VERSLAG INLOOPBIJEENKOMST OMGEVINGSPLAN ZONDERWIJK 6 NOVEMBER 2024
Op woendag 6 november 2024 organiseerde de gemeente Veldhoven twee inloopbijeenkomsten in het Tweespan in Zonderwijk. Het doel? Samen met bewoners in gesprek gaan over het omgevingsplan Zonderwijk, met een specifieke focus op de mogelijkheden voor stadse woonstraten op twee locaties aan de Sterrenlaan.
De gemeente verstuurde 2100 brieven naar bewoners in Zonderwijk en D’Ekker om hen uit te nodigen voor de bijeenkomsten, die plaatsvonden van 15.00 tot 17.00 uur en 19.00 tot 21.00. Er waren uiteindelijk ruim 100 bewoners aanwezig. De aanwezigen deelden tijdens de bijeenkomsten hun zorgen, ideeën en wensen via gesprekken met medewerkers van de gemeente en door hun opmerkingen op post-its achter te laten.
Waarom deze bijeenkomst?
De gemeente is bezig met het opstellen van het omgevingsplan Zonderwijk, waarin regels worden vastgelegd om toekomstige ontwikkelingen in de wijk mogelijk te maken. Voor twee
locaties aan de Sterrenlaan wil de gemeente ruimte creëren zodat er in de toekomst makkelijker gebouwd kan worden. De gemeente vindt het daarom belangrijk om te weten hoe bewoners hierover denken. Tijdens deze bijeenkomst konden bewoners aangeven wat zij belangrijk vinden, zodat dit, waar mogelijk, meegenomen wordt in het omgevingsplan.
Belangrijkste thema’s en inzichten
De gesprekken met bewoners waren waardevol en leverden nuttige inzichten op. Er is over het algemeen begrip voor de plannen om op de twee specifieke locaties aan de Sterrenlaan meer bouwmogelijkheden te scheppen. Wel makensommige bewoners zich zorgen dat ook de groene strook tussen de Sterrenlaan en de van Aelstlaan bebouwd wordt. De gemeente benadrukt dat in het omgevingsplan Zonderwijk geen bouwmogelijkheden voor deze strook worden opgenomen.
Wat is er gezegd over:
Groen en ecologie
Bewoners hechten veel waarde aan het behoud van het huidige groen in en rondom de wijk. Vooral de groene strook bij de van Aelstlaan werd meerdere keren genoemd als een belangrijke ‘groene long’ die behouden moet blijven.
Verkeer en parkeren
Er zijn zorgen over parkeerdruk en de veiligheid van de straten in het gebied. Ondergronds parkeren werd als beste oplossing genoemd om meer ruimte voor groen en voetgangers te behouden. Ook vragen bewoners om bredere fietspaden en betere toegankelijkheid voor gebruikers van rolstoelen en rollators.
Wonen en bouwhoogte
De aanwezigen zijn overwegend positief over de plannen om meer woningen in Zonderwijk te bouwen. Vooral het toevoegen van seniorenwoningen wordt als een belangrijke stap gezien, omdat dit doorstroming binnen de wijk kan bevorderen. Wat bouwhoogtes betreft zijn de meningen verdeeld, van de aanwezige bewoners vindt het merendeel een hoogte van 4 tot 8 woonlagen passend bij de wijk.
Proces en betrokkenheid
Bewoners uit d’Ekker waardeerden het dat ze voor deze bijeenkomst zijn uitgenodigd. Tegelijk gaven ze aan dat ze graag vanaf een vroeger stadium betrokken hadden willen zijn bij plannen die impact kunnen hebben op hun leefgebied. Zij gaven daarbij ook aan graag actief betrokken te zijn, een brief of e-mail kreeg daarbij de voorkeur boven informatie op een website die zij zelf op moeten zoeken.
De omgevingsvisie Veldhoven 2040
Het begrip stadse woonstraten komt uit de omgevingsvisie van Veldhoven. Tijdens de
inloopbijeenkomsten en in de uitnodiging hebben medewerkers van de gemeente daarom
verwezen naar de omgevingsvisie en een kaart uit de omgevingsvisie gebruikt. Deze kaart riep veel vragen op, met name over het kunnen behouden van de groenstructuur rondom de locatie die op de kaart aangewezen zijn als stadse woonstraten. Bewoners uit d’Ekker uitten zorgen over dat er mogelijkheden tot hoogbouw geboden worden aan verschillende kanten van hun woningen.
Waardering en feedback informatiebijeenkomst
De meeste bewoners waren positief over de inloopbijeenkomsten. Vooral de persoonlijke gesprekken met medewerkers van de gemeente werden gewaardeerd. Wel vonden sommige bewoners dat de uitnodiging voor de bijeenkomst duidelijker had kunnen zijn. Met name de kaart vanuit de omgevingsvisie die als bijlage was meegestuurd, creëerde bij sommigen de indruk dat er meer bouwplannen waren dan de gemeente tijdens de inloopbijeenkomsten liet zien.
Hoe wordt de feedback van bewoners verwerkt
Alle ideeën, zorgen en wensen die met de gemeente zijn gedeeld via de posters zijn uitgewerkt. De gemeente verwerkt deze waar mogelijk en waar gepast in het omgevingsplan Zonderwijk. In het voorjaar van 2025 wordt een conceptversie van het plan gepubliceerd. Op dat moment kunnen bewoners en belangstellenden hun mening geven tijdens een inspraakronde. Iedereen wordt hierover geïnformeerd via de website van de gemeente: www.veldhoven.nl en het gemeenteblad. Uiteindelijk neemt de gemeenteraad een besluit over het omgevingsplan.
Als de gemeenteraad besluit om meer bouwmogelijkheden op te nemen voor de twee locaties aan de Sterrenlaan, dan kunnen initiatiefnemers een vergunning aanvragen bij de gemeente om daadwerkelijk te bouwen. Bewoners worden hierover geïnformeerd via de website van de gemeente www.veldhoven.nl en het gemeenteblad.