ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2022

Het Erfgoedhuis als bezige bij

In alle bescheidenheid kunnen we stellen dat we in ons korte bestaan vanaf 1 mei 2021 al heel wat initiatieven hebben ontplooid. Tijdens de ledenvergadering van 22 september werden die nog eens op een rijtje gezet. In deze nieuwsbrief een greep uit onze activiteitenlijst in willekeurige volgorde.

Lessen WOII

Op de Veldhovense basisscholen en het mbo geeft de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven lessen over de Tweede Wereldoorlog. De lessen worden afgesloten met het maken van gedichten. Onlangs zijn er gedichten van de jongeren voorgelezen bij de herdenking van 17 september. 

Overleg

Elke drie maanden overleggen enkele leden van het Erfgoedhuis met een beleidsmedewerkster van de gemeente Veldhoven, een archeoloog en een afvaardiging van Museum ’t Oude Slot. Het is met name belangrijk om medeverantwoordelijk te zijn voor het meedenken over de nieuwe Omgevingswet en de Archiefwet.

Digitale beeldbank

Onze vrijwilligers werken hard aan het tot stand brengen van een digitale beeldbank die door iedereen kan worden geraadpleegd. In het verlengde daarvan scannen we het volledige fotoarchief van de gemeente. Inmiddels hebben we een kleine 30.000 afbeeldingen gescand.

Verbonden levenslopen

Met hulp van vijf vrijwilligers doen we een onderzoek naar de bevolking van de Veldhovense kerkdorpen in de periode 1780 tot 1881.

Wegwijs in Veldhoven

We werken aan een straatnamenboek met de titel ‘Wegwijs in Veldhoven’. Het verschijnt in november 2023.

Geheimen van V'hoven

Op de site ‘Geheimen van Veldhoven’ onthullen we de geheimen van ruim 180 plekken op 11 interactieve (route-)kaarten met veel informatie, historische foto’s, video’s, geluidsfragmenten en muziek. Door de verschillende thema’s is er voor iedereen een route die past. Dus kies een thema en ga op pad!

Historische geografie

We spitten ook het kadaster van de gemeente Veldhoven uit en zetten een historisch overzicht van percelen op waarin iedere geïnteresseerde de geschiedenis van een bepaald perceel kan terugvinden.

Mondelinge bronnen

Vrijwilligers houden interviews met inwoners ‘op leeftijd’ en schrijven hun levensverhaal op. Dertig mensen staan op de lijst om te worden geïnterviewd. 

Archeologie en monumenten

Een aantal leden heeft een werkgroep opgestart die zich gaat bekommeren om de Veldhovense archeologie en de monumenten die Veldhoven rijk is.

Kerkenvisie

Veldhoven moet werk gaan maken van een gemeentelijke brede visie op de toekomst van de kerken. Hiervoor huurde de gemeente het Monumentenhuis in om samen met de KBO, het Erfgoedhuis Veldhoven, de gemeente en de kerkbesturen Veldhoven een visie op te gaan stellen.

Activiteiten

Daarnaast leverden we bijdragen aan allerlei activiteiten in de gemeente, zoals de organisatie van de viering van 100 jaar gemeente Veldhoven, de tentoonstelling ‘100 jaar Veldhoven’ in Museum ’t Oude Slot, de fietstocht van het IVN langs groene monumenten en de Open Monumentendag 2022. Bovendien hebben we in ons korte bestaan het succesvolle boek ‘Veldhoven 100, van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region’ uitgebracht en hebben we in het Veldhovens Weekblad een artikelenreeks verzorgd over 100 jaar Veldhoven. Maandelijks verschijnt in ‘Thuis in Veldhoven’ van onze hand de rubriek ‘Veldhoven onthuld’.

Het moge duidelijk zijn dat we ons zonder veel overdrijving kunnen betitelen als een bezige bij. Om op vele fronten aan de weg te blijven timmeren, zit de bij altijd om meer handjes verlegen. Dus...

Gelukkig weten veel mensen en instanties onze inzet en onze taak als hoeder van het Veldhovens Erfgoed te waarderen en dragen ze vol vertrouwen Veldhovense schatten aan ons over. Onlangs ontvingen we van Seniorenbelangen KBO Meerveldhoven zo’n kostbare schat: een volledig bestand van krantenknipsels over Veldhoven van 1 januari 1968 t/m april 1997. 
En natuurlijk blijven we op zoek naar meer schatten. Dus wie brengt ons de volgende?

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagochtend van 10:30 tot 12:00 uur. Wij verwelkomen jullie graag met een kop koffie of thee.

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

De Kast – 30 jaar Jubileumconcert

Donderdag 1 december, theaterconcert
20.15 uur, €25,00

 

Onlangs vierde de Friese popgroep De Kast in originele bezetting haar 30-jarig jubileum in de AFAS te Amsterdam voor bijna 4000 bezoekers! Dit was de aftrap van hun jubileumjaar.

De Kast verkreeg grote populariteit door krakers als: In Nije Dei, Hart van mijn Gevoel, Eltse Grins Foarby, Woorden Zonder Woorden, In de Wolken en Raak. In totaal heeft de groep ongeveer 14 top-40 hits gehad in haar carrière.

In de jaren ’90 was De Kast een van de populairste popbands van Nederland en verkocht in totaal meer dan 1.000.000 cd’s en singles. Tevens wonnen ze meerdere keren een TMF Award, een Edison én een Gouden Harp voor hun gehele oeuvre. Op 5 mei 1998 was De Kast ‘Ambassadeur van de Vrijheid’ en waren ze de eerste band die door het land reisde per helikopter.

Uiteraard zit het jubileumconcert vol met de allergrootste hits!
De Kast: Syb van der Ploeg, Peter van der Ploeg, Kees Bode, Sytse Broersma en Nico Outhuijse 

 

 

René van Meurs - 2636

Vrijdag 2 december, cabaret   
20.15 uur, €22,50  

 

René van Meurs staat ineens aan de vooravond van een nieuwe fase! Met al z’n levenservaring en z’n goeie gedrag. Dan moet je er ineens echt wat van gaan maken, omdat dat nu eenmaal zo hoort. Verantwoordelijkheid nemen, dingen vinden, dat soort dingen. Maar wat als je daar misschien nog niet klaar voor bent en gewoon nog wat wil dollen en loltrappen? Moet ook gewoon kunnen, toch?

Misschien kun je dan het beste terug naar de basis, je geboortegrond. Daar waar alles leeft, bruist, tegen sputtert en beweegt. Waar je even kunt pauzeren en je op kunt laden voor de volgende storm. Om eens kritisch te bekijken wat je gevormd heeft en hoe je het dan nu het liefste zelf zou willen doen.

Laat René er maar een avond over vertellen. Zijn eerlijke verhalen en hilarische anekdotes zitten altijd bomvol steengoede grappen. René is kwetsbaar, persoonlijk en erg grappig. Hij maakt “theater als troost in optima forma”, zoals Trouw over zijn vorige voorstelling schreef. In zijn vijfde programma zet hij deze lijn onverminderd voort. Dit belooft weer een mooie avond theater, of zoals ze in Schipluiden zeggen: “Heemaal goud joh!”

 

 

Dutch Eagles – New Horizon

Zatgerdag 3 december, Theaterconcert  
20:15 uur, €29,50

 

Een fantastische avond vol tijdloze muziek met de Eagles van de lage landen. New Horizon is de nieuwe show van The Dutch Eagles. Met weergaloze gitaarsolo’s en meerstemmige zang zijn de hits en vergeten parels van toen weer helemaal van nu. Verken samen met The Dutch Eagles een nieuwe horizon van de Amerikaanse country rock.

