STEUNPUNT MANTELZORG VELDHOVEN

Steunpunt Mantelzorg Veldhoven, wat doen zij? Wat kan je daar halen?

De laatste tijd krijgen de medewerkers van het Steunpunt Mantelzorg Veldhoven, Hannie Bergmans en Anke van Hest, steeds vaker de vraag “Wat kan het Steunpunt Mantelzorg eigenlijk voor me doen?”. Wanneer mantelzorgers eenmaal een keertje geweest zijn, horen zij “Als ik het geweten had, was ik eerder gekomen!”. Dus een goed moment om eens uitgebreider hierop in te gaan.

 

Het Steunpunt Mantelzorg ondersteunt mantelzorgers uit Veldhoven en mantelzorgers die voor iemand in Veldhoven zorgen. Op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur kun je binnenlopen. Onder het genot van een kop koffie of thee start het gesprek met de mantelzorgconsulent. Juist als je helemaal overloopt is het goed om je verhaal eens te delen. We helpen om de balans te vinden en te behouden.

De mantelzorgconsulenten kunnen goed luisteren en delen graag hun ervaringen met je. Ze hebben tips en trucs, zodat je de mantelzorgtaken lichter ervaart. Na een eerste gesprek kunnen er nog een aantal gespreken volgen, net waar je behoefte aan hebt. De mantelzorger bepaalt dit zelf. Je kan ook een afspraak maken of afspreken buiten deze tijden.

Het Steunpunt organiseert ook groepsactiviteiten. Tijdens deze activiteiten is ruimte voor informele contacten en spontane ontmoetingen. Juist wanneer jouw leven door je mantelzorgtaken beheerst wordt, is het fijn om te delen met mensen die weten wat het is. Gewoon even je verhaal delen lucht echt op. Bij sommige activiteiten kan degene voor wie men zorgt meekomen. Zodat je samen er even uit bent.

Alle werkzaamheden van het Steunpunt zijn erop gericht om je zorgen op tijd ‘van je af te praten’, te ontspannen en de accu weer op te laden. Kortom er is veel mogelijk. Op de agenda van onze site, zie je welke groepsactiviteiten we organiseren.

 

Wie en waarvoor kan je terecht bij het Steunpunt?

Mantelzorgers denken vaak dat het Steunpunt er alleen is voor als je voor iemand zorgt met dementie of als je ouder bent. Maar dat is helemaal niet het geval. De jongste mantelzorger is 4 jaar en de oudste is 96 jaar. Met de jongste mantelzorgers gaan we b.v. bowlen en de ouderen ontmoeten we tijdens een inloop of een themaochtend. We zien, spreken en ontmoeten mantelzorgers die zorgen voor o.a. een partner met Parkinson, een tante met dementie, een kind met een geestelijke beperking of vader met kanker.

De zorg kan de hele week in beslag nemen maar het kan ook dat je wekelijks elke dag telefoneert met je verwarde moeder. Als je daarbij dan ook een drukke baan hebt en 2 jonge kinderen dan is het niet gek als je de balans van je eigen leven soms verliest. Meestal lukt het mantelzorgers zelf heel goed om in balans te blijven. Je verhaal delen met je broer of je vriendin kan genoeg zijn. Soms wil je niet altijd met je vrienden of familie over je problemen praten. Je wilt gewoon een luisterend oor om je verhaal eens te delen. Dat kan juist bij Steunpunt Mantelzorg. Wanneer mantelzorgers eenmaal contact gehad hebben, dan weten ze het Steunpunt daarna gemakkelijker te benaderen.

Het is jammer dat de meeste mantelzorgers lang wachten om eens binnen te lopen, ze denken dat ze het allemaal zelf aankunnen. Meestal is dat ook, maar samen weet je echt meer. En je verhaal delen scheelt echt heel veel. Je bent namelijk niet de enige mantelzorger!

 

Quotes

“Tijdens de inloop Koffieklets bleek al gauw dat ik aanspraak had met een andere vrouw. Een half woord over mijn zorgen was genoeg. Tijdens deze ontmoeting hebben we veel gedeeld, gelachen met af en toe een traan. Ik ging helemaal opgelucht naar huis. Als ik geweten had dat een inloop zo gezellig was, was ik al eerder eens gekomen”.

 

“Ik zat helemaal tot het plafond van mijn mantelzorgtaken toen ik voor de eerste keer aanwezig was bij een activiteit. Het bleek dat het heel fijn was om mijn hart te luchten, erover praten helpt echt”

Sinds november is Steunpunt mantelzorg -onderdeel van SWOVE- verhuisd naar Veldwijzer.

Open op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur of op afspraak.

Sterrenlaan 15, 5503 BG Veldhoven, telefoon 040- 253 42 30, e mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.swove.nl