• Foto 1 homepage slider
  • Foto 2 homepage slider

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF 2023

Herdenking

Zolang als wij weten, praatte onze moeder over ome Wim. Ze was 15 jaar toen haar broer overleed door het bombardement op 17 september 1944.” Hiermee begon Nelli Bloemsma-de Vroom haar toespraak tijdens de herdenking van de 19 burgers die 79 jaar geleden op 17 september omkwamen. Haar oom Wim was één van hen.

Herdenking

Voor meer informatie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/10/22/herdenking-bombardement-17-september-1944/

Tempo 75 jaar

De komende tijd besteden we aandacht aan de historie van verschillende jubilerende verenigingen. We trappen af met de 75-jarige wielervereniging Tempo. De oudere Veldhovenaren hebben misschien nog mooie herinneringen aan de aankomsten van Olympia’s Tour in Veldhoven tussen 1960 en 1965. Een meer recent hoogtepunt in het bestaan van TWC Tempo als organisator is het Nederlands kampioenschap veldrijden bij ’t Witven in 2015. Voor meer informatie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/twc-tempo-75-jaar/ 

tempo

Foto: TWC Temp

Film 100 jaar Veldhoven

Sinds kort is op ons YouTubekanaal de film te zien van Francien Somers over 100 jaar Veldhoven. Dankzij dit unieke document leer je op lichtvoetige wijze Veldhoven kennen in 17 minuten. De film is zeker ook voor nieuwe Veldhovenaren een aanrader om kennis te maken met de stad van dorpen. Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/10/23/100-jaar-veldhoven-op-youtube/

Online publicaties

Witte nog? een boek met meer dan 1000 foto’s over Oerle, was in 2011 zo succesvol dat het onmiddellijk was uitverkocht. Het boek werd niet herdrukt, maar je kunt het nu bekijken op onze website: het is een van de 12 uitverkochte publicaties die we nu online leesbaar hebben gemaakt. 

witte nog

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/boeken/

Andere bewoners

We zijn ontzettend blij met reacties van lezers, dat helpt ons historische foutjes weg te poetsen. In de vorige nieuwsbrief werd de familie Senders genoemd als de bewoner van het pand Heuvelstraat 57a ten tijde van het bombardement. Dat bleek iets anders te liggen, zo begrepen wij van Martha van den  Waardenburg – van der Linden. Zij gaf ons aanvullende informatie waarmee we de tekst op de website hebben aangepast.

andere bewonders

Lees de aangepaste tekst: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/09/15/stille-getuigen/

Wegwijs in Veldhoven

Tijdens de laatste ledenvergadering ontvingen we enthousiaste reacties op een beknopte presentatie van ons nieuwe boek Wegwijs in Veldhoven. Heb je het boek al besteld? Op zaterdag 25 november kun je het afhalen bij Museum ’t Oude Slot, nadere details volgen nog. Er zijn al ruim 300 boeken verkocht bij de voorintekening. Wil je ook zeker zijn van een exemplaar, bestel dan het boek alvast op onze website. Vanaf maandag 27 november is het boek ook te koop bij Bruna in het City Centrum en bij Primera in de Kromstraat. Wegwijs in Veldhoven is veel meer dan een opsomming van straatnamen: het boek is doorspekt met leuke weetjes, luchtfoto's en prachtige foto's van Fotogroep Veldhoven.

Profiteren van extra ledenvoordeel?

We zijn blij met de groeiende belangstelling voor onze nieuwsbrief. Maar het zou nog mooier zijn als dat ook met ons ledental gebeurt. Leden profiteren van extra voordeel. Als lid beslis je mee over de koers van onze vereniging en hebt gratis toegang lezingen en excursies, en krijg je korting op boeken  Het kost slechts € 15 per jaar, overige gezinsleden betalen € 10 en jeugdleden (tot 18 jaar) niets. Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/

Kom eens langs in onze heemkamer

Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1.000 boeken en brochures. We zijn er op donderdagochtend en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sponsoren Ons Zonderwijk

Volg ons op Social Media

Contact

Heeft u tips, vragen of nieuws?
Klik dan op onderstaande button en vul het formulier in.

BV zonderwijk

Roel Akkerman
De Sitterlaan 33
5505AB Veldhoven 
roelakkerman@hotmail.com