Zes bevlogen muzikanten voeren u mee op een onvergetelijke muzikale roadtrip door de 70’s. Al vijftien jaar brengen zij hun passie voor deze muziek naar u toe en dat zij niet stilstaan bewijzen ze wederom met New Horizon. Of het gaat om ‘Lyin’ Eyes’ of ‘Life In The Fast Lane’, of juist een onverwachte muzikale verrassing: The Dutch Eagles geven steevast een eigen gezicht aan de oneindige bron van klassiekers uit de jaren zeventig. Dat brengen ze met verve, zoals u van ze gewend bent. Beleef het zelf in New Horizon - The Dutch Eagles.

 

Interview Dutch Eagles door E. van Vloet

 

We zitten op het terras bij een strandtent met nog een heerlijk zonnetje voor de tijd van het jaar. Het mag de kust van California niet zijn, waar de heren hun meeste muzikale inspiratie vandaan halen, maar dit moment doet daar zeker niet voor onder.

Aanwezig zijn Andre en Arto, respectievelijk drums en gitaar. Oh en ze zingen beiden. Maar dat doen ze bij the Eagles toch allemaal?

 

Andre:

Correct, dus we kunnen onmogelijk achterblijven.. Het is vooral heel tof om allemaal vocaal bij te kunnen dragen. Dat blijft een groot deel van die muziek uitmaken natuurlijk.

 

Jullie tour genaamd ‘New Horizon’ gaat in oktober van start, vanwaar deze titel? Dat is geen Eagles liedje toch?

 

Andre:

Nee dat klopt. Hoewel voor mij een horizon zoals deze (we zitten aan het strand met bijna ondergaande zon) mijn mindset wel heel erg in die richting stuurt.

De achterliggende gedachte die we hadden was dat in deze tijd iedereen maar door raast in de vaart der volkeren en daarbij soms vergeet om zich heen te kijken; vind ik het nog wel leuk wat ik doe, waar ik ben, hoe gaat het eigenlijk met mijn buurman? Door af en toe een beetje om je heen te kijken lukt het al snel een andere horizon te creëren, en hopelijk een beetje gelukkiger te zijn of te worden.

 

Is dat het doel van een optreden geven? Het gaat toch om de muziek?

 

Arto:

Zeer zeker!

Maar door de muziek die wij maken zo goed en zo mooi mogelijk te brengen, hoop je toch de mensen met een blij gevoel weer naar huis te sturen, en een beetje inspiratie mee te geven voor de dag van morgen.

 

Wat een mooie gedachte. Maar hoe vertaal je dat dan naar muziek?

 

Andre:

Nou ik vroeg mij laatst af; wanneer ben je als mens nou echt gelukkig? Nu zal dat per persoon verschillen maar voor mij is dat denk ik wanneer het lukt in het moment te leven. En wanneer is dat; wanneer je muziek maakt met hart en ziel. Dan kun je niet anders dan in het moment zijn, en dat delen we heel graag met onze bezoekers.

 

Wat kunnen we verder van de show New Horizon verwachten?

 

Arto:

Sowieso natuurlijk het waanzinnig mooie werk van the Eagles, bekend en soms iets minder bekend. Daarnaast vinden we het ook altijd erg leuk om hier en daar een uitstapje te maken naar songs die een link hebben met the Eagles.

Binnen de popmuziek inspireert men elkaar altijd, dat is het mooie. Ook daar zoeken muzikanten naar een nieuwe horizon, en op dat avontuur nemen we graag zo veel mogelijk mensen mee.

 

The Dutch Eagles - New Horizon speelt in theaters door heel Nederland en België van oktober 2022 tot en met half maart 2023.

De gehele speellijst is te vinden op: https://www.dutcheagles.com/tour/.

 

 

Rowwen Hèze – Het was een kwestie van geduld

Dinsdag 6 december, theaterconcert
20.15 uur,
€31,00

 

Rowwen Hèze op z’n best; als ze de zaak moeten veroveren is de band in z’n element. De liedjes als wapens in de strijd, volksliederen. Een feest van troost, zo wil je ze zien in het theater. Zodra het startsein wordt gegeven gaat de vlag in de grond en doet Rowwen Hèze waar ze het beste in zijn; muziek maken voor de mensen. Vanaf maart 2022 zal Rowwen Hèze onderaan beginnen in de Nederlandse en Belgische theaters. Het was een kwestie van geduld …. 

 

 

Blinde Date - Brigitte Heitzer, Freek Bartels

Woensdag 7 december, Musical-Show
20.15 uur,
€34,50

 

Is het nog mogelijk? Daten zonder vooroordelen? Omdat daten een zaak is geworden van computers en apps op je telefoon, wijs je wellicht de liefde van je leven al om het minste of geringste af.

Bob en Jenny zijn bijna wanhopig. Ze proberen van alles en ze vinden die ene maar niet. Tot er een envelop op de deurmat valt waar met grote letters Blind Date op gedrukt staat. In de envelop zit een ellenlange vragenlijst over de meest uiteenlopende zaken. Die dienen ze in te sturen om vervolgens enkel een plaats en een tijd te ontvangen voor hun date. Meer niet. De regels zijn simpel. Bij aanvang van de date worden de telefoons ingenomen en de twee moeten tijd met elkaar doorbrengen van het voorgerecht tot en met de koffie na afloop. Niet swipen. Niet oordelen. Maar echt iemand leren kennen.
We volgen Bob en Jenny op hun allereerste date. Twee dolende en eenzame zielen die zo veel liever tegen iemand aan zouden kruipen op de bank bij een goede Netflix-serie dan weer een avond alleen te zitten. We volgen het ongemak en de gênante momenten die horen bij zo’n eerste ontmoeting. 
Wordt de blind date van Bob en Jenny een succes? Is het nog mogelijk om iets te vinden wat echt is als er zoveel niet echt meer is? Is het nog mogelijk om liefde te vinden als er zoveel niet lief meer is? En zijn de types in het restaurant zomaar toevallige passanten of hebben ze meer om het lijf? Blind Date is een nieuwe Nederlandse musical comedy voor iedereen die verliefd was, is, of het nog mag worden en steekt vrolijk de draak met de ongelukken en fouten van blind dates. 

 

 

Willem van Hanegem & Eddy van der Ley - Een bijzondere avond met De Kromme

Donderdag 8 december, theatercollege
20.15 uur, €25,00

 

De Kromme zoals hij in al zijn puurheid is: kritisch, betrokken, met een geheel eigen, unieke en soms wat dwarse kijk op voetbal en het leven.

Interviewer Eddy van der Ley neemt Van Hanegem aan de hand van unieke (wedstrijd)beelden mee op een avontuurlijke reis door zijn rijke voetballeven, met onder meer aandacht voor het totaalvoetbal van Oranje en het WK van 1974 in West-Duitsland. Maar de Kromme, nog altijd razend populair door zijn volstrekt eigen kijk op leven en voetbal, spreekt ook uitgebreid over zijn jeugd, zijn band met Feyenoord, zijn liefde voor het spelletje en de actualiteit van het moment.
Presentator Eddy van der Ley: ‘Voor een hele generatie voetballiefhebbers uit de regio is dit dé kans om Willem van Hanegem nog eens live in actie te zien en eventueel te ontmoeten’, zei hij. ‘Zij zullen de Kromme meemaken zoals hij in al zijn puurheid is: kritisch, betrokken, met een geheel eigen, unieke en soms wat dwarse kijk op voetbal en het leven.’
Willem van Hanegem (20 februari 1944 in Breskens) verloor bij een bombardement op Breskens zijn vader, broertje en zusje. Hij brak op relatief late leeftijd door als profvoetballer, maar zou uitgroeien tot een van de beste spelers uit de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De meeste voetbalkenners rangschikken hem in de eeuwige ranglijst op de derde plek, achter Johan Cruijff en Marco van Basten. Van Hanegem maakte vooral furore in het shirt van Feyenoord. Met de Rotterdammers werd hij drie keer landskampioen en won hij, naast de UEFA Cup, als eerste Nederlandse club de Europa Cup I en de Wereldbeker. De middenvelder speelde 52 keer voor het Nederlands elftal, waarmee hij de finale haalde van het WK van 1974 in West-Duitsland.
Hij begon zijn betaald voetballoopbaan in 1962 bij Velox en speelde later nog twee jaar in Utrecht, bij de plaatselijke FC (van 1979 tot 1981). Later werd hij trainer van onder meer Feyenoord (kampioenschap in 1993), AZ en assistent-bondscoach van Oranje. Zijn laatste functie was die van hoofdtrainer bij FC Utrecht, daar stopte hij in 2008. Bij Van Hanegem werd in 2017 prostaatkanker geconstateerd, hetgeen in het hele betaalde voetbal en daarbuiten leidde tot massale adhesiebetuigingen. Na 35 behandelingen werd hij genezen verklaard.

