• Foto 1 homepage slider
  • Foto 2 homepage slider

 

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2023

Presentatie 90 jaar Marvilde Toneel

19 oktober t/m 31 december 2023 in de Bibliotheek Veldhoven

Het 90-jarig bestaan van Marvilde Toneel is de komende maanden het thema van Veldhoven in Beeld.

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteren de Bibliotheek, Erfgoedhuis Veldhoven en Museum 't Oude Slot een paar keer per jaar een nieuw thema op het grote, interactieve scherm ('multitouchtable') in de bibliotheek. Zo komen jong en oud op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de rijke historie van Veldhoven.

De komende maanden staat de presentatie in het teken van 90 jaar Marvilde Toneel. De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen op de multitouchtable in de Bibliotheek Veldhoven.

Over Marvilde Toneel

Marvilde Toneel werd in 1933 opgericht om de kas van de gelijknamige voetbalclub te spekken. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog heeft Marvilde elk jaar minimaal één voorstelling gegeven. In het begin gewoon in een café, later in parochiehuis WENT, de oude Schalm en tegenwoordig in het huidige Theater de Schalm. Op de Veldhoven in Beeld-tafel is te zien wat Marvilde Toneel in de loop der jaren heeft gedaan, hoe de toneelvereniging zich heeft en ontwikkeld en wat er zoal nodig is om een voorstelling tot stand te brengen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/marvilde

 

Heel Nederland Leest

1 t/m 30 november in de Bibliotheek Veldhoven

 Met de vernieuwde campagne ‘Heel Nederland Leest’ (voorheen Nederland Leest) wordt Nederland komend najaar één grote leesclub. Het geschenkboek ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl is namelijk voor iedereen op te halen in de bibliotheek. 

Heel Nederland Leest

Over Sonny Boy

Het verhaal van Sonny Boy neem lezers mee naar een tijd vol uitdagingen, liefde en veerkracht. Het vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van Waldemar, een jonge Surinaamse student, en Rika, een Hollandse vrouw, en hun onwaarschijnlijke liefde tijdens turbulente tijden. Thema’s als liefde, scheiding, veerkracht en het vinden van een thuis blijven actueel. Het geschenkboek is vanaf 1 november gratis op te halen in de Bibliotheek Veldhoven, zolang de voorraad strekt. 

Schrijfworkshop

In het kader van Heel Nederland Leest kunnen geïnteresseerden meedoen aan een schrijfworkshop van (schrijf)coach Carolijn van Gorkum. Zij gaan aan de slag met het schrijven over hun eigen leven. De workshop is op vrijdag 17 november van 14.00 tot 15.45 uur, deelname kost € 11,- en graag vooraf even aanmelden bij Carolijn via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-573 28 090.

Junioreditie

Sinds 2016 heeft Heel Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Het geschenkboek is dit jaar 'Het Pungelhuis' van Annet Huizing. Diverse Veldhovense scholen hebben via de bibliotheek lespakketten voor hun leerlingen aangevraagd om met de leesbevorderingscampagne in de klas aan de slag te gaan.


E-book en luisterboek

De geschenkboeken zijn ook te leen als e-book en luisterboek via de online Bibliotheek.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/hnl

 

Tekenworkshop

Woensdag 8 november, 15.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,-

Samaneh Gharibnezhad woont in Veldhoven en is tekenaar en grafisch ontwerper. In de Bibliotheek Veldhoven geeft ze tekenworkshops aan kinderen.

Op woensdag 8 november leert Samaneh kinderen verschillende 3D-vormen tekenen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals kleurpotloden, stiften en vetkrijt.

Samaneh: "Ik werk heel graag met kinderen, ze geven me energie en motivatie. En we leren van elkaar hoe vrij en gemakkelijk we tot nieuwe ideeën kunnen komen!".

Praktische informatie

De tekenworkshop is op woensdag 8 november van 15.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/tekenworkshop 

’n Beetje Leuk Ouder Worden

Donderdag 9 november, 19.30-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 7,50 /  € 5,- (bibliotheekleden)

Wies Verbeek interviewde voor haar boek 'n Beetje Leuk Ouder Worden meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts. Tijdens haar lezing in de Bibliotheek Veldhoven deelt Wies bevlogen de wetenschappelijk onderbouwde tips en wetenswaardigheden over gezond en gelukkig ouder worden.

