• Foto 1 homepage slider
  • Foto 2 homepage slider

NIEUWSBRIEF ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2024

logo erfgoedhuisveldh

Ga je mee naar Den Bosch?

Erfgoedhuis Veldhoven organiseert op woensdag 19 juni een dagexcursie naar Den Bosch.

StJan DenBosch 1024x680

Met oud-Bosschenaar en bestuurslid Ton Sliphorst volgen we een wandelroute door de binnenstad en bekijken we enkele van de historisch interessante plekken, monumenten en musea om een indruk te krijgen van de wijze waarop de stad haar verleden beleeft, bewaart en inzet.

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/excursie-s-hertogenbosch/

Petitie molen de Adriaan

4547c15 w1272 1967molendeadriaan

De gemeente Veldhoven heeft hoogbouw gepland in de nabijheid van de molen op de locatie Burgemeester Van Hoofflaan-Provincialeweg-Dorpstraat. Molenaar John de Jongh ervaart de hoogbouw als een bedreiging voor de waarde van zijn molen. Samen met verontruste buurtbewoners heeft hij een petitie opgesteld om de gemeente Veldhoven ertoe te bewegen de plannen aan te passen. 

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/05/14/petitie-molen-de-adriaan/

Samenwerkingen

We richten ons steeds meer op samenwerking met andere organisaties. De meest in het oog springende ontwikkeling is de samenwerking met de gemeente. We nemen deel in de gemeentelijke commissie Straatnamen en werken in een projectgroep aan de actualisering van het gemeentelijk beleid voor archeologie en cultuurhistorie. Andere samenwerkingen zijn die met bieb voor onze lezingencyclus en de samenwerking met Museum ’t Oude Slot.

Jaarvergadering

Tijdens de jaarvergadering in maart presenteerden we het jaarverslag, de winst- en verliesrekening en de balans 2023 die eerder al zijn goedgekeurd door de kascommissie. De aftredende bestuursleden Wiel Berden en Jac van Lieshout zijn herkozen zonder tegenkandidaten. Ook werd een ambitieus activiteitenplan 2024 gepresenteerd dat we alleen kunnen realiseren met voldoende vrijwilligers. Na afloop van de vergadering melden zich enkele vrijwilligers aan. De begroting voor 2024 mondt uit in een klein negatief resultaat.

De goudmijn Campinia

Voor de onderzoekers van regio- of familiegeschiedenis is het tijdschrift Campinia van belang. Het verscheen van 1971 tot 1999 en bevat een schat aan informatie over onder andere Veldhoven en zijn bewoners. De Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot heeft het tijdschrift gedigitaliseerd zodat het van huis uit kan worden doorgesnuffeld. Alle 29 jaargangen zijn verdeeld in zeven hoofdstukken (waaronder ook ‘Veldhoven’) en paragrafen met een lijst van onderwerpen.

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/campinia/

Lezing Brabant in de Franse tijd

Simon van Wetten, historicus uit Gemert, nam tijdens zijn lezing maar liefst 91 belangstellenden mee naar de boeiende Franse tijd, waarin bijna alles verandert. In ieder deel van ons land wordt deze omwenteling anders beleefd, zo ook in Brabant. De Fransen roofden onze eigendommen, maar we hielden er ook van alles aan over, ook vandaag nog. Zoals de burgerlijke stand, het metrieke stelsel en het kadaster.

Bekijk thuis ons fotoarchief

ce6592e w1263 1994septbopeningbloe

Plaatjes spreken meestal meer tot de verbeelding dan praatjes. We zijn continue bezig om ons rijke fotoarchief online toegankelijk te maken. Op onze website  zijn al heel veel plaatjes te vinden. Hoe? Lees verder https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/bekijk-thuis-ons-fotoarchief/

100 jaar Rood-Wit

454997e w1272 1931

Dit jaar bestaat SV Rood-Wit Veldhoven 100 jaar. Op de beeldtafel in de bibliotheek kun je een kijkje nemen in de historie van de oudste voetbalvereniging van Veldhoven op foto’s uit de beginjaren, van de verschillende sportaccommodaties, de recente elftallen en gebeurtenissen uit een eeuw Veldhovens voetbal. Lees verder: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/05/14/100-jaar-rood-wit/

Notulist gezocht

Yvonne van de Ven heeft veel vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de vereniging genotuleerd. Om gezondheidheidsredenen moet zij hiermee stoppen. Wij betreuren dat zeer en danken haar voor haar inzet. Wij zijn nu op zoek naar een notulist(e). De vergaderingen vinden plaats op de 4e dinsdag van de maand van 10:00 uur tot 12:00 uur in de heemkamer. Wie wil ons uit de brand helpen en Yvonne opvolgen? 

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

 

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping

Meiveld 2

5501 KA Veldhoven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sponsoren Ons Zonderwijk

Volg ons op Social Media

Contact

Heeft u tips, vragen of nieuws?
Klik dan op onderstaande button en vul het formulier in.

Stichting Ons Zonderwijk

Roel Akkerman
De Sitterlaan 33
5505AB Veldhoven 
roelakkerman@hotmail.com