Voorinschrijving jaarboek Veldhoven-Dorp

Ook dit jaar is het weer gelukt om interessante Veldhovense onderwerpen te verzamelen voor het samenstellen van een jaarboek voor Veldhoven-Dorp. Dit is mede te danken aan de uitbreiding van de redactie van het jaarboek. Nathalie van Lierop en Fieke Bazelmans hebben zich met veel enthousiasme aangesloten.

De jacht
Wij zijn dan ook trots dat we half november alweer het vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp kunnen presenteren! Het wordt een veelzijdige uitgave met echte Veldhovense onderwerpen, zoals natuurtheater De Wetering, de jacht in Veldhoven, de Veldhovense springstier, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, café de Zwaan, de historische brand op de Locht en herinneringen van Frits Janssen aan Indië. Ook openen we het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield, laten we foto’s van toen en nu zien, klassenfoto’s en nog veel meer. 

Voorinschrijven
Het fullcolour jaarboek 2022 telt ongeveer 160 pagina’s. Het boek is voorzien van een harde kaft en is rijk geïllustreerd. De kosten bedragen € 20, bij voorinschrijving tot 15 september betaal je maar € 17,50. Bestellen kan door voor 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. Jaarboek 2021. Vergeet niet om je e-mailadres of huisadres bij de omschrijving te vermelden bij het overmaken. Voorinschrijven kan ook door vóór 15 september een inschrijfformulier in te vullen bij Primera in de Kromstraat.

Reconstructie: wie helpt?

In 1861 werd Joannes Jacobus Sengers (1833-1895) aangesteld als kapelaan van de Caeciliaparochie in Veldhoven-Dorp. Kapelaan Sengers was een multitasker avant la lettre. Hij zorgde niet alleen voor het zielenheil van de Veldhovense parochianen maar zag in zijn vrije tijd ook nog kans om zich te verdiepen in de parochiegeschiedenis van Veldhoven-Dorp. Aan de hand van de doop- en huwelijksregisters van de Caeciliaparochie reconstrueerde hij vanaf de 17e eeuw meer dan 2000 Veldhovense gezinnen. Het is een indrukwekkend handgeschreven document van ruim 100 pagina’s.

We hebben het document gekopieerd en het zou mooi zijn om er een overzichtelijk Word-bestand van te maken waarvan iedereen gebruik van kan maken.
Heb je tijd en zie je het als een uitdaging om dat te realiseren of wil je meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het handschrift van kapelaan Sengers is heel goed te lezen en je kunt er alle nodige tijd voor nemen om het document te transformeren tot een handzaam, gebruiksvriendelijk Word-bestand. Wie helpt?

Medewerker knipsel-o-theek

Medewerker Knipsel-o-theek gezocht
We zijn op zoek naar iemand die voor de vereniging een archief van krantenknipsels wil gaan opzetten. We hebben in de loop der jaren uit onder andere het ED en het Veldhovens Weekblad heel veel krantenknipsels over Veldhoven verzameld. Het zou mooi zijn als die overzichtelijk geordend  en in de toekomst verder aangevuld kunnen worden. Heb je zin en tijd hebben om je daarvoor sterk te maken dan zouden we dat erg op prijs stellen. Ja mag dit ook thuis doen op momenten dat het jou uitkomt. Interesse of vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een jaar Erfgoedhuis Veldhoven

Op 1 mei was het een jaar geleden, dat de heemkundekringen Zeelst schrijft geschiedenis, Veldhoven-Dorp historisch bekeken en de Stichting Historisch Oerle samen verder gingen als de vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. En wat is dat een goede keuze geweest. We vullen elkaar niet alleen aan, maar we versterken elkaar ook. We hebben 111 leden aan ons weten te binden en zo'n  450 Veldhovenaren blijven op de hoogte van onze activiteiten via onze nieuwsbrief.
We ondersteunden in ons eerste levensjaar onder meer verschillende Veldhovense initiatieven in het kader van Veldhoven 100 met historische informatie. Een hoogtepunt was de de uitgave van het boek Veldhoven 100, van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region dat op de dag van uitgifte al was uitverkocht.
Ook in het tweede jaar blijven de ambities hoog. Gingen we we tot nu toe als bestuursleden vooral zelf aan de slag, we zijn nu druk bezig onze leden warm te maken voor commissies en taken. Wat zou het fantastisch zijn als we daar ook jongeren bij kunnen betrekken.

Over het verleden gesproken

Erfgoedhuis Veldhoven wil een groot aantal levensverhalen van Veldhovenaren vastleggen. De leden van de werkgroep over het verleden gesproken hebben daarvoor een cursus ‘mondelinge geschiedenis’ aan het Huizinga instituut voor Nederlandse geschiedenis gevolgd en starten nu met de eerste gesprekken. Daarvoor zoeken we mensen die kunnen vertellen over het dagelijkse leven in de kerkdorpen vanaf de eerste nieuwbouwwijken. Hoe het werk was in de vaak kinderrijke gezinnen, op de akkers, in de stallen, de winkels, de sigaren-, textiel- of schoenfabriek en op diverse andere plekken.

Wie wil vertellen mag zich daarbij laten begeleiden. We zouden graag nog meer vertellers hebben, waaronder een vroedvrouw. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tentoonstellingen

Op 22 juni werd de tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot afgesloten. We kijken terug op een succesvolle expositie waaraan de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven een belangrijk steentje heeft bijgedragen.

In hetzelfde weekend werd de documentaire ‘Eén stad. Vier gezichten over 100 jaar Veldhoven op DVD uitgebracht. De DVD is voor € 9,95 verkrijgbaar bij Museum ’t Oude Slot, bij Bruna in het Citycentrum en bij Primera en In d’n Olie-Fant in de Kromstraat.

Inmiddels is in ’t Oude Slot op 4 juni de tentoonstelling De Koe met Ruud Spil gestart. Erfgoedhuis Veldhoven heeft voor deze tentoonstelling schetsboeken van stamboekvee beschikbaar gesteld. Het is een bijzondere tentoonstelling waarin de koe op diverse manieren in de kijker wordt gezet. Heel grappig hoe zo’n alledaags dier veel meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht denkt.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 augustus.

Ledenvergadering

Noteer de datum voor onze volgende ledenvergadering alvast in de agenda! Op dinsdag 27 september vanaf 19:30 uur komen we bij elkaar in gemeenschapshuis D’n Bond aan de Rapportstraat 29 in Veldhoven. Voor de pauze is de vergadering toegankelijk voor leden en na de pauze ook voor andere belangstellenden. Dan presenteren diverse werkgroepen hun activiteiten in de erfgoedmarkt, zoals de Geheimen van Veldhoven, Over het verleden gesproken, Verbonden Levenslopen, Monumentenzorg, Archeologie, Veldhovens Stratenboek en Kerkenvisie. In een volgende Nieuwsbrief volgt de uitnodiging en gedetailleerde informatie.

Zomersluiting

Helaas zijn er nog maar weinig mensen die de weg naar onze heemkamer weten te vinden. Jammer, want we hebben zoveel te bieden. Wij beseffen, dat de dinsdagavond niet gunstig is, maar wij moeten rekening houden met de openingstijden van de bibliotheek. Wij verwachten dat er in de zomervakantie niet veel belangstelling zal zijn, daarom sluiten we de heemkamer van 15 juli tot 1 september. Na deze periode ben je weer van harte welkom en verwelkomen je met een kop koffie of thee. Bovendien is onze heemkamer voorzien van nieuw meubilair en een groot scherm voor presentaties.

 

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.