Ze geeft antwoord op vragen als: Waarom slapen we minder goed als we ouder worden? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Welke oefening is het beste voor je botten?


De lezing is interessant voor jong én oud, want met leuk ouder worden kun je niet vroeg genoeg beginnen! Ook Wies' boek is na afloop te koop en kan gesigneerd worden.


Over Wies Verbeek

Wies Verbeek (59) is als gezondheidsjournalist gespecialiseerd in het onderwerp gezond ouder worden. Ze is oprichter van het platform BLOW ('n Beetje Leuk Ouder Worden). In haar vlogs en blogs neemt Wies mensen mee in haar zoektocht naar hoe we zo fit mogelijk oud kunnen worden. Naast BLOW en het schrijven voor verschillende media geeft ze lezingen en workshops.

Wies Verbeek boek
Praktische informatie

De lezing is op donderdag 9 november van 19.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is € 7,50 of € 5,- (bibliotheekleden) incl. koffie/thee. Kaarten kopen kan vooraf online of in de bibliotheek of op de avond zelf aan de deur (indien niet uitverkocht). Meer informatie en online kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/blow

 

Bang zijn

Dinsdag 14 november, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Boekjes & Babbels is de leuke én leerzame bijeenkomst voor jonge kinderen in de Bibliotheek Veldhoven met elke maand een ander prentenboek en thema.

Ook een jeugdverpleegkundige van GGD Jeugdgezondheidszorg Consultatiebureau is er elke maand bij om alle vragen van ouders te beantwoorden en opvoedkundige informatie en tips te geven.

Bang zijn

De Boekjes & Babbels op dinsdag 14 november staat in het teken van bang zijn. Lees- en mediaconsulent Monique leest voor uit Het boek is bang en vertelt wat je kunt doen als je bang bent. Ook vraagt ze alle kinderen om een lichtje mee te nemen. Jeugdverpleegkundige Yentel geeft extra tips en tricks om met bang zijn om te gaan.

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 14 november van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van ca. 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.
Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/bang   

 

Digitaal Café over e-books

Dinsdag 14 november, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 2,-

Het Digitaal Café van SeniorWeb Veldhoven staat op 14 november in het teken van e-books.

Lieke van de Bibliotheek Veldhoven geeft informatie en tips over het lenen van e-books via de online Bibliotheek: hoe meld je je hiervoor aan, hoe zoek je e-books en hoe zet je ze op de tablet of e-reader? Uiteraard is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

E books
Praktische informatie
Het Digitaal Café is op dinsdag 14 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 2,00, graag vooraf aanmelden via de website van SeniorWeb Veldhoven: www.seniorwebveldhoven.nl

 

Zoek de uitknop met Professor Grutjes

Woensdag 15 november, 15.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Vloggen, swipen, gamen, scrollen... af en toe even rust van alle schermen en andere prikkels kan best fijn zijn voor kinderen - en ouders! Tijdens deze leuke en leerzame doe-middag gaan kinderen op zoek naar hun eigen uitknop.

In het boek Professor Grutjes zoekt de uitknop gaat de vloggende professor Grutjes op zoek naar zijn uitknop. Even niet denken aan vloggen, likes en abonnees. Maar die uitknop vinden, is zo makkelijk nog niet!

Tijdens deze middag zetten kinderen de bibliotheek eerst even helemaal op stelten, samen met schrijfster Debbie en kindercoach Christel. Ze gaan namelijk eerst voelen hoe het is als je helemaal aan staat. Wat voel je dan? Waar merk je het aan in je lijf? Daarna gaan ze allerlei leuke activiteiten doen om de uitknop te vinden, want daar zijn heel veel manieren voor. En misschien wordt aan het einde nog wel een leuke vlog gemaakt!

 

Over Debbie van Osch-Voorhaar

Debbie is schrijfster en de bedenker van de Professor Grutjes-boeken. Ze vond de meeste informatieve boeken maar saai en besloot dat het ook anders kon. Geen dikke boeken vol feiten, maar doldwaze verhalen waarvan je stiekem heel veel leert!


Over Christel Lubse

Christel Lubse is moeder van twee volwassen dochters en heeft 25 jaar gewerkt als juf in het basisonderwijs. In 2016 heeft ze haar eigen bedrijf opgericht waarin ze kinderen, jongeren, ouders en professionals coacht op het gebied van welbevinden.

