OPEN DAGEN BILJARTCLUB 'DE DOORSCHIETERS'

OPEN DAGEN BILJARTCLUB 'DE DOORSCHIETERS'

Open dagen biljartclub 'De Doorschieters'

Op  25 – 26 en 28 oktober van 10 .00 tot 17.00 uur

 

Biljartclub 'De Doorschieters', onderdeel van de PVGE Eindhoven, zoekt nieuwe leden. Wij zijn een biljartclub voor mensen boven de 50 jaar, die als doel heeft om recreatief te biljarten.

Wij spelen van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur in Biljartcentrum 'La Carambole', Oortlaan 156 te Veldhoven. Op maandag en donderdag kunnen we alleen in de ochtend terecht tot 12.30 uur. Wij beschikken over 4 biljarts en 1 matchtafel.

Er is een variabel aanbod. Zo is het mogelijk om op dinsdagochtend deel te nemen aan een interne libre-competitie. De speelsterkte ligt tussen de 1 en 3 gemiddeld. Op woensdagmiddag kan er ook deelgenomen worden aan een 3-bandencompetitie op 2 matchtafels. Beide competities lopen van september t/m april. Op de overige dagen is het 'vrij biljarten' en kunt u spelen met clubleden die dan aanwezig zijn.

Op 25-26 en 28 oktober hebben wij open dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Kom op de open dagen vrijblijvend kijken om kennis te maken en een partijtje te spelen.

 Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch met ons secretariaat: 06-57705323

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

Dikkie Dik naar het strand
Dinsdag 9 augustus, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Zon, zee en strand staan centraal tijdens Boekjes & Babbels, de gezellige en interactieve bijeenkomst voor 0- tot 4-jarigen en hun (groot)ouders. Dania van de bieb leest voor uit de verhalenkoffer. Wie komt daar uitgekropen? Dikkie Dik! Dikkie Dik gaat samen met Beer een dagje naar het strand. Overal zand... Het lijkt wel een enorme kattenbak! Na het voorlezen kunnen de kinderen vertellen wat ze allemaal meenemen naar het strand en raden wat er allemaal kruipt op het strand.

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals Boekjes & Babbels. Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 9 augustus van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/strand    

 

KennisMakers: Vrouwen en slavernij in 18e-eeuwse Suriname
Vrijdag 19 augustus, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Hilde Neus woonde tot haar 23ste in Veldhoven, waarna ze emigreerde naar Suriname. Ze werkt op de universiteit en is gespecialiseerd in de Surinaamse geschiedenis en literatuur en in het bijzonder de positie van de vrouw. Tijdens haar bezoek aan Nederland geeft ze in de Bibliotheek van haar geboorteplaats een lezing over vrouwen en slavernij in het 18e-eeuwse Suriname. Uitgangspunt is het levensverhaal van twee heel verschillende vrouwen: een plantagehoudster en een slavin. Over de plantagehoudster schreef zij ook het boek ‘Susanne du Plessis, portret van een slavenmeesteres’.

Praktische informatie

De lezing is op vrijdag 19 augustus van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/slavernij

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Workshop trommelen
Zaterdag 20 augustus, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is een workshop trommelen voor de jeugd door het Gilde Sint Lambertus uit Meerveldhoven. Gildehoofdman Harm Tiersma leert kinderen om op een gildetrom te roffelen. Eerst oefenen op een paar plankjes… En dan het echte werk!


Praktische informatie

De workshop is op zaterdag 20 augustus van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. (Groot)ouders zijn ook welkom om een kijkje te nemen. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/trommelen

 

 

Lees verder

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Grenzeloos leren

Volksuniversiteit regio Eindhoven biedt bijna 20 taalcursussen op diverse niveaus, van Arabisch tot Zweeds. Maak kennis met onze enthousiaste docenten en stel hen al je vragen, bv over het intakeniveau van de cursus die je wenst te volgen. Natuurlijk kunt je op deze avond ook het lesmateriaal inkijken. Kom naar onze:


Informatieavond Talen

woensdag 31 augustus van 19:00-20:30 uur

 

Locatie: St. Joriscollege, Roostenlaan 296, Eindhoven

 

Op deze avond is het ook mogelijk om in te schrijven. Bekijk het totale aanbod op onze website: www.vu-eindhoven.nl

 

Vragen? Bel of mail gerust! Info-vu-eindhoven.nl of 040-7820810 (ma t/m do 10:00-12:30 uur)

Lees verder

WORLD CLEANUP DAY 2022

WORLD CLEANUP DAY 2022

WORLD CLEANUP DAY 2022

 

Op zaterdag 17 september is het World Cleanup Day!
Dat wordt weer een gezellige, mooie en actieve dag. Want deze wereldwijde opschoondag is het perfecte moment om jouw buurt, schoolplein, sport- of bedrijventerrein zwerfafvalvrij te krijgen.


De behoefte om de wereld  zwerfafvalvrij te krijgen wordt steeds groter. Daarom willen we met zo veel mogelijk mensen in actie komen om zwerfafval op te gaan ruimen. Dit is de perfecte kans om te beginnen in jouw eigen omgeving, want je kan (eenmalig) heel gemakkelijk mee doen met de World Cleanup Day 2022.

Ben er snel bij en meld jouw opschoonactie nog voor de vakantie aan. Aanmelden kan tot maandag 5 september 2022. 

Opschoonmaterialen worden verzorgd door jouw gemeente.

Aanmelden kan via: 

https://singuser49c30451.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_0kqGtW7laQLbROu

Doe je mee samen met anderen buiten jouw eigen huishouden? Meld je dan aan als groep!

 

Voor wie is de World Cleanup Day?

Iedereen kan meedoen tijdens de World Cleanup Day. Wil je altijd al graag iets doen tegen zwerfafval? Dan heb je nu geluk! 

Je kan individueel of samen met een groep anderen in actie komen. Ga je zelf (met jouw partner of het gezin) aan de slag? Of motiveer je ook je buurtgenoten, vrienden of collega’s?

Ook scholen ontvangen van ons een uitnodiging om mee te doen.

Maak ook kans op mooie prijzen

Wij vinden dat iedereen een schone en zwerfafvalvrije omgeving verdient. Maar wie zich hiervoor inzet tijdens de World Cleanup Day kan zelfs nog meer verdienen.

Alle deelnemende kinderen krijgen een leuke Afvalbingokaart.
En kom je als groep in actie? Dan speel je zelfs automatisch mee met de Afvalbingo en maak je kans op mooie (geld)prijzen voor de hele groep..

Afvalbingo speciaal voor kinderen

Alle kinderen die meedoen krijgen een leuke Afvalbingokaart! Leer vanalles over zwerfafval en kruis aan wat je allemaal hebt gevonden

Afvalbingo voor groepen met mooie prijzen

 

Met de Afvalbingo maken deelnemende groepen
(met meer dan 5 personen)
ook kans op mooie prijzen!

De World Cleanup Day is een mooie dag om in actie te komen tegen zwerfafval!

Kan jij helaas niet meedoen aan de World Cleanup Day op zaterdag 17 september? Geen ramp! Je kan ook op een ander moment zwerfafval gaan opruimen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen je verder.

 

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

Bibliotheek Veldhoven gratis voor iedereen tot 18 jaar

Goed nieuws voor alle jongeren in Veldhoven: per 1 juli 2022 is het lidmaatschap van de Bibliotheek Veldhoven voor iedereen tot 18 jaar helemaal gratis.

Voorheen betaalden jongeren van 13 tot 18 jaar nog een bijdrage voor het (Basis)lidmaatschap. De afschaffing is een landelijke maatregel van het ministerie van OC&W. De Bibliotheek wordt door veel jongeren niet alleen gebruikt voor het lenen van materialen maar ook als een fijne plek waar rustig gestudeerd en gewerkt kan worden. Naast het lenen van materialen biedt het lidmaatschap veel voordelen, zoals toegang tot e-books en luisterboeken, gratis gebruik van computerwerkplekken en korting op activiteiten.

Lid worden kan in de Bibliotheek of online, via de website. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/lidmaatschap

Solliciteren zonder stress
Vrijdag 8 juli, 10.30-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur dicht op de huid. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop vindt plaats op vrijdag 8 juli van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/solliciteren

Boekjes & Babbels: Nijntje in de tent

Dinsdag 12 juli, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Vakantie en lekker spelen staan centraal tijdens deze gezellige bijeenkomst voor 0- tot 4-jarigen en hun (groot)ouders.

 

Monique van de bieb heeft een tentje opgezet en leest voor uit 'Nijntje in de tent'. Het is zomer en Nijntje en haar moeder zetten de tent op. Wat nog leuker is: haar moeder laat het opblaasbadje vollopen en Nijntje spettert er naar hartenlust in rond. Na het voorlezen mogen de kinderen het tentje van Monique ontdekken. Neem je zaklamp mee want het kan donker zijn!

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals Boekjes & Babbels. Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 12 juli van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/nijntje-tent 

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

Because we dance – In2Dance
Zaterdag 9 juli, om 12.00uur (€15,00) en 16.00uur (€16,00)
Zondag 10 juli, om 12.00uur (€15,00) en 16.00uur(€16,00)
Dans

Met de voorstelling “Because we Dance” tonen de dansers en danseressen van In2Dance wat dans voor hun betekent. Jong en oud staan samen op het podium met één grote gedeelde passie, namelijk dans! 


“Because” we dance gaat over hoe “dans” het antwoord is op vragen of situaties uit ons leven. 
Na “Why we dance”, onze voorstelling uit 2019 die antwoord gaf op hoe dans is ontstaan, gaan wij nu onderzoeken waarom onze dansers dansen. 
Van een uitlaatklep voor je emoties tot het kwijt kunnen van je energie… Wat betekent dans allemaal voor ons? 
Wij hebben het aan onze dansers gevraagd en zij delen hun antwoorden graag met het publiek.
Geniet van deze oprechte, ontroerende en vrolijke show!

 

Because we dance - Professional show – In2Dance
Zaterdag 9 juli, Dans
20.15uur, €20.50

Met de voorstelling “Because we dance, professional edition”, gaan de wedstrijdteams van In2Dance de samenwerking aan met professionele dansers en artiesten. 

Samen tonen wij onze gedeelde passie voor kunst in de vorm van dans, acrobatiek en zang. 

“Because we dance” gaat over hoe “dans” het antwoord is op vragen of situaties uit ons leven.
Onszelf uitdrukken door middel van dans, acrobatiek en zang kan verschillende redenen hebben. Passie, vreugde, zelfvertrouwen maar ook liefdesverdriet en jalousie vinden een mooie en kunstzinnige uiting in deze voorstelling.
Geniet van de ongeremde passie van onze dansers en artiesten in deze indrukwekkende show!

 


Top Muziektheater Veldhoven – De Tweedeling
Zaterdag 16 juli, om 15.30uur en 20.00uur
Zondag 17 juli, om 14.00uur en 19.00uur
Muziektheater, €19,00


De wereld is verdeeld. Fake news, propaganda, oorlogen... Het zorgt ervoor dat zelfs onze meest dierbaren recht tegenover ons kunnen komen te staan. Mensen worden gedwongen om een kant te kiezen en worden vervolgens veroordeeld voor die keuze. Echt iets van deze tijd? Of herhaalt de geschiedenis zich. 

In De Tweedeling wordt tweeling Lotte en Anna op jonge leeftijd uit elkaar gehaald. De één groeit op in nazi-Duitsland, de ander in een welgesteld gezin in Nederland. Met Hitler aan de macht, komt er een oorlog tussen hen in te staan. Anna trouwt met een soldaat van Hitler, terwijl Lotte een Joodse vriendin heeft die wordt afgevoerd naar een concentratiekamp. Is het voor Lotte ooit mogelijk om haar Duitse zusje te vergeven? En kunnen de Duitsers zichzelf ooit vergeven?

Zoals altijd bestaat ook deze TOP-musical uit spannende scènes afgewisseld met mooie zang en dans op popmuziek, musicalnummers en eigen geschreven materiaal.Lees verder

WONKA PODIA GAAT THEATER KADO GEVEN

WONKA PODIA GAAT THEATER KADO GEVEN

 

WONKA PODIA GEET THEATER KADO GEVEN

Wonka Podia gaat theater cadeau geven aan 10.000 basisschoolkinderen in de Brainportregio

Wonka Podia – een intensief samenwerkingsverband tussen zes podia in de Brainportregio – gaat in het voorjaar van 2023 gezamenlijk een theatervoorstelling aanbieden aan alle basisschoolkinderen van groep 5 en 6 in hun gemeentes. De intentie van Wonka Podia is deze educatieve theateractiviteit jaarlijks aan te gaan bieden, in de podia of daarbuiten. Voor deze eerste editie is de keus gevallen op de prachtige, fantasierijke buitenvoorstelling De Monteur en Het Meisje van Jeugdtheater Wildpark. Het feestelijke project wordt opgezet in samenwerking met Wildpark en de cultuurcoaches van alle betrokken gemeentes.

Theater voor iedereen
Wonka Podia heeft als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.. Op verfrissende en eigentijdse wijze, en – waar mogelijk - met gebruik van de nieuwste technologieën wil Wonka Podia ervoor zorgen, dat zoveel mogelijk inwoners uit de Brainportregio kunnen genieten van theater. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Een fantastische theaterervaring brengt een kind veel meer dan alleen een leuke middag. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert, zorgt voor anders leren kijken. Zij gunnen dit elk kind.

Educatief project
De buitenvoorstelling De Monteur en Het Meisje van Jeugdtheater Wildpark kan op het schoolplein gespeeld worden en steeds voor circa 170 leerlingen. Er zullen zo’n 60 buitenvoorstellingen georganiseerd worden, waarmee ruim 10.000 kinderen theater cadeau krijgen van Wonka Podia. Het is daarbij belangrijk dat het geen ‘losse’ voorstelling wordt, maar dat er een voortraject aan gekoppeld is.  Zo komt er een speciale videolesbrief voor de deelnemende basisscholen en in samenwerking met de cultuurcoaches wordt bekeken wat er nog meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan verbinding met de muziekles op school of een theaterdocent voor de klas.

Wonka podia 
Wonka Podia is een samenwerking van zes podia in de Brainportregio (red. De Schalm, De Hofnar, De Kattendans, De Cacaofabriek, Het Speelhuis en Het Parktheater) waarbinnen kennis en ervaringen worden gedeeld op het gebied van onder meer techniek, marketing en programmering. Wonka Podia streeft ernaar om podia toegankelijker te maken voor iedereen die dat wil. Thema’s als inclusiviteit, internationalisering en educatie staan dan ook centraal. 
Wonka Podia is één van de 26 Regio Deals Brainport Eindhoven. Regio Deal investeert samen met de regio in het bevorderen van de brede welvaart: leefbaarheid, vestigingsklimaat en economische kracht.

 

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

De hele maand juli geldt een vroegboekkorting bij Volksuniversiteit regio Eindhoven. 

In de derde week van september start het nieuwe seizoen. Volksuniversiteit regio Eindhoven heeft een breed aanbod met meer dan 200 cursussen. Bijna 20 verschillende talen op diverse niveaus, van Arabisch tot Zweeds, creatieve cursussen en workshops zoals aquarelleren en handlettering, cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals Feng Shui en Gelaatkunde, maar ook kunst en cultuur, geschiedenis, filosofie, bridge, reanimatie, klassieke muziek, wijnkennis, Eetbare planten en wilde medicinale kruiden en nog veel meer.

 

Profiteer de hele maand juli van de vroegboekkorting

Heeft u altijd al een andere taal willen leren? Interesse in filosofie, kunst of geschiedenis? Uw creatieve talenten ontplooien? De hele maand juli geldt een vroegboekkorting van 3%. Neem eens een kijkje op onze website. Er is vast iets bij dat u interessert.

Vragen? Bel of mail gerust! info@vu-eindhoven of 040-7820810. Of kom langs op de Kanaaldijk-Zuid 11, Eindhoven (ma t/m do, 10:00-12:30 uur)

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN JULI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN JULI 2022

Voorinschrijving jaarboek Veldhoven-Dorp

Ook dit jaar is het weer gelukt om interessante Veldhovense onderwerpen te verzamelen voor het samenstellen van een jaarboek voor Veldhoven-Dorp. Dit is mede te danken aan de uitbreiding van de redactie van het jaarboek. Nathalie van Lierop en Fieke Bazelmans hebben zich met veel enthousiasme aangesloten.

De jacht
Wij zijn dan ook trots dat we half november alweer het vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp kunnen presenteren! Het wordt een veelzijdige uitgave met echte Veldhovense onderwerpen, zoals natuurtheater De Wetering, de jacht in Veldhoven, de Veldhovense springstier, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, café de Zwaan, de historische brand op de Locht en herinneringen van Frits Janssen aan Indië. Ook openen we het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield, laten we foto’s van toen en nu zien, klassenfoto’s en nog veel meer. 

Voorinschrijven
Het fullcolour jaarboek 2022 telt ongeveer 160 pagina’s. Het boek is voorzien van een harde kaft en is rijk geïllustreerd. De kosten bedragen € 20, bij voorinschrijving tot 15 september betaal je maar € 17,50. Bestellen kan door voor 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. Jaarboek 2021. Vergeet niet om je e-mailadres of huisadres bij de omschrijving te vermelden bij het overmaken. Voorinschrijven kan ook door vóór 15 september een inschrijfformulier in te vullen bij Primera in de Kromstraat.

Reconstructie: wie helpt?

In 1861 werd Joannes Jacobus Sengers (1833-1895) aangesteld als kapelaan van de Caeciliaparochie in Veldhoven-Dorp. Kapelaan Sengers was een multitasker avant la lettre. Hij zorgde niet alleen voor het zielenheil van de Veldhovense parochianen maar zag in zijn vrije tijd ook nog kans om zich te verdiepen in de parochiegeschiedenis van Veldhoven-Dorp. Aan de hand van de doop- en huwelijksregisters van de Caeciliaparochie reconstrueerde hij vanaf de 17e eeuw meer dan 2000 Veldhovense gezinnen. Het is een indrukwekkend handgeschreven document van ruim 100 pagina’s.

We hebben het document gekopieerd en het zou mooi zijn om er een overzichtelijk Word-bestand van te maken waarvan iedereen gebruik van kan maken.
Heb je tijd en zie je het als een uitdaging om dat te realiseren of wil je meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het handschrift van kapelaan Sengers is heel goed te lezen en je kunt er alle nodige tijd voor nemen om het document te transformeren tot een handzaam, gebruiksvriendelijk Word-bestand. Wie helpt?

Medewerker knipsel-o-theek

Medewerker Knipsel-o-theek gezocht
We zijn op zoek naar iemand die voor de vereniging een archief van krantenknipsels wil gaan opzetten. We hebben in de loop der jaren uit onder andere het ED en het Veldhovens Weekblad heel veel krantenknipsels over Veldhoven verzameld. Het zou mooi zijn als die overzichtelijk geordend  en in de toekomst verder aangevuld kunnen worden. Heb je zin en tijd hebben om je daarvoor sterk te maken dan zouden we dat erg op prijs stellen. Ja mag dit ook thuis doen op momenten dat het jou uitkomt. Interesse of vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een jaar Erfgoedhuis Veldhoven

Op 1 mei was het een jaar geleden, dat de heemkundekringen Zeelst schrijft geschiedenis, Veldhoven-Dorp historisch bekeken en de Stichting Historisch Oerle samen verder gingen als de vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. En wat is dat een goede keuze geweest. We vullen elkaar niet alleen aan, maar we versterken elkaar ook. We hebben 111 leden aan ons weten te binden en zo'n  450 Veldhovenaren blijven op de hoogte van onze activiteiten via onze nieuwsbrief.
We ondersteunden in ons eerste levensjaar onder meer verschillende Veldhovense initiatieven in het kader van Veldhoven 100 met historische informatie. Een hoogtepunt was de de uitgave van het boek Veldhoven 100, van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region dat op de dag van uitgifte al was uitverkocht.
Ook in het tweede jaar blijven de ambities hoog. Gingen we we tot nu toe als bestuursleden vooral zelf aan de slag, we zijn nu druk bezig onze leden warm te maken voor commissies en taken. Wat zou het fantastisch zijn als we daar ook jongeren bij kunnen betrekken.

Over het verleden gesproken

Erfgoedhuis Veldhoven wil een groot aantal levensverhalen van Veldhovenaren vastleggen. De leden van de werkgroep over het verleden gesproken hebben daarvoor een cursus ‘mondelinge geschiedenis’ aan het Huizinga instituut voor Nederlandse geschiedenis gevolgd en starten nu met de eerste gesprekken. Daarvoor zoeken we mensen die kunnen vertellen over het dagelijkse leven in de kerkdorpen vanaf de eerste nieuwbouwwijken. Hoe het werk was in de vaak kinderrijke gezinnen, op de akkers, in de stallen, de winkels, de sigaren-, textiel- of schoenfabriek en op diverse andere plekken.

Wie wil vertellen mag zich daarbij laten begeleiden. We zouden graag nog meer vertellers hebben, waaronder een vroedvrouw. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tentoonstellingen

Op 22 juni werd de tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot afgesloten. We kijken terug op een succesvolle expositie waaraan de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven een belangrijk steentje heeft bijgedragen.

In hetzelfde weekend werd de documentaire ‘Eén stad. Vier gezichten over 100 jaar Veldhoven op DVD uitgebracht. De DVD is voor € 9,95 verkrijgbaar bij Museum ’t Oude Slot, bij Bruna in het Citycentrum en bij Primera en In d’n Olie-Fant in de Kromstraat.

Inmiddels is in ’t Oude Slot op 4 juni de tentoonstelling De Koe met Ruud Spil gestart. Erfgoedhuis Veldhoven heeft voor deze tentoonstelling schetsboeken van stamboekvee beschikbaar gesteld. Het is een bijzondere tentoonstelling waarin de koe op diverse manieren in de kijker wordt gezet. Heel grappig hoe zo’n alledaags dier veel meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht denkt.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 augustus.

Ledenvergadering

Noteer de datum voor onze volgende ledenvergadering alvast in de agenda! Op dinsdag 27 september vanaf 19:30 uur komen we bij elkaar in gemeenschapshuis D’n Bond aan de Rapportstraat 29 in Veldhoven. Voor de pauze is de vergadering toegankelijk voor leden en na de pauze ook voor andere belangstellenden. Dan presenteren diverse werkgroepen hun activiteiten in de erfgoedmarkt, zoals de Geheimen van Veldhoven, Over het verleden gesproken, Verbonden Levenslopen, Monumentenzorg, Archeologie, Veldhovens Stratenboek en Kerkenvisie. In een volgende Nieuwsbrief volgt de uitnodiging en gedetailleerde informatie.

Zomersluiting

Helaas zijn er nog maar weinig mensen die de weg naar onze heemkamer weten te vinden. Jammer, want we hebben zoveel te bieden. Wij beseffen, dat de dinsdagavond niet gunstig is, maar wij moeten rekening houden met de openingstijden van de bibliotheek. Wij verwachten dat er in de zomervakantie niet veel belangstelling zal zijn, daarom sluiten we de heemkamer van 15 juli tot 1 september. Na deze periode ben je weer van harte welkom en verwelkomen je met een kop koffie of thee. Bovendien is onze heemkamer voorzien van nieuw meubilair en een groot scherm voor presentaties.

 

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees verder

GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

 GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

GGD BZO opent nieuwe locatie in Eindhoven voor testen én vaccineren

Maandag 20 juni opent GGD Brabant-Zuidoost een nieuwe locatie in Eindhoven, voor testen én vaccineren.

In deze nieuwe locatie, aan de Fellenoord, worden afwisselend testen afgenomen en vaccinaties gegeven.

De huidige vaccinatielocatie in het Beursgebouw sluit op zondagavond 19 juni haar deuren. De testlocatie aan de Antoon Coolenlaan verdwijnt helemaal na 20 juni.

“De huidige aantallen voor testen en vaccineren bieden de mogelijkheid om nog efficiënter te werken. Daarom hebben we gezocht naar een locatie waar we naast testen ook kunnen vaccineren. De oplossing is gevonden in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Fellenoord. De test- en vaccinatielocatie hebben beiden een eigen ingang. Bij de ingang van het bedrijfsverzamelgebouw staat een gastheer namens de GGD die de inwoners naar de juiste ingang verwijst. Ook bij deze nieuwe locatie bieden we onze inwoners de service die ze van ons gewend zijn” aldus de facilitair medewerker die deze verhuizing coördineert.

Op welke dagen kun je terecht in Eindhoven?

• Vaccineren Op maandag, woensdag en vrijdag, kun je met en zonder afspraak terecht van 09.00 uur tot 16.30 uur.

• Testen Op dinsdag, donderdag en zaterdag ben je welkom van 09.30 tot 12.30 uur.

Let op: de eventuele wachtrij is buiten, kleed je naar de weersomstandigheden.

De openingstijden van testen en vaccineren in Helmond blijven ongewijzigd.

Kijk voor alle actuele openingstijden op www.ggdbzo.nl

2 Waar vind je de test- en vaccinatielocatie? Fellenoord 100-180 5611 ZB Eindhoven

De test- en vaccinatielocatie staat ook aangegeven met gele borden van de gemeente.

Bereikbaarheid en parkeren De locatie is goed bereikbaar met het OV, de fiets, lopend of met de auto.

De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Parkeergarage Mathildelaan en Q-Park De Bijenkorf.

Houd tot eind juni rekening met wegwerkzaamheden rondom deze locatie

Slecht ter been? We richten een ‘kiss and ride’ zone in, volg hiervoor de borden.

Deze zijn bedoeld voor mensen die niet mobiel zijn. Op vertoon van je invalidenparkeerkaart kan je begeleider je hier afzetten en daarna een parkeerplek zoeken.

 

GGD Brabant-Zuidoost organiseert webinar ‘Daar gaan ze’

Voor als je kind van groep acht naar de middelbare school gaat.

Op donderdag 7 juli van 20:00 tot 21.15 uur organiseert GGD Brabant-Zuidoost in samenwerking met Novadic-Kentron en Helder Theater een gratis webinar voor ouders als voorbereiding op de overgang van hun kind naar de middelbare school.

“De stap van de basisschool naar de middelbare school is best een grote stap voor ouder en kind, zegt Rosa van den Nieuwenhof, consulent gezondheidsbevordering bij GGD Brabant-Zuidoost. “Een nieuwe levensfase breekt aan en het puberbrein treedt in werking. Dat doet wat met kinderen en hun ouders. Door daar bewust van te zijn, creëer je meer begrip en kun je beter met elkaar (blijven) communiceren. Dit webinar helpt je alvast op weg.” Het programma Tijdens deze interactieve en informatieve ouderavond gaan we in op thema’s als het puberbrein, social media, experimenteren, seksuele ontwikkeling en groepsdruk. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Wat betekent deze tijd voor kinderen? Wat hebben ze nodig? Hoe kun je als ouder je kind ondersteunen? Sketches van Helder Theater bieden daarbij meer inzicht. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Novadic-Kentron en Helder Theater.