 

 

Mensen van Veldhoven Live – 11e editie

Donderdag 8 december, theatercollege  
20.20 uur, gratis

 

Op 8 december organiseert Theater de Schalm de elfde editie van Mensen van Veldhoven Live! Verschillende gastsprekers nemen plaats op het podium om op een inspirerende manier over hun passies en drijfveren te vertellen. De avond wordt gepresenteerd door Meike de Jong, werkzaam bij RTL Nieuws en RTL Z. Het evenement heeft een groot verbindend karakter voor Veldhoven en haar omgeving. 

De gastsprekers uit Veldhoven en omstreken nemen je mee in hun passies en drijfveren. Dit doen zij middels de presentatievorm Pecha Kucha. Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’. Het is een wereldwijd fenomeen waarbij deelnemers in een standaard format van 20 plaatjes van 20 seconden een idee presenteren. Mensen van Veldhoven Live is een evenement voor welk creatief persoon dan ook: ontwerpers, architecten, politici, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers, dromers, critici, studenten, etc. Door de vorm is het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie. De vorm spoort de spreker aan om in de beschikbare 6 minuut 40 op creatieve wijze zijn passie of verhaal te vertellen. 
Tijdens deze avond staat de ontmoeting en verbinding tussen sprekers en luisteraars (op een informele manier) centraal.
De gastsprekers worden op deze pagina bekend gemaakt. De volgende sprekers zijn al bekend:

Hugo Vrijdag
Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) de Uitvindfabriek (Breda) en de Ontdekhal (Utrecht). Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal lichtinstallaties en kunstwerken in de openbare ruimte gemaakt.


Michael Dekker
Michael is een geboren en getogen Veldhovenaar. Van jongs af aan was hij geïnteresseerd in goochelen. Dat kwam vooral door een oud-oom die goochelaar was. Op zijn 12e heeft deze hem een paar trucjes geleerd die hij altijd heeft onthouden, maar pas 10 jaar daarna is hij echt besmet geraakt met het goochelvirus. Uiteindelijk wist hij daar zijn boterham mee te verdienen en heeft hij dit jaar meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen. Waar een hobby je al niet kan brengen.

Nicole van Herpen en Nicole Verhoeven
'Wij maken mensen blij met kunst.' ’t Kunsthuis; een dynamische kunstzinnige plek, door en voor Veldhovenaren Nicole van Herpen en Nicole Verhoeven, zelfstandig kunstenaars met een passie voor kunst. Tijdens Mensen van Veldhoven Live vertellen Nicole en Nicole hoe ze elkaar hebben gevonden in hun passie kunst en waarom ze dat geluk willen delen.


Erik Vannisselroy en Martine Paulusse
Erik Vannisselroy, 56 jaar, wonend in Veldhoven, getrouwd met Barbara, 3 kinderen (2 zonen 1 dochter). Sinds 2010 lid van Rotaryclub Veldhoven. Al ruim 10 jaar bestuurslid (penningmeester, secretaris, inkomend-voorzitter, voorzitter, uittredend-voorzitter).  In het dagelijks leven advocaat en mede-eigenaar van TRC Advocaten in Veldhoven.


Martine Paulusse – 48 jaar, woonachtig in Veldhoven, Getrouwd met Ruud, moeder van Ruben en Tobias. Sinds 2019 lid van Rotaryclub Veldhoven – geen bestuurslid, maar lid van de programmacommissie en enthousiast over de mooie dingen die Rotary in en voor Veldhoven doet. 'Als ik niet bij de Rotary ben, ben ik vaak te vinden in een levensmiddelenfabriek, samen met mijn compagnon Tanja ben ik eigenaar van Paulusse bedrijfsopleidingen. We helpen onze klanten met het maken van werkplekopleidingen (alles wat een operator moet kunnen en weten om zijn werk goed te doen) en het neerzetten van een goede opleidingsstructuur.'

 

 

Meiden van toen – Leven nu!

Vrijdag 9 december, Cabaret

20.30 uur, €19,00

 

Drie vrouwen met ieder een eigen verhaal. Met hoogte- en dieptepunten, onzekerheden, blunders, vriendschappen en liefdes. Bijzondere situaties waarbij je denkt: “Hoe de hell ben ik hierin verzeild geraakt?” Maar belangrijker: “Hoe kom ik er weer uit?” 

In ‘Leven nu!’ nemen we een kijkje in het leven van de jonge vrouw van nu. Want die meiden van toen, zijn de vrouwen van nu. En die vrouwen van nu, dat zijn wij! Althans, we doen ons best… Je bent zelfverzekerder dan ooit, dichterbij je goal en al drie weken niet naar therapie geweest. Als een heuse thirty-flirty-worthy-wonder bee zoem je je leven tegemoet. Het leven begint pas als je dertig bent, toch?
We hebben verwachtingen, twijfels, teleurstellingen en ietwat overdreven huilbuien. We hebben dagen dat we ons hyper voelen en intens gelukkig. We hebben vandaag. Leven in het nu. Dit allemaal onder toeziend oog van de huidige maatschappij en je volgers op Instagram. 
Moedig en gewapend met een grote dosis humor, trotseren de meiden allerlei levensvragen. Een feel good voorstelling die je niet wilt missen! 

 

 

Rhythm of the Dance – Christmas Special

Maandag 12 december, Dans – No Dutch Required

20:15 uur, €35,00

 

Al meer dan 10 jaar staat deze authentieke Ierse dansvoorstelling jaar na jaar tijdens de Kerstperiode in de Nederlandse theaters. En met veel succes; enthousiast publiek, groeiend aantal bezoekers en uitverkochte zalen. Een dansvoorstelling zoals deze volgens de Ieren zou moeten zijn; een traditioneel spektakel vol opzwepende dans en live gespeelde muziek.

Rhythm of the Dance trok de afgelopen twintig jaar al meer dan 14 miljoen toeschouwers uit 52 verschillende landen, verdeeld over vier continenten.
In ‘Rhythm of the Dance’ brengen jonge Ierse topartiesten op originele wijze een combinatie van moderne en traditionele Ierse dans op spectaculaire wijze voor het voetlicht. Laat u in vervoering brengen door de dansers en danseressen – voor een deel afkomstig uit de befaamde Riverdance-shows, aangevuld met live musici en vocalisten. Weergaloos.
Beleef nu dit meeslepende dansspektakel in kerstsfeer. Een onvoorstelbaar avondje uit in de donkerste dagen van het jaar.

 

 

Ellen ten Damme - Barock

Donderdag 15 december, Show

20:15 uur, 31,50

 

Wie het zich in de 17e en 18e eeuw kon permitteren, vierde de theatrale uitbundigheid. Ellen ten Damme droomt weg in frivole vergankelijkheid en houdt hof in BAROCK, een performance in het verlengde van haar succes-shows PARIS-BERLIN en CASABLANCA. 