Praktische informatie

Zoek de uitknop met Professor Grutjes is op woensdag 15 november van 15.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/grutjes    

 

ADHD voor beginners

Donderdag 16 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

 

Hoe kom je aan ADHD? Is het een modeverschijnsel? Hebben we niet allemaal een beetje ADHD? En is het een handicap of een super power?

In de workshop ‘ADHD voor beginners’ worden deze en veel meer vragen beantwoord. De workshop is bedoeld voor volwassenen die zelf ADHD hebben of denken te hebben, iemand in de familie of vriendenkring hebben met ADHD of gewoon geïnteresseerd zijn in het onderwerp. 

 

Over Patricia van Casteren

De workshop wordt verzorgd door Patricia van Casteren. Patricia is werkzaam als psycholoog Arbeid & Gezondheid en is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Ze zit in de wetenschapscommissie van Impuls en Woortblind, de vereniging voor mensen met ADHD en dyslexie en heeft zelf ADHD.


Praktische informatie

De workshop is op donderdag 16 november van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/adhd

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 


Informatieavond: De ziekte van Parkinson

Maandag 20 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt alarmerend. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal patiënten in Nederland met 30% toegenomen. Het gaat niet alleen om ouderen, ook jonge mensen krijgen steeds vaker Parkinson.

Tijdens deze informatieavond krijgen bezoekers onder meer antwoord op de volgende vragen: Wat is de ziekte van Parkinson en wat is Parkinsonisme? Wat gebeurt er in je brein en je lijf als je te maken krijgt met Parkinson? Welke aanpassingen zijn nodig? Heeft de wetenschap al behandelmethoden of medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen vertragen?

Spreker is Kim Rijkelijkhuizen, Parkinsonverpleegkundige van het Máxima MC in Veldhoven. In samenwerking met een neuroloog behandelt ze patiënten met Parkinson/Parkinsonisme van het beginstadium van de ziekte tot opname in een verpleeghuis.
Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinsonpatiënten en mensen in hun omgeving. 

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson is op maandag 20 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

LEGO college

Woensdag 22 november, 15.00-16.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,-

Roy Franssen won in 2021 samen met zijn vriend Thomas Goelen het tv-programma LEGO Masters. Nu geeft hij LEGO colleges op scholen en in bibliotheken. Hoe is het ontstaan? Hoe wordt het gemaakt? En wat maakt LEGO zo bijzonder?

Samen met de deelnemende kinderen gaat Roy op ontdekkingstocht en vertelt hij uiteraard meer over zijn deelname aan het tv-programma LEGO Masters. Uiteraard mogen er vragen gesteld worden en er wordt ook met LEGO gespeeld.

 

Praktische informatie

Het LEGO college is op woensdag 22 november van 15.00 tot 16.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deelname kost € 5,-. Meer informatie en kaarten kopen: www.bibliotheekveldhoven.nl/lego 

 

Relaxed de feestdagen in

Donderdag 23 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree gratis na aanmelding

Herkenbaar voor veel gezinnen: in november en december stuiteren vaak niet alleen de pepernoten en kerstballen maar ook de kinderen door het huis!

De drie Veldhovense kindercoaches Mariska, Christel en Sanne geven praktische tips en oefeningen om meer rust te krijgen en relaxed de feestdagen in te gaan. Maak tijdens deze avond kennis met de kindercoaches en hun werkwijze!

Mariska Heerkens begeleidt vanuit haar praktijk ‘In de Hartenkamer’ ouders, kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met uitdagingen of ingrijpende veranderingen. Christel Lubse heeft 25 jaar gewerkt als juf in het basisonderwijs en richtte in 2016 haar eigen bedrijf op waarin ze kinderen, jongeren, ouders en professionals coacht op het gebied van welbevinden. Sanne Allach is psychomotorisch kindercoach en reflexintegratietherapeut bij Kinderpraktijk Veldhoven.

Praktische informatie

De activiteit is op donderdag 23 november van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/relaxed

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Sponsoren Ons Zonderwijk

Volg ons op Social Media

Contact

Heeft u tips, vragen of nieuws?
Klik dan op onderstaande button en vul het formulier in.

BV zonderwijk

Roel Akkerman
De Sitterlaan 33
5505AB Veldhoven 
roelakkerman@hotmail.com