Aanmelden en meer informatie Ouders kunnen zich aanmelden en meer informatie vinden onder: https://www.ggdbzo.nl/cursus/webinar-daar-gaan-ze/ 2

Tijdens het webinar kunnen ouders via de chat vragen stellen en ook na het webinar kunnen ouders bij de GGD terecht voor vragen, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na 7 juli is het webinar nog een tijdje terug te kijken door deelnemers.

 

 

Lees verder

LOEK@SUMMER 2022

LOEK@SUMMER 2022

LOEK@SUMMER 2022

 

Beste ouders/opvoeders

  

Stichting LOEK@YOU lanceert vakantieprogramma LOEK@SUMMER 2022 geheel uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM. LOEK@SUMMER is een programma speciaal voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Voordat we verder vertellen over dit waanzinnig leuke vakantie programma, stellen we ons eerst aan u voor.

Stichting LOEK@YOU is een jonge stichting in Veldhoven welke sinds september 2016 hard aan de weg timmert om het gat tussen school en thuiszitten te dichten. De stichting biedt zorg aan kinderen en ontwikkelt interessante projecten voor kinderen en volwassenen die iets extra's nodig hebben.   

Het aankomende project is LOEK@SUMMER. Het programma van LOEK@SUMMER bestaat uit activiteiten van +/- 3 uur verdeeld over 8 dagen. Centraal in deze activiteiten staan de natuur, rust, bewegen, ontdekken en ontmoeten.

LOEK@SUMMER is een prikkelarm vakantie programma voor kinderen en jongeren die NIET mee kunnen doen aan reguliere zomer vakantieprogramma's uit de regio. De kinderen die meedoen functioneren dus beter in kleine groepjes. Te denken valt aan kinderen en jongeren met autisme & ADHD, hechtingsproblematiek, prikkelgevoeligheid. Iedereen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar kan mee doen. Vaak zijn de activiteiten onderverdeeld in activiteiten voor kinderen tot 10 jaar, kinderen van 10 tot 14 en ouder dan 14 jaar.

 

Sinds het Passend onderwijs worden de scholen veel meer geconfronteerd met kinderen die o.a. met bovengenoemde problematieken te maken hebben. Als school zit u daar bovenop en kunt u wellicht ook dit programma aanbevelen bij ouders en kinderen die dit steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Tijdens LOEK@SUMMER verzamelen we in week 30 en 31 bij op het terrein van Blokhut de Bosbender te Veldhoven. Ook zijn er uitstapjes in de regio Veldhoven gepland.

Kinderen en jongeren kunnen per activiteit inschrijven. Ze kunnen dus kiezen voor activiteiten waarbij de interesse ligt. Men hoeft dus NIET persé alle activiteiten mee te doen.  

 

De groepjes bestaan uit 3 tot 6 kinderen en worden begeleid door onze vele vrijwilligers. Daarnaast zijn er per dag altijd 2 professionals aanwezig. Dit om de veiligheid voor de kinderen en jongeren te waarborgen. Per dagdeel kunnen er dit jaar maximaal 6 a7 kinderen of jongeren aanwezig zijn. Gezien de kleinschaligheid van het project is het verstandig om snel in te schrijven want VOL = VOL.  

Kinderen kunnen online opgegeven worden via: https://loekatsummer2022.eventbrite.nl

 

 

 

Mochten kinderen al eerder aan een leuke activiteit mee willen doen? Kijk op: https://www.facebook.com/groups/loekattalent/ 

En mocht u nog vragen hebben, dan horen we het graag.  

Groeten.

Team LOEK@YOU, werkgroep LOEK@SUMMER 040-3046797 - www.lerenopeigenkracht.nl

 

 

 

"Als ouder van een kind met hechtingsproblematiek dat eerder al heeft meegedaan en die eigenlijk niet aan reguliere vakantieprogramma's mee kan doen want te prikkelgevoelig, kan ik u zeggen dat eerdere deelname aan LOEK@SUMMER een groot succes is geweest. In een klein groepje met gelijkgestemden onder ruime en goede begeleiding heeft hij hele goede ervaringen opgedaan bij LOEK@SUMMER wat er voor zorgt dat hij graag mee doet aan activiteiten. Vanzelfsprekend was dit zeker niet. Dit geldt overigens ook voor de activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden onder de naam LOEK@TALENT".

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

 

Släpstick – The Roaring Twenties

Donderdag 2 juni, Muziektheater/No Dutch Required

20.15uur, €26,50

 

The Roaring Twenties: Dé onovertroffen, magnifieke, chique, swingende, zingende, roerende, ontroerende, champagne proostende, crème de la antirimpelcrème belevenis van het decennium komt naar ons theater.

 

Een avond als nooit tevoren! Een Jubileumvoorstelling die de gloriedagen van Släpstick even fijnzinnig als elegant laat herleven! Wentel uw wederhelft rond op de buzzing beat van de dansorkesten!

Baad in de pracht en praal van de feestzaal in Jugendstil en zwelg in de decadentie van de upper class…

En ja, wat zou het, als de tafelpoten een beetje wankel zijn? So what, als het orgel op instorten staat? Wat nou, als de kroonluchter aan een paar losse boutjes hangt?

Alles werkt prima! Nee hoor, alles is hélemaal onder controle! Er kan echt hélemaal níks misgaan! Níets kan deze daverende Jubileumavond in de weg staan!

Dus: doe uw feestkleding aan en betreed de rode loper! ‘The Roaring Twenties’ komt naar het theater en u bent van harte uitgenodigd!

Släpstick ontstond in 1997 onder de naam Wereldband en beleeft dit seizoen haar jubileum. Vanwege het 25-jarig bestaan brengt de groep een feestelijke voorstelling. Omdat Släpstick haar gehele publiek in de gelegenheid willen stellen om het Jubileum mee te vieren, geeft zij in ieder theater een Bal. Een voorstelling in de vorm van een feest in de stijl van de jaren ’20 van de vorige eeuw, compleet met rode loper. Een voorstelling die eindigt in een feest met het publiek.

Na het enorme succes van de vorige show die werd omschreven als ‘variété op lachwekkend hoog niveau’ toerde Släpstick de afgelopen jaren niet alleen in Nederland maar ook in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, België en Nieuw-Zeeland. Släpstick won meerdere (inter)nationale prijzen zoals de Johan Kaartprijs (NL), Comedy Award Moers (D) en The Spirit Of The Fringe Award (UK).

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Sportgala 2022

Vrijdag 3 juni, Special

20.00uur, €0,00

 

Het Sportgala Veldhoven wordt jaarlijks georganiseerd in Theater de Schalm. U bent van harte welkom om op vrijdag 3 juni 2022 het Sportgala bij te wonen. De entree is gratis! Tijdens deze feestelijke avond wordt de sportman, sportvrouw en het sporttalent van Veldhoven 2020/2021bekend gemaakt.

 

Kandidaten voor de titel moeten een opmerkelijke sportieve prestatie hebben geleverd, in Veldhoven wonen of lid zijn van een in Veldhoven gevestigde sportorganisatie, die valt onder NOC*NSF of een UDO erkende sportbond of organisatie. Een selectiecommissie, bestaande uit vijf personen, die een sterke relatie met de Veldhovense sport hebben, kiest in iedere categorie drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Het Sportgala Veldhoven is bedoeld voor sporters, bestuurders, vrijwilligers en iedereen die de Veldhovense sport een warm hart toedraagt. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente en diverse sponsors uit de Veldhovense samenleving.

 

Chris Verlaan – Man in de maak

Vrijdag 3 juni, Cabaret

20.30uur - €17,50

 

“Word autist, word autist het is beter dan verkrachter of zelfmoordterrorist", zong Chris in een uitverkocht Luxortheater in Rotterdam, waarop het publiek hem tot winnaar kroonde. Kom genieten van het debuutprogramma van data-analist Chris Verlaan uit Almere, die glansrijk de jury- én publiekprijs van Cameretten 2018 won. 

De jury van Cameretten schreef: “Hij lijkt geïnspireerd door mensen als Kees Torn en Hans Dorrestijn… Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid”. Naast de publieksprijs won Chris ook de juryprijs van Cameretten 2018.

In ‘Man in de Maak’ legt Chris de vinger op de zere plek; bij hem, bij u en om ons heen. Soms fijnzinnig, soms bitterzoet maar de liefdevolle klappen zijn altijd doordrenkt met vrolijkmakend cynisme en pessimisme.

 

Verlaans stijl is origineel en tegelijkertijd traditioneel qua vorm, met afwisselend hilarische liedjes en korte verhalen die druipen van zelfspot en cynisme.’

De Volkskrant

 

 

Vocal Works – Kids in concert

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert

14.15 en 16.00uur, €5,50

 

Op zaterdag 4 juni treden de jongste sterren van zangschool Vocal Works op in theater de Schalm. 
Met liedjes van Kinderen voor Kinderen en gezellige popliedjes maken ze er een feestje van!

 

Dana Winner – One Moment

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert/No Dutch Required

20.15uur, €31,00

 

Dana Winner reist opnieuw langs de Nederlandse theaters met het theaterconcert One Moment. In deze tour vertelt ze haar persoonlijke en muzikale verhaal, anno 2022. Tegelijkertijd werkt ze aan een nieuw album.

Dana Winner vierde 30 jaar carrière, haar versie van One Moment In Time werd meer dan 100 miljoen keer bekeken en als moeder van een dochter die inmiddels de 22 is gepasseerd, is het hoog tijd voor nieuwe muziek. Op de nieuwe plaat en in de voorstelling zingt ze over de thema’s die vandaag in het leven van de Belgische zangeres spelen. 

Het wordt wederom een emotionele en onvergetelijke avond, waarop vanzelfsprekend ook de grote Nederlandstalige en Engelstalige hits aan bod komen. Dana wordt begeleid door haar vaste muzikanten. 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Bing is jarig (1+)

Maandag 6 juni, Jeugd en Familie

14.00 en 16.00uur, €20,00

 

‘Bing is jarig’ is een vrolijke voorstelling van 60 minuten met nieuwe liedjes van Bing met interactie over de verjaardag van Bing. In de voorstelling viert Bing zijn verjaardag samen met de kinderen in het theater en al zijn bekende vriendjes Coco, Sula, Pando, Amma en natuurlijk Flop. Het hoogtepunt van de voorstelling is het partijtje van Bing, hier zullen al zijn vriendjes verkleed verschijnen. En de kinderen in het theater mogen ook verkleed naar de voorstelling komen!

 

 

Pieter Derks – Uit het niets

Dinsdag 7 juni, Cabaret

20.15uur, €23,00

Daar is hij weer! In zijn vorige voorstelling wist hij het publiek met zijn persoonlijke rode draad te ontroeren, maar ook met scherp engagement bij de les te houden. Niet voor niets werd deze voorstelling genomineerd voor de Poelifinario.

In zijn nieuwe voorstelling Uit het niets stelt hij opnieuw verrassend simpele vragen. Omdat je in ingewikkelde tijden de dingen niet moeilijker moet maken dan ze zijn. Pieter heeft zin om weer los te gaan, met verhalen, grappen, muziek - en wie weet wat er allemaal nog meer tevoorschijn komt.

Tekst, spel en muziek: Pieter Derks

AD | ★★★★★  Pieter Derks brengt prachtige ode aan strijdbaarheid van zijn te vroeg geboren dochter ... zijn persoonlijke rode draad weet hij steeds weer moeiteloos met de actualiteit te verbinden en scherp engagement wordt afgewisseld met luchtigere onderwerpen.

 

NRC | ★★★★★  Voor wat het waard is' van Pieter Derks is flonkerend, ideeënrijk cabaret. ... bij elkaar maakt het Voor wat het waard is tot een flonkerende, steengoede voorstelling, de beste die Derks tot nu maakte.

 

Telegraaf | ★★★★ Pieter Derks laat zich in nieuwe show van zijn intiemste kant zien. ...de voorstelling is duidelijk met zorg opgebouwd en inhoudelijk sterk.

 

De Volkskrant | ★★★★ Pieter Derks stelt prikkelende vragen over de vermarkting van de zorg, het onderwijs en zo'n beetje alles ...zijn kritische bespiegelingen op de thema's van de tijd-zijn specialiteit.

 

Theaterkrant |  Sterke en originele grappen over marktdenken ...maar wat betekent dat voor ons zelfstandige denken en doen? Het is een uitermate prikkelende vraag die Derks voortdurend laat terugkomen in zijn vele verhalen, die hij zoals altijd lardeert met scherpe en originele grappen.

 

Dagblad van het Noorden |  De cabaretier die erbij hoort ...je mag vaststellen dat zijn achtste show vaktechnisch de beste van zijn carrière is.

 

 

Buurman en Buurman (4+) – Buurman en Buurman gaan kamperen

Zaterdag 11 juni, Jeugd en Familie

13.30 en 15.30uur, €19,50

 

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…. 

Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.

Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten 


Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!

De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

 

 

Vocal Works – Jubileumfeest

Zaterdag 11 juni, Theaterconcert

20.00uur, €7,50

 

Op 11 april viert Vocal Works haar 22 jarig bestaan met een spetterende feestavond. Tijdens dit concert treden tieners en volwassen leerlingen op met een live band. Ook zal Saskia met een aantal zangers een duet zingen, o.a. Paul Vredenberg.

 

De band bestaat uit: Bas van Dijk - drums, Ad van Kemenade - gitaar, Erik-Jan van Dijk - gitaar, Pieter van der Zeeuw - bas.

 

 

De Mega Sint Zomer Show

Zondag 12 juni, Jeugd en Familie

10.30uur, €20,00-€28,00

 

VERPLAATSTE SHOW - Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas gaan hun zomerrust onderbreken, en hebben besloten om in mei/juni op het vliegtuig te stappen naar Nederland om de kinderen toch het feest in het theater te geven wat ze verdienen! Het betreffen de verplaatste shows (in een zomers jasje) van de voorstellingen die in de laatste week van de Sinterklaasperiode door de Covid-maatregelen niet door hebben kunnen gaan.

Het wordt een ludieke eenmalige show, waar je bij moet zijn! Sinterklaas is alvast zijn mooiste zwembroek aan het uitzoeken, en Meneer van Driel heeft nog niks door… Dat wordt dus chaos in het theater! ☀️☀️

Dresscode: SUMMER!

Kom je liever in november? Op 29 & 30 november komt De Mega Sint Show 2022 ook naar Theater de Schalm. Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

 

Literair Café Veldhoven: Marieke Lucas Rijneveld - De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zondag 12 juni, Theatercollege

14.00uur, €10,00-€12,50

 

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst 9 literaire prijzen en 4 nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden. 

 

Poëzie
In zijn dichtbundels geeft Marieke Lucas een blik in zijn universum, dat aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar. In 2015 debuteerde hij met de bundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. De bundel Fantoommerrie, die in 2019 verscheen, werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. 

Met zijn nieuwe bundel Komijnsplitsers (2022) zet Marieke Lucas opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt hij wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. 

Romans 
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. 

In april 2022 verschijnt Het warmtefort; het Boekenweekessay behorend bij de Boekenweek met als thema ‘Eerste liefde’. 

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf. 

 

Over Literair Café Veldhoven 
Op zondag 12 juni is Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden, bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden. 

De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven organiseren sinds 2018 Literair Café Veldhoven. De edities vinden afwisselend plaats in Theater de Schalm en Museum 't Oude Slot. In de afgelopen jaren hebben we onder andere Ronald Giphart, Heleen van Royen, Griet Op de Beeck, Nico Dijkshoorn en vele enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen.

 

 

Tineke Schouten – Dubbel

Dinsdag 14 juni, Show

20.15uur, €39,00

 

Is het leven nu makkelijk of moeilijk? Is het leven nu mooi of lelijk? Dat vraagt Tineke zich al heel lang af. Natuurlijk, in dit prachtige Nederland met onze vrijheden en verworvenheden is het leven meestal mooi en is het perfect uit te houden, maar als je alle ellende van de wereld tot je door laat dringen kun je de boel behoorlijk somber inzien. Voelt best dubbel, toch? En ja, hoe worstelen wij ons met goed fatsoen door dit ‘dubbele’ leven? Voor Tineke is dit gegeven al 40 jaar een grote bron van inspiratie.

Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren. 

Al vierentwintig shows toonde Tineke ons allerlei types, imitaties van beroemdheden met hun eigenaardigheden. En nu voor deze 25ste jubileumshow kan ze niet wachten om jullie weer hartelijk te laten lachen om splinternieuwe types met hun menselijke tekortkomingen. En natuurlijk ontbreken de mooie gevoelige liedjes niet. En beloofd: ook Bep Lachebek komt nog heel even voorbij. Beppie, van buiten en van binnen een brok tragiek. Beppie neemt nog een dubbele wodka, lacht te luidruchtig en ligt ongegeneerd dubbel, dubbel met een dubbele L. Want het leven moet van tijd tot tijd wel gevierd worden. Tijd voor een feestje, hoe moeilijk kan dat zijn? Vanavond is het leven mooi.

 

 

Kiek Veldhoven - Hét fotografie-event voor De Kempen en omstreken

Woensdag 15 juni, Theatercollege

19.30uur, €9,00

 

Het wordt wederom tijd voor een interessante avond voor fotografen uit De Kempen en omstreken. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

 

Gastsprekers
Kiek Veldhoven verwelkomt namelijk niet één, maar twee fotografen op het podium. Er is ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens editie 3 ontvangen we allereerst Marvin Slaats. Muziek is een grote passie van deze Veldhovense fotograaf en zodoende is hij vooral druk met het schieten van beelden op festivals, theaters en allerlei andere podia. Een totaal ander verhaal hoor je later op de avond. Dan staat namelijk natuurfotograaf Jeffrey Van Daele op het podium. Deze energieke Belg richt zich sinds 2015 volledig op de fotografie, is auteur van meerdere educatieve boeken en bracht tevens het fotoboek ‘Exit Africa’ uit. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het digitale magazine Fotokot. 


Interactief
Het blijft niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema (natuurfotografie) van deze avond past. Dit kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Jeffrey Van Daele wordt besproken.

Daarna verrassen we enkele toeschouwers van Kiek Veldhoven met de nodige leuke prijzen. Als slot worden nog tips gegeven voor interessante uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen.

Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen. 

 

 

Koefnoen – Koefnoen Live

Woensdag 15 juni, Cabaret

20.15uur, €30,00

 

Na zestien succesvolle seizoenen op televisie trekken de mannen van Koefnoen nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in. Up-to-date en fonkelnieuw materiaal, vertolkt door vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. 

 

De wereld verandert razendsnel, soms sneller dan we in de gaten hebben. Dingen kunnen niet meer, mogen niet meer en niets lijkt blijvend. Hoe verander je een beetje soepeltjes mee? En wil je dat, durf je dat, kun je dat? Of blijf je liever in een zelfgekozen lockdown zitten bingewatchen naar nostalgische kostuumseries over een begrijpelijke, troostrijke wereld? 

Owen Schumacher, Paul Groot en Jeremy Baker geven in Veldhoven een werkvoorstelling van deze gloednieuwe show. Met script bij de hand en geen idee hoe het gaat worden. Echt de allereerste stappen vanaf de schrijftafel. Verwacht dus geen kant en klare voorstelling, geen decor, geen kostuums. Alleen wat tafels, stoelen en bange acteurs die ‘wat gaan uitproberen’. Met alle gevolgen van dien!  

 

Deze voorstelling is verplaatst van 9 december 2021 naar 15 juni 2022.

 

 

Phil Bee - Blue eyed blues & soul tour

Woensdag 22 juni, Theaterconcert

20.15uur, €24,50

 

Phil Bee speelt al 30 jaar op internationale podia (van Memphis tot Warschau) met zijn blues- en soul gerelateerde bands. Hij won diverse Dutch Blues Awards voor beste zanger, beste CD en beste band.

 

WINNAAR THE VOICE SENIOR 2021!

Het ‘grote mainstream’ en meteen ook miljoenenpubliek heeft kennisgemaakt met Phil Bee in het muziekprogramma ‘We Want More’ (SBS6) waarin hij met zijn band in enkele uitzendingen iedereen, inclusief de voltallige jury die toch niet meteen te boek staat als grote blues en soul adepten, heeft verbaasd. André Hazes was vanaf de eerste noot fan en dat resulteerde in een nauwe samenwerking na de laatste uitzending. De single ‘Need your love so bad’ werd samen opgenomen en door DINO Music uitgebracht. Ook in de 2021 Corona periode was Phil regelmatig te zien bij Veronica Inside en bij het Fieldlab evenement in de Ziggo Dome.

Phil Bee neemt je mee naar de jaren 60/70 met eigen versies van covers én eigen nummers van één van zijn 16 albums. Een vleugje Joe Cocker is nooit ver weg, maar het is veel meer dan dat. Rauw, ongepolijst en ondersteund door een super strakke band van Nederlandse topmuzikanten.

 

 

Wij komme van Zilst - Harmonie L’Union Fraternelle - 150 jaar

Zondag 26 juni, Theaterconcert

14.00uur, €5,50

 

Harmonie L’Union Fraternelle bestaat 150 jaar. Tijdens een feestelijk concert worden herinneringen opgehaald en vanzelfsprekend bekende muziek gespeeld.

Het traditionele nieuwjaarsconcert staat in het teken van het 150-jarig jubileum. Alle orkesten en groepen van de vereniging, groot en klein, zullen hier te horen zijn met veelal bekend werk. Samen met het publiek wordt het verjaardagsfeest gevierd. Met veel muziek, het Zeelster volkslied, veel oude foto’s en mooie verhalen. En natuurlijk worden ook de jubilarissen gehuldigd.

Het jubileum vieren we in verschillende etappes. Naast dit concert staat op het programma onder andere Drums & Beats van de slagwerkgroep, Power of L’UF Summertime en we sluiten het jaar af met Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen. 

 

Lees verder

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

Bent of kent u iemand die altijd pijn heeft en zich afvraagt of er misschien manieren zijn die u kunnen helpen hiermee beter te leren omgaan? Kom dan naar onze lezing over integrale revalidatie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chronische pijn. 

Omgaan met chronische pijn

woensdag 22 juni 19:30 – 21:30 uur

 

Spreker: Prof. Dr. Rob J.E.M. Smeets, revalidatiearts CIR Eindhoven en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan de universiteit Maastricht

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom.

 

Aanmelden: bel vóór 15 juni met onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

Workshop programmeren
Woensdag 1 juni, 15.00-16.30 uur
Deelname € 5,-

 

Veel kinderen vinden het leuk om te gamen, maar weten niet wat er allemaal komt kijken bij het programmeren van een spel. Ze kunnen de basis leren tijdens de workshop programmeren. Hierbij leren ze hoe het programma Scratch werkt en maken een begin met een spelletje.

 

Omdat Scratch een gratis programma is, kunnen ze na de workshop thuis verder gaan. 

Voor deze workshop is alleen basiskennis van een computer/internet nodig. Voorkennis van het programma Scratch is niet nodig. 


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling: "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!".

 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 1 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Entree is € 5,-. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/scratch

 

Schrijfwedstrijd Bibliotheek
Tot 1 augustus 2022

 

De bibliotheek is een bijzondere plek. Je kan er van alles. Van boeken lenen en meedoen aan cursussen tot debatteren. Is de bibliotheek voor jou ook zo bijzonder? Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Bibliotheekblad en vertel ons wat de bibliotheek voor jou betekent.

Meedoen kan in allerlei vormen. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal, gedicht, column, songtekst of rap. De maximale lengte is 1500 woorden. 

Voor wie?

De schrijfwedstrijd is voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Er zijn twee categorieën: t /m 16 jaar en 17 jaar en ouder.

 

Prijzen

De beste 15 inzendingen worden gebundeld in een boek. Van elke categorie ontvangt de winnaar een award en een prijs ter waarde van € 1.000,-. Ook voor de nummers 2 en 3 is er een mooie prijs. Alle inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, met als voorzitter Gerdi Verbeet.

Meedoen

Stuur je inzending vóór 1 augustus 2022 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfwedstrijd

 

 

Workshop ‘Werk vinden met je talenten’
Donderdag 9 juni, 10.30-13.00 uur
Deelname gratis na aanmelding

Veel mensen vinden het lastig om werk te vinden dat echt bij ze past, omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het is namelijk de kunst om niet te beginnen bij het zoeken van een vacature maar om de zoektocht te beginnen bij de eigen talenten.

Tijdens de workshop ‘Werk vinden met je talenten’ neemt loopbaancoach Daniëlle Bax deelnemers mee in de vier redenen waarom het veel mensen niet lukt om hun natuurlijke talenten te ontdekken. Verder bespreekt ze drie elementen die talent anders maken dan alleen maar ‘iets goed kunnen’ en een eenvoudig model waarmee deelnemers hun talenten gaan ontdekken.

Aanmelden
De workshop is op donderdag 9 juni van 10.30 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/talenten of tel: 040-2532901.

Loopbaan activiteiten in de bieb
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of meer verdieping in het huidige werk, zijn er de gratis loopbaan activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven.
Naast diverse workshops zijn er elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand van 12.30 tot 14.30 uur gratis loopbaan spreekuren. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaan of tel: 040-2532901.

Loopbaancoach Daniëlle Bax geeft de workshop ‘Werk vinden met je talenten’ in de Bibliotheek Veldhoven.

Foto: Brigit Strijbos.

BoekStartdag
Zaterdag 11 juni, 10.30-15.30 uur

Op zaterdag 11 juni 2022 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor de tweede keer een landelijke BoekStartdag voor (ouders van) baby’s. Ook in de Bibliotheek Veldhoven wordt aandacht besteed aan de BoekStartdag.

De jeugdafdeling is hiervoor extra feestelijk ingericht en alle Veldhovense baby's die op zaterdag 11 juni lid worden van de Bibliotheek, krijgen naast het BoekStart-koffertje nóg een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). 

Over BoekStart
Kinderen genieten al vanaf heel jonge leeftijd van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor de taalontwikkeling. Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan BoekStart!

BoekStart is een landelijk project waarbij bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samenwerken. Ouders ontvangen automatisch vanuit de gemeente een brief met BoekStart waardebon wanneer hun baby een aantal maanden oud is. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStartkoffertje met inhoud ophalen in de bibliotheek. Bovendien wordt in de bibliotheek elke maand de bijeenkomst Boekjes & Babbels gehouden voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/boekstart

 

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven
Zondag 12 juni, 14.00-17.00 uur in Museum ’t Oude Slot

Entree € 12,50 / € 10,- (bibliotheekleden)

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Over de schrijver
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.

Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur, het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas

Foto: Marieke Lucas Rijneveld. Fotograaf: © Jouk Oosterhof.

 

Spreekuren hoogsensitiviteit
Dinsdag 14 juni, 14.00-16.00 uur en donderdag 16 juni,
18.00-20.00 uur. Deelname gratis na aanmelding

 

Vraag jij je af of je hoogsensitief bent? Of ben je hoogsensitief, maar loop je tegen moeilijkheden aan? Kom dan tijdens de Week van de HSP (13 t/m 19 juni) naar het spreekuur van coach Sandra van der Burgt en krijg persoonlijk advies.

 

Sandra van der Burgt is coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze begeleidt hoogsensitieve personen (HSP) bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze leren, in verbinding met zichzelf en de ander, verantwoorde keuzes te maken, waardoor zij zich ontspannen en energiek voelen, zonder zich te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.

 

Praktische informatie en aanmelden
De spreekuren zijn op dinsdag 14 juni tussen 14.00 en 16.00 uur en op donderdag 16 juni tussen 18.00 en 20.00 uur. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden bij Sandra via Meld je vooraf met je voorkeursdatum aan bij Sandra via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/spreekuur-hsp

 

Jeugdboekenclub van start in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis

 

Boekentips uitwisselen, leeftijdgenoten ontmoeten en praten over boeken: de 12-jarige Sammer Musa uit Veldhoven ziet het helemaal zitten. Ze wil graag, in samenwerking met de Bibliotheek Veldhoven, een jeugdboekenclub oprichten. Elkaar ontmoeten en leesplezier staan hierbij voorop.
Zelf houdt Sammer erg van de spannende boeken van Mel Wallis de Vries maar ook Harry Potter en biografieën van bekende personen leest ze graag.

Bibliotheekmedewerker Mark van der Linden gaat de jeugdboekenclub begeleiden: “We hebben veel zin om te starten en denken aan bijeenkomsten die elke vier of zes weken plaatsvinden. Het is laagdrempelig en vrijblijvend. Iedereen kan komen, ongeacht het leesniveau, en het is gratis.”


Om te starten is het natuurlijk van belang om een groepje enthousiaste jongeren te verzamelen. Jongeren die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij de Bibliotheek Veldhoven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch: 040-2532901 of aan de balie tijdens openingsuren.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/jeugdboekenclub

 

 

 

KennisMakers: Verlaag je stress
Dinsdag 21 juni, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Sandra Bijl vertelt wat stress is en vooral wat het doet in je lichaam. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we er niets mee doen? Ze vertelt over de effecten van stress op de korte en lange termijn. En waar komt stress eigenlijk vandaan? Waarom heeft de één wel stress en de ander totaal niet terwijl de situatie hetzelfde is? En hoe zit dat dan met een trauma? Sandra geeft daarbij inzicht in hoe wij zelf in elkaar steken en hoe ingewikkeld dat eigenlijk is.


De techniek EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is zo’n 5.000 jaar geleden ontdekt en gebaseerd op het Chinese meridiaansysteem dat door ons lichaam heen loopt. Dit systeem wordt door kloppen op bepaalde punten weer in balans gebracht. EFT is één van de belangrijkste technieken van Power Tapping die Sandra gebruikt. Tijdens de workshop leren deelnemers de techniek en ervaren zelf wat het voor hen doet. 


Praktische informatie

De workshop is op dinsdag 21 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/eft

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Demonstratie vendelen
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is de demonstratie vendelen door het Sint Caecilia Gilde Veldhoven. Vendelier René Smetsers laat in volledig gildeornaat zien hoe je moet vendelen. Speciaal voor kinderen is er een kleinere vlag om de grondbeginselen van het vendelen te leren.
Er komt veel meer bij kijken dan je denkt!

Praktische informatie

De demonstratie vendelen is op woensdag 22 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/vendelen  

 

Kindervoorstellingen van Verhalen van Annie
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Annie Mulder van Verhalen van Annie speelt in de Bibliotheek Veldhoven twee leuke voorstellingen voor kinderen: Mannetje Tak om 15.00 uur en Hans Worst om 16.00 uur, met Judie Jochemsen. Kom gezellig kijken, luisteren en meedoen!

In de eerste voorstelling raakt Mannetje Tak zijn huis, zijn boom, kwijt. Een spannend avontuur begint in lente en gaat door in de zomer, de herfst en zelfs tot in de winter.
Samen met Judie Jochemsen speelt Annie daarna de voorstelling Hans Worst, een vrolijke vertelling over een bijzondere hond. Hans Worst houdt niet zoveel van worstjes en gehaktballetjes, hij is vooral dol op de zoete lekkernijen van de bakker. De bakker zoekt een hulpje. Hans Worst wil wel heel graag dat mooie baantje, maar de bakker denkt daar anders over. Tot die ene noodlottige dag…

 

Praktische informatie

De voorstellingen zijn van 15.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis. Meld je wel vooraf aan voor één of beide voorstellingen om verzekerd te zijn van een plekje: www.bibliotheekveldhoven.nl/tak en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/worst

Kindervoorstellingen van Verhalen van Annie
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Annie Mulder van Verhalen van Annie speelt in de Bibliotheek Veldhoven twee leuke voorstellingen voor kinderen: Mannetje Tak om 15.00 uur en Hans Worst om 16.00 uur, met Judie Jochemsen. Kom gezellig kijken, luisteren en meedoen!

In de eerste voorstelling raakt Mannetje Tak zijn huis, zijn boom, kwijt. Een spannend avontuur begint in lente en gaat door in de zomer, de herfst en zelfs tot in de winter.
Samen met Judie Jochemsen speelt Annie daarna de voorstelling Hans Worst, een vrolijke vertelling over een bijzondere hond. Hans Worst houdt niet zoveel van worstjes en gehaktballetjes, hij is vooral dol op de zoete lekkernijen van de bakker. De bakker zoekt een hulpje. Hans Worst wil wel heel graag dat mooie baantje, maar de bakker denkt daar anders over. Tot die ene noodlottige dag…

 

Praktische informatie

De voorstellingen zijn van 15.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis. Meld je wel vooraf aan voor één of beide voorstellingen om verzekerd te zijn van een plekje: www.bibliotheekveldhoven.nl/tak en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/worst

 

KennisMakers: Erfbelasting
Dinsdag 28 juni, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Benieuwd wat je allemaal kunt doen om belasting te besparen? Kandidaat-notaris Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt er alles over.

 

Tijdens de lezing wordt vanuit een notariële invalshoek gekeken naar de belastingen, waarbij de nadruk ligt op het besparen van erfbelasting en schenkbelasting. Wist je dat je door slimme bepalingen in het testament of door middel van een goed schenkingsplan veel belasting kunt besparen? Kandidaat-notaris Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt je graag meer hierover. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen. 


Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 28 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/erfbelasting

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Voorleesmiddag: Vakantie
Woensdag 29 juni, 15.00-15.45 uur
Deelname gratis

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier! 

Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven regelmatig voorleesactiviteiten organiseert, zoals de maandelijkse voorleesmiddag. Deze maand leest lees- en mediaconsulent Martijn van de Bibliotheek Veldhoven voor uit boeken over vakantie. Na het voorlezen leren kinderen leuke spelletjes voor onderweg.

Praktische informatie
De voorleesmiddag over vakantie is op woensdag 29 juni van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel even aanmelden. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag

Lees verder

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

DE KOE met Ruud Spil

Van 4 juni t/m 28 augustus is in Museum ’t Oude Slot te Veldhoven de expositie ‘DE KOE met Ruud Spil’ te bewonderen. Zijn schilderijen, tekeningen en grafisch werk wordt gepresenteerd
in combinatie met museale objecten uit de veeteelt uit de eigen collectie van museum ’t Oude Slot.                                        

Ruud Spil (1961 Zwaag) studeerde aan de Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een bevlogen schilder van vee en maakt veelal persoonlijke portretten van koeien. Geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland zit 'de koe' hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platte­land. Tegelijkertijd documenteert Spil met het vastleggen van Oudhollandse koeienras­sen en (grup-)stallen het Nederlands agrarisch erfgoed.

De schilderijen van Ruud Spil bevinden zich in particuliere verzamelingen, bedrijven, musea en overheid in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vrij werk werk in opdracht. "Ik wil dat je de koeien gaat horen en ruiken als je naar mijn schilderijen kijkt. Dat je de aanwezigheid van een koe bijna letterlijk gaat ervaren. Het liefst schilder ik ter plekke en zit ik de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.", aldus Ruud Spil.

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum. Adres: Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6  te Veldhoven. Reguliere openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.  Meer info: www.museumoudeslot.nl

Het liefst schildert Ruud Spil ter plekke en zit hij de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.

Lees verder

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 12 juni, 14.00-17.00 uur | Museum ’t Oude Slot | € 12,50 / € 10,-

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.
Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur, het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas

Foto: Marieke Lucas Rijneveld. Fotograaf: © Jouk Oosterhof.

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

De Kracht van Veldhoven (Veldhoven Verbindt) – En dat al 100 jaar!

Woensdag 11 mei

19.30uur, €20,00

 

BUSINESS-EVENT IN SAMENWERKING MET VELDHOVEN VERBINDT, THEATER DE SCHALM, DE VELDHOVENSE ONDERNEMERSTROFEE EN VELDHOVEN100.

Veldhoven Verbindt is een uniek businessevent. Net als in eerdere edities staat de avond in het teken van ontmoeten, verbinden en inspireren. De Kracht van Veldhoven is de rode draad in een flitsend infotainmentprogramma. Verschillende ondernemers uit Veldhoven komen aan bod. 

Je wordt ontvangen met een drankje en getrakteerd op muziek van de band RUM (Roept U Maar). Ook de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar wordt die avond bekend gemaakt. Na afloop van het programma is er een afterparty, óók in het teken van ontmoeten. De organisatie is in gezamenlijke handen van de Veldhovense ondernemers- en netwerkverenigingen evenals de serviceclubs, Theater De Schalm, De Veldhovense Ondernemerstrofee en Veldhoven100.

 

 

FILM: King Richard

Woensdag 11 mei, Film

Dinsdag 17 mei, Film

20.00uur, €8,00

 

King Richard van Warner Bros. Pictures is een film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat iedereen zal inspireren. De film volgt Richard Williams, een volhardende vader van twee van de grootste atleten aller tijden die de wereld van het tennis uiteindelijk voorgoed zullen veranderen. De tweemaal voor een Oscar genomineerde Will Smith (Ali, The Pursuit of Happyness, Bad Boys for Life) neemt de hoofdrol van Richard voor zijn rekening, onder regie van Reinaldo Marcus Green ( Monsters and Men). 

Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen.

 

Regie

Reinaldo Marcus Green

Cast

Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis, Andy Bean, Tony Goldwyn, Jon Bernthal, Kevin Dunn, Craig Tate

Speelduur

145 min

Releasedatum

do 3 feb '22

Jaar

2021

Land

VS

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

 

Rayen Panday – Focus

Donderdag 12 mei, Cabaret

20.15uur, €22,50

 

De aandacht die we zoeken is misschien niet helemaal de juiste en de aandacht die we krijgen al helemaal niet. Als we allemaal gelijk zijn, hoe bijzonder zijn we dan nog? Waarom verliezen we ons zo in bijzaken dat we de hoofdzaak vergeten? En hebben Pamela Anderson, Jezus Christus en Rayens Turkse kapper iets met elkaar gemeen? 

Rayen zal een poging doen deze en andere grote levensvragen te beantwoorden. Hij zal daarin niet slagen. Maar dat hoeft ook niet. Hij zal wel redeneren op het scherpst van de snede en zichzelf en zijn publiek daarbij niet ontzien. Wat Rayen van zichzelf verlangt, vraagt hij vanavond ook van u:

Focus.

 

De pers over Fenomeen:
“Panday overtuigt in comedy met hoge grapdichtheid” – NRC ****

“Panday toont tomeloze energie en geeft een originele draai aan elke grap die hij maakt” – Theaterkrant

“Want een talent is het. Een heel groot talent (…) Ongekende klasse. Scherp, snel en vaak zo herkenbaar.” – Theaterparadijs *****

 “Hij is vlot, grappig, persoonlijk, herkenbaar, actueel, krachtige humor, en gaat geen enkel onderwerp uit de weg.” – I Love Theater

Over Rayen Panday:
Rayen is al jaren onderdeel van Comedytrain en heeft succes in het buitenland; hij heeft inmiddels in 18 verschillende landen opgetreden. Hij werd mede daardoor als een van de drie Nederlandse comedians gevraagd een eigen Netflix-special op te nemen in Comedians of the World. Ook wordt Rayen regelmatig gevraagd om aan te schuiven in tv-programma's als M. en Jinek en in radioprogramma's als Gijs 2.0 en De Nieuws BV.

 

 

Mensen van Veldhoven Live – 10e editie

Donderdag 12 mei, Special

20.20uur, €0,00

 

Op donderdag 12 mei organiseert Theater de Schalm de tiende editie van Mensen van Veldhoven Live! Verschillende gastsprekers nemen plaats op het podium om op een inspirerende manier over hun passies en drijfveren te vertellen. De avond wordt gepresenteerd door Meike de Jong, werkzaam bij RTL Nieuws en RTL Z. Het evenement heeft een groot verbindend karakter voor Veldhoven en haar omgeving. 

De gastsprekers uit Veldhoven en omstreken nemen je mee in hun passies en drijfveren. Dit doen zij middels de presentatievorm Pecha Kucha. Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’. Het is een wereldwijd fenomeen waarbij deelnemers in een standaard format van 20 plaatjes van 20 seconden een idee presenteren. Mensen van Veldhoven Live is een evenement voor welk creatief persoon dan ook: ontwerpers, architecten, politici, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers, dromers, critici, studenten, etc. Door de vorm is het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie. De vorm spoort de spreker aan om in de beschikbare 6 minuut 40 op creatieve wijze zijn passie of verhaal te vertellen. 

Tijdens deze avond staat de ontmoeting en verbinding tussen sprekers en luisteraars (op een informele manier) centraal.

Bekendmaking sprekers!

Linda van Wetten- Bos
Geniet na verdriet is een uitspraak die past bij Linda van Wetten-Bos. Zij verloor op haar 27e bijna volledig haar zicht. Haar leven stond op zijn kop, maar toch heeft ze de kracht gevonden om binnen haar mogelijkheden te genieten.

Fred Knoops
Fred is gepensioneerd gezagvoerder van de Nederlandse koopvaardij. Hij gaat het hebben over zijn leven aan boord van zeeschepen.

Florence Kuyper
Noorpool, Zuidpool, ijsberen, pinguïns, ijs, de uiteinden van onze aarde. Voor velen zijn dit items voor een ‘bucket list’, voor Florence is het waar zij werkt. Ze ruilde haar kantoor in voor een schip en de laatste 10 jaar organiseert ze voor haar gasten, als Expeditie Leider, avonturen in de ruige koude Poolgebieden.

Melanie van der Steen
Melanie is een enthousiaste dame die al 27 jaar met heel veel passie en plezier mensen helpt die rust, eenheid, persoonlijkheid en optimaal gebruik in hun THUIS willen waar praktisch en sfeervol hand in hand gaan. Ze zorgt ervoor dat ze vol vertrouwen de juiste keuzes maken, zodat ze daarna kunnen genieten van HUN gevoel van THUIS.

Maarten van Gestel
Maarten van Gestel: echtgenoot, vader, voorganger, natuurkundige en project manager bij ASML. Een nieuwe kerk starten in de Brainport regio in de 21e eeuw? 
Kerken worden in een rap tempo gesloten en kerkbezoek is op het laagste niveau ooit. Waarom zou iemand het in zijn hoofd halen om een nieuwe kerk te starten?

Peer Willemse
Vanaf 1 januari 2013 is Peer verantwoordelijk voor acquisitie binnen de voedselbank. Daarnaast heeft hij in oktober 2014 de voorzittershamer overgenomen en geeft hij samen met de overige bestuursleden leiding aan een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers. In de presentatie zal ingegaan worden op de organisatie achteter het werk van de Voedselbank. 

Dennis van Hout
Dennis van Hout komt spreken over De Grote Quiz van Veldhoven.
'Ik ben Dennis van Hout, één van de zes organisatoren van de quiz. Ik heb aan alle edities meegedaan. Eerst als deelnemer, en nu het 4e jaar in de organisatie. Ik ben 46 en woon al mijn hele leven in Veldhoven.'
Dennis vertelt o.a. over de impact van de quiz op Veldhoven en licht een tipje van de sluier op voor de komende editie. 

 

YÜZ YÜZE – SUNAY AKIN

Vrijdag 13 mei, Theatercollege

20.00uur, €22,50

 

Sunay Akın’ın yeni sahnelediği yeni oyununda, klakson çalınmaz tabelasından bir vapura kıyıdan sallanan mendile, Apollo 11’in dünyadan ayrılışından işgal yıllarının İstanbul’undan bir vapura sallanan mendile, tıp fakültesinin çiçeklerinden bir yastığa yazılı şiire kadar uzanan nice hissi senet bekliyor sizleri ….

Finalistentour Amsterdams Studenten Cabaret Festival - Kai Bodewitz, Boban Braspenning & Blauwe Vinkjes

Vrijdag 13 mei, Cabaret

20.30uur, €17,50

 

Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (ASCF) is een jaarlijks terugkerend evenement voor talentvolle cabaretiers. Het festival wordt ieder jaar georganiseerd door een bestuur bestaande uit Amsterdamse studenten, de deelnemers aan het festival zijn dat niet per sé. Het voornaamste doel van het A.S.C.F. is om jong talent een opstapje te bieden naar een carrière binnen de cabaretwereld, mede door hen de kans te bieden voor een groot publiek op te treden.

De finalisten zijn: Kai Bodewitz, Boban Braspenning en Blauwe Vinkjes. 

Eindhovenaar Kai Bodewitz  is de winnaar van de juryprijs en Blauwe Vinkjes heeft de publieksjuryprijs gewonnen. 

 

 

Woezel & Pip – Sing-a-Long

Zaterdag 14 mei, Jeugd en Familie

16.00uur, €19,50

 

Zing en dans mee met je favoriete hits bij deze show vol highlights. Stilzitten is absoluut geen optie! 

Na het grote succes van ‘Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!’ en ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ bestormen ze nu de theaters met de 'Woezel & Pip Sing-a-Long'. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest!

 

 

Vera Mann – One Mann Show! Goesting

Zaterdag 14 mei, Muziektheater

20.30uur, €19,50

 

Wat gebeurt er met een klein verlegen meisje uit Vlaanderen, kleindochter van een Poolse mijnwerker, als ze verliefd wordt op Chopin? Door wie is ze beïnvloed en waarom gaat ze zingen? Vera Mann neemt je mee op een ontroerende en muzikale reis, met verhalen over een vrouwenleven en het leven voor het theater. 

Een persoonlijk, kwetsbaar en af en toe hilarisch verhaal over toevallige ontmoetingen, familiegeheimen en liefdesperikelen. Het publiek wordt door deze Vlaamse actrice uiteraard onderwezen met een Vlaamse les, zeker en vast, en geconfronteerd met verschillen tussen de Belgen en de ‘Hollanders’…of juist de overeenkomsten.

De muziek is zorgvuldig gekozen en sluit naadloos aan op alle onderwerpen in de voorstelling. Als kind was ze niet alleen geobsedeerd door Chopin maar ook door Barbra Streisand, en de geboorte van een kalf toen ze 10 jaar oud was. Ze had een heleboel toevallige ontmoetingen, waardoor ze uiteindelijk op het podium belandde.

Vera wordt begeleid door twee fantastische muzikanten: pianist Ed Boekee en Diederick Ensink als multi-instrumentalist. De muziek varieert net zo als het leven zelf. ‘Both Sides Now’ van Joni Mitchell is vertaald door Paul van Vliet en voor het eerst wordt het lied uit ‘Gypsy’ in het Nederlands gezongen, ‘Rose’s turn’ in een vertaling van Jeroen de Beer. Het prachtige chanson ‘Avec le Temps’ van Leo Ferré is door Vera Mann zelf vertaald. 

 

 

De Mega Sint Zomer Show

Zondag 15 mei, Jeugd en Familie

10.30, 13.15, 16.00uur, €20,00-€25,00

 

VERPLAATSTE SHOW - Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas gaan hun zomerrust onderbreken, en hebben besloten om in mei/juni op het vliegtuig te stappen naar Nederland om de kinderen toch het feest in het theater te geven wat ze verdienen! Het betreffen de verplaatste shows (in een zomers jasje) van de voorstellingen die in de laatste week van de Sinterklaasperiode door de Covid-maatregelen niet door hebben kunnen gaan.

Het wordt een ludieke eenmalige show, waar je bij moet zijn! Sinterklaas is alvast zijn mooiste zwembroek aan het uitzoeken, en Meneer van Driel heeft nog niks door… Dat wordt dus chaos in het theater! ☀️☀️

Dresscode: SUMMER!

Kom je liever in november? Op 29 & 30 november komt De Mega Sint Show 2022 ook naar Theater de Schalm. Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

 Luna Zegers – Entre Dos Mundos

Zondag 15 mei, No Dutch Required

20.00uur, €17,50

 

Entre Dos Mundos is een sprankelende en ontroerende muziektheatervoorstelling waarin zangeres en componiste Luna Zegers zingt en vertelt over thema’s als identiteit, verlangen, levenslust, liefde en verlies. 

Met haar zelfgeschreven teksten én muziek schept Luna Zegers een wereld waarin ze alle bagage die ze onderweg heeft verzameld samenbrengt. Ze koppelt flamenco-ritmes aan haar jazz-zangachtergrond en creëert zo een uniek geluid. Luna verweeft in Entre Dos Mundos haar liederen met persoonlijke verhalen waarmee ze haar publiek een intieme kijk in haar leven geeft. 

Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste (en nog steeds enige) niet-Spaanse af in flamenco-zang aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona; een absoluut unicum. In 2010 sloot ze cum laude haar zangopleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam. 

‘De vurige Spaanse flamenco-muziek in combinatie met Luna’s overweldigende zang biedt een voorstelling die bijzonder is in zijn soort.’  - Trouw
‘Op Luna’s album gutst de passie naar buiten. Ze beheerst werkelijk alle facetten van de flamencozang.’  - Jazzism *****
‘In haar composities en uitvoering is Luna Zegers zeer overtuigend.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Sjors van der Panne en Tommie Christiaan – Mannen Huilen Niet

Dinsdag 17 mei, Theaterconcert

20.15uur, €24,00

 

Sjors van der Panne en Tommie Christiaan zijn aan elkaar gewaagd. In een nieuw gezamenlijke theatertour ‘Mannen Huilen Niet’ zingen beiden de songs die voor hen passend en typerend waren in de mooiste en minder mooie momenten in hun leven. Een grote uitdaging want nooit eerder stonden deze muzikale tegenpolen samen op 1 podium. In het theateravontuur zullen de heren uiteraard elkaar ook samen vinden in een aantal prachtige duetten die zij nooit eerder hebben gezongen. 


Bij deze voorstelling is een gebarentolk aanwezig 

Prachtige bewerkingen van eigen songs en bekende nummers van oa Racoon, Liesbeth List, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, Van Dik Hout, Willeke Alberti en Maaike Ouboter.

Tussen de songs door bespreken de mannen thema’s als liefde, verdriet, energie en hoop met elkaar. Waar zit het verschil en waar de overeenkomst? De mannen hebben het afgelopen anderhalf jaar totaal verschillend beleefd. Tommie werd in maart voor de tweede keer vader en kon zijn geluk niet op, terwijl Sjors te kampen kreeg met het verlies van een aantal dierbaren. Beiden misten de bühne en het applaus. Tommie improviseerde een bestaan als hovenier en Sjors vond uiteindelijk de rust om mooie nieuwe songs te gaan schrijven. 

Quote Tommie:
Het voelt heerlijk om na een lange periode van afwezigheid weer de theaters in te mogen duiken met iemand die ik zeer hoog heb zitten. Sjors is een fantastische artiest en kijk er heel erg naar uit om elke avond te genieten van zijn prachtige stem en van de gevulde stoelen, de mooie verhalen en de mooie muziek die we gaan maken met een paar fantastische muzikanten.

Quote Sjors:
Tommie en ik zijn al een paar jaar bevriende collega’s. Hij is de man die mensen vrolijk maakt met zijn innemende dapperheid, positiviteit en geweldig, sterke stem. Het voelt als een feestje om eindelijk eens met elkaar en samen met 3 fantastische muzikanten op tour te gaan!

De theatertour ‘Mannen Huilen Niet’ is van maart  tot eind juni te zien en te horen en trekt door heel Nederland.

Tommie Christiaan (36) was de afgelopen jaren veelal te zien in musicals, waaronder Zorro, Grease en On Your Feet! Daarnaast viel hij op in Beste Zangers en The Passion. In 2018 is zijn debuut-EP uitgekomen en reisde hij door heel Nederland met zijn eigen theatertour In Een Ander Licht. In 2022 zien we Tommie, naast de show met Sjors, in de muzikale voorstelling TOON! - De mooiste liedjes van Toon Hermans, samen met het Metropole Orkest.

Zanger Sjors van der Panne (42), woont 23 jaar in Amsterdam, treedt 18 jaar op als zanger en brak 8 jaar geleden definitief door met zijn deelname aan The Voice of Holland. Het leverde hem volle zalen op in theaters in heel Nederland. Hij stond al 12 keer in een uitverkochte Kleine Zaal en de afgelopen 3 jaar in een uitverkochte Grote Zaal met gasten als Willeke Alberti, Jan Dulles, Paul Groot en  Mathilde Santing. Op 2 januari 2022 geeft hij een Nieuwjaarsconcert in poptempel Paradiso in Amsterdam. 

   

Roué Verveer – Zo Goed Als Nieuw

Woensdag 18 mei, Cabaret

20.15uur, €23,00- €25,00

 

Dit seizoen gaat Roué Verveer het theater in met zijn negende avondvullende programma. ''Zo Goed Als Nieuw'' is de naam van deze nieuwe cabaretshow, die uiteraard weer bol staat van de grappen.

Optimistisch, vrolijk, diepzinnig en hilarisch! Roué Verveer is de cabaretier die nergens problemen in ziet, hier grappen over maakt en daar dan elke zaal mee plat speelt. En dat al jaren!

Zet je schrap voor vlijmscherpe humor en genadeloze zelfspot! Alvast warmdraaien? Beluister de eerdere shows van Roué op Spotify!

 

Mark van de Veerdonk – Geen Viking

Donderdag 19 mei, Cabaret

20.15uur, €21,50-€23,50

 

Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen. Zie hier het handelsmerk van cabaretier Mark van de Veerdonk. Ook zijn nieuwe voorstelling belooft weer een ware flipperkast vol stuiterende grappen te worden. Een voorstelling vol ontiegelijk lachen, onder het motto “Het leven is geen grap, je moet het er zelf van maken”. In 'Geen Viking' doet de Brabander wederom verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven waar hij misschien niet sterker maar wel veel joliger uit is gekomen. En dat is ook wat waard.