Nederlands meest veelzijdige zangeres presenteert een tragédie lyrique die verder dan ooit terug in de tijd gaat en toch helemaal van nu is. We mogen weer en willen nóg meer en iedereen weet zich het middelpunt van zijn eigen entourage, als een rockster in Versailles. Klatergoud blinkt op sociale media en de schone schijn is oogverblindend. Achter de façade observeert de troubadour de crinoline van de keizerin en leidt de dans alsof de morgen nooit komt.
Samen met haar band nodigt Ellen ten Damme u uit om toe te treden tot haar hofhouding. Haar nieuwe show BAROCK is een meertalig bal demasqué vol verrassende en herkenbare songs waar de scabreuze excessen net zo opzwepend zijn als de schaduwzijdes meeslepend.

Blindentolk aanwezig

De voorstelling is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.
Om te reserveren voor een ticket met audiodiscriptie en de meet & feel inleiding bel je naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Er zijn speciale plaatsen vrijgehouden voor mensen die nog beperkt zicht hebben.
Als je deze plaatsen niet nodig hebt maar wél gebruik wil maken van de blindentolk kan je ook zelf reserveren. Gebruik dan de prijscode 'ticket met blindentolk'. Degene die met je meegaat kan gewoon kiezen voor de 'normale prijs'.
Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

 

 

Perfect Link – Met open armen

Vrijdag 16 december, Theaterconcert – No Dutch Required

20:15 uur, €22,50

 

Perfect Link, bestaande uit Job, Joy en Zorah, timmert sinds begin 2019 al flink aan de weg als muzikaal zangtrio. Na hun succesvolle deelname aan het tvprogramma ‘We Want More’ volgden onwijs veel lovende reacties en al verscheidene optredens door het land en op de radio. Hierna besloten de drie angel-voices dat het tijd was voor een nieuwe stap; een volledig zelf geregisseerd concert, in het theater.

Na hard werken was het in september 2021 dan eindelijk zo ver, de premiere van ’Thank You For The Music’ in Theater de Schalm. Het was een waanzinnige avond en de positieve reacties stroomden vanuit alle hoeken binnen. Jong & oud, iedereen was sprakeloos over de show die werd neergezet door Perfect Link.
De voldoening die dit gaf was ongekend, waardoor een nieuwe show maken hoog op de bucket-list stond van het trio. Hard werkend & kijkend naar de mogelijkheden gingen ze daarom vol goede moed 2022 in, met als doel; “Het moet en zal ons lukken!”
En jawel hoor… Het is gelukt! Een gloednieuwe show van Perfect Link in Theater de Schalm.
In ‘Met Open Armen’ krijg je een nóg beter inkijkje in het persoonlijke leven van Perfect Link, wat hun drijfveer is en de boodschap die zij willen uitdragen. Variërend van de mooiste ballads tot aan de meest swingende golden-oldies; het trio maakt overal een compleet eigen, vernieuwende, versie van en zal deze onder begeleiding van hun 7-koppige band ten gehoren brengen.
Bent u toe aan een avond vol muziek, gezelligheid en mooie verhalen? 
Perfect Link ontvangt je heel graag, Met Open Armen!

 

 

Ed Struijlaart - Gitaarmannen 2: Clapton unplugged

Zatgerdag 17 december, tribute concert – No Dutch Required

20:30 uur, €23,50

 

Na het succes van Gitaarmannen, Ed Struijlaart’s eerste theatertour, is het tijd voor het langverwachte vervolg. In Gitaarmannen 2 brengt Ed een muzikale ode aan het album ‘Unplugged’ van Eric Clapton. 

Als tiener raakte Ed zijn interesse voor de gitaar kwijt. Bijna had hij deze liefde zelfs opgegeven. Totdat er een plaat uitkwam die alles veranderde: ‘Eric Clapton - Unplugged’. Het werd de meest legendarische MTV Unplugged sessie ooit waarvan het live-album 26 miljoen keer over de toonbank is gegaan. In 2022 is het exact 30 jaar geleden dat Clapton deze legendarische sessie opnam voor 300 man publiek in Bray Studio’s, net buiten Londen. Het was toen de zuurstof die Ed’s gitaarvlam nodig had. Nadat Ed het iconische intro van ‘Layla’ hoorde wist hij het zeker: “Ik ben een gitaarman.”
Na een periode waarin er bijna geen livemuziek meer mogelijk was, gaat hij terug naar zijn inspiratiebron. Geeft het hem weer nieuwe energie voor de komende 30 jaar?

 

 

Kikker is verliefd! (3-6 jaar)

Zondag 18 december, Jeugd en Familie

14:00 uur, €23,00

 

Kikker en zijn vriendjes, bekend van de boeken van Max Velthuijs, zijn al ruim 30 jaar favoriet onder kinderen. Eigenlijk is Kikker het gelukkigst in zijn eigen fijne huis aan de rivier, maar avontuur is ook leuk! Dus maakt hij nu weer een uitstapje naar het theater. In de spiksplinternieuwe, spetterende familiemusical Kikker is verliefd! Duik je mee met Kikker en zijn vriendjes in een vrolijk, muzikaal avontuur! 

Tijdens deze familievoorstelling voelt Kikker zich vreemd. Hij moet lachen en huilen tegelijk en zijn hartje doet boem, boem, boem. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen. Maar wat zou er met Kikker aan de hand zijn? Heeft hij misschien honger, of is hij ziek? Samen met zijn bekende vrienden Varkentje, Eend, Rat en Haas doet Kikker er alles aan om antwoord te krijgen op die ene grote vraag: Hoe komt het toch dat Kikker zijn hartje zo klopt?
De voorstelling Kikker is verliefd! is gebaseerd op het gelijknamige boek van Max Velthuijs, uitgegeven door Uitgeverij Leopold. Het is een magisch mooie poppenvoorstelling met veel interactie en humor. Na de voorstelling kun je Kikker en zijn vriendjes in de foyer van het theater ontmoeten en met hen op de foto gaan tijdens een uitgebreide meet & greet.

 

 

Mirusia – Merry & Bright

Donderdag 22 december, Theaterconcert – No Dutch Riquired

20:15 uur , €35,00

 

Speciaal voor haar Nederlandse publiek verruilt Mirusia in de laatste maand van 2022 de Australische zomer voor de Europese kou. Tijdens een feestelijk en sprankelend concert laat ze samen met haar orkest de mooiste melodieën, traditionele en nieuwe kerstliedjes horen. 

Zelfs Australische kerstliedjes komen voorbij.  Met haar engelachtige stem en voorkomen heeft de muze van André Rieu al menig muziekliefhebber over de hele wereld voor zich weten te winnen. 
Merry & Bright belooft dan ook opnieuw, zowel muzikaal als visueel en emotioneel, een onvergetelijke ervaring te worden. Laat Mirusia jullie hart verwarmen tijdens een koude winter.

 

‘Angel of Australia’ Mirusia verruilt Australische zomer graag voor Veldhoven

Het is eindelijk zo ver: de Nederlands-Australische sopraan Mirusia komt donderdag 22 december naar Theater De Schalm in Veldhoven om het Nederlandse publiek te betoveren met haar engelachtige stem. Vier Kerst samen met Mirusia tijdens Merry & Bright.

 

Haar laatste twee geplande tours moesten worden afgezegd door de coronapandemie, maar dit seizoen is het dan eindelijk tijd voor Mirusia om terug te keren naar haar tweede thuisland en de harten van haar Nederlandse fans te verwarmen in de koude wintermaanden. Ruim 10 jaar treedt ze op over de hele wereld met André Rieu en zijn Johan Strauss Orkest, maar ook solo stijgt Mirusia tot grote hoogtes. In haar geboorteland Australië stond ze meermalen op nummer één in de poplijsten en wordt ze ook wel ‘Australia’s Songbird’ (Radio 3AW) en ‘a once in a generation voice’ (ABC Radio) genoemd.

