bad’ werd samen opgenomen en door DINO Music uitgebracht. Ook in de 2021 Corona periode was Phil regelmatig te zien bij Veronica Inside en bij het Fieldlab evenement in de Ziggo Dome.

Phil Bee neemt je mee naar de jaren 60/70 met eigen versies van covers én eigen nummers van één van zijn 16 albums. Een vleugje Joe Cocker is nooit ver weg, maar het is veel meer dan dat. Rauw, ongepolijst en ondersteund door een super strakke band van Nederlandse topmuzikanten.

 

 

Wij komme van Zilst - Harmonie L’Union Fraternelle - 150 jaar

Zondag 26 juni, Theaterconcert

14.00uur, €5,50

 

Harmonie L’Union Fraternelle bestaat 150 jaar. Tijdens een feestelijk concert worden herinneringen opgehaald en vanzelfsprekend bekende muziek gespeeld.

Het traditionele nieuwjaarsconcert staat in het teken van het 150-jarig jubileum. Alle orkesten en groepen van de vereniging, groot en klein, zullen hier te horen zijn met veelal bekend werk. Samen met het publiek wordt het verjaardagsfeest gevierd. Met veel muziek, het Zeelster volkslied, veel oude foto’s en mooie verhalen. En natuurlijk worden ook de jubilarissen gehuldigd.

Het jubileum vieren we in verschillende etappes. Naast dit concert staat op het programma onder andere Drums & Beats van de slagwerkgroep, Power of L’UF Summertime en we sluiten het jaar af met Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen.