Voorinschrijving jaarboek Veldhoven-Dorp

Ook dit jaar is het weer gelukt om interessante Veldhovense onderwerpen te verzamelen voor het samenstellen van een jaarboek voor Veldhoven-Dorp. Dit is mede te danken aan de uitbreiding van de redactie van het jaarboek. Nathalie van Lierop en Fieke Bazelmans hebben zich met veel enthousiasme aangesloten.

De jacht
Wij zijn dan ook trots dat we half november alweer het vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp kunnen presenteren! Het wordt een veelzijdige uitgave met echte Veldhovense onderwerpen, zoals natuurtheater De Wetering, de jacht in Veldhoven, de Veldhovense springstier, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, café de Zwaan, de historische brand op de Locht en herinneringen van Frits Janssen aan Indië. Ook openen we het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield, laten we foto’s van toen en nu zien, klassenfoto’s en nog veel meer. 

Voorinschrijven
Het fullcolour jaarboek 2022 telt ongeveer 160 pagina’s. Het boek is voorzien van een harde kaft en is rijk geïllustreerd. De kosten bedragen € 20, bij voorinschrijving tot 15 september betaal je maar € 17,50. Bestellen kan door voor 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. Jaarboek 2021. Vergeet niet om je e-mailadres of huisadres bij de omschrijving te vermelden bij het overmaken. Voorinschrijven kan ook door vóór 15 september een inschrijfformulier in te vullen bij Primera in de Kromstraat.

Reconstructie: wie helpt?

In 1861 werd Joannes Jacobus Sengers (1833-1895) aangesteld als kapelaan van de Caeciliaparochie in Veldhoven-Dorp. Kapelaan Sengers was een multitasker avant la lettre. Hij zorgde niet alleen voor het zielenheil van de Veldhovense parochianen maar zag in zijn vrije tijd ook nog kans om zich te verdiepen in de parochiegeschiedenis van Veldhoven-Dorp. Aan de hand van de doop- en huwelijksregisters van de Caeciliaparochie reconstrueerde hij vanaf de 17e eeuw meer dan 2000 Veldhovense gezinnen. Het is een indrukwekkend handgeschreven document van ruim 100 pagina’s.

We hebben het document gekopieerd en het zou mooi zijn om er een overzichtelijk Word-bestand van te maken waarvan iedereen gebruik van kan maken.
Heb je tijd en zie je het als een uitdaging om dat te realiseren of wil je meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het handschrift van kapelaan Sengers is heel goed te lezen en je kunt er alle nodige tijd voor nemen om het document te transformeren tot een handzaam, gebruiksvriendelijk Word-bestand. Wie helpt?

Medewerker knipsel-o-theek

Medewerker Knipsel-o-theek gezocht
We zijn op zoek naar iemand die voor de vereniging een archief van krantenknipsels wil gaan opzetten. We hebben in de loop der jaren uit onder andere het ED en het Veldhovens Weekblad heel veel krantenknipsels over Veldhoven verzameld. Het zou mooi zijn als die overzichtelijk geordend  en in de toekomst verder aangevuld kunnen worden. Heb je zin en tijd hebben om je daarvoor sterk te maken dan zouden we dat erg op prijs stellen. Ja mag dit ook thuis doen op momenten dat het jou uitkomt. Interesse of vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.