 

Merry & Bright

Samen met de beste muzikanten laat de muze van André Rieu in haar voorstelling Merry & Bright de mooiste melodieën en eigen werk horen. Tijdens dit feestelijke en sprankelende concert komen zelfs de Australische kerstliedjes voorbij. Het belooft een muzikaal, visueel en emotioneel spektakel te worden. Wat is er beter dan daarmee het jaar te eindigen of het nieuwe jaar in te luiden?

Mirusia is met Merry & Bright op donderdag 22 december te zien in Theater De Schalm in Veldhoven. Kijk voor meer informatie en tickets op www.deschalm.com

 

 

Kiki Schippers - Meer

Donderdag 22 december, Cabaret

20:30 uur, €19,50

 

Leef! Alsof het je laatste dag is, of als het allerlaatste uur. Kiki doet niet anders. Maar na jaren van dansen op de vulkaan, is het nu tijd om stil te staan bij alles wat zich in de tussentijd heeft opgehoopt en vastgekoekt. Kiki maakt de rekening op in een voorstelling met een overdaad aan scherpe en ontwapenende liedjes, waarin ze zichzelf en de wereld niet spaart. Een piano, een gitaar en een dijk van een stem, wat wil je eigenlijk nog meer?

Met haar scherpe pen bijt ze zich vast in de actualiteit met satire voor actualiteitenprogramma’s zoals Spijkers met Koppen, columns en frisse liedjes voor televisieprogramma’s De Vooravond. Ze werd in vijf jaar tijd vier keer genomineerd voor het beste theaterlied en won de Annie M.G. Schmidtprijs met Er spoelen mensen aan.

Recensiequotes
“Kiki Schippers is meer dan een fantastische liedjesschrijver” – Theaterkrant 
“Gouden strot” – Cabaret.nl
“Treffende teksten” – Trouw 
“Powerhouse” – de Volkskrant 
“De beste, prachtigste, grappigste, veelzijdigste cabaretliedjes van iedereen” – NRC 

 

 

La Bonne Espérance – Kerstconcert Christmas Carol

Vrijdag 23 december, Theaterconcert

20:15 uur, €16,00

 

Zoals altijd (behalve tijdens de pandemie!) geeft La Bonne Espérance weer een Kerstconcert en wel op 23 december 2022 om 20.15 uur.

Het concert wordt geheel opgebouwd rondom het bekende sprookje van Charles Dickens “A Christmas Carol”, maar dan in een wat moderner jasje gestoken. Het gaat over de oude vrek Ebenezer Scrooge die op Kerstavond tot inkeer komt.

De verteller is de bekende acteur Frits Lambrechts wiens uiterlijk en voordracht helemaal past in het verhaal. Het geheel staat onder leiding van dirigent Math Dirks.
Het zal beslist een warme en gemoedelijke avond worden, ondanks de decemberkou buiten!

 

 

Juf Roos (2-6 jaar) – Gaat op avontuur

Dinsdag 27 december, Jeugd en Familie

13:30 uur en 15:30 uur, €20,00

 

Wegens het overweldigende succes van deze theatershow met overal uitverkochte zalen, komt Juf Roos terug naar het theater. In dit oer-Hollandse programma beleven Juf Roos en Gijs een vrolijk avontuur en zingen zij veel bekende kinderliedjes. De kinderen zingen en doen volop mee met de voorstelling. Miljoenen kinderen hebben Juf Roos en Gijs in hun hart gesloten en hun programma heeft inmiddels meer dan 120 miljoen views op YouTube; een ongekend succes in Nederland.   

Juf Roos en Gijs maken zich op voor de landelijke Molendag. De molen moet er piekfijn bij staan maar dan….. gebeurt er iets ergs met de molen. Juf Roos en Gijs doen er alles aan om de molen op tijd weer in orde te krijgen. Zou het ze lukken om dit voor elkaar te krijgen? Zing, doe en beleef deze gezinsvoorstelling mee met Juf Roos en Gijs.  
Maak een mooie tekening voor Juf Roos. Neem je mooie creatie mee en stop hem voorafgaand aan de voorstelling in de manden. De tekening gaan we gebruiken in de voorstelling!
Deze voorstelling is verplaatst van 4 januari naar 27 december 2022.

 

 

Hé wie zit er op de wc? (2-7 jaar)

Woensdag 28 december, Jeugd en Familie

15.30 uur, €10,00

 

Wie kent ze niet? De hilarische prentenboeken Hé, wie zit er op de wc? en Retteketet! We gaan nog niet naar bed! van Harmen van Straaten. Twee boeken vol humor waarin een jongetje ons meeneemt in zijn wereld van knuffels, die heel nodig naar de wc moeten en allerlei gekkigheden verzinnen om maar niet naar bed te hoeven.

Schaap en Neushoorn spelen tikkertje, Nijlpaard glijdt van de trapleuning af en landt precies op tijd in bad voor het ‘Spetterde- Spat-gevecht’ van Haas terwijl Leeuw en Krokodil alvast beginnen met verstoppertje. En dat terwijl het jongetje juist wil slapen! En wie zit er toch de hele tijd op de wc?
Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt de prachtige prenten uit beide boeken tot leven in een fysieke theatervoorstelling vol verrassingen en humor.
Gebaseerd op de boeken ‘Hé wie zit er op de wc?’ en ‘Retteketet, we gaan nog niet naar bed’ van Harmen van Straaten, Uitgeverij Leopold, Amsterdam.

 

 

Jim Bakkum, Sergio Vyent en de Dutch Concert Big Band - Sinatra - Under his Skin

Donderdag 29 december, Tribute Concert

20:15 uur, €29,50

 

De grootste hits van Frank Sinatra, die kent iedereen: Come Fly With Me, My Way en Fly Me To The Moon zijn nummers die in ons collectieve geheugen gegrift staan. The Voice is vooral bekend door zijn muziek en succesvolle filmcarrière terwijl hij meer was dan alleen zanger en acteur. De verhalen, fabels en mythes over het verdere leven van Sinatra zijn velen dan ook onbekend…

Kom genieten van een avond vol herkenning en verwondering over het leven en werken van Sinatra!
JIM BAKKUM
Jim Bakkum is geen onbekende in de theaterwereld. De afgelopen jaren groeide hij uit van zanger tot musicalster en is hij in verschillende Nederlandse succesvolle bioscoopfilms te zien. In deze voorstelling komen twee passies van Jim samen; zingen en de liefde voor Frank Sinatra.
SERGIO VYENT
Sergio Vyent is bekend als gastheer uit het populaire NPO 3-datingprogramma First Dates (BNNVARA). Met zijn warme stem en zijn charismatische voorkomen is Sergio een opvallende verschijning op de Nederlandse televisie. Daarmee is hij de juiste man voor de job: het vertellen van de verhalen in Sinatra – Under His Skin.
Bij deze voorstelling is een gebarentolk aanwezig. Wilt u gebruik maken van de gebarentolk? We hebben hier speciale plaatsen voor vrijgehouden die u online niet kunt reserveren. Neem contact met ons op via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

De regels van Floor (8-99 jaar)

Vrijdag 30 december, Jeugd en Familie

19:30 uur, €25,00

 

Regel 1: Als je Floor heet, moet je altijd een theatervoorstelling krijgen!
Na de succesvolle boekenreeks van Marjon Hoffman en de met een Emmy Award bekroonde televisieserie, komt De regels van Floor nu in het theater!

Een geweldige familievoorstelling doorspekt met humor en herkenbare familieproblemen.
In het leven van de 11-jarige Floor gaat alles precies volgens plan. Oké, er komt best een grote verandering aan, Floor gaat na de zomervakantie naar de middelbare school, samen met haar beste vriendin Margreet. De toekomst ziet er rooskleurig uit.
Maar dan heeft haar vader een verrassing…

 

 

Mell & Vintage Future - Roots & Romance II

Vrijdag 30 december, Theaterconcert – No Dutch Required

20:30 uur, €22,50

 

Stel je voor: twee van Nederlands meest gelauwerde topmuzikanten vallen voor een van de grootste stemmen van dit moment.

Mell & Vintage Future bestaat uit zangeres Mell, drummer Ton Dijkman en Hammond organist Nico Brandsen. In hun eerste muziektheaterprogramma gaan zij op zoek naar het unieke gevoel in de mooiste parels uit de rijke geschiedenis van de Soul en Rhythm & Blues.
Parels zoals die bijvoorbeeld te vinden zijn op hun Covid Cover Album ROOTS & ROMANCE.  En het gevoel dat volop terugkomt op hun succesvolle debuutalbum MELL & VINTAGE FUTURE en de Live EP LIVE 2020 met radio hits als ‘Call My Name’, ‘Forever’, ‘Willin’ en ‘Brand New Day’. Een mix van de hits, een mix van ‘toen en nu’, ‘jong en oud’, vintage en future neemt je mee naar ‘de kern’ en staat garant voor een avond vol met Roots & Romance.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

Warme technologie en dementie

Vrijdag 1 december, 19.00-21.00 uur

Entree gratis na aanmelding

Rens Brankaert, docent bij Fontys en TU/e Industrial Design, ontwerpt ‘warme technologie’. In de Bibliotheek Veldhoven vertelt hij hoe deze technologie mensen met dementie kan helpen.

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Technologie kan helpen om het leven voor hen en voor hun omgeving aangenamer te maken. Maar dan moet het wel passende technologie zijn, die niet ingewikkeld en toegankelijk is. Dat noemen we ‘warme technologie’.

Rens Brankaert neemt bezoekers van de lezing in de Bibliotheek mee in voorbeelden van warme technologie en hoe deze technologie mensen met dementie kan helpen.

Rens: “Met warme technologie willen we leven aan de jaren toevoegen, in plaats van alleen maar jaren aan het leven.”

 

Over Rens Brankaert

Rens Brankaert is universitair docent bij TU/e Industrial Design en lector bij Fontys Hogescholen. Al vanaf zijn afstuderen houdt hij zich bezig met de combinatie van technologie en dementie. Zo ontwierp hij in 2015 mee aan het Welthuis kompas, een simpel navigatiesysteem voor mensen met dementie. Samen met collega-onderzoeker Wijnand IJsselstein is hij ook initiatiefnemer van het Expertise Centrum Dementie & Technologie. 


Praktische informatie
De lezing is op vrijdag 1 december van 19.00 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/dementie of telefonisch (040-2532901) of in de bieb.

Stressvrij solliciteren
Vrijdag 2 december, 10.30-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur dicht op de huid. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op vrijdag 2 december van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, vooraf aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/solliciteren of tel: 040-2532901 of in de bieb.

 

Schrijfactie Amnesty
Vrijdag 9 december, 10.30-17.00 uur

Deelname gratis        

 

Brieven schrijven tegen onrecht, dat kan op vrijdag 9 december in de Bibliotheek Veldhoven.

Onder de naam 'Write for Rights' houdt Amnestygroep Veldhoven een schrijfmarathon in de bieb. Bezoekers kunnen brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Bijvoorbeeld omdat ze zijn gemarteld om wat ze geloven, worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.

 

Voor wie wordt geschreven

Er wordt onder andere geschreven voor Chow Hang-tung uit Hong Kong. Chow nam deel aan een vreedzame bijeenkomst om de slachtoffers van het Tiananmenplein te gedenken. In 1989 werden op dit plein in de Chinese hoofdstad Beijing honderden en mogelijk zelfs duizenden vreedzame demonstranten gedood. Ze protesteerden tegen het bewind van de Chinese Communistische Partij. Onder de demonstranten waren veel studenten. Chow werd tijdens de herdenking gearresteerd en zit een celstraf van 22 maanden uit. Ook hangt haar een nog langere gevangenisstraf boven het hoofd omdat ze volgens de autoriteiten de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht. We schrijven brieven voor haar vrijlating. Iedereen is die dag van harte welkom om één of meerdere brieven te komen schrijven!

 

Thuis of online brieven schrijven

Amnestygroep Veldhoven biedt ook de mogelijkheid om thuis brieven te schrijven. Geïnteresseerden kunnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een schrijfpakketje aanvragen. Het is ook mogelijk om online brieven te schrijven via: www.amnesty.nl/write-for-rights

 

Praktische informatie

De schrijfmarathon is op vrijdag 9 december van 10.30 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Er wordt gewerkt met eenpersoons schrijfpakketjes, waarin alles zit wat nodig is om de brieven te kunnen schrijven. Een vertegenwoordiger van de gemeente schrijft de eerste brief en opent daarmee Write for Rights. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

 

Lees verder

THEMA-AVOND GROEIMINDSET STICHTING LOEK@YOU

THEMA-AVOND GROEIMINDSET STICHTING LOEK@YOU

THEMA-AVOND GROEIMINDSET STICHTING LOEK@YOU

Op 10 januari 2023 organiseert Stichting LOEK@YOU een thema-avond voor professionals en ouders. Het thema is GROEIMINDSET.

De avond is gratis te bezoeken maar het is wel nodig u zelf op te geven. SKJ punten zijn in aanvraag. U kunt zich opgeven via: https://www.eventbrite.nl/e/449602672697

Komt u ook? Het wordt een gezellige en waardevolle avond met verschillende sprekers zoals: Lonneke Snijder van Platform mindset. Nieuwsgierig geworden? Via de link kunt u verdere informatie vinden.

 

 

Lees verder

GGD BZO START VRIJE INLOOP EN OPENT POP-UPLOCATIES HERHAALPRIK

GGD BZO START VRIJE INLOOP EN OPENT POP-UPLOCATIES HERHAALPRIK

GGD BZO START VRIJE INLOOP  EN OPENT POP-UPLOCATIES HERHAALPRIK

GGD BZO start vrije inloop en opent pop-uplocaties

Bij GGD Brabant-Zuidoost kunnen inwoners van 12 jaar en ouder voortaan ook zonder afspraak terecht voor de herhaalprik, zowel op de locatie Helmond als Eindhoven. Bovendien openen we vanaf maandag 21 november meerdere pop-uplocaties in de regio. Ook hier kunnen inwoners zonder afspraak terecht voor de herhaalprik.

Vrije inloop Helmond en Eindhoven

Inwoners vanaf 12 jaar kunnen in Helmond en Eindhoven nu ook zonder afspraak terecht voor de basisserie en de herhaalprik. De vrije inloop is van maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 16.30 uur, zowel voor de basisserie als de herhaalprik. Je komt in aanmerking voor de herhaalprik als je 12 jaar of ouder bent, de basisserie hebt afgerond én als je laatste coronaprik of -besmetting meer dan 3 maanden geleden was.

Pop-uplocaties in de regio

Gedurende 4 weken opent GGD BZO meerdere pop-uplocaties in de regio. “We hebben dit eerder gedaan en dat is steeds goed ontvangen. Een kleine locatie dichterbij huis blijkt een drempel weg te nemen bij inwoners, zeker bij 60+ers en inwoners die niet naar de grote vaccinatielocatie kunnen komen omdat ze minder mobiel zijn. We vinden het belangrijk om iedereen die dat wil zo laagdrempelig mogelijk toegang te geven tot de herhaalprik,” vertelt Joop De Graaff, projectmanager COVID-19.

Waar vind je de pop-up locaties?