Wie de afgelopen jaren één of meerdere van zijn onstuimige optredens heeft meegemaakt, weet dat het draait om die ene vraag: wat wordt het decorstuk? Na een vliegende wc-pot, een halve deux chevaux, een antieke telefooncel, een gecrashte solex in een ladekast en een concertvleugelboot … wat sleept de Brabantse komiek nu het podium op? Van de Veerdonk zelf: “Wat het decor wordt? Ik kan slechts één ding verklappen; Geen Viking”.

 

 

Guilty Pleasure Hits Radio 538 – Die Verrückte Stunde

Vrijdag 20 mei, Theaterconcert/No Dutch Required

20.15uur, €25,00

 

Iedereen kent ze: Guilty Pleasures. Liedjes die je luidkeels meezingt en waarbij stil zitten onmogelijk is. Een dijk van een liveband bestaande uit 5 muzikanten en 2 backingvocals brengt samen met frontman Pieter van der Zweep de grootste internationale Guilty Pleasures als ‘Never gonna give you up’, ‘Wake me up before you go-go’, ‘Wannabe’ en ‘Call me maybe’. Evenals de bekendste klassiekers van eigen bodem. Een feest der herkenning.

Schuif je schaamte opzij en geniet van een heerlijk avondje uit met na afloop een spetterende afterparty met 538 Die Verrückte Stunde.

Afterparty met Radio 538 Die Verrückte Stunde
538 Die Verrückte Stunde is super toll en biedt 100% feestgarantie. Geniet, samen met de deejays van Radio 538, tot sluitingstijd van nog meer kneiters die je schaamteloos meezingt. Wedden dat je ze allemaal kent.

 538 Die Verrückte Stunde is de ultieme afsluiter van een absoluut muzikale topavond in het theater. Één ticket voor twee ultieme feestjes. Over ‘Guilty Pleasures’ gesproken.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

 

L’Union Fraternelle – Power of L’UF Summertime

Zaterdag 21 mei, theaterconcert

20.00uur, €15,00

 

Heeft u zich wel eens afgevraagd of een 150-jarige nog weet te swingen? Deze vraag wordt op zaterdag 21 mei beantwoord in Theater de Schalm.

Harmonie L’Union Fraternelle is afgelopen november 150 jaar geworden en dat is een feestje waard. Wij vieren dit graag tijdens ons “Power of L’UF Summertime” concert. Het harmonieorkest en de slagwerkgroep bieden een gevarieerd programma waarbij zij ondersteund worden door een drietal solisten. Dit zijn Femke Schmitz (zang, uit onze eigen L’UF-familie), Ben Groenen (accordeon, als jeugdlid gestart bij L’UF en bekend van BZB en Folkaholics) en Mario Hillebrand (zang en gitaar, bekend van The Hoodies). Van tango tot lichte rock en van internationaal tot Brabants. Laat uzelf verrassen, swing en zing mee en ga op het eind van de avond met een zomers gevoel naar huis.

 

 

Rob Scheepers – Gulzig

Dinsdag 24 mei, Woensdag 25 mei, Cabaret

20.15uur, €20,00

 

Na zijn cabaretdebuut in 2014 gebeurde er veel. Tournees verkochten uit, radio- en televisieoptredens volgden en zijn eerste landelijke tournee sloot hij af in een vol DeLaMar theater in Amsterdam. De eerste dagen van dit nieuwe decennium speelde Rob traditiegetrouw zijn nieuwjaarsshow zes dagen in een uitverkocht Parktheater in Eindhoven met louter enthousiaste reacties, uit de publieksreacties kwam een gemiddelde van ★★★★★! Nu is het tijd voor zijn nieuwste theatershow ‘Gulzig’.

Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren. 
Geen hoofdzonde is Rob vreemd. Rob is gulzig. Want waarom tevreden zijn? Hij wil meer likes, meer quality time, meer optredens, meer borrelnootjes, meer schermtijd, meer borsthaar, meer bezoekers en meer geld. Gewoon meer, meer, meer……..van alles! Waarom? Om indruk te maken. Op iedereen die hij kent. En niet kent. Maar wie wil dat nou niet? 

Rob doet er in ieder geval vrolijk aan mee en vindt het heerlijk. Dus kan u nog meer grappen verwachten. En meer verhalen. En meer lachen. Meer van alles! 

De pers over Rob Scheepers

- ‘Scheepers stelt de juiste ongemakkelijke vragen. Een gegarandeerde manier om mensen aan het lachen te krijgen’ (Theaterkrant). 

- 'Lachen is bij Rob Scheepers geen enkel probleem' (Eindhovens Dagblad).

 

 

Belle en het Beest (4+) – Van Hoorne Entertainment

Donderdag 26 mei, Jeugd en Familie/Musical

13.30uur en 16.00uur, €23,50

 

Een nieuw sprookje komt tot leven in het theater: Belle en het Beest De Musical! Echte schoonheid zit diep vanbinnen; zo vertelt het bijzondere verhaal van de dertiende sprookjesvoorstelling van Van Hoorne Entertainment. Met ruim 125.000 bezoekers per theaterseizoen zijn de magische familiemusicals, waaronder De Kleine Zeemeermin en Doornroosje, al vele jaren échte publiekstrekkers. In 2021-2022 gaat de sprookjestraditie verder met Belle en het Beest De Musical!

In één van de meest romantische volkssprookjes spelen Sita Vermeulen en Bettina Holwerda afwisselend de rol van Belle: een slim, sprankelend meisje die verder leert kijken dan het woeste uiterlijk van het Beest. Natuurlijk komt ook in dit kleurrijke koninkrijk het altijd populaire, groene tovenaarsduo Titus & Fien tevoorschijn. Uiteraard zorgen zij weer voor een flinke dosis beestachtig goede humor voor jong én oud!

Zet het masker af, en toon je ware gezicht! Met de betoverende liedjes, prachtige meerstemmigheid, schitterende kostuums en hi-hilarische scènes is Belle en het Beest De Musical de mooiste, meest magische voorstelling voor de hele familie! 

Het verhaal
Het hele dorp is in rep en roer. Binnenkort wordt prins Dinand 21 jaar en gekroond tot koning. Hij mist alleen nog een koningin aan zijn zijde. De dorpsmeisjes zijn al druk bezig met hun grootse trouwplannen. Alleen Belle heeft een heel ander idee; het mooie, slimme meisje droomt van haar eigen grote avonturen buiten de dorpsmuren. Wat moet zij nu met een man? Intussen bereikt het grote nieuws ook het tovenaarshuisje van Titus en Fien. Maar, wacht eens even... als de prins koning wordt, zal Fien nooit de machtigste vrouw van het land kunnen zijn! Samen met Titus bedenkt ze een verschrikkelijke vloek: de prins verandert in een lelijk beest. Zal hij ooit nog de ware liefde vinden of blijft hij voor altijd een afzichtelijk monster?

Kom verkleed
Trek je allermooiste kostuum uit de kast, en kom verkleed naar het theater! Doe mee aan de Sprookjesverkleedwedstrijd en maak kans op een betoverend sprookjespakket. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet. 


Blindentolk aanwezig

De voorstelling om 13.30 uur is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Om te reserveren voor een ticket met audio discriptie en de meet & feel in leiding bel je naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Ook voor meer informatie kan je bij dit telefoonnummer terecht.

Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

 

 

Gerard van Maasakkers – Zald’mhebbe!

Vrijdag 27 mei, Muziektheater

20.15uur, €22,50

 

Zoals goede wijn met de jaren nog beter wordt, zo wordt Gerard met de jaren… (vul zelf maar aan).

Veel heeft hij niet nodig om u een rijke avond te geven. Hij vult het podium met zijn ontwapenende persoonlijkheid, én natuurlijk met de heerlijkste liedjes. Nieuwe en minder nieuwe, oude en minder oude. In al hun eenvoud zijn ze van een zelden geëvenaarde schoonheid.

Na zijn succesvolle voorstellingen '40 Jaar liedjes' en 'Ik loop' laat hij zich ook nu weer begeleiden door Mike Roelofs (toetsen, zang) en Frank Cools (snaren, zang).

Gerard van Maasakkers, voor de gelegenheid met nieuw kostuum, nieuwe schoenen, zelfde kapsel. Zald’mhebbe!

De pers over eerdere voorstellingen van Gerard: 
“Balsem voor de ziel” Folkforum.nl

“Humor, ontroering en ook een vleugje maatschappijkritiek.” Brabants Dagblad
“Subliem – intiem, raak en schitterend vertolkt.” Moors Magazine

 

 

Sting & The Police – Legends Remastered

Zondag 29 mei, Tribute concert/No Dutch Required

20.15uur, €24,50

Een spectaculair theaterconcert, geheel gewijd aan de muziek van Sting en zijn legendarische band The Police. De veelzijdigheid, waarmee Sting in de loop der jaren zo beroemd geworden is, vormt de basis voor een unieke avond met rock, pop, klassiek, jazz en alles ertussenin. 

Niet alleen zullen bekende nummers als Shape Of My Heart, Roxanne, Englishman In New York en Message In A Bottle de revue passeren, maar ook speciale bewerkingen van onder andere Desert Rose, Synchronicity I en It’s Probably Me zullen zeker niet ontbreken. En de eigenzinnigheid, waarmee de muzikanten deze prachtige songs interpreteren, zal keer op keer verrassen en ontroeren. Soms groots en bijna orkestraal, soms klein en intiem.

De samenstelling van band en zangers mag ook op z’n minst bijzonder te noemen zijn en past volledig bij de veelzijdigheid van de muziek van Sting.

De band bestaat uit louter topmuzikanten uit de rock-, pop- en jazzwereld. Leadzanger is Ludovique (Luc Devens), een vocale duizendpoot met een ongelofelijke dynamiek en muzikaliteit, die aan ieder Sting/Police nummer een eigen, authentiek geluid meegeeft, zonder het origineel uit het oog te verliezen. Hij werkte samen met veel bekende muzikanten, waaronder ook Dominic Miller, de vaste gitarist van Sting en schrijver van de klassieker Shape Of My Heart. 

En dan natuurlijk nog de bijdrage van de stemkunstenaars van Rock4. Een internationaal bekend en award winnend ensemble, dat al jaren overal in Europa volle zalen trekt met hun indrukwekkende vocale muziek. Zij zijn de kers op de taart bij dit concert. Prachtige harmonieën, percussie/drum- en bassounds, maar bovenal waanzinnige stemmen.

Naast deze uitzonderlijke groep muzikanten zullen ook regelmatig speciale muzikale gasten het podium betreden.

Legends Remastered brengt de muziek van Sting en The Police op unieke wijze naar het theater en zal voor zowel artiesten als publiek één groot feest worden.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

Lees verder

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

Pleeggezinnen gezocht in Eindhoven

Wie zorgt er voor een kind als de ouders dat even niet kunnen? Opvang in een pleeggezin kan dan een welkome oplossing bieden. Helaas zijn er nog steeds kinderen die wachten op een plekje in een pleeggezin. Want een kind past niet zomaar in ieder gezin. Nieuwe pleegouders blijven daarom hard nodig. Ook in onze regio.

 

Informatiebijeenkomst Van Abbemuseum in Eindhoven

Het Van Abbemuseum draagt pleegzorg een warm hart toe en wil helpen bij de zoektocht naar nieuwe pleegouders. Daarom hebben zij op zondag 15 mei van 13.00 tot 15.00 uur hun locatie aangeboden aan Combinatie Jeugdzorg om daar de informatiebijeenkomst te houden. Daarnaast bieden ze de aanwezigen ook vrije toegang aan tot het museum na afloop van de bijeenkomst. 

 

Wat kun je verwachten?

Tijdens de bijeenkomst belicht een pleegzorgbegeleider van Combinatie Jeugdzorg alle kanten van pleegzorg op een heldere en realistische manier en vertelt een ervaren pleegouder uit de regio over de eigen ervaringen. Ook is er voldoende ruimte tot het stellen van vragen.

 

Aanmelden

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan via pleegzorg.combinatiejeugdzorg.nl. Ook kun je via deze pagina een informatiepakket aanvragen.

 

Meer weten over pleegzorg?

Op www.pleegzorg.nl en www.combinatiejeugdzorg.nl/pleeggezinnen vindt je meer informatie over pleegzorg inclusief filmpjes en ervaringsverhalen van voormalige pleegkinderen, pleegouders en ouders.

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

Jaarvergadering en nieuwe plannen

Onze leden zijn weer bijgepraat tijdens de jaarvergadering, waar we wat nieuwe plannen hebben toegelicht, waar je ook in deze nieuwsbrief meer over kunt lezen. Net als over verschillende activiteiten die juist weer terug zijn gekomen na de coronatijd. Dus lees maar snel verder!

Straatnamen

In de nieuwsbrief van december 2021 hebben we al aandacht gevraagd voor ons plan om een boek uit te brengen waarin alle straten van Veldhoven zijn opgenomen. Het moet geen saaie opsomming van straatnamen worden maar een boek met foto’s van en verhalen en anekdotes over straten. Inmiddels hebben zich mensen gemeld die voor foto’s van nu willen gaan zorgen. En natuurlijk hebben we een rijk fotoarchief met foto’s van toen.  We zijn echter nog naarstig op zoek naar leuke verhaaltjes en wetenswaardigheden: zie bijgaand voorbeeld. Het hoeven geen compleet uitgeschreven bijdragen te zijn. Met steekwoorden en korte aantekeningen over een gebeurtenis of situatie komen we al een heel eind. En als je liever je verhaaltje aan ons wil vertellen, komen we natuurlijk graag bij je langs om het op te tekenen. Of kom naar onze heemkamer in de bieb. Je kunt dan meteen ontdekken hoe die is ingericht en wat je er kunt vinden. Bovendien kun je daar het prachtige straatnamenboek van Baarle-Nassau inkijken zodat je een beter idee krijgt van hoe een straatnamenboek eruit kan komen zien. We zijn er op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagmorgen van 10:30 tot 12:00 uur. 
We zoeken ook nog een mooie titel voor het straatnamenboek. Mocht je inspiratie hebben......

Op Schoot woonde Jan Piep. Vanwaar die bijnaam? Jan was wever en als Jan op zijn weefgetouw zat, riep hij zo nu en dan tegen zijn wederhelft: Toe, Nel, piept nog ‘s. Dan piepte Nel: piep, piep! Jan volgde Nel’s voorbeeld en zo ontstond een wederzijds gepiep op het ritme van het weefgetouw.

 

Lessen WOII weer terug

https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2022/04/22/lessen-op-de-basisschool-over-wo-ii-weer-terug-na-corona%ef%bf%bc/Na een onderbreking van twee jaar vanwege de coronapandemie wordt de lessencyclus “De tweede wereldoorlog in herinnering” weer hervat. Deze cyclus, gestart in 2014, wordt nu verzorgd door het Erfgoedhuis en is ontstaan uit de activiteiten van de eerdere heemkundestichtingen. Dit jaar doen nog niet alle scholen mee, maar we bereiken toch ruim 350 Veldhovense leerlingen uit groep 7 of 7/8. 
Ook op het Sondervick college geven onze gastdocenten les 2, de lessen 1 en 3 komen aan bod binnen het reguliere schoolaanbod. Onze les over de lokale geschiedenis wordt als zeer waardevol beschouwd. Lees meer over de lessen.

Films en foto's kijken bij Sele

Sinds maart zijn de foto- en filmmiddagen bij woonzorgcentrum Sele weer mogelijk.
De filmreeks begon met de film 100 jaar Veldhoven” van Francien Somers. De herkenbaarheid sprak de mensen enorm aan. Verder vertoonden we een film uit 1953 over enkele vrije beroepen in het dorp en de sigarenmakers van Duc George die de fabriek verlaten, kinderen op straat, bejaarden in het klooster en de poppenkast van Jan Nabben en Jan de Wit. Ook vertoonden we een film over de jongens- en meisjesschool in Zeelst uit 1967, waarop velen zich kunnen herkennen.

De films werden afgewisseld met foto’s waarvan nog gegevens ontbreken. Deze keer was de grote klapper het achterhalen van de namen van de personeelsleden van het confectieatelier in de Molenstraat op de groepsfoto’s van een personeelsuitje. De filmmiddag werd zoals altijd afgesloten met het afspelen van een uitvoering van “wij komme van Zilst”, het Zeelster volkslied van Piet Rijkers.

Kapelstraat-Zuid
Op fotomiddag in maart toonde Jan Roosen foto’s van gezinnen die in de Kapelstraat-Zuid wonen of woonden. Daarbij werden de familierelaties door de aanwezigen besproken en de gegevens aangevuld. Jan laat steeds van de aanwezigen afhangen welke straat of straten hij bespreekt.

Welkom
Elke eerste zaterdag van de maand is het filmmiddag en elke derde zaterdag van de maand is het fotomiddag in de recreatiezaal van Sele. De middagen beginnen om 14 uur. Voor de aanwezigen is het een leuke middag met veel gespreksstof en voor ons een bron van informatie die anders snel zal verdwijnen. Iedereen is welkom.

Jaarvergadering

Dertig leden woonden onze jaarvergadering op dinsdag 30 maart bij. Er werden verschillende zaken besproken, zoals het aanpassen van het huishoudelijk reglement, de rol van de vereniging bij het gemeentelijke monumentenbeleid en de kerkenvisie. Ook werden het financiële beleid, de begroting en het beleidsplan 2022 t/m 2024 goedgekeurd. Aan het activiteitenplan voor 2022 werd het scannen van De Koers van Oers toegevoegd. De vereniging heeft een boekenscanner aangeschaft, zodat het scannen van boeken veel sneller kan gebeuren. Na de pauze kwamen de verschillende bestaande werkgroepen aan de orde en werd besloten snel te beginnen met een werkgroep archeologie en een werkgroep monumenten. De vergadering werd besloten door een presentatie van Jac van Lieshout over de Geheimen van Veldhoven Voor onze nieuwe en bestaande werkgroepen Digitale beeldbank, Historische, geografie, Verbonden levenslopen, Mondelinge bronnen, Foto’s gemeente Veldhoven en Straten met een verhaal zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Meld je gerust bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je interesse hebt. Lees hier meer over de jaarvergadering.

Uitnodiging

De tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot is nog tot en met 22 mei te zien. Een bijzondere expo die mede met medewerking van Erfgoedhuis Veldhoven tot stand kon komen. Met trots kijken we terug op een geslaagde tentoonstelling. Goed nieuws voor leden van onze vereniging: de directie van ’t Oude Slot je uit om bij de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling te zijn. De toegang is gratis, je mag één introducé meebrengen en er wordt voor een hapje en een drankje gezorgd. We verwelkomen je graag op zondag 22 mei tussen 14:00 en 17:00 uur in Museum ’t Oude Slot. Als je van deze uitnodiging gebruik wilt maken, meld je dan vóór 15 mei aan via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding ‘lid Erfgoedhuis Veldhoven’.

Onze Heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

Omgaan met hoogsensitiviteit
Donderdag 12 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Hoe ervaren hoogsensitieve mensen de wereld om zich heen en welke invloed heeft het hoogsensitieve brein op het denken, voelen en handelen?
Deze vragen komen aan bod tijdens de lezing over hoogsensitiviteit in de Bibliotheek Veldhoven.

Spreker is Sandra van der Burgt, coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze begeleidt hoogsensitieve personen bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze leren, in verbinding met zichzelf en de ander, verantwoorde keuzes te maken, waardoor zij zich ontspannen én energiek voelen, zonder zich te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 12 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/hsp

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Workshop Robotrace

Woensdag 11 mei, 15.00-16.30 uur | 9-12 jaar

Deelname € 5,-

 

Kinderen maken hun eigen racebaan en programmeren een robot tijdens de workshop Robotrace in de Bibliotheek Veldhoven. Nynke Wesseling leert de kinderen alles over de 'Ozobot'. Ze laten hem oefeningen doen en bepalen naar welke instructies de Ozobot moet luisteren. Met behulp van kleurcodes programmeren ze de robot, die vervolgens supersnel over de baan vliegt. Welke robot gaat het eerst over de finish? 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 11 mei van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deelname kost €5,-, kaarten zijn te koop via www.bibliotheekveldhoven.nl/robotrace.


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

 

Stamboomcafé
Zaterdag 14 mei, 11.00-15.00 uur

Deelname gratis

 Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

 Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van uw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk gaat u naar huis met de namen van uw voorouders uit de Franse tijd!

 En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (afdeling Kempen en Peelland) i.s.m. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. 

 

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 14 mei van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

Kleurwedstrijd Woezel & Pip
Tot zaterdag 14 mei

 

Ter promotie van de Sing-a-Long voorstelling van Woezel & Pip op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm, organiseren De Schalm en de Bibliotheek Veldhoven een leuke kleurwedstrijd.

 

Deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals knuffels, T-shirt en boeken van Woezel & Pip! De kleurplaat is af te halen in de bieb of te downloaden en printen vanaf de Bibliotheekwebsite. De kleurplaat is tot zaterdag 14 mei in te leveren in de Bibliotheek Veldhoven. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

 

Over de voorstelling

Na het grote succes van ‘Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!’ en ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ bestormen ze nu de theaters met de 'Woezel & Pip Sing-a-Long'. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest! De voorstelling is op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm.

 

Meer informatie en kleurplaat downloaden: www.bibliotheekveldhoven.nl/kleurwedstrijd

 

 

Gratis loopbaanadvies
Maandag 16 mei, 12.30-14.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein zetten zich in om werkenden, werkzoekenden en baanveranderaars te helpen op het gebied van mentale gezondheid.

Elke maand voorzien ze geïnteresseerden van gratis loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven. Ze geven advies over onderwerpen als omgaan met werkdruk en werkstress, evenwicht creëren tussen je privésituatie en je werk, solliciteren zonder stress, etc.

Dus ben je op zoek naar werk? Wil je meer energie en plezier uit je werk halen? Sta je stil in je ontwikkeling? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Deze middag krijg je persoonlijk advies van ervaren loopbaanprofessionals. 

 

Loopbaancoach Daniëlle Bax

Werken is allang niet meer alleen maar een manier om geld te verdienen. Het is veel meer dan dat! Daniëlle Bax, coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling, begeleidt je naar een baan die écht bij je past. Krijg inzicht in jezelf en zorg voor bewuste keuzes die leiden naar meer energie, rust en werkgeluk.

 

Loopbaancoach Tosca Goes

Heb jij meer in je mars? Ben je klaar voor je volgende stap? Zin in een nieuwe werkomgeving? Is online/offline netwerken écht (n)iets voor jou? Ben je klaar om gevonden te worden? Tosca neemt graag de tijd om hierover met jou te sparren en te kijken naar de mogelijkheden.

 

Loopbaancoach Carin van Holstein

Carin van Holstein staat voor je klaar om met je te sparren en te spiegelen. Zij helpt je om de regie over je loopbaan (weer) in eigen handen te nemen, zodat je de komende jaren gegarandeerd fluitend naar je werk gaat.

 Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein. Foto: Brigit Strijbos.

Praktische informatie

Het gratis loopbaanadvies is op maandag 16 mei van 12.30 tot 14.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Meld je vooraf aan bij de loopbaancoach om verzekerd te zijn van een plekje. Op 16 mei is dat Carin van Holstein. Aanmelden kan bij haar via tel: 06-51 32 50 14 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanspreekuur

 

KennisMakers: Fotograferen
Dinsdag 17 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op dinsdag 17 mei is het de beurt aan hobbyfotograaf Ton van de Ven. Hij vertelt over zijn passie voor fotograferen en geeft praktische tips.

Ton: “Het gebeurde mij toen iemand me vertelde dat zij hele mooie foto’s had gemaakt van een natuurgebied waar ik vaak wandel. Het bracht me op het idee om van fotograferen mijn hobby te maken. Met een geleende spiegelreflexcamera ging ik wat eerste foto’s maken, die ik best leuk vond. Daarna keek ik op internet wat filmpjes over fotograferen en dat versterkte mijn enthousiasme zodanig dat ik zelf een geschikte camera kocht. Bij de aankoop kreeg ik drie digitale fotocursussen cadeau. Door deze te volgen werd ik me ervan bewust dat een goede foto maken niet veel meer moeite kost, maar wel veel meer plezier oplevert!”.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op dinsdag 17 mei van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/fotograferen

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

KennisMakers: Burn-out
Donderdag 19 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op donderdag 19 mei is het de beurt aan Richard van Gennip. Hij vertelt over burn-out.

Richard werd zelf een burn-out de baas en besloot de opleiding tot coach bij begeleiding van een burn-out te volgen en zijn eigen burn-out coachingsbedrijf te starten.
Richard: “Wat mijn coaching anders maakt, dat vertel ik je graag in mijn lezing. Een burn-out is namelijk geen zwakte. Je bent gewoon te lang sterk geweest."

 

De activiteit is bedoeld als eyeopener voor mensen die hun burn-out ontkennen of nog niet herkennen. Daarnaast is het interessant voor mensen met een burn-out die ondersteuning zoeken. De lezing is interactief en vooral ook bedoeld om ervaringen te delen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op donderdag 19 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/burn-out

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Workshop: cv schrijven
Donderdag 19 mei, 10.30-12.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Slechts 9 seconden duurt het bekijken van een cv gemiddeld, waarna beslist wordt of het de moeite is om de bijbehorende sollicitatiebrief te lezen. Het doel van een cv is dus om snel een goed overzicht te geven van wat de sollicitant allemaal in zijn mars heeft.

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, is het nodig om een cv samen te stellen dat werkt. Maar hoe maak je zo’n cv? Wat moet er in? En wat juist niet?

In deze workshop geeft loopbaancoach Daniëlle Bax tips voor het schrijven van een wervend cv. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop vindt plaats op donderdag 19 mei van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/cv

 

 Daniëlle Bax. Foto: Brigit Strijbos.

 

Workshop trommelen
Zaterdag 21 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is een workshop trommelen voor de jeugd door het Gilde Sint Lambertus uit Meerveldhoven. Gildehoofdman Harm Tiersma leert kinderen om op een gildetrom te roffelen. Eerst oefenen op een paar plankjes… En dan het echte werk!

 


Praktische informatie

De workshop is op zaterdag 21 mei 2022 van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. (Groot)ouders zijn ook welkom om een kijkje te nemen. Deelname is gratis. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/trommelen

 

Voorleesmiddag: Fantasie
Woensdag 25 mei, 15.00-15.45 uur
Deelname gratis

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier! 

Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven regelmatig voorleesactiviteiten organiseert, zoals de maandelijkse voorleesmiddag. Deze maand leest lees- en mediaconsulent Martijn van de Bibliotheek Veldhoven voor uit boeken over grappige fantasiedieren. Na het voorlezen gaan kinderen zelf een gek dier ontwerpen.

Praktische informatie
De voorleesmiddag over fantasie is op woensdag 25 mei van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en is vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag

 

Lees verder

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

Gemeentelijke werkgroep Herdenkingen 4 mei en 17 september Veldhoven nodigt u uit op woensdag 4 mei 2022

 

De gemeentelijke Werkgroep Herdenkingen Veldhoven organiseert elk jaar de herdenking van alle burgers en militairen die, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Speciale aandacht gaat uit naar de Veldhovense burgers en militairen die in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies zijn gevallen en naar de slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944.

Ook dit jaar zal de herdenking plaatsvinden bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef op 4 mei en de herdenking bij het monument  "Donderslag bij heldere hemel" aan het Meiveld op 17 september. 

4 mei-herdenking 2022

 

Herdenking en kranslegging bij het Klokmonument om 19.50 uur

Na een woord van welkom, het “Taptoe-Signaal” en het luiden van de klok worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt een muzikaal ensemble het Wilhelmus en houdt de burgemeester een toespraak. Hierna volgt een voordracht door kinderen van Veldhovense basisscholen en wordt de World Peace of Flame aangeleverd voor het ontsteken van de fakkel.

Een leerling van het Sondervick College zal een gedicht ten gehore brengen en er klinkt muziek. Het gilde neigt onder tromgeroffel de gildevlag.

Door verschillende organisaties zal tenslotte een krans of bloemstuk worden gelegd, bijgestaan door leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka.

 

Komt u ook?

Wij ontmoeten u en vooral de jeugd graag op woensdag 4 mei 2022.

De herdenking bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef start om 19.50 uur.

U bent van harte welkom!

Voor relevante informatie over de Dodenherdenking in Veldhoven,
zie: https://www.veldhoven.nl/over-veldhoven/dodenherdenking

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

 

Gratis bloeddruk meten in de Bibliotheek

Mei 2022 | Deelname gratis

 

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kan iedereen gratis de bloeddruk laten meten in de Bibliotheek Veldhoven.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40% niet dat zij een verhoogde bloeddruk hebben. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Meten is daarom belangrijk. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in de maand mei openbare meetpunten in door het hele land. De Bibliotheek Veldhoven is één van de locaties.

De hele maand mei kunnen mensen elke donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 15.30 uur (m.u.v. donderdag 5 mei/Bevrijdingsdag en donderdag 26 mei/Hemelvaartsdag) hun bloeddruk meten in de Bibliotheek Veldhoven. De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/bloeddruk

 

Veldhoven Schrijft! over vertelperspectief

Dinsdag 3 mei, 19.00-20.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Veldhoven Schrijft! is de schrijfclub van en voor amateurschrijvers die zich graag verder willen ontwikkelen in het schrijven van verhalen.

 

Elke eerste dinsdag van de maand komen zij van 19.00 tot 20.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) samen in de Bibliotheek om hun ideeën, schrijfproblemen en nieuwe verhalen te delen met elkaar. Het maakt niet uit of deelnemers veel of weinig schrijfervaring hebben. Als ze het maar leuk vinden om met andere amateurschrijvers in contact te komen.

Het thema van de bijeenkomst van dinsdag 3 mei is vertelperspectief. Een verhaal kan op veel verschillende manieren verteld worden. Door het juiste vertelperspectief kan de schrijver een verhaal bijvoorbeeld spanning of humor geven. De deelnemers gaan één situatie uitwerken vanuit verschillende personages en vertelperspectieven.

Deelname is gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Contactpersoon is Jessica Brouwers.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfclub

 

Veldhoven Schrijft! is de schrijfclub van en voor Veldhovense amateurschrijvers.

 

Veldhoven in Beeld: Gilden
Mei t/m augustus 2022 | Deelname gratis

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

De Veldhoven in Beeld-tafel is een groot, interactief aanraakscherm, ook wel ‘multitouchtable’ genoemd, dat door het comité Veldhoven 100 aan de Bibliotheek Veldhoven is geschonken ter ere van het eeuwfeest van de gemeente. De tafel bevat historische foto’s en filmpjes van en bijbehorende informatie over Veldhoven. Voor de samenstelling en inhoud werken de medewerkers van de Bibliotheek samen met de medewerkers en vrijwilligers van Museum ’t Oude Slot en Erfgoedhuis Veldhoven. In het museum is eenzelfde soort scherm te vinden, waardoor de presentaties uitgewisseld kunnen worden. Ook andere lokale organisaties, bedrijven en verenigingen zijn betrokken bij de samenstelling van de wisselende thema’s. Bibliotheekbezoekers krijgen zo een mooi beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Veldhoven.

In de maanden mei, juni, juli en augustus maken Bibliotheekbezoekers via Veldhoven in Beeld kennis met de Veldhovense gilden, ook wel schutterijen of schuttersgilden genoemd. In Veldhoven zijn maar liefst vijf verschillende gilden actief waarvan de oudste stamt uit 1269. Deze vijf verenigingen presenteren zich op de Veldhoven in Beeld-tafel met foto’s en filmpjes die onder meer de rijke historie, de gebruiken en gewoonten, de attributen en wedstrijden van het gilde tonen. Bovendien zijn in de Bibliotheek gildeattributen te zien zoals een kruisboog en een vendel. Verder organiseren de leden van diverse gildeverenigingen een lezing over het gilde, een trommelworkshop voor de jeugd en een demonstratie vendelzwaaien. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekveldhoven.nl/gilden

Beschermen van de burgers
De meeste gilden zijn in de 13e eeuw opgericht met als hoofdtaken het beschermen van de burgers en het handhaven van de orde. Hedendaagse orde- en hulpdiensten zoals de politie en brandweer bestonden in die tijd nog niet en daarom moesten inwoners van een stad of dorp zelf zorgen voor de orde, rust en veiligheid. Het woord ‘schut’ in de benamingen ‘schutterijen’ en ‘schuttersgilden’ staat dan ook niet voor schutter maar voor beschutting, oftewel bescherming.

De verdediging van de steden is tegenwoordig geen taak meer van de gilden. Maar de traditioneel uitgedoste schutterslieden nemen hun wapens, trommen en vendels graag ter hand om via wedstrijden te bepalen wie de beste is. Binnen een gilde gebeurt dit door middel van het ‘Koningsschieten’. Gilden houden ook onderling wedstrijden en op al deze ontmoetingen worden de prijzen als zilveren schilden uitgereikt. Elk gilde is trots op zijn zilver en bewaart het met de grootste zorg.

Omdat gilden meestal rondom een kerk ontstonden zijn ze veelal aan een kerk verbonden. Veldhoven is hiervan een mooi voorbeeld: Veldhoven is samengevoegd uit diverse kerkdorpen met hun eigen gilden. Zodoende telt Veldhoven nog steeds vijf gilden: het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst uit 1269, het St. Jan Baptist Gilde Oerle uit 1321, het St. Joris Gilde Zeelst uit 1639 en het St. Lambertus Gilde Meerveldhoven uit 1886. De ouderdom van het St. Caecilia Gilde Veldhoven is helaas niet vast te stellen, bij een grote brand in 1845 is een groot deel van de bezittingen van het gilde verloren gegaan.

Fotobijschrift: Het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst stamt al uit 1269 en is één van de vijf gildeverenigingen die zich in de Bibliotheek Veldhoven presenteren.

 

het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst stamt al uit 1269 en is één van de vijf gildeverenigingen die zich in de Bibliotheek Veldhoven presenteren.

Lees verder

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

Jazz-muziek bij Museum ’t Oude Slot met Jazz & Co


Zondag 24 april van 14.00 tot 15.30 uur bij Museum ’t Oude Slot
Entree € 4,50 (volwassenen) | € 2,50  (t/m 17 jaar) | gratis (Museumkaarthouders)

Fijne live-muziek in een sfeervolle omgeving, dat is Slotmuziek! Bezoekers van Museum ’t Oude Slot kunnen elke laatste zondag van de maand (m.u.v. december) genieten van live-muziek.  

 Jazz & Co

Jazz & Co bestaat uit vier muzikanten: Martien Tielemans (gitaar); Raymond Falkenburg (drums); Rutger Verbeent (bas); Leonie Tielemans (zang); Bas van Dunn (trompet). Hun gedeelde liefde voor jazz brengt deze muzikanten samen. Ze spelen dan ook graag eigen nummers en (on)bekende standards. Kom hiervan genieten in ons museumcafé of in onze museumtuin, afhankelijk van het weer.


Praktische informatie
Het concert is op zondag 24 april van 14.00 tot ca. 15.30 uur.

Bezoekers betalen alleen de toegang tot het museum: € 4,50 voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en jongeren tot 17 jaar, Museumkaarthouders hebben gratis toegang. 

 Meer informatie: www.museumoudeslot.nl/activiteiten

 

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Wijnland Spanje

De cursus bestaat uit 2 lessen, start op donderdag 19 mei, van 19:00 tot 21:30 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. De docent is een wijnkenner met veel ervaring in de wijnhandel.

Voor deze cursus is enige voorkennis vereist (bij voorkeur de basiscursus Algemene Wijnkennis en of gelijkwaardig niveau).

Verdiep je in deze korte cursus in de kwaliteitswijnen van Spanje. Leer etiketten lezen en kom te weten welke wijnen in aanmerking komen voor de keurmerken DO en DOC’s. DOC is voorbehouden aan wijnen van de allerbeste kwaliteit. Je leert ook de cultuur-historische en geografische invloeden kennen op de kwaliteit van wijn.

Meer informatie in inschrijven: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN  APRIL 2022

 

Klik & Tik in DigiTaalhuis Veldhoven

 

Handig zijn met de computer en je weg vinden op internet wordt steeds belangrijker in ons leven. Bankzaken regelen, een reis boeken, woonruimte zoeken, informatie vinden van de overheid of belastingaangifte doen, dat gaat tegenwoordig steeds vaker digitaal. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

 

Het DigiTaalhuis in de bibliotheek helpt je op weg met de cursus Klik & Tik. In deze cursus leer je omgaan met de computer en het internet. Typen, e-mailen, informatie zoeken, downloaden, het komt allemaal aan bod. En als je wilt kun je ook aan de slag met social media. Dat gaat stap voor stap en er zijn deskundige vrijwilligers die je daarbij helpen. Ook kan je de training volgen op je eigen tablet of laptop.

 

Veldhovenaren die de cursus al hebben gevolgd zijn enthousiast. ‘Ik heb nu méér zelfvertrouwen op de computer en ben iets zelfstandiger geworden,’ schrijft de één in een terugblik. Een ander zegt: 'Ik had zelfs een hekel aan de computer, maar heb er nu beter mee om leren gaan en voel me zekerder.' Ze beoordelen de cursus en de begeleiding gemiddeld met een 8.5!

 

In juni begint de volgende cursus van Klik & Tik. De cursus is gratis en bestaat uit zes lessen op donderdag van 13.00 tot 14.30 uur in de bibliotheek. Wil je graag meedoen? Meld je dan aan tijdens het spreekuur van het DigiTaalhuis: op dinsdag van 14:00-16:00 uur of op vrijdag van 10:30-12:30 uur. Bellen kan ook: 06 - 24 13 64 67. Zijn er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen? Dan kun je je inschrijven voor de wachtlijst. Mensen uit Veldhoven krijgen voorrang op de wachtlijst. 

 

Wil je meer van de cursus weten? Bezoek het spreekuur of kijk op de website van DigiTaalhuis Veldhoven. Hier vind je extra informatie: www.digitaalhuisveldhoven.nl.

 

foto: L-Mount Media

 

Lezing: Positieve Gezondheid
Donderdag 14 april, 19.00-20.30 uur | Gratis

 

Leefstijlcoach Yvonne van de Ven geeft tips en advies over positieve gezondheid, het verhogen van je weerstand door gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

 

Gezond leven helpt om gezond te blijven en minder vatbaar te zijn voor virussen. Iedereen wil wel gezond leven maar hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij goede voornemens of een enkele poging? Hoe verander je blijvend je gedrag?

 

Het denken over gezondheid en ziekte is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Lange tijd was gezondheid hetzelfde als de afwezigheid van ziekte. Positieve Gezondheid kijkt breder. Zij richt zich niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

 

Over Yvonne van de Ven

Yvonne van de Ven is leefstijlcoach en oefentherapeut Cesar. In beide beroepen draait het om gezondheid, je lekker in je vel voelen en blijvende gedragsverandering. Ze is eigenaar van het Centrum voor Bewustzijn en Bewegen in Veldhoven. Daarnaast heeft Yvonne een bedrijf voor leefstijl: Werkstijl en Leefstijl.

 

Yvonne: "Mijn passie is om een bijdrage te leveren aan de vrijheid van mensen. Dat ze vrij zijn om te doen wat ze graag willen doen en daarbij niet gehinderd worden door hun lijf. Pijn, ziekte, te weinig conditie of je niet fijn voelen in je lijf, zijn belemmeringen. Graag begeleid ik mensen om zich weer vrij te kunnen bewegen en zich gezond en fit te voelen. Op een manier die gemakkelijk gaat, met heel weinig moeite, zodat het nieuwe, gezonde, gedrag helemaal automatisch wordt. En dus blijft."

 

Praktische informatie en aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdag 14 april van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/positieve-gezondheid.

Leefstijlcoach Yvonne van de Ven geeft tips en advies over positieve gezondheid.
Foto: Centrum voor Bewustzijn en Bewegen

 

Loopbaan workshop: van werkdruk naar werkgeluk
Donderdag 21 april, 10.30-12.00 uur | Gratis

 

Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je beter kunt omgaan met werkstress en hoe je burn-outklachten tijdens je werk kunt voorkomen.

 

Loopbaancoach Carin van Holstein bespreekt verschillende onderwerpen die kunnen leiden tot (te hoge) werkdruk. Denk bijvoorbeeld aan je werk/privébalans, je relatie met je leidinggevende en (niet) geboden ontwikkelmogelijkheden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een Vitaliteitstest. Ontdek welke werkzaamheden je te veel energie kosten en geef je werkenergie een boost!

Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding, vitaliteit en outplacement. Gemotiveerd naar je werk of bedrijf gaan en daar voldoening uit halen? Met haar jarenlange ervaring staat Carin voor je klaar om met je te sparren en je te helpen om de regie over je loopbaan (weer) in eigen handen te nemen, zodat je de komende jaren gegarandeerd fluitend en energiek naar je werk gaat.

 

Praktische informatie en aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdag 21 april van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/werkgeluk.

Loopbaancoach Carin van Holstein bespreekt verschillende onderwerpen die kunnen leiden tot (te hoge) werkdruk.
Foto: Carin van Holstein

 

Gratis loopbaanadvies
Donderdag 21 april, 12.00-14.00 uur | Gratis

 

Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein zetten zich in om werkenden, werkzoekenden en baanveranderaars te helpen op het gebied van mentale gezondheid.

 Elke maand voorzien ze geïnteresseerden van gratis loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven. Ze geven advies over onderwerpen als omgaan met werkdruk en werkstress, evenwicht creëren tussen je privésituatie en je werk, solliciteren zonder stress, etc.

 Dus ben je op zoek naar werk? Wil je meer energie en plezier uit je werk halen? Sta je stil in je ontwikkeling? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Deze middag krijg je persoonlijk advies van ervaren loopbaanprofessionals. 

 

Praktische informatie en aanmelden

Het  vindt plaats op donderdag 21 april van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/werkgeluk.

Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein.
Foto: Brigit Strijbos

 

Lees verder

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN 2022

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN 2022

Open Atelierroute Veldhoven 2022

Dit jaar organiseert Kunst in het Rond weer een open Atelierroute in de ateliers van de aangesloten kunstenaars. Op 30 adressen tonen 35 kunstenaars hun werk en komt de bezoeker in contact met de kunstenaar. De variatie in kunst is groot: figuratief en abstract, 2D en 3D. Met verschillende  technieken, zoals keramiek, glas, beeldhouwwerk, fotografie, textiel, tekenen, schilderen en mixed media. Op zaterdag 23 april en zondag 24 april 2020, van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Een plattegrond met deelnemende kunstenaars en een bijbehorend boekje is te krijgen vanaf begin april, bij de deelnemende kunstenaars en ook bij de Bibliotheek, museum ‘t Oude Slot, de muziekschool Art4U en de Schalm. Informatie vindt u ook op onze website: www.kunstinhetrondveldhoven.nl

Wij nodigen u uit te komen genieten van de lokale kunst in eigen omgeving van de kunstenaar en inspiratie op te doen om mogelijk zelf aan te slag te gaan.
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

Cadeautje voor onze leden!

We geven je als lid graag een cadeautje om te vieren dat we eindelijk weer activiteiten mogen plannen zonder allerlei mitsen en maren. Deze kans grijpen we ook graag aan om onze leden persoonlijk welkom te heten bij Erfgoedhuis Veldhoven en jullie kennis te laten maken met onze heemkamer in de bibliotheek. Op dinsdag 5 april willen we je daar tussen 18:00 uur en 19:30 uur heel graag ontmoeten. Als welkomstgeschenk mag je dan een van onze boeken uitkiezen. Keuze genoeg! Je hoeft je niet aan te melden en kunt gewoon langskomen.

Nog geen lid?

Geen lid? Ook als je nu lid wordt, krijg je van ons een boek cadeau. Een lidmaatschap kost 15 euro per jaar. Als lid kun je deelnemen aan rondleidingen, lezingen bijwonen en gebruik maken van de documentatie in onze heemkamer.

Stickerboek compleet

Wil je nog een compleet stickerboek van 100 jaar Veldhoven? Met dank aan enkele van onze leden zijn alle overgebleven stickers gesorteerd. Wil je een extra stickerboek met plaatjes of ken je iemand die je daarmee een groot plezier kunt doen, kom dan op dinsdag 5 april tussen 18:00 uur en 19:30 uur naar onze heemkamer in de bibliotheek. Boek en plaatjes krijg je gratis mee, je moet de plaatjes alleen nog zelf inplakken. Ook niet-leden zijn welkom.

Zaterdagen op Sele

Nu activiteiten weer mogelijk zijn in woonzorgcentrum Sele in Zeelst, kunnen na twee jaar ook de maandelijkse foto- en filmmiddagen weer van start. Jac van Lieshout vertoont vanaf 2 april elke eerste zaterdag van de maand oude films, voor het eerst ook gecombineerd met oude, onbekende foto’s. 

Jan Roosen vertoont vanaf 16 april elke eerste zaterdag van de maand foto’s van alle huizen per straat. Hij laat zien welke gezinnen daar in de loop van de tijd hebben gewoond. Veel van deze foto’s zijn al van namen voorzien, maar ook hier is aanvullende informatie van de bezoekers welkom.

De foto- en filmmiddagen zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Jan en Jac hopen dat de aanwezigen personen en situaties herkennen, waarmee de waarde van de foto’s en opnames toeneemt. 

Meehelpen?
Later komen de foto’s en films op onze website met informatie. Ben je zelf graag bezig met kijken van oude foto’s en films? Dan kun je ons helpen deze informatie te verzamelen en zorgen dat ze niet verloren gaat. Wij willen bijeenkomsten organiseren van groepjes die hieraan samen willen werken in onze heemkamer. Interesse? Loop dan gerust binnen bij huize Sele op een eerste zaterdag van de maand.

Geheimen van Veldhoven

Hoe laat je de cultuurhistorie van Veldhoven zien? 

Veel voorwerpen zijn al opgegraven of liggen nog onder de grond en veel oude gebouwen zijn gesloopt. Bijbehorende verhalen zijn vaak niet (meer) bekend bij inwoners en andere geïnteresseerden. Het zijn geheimen geworden, geheimen van Veldhoven. Om de cultuurhistorie toch zichtbaar te maken werd in 2008 de Geheimen van Veldhoven bedacht, toen nog in de vorm van een app. Nu is deze informatie overgezet naar een website die met tekst, foto’s, audio- en videofragmenten de geheimen van Veldhoven ontsluiert.Geheimen van Veldhoven. Meer lezen over het ontstaan van de Geheimen van Veldhoven? Kijk dan hier.

Avondopenstelling

Vanaf april is de heemkamer ook weer op dinsdagavond geopend. Je kunt dan terecht op dinsdagavond van 18 uur tot 19:30 uur en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur. Je bent van harte welkom!

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD start met groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma jeugd.

Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV prik

Vanaf 28 maart start de GGD Brabant-Zuidoost weer met de vaccinaties volgen STARTs het Rijksvaccinatieprogramma.  Jongens en meisjes vanaf 9 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor hun vaccinaties BMR-DTP, HPV en Meningokokken ACWY.  Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens een uitnodiging voor de HPV prik. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio. 

HPV prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.
Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. De kans is groot dat een kind dan nog niet besmet is.

Wat is HPV?
HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders  besmetten.

Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar een HPV- infectie kan daarnaast ook leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina en schaamlippen. Het HPV-vaccin beschermt zo tegen zes soorten HPV-kanker.

Rijksvaccinatieprogramma  
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Naast de HPV prik voor 10 jarigen ontvangen ook jongens en meisjes van 9 jaar een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).


RIVM nodigt uit, GGD prikt
De GGD start de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 28 maart. De prikken worden gezet op meerdere locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Alle informatie over het RVP lees je op www.rvp.nl.  Informatie over de GGD groepsvaccinaties dit voorjaar lees je op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

Wijn en spijs combineren

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven de feestelijke cursus Wijn en spijs combineren.

Deze workshop bestaat uit 2 lessen en start op 7 april, 19:00-21:30 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. Jos Engbers, de docent is een wijnkenner met veel ervaring in de wijnhandel

De eerste avond bestaat uit een theoretische gedeelte waarin de vuistregels voor het combineren van wijn en spijs besproken worden. Aan de hand van 6 gerechtjes met 6 bijpassende wijnen wordt de theorie in praktijk gebracht.

Voor de tweede avond kunnen cursisten wensen, onderwerpen en/of vragen inbrengen die besproken kunnen worden. Ook op deze avond worden 6 gerechtjes met 6 bijpassende wijnen gepresenteerd.

Start: donderdag 7 april, 19:00-21:30 uur, 2 lessen

Meer informatie vindt u op: www.vu-eindhoven.nl

 

Leer je eigen koers bepalen

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Leer je eigen koers bepalen

Deze cursus start op dinsdag 10 mei, 19:00-21.00 uur, 4 lessen en wordt gegeven in het kantoor van de Volksuniversiteit regio Eindhoven, Kanaaldijk-Zuid 11, Eindhoven.

De docente is mevrouw M. (Margareth) Maduro, deskundige op het gebied van gedrag, identiteit en mindset van de mens in relatie tot het leiden van een authentiek en succesvol leven.

Wil jij graag weten hoe je weer grip kunt krijgen op je leven? Wil jij meer perspectief en meer mogelijkheden in je leven creëren? Wil je graag iets veranderen of verbeteren in je privé of op je werk, maar heb je geen idee waar te beginnen? Als jij met meer vertrouwen je eigen koers wilt bepalen, dan is deze cursus voor jou! Je gaat nieuwe inzichten opdoen en krijgt handige technieken aangereikt die je direct in praktijk kunt toepassen.

Meer informatie over deze cursus: https://www.vu-eindhoven.nl/lijst-nieuw-aanbod/overzicht-nieuw-aanbod/leer-je-eigen-koers-bepalen

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

Karin Bloemen en Cor Bakker – Waar waren we gebleven…

 Vrijdag 1 april, Cabaret / Muziektheater

20.15 uur, €26,00

 

Ja, waar waren we ook alweer gebleven, toen geluk nog het oude normaal was? Karin en Cor zaten midden in een prachtig liedje, in een heerlijk gevulde zaal, vol mensen, jong en oud, die meegenomen werden door de magie van het moment. En toen, ruw onderbroken door 'dat wat niet genoemd mag worden'...

 

In ‘Waar waren we gebleven...’ doen Ka&Co net of er niets gebeurd is; het 'C-woord' zal niet genoemd worden, er komen ouderwets leuke conferences langs en natuurlijk worden, op het hoogste niveau, de mooiste liedjes gespeeld en gezongen! Een avondje theater zoals het hoort, zonder Zoom, scherm en koptelefoon, maar met al die echte, lachende en genietende mensen om je heen.

Zangeres/cabaretière Karin Bloemen en pianist Cor Bakker hebben een lange historie samen, van de eerste kennismaking op de Kleinkunstacademie in de jaren 80 tot de grote theatershows ‘De diva en de divan’ (2002) en ‘Diva’s van Carré’ (2013). Ook dit keer zullen ze er zonder twijfel in slagen om het publiek met zich mee te nemen en met een lach op het gezicht weer naar huis te sturen.

 

 

Anne Frank – Meer Vreugde Kern

 Vrijdag 8 en zaterdag 9 april, Toneel

20.15 uur, €15,00

 

Anne Frank, Anne. Een Joods meisje van 13 jaar. Samen met én te dicht op de andere Achterhuis-bewoners, maar helemaal alleen in haar wereld. Toen Anne 75 jaar geleden ondergedoken zat, schreef ze haar dagboek, dat na de Tweede Wereldoorlog wereldberoemd werd. Anne’s dromen, onmacht en verlangens. De oorlog lijkt voor ons zo ver weg, maar wereldwijd zijn nog steeds vele 13-jarige meisjes op de vlucht. 

 

Meer Vreugde Kern brengt een unieke reeks voorstellingen van ‘Het Dagboek van Anne Frank’: een verhaal dat ook aan de generaties van nu verteld moet worden. 

 

 

William Rutten – Focus

 Woensdag 13 april, Theatercollege

20.15 uur, €25,00

 

Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie is. Wanneer hij een paar jaar later aan de slag gaat bij ‘Hitkrant’, slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

In dit bijzondere theatercollege vertelt William Rutten de meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto’s. Daarnaast zal William uiteraard praten over fotografie: hoe krijg je ‘het perfecte plaatje’ en wat komt daar allemaal bij kijken.

Fotograaf William Rutten (1970) focust zich al decennialang op de nationale en internationale entertainmentindustrie. Met zijn eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen wist al hij vele grote sterren der aarde op de gevoelige plaat vast te leggen. Zowel op locatie als in zijn fotostudio in ‘s-Graveland komt hij beeld na beeld origineel en verrassend uit de hoek. Daarnaast is William regelmatig te zien op TV in onder andere ‘RTL Boulevard’ en ‘Het Perfecte Plaatje’ (RTL4).

 

 

Erik Krikke & 7even Bridges – Keihard opstaan

 Donderdag 14 april, Theaterconcert

20.15 uur, €21,50

 

Erik Krikke werd als militair in de zomer van 2007 uitgezonden naar Kandahar, Afghanistan om daar als operatieassistent te gaan werken in het NAVO ziekenhuis op de militaire vliegbasis. Vanuit zijn functie het hoogst haalbare en meest interessante werktechnisch gezien, maar voor hem als mens vernietigend. Na terugkomst in Nederland bleek het litteken veel te groot en Erik kreeg last van PTSS. Pas na jaren erkende Erik dat hij hulp nodig had. Letterlijk schreef Erik zijn traumatische ervaringen van zich af en dat resulteerde in het boek 'Operatie geslaagd'. 

 

​Inmiddels lacht het leven Erik weer toe. Zijn boek heeft veel mensen aangegrepen en daaruit voort is de muziektheatervoorstelling met dezelfde titel geboren. Daarin vertelt Erik zijn persoonlijke verhaal op indrukwekkende wijze en dat als niet theatermaker. Daarbij wordt Erik ondersteund door zijn band 7even Bridges, waarvan Erik ook een van de zangers is.

 

Erik en zijn band merken middels het boek en de theatervoorstelling dat 'hun' verhaal helpt bij de verwerking van traumatische ervaringen van mensen en dus heeft Erik, dit keer samen met 7even Bridges, een nieuwe missie... ...dit verhaal moet zo veel en vaak mogelijk vertelt worden.

 

 

Percossa – ‘Let Me In – Let Me Out’

 Vrijdag 15 april, Cabaret (No Dutch Required)

20.15 uur, €25,00

 

Een wervelwind aan muzikale stijlen, van slagwerkmuziek tot hilarisch objecttheater is wat de bezoeker voor zijn kiezen krijgt tijdens de nieuwste voorstelling van PERCOSSA. Deze vier mannen nemen u mee in de achtbaan van het leven verpakt in muzikale scenes, verstillende momenten en grappige acts. 

 

Wat krijg je als je vier drummers opsluit in een veel te kleine kamer?

Let Me In - Let Me Out vertelt het verhaal van vier mannen die al jaren als broeders over de wereld toeren en zo langzamerhand het onderscheid tussen het echte leven en de showbizz niet meer zien. De rauwheid van vier drummers, de kwetsbaarheid van vier romantici en de eenheid van vier broeders samen, met hun eigen toneelgrappen. Vastzittend in dit bestaan proberen ze manieren te bedenken om uit de routine te breken. De een door de deur in te beuken en de ander door te zoeken naar een magische uitgang via een van de keukenkastjes. Maar wat ze ook proberen, ze worden steeds weer meegezogen door de onbedwingbare drang om muziek te maken met alles wat er voorhanden is. Tot de voordeur ineens op een kier staat en niets de mannen meer in de weg lijkt te staan om hun vrijheid te grijpen. Maar zijn ze klaar voor het onbekende?

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Ruud Smulders – BRUUD 2: Bruter dan BRUUD, een comedy special (Try-out)

 Vrijdag 15 april, Cabaret

20.30 uur, €19,50

 

Ruud Smulders brak in één klap door met de veelbesproken ‘Minuut van
Ruud’, zijn vaste rubriek in het praatprogramma ‘De Vooravond’. Daarna
maakte hij met zijn onnavolgbare stijl een onvergetelijke indruk met zijn
televisie debuutvoorstelling BRUUD. Nu is hij terug met een tweede show:
‘Bruter dan BRUUD’.

 

‘Bruter dan BRUUD’ is een comedy special zoals je die kent van Netflix.
Zestig minuten. Van de hak op de tak. Waar hilarische gedachtespinsels in
rap tempo uit de bocht vliegen. Deze eigenzinnige maker is het publiek
altijd één stap voor en de vorm altijd meester. Van rauwe stand-up tot
fysieke slapstick en van improvisatie tot snoeiharde hiphopnummers.

Maar tussen al dat comedy-geweld zien we soms een glimp van een
jongetje dat net ontdekt heeft dat hij niet onsterfelijk is.

 

 

De Zjoem – Zegetocht (ook als V-ticket)  

Zaterdag 16 april, theaterconcert

20.15 uur, €15,00 (V-ticket: €10,00)

 

Het ging dus uiteindelijk niet door, die zegetocht langs de Europese podia. Maar nog altijd hopend op een spoedige herkansing, keren de mannen van De Zjoem terug op het podium waar het in januari allemaal nog zo veelbelovend begon. En met goede reden! Want muzikale juweeltjes die onderwijl in de repetitiestudio zijn geboren, krijgen nu eindelijk de kans om écht te flonkeren.

 

In de grote zaal van De Schalm brengen deze zeven goedgehumeurde Brabanders muzikaal het beste in elkaar naar boven. Terwijl u aan een tafeltje geniet van uw langverwachte avondje uit, zorgt De Zjoem voor een onuitwisbare glimlach, met hun eigengereide teksten op bekende en onbekende melodieën.

 

Met veel nieuw repertoire dus, maar ook een aantal regelrechte Zjoem-klassiekers.

 

 

FILM: Documentaire Veldhoven 100 – Engels ondertiteld

 Dinsdag 19 april, Special/Film

20.00 uur, Gratis

 

Veldhoven, zoals je nog nooit gezien hebt. 
Éen stad. Vier gezichten.

 

In de film ‘Eén stad. Vier gezichten.’ maken we via bijzondere portretten en beschrijving van de verschillende tijdsbeelden een indrukwekkende reis door 100 jaar Veldhoven. Hierbij komen naast bekende namen als Bertus Borgers, Maartje Verhoef, B-Front en John van den Akker ook minder bekende, maar daarom niet minder bijzondere Veldhovenaren voorbij. De thema’s variëren van muziek, bedrijvigheid en sport tot oorlog, gezondheidszorg en cultuur. Een film voor Veldhovenaren van alle leeftijden.

 

Kijk voor het verhaal achter de film op https://www.eenstadviergezichten.nl/


Na 50 minuten is er een pauze van een kwartier.

This documentary contains English subtitels.

 

 

Youp van ’t Hek – De laatste ronde!

 Dinsdag 19 april, Woensdag 20 april, Cabaret

20.15 uur, €34,00

 

Op tijd weg van het feestje. Dat was een van de ware wijsheden van Youp zijn vader. Dus gaat hij stoppen. Over drie jaar, op zijn zeventigste verjaardag, zet hij geen punt, maar een feestelijk uitroepteken achter zijn vrolijke carrière.

 

En voor die tijd reist hij nog één keer met De Laatste Ronde! langs alle Nederlandse en Vlaamse theaters waar hij de afgelopen vijftig jaar met zoveel plezier heeft gespeeld. Nog een keer keihard lachen om alles wat het leven in zijn ogen aantrekkelijk en belachelijk maakt. En we weten: dat is veel. Heel veel zelfs. Zeker als Youp het vertelt.

 

 

DE VERMISSING en de ontroostbare Koningin – Prins Willem Alexanderschool

 Donderdag 21 april, Show

13.00 uur en 16.00 uur, €5,50

 

De so afdeling van de Prins Willem Alexanderschool brengt voor u een musical met de titel:
DE VERMISSING en de ontroostbare koningin!

In deze wervelende show gaan we met z'n allen op zoek naar de Roepie Roepie maar dat gaat niet zomaar.... 

Lukt het ons om de koningin te helpen haar vogel terug te krijgen? De kinderen gaan het in ieder geval proberen en dit zorgt voor mooie avonturen op het podium.

De afgelopen maanden is er met veel enthousiasme door alle leerlingen aan deze productie gewerkt en we zijn er dan ook supertrots op. Komt u met ons meegenieten?

Vaders en moeders, broer en zussen, opa's en oma's, iedereen is welkom!

 

Pink Project – Pink Floyd Past to Present

 Vrijdag 22 april, Theaterconcert/Tribute concert (No Dutch Required)

20.15 uur, €28,50

 

Het publiek wil Pink Floyd horen, in optima forma, en dát is het doel van Pink Project. Al een kwart eeuw weten zij de muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer te zetten in de theaters en poppodia. Nu gaat de band op tournee met de ultieme Pink Floyd show: ‘Pink Floyd Past to Present’. 

Deze nieuwe show bestrijkt het gehele rijke oeuvre van Pink Floyd. Van ‘Ummagumma’ en ‘Meddle’ tot en met ‘The Dark Side of the Moon’ en van ‘Wish You Were Here’ via ‘Animals’ en ‘The Wall’ tot en met ‘The Division Bell’. Alle highlights komen voorbij. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan. Pink Floyd Past to Present’ is de ultieme Pink Floyd trip down memory lane! 

 

Bezoekersreactie: “Wat een fantastisch optreden. Tot tranen toe geroerd. Coverband is echt een understatement. Het is Pink Floyd 2.0....” 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

The Silent Movie Project

 Zaterdag 23 april, Muziektheater (No Dutch Required)

20.00 uur, €19,50

 

Laurel & Hardy: The Silent Movie project, is de unieke theater- en bioscoopervaring waarbij we teruggaan in de tijd van de stomme film. De clou van de scènes zie je van verre aankomen, maar door de perfecte timing van Stan Laurel, de briljante mimiek van Oliver Hardy en die aanstekelijke lach van je buurman, is deze van jezelf niet meer te onderdrukken. Vergeet ook niet de bijbehorende muziek van componist Stephan Graf v. Bothmer die met zijn spel, vanachter zijn vleugel of orgel, de zaalsfeer perfect in balans met de film weet te brengen.

 

In 1929 is de carrière van Stan Laurel en Oliver Hardy op hun hoogtepunt. Het moment dat de filmindustrie start met de eerste commerciele geluidsfilms. Met een grote lach komen “De Dikke en De Dunne” in halsbrekende situaties terecht en overal waar zij langskomen maken zij er een puinhoop van. Auto’s en huizen, het statussymbool van de American Dream, weten zij vakkundig met hun onhandigheid in chaos om te toveren. The Silent Movie project: Stan & Ollie, is een pianoconcert dat een selectie bevat van hun beste stomme films. Pianist en organist Stephan Graf v. Bothmer heeft inmiddels meer dan 1.000 films begeleid, waaronder ook klassiekers als Metropolis, Nosferatu en andere komedies van o.a. Harold Lloyd en Buster Keaton.

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Peter Pannekoek – DNA

 Zaterdag 23 april, Cabaret

20.15 uur, €22,00

 

Afkomst. Identiteit. Cultuur. Geschiedenis. Bloed. Stamboom. Familie. Opvoeding. Biologie. Dieren. Afwijking. Mutaties. Genen. Instinct. Replica. Machines. Mensen. DNA. 

 

Peter Pannekoek is razendsnel één van de populairste cabaretiers van Nederland geworden. Met zijn vorige voorstelling ‘Later was alles beter’ won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Parool noemde dit programma een reuzensprong richting de top. En volgens Algemeen Dagblad was dit zelfs het beste wat het Nederlandse cabaret te bieden heeft. Zijn vorige tournee was binnen no-time uitverkocht, dus wees er snel bij!

Je kunt maximaal vier tickets bestellen.

 

Buurman en Buurman (4+) – Buurman en Buurman gaan kamperen

 Vrijdag 29 april, Jeugd en Familie

13.30 uur en 15.30 uur, €19,50

 

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…. 

 

Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.

 

Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten 

 

Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!

 

De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

 

Kingdom of Pop – Rockacademie

 Vrijdag 29 april, Muziektheater/Theaterconcert (No Dutch Required)

20.30 uur, €17,50

 

Madonna, Prince, Freddy Mercury, Tina Turner; de popiconen van toen hebben nog steeds invloed op de hedendaagse (pop)muziek. In dit muzikale eerbetoon nemen ze jullie mee op reis door hét koninkrijk van de popmuziek en de evolutie hiervan. Rockacademie alumni en studenten brengen met ‘Kingdom Of Pop’ een ode aan hun voorgangers en inspiratiebronnen. Deze theatervoorstelling is een volwaardig en interactief spektakel met verhalen van de nieuwe generatie musici, iconische momenten uit de muziekwereld en natuurlijk de vele hits. Van de Beatles tot aan Lady Gaga, allen hebben ze iets bijgedragen aan de hedendaagse industrie.

 

Rockacademie is een professionele HBO opleiding voor popmusici en heeft in de afgelopen jaren als vele succesvolle artiesten voortgebracht. De opleiding, alumni, het werkveld ontwikkelen elke twee jaar een nieuwe theatervoorstelling over de geschiedenis van de popmuziek. Eerst maakte Rockacademie de succesvolle muziek voorstelling Forever 27, een eerbetoon aan de iconische musici uit de club van 27. Nu dus opgevolgd door ‘Kingdom of Pop’.

Met het winnen van het Eurovisie Songfestival 2019 door oud-student Duncan Laurence is de naam Rockacademie bekender dan ooit.

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

We vragen je om hulp

Leuk dat je onze activiteiten blijft volgen in de nieuwsbrief. Dit keer vragen we jullie om hulp. Wij hebben namelijk heel wat ambities, maar om die waar te maken kunnen we handjes gebruiken. Alle hulp is welkom. Lees snel verder om meer te horen over onze vacatures en de volgende ledenvergadering.

Help onze ambities waarmaken

Erfgoedhuis Veldhoven is een ambitieuze vereniging zijn waarin het Veldhovens erfgoed op velerlei manieren bewaard en bewaakt en voor iedereen toegankelijk gemaakt wordt. Om die ambities waar te maken, hebben we mensen nodig die willen meehelpen om daaraan gestalte te geven. Dat hoeft echt geen dagtaak te zijn, wij zijn blij met alle hulp. 

Bepaal zelf hoeveel tijd je kwijt bent

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je erin wil steken en in welke tempo je dat wil doen. En het is ook nog eens leuk om met de historie van Veldhoven bezig te zijn en andere mensen te ontmoeten die daarin geïnteresseerd zijn. Samen kunnen we bouwen aan een mooie vereniging die het Veldhovense erfgoed niet verloren laat gaan. We hebben verschillende vacatures, maar misschien heb je zelf ook wel een idee waarvan je denkt: dat zouden ze moeten doen. Maak dan van de ze een we. Kijk bij onze vacatures hieronder of meld je aan als je zelf een idee hebt. 

 

Carnavalsarchief

Bij Museum 't Oude Slot ontvingen wij Stichting Organisatie Karnaval (SOK) wij vrijdagavond het archief. Ruim zestig jaar carnavalshistorie die voor ons heel waardevol is omdat het een beeld geeft van een periode die heel bepalend is geweest voor carnaval in Rommelgat. "Wij koesteren dit", zei onze secetaris Tiny Leijten bij het in ontvangst nemen van het archief.

Het idee om het archief aan ons over te dragen onstond toen Tiny deze zomer contact zocht met Anja en Rinus Camps en Gerard van de Weijer om anekdotes voor het hoodfstuk carnaval in ons boek over 100 jaar Veldhoven te verzamelen.Het hoofdstuk carnaval in ons boek over 100 jaar Veldhoven werd heel goed gelezen, dus wie weet inspireert het archief ons om nog eens een compleet boek over het Rommelgatse carnaval uit te geven. 

Ledenvergadering

Wij nodigen je uit voor onze volgende ledenvergadering op woensdagavond 30 maart om 19.30 uur in d'Ouw School. Wil je er bij zijn, meld je dan aan via de knop hieronder.

Na de ledenvergadering is er een openbaar deel waarbij we meer vertellen over de Geheimen van Veldhoven.

Programma ledenvergadering
Alleen voor leden

 • Opening
 • Ingekomen en uitgegane stukken
 • Verslag ledenvergadering 30-09-2021
 • Vaststellen huishoudelijk reglement
 • Jaarverslag 2021
 • Winst- en verliesrekening en balans 2021
 • Verslag kascommissie 2021
 • Verkiezing kascommissie 2022
 • Presentatie beleidsplan
 • Presentatie werkplan 2022
 • Begroting 2022

Ook toegankelijk voor niet-leden:

 

 •  Presentatie werkgroepen en werving werkgroepleden.
 •  De geheimen van Veldhoven
 •  Sluiting

Ik ben lid van Erfgoedhuis Veldhoven en kom naar de vergadering:

vhttps://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.nl/link/mqsxben5j7/oyujq1zmxk/qp0jntdouy/kzvz546kep/2f53r1gsor

Ik ben geen lid en kom graag naar het openbare deel van de vergadering:

https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.nl/link/mqsxben5j7/oyujq1zmxk/4dkexqg57t/kzvz546kep/2f53r1gsor

Onze heemkamer

Zodra de maatregelen het toelaten, stellen we de heemkamer open. In de heemkamer kun je een kijkje nemen in onze documentatie en vragen stellen aan onze vrijwilligers. We houden je op de hoogte!

 

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2021 Erfgoedhuis Veldhoven

 

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

Beste Kunstminner,


Graag willen wij, "Kunstuitleen Veldhoven e.o." u uitnodigen voor onze Expositie op 12 en 13 maart. Na een aantal  keer itstellen i.v.m. Corona gaat het nu van start.
35 kunstenaars uit Veldhoven en omgeving exposeren ruim 130 kunstwerken. Het betreft schilderijen, een aantal beelden en ook weer glaskunstwerken.
U kijkt uw ogen weer uit..
Ook de Horeca is open dus een kopje koffie of iets sterkers is ook weer te krijgen.
Komt het zien en breng uw vrienden mee.
 

Hartelijke groet,

Kunstuitleen Veldhoven e.o.

Annie Scheepens, Anny Smeijers, Toos Uitdenbogaard en Miranda van Vlerken

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022


Informatieavond met burgemeester Marcel Delhez

Wat doet een gemeente precies, hoe worden besluiten genomen en wat kan zij voor ons, de inwoners, betekenen? Op donderdag 10 maart gaat burgemeester Marcel Delhez in op de taken, bevoegdheden en structuur van de gemeente. Ook is er voldoende ruimte voor vragen aan de burgemeester. De avond begint om 19.30 uur, in de Bibliotheek Veldhoven.

Taken en structuur van de gemeente
De regering in Den Haag (Het Rijk), heeft veel taken bij gemeentes neergelegd. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid, zorg, paspoorten en rijbewijzen, vergunningen etc. Naast deze wettelijke taken heeft de gemeente ook niet-wettelijke taken, zoals parkeerbeleid, economische promotie, onderhoud van groen en nog veel meer. De burgemeester legt uit welke taken en bevoegdheden tot het gemeentelijk bestuur behoren. Ook gaat hij in op de structuur van de gemeente en de betrokkenheid en inspraak van inwoners.

Burgemeester Marcel Delhez
Marcel Delhez is sinds 2018 burgemeester van Veldhoven. Hij deelt tijdens deze avond zijn kennis en ervaringen met belangstellenden en er is voldoende ruimte voor vragen.

Praktische informatie en aanmelden
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 maart, van 19.30 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/marcel-delhez.

Foto: Burgemeester Marcel Delhez vertelt in de bibliotheek over de gemeentelijke democratie.
Fotograaf: Gemeente Veldhoven

Boekenscheurder Bonita Avenue slaat weer toe

Alweer elf jaar geleden verscheurde een onbekende dader tientallen exemplaren van het boek ‘Bonita Avenue’ in boekhandels. Het boek, de debuutroman van schrijver Peter Buwalda, werd in winkels door heel Nederland in stukken aangetroffen. De dader bood zijn excuses aan, maar het lijkt erop dat hij inmiddels weer actief is. Vorige week werd er een verscheurd boek in de Bibliotheek Veldhoven gevonden.

 

Verscheurde achterflap
Ook dit keer moest een exemplaar van Bonita Avenue het ontgelden. In de bibliotheek vonden ze echter alleen de verscheurde achterflap en wat losse bladzijdes van het boek. ‘De rest bevindt zich nog ergens in ons gebouw’ aldus Mark van der Linden, adviseur Marketing & Communicatie bij de bibliotheek. ‘De dader gaf ons dat namelijk letterlijk op een briefje.’

 

Beloning voor de vinder
Wat er precies op dat bewuste briefje stond is niet helemaal duidelijk, maar de boodschap is dat wel: het boek is in tien verschillende stukken gescheurd, die vervolgens ergens in de bibliotheek verstopt zijn. ‘Wie deze stukken bij onze balie inlevert, willen we graag belonen’, aldus van der Linden.

 

Als beloning wordt er een nieuw exemplaar van het boek Bonita Avenue beschikbaar gesteld, net als twee tickets voor de toneelbewerking van het boek in Theater de Schalm. ‘Volkomen toevallig is deze voorstelling op dinsdag 8 maart namelijk bij ons in het theater te bewonderen’, licht Bente Aalbers, adviseur Marketing & Communicatie van De Schalm, toe. ‘Het blijft natuurlijk een rare actie van deze boekenscheurder, maar zijn timing kon wat dat betreft niet beter.’

 

Over de theatervoorstelling
In het spannende familiedrama Bonita Avenue staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal. Siem Sigerius, wiskundige, oud-judoka en Rector Magnificus van de universiteit Tubantia heeft een indrukwekkende staat van dienst en dito gezin. De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode voor een explosie binnen het gezin. Terwijl zijn carrière tot grote hoogte stijgt, zakt Sien privé steeds verder weg in een modderpoel van leugens en bedrog. Op dinsdag 8 maart om 20.00 uur is deze indrukwekkende voorstelling te zien in Theater de Schalm.

Fotograaf: Martje Moeskops

Belastingcafé in de Bibliotheek Veldhoven
Vanaf 12 maart t/m 11 april 2022


Makkelijker kunnen we het niet maken... wel leuker! Op vier data in maart en april kan men in de Bibliotheek Veldhoven gratis hulp bij online belastingaangifte krijgen.

 

De blauwe envelop verdwijnt, de belastingaangifte blijft. Nu en in de toekomst dient deze digitaal en via internet ingevuld te worden. Wie digitaal vaardig is, maar als het op belastingen aankomt wel wat ondersteuning kan gebruiken, is van harte welkom bij het Belastingcafé. Deskundige vrijwilligers van BSR, KBO en PVGE helpen iedereen op weg.

 

Hoe werkt het?
Heeft u een werkende DigiD? En alle gegevens bij de hand die nodig zijn voor de aangifte? Dan kunt u terecht bij het Belastingcafé. U vult uw aangifteformulier zelf in. Als u hierbij fiscale vragen heeft, dan kunnen de vrijwilligers die beantwoorden. De service is bestemd voor particulieren, niet voor ondernemers of ZZP'ers. Een DigiD aanvragen gaat via www.digid.nl. Daarna ontvangt u binnen 5 dagen een activeringscode per post. Na het activeren kunt u van uw DigiD gebruikmaken.


Data en tijdstippen
Het Belastingcafé vindt plaats in de Bibliotheek Veldhoven op de volgende dagen en tijden:

• Zaterdag 12 maart, van 11.00 tot 13.00 uur
• Vrijdag 18 maart, van 14.00 tot 16.00 uur
• Zaterdag 26 maart, van 11.00 tot 13.00 uur
• Maandag 11 april, van 14.00 tot 16.00 uur

 

Aanmelden
De service van het Belastingcafé is gratis. Vooraf aanmelden via e-mail of telefonisch is noodzakelijk. U kunt de data en tijden van uw voorkeur aangeven. Daarna ontvangt U een bevestiging van uw afspraak.

 

Contactgegevens

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T: 040 - 253 29 01

W: www.bibliotheekveldhoven.nl/belastingcafe

Samenwerkingspartners
Belastingcafé Veldhoven is een initiatief van de Bibliotheek Veldhoven in samenwerking met BSR Veldhoven, KBO Kring Veldhoven en PVGE Afdeling Veldhoven.

 

De vrijwilligers van het Belastingcafé Monique Vervest, Theo Tuijtelaars, Wil Dijkman en William van den Heuvel, op de foto ontbreken Bart Gevers en Henk Renting (foto: Rob Smetsers)

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

FILM: Documentaire Veldhoven 100

5, 6, 10, 12 en 13 maart, Documentaire
20.15 uur, gratis entree

Veldhoven, zoals je nog nooit gezien hebt. 
Éen stad. Vier gezichten.

In de film ‘Eén stad. Vier gezichten.’ maken we via bijzondere portretten en beschrijving van de verschillende tijdsbeelden een indrukwekkende reis door 100 jaar Veldhoven. Hierbij komen naast bekende namen als Bertus Borgers, Maartje Verhoef, B-Front en John van den Akker ook minder bekende, maar daarom niet minder bijzondere Veldhovenaren voorbij. De thema’s variëren van muziek, bedrijvigheid en sport tot oorlog, gezondheidszorg en cultuur. Een film voor Veldhovenaren van alle leeftijden.

Kijk voor het verhaal achter de film op https://www.eenstadviergezichten.nl/

Na 50 minuten is er een pauze van een kwartier.


De vertoningen op 6 en 13 maart zijn Engels ondertiteld.

Bonita Avenue

Dinsdag 8 maart, Toneel  
20.00 uur, €28,50

Theaterbewerking van de internationaal bejubelde debuutroman van Peter Buwalda waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. Van de makers van de zeer succesvolle theatervoorstelling Turks Fruit. 

In het spannende familiedrama Bonita Avenue staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal. Siem Sigerius, wiskundige, oud-judoka en Rector Magnificus van universiteit Tubantia heeft een indrukwekkende staat van dienst en dito gezin. De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode van een explosie binnen het gezin. Terwijl zijn carrière tot grote hoogte stijgt, zakt Siem privé steeds verder weg in een modderpoel van leugens en bedrog. Wat houden zijn kinderen geheim? Wie kan hij vertrouwen? Stukje bij beetje krijgt het wurgende lot Siem en zijn gezin in haar greep.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is er voorafgaand aan de voorstelling geen inleiding in de Lindenzaal.

 

 

KiekVeldhoven! – Met Rob Engelaar en Andrea Gulickx

Woensdag 9 maart, Theatercollege
19.30 uur, €9,-

Het wordt wederom tijd voor een interessante avond voor fotografen uit De Kempen en omstreken. Daarom vindt op woensdag 9 maart de tweede editie van Kiek Veldhoven plaats in theater De Schalm. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

Kiek Veldhoven verwelkomt namelijk niet één, maar twee fotografen op het podium. Er is ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens deze tweede editie ontvangen we allereerst Rob Engelaar. De freelancer uit Mierlo werkt onder meer voor het ANP en neemt je mee in zijn wereld als nieuwsfotograaf. Een totaal ander verhaal hoor je later op de avond. Dan staat namelijk Andrea Gulickx op het podium. Zij is vooral bekend om haar creatieve fotografie en duikt daar deze avond dieper op in.  

Het blijft niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema van deze avond past. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Andrea Gulickx wordt besproken. Daarnaast ga je naar huis met de nodige tips voor uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen. Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

Heb jij een ticket voor Kiek Veldhoven gekocht? Het is mogelijk om één foto per gekocht ticket naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen, onder vermelding van ‘Kiek Veldhoven – fotobespreking’ en je (volledige) naam. Wellicht wordt jouw beeld dan besproken door Andrea Gulickx. Door het mailen van de foto geef je automatisch toestemming dat we dit beeld tijdens Kiek Veldhoven mogen gebruiken.
Een foto kan tot uiterlijk 2 maart ingestuurd worden. 

 

 

Wonka Podia – Zinderella

Donderdag 10 maart, Jeugd en Familie
16.15 uur, €9,-

Beleef een overdonderende, megavette theatermiddag in een (groot) theater in jouw regio met: 

 • Busvervoer naar en van Parktheater Eindhoven
 • Feestelijke ontvangst en een zinderende dans- en muziekvoorstelling 

Opstappunten
Er komen Wonka opstappunten in de gemeenten Bergeijk, Veldhoven, Valkenswaard en Helmond. Kinderen gaan onder begeleiding van theatermedewerkers en/of cultuurcoaches in de bus naar het Parktheater (en weer terug). Afhankelijk van de locatie is er een opstaplocatie en bijbehorende vertrek- en aankomsttijd. 

Bergeijk: Basisschool De Regenboog - 15.15 uur

Veldhoven: Theater de Schalm - 15.30 uur

Valkenswaard: Zwembad De Wedert - 15.30 uur

Helmond: De Cacaofabriek - 15.30 uur


Prijs & reserveren

Wonka-prijs = € 9,- per kind
Voor het reserveren klik op deze link, bel naar 040 - 2 11 11 22 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In verband met de (theater)bus is er een maximaal aantal beschikbare plaatsen. 

Waarom organiseren we deze middag?
Wonka Podia hebben als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Een fantastische theaterervaring brengt een kind veel meer dan alleen een leuke middag. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert, zorgt voor anders leren kijken. We gunnen dit elk kind en daarom organiseren Wonka Podia gezamenlijk laagdrempelige Theater Experiences voor Kids. Complete theatermiddagen met een zo laag mogelijke toegangsprijs. In het 'eigen' theater om de hoek en/of in een ander Wonka theater. In samenwerking met onder meer cultuurcoaches en andere cultuurcontactpersonen wordt dit buitenschoolse aanbod verspreid via basisscholen in en rondom gemeenten van Wonka Podia. Meer over Wonka Podia vind je op de website www.wonkapodia.nl en Instagram @wonkapodia

Over de dans- en theatervoorstelling Zinderella
Je hebt een bad hair day, een pukkel en je billen zijn te plat. En ondertussen zie je alleen maar shiny vrienden met een meer dan perfecte kaaklijn en extreem lange benen. Je denkt: ik doe niet meer mee, laat mij maar lelijk in een hoek zitten. Zinderella gaat over je lijf, en over alle eisen die jij en de hele wereld eraan stellen. Te klein, te dik, te grijs, radeloos word je ervan. En intussen moet je maar gewoon geduldig zijn, tot je erachter komt wie je echt zou willen zijn.  

In een sprookjesachtig fysieke show met veertien jonge en minder jonge lijven bevrijden we onszelf uit onze grijze keukens. We openen wild dansend het bal, gunnen je een inkijkje in onze backstage ruimte, waar onzekerheid, pukkels en angst voor je blote lijf niet langer verborgen blijven onder een mooie jurk. 

Maar weet: geluk komt altijd, soms uit onverwachte hoek en niet altijd in de vorm van een prins of een afgetraind lijf. 
Zie ook deze website. 

 

 

Rundfunk – Todesangstschrei

Donderdag 10 maart, Cabaret
20.15 uur, €25,50

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde een droomdebuut. Na de succesvolle televisieserie ontving hun eerste voorstelling Wachstumsschmerzen een vloedgolf aan lovende recensies, ontstond er een ware run op de kaarten en wonnen ze de Neerlands Hoop 2018. Nu komen de heren terug naar het theater met hun nieuwe voorstelling Todesangstschrei.

Nadat je je door een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen heen hebt geworsteld en het eindelijk tijd is om op eigen benen te staan en van het leven te gaan genieten, ligt er een oude, smerige vriend op de loer die de rest van je leven naar je zal gluren en in je nek zal hijgen: de DOOD.

Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner, je spieren strammer en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. En het enige dat zeker is, is dat -ie elke seconde dichterbij komt.

Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in Todesangstschrei op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Lachen.

 

 

Malford Milligan – I was a witness

Vrijdag 11 maart, Theaterconcert, No Dutch Required
20.15 uur, €24,-

Opgroeiend als zwarte albino in een gesegregeerd Texas vond Malford Milligan zijn stem in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd en verdere leven, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Tijdens de voorstelling I Was A Witness durft Milligan deze verhalen op 62-jarige leeftijd eindelijk met het publiek te delen.

De frontman speelt onder begeleiding van zijn vaste band The Southern Aces zijn muziek en vertelt achterliggende anekdotes over de pijn en het verdriet, maar ook zeker over de hoop, inspiratie en liefde die uiteindelijk alles overwinnen.

Met zijn band is Malford het middelpunt van de succesvolle theatertour The Sound of The Blues & Americana, gepresenteerd door Johan Derksen. The Southern Aces bestaan met Roel Spanjers, Fokke de Jong, Jack Hustinx, Roelof Klijn en Eric van Dijsseldonk onder meer uit (oud)-leden van The Shiner Twins, Normaal, JW Roy en Frédérique Spigt.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Ernst Jansz – In concert

Vrijdag 11 maart, Theaterconcert
20.30 uur, €22,50

“Op gelijke hoogte met Bob Dylan en Leonard Cohen” en “Overstijgt meermaals het werk van Lennaert Nijgh” schreef de pers over Ernst Jansz.

Na zijn hippieperiode met ‘CCC Inc.’ en het succes van het door hem opgerichte ‘Doe Maar’ ging Ernst Jansz solo. Inmiddels heeft hij vijf CD’s uitgebracht en evenzoveel boeken geschreven. In zijn muziek blijft hij een verteller van verhalen en schuwt hij ook de protestsong niet. Voor deze voorstelling verzamelde hij zijn mooiste liedjes, samen met enkele van zijn Dylan-vertalingen (“Schitterend” schreef De Volkskrant), waarvoor hij een Edison-nominatie ontving.

Een avond met Ernst Jansz is een unieke en ontroerende belevenis, niet in het minst door de fantastische muzikanten die hem begeleiden: Aili Deiwiks op viool, Guus Paat op gitaren en Richard Wallenburg op bas. Ernst Jansz vindt het zijn beste bandje ooit.

 

 

Evergreen Top 1000 Live – Evergreen Top 1000 Live Band en Arnold Mühren (The Cats)

Zaterdag 12 maart, Theaterconcert, No Dutch Required
20.15 uur, €22,50

Een heerlijk nostalgische avond, tjokvol met prachtige evergreens. Wie kent ze niet… Het Dorp van Wim Sonneveld, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy, maar ook Nights In White Satin van The Moody Blues en uiteraard liedjes van The Beatles, Tom Jones, André Hazes, ABBA, Bee Gees en Elvis Presley. Stuk voor stuk klassiekers die direct dat gevoel bij je eerste kus op het schoolfeest, die eindeloze zomer in het zwembad of die ijskoude winter op de schaatsen oproepen. 

Evergreen Top 1000 Live is een avond met de allermooiste klassiekers en verhalen achter de schermen van Arnold Mühren, topproducer en bassist van de legendarische band The Cats. De Volendamse formatie Evergreen Top 1000 Live speelt de hits van toen.  

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

 

Matangi Quartet – Canto Ostinato

Zondag 13 maart, Klassiek, No Dutch Required
20.15 uur, €24,-

In deze periode waarin we geleefd worden, moet alles snel, voorbereid en afgebakend zijn. Er is nauwelijks tijd om de tijd te vergeten en je over te geven aan toeval. De Canto Ostinato biedt juist de mogelijkheid om deze tijdsgeest te ontvluchten. 

Het Matangi Quartet heeft Gerard de Bruyne gevraagd om bij deze concerten live te komen tekenen waarbij hij zich laat inspireren door de uitvoering van Matangi en zijn tekeningen te zien zijn op een groot scherm achter het kwartet. Zo is elk concert niet alleen een nieuwe muzikale ervaring, maar ontstaat er telkens een nieuw beeldend kunstwerk in de geest van de unieke uitvoering. 

Als we beginnen staat er een groot, leeg canvas voor ons. Ieder van ons heeft zijn eigen gerei meegenomen. We weten wat erop zou kunnen komen te staan, maar we kiezen elke keer weer voor nieuwe verf, andere penselen en we mengen de kleuren opnieuw. Soms lang, soms heel even. We zijn ingetogen, uitbundig, dromerig, af en toe een tikje vilein. Berustend, opgewonden, zoet, vaag, manisch. Furieus, melig, uitdagend, aarzelend en dan weer maniakaal. Net als de luisteraar denkt te weten hoe het schilderij eruit komt te zien, verven wij alles over in ijzig lichtblauw, daarna wit en beginnen we weer met een ogenschijnlijk leeg canvas. De verf is echter nog nat en met één veeg over het doek ontstaat er iets wat we nooit samen hadden kunnen bedenken. En dan...heel plots...is alles weg.  

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Paul Haenen – Haenen brengt vreugde

Woensdag 16 maart, Cabaret
20.15 uur, €25,50 - €27,50

Een optimistische voorstelling waarin we niet alleen Haenen zelf beter leren kennen maar ook kunnen genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen.

Een avond vol humor, ernst en inzicht. Met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en dokter Valentijn. De mooie kanten van het leven vieren en niet bij de pakken neerzitten. Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Haenen, in welke hoedanigheid ook. Een eigenzinnige en vrolijke voorstelling.

 

 

Marco Kraal - Vis TV

Vrijdag 18 maart, Theatercollege
19.30 uur, €25,00

VIS TV staat garant voor een avond vol spannende, hilarische en bizarre verhalen over dat fascinerende dier met kieuwen én over mensen die soms letterlijk alles over hebben voor het vangen van een vis. In een anderhalf uur durend spektakel sleurt Marco Kraal je mee onder water en laat hij je kennismaken met reusachtige meervallen, reislustige palingen, geheimzinnige snoekbaarzen, leergierige karpers en tal van andere vissen die je in Nederland vaak ‘om de hoek’ kunt aantreffen.  

Vissen zijn toch oninteressante, koude slijmerige dieren die niet zo fris ruiken? En is het vangen ervan niet een ongelofelijk saaie bezigheid, iets met een hengel waar aan beide kanten een dooie pier aan bengelt?  Niets is minder waar. Vissen zijn uitermate boeiende dieren die in een mysterieuze wereld leven. Een wereld waar behalve vissers en duikers niemand weet van heeft. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Na 25 jaar het RTL 7-programma VIS TV te hebben gepresenteerd, verruilt Marco Kraal daarom het tweedimensionale beeldscherm voor het driedimensionale theater. Vissenkennis heeft hij te over, want naast tv-presentator is hij ook bioloog en hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke magazine Visionair.  

 

Mr. Moto – Album release show ‘Hard Candy’

 

Vrijdag 18 maart, Theaterconcert

20.00uur, €15,00

 

De 5 koppige rockband Mr. Moto vormt sinds 2011 een hechte groep waardoor een onvergetelijke show met eigen werk in binnen en buitenland de podia doen beven.

Met producer John Hayes (Mother’s Finest) heeft Mr. Moto een internationale, herkenbare sound vast weten te leggen in topstudio Trypoul.

Het nieuwe album ‘Hard Candy’ zal op deze avond voor het eerst te horen zijn. De opvolger van het tweede album ‘Good Times’ heeft volgens de recensies invloeden van jaren ’70 rock in een geheel authentieke Mr. Moto stijl.

In deze knallende show neemt de band je mee in het verleden en het heden.

Een terugblik naar de start van Mr. Moto inclusief een blazerssectie en strijkers. Verschillende gastartiesten, waarmee de band de afgelopen jaren heeft samengewerkt, zullen de show een extra boost geven.

Een garantie voor een onvergetelijke avond!

 

Nederpop All Stars & Loïs Lane

Zaterdag 19 maart, Theaterconcert

20.15uur, €24,50

Met de mooiste dames van het bal: Loïs Lane

Krakersrellen, walkmans, bezuinigingen, yuppen, werkloosheid en ‘de bom’; dat waren de jaren tachtig en negentig in Nederland. Maar ook: De Dijk, Het Goede Doel, Doe Maar en Toontje Lager. Deze en vele andere bands bouwden in die jaren aan een onverwoestbaar fundament voor de Nederpop.

De Nederpop All Stars voeren je al een aantal seizoenen mee naar de roots van de Nederpop. Dit seizoen staan ze in het theater met de mooiste dames van het bal: de zussen Monique en Suzanne Klemann van Loïs Lane. Met hun unieke mix van funk, soul, r&b, rock en hemelse stemmen scoorden zij hits als My Best Friend en It’s The First Time. In 2020 bestaat het duo 35 jaar, dus dat zal gevierd worden!

Natuurlijk spelen ze samen grote Loïs Lane hits, máár ook andere Nederlandse klassiekers worden ten gehore gebracht. Vertrouw er maar op dat Loïs Lane en de Nederpop All Stars het beste in elkaar naar boven halen tijdens dit feest van herkenning. De muziek van toen. Helemaal van nu. 

Korte biografieën: 
De Nederpop All Stars, een band van door de wol geverfde topmuzikanten, hebben hun sporen in de Nederpop ruimschoots verdiend. Stefan de Kogel, Sander van Herk, Luc de Bruin, Robert Kramers en Erik de Nood scoorden vele hits met o.a. Het Goede Doel, Ramses Shaffy en Paul de Leeuw. 

Monique en Suzanne Klemann zijn de zingende en drijvende krachten achter Loïs Lane. Ze scoorden meerdere hits en Prince was begin jaren negentig zo onder de indruk dat hij ze meevroeg op tour en nummers voor ze schreef. 

Credits
Zang: Stefan de Kogel (Soldaat van Oranje / Jersey Boys)
Drums: Luc de Bruin (Alderliefste)
Gitaar: Sander van Herk (Het Goede Doel)
Bas: Robert Kramers (Alderliefste)
Toetsen: Erik de Nood (o.a. Flamin' Stars en Postman)
Speciale gast: Loïs Lane

 

Sven Figee – Van Bach tot Blues

Zondag 20 maart, Theaterconcert, Muziektheater

20.15uur, €20,00

 

De langgekoesterde droom van Sven Figee, bekend van de band Sven Hammond, komt uit! Een soloprogramma op Hammond-orgel en piano met muziek van Bach, Vivaldi en Satie die moeiteloos overvloeit in werken van Thelonious Monk naar The Beatles , via Booker-T en Jimmy Smith naar eigen werk. Een avontuurlijke reis omlijst met boeiende verhalen uit een 25-jarige carrière in de muziek.

“Al van jongs af aan heb ik zowel klassiek als populaire muziek gespeeld. Letterlijk van Bach tot blues, maar ook soul, funk en jazz. Het is altijd een droom geweest om mijn meest geliefde stukken samen te bundelen in een muzikale trip alleen achter de piano en het Hammond orgel.”

Sven Figee werd bij een groter publiek bekend door zijn vele optredens bij De Wereld Draait Door en stond in 2018 en 2019 als solist voor het Metropole Orkest, het Jazzorkest van het Concertgebouw, het Residentie Orkest en met zijn band Sven Hammond op het hoofdpodium van onder meer Oerol en vele andere festivals door heel Europa. Tegenwoordig is Sven muzikaal leider van de Sven Hammond Big Band, de begeleidingsband van Matthijs van Nieuwkerk in de zaterdagavond show Matthijs Gaat Door. 

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Joris Linssen & Caramba – Dichterbij

Woensdag 23 maart, Theaterconcert, Muziektheater

20.15uur, €22,50

 

Een meeslepend theaterconcert met avontuurlijke verhalen, aanstekelijke muziek en interactie met het publiek.

Joris Linssen en zijn band bewerken liedjes van Nederlandse streekartiesten. Uit alle hoeken van ons land verzamelen ze regionale pareltjes in streektaal of stadsdialect. Die spelen ze op hun eigen manier: in het Nederlands en vol overgave.

Joris Linssen: zang en teksten
Marcel van der Schot: piano, accordeon en zang
Djem van Dijk: zang en percussie
Kees van den Hoogen: gitaar en zang
Erik van Loo: contrabas en zang 

Voor hun theaterprogramma Dichterbij heeft de band een aantal liedjes van streekartiesten gevonden en deze uit hun dialect of streektaal naar het Nederlands omgezet en in een Caramba-jasje gestoken. Bijgaand de nummers waar het om gaat. Dit is een mooi haakje om je regionale omroep en/of krant te benaderen voor Dichterbij. Het gaat om de volgende nummers en artiesten: 
Zeeland: Zilverspa van Broeder Dieleman 
Drenthe: Prachtig mooie dag van Daniël Lohues
Friesland: De weg terug (It paad werom) van Piter Wilkens
Groningen: Het is nog nooit zo donker geweest ('t Het nog nooit zo donker west) van Ede Staal
Limburg: De nacht is nog zo lang (De nach is nog zoe laank) van Beppie Kraft
Utrecht: Kom maar gerust dichterbij van Nico Denhoorn
Noord-Brabant: Brabant, mijn Brabant van Ad de Laat
Overijssel: Drinkebroer van André Manuel

 

Kenny B – The Story of Kenny B

Donderdag 24 maart, Muziektheater

20.15uur, €29,50

 

Van de jungle van Suriname naar Paramaribo naar Nederland. Van soldaat in het leger tot woordvoerder van de binnenlandse guerrilla-strijders. Van vredesonderhandelaar tot asielzoeker. Van vijftien nummer 1 hits in Suriname tot monsterhit ‘Parijs’ in Nederland.
Kenny B vertelt over zijn indrukwekkende leven aan de hand van eigen songs en klassiekers van o.a. Bob Marley.

Kenny B vertelt over zijn indrukwekkende leven aan de hand van reggae klassiekers, van Bob Marley tot aan zijn eigen songs.

 

Tigre Blanco – Radio Blanco

Vrijdag 25 maart, Muziektheater

20.15uur, €19,50

Na de succesvolle TIJGERSNEST tournee, een extravagante nachtclub show die drie jaar op rij langs de grotere theaters van Nederland reisde, is de Eindhovense band TIGRE BLANCO terug met een gloednieuwe show: RADIO BLANCO.

Eeuwige roem, snel geld, geleend talent en de zoektocht naar succes… dat zijn de actuele thema’s die terugkomen in een spannend hoorspel dat Radio Blanco heet. Een sferische roadmovie waarbij je als publiek op de passagiersstoel van de verteller zit.

Hij is op zoek naar die ene mysterieuze figuur die volgens de legende al je dromen laat uitkomen. Hij is te horen via de oude radio, maar wie is hij? En belangijker, waar is hij? Gekluisterd aan de radio word je meegenomen in het verhaal. Een prachtige mix van hoorspel en scenes van licht, video en schaduwen op operadoek. Met de typische grommende en warme live muziek van Tigre Blanco als rode draad door het verhaal. Sit back and enjoy the ride!

Over Tigre Blanco
Tigre Blanco combineert het beste van meerdere werelden en brengt een mix van muziek, storytelling en visueel entertainment. Cajon, bas, gitaar en de mix van vrouwelijke jazzy vocalen en de warme, Tom Waits-achtige stem van frontman Quintijn Lohman, zorgen voor een niet te categoriseren mix van blues, rock en soul. ‘Gypsy Soul Music’, zoals de band het zelf omschrijft.

Tigre Blanco klinkt als de soundtrack van een nieuwe paella-western van Quentin Tarantino (what’s in a name). De brede sound is zowel geschikt voor een nachtclub in Andalusië, een juke-joint in Calexico, een festival, een theater in een middelgrote stad of intiem huisconcert. De habitat van de tijger kent geen grenzen.

Bezetting
Katrien van de Camp – Zang
Hansz Deijnen – Cajon en percussie
Martijn Maas – Bas
Quintijn Lohman – Zang en gitaar

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

Op Sterk Water – Maakt alles beter!

Vrijdag 25 maart, Improvisatiecabaret

20.30uur, €19,50

 

Op Sterk Water is al twintig jaar een begrip in de Nederlandse theaters. Ze zijn dé toonaangevende improvisatiecabaretiers van Nederland.

Van grote tournees met thematische voorstellingen tot kleine schoolprojecten, Op Sterk Water beheerst alle aspecten van improvisatie om iedere doelgroep en iedere bezoeker aan zich te binden.

Op Sterk Water staat garant voor een weergaloze avond vol hilarische improvisaties. Muzikaal, actueel en vlijmscherp!

Vanaf de zomer van 2021 maken de mannen van Op Sterk Water alles beter. Want er valt veel beter te maken, vanuit welk perspectief je het ook bekijkt. Met razendsnelle gedachtesprongen, perfect getimede grappen en virtuoze liedjes voegen ze een gouden randje toe aan jouw werkelijkheid.

Heb jij geen problemen? Niet getreurd, ook dat lossen ze op! Want Op Sterk Water maakt alles beter.

 

The Visit, de Musical – BMT Producties

 

Zaterdag 26 maart, Musical

20.15uur, €32,25 - €37,25

 

Een rijke vrouw verlangt gerechtigheid

Een stad aan de afgrond hoopt te profiteren van haar fortuin

Een dodelijke deal gedreven door onbeantwoorde liefde

 

The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn...

De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Der Besuch der alten Dame’ van Friedrich Dürrenmatt en ging in 2013 onder diezelfde titel in première in Zwitserland, met musicalicoon Pia Douwes in de hoofdrol. Nu brengt award-winnend theatergezelschap BMT producties dit tijdloze verhaal over liefde, bedrog en wraak voor het eerst naar Nederland, onder begeleiding van een groot live-orkest. Laat je meeslepen in een fascinerend dilemma tussen geld en geweten en vraag jezelf af: wat zou jij doen?

 

Muziek uit de films van Quentin Tarantino – Reservoir Dogs Band

Donderdag 31 maart, Theaterconcert

20.15uur, €23,50

 

“Het kan ons geen f#ck! schelen, maar wij gaan je gewoon vermaken omdat wij dat lollig vinden!” De Reservoir Dogs Band (NL/BE) brengt muziek uit de films van Quentin Tarantino live on stage. Het wordt een stortvloed van de meest spectaculaire, opslepende, vaak obscure pop- en rock 'n rollhits die de 7-koppige band in authentieke stijl weet neer te zetten, inclusief sfeervolle filmbeelden. 

Niet enkel muzikale klassiekers uit films zoals ‘Reservoir Dogs’, ‘Pulp Fiction’ of ‘Kill Bill’ maar ook de eigen interpretaties van recente films als ‘Once upon a time in Hollywood’ en ‘The Hatefull Eight’ komen voorbij. Een avond Surf, Rock, Soul, Blues a la Nouvelle en Violence ondergedompeld in een heerlijke audio-visuele Tarantino wereld. Cool, smerig, vuil en waanzinnig entertainment!

De band kent inmiddels een rijk verleden doorheen vele podia in binnen- en buitenland. De band is nu op tour ter gelegenheid van haar rijke 10 jarig bestaan. Al in het eerste jaar werkte de band met Sony pictures samen, voor de première van Django Unchained. Verder waren er gezamenlijke optredens met Tito & Tarantula en was de band meerdere keren te zien in ondermeer ’t Paard, Paradiso, 013, de Parade, Effenaar, Melkweg en Mezz en tourde door Spanje, Duitsland en België. De laatste drie jaar werkt de band ook geregeld samen met George Baker, waarvan meerdere songs in Tarantino films te horen zijn.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

Lees verder

 LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN : LALE GÜL TE GAST

LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN : LALE GÜL TE GAST

LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN: LALE GÜL TE GAST

Lale Gül (1997) kwam vorig jaar met een knal de Nederlandse literatuur binnen. In februari publiceerde ze haar autobiografische debuutroman Ik ga leven, waarin ze afstand neemt van haar streng gelovige opvoeding. Op zondag 6 maart wordt ze in Theater de Schalm geïnterviewd door Mark van der Linden.

Over Lale Gül
Lale Gül studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Bestseller Ik ga leven
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor hoofdpersoon Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Nederlander van het Jaar 2021
Voor Ik ga leven toonden meerdere producenten, van zowel films als series, belangstelling. Het boek won in 2021 direct de NS Publieksprijs. Lale heeft een vaste, wekelijkse column in de zaterdageditie van Het Parool. Het opinieblad Elsevier Weekblad riep haar in 2021 uit tot Nederlander van het Jaar vanwege haar "grensverleggende boek". Ze schrijft momenteel aan haar tweede boek, dat zal gaan over de nare nasleep van haar eerste.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 zijn ook Marieke Lucas Rijneveld (12 juni) en Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Lale Gül vindt plaats op zondag 6 maart, om 14.00 uur in Theater de Schalm. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via: www.deschalm.com/lale-gul

 

Lees verder

WONKA PODIA SPEELT

WONKA PODIA SPEELT "THE NEW CONTINENT"

WONKA PODIA SPEELT "THE NEW CONTINENT"

Nieuw Eindhovens toneelstuk in de Brabantse theaters door 20 expats: ‘een belangrijke ontmoetingsplek in een onzekere tijd’

 

The New Continent, het nieuwe toneelstuk van de Eindhovense theatermaker Geert Niland gaat in premiere in juni 2022. Hij schreef het bijzondere toneelstuk tijdens de pandemie. “Het werk is heel persoonlijk, ik heb mij laten inspireren door hoe velen zich de afgelopen jaren hebben gevoeld. Maar vooral is het een avontuurlijk theaterstuk geworden met muziek en beweging”. The New Continent wordt gespeeld door twintig internationals in vier theaters in samenwerking met Tu/e en Wonka Podia. Het gebeurt bijna nooit dat een van oorsprong Brabants toneelstuk op tournee gaat.

 

Deelnemers van Project Greenland vertrekken per schip richting Groenland. Ze zijn op zoek naar een nieuwe start in hun leven, en vertrekken onverwacht snel omdat een nieuwe pandemie nabij is. Het schip loopt schade op en wanneer de motor het begeeft tijdens een storm, gooit het schip zijn anker uit. Waar Gus dreigt te polariseren, blijft Jane twijfelen. Hun liefde wordt op de proef gesteld. Wanneer ze uiteindelijk toch nog Groenland bereiken, vraagt Jane zich af: ‘Kan ik nog verder met de man waar ik zo van houd?

 

Geen klein project

Zes podia in Zuid-Oost Brabant hebben zich verenigd in Wonka Podia. Zij werken samen op het gebied van onder meer educatie, internationalisering en diversiteit. Projectleider Monique van den Berg: “De diverse theaters van Wonka Podia kijken er naar uit om cast en crew van ITCE te mogen ontvangen, en zo het internationale talent van onze regio te laten zien aan iedereen die dat wil. ITCE is een fantastische culturele ontmoetingsplaats voor internationals en de samenwerking met Wonka Podia voor dit nieuwe theaterstuk is daarmee een logische en hele mooie.”  The New Continent is de eerste co-productie van Wonka Podia. De tournee gaat in juni langs Hofnar Valkenswaard, De Schalm Veldhoven, Speelhuis Helmond en eindigt in het Parktheater in Eindhoven. De kaartverkoop van The New Continent verloopt via de gebruikelijke reserveringskanalen van de theaters.

 

Over de theatermaker

Geert Niland is een theaterbegrip in Eindhoven en omgeving. Hij studeerde aan de Fontys Hogeschool voor Drama, richting regie en docent drama. Direct daarna werkte hij als regie-assistent bij onder anderen Hans Croiset, Theu Boermans, Joost Prinsen en Ger Tijs. Als regisseur is vooral bekend geworden in Eindhoven door de grote musicals Moulin Rouge en RENT. Niland schreef en regisseerde meer dan 100 theatervoorstellingen in de regio. Daarnaast is hij artistiek leider van International Theatre Collective, het enige Engelstalige theatercollectief van Noord-Brabant.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.itceindhoven.comThe New Continent maakt onderdeel uit van het lustrumprogramma van de Tu/e. De kaartverkoop is gestart.

 

Lees verder

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

Ruilmiddag Verzamelalbum 100 jaar Veldhoven zondag 27 februari

 

Het was een groot succes, het verzamelalbum 100 jaar Veldhoven, met 'historische" plaatjes uitgegeven door Jumbo Veldhoven en City Centrum Veldhoven. 4000 boeken zijn er in omloop gebracht, met maar liefst 2 miljoen (!) plaatjes. Erfgoedhuis Veldhoven en museum 't Oude Slot werkten hiervoor samen in de projectgroep.

 

Eind november vorig jaar zijn er ruilmiddagen georganiseerd in museum 't Oude Slot, waarvoor veel belangstelling was. Veel Veldhovenaren maakten gebruik van de mogelijkheid om het album met ruim 300 plaatjes compleet te maken. Door de Corona maatregelen konden enkele middagen niet doorgaan maar we gaan nu voor de herkansing.

Op (carnavals)zondag 27 februari van 14.00 tot 17.00 uur kunnen de verzamelaars in het museum terecht om de nog ontbrekende plaatjes aan te vullen. Een mooie gelegenheid om de expositie "Veldhoven 100, Stad van Dorpen" (nogmaals) te bezoeken. Deze tentoonstelling loopt nog tot 23 mei.

 

Nadere informatie:

Hans Sonnemans 06 2291 8886

Lees verder

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

Wonka Podia organiseren eerste Wonka Theater Experience voor kinderen uit de regio

 

Op donderdagmiddag 10 maart aanstaande organiseren Wonka Podia – een samenwerkingsverband van zes podia uit de Brainportregio – de eerste Wonka Theater Experience voor kinderen. Een laagdrempelige en complete theatermiddag, waarbij vervoer van en naar het theater is inbegrepen. Na een feestelijke ontvangst in het Parktheater in Eindhoven maken de kinderen (10-12 jaar) aldaar de zinderende dans- en muziekvoorstelling Zinderella mee.

 

Elk kind naar het theater
Wonka Podia hebben als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Wonka Podia gunnen elk kind cultuur en de ervaring om theater mee te maken. Omdat het ze iets leert over zichzelf, hen confronteert, hen meesleept, hen zuurstof voor de (kleine) geest geeft.

 

Structurele verbinding
In samenwerking met de lokale cultuurcoaches en andere cultuurpartners uit de (Brainport)regio willen de Wonka Podia bekijken hoe ze de verbinding podiumkunsten en kinderen naar een structureler plan kunnen trekken. Met later ook bijvoorbeeld jeugdtheaterdagen, een exclusieve regiovoorstelling voor de scholen en voor nu dus dit buitenschoolse aanbod. Alles om een structurele verbinding met deze doelgroep aan te gaan en hen in te doen zien wat theater met je doet en kan doen. Door ernaar te kijken. Of mee te doen natuurlijk.


Zinderella
Met de dans- en muziekvoorstelling Zinderella van NITE+ & Maas Theater en Dans bieden ze kinderen een fantastische ervaring, die thematisch perfect aansluit bij hun leeftijd. Over jezelf durven zijn, in de spiegel durven te kijken. Waarin dans en muziek en theater leren hoe.  

 

Vervoer
Onder begeleiding van theatermedewerkers gaan basisschoolkinderen (leeftijd 10 t/m 12 jaar) vanaf een opstappunt in de regio per bus naar het Parktheater. Er zijn 4 opstappunten: Basisschool de Regenboog in Bergeijk, Zwembad de Wedert in Valkenswaard, Theater de Schalm in Veldhoven en De Cacaofabriek in Helmond.

 

Over Wonka Podia
Wonka Podia is een intensief samenwerkingsverband van zes podia uit de Brainportregio: De Cacaofabriek & Het Speelhuis in Helmond, Parktheater Eindhoven, Theater de Schalm Veldhoven, Theater de Hofnar Valkenswaard en Theater de Kattendans Bergeijk.

Zij vinden elkaar in overkoepelende thema’s als inclusiviteit, internationalisering en educatie. Door samen te werken, creëren ze meer impact en kunnen ze meer betekenen voor de Brainportregio; ons werkgebied.
Wonka Podia is tevens één van de Regiodeals van Brainport Development.

Reserveren

De toegangsprijs per kind is 9 Euro. Alle reserveerinfo is te vinden via deze link:
https://www.wonkapodia.nl/wonka/projecten/wonka-voor-kids-zinderella

Lees verder

LEZING ARTROSE

LEZING ARTROSE

LEZING ARTROSE

Artrose is de belangrijkste oorzaak van pijn van het steun- en bewegingsapparaat en invaliditeit. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose in de toekomst flink zal stijgen. De fysiotherapeut legt u uit wat artrose is, wat we kunnen verwachten en wat u zelf kunt doen.

Lezing Artrose

woensdag 9 maart 19:30-21:30 uur

 

Spreker: Frans Brooijmans, specialist in knie, schouder en loopanalyse werkzaam bij B&SIS, praktijk voor Fysiotherapie & Post HBO cursussen, werkt nauw samen met Orthopedie Groot Eindhoven.

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom. Wel graag aanmelden bij onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50 U bent welkom met een geldige QR-code, negatieve testuitslag of herstelbewijs

Locatie: Wijkcentrum ‘t Slot, Kastelenplein 167, Eindhoven, u bent welkom met QR-code, negatieve testuitslag of herstelbewijs

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

Weet ons te vinden!

Sinds de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven op 1 mei figuurlijk haar deuren opende, is het helaas nauwelijks mogelijk geweest om de deuren van ons mooie onderkomen in de Bibliotheek Veldhoven ook letterlijk te openen. Dat hoeft je natuurlijk niet te beletten om contact met ons op te nemen. Heb je vragen of wil je ideeën met ons delen over activiteiten die we zouden kunnen ondernemen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Duik eens op zolder!

In veel woningen worden op zolder allerlei ‘vergeten spullen’ bewaard. Haal je oude schoendozen en fotoalbums tevoorschijn en zoek naar filmpjes en foto’s van gebeurtenissen, dorpszichten en mensen (bijvoorbeeld gezinsfoto’s) die betrekking hebben op de gemeente Veldhoven. Zoals deze foto uit de oude doos van een kruisboogvereniging in Veldhoven-Meerveldhoven. Denk vooral niet te snel dat het niet interessant genoeg is. Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op als je iets tegenkomt waarvan je denkt dat het misschien leuk is om te gebruiken als historisch materiaal. Uiteraard krijg je al het geleende materiaal weer terug als je dat wilt.

Gezocht: anekdotes!

Behalve spullen op zolder bewaren mensen ook allerlei verhalen en anekdotes in hun bovenkamer. Helaas is onze bovenkamer geen eeuwig leven beschoren. We zouden het erg op prijs stellen als je je geheugen met ons wil delen. We komen graag bij je langs om je herinneringen aan Veldhoven op te tekenen. Anekdotes of verhalen delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deel jij jouw kennis?

Op Facebook zien we veel kennis voorbij komen over foto’s van vroeger. Kennis die wij goed kunnen gebruiken. Daarom zoeken wij mensen die ons willen helpen ons foto-archief uit te breiden. Wij hebben veel meer foto’s dan we op dit moment op onze website laten zien. Om deze waardevol te maken is de achtergrondinformatie belangrijk. Of je nu van heel veel of slechts een paar onderwerpen iets weet, jouw hulp is welkom!  Lees snel verder hoe jij ons kan helpen met onderwerpen die je zelf uitkiest. 

Groot Veldhoven

In het onderzoek naar de bevolking van de Veldhovense kerkdorpen zijn we gestart met de begraafboeken van 1780 tot 1811 en de overlijdensakten van 1811 tot 1881. Het zijn het de ideale akten om een bevolkings-onderzoek te beginnen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de uitdagingen waar we tegenaan liepen en de gemiddelde levensduur van de Veldhovenaren in die tijd.

Boek 100 jaar online

Het boek Van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region is weliswaar uitverkocht maar je kun het nu op onze website online inzien. En we hebben het je heel makkelijke gemaakt: je kunt zoeken op trefwoorden in het boek! Bekijk het boek hier.
 

Sigarenbandjes

We zijn altijd op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren. Zo zoeken we mensen die onze sigarenbandjes  van Veldhovense sigarenfabriekjes willen inventariseren en ordenen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ledenvergaderingen

De data voor de ledenvergaderingen in 2022 zijn bepaald. De vergaderingen zijn op de dinsdagavonden 29 maart en 27 september van 19:30 tot 22 uur. Noteer ze alvast in je agenda als je erbij wilt zijn!

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2021 Erfgoedhuis Veldhoven

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAR MUSEUM 'T OUDE SLOT

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAR MUSEUM 'T OUDE SLOT

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAT MUSEUM 'T OUDE SLOT

Gevelsteen St. Cecilia verhuist naar Museum ’t Oude Slot

 

Een bijzonder stukje Veldhovense geschiedenis, dat is de gevelsteen van St. Cecilia zonder meer. De ruim honderd jaar oude steen, die afkomstig is uit het voormalig Veldhovens gemeentehuis, had een vaste plek in de Bibliotheek Veldhoven. Deze week is de gevelsteen overgedragen aan Museum ’t Oude Slot. 

 

De gevelsteen stamt uit 1910 en sierde jarenlang het voormalig gemeentehuis van Veldhoven aan de Heerscheweg-Locht. Op de steen is de heilige St. Cecilia te zien, zittend achter een orgel. Aangezien zij de patrones van muzikanten is, werden talrijke muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten naar haar vernoemd. Ook de Ceciliakerk van Veldhoven-Dorp, die zich op loopafstand van het voormalig gemeentehuis bevond, draagt haar naam.

 

Hans Sonnemans, directeur van Museum ’t Oude Slot, is verguld met de overdracht. ‘Het is een mooi stukje Veldhovense geschiedenis, dat perfect in onze Collectie Veldhoven past.’ Deze collectie wordt momenteel tentoongesteld en bestaat uit een veelvoud aan typisch Veldhovense verhalen en voorwerpen. 

De gevelsteen kreeg bij de inrichting van de bibliotheek een plek in de muziekhoek; een toepasselijke plek voor deze patroonheilige. ‘Na de herinrichting was ze daar minder op haar plaats’, aldus bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen. ‘Een toevoeging aan de Collectie Veldhoven in Museum ’t Oude Slot leek ons daarom een mooie oplossing.’

Bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen (rechts) draagt de gevelsteen over aan museumdirecteur Hans Sonnemans.’
Foto: L-Mount Media

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

Informatiemiddag SeniorWeb
Dinsdag 15 februari, 14.00-16.00 uur | Deelname gratis, aanmelden niet nodig

Tijdens deze informatiemiddag geven docenten van SeniorWeb Veldhoven een presentatie over hun aanbod computer-, telefoon- en tabletcursussen.
Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen en er is een eenvoudige brochure beschikbaar, waarin alle gegevens met betrekking tot de geplande cursussen zijn opgenomen. Bezoekers kunnen zich na afloop van de presentatie eventueel meteen inschrijven voor één of meerdere cursussen.

Praktische informatie
De informatiemiddag vindt plaats op dinsdag 15 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig.

Informatiemiddag SeniorWeb. Foto: Bibliotheek Veldhoven.

Rondje Brabant Presenteert: Eva Rovers
Woensdag 16 februari, 20.00-21.30 uur | Tickets: €12,50 (live) of €7,50 (online)

 

In aanloop naar de lokale verkiezingen staat schrijfster Eva Rovers woensdagavond 16 februari centraal bij Rondje Brabant Presenteert. Theo Verbruggen interviewt haar van 20.00-21.30 uur in Bibliotheek Helmond over de macht van burgerberaden. Er is ook een livestream om online mee te kijken.

 

Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers.
De laatste jaren schrijft Eva Rovers hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden.

Eva Rovers
Eva Rovers schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen en over de urgentie van de klimaatcrisis. In de Tegenlicht-uitzending 'Top der Onmisbaren' legt ze uit hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers. Samen met Denker des Vaderlands Daan Roovers publiceerde ze hierover ook een opiniestuk in NRC.

Op 22 april - Earth Day - verscheen onder Eva's redactie Nu het nog kan, een boek van Extinction Rebellion Nederland bij uitgeverij De Bezige Bij. Nu het nog kan barst van de urgente en schurende verhalen over de klimaatcrisis en wat we daar (nu nog) aan kunnen doen. Met bijdragen van o.a. Jan Terlouw, Marjan Minnesma, David Van Reybrouck, Kate Raworth, Jelmer Mommers, Vandana Shiva, Jan Rotmans en Tim Fransen.

Eva Rovers is tevens auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

Rondje Brabant Presenteert
Vaste interviewer Theo Verbruggen (bekend van o.a. het NOS Journaal) daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en antwoord te geven op vragen over bijvoorbeeld het milieu, mensen en cultuur. Elke maand op een andere locatie in Brabant, deze keer in Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11 te Helmond. Een deel van het publiek kan live aanwezig zijn bij deze avond (ticket voor €12,50), maar je kunt de avond ook thuis volgen via een livestream (ticket voor €7,50). Voor meer informatie en tickets: www.bibliotheekveldhoven.nl/evarovers.

Rondje Brabant Presenteert is een samenwerking tussen de Brabantse Bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven & Cubiss.

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Rovers. Foto: Niels Vlug

 

KennisMakers: Doodgewoon
Donderdag 17 februari, 14.00-15.30 uur | Deelname gratis na aanmelding

Wat als je zelf mag kiezen hoe je uitvaart eruit gaat zien? Wendy en Sonja van Wenso Uitvaarten vertellen over de vele keuzes die er zijn voor je laatste afscheid. Hierbij komen allerlei onderwerpen aan bod zoals: uitvaartverzekeringen, wensen vooraf en nog veel meer.

Over Wenso
De zussen Wendy en Sonja van Kasteren hebben op jonge leeftijd van nabij verschillende sterfgevallen meegemaakt. Hierdoor zijn zij zich niet alleen bewust van het intense verdriet en de grote verwarring die men ervaart, maar weten zij ook hoe belangrijk elk detail bij een afscheid is. Wendy en Sonja zijn gediplomeerd uitvaartverzorger en gecertificeerd om de laatste verzorging van een overledene te mogen doen. Ze zijn Wenso gestart met de bedoeling om kleinschalig en persoonlijk te kunnen werken.

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Heb jij ook een jarenlange passie die je graag wilt delen met anderen? Specifieke kennis op een bepaald gebied die ook voor anderen boeiend kan zijn? Ga dan de uitdaging aan om als KennisMaker in de Bibliotheek anderen te laten delen in jouw kennis.

Praktische informatie en aanmelden
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 februari van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/doodgewoon

Wendy en Sonja van Kasteren. Foto: Wenso.

 

Workshop: stralende kleding door techniek
Woensdag 23 februari, 15.30-17.00 uur | €5,-

Ben je geïnteresseerd in techniek? En houd je er ook nog eens van om er stralend bij te lopen? Met behulp van een simpel elektronisch systeem leert Nynke Wesseling je lampjes maken voor op je kleding. Leer hoe een schakelsysteem werkt, ontwerp er een voor je kleding en je kunt aan de slag.

Het schakelsysteem is gemaakt van een speciale stof die je kunt hergebruiken. Je kleren gaan er niet van kapot en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Om deel te nemen aan deze workshop heb je geen verstand van elektronica nodig. Het enige wat je nodig hebt is een kledingstuk én creativiteit.

In 2022 verzorgt Nynke meerdere workshops over ICT en techniek in de Bibliotheek Veldhoven. Zo staan er ook nog workshops over Scratch, programmeren met de mirco:bit en een echte Robotrace op het programma!

Over Nynke Wesseling
De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

Praktische informatie en aanmelden
De workshop vindt plaats op woensdag 23 februari van 15.30 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De middag is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Entree is €5,-. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden. Er geldt een maximum van 16 deelnemers.
www.bibliotheekveldhoven.nl/stralende-kleding

In 2022 vinden er verschillende workshops over techniek en ICT plaats in de Bibliotheek Veldhoven Foto: Bibliotheek Veldhoven.

Lees verder

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer zover: de Landelijke Opschoondag. Tijdens deze  opschoondag geven we ons kikkerlandje een schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval voor een fijne & schone(re) buurt! 

Iedereen kan meedoen aan de Landelijke Opschoondag: individuen, sportverenigingen scholen,  buurtverenigingen etc.  De gemeente zorgt op zaterdag 19 maart voor alle benodigde opschoonmaterialen en fantastische prijzen in de Afvalbingo

Doe jij ook mee?
Kom in actie en meld jouw opschoonactie aan via https://singuser49c30451.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_b0Y7DmWzR5OQA7Q  Motiveer anderen in gemeente Veldhoven om ook mee te doen aan de Landelijke Opschoondag.
 
Aanmelden kan t/m dinsdag 1 maart 2022.
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging. Voorafgaand aan de opschoonactie ontvang je de laatste praktische informatie per mail.
 
Niet vies van een dubbele beloning?

Naast een prettige en schone buurt is er voor alle deelnemende groepen nog meer te winnen door mee te doen met de Afvalbingo. Gewapend met afvalgrijpers en een bingokaart is geen enkel stukje zwerfafval veilig en worden kinderen en volwassenen ware afvalhelden. Een volle bingokaart belonen we met een leuke verrassing. En dat is niet alles...

 Alle  groepen die deelnemen aan deze opschoonactie maken direct kans op fantastische prijzen.
*Meer informatie volgt na aanmelding. 
 
Hoe zorgen we voor een succesvolle opschoondag?

Gemeente Veldhoven organiseert deze opschoonactie samen met Team Schoon van De Bries. We hopen dat zoveel mogelijk mensen in actie komen!
 
 • De gemeente zorgt voor alle aangemelde deelnemers voor de nodige opschoonmaterialen (zoals o.a. handschoenen, afvalgrijpers, veiligheidshesjes, afvalzakhouders en afvalzakken). 
 • Via de Afvalbingo kunnen alle deelnemende groepen fantastische prijzen winnen!
 • Na jullie fantastische inzet haalt de gemeente de zakken met zwerfafval en de opschoonmaterialen weer netjes op.
 • Als je jouw opschoonactie aanmeldt, weet de gemeente dat jullie meedoen en wordt het bovengenoemde voor jullie geregeld. Waar je op gaat ruimen, hoe laat, hoe lang, etc. mag je natuurlijk helemaal zelf weten! 
Veelgestelde vragen:
 
Wat is de Landelijke Opschoondag?
Tijdens de Landelijke Opschoondag vinden er door heel Nederland opschoonacties plaats. Deze dag vindt jaarlijks plaats in maart. Iedereen die een steentje bij wil dragen aan een zwerfafvalvrije omgeving kan zich aanmelden. Zo komen we samen we in actie. 
 
Wie is Team Schoon? 
Team Schoon is onderdeel van adviesbureau De Bries. Wij helpen (o.a.) jouw gemeente met de aanpak van zwerfafval, bijvoorbeeld door het  ondersteunen van de organisatie van opschoonacties.
 
Hoe zit het met de maatregelen tegen het Coronavirus? 
Net als jullie weten wij nog niet zeker hoe de maatregelen zich zullen ontwikkelen. Maar met de positieve vooruitzichten hopen we dat de opschoonactie in maart past binnen het advies van het RIVM en de overheid. De opschoonacties vinden buiten plaats en voldoende afstand kan gemakkelijk worden gewaarborgd. Daarom zijn wij optimistisch en starten we alvast met de voorbereidingen. Uiteraard nemen we de overheidsrichtlijnen steeds in acht en heeft jullie gezondheid en die van jullie naasten prioriteit. 
 
Heb je nog vragen?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen je verder. 
Deze opschoonactie is een initiatief van gemeente Veldhoven in samenwerking met adviesbureau De Bries.
 
 

Lees verder

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Familieopstellingen, een introductie

Deze cursus is bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom mensen doen wat ze doen en hoe we in alles wat we doen verbonden zijn met vorige generaties. Je gaat herkennen en ervaren hoe familieachtergrond bij mensen doorwerkt in het hier en nu. Als bepaalde familieleden of emoties ooit uitgesloten werden omdat er dingen zijn gebeurd die toen te pijnlijk of te moeilijk waren, dan blijven die aandacht vragen bij latere generaties. In een familieopstelling onderzoeken we waar zulke patronen een oorsprong hebben.

De cursus bestaat uit 8 lessen en wordt gegeven door mw. G (Eva) van Vugt, zij is gediplomeerd in systemisch werk: familieopstellingen, organisatieopstellingen en systemisch coachen. Zij begeleidt familieopstellingen als ZZP'er.

Start: woensdag 9 maart, 19:30-22:00 uur, 8 lessen

Meer informatie: www.vu-eindhoven.nl

 

Voor iedereen die van klassieke muziek houdt en er meer van wil weten, heeft Volksuniversiteit regio Eindhoven een volledig nieuwe cursus opgenomen in haar aanbod: Muziekgeschiedenis

Deze start op maandag 7 maart om 20:00 uur, bestaat uit 5 lessen van 2 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. De docente, Treske Bruning, studeerde schoolmuziek, piano en theorie op de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Ze heeft haar eigen muziekschool waar zij regelmatig luisterbijeenkomsten en concertvoorbereidingen organiseert. Haar streven is om de bekendheid met en de waardering voor klassieke muziek te vergroten.

In deze cursus leer je de muziek plaatsen in zijn tijd en vergelijken met muziek die daarop lijkt. Je leert de componisten kennen, hoe zij worden beïnvloed door de tijd waarin ze leven, door persoonlijke omstandigheden, door hun collega’s. Je leert verbanden zien tussen muziek en leven en tussen muziek en andere kunstuitingen, waardoor je vanzelf bewuster gaat luisteren en je liefde voor de muziek alleen maar toeneemt. Natuurlijk valt er in de lessen ook veel mooie muziek te beluisteren.

Start: maandag 7 maart, 20:00-22:00 uur, 5 lessen

Meer informatie over de cursus, de docente en de locatie vind je op: www.vu-eindhoven.nl

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: cursus Praktische filosofie

Levenskunst voor elke dag! In 7 wekelijkse bijeenkomsten praten we over de wijsgerige antropologie. Daarin staat de vraag centraal: ‘Wat is de mens?’ ‘Wie zijn we?’ ‘Wie ben je zelf?’ We verbinden de theorie aan allerlei alledaagse zaken, zoals social media, keuze-stress, fake news. Over de filosofische dilemma’s die we tegenkomen gaan we ook samen elke keer in gesprek.

De docent is mw. Derks, zij is filosofisch trainer en coach met een eigen praktijk. Ze houdt ervan om filosofie te benaderen als levenskunst voor elke dag.

Start: woensdag 9 maart, 10:00-12:00 uur, 7 lessen

 

Volksuniversiteit regio Eindhoven biedt aan alle creatieve geesten die toe zijn aan een nieuwe stijl de cursus: Maak je eigen interieurplan

Deze start op donderdag 10 maart om 19:00 uur en bestaat uit 7 lessen van 3 uur. De lessen worden gegeven op het Augustinianum in Eindhoven. De docente, Ria Bernards, heeft een eigen interieurontwerpbureau. Haar passie is anderen het plezier leren ontdekken van creatief bezig zijn.

Ben jij graag met je interieur bezig? Een nieuwe kleur, nieuwe meubels, de accessoires veranderen? Maar loop je regelmatig vast omdat je er geen goede eenheid in kunt krijgen? Of wil je meer weten over het vak interieurontwerper, stylist of binnenhuisarchitect? Dan geeft deze cursus je een mooie start om hiermee aan de slag te gaan.

Start: donderdag 10 maart 2022, 19:00 – 22:00 uur, 7 lessen

Meer informatie over de cursus, docente en locatie vind je op: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

Wil je weten of Pleegzorg iets is voor jou?

Volg de online informatieavond op 15 februari

 

Zorgen voor het kind van je broer, zus, familie of bekenden als dat nodig is; wist je dat dat ook pleegzorg is? Voor sommige kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen is opvang binnen hun netwerk niet mogelijk. Voor die kinderen zoeken wij naar een (bestands)pleeggezin. En dat kan heel lastig zijn. Want een kind past niet zomaar in ieder gezin. Nieuwe pleegouders blijven daarom hard nodig. Heb jij weleens nagedacht of pleegzorg iets is voor jou?

 

Help een kind zo thuis mogelijk opgroeien

Wil je weten wat jij voor een kind kan betekenen? Volg dan vrijblijvend een van de maandelijkse informatieavonden, georganiseerd door Combinatie Jeugdzorg. De eerstvolgende is online op dinsdag 15 februari van 20.00 tot 21.15 uur. Tijdens deze avond worden alle kanten van pleegzorg op een heldere en realistische manier belicht en vertelt een ervaren pleegouder over de eigen ervaring.

 

Aanmelden

Vrijblijvend aanmelden voor een online informatieavond kan via https://pleegzorg.combinatiejeugdzorg.nl.  Ook kan je via dit deze pagina een informatiepakket over pleegzorg aanvragen. 

 

 

Lees verder

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

 

FILM: Tu Me Manques

Dinsdag 1 februari, woensdag 16 februari 
20.00 uur, €8,-
Film

Als de conservatieve Jorge dieper in het leven van zijn overleden zoon Gabriel duikt, komen er onverwachte vondsten bovendrijven. Via een Skype call met Sebastian, een vriend van Gabriel, ontdekt Jorge dat Sebastian en Gabriel een relatie hadden. Hoe goed kende Jo