- Bladel – Cultureel Centrum Den Herd

Op maandag 21 en 28 november, 5 en 12 december van 9.00 tot 16.30 uur

Adres: Emmaplein 4, 5531 HM Bladel 2

- Veldhoven – Sentrum 70

Op dinsdag 22 en 29 november, 6 en 13 december van 9.00 tot 16.30 uur

Adres: Handwijzer 34, 5503 VE Veldhoven

- Someren – De Ruchte

Op donderdag 24 november, 1, 8 en 15 december van 9.00 tot 12.30 uur

Adres: Laan te Roode 71, 5711 GB Someren

Praktische informatie over de vrije inloop

• Locatie Helmond en Eindhoven: basisserie en herhaalprik

• Pop-uplocaties: alleen de herhaalprik

• Voor iedereen vanaf 12 jaar

• Neem je ID en mondkapje mee (het dragen van een mondkapje is verplicht)

• Kijk voor actuele openingstijden op www.ggdbzo.nl

Vragen over vaccineren?

Wil jij meer weten over vaccineren of heb je twijfels? Kijk ook eens op www.vragenovercorona.nl. Of bel met een onafhankelijke zorgprofessional via telefoonnummer 0800 - 770 770 7.

Angst voor de prik?

Voor inwoners met angst voor de prik neemt GGD BZO extra de tijd. Onze medewerkers zijn hiermee bekend en nemen extra tijd voor mensen met prikangst om ze op hun gemak te stellen.

Lees verder

LOEK@WINTER VAKANTIEPROGRAMMA

LOEK@WINTER VAKANTIEPROGRAMMA

LOEK@WINTER VAKANTIEPROGRAMMA

KOM JIJ OOK NAAR LOEK@WINTER? 

 

Binnenkort start LOEK@WINTER. Dit is ons prikkelvriendelijke vakantieprogramma wat plaatsvindt op 7 en 8 januari 2023. Er worden leuke activiteiten georganiseerd speciaal voor kinderen en jongeren. Het programma is bedoeld voor jong en oud (4 t/m 18 jaar). Bij deze een inkijkje in het programma.  

5 januari 2022 

Spelen met zintuigen Leeftijd: 10 - jaar 
Vandaag maken we er een gezellige dag van met lekkere chocolademelk mmmmm. We gaan creatief aan de slag met brooddeeg. Heb jij dat ooit gedaan? Heerlijk met je handen in het deeg, daar word je lekker rustig van. En weet je? Jij mag zelf weten wat je maakt, het wordt vast iets moois. Dit is niet alles wat we gaan doen. We gaan de Orbeez (sensomotorische balletjes) laten groeien. Met deze balletjes kan je lekker friemelen. Wat zal jij rustig naar huis gaan. Doe jij mee?  
 

TikTok Bingo Leeftijd: 10 t/m 14 jaar 
Zin in een avond ouderwets Bingo? Uiteraard zijn er leuke prijsjes te winnen bij deze TikTok versie van bingo!  
 

Newyear bowls Leeftijd: 14 t/m 21 jaar 
Gezellig, gezellig, gezellig! Vandaag is het jouw kans om een strike te gooien want we gaan bowlen. Wij zijn benieuwd naar jouw talent maar we vinden het vooral gezellig dat je meedoet. Natuurlijk gaan we nog veel meer doen. Er wordt gezorgd voor een lekkere maaltijd, dus als je hamburgers lust, doe dan vooral mee. Crazy 88 klinkt jullie vast al bekent in de oren of nog niet? Dit leuke, grappige spel mag niet ontbreken op deze dag.  

januari 2022 
New year games & movie Leeftijd: 10 – jaar & 10-14 jaar 
Vandaag is het spelletjes tijd en zoeken we gamers. Nee, niet op de PC maar er zijn grote XL-games en natuurlijk valt er een prijs te winnen: leuk, leuk, leuk! Maar naast de spellen is het vandaag ook filmtijd. Bij film hoort popcorn....mmmmmm. En weet je wat we ook nog gaan doen? We gaan Marshmallows roosteren op de vuurkorf. Het wordt een gezellige winterse afsluiting. We love it 
. 
Luck@you Leeftijd 15-21 jaar 
Laatste avond dus tijd om eens goed uit te pakken. Kom jij naar het LOEK@YOU casino? Van pokeren, black jack en roulette krijg je honger!! Daarom gaan we ook gezellig gourmetten. Het wordt een feestelijke afsluiting met leuke prijzen. Trek jij je feest outfit aan? (is niet verplicht) 

Je kan zelf kiezen aan welke activiteit je mee wilt doen en op welke dag. Kijk maar eens op: loekatwinter2023.eventbrite.nlVia de ticketknop kan je het programma zien. Kaarten zijn te bestellen vanaf 21 november. Voor vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hopen je snel weer te ontmoeten.  

Groeten,  

Werkgroep LOEK@WINTERMarie-Jose, Mandy en Mieke 

Lees verder

LEVENDE KERSTSTAL ZEELST

LEVENDE KERSTSTAL ZEELST

LEVENDE KERSTSTAL ZEELST
 
Beste lezer,
 
Sinds lange tijd verzorgt onze scoutinggroep Sint Aloysius uit Veldhoven jaarlijks een levende kerststal.
De afgelopen 2 jaar heeft dit helaas door Corona geen doorgang kunnen vinden.
Op dit moment zijn we volop in voorbereiding om dit jaar weer een kerststal op te bouwen.
Natuurlijk hopen we dan ook dat de mensen de weg naar onze scouting dan vinden. 
We willen u daarom vragen of tijdens de mededelingen in de dienst onze kerststal kan worden vermeld
of een vermelding in uw blad kan worden geplaatst over onze kerststal.
 
 
Wat kunnen de mensen verwachten van onze levende kerststal; 
Onze Blokhut is van binnen omgebouwd tot een herberg met allerlei dieren, een levende kerstgroep met de drie wijzen, herders en natuurlijk zijn Jozef en Maria aanwezig met de belangrijkste persoon, een écht kindje Jezus (op moment van schrijven zijn we nog op zoek naar babies).
Aan de inwendige mens is in deze herberg ook gedacht.
Buiten hebben we nog meer levende dieren, zoals kippen, konijnen, eenden, schapen en een paard. Er is een heus kampvuur en een draaimolen.
Ook hebben sommige leden van onze scouting knutselwerkjes gemaakt die ter plaatse verkocht worden.
 
Kortom er is voor ieder wat wils en de entree is gratis, net als een warm kopje koffie, thee en chocomel, ook is het terrein rolstoelvriendelijk. 
Elk jaar kwamen er ruim 2000 bezoekers om van de gezellige kerstsfeer te genieten. En natuurlijk hopen we ook dit jaar weer deze aantallen te halen.
U bent meer dan welkom om een bezoekje te brengen aan onze Levende Kerststal!
Wanneer: 25 en 26 december (1e en 2e kerstdag) van 13.00u tot 17.00u
Waar: Blaarthemseweg 90, 5502 JW, Veldhoven

Lees verder

GGD BRABANT ZUIDOOST: GORDELROOS

GGD BRABANT ZUIDOOST: GORDELROOS

GGD BRABANT ZUIDOOST: GORDELROOS

Gordelroos. Je wilt het liever niet krijgen.

Laat je vaccineren!

Eén op de vier mensen krijgt in zijn leven gordelroos. Een hele vervelende, jeukende en pijnlijke huiduitslag. Mensen die ouder zijn dan 60 of mensen die minder weerstand hebben lopen vooral risico om gordelroos te krijgen. Je kunt jezelf beschermen door een vaccinatie tegen gordelroos.

Wat is gordelroos?

 

Gordelroos is een jeukende, pijnlijke huiduitslag met blaasjes die wordt veroorzaakt door het opnieuw actief worden van het waterpokkenvirus.

Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes. Soms kan gordelroos ernstige complicaties geven (bijv. ontsteking van de aangezichtszenuw). Nadat de symptomen zijn verdwenen, kan iemand last houden van (zenuw)pijn en tintelingen op de aangedane plek.

 

Gordelroos is besmettelijk

Iemand kan gordelroos krijgen als hij eerder waterpokken heeft gehad. Dan blijft er altijd wat van het virus in het lichaam achter. Als de afweer minder is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen.

Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk. De korstjes zijn niet meer besmettelijk.

Je kunt je laten vaccineren tegen gordelroos. Vanaf november 2022 kun je bij GGD Brabant-Zuidoost op locatie de Callenburgh in Helmond terecht voor de vaccinatie tegen gordelroos. Deze vaccinatie is niet gratis.

 

Wist je dat...

 • 1 op de 4 personen gordelroos krijgt in zijn leven
 • Een verlaagde weerstand door ziekte en/of medicatie een verhoogd risico geeft op het krijgen van gordelroos
 • 88.000 mensen jaarlijks de huisarts bezoeken vanwege gordelroos
 • 5-30% van de personen langdurig pijnklachten (zenuwpijn) houdt op de plek waar gordelroos optrad
 • Je ooit waterpoken moet hebben doorgemaakt om gordelroos te kunnen krijgen
 • Ongeveer 95% van de volwassenen in Nederland als kind waterpoken heeft doorgemaakt
 • Op 85 jarige leeftijd ongeveer 1 op de 2 mensen gordelroos heeft doorgemaakt.

Maak een afspraak voor de vaccinatie tegen gordelroos

Voor deze vaccinatie, tegen betaling, maak je telefonisch een afspraak. Bel 088 0031 500.

Meer informatie vind je op www.ggdbzo.nl/vaccinopmaat of op de website van het RIVM: www.rivm.nl/gordelroos.

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

 

FILM: Behind the music - Rinus Gerritsen Golden Earring

Donderdag/Woensdag 3/16 november
20.00 uur,
€9,00

 

Behind the Music is de interactieve live muziek documentaire. Tijdens een twee uur durende special leer je je favoriete artiest echt kennen! De hoofdgast wordt geïnterviewd op basis van fragmenten uit speciaal voor de avond opgenomen nieuwe interviews met intimi die hun licht schijnen op het leven en de carrière van de artiest. Ontwapenende, ontroerende en grappige situaties gegarandeerd!

Kiek Veldhoven #4 – Met Yvela Verhuizen en Jan Dirk van der Burg

Woensdag 9 november, Theatercollege

20:00 uur, €9,00

 

Door het succes van de vorige drie edities gaat er weer een Kiek Veldhoven plaatsvinden in theater De Schalm. Op woensdag 9 november komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle en leerzame avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker van Kiek Veldhoven meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

Kiek Veldhoven verwelkomt tijdens elke editie niet één, maar twee fotografen op het podium. Zo is er ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens editie 4 ontvangen we allereerst Yvela Verhuizen. Hoewel deze Nuenense fotografe pas 20 jaar is, heeft ze al flink wat ervaring opgedaan als het op fotografie aankomt. Aangespoord door meerdere podiumplaatsen in National Geographic Junior fotowedstrijden is ze blijven schieten en ontwikkelt zich steeds meer als een allrounder. Hoe beweegt zij zich in deze moderne wereld met haar camera? Wij vragen het haar tijdens een interview op de bühne van de Lindenzaal.    
Later op de avond gooien we het over een heel andere boeg, met hoofdspreker Jan Dirk van der Burg. De afgelopen vier jaar ging hij door het leven als de fotograaf des vaderlands. De 44-jarige Amsterdammer staat vooral bekend om zijn humoristische werk en dat is terug te zien in verschillende series, zoals olifantenpaadjes, mannen van de huishoudbeurs, hondenpoep, toys for boys en kantoorcultuur. Het is dus haast vanzelfsprekend dat hij ook het publiek van Kiek Veldhoven aan het lachen gaat krijgen.   
Het blijft echter niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema (humor in fotografie) van deze avond past. Dit kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Jan Dirk van der Burg wordt besproken. Daarna verrassen we ook nog enkele toeschouwers van Kiek Veldhoven met leuke prijzen. Als slot worden er tips gegeven voor interessante uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen. Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

 

The Stones vs The Beatles - Harry Sacksioni, Syb van der Ploeg, Edwin Reekers

Woensdag 9 november, 

20:15 uur, €29,50

 

Het verhaal, de hits en de vete van de 2 grootste bands ooit!

Kies voor het Stones- of het Beatlesvak!

Je was in de jaren 60 fan van de rebelse Rolling Stones uit Londen óf van ogenschijnlijk keurige Beatles uit Liverpool. In The Stones vs The Beatles Battle komt deze ‘concurrentiestrijd’ aan bod, maar de beste songs van deze iconen uit de popmuziek voeren natuurlijk de boventoon. Nu wordt de ‘strijd’ opnieuw gevoerd in het theater: koopt u uw kaartje voor het Stones of Beatles vak? Met o.a. meestergitarist Harry Sacksioni, Manny Angeletti (internationaal Paul Mc Cartney’s bekendste vertolker), Edward Reekers, Syb -Mick- van der Ploeg en een topband.
De zaal is die avond verdeeld in een Stones-vak en een Beatles-vak. De plaatskeuze in die vakken is vrij, je hebt wel een zitplaats maar geen vaste rij- of stoelnummer.
You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

Deze voorstelling is verplaatst van 28 december 2021 naar 9 november 2022.

Fish & Chips
Om deze Britse avond compleet te maken serveert restaurant d’n Burgemister voorafgaand aan de voorstelling een ‘Fish & Chips’ menu. De prijs van dit menu is € 16,50. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., online via www.burgemister.nl of telefonisch op 040-2541475 (di t/m zo van 12.00-22.00 uur).

 

OldenHermanns - FCKD! 

Vrijdag 11 november, Cabaret

20:30 uur, 19,50

 

FCKD! is een klimaatcomedy om je groene vingers bij af te likken en waarin we met lichte paniek samen lachen (en huilen) over wat ons nog te wachten staat. OLDENHERMANNS maakt duurzaamheid sexy en recyclen wordt een uitje. Trek je poncho en kaplaarzen aan, want droog ga je het niet houden…

Het is 2040 en vanuit Utrecht aan Zee liggen Lize van Olden en Anna Hermanns hun zonden te overdenken. Ze waren toch zo lekker bezig? Elektrische auto’s, stadmoestuinen, milieubewuste kinderen en zonnepanelen? Helaas bleek de corona crisis de generale repetitie voor de gebakken peren waar ze nu mee dealen. 
Tot de tanden toe bewapend met humor gaat OLDENHERMANNS in FCKD! de strijd aan met global warming en probeert er ondertussen een awesome tijd van te maken. In de race tegen de 2 graden opwarming ontstaat een hilarische krachtmeting tussen later en nu. Hoe moeten ze dit aan hun koters uitleggen?! Mos-verzamelhipsters, doorgeslagen Co2 junkies en ook zijzelf belanden in een onmogelijke kluwe het juiste te doen en hopen dat Climate Change toch misschien een Hoax is…
OLDENHERMANNS - bekend van KEKmamaTV -  bestaat uit ‘fantastische actrices’ (Parool) Lize van Olden en Anna Hermanns. Ze maken cabaret dat je niet vaak ziet: energiek, schaamteloos eerlijk en vaak pijnlijk herkenbaar. Met snelle absurde sketches trekken ze deksels van elke pan en dienen elk onderwerp op, ook de dingen die je wel denkt, maar niet hardop durft te zeggen. 
De pers over OLDENHERMANNS:
‘Twee fantastische actrices, die razendsnel tot de kern van hun typetjes komen’ – het Parool
‘Pijnlijk herkenbaar, je kan niet anders dan gefascineerd blijven kijken’ – ****Ilovetheater
‘Meesterlijke scenes’ – musicalnieuws.nl 
‘Een heel eigen en veel belovend nieuw duo’– Juryrapport 2014 Cameretten (Winnaar Cameretten)

 

Roll over Veldhoven en Veldhovens Muziekkorps - Afsluiting jubileum 60 jaar De Schalm

Vrijdag 11 november, Theaterconcert

20:30 uur, €10,00

 

Een nieuw uniek programma voor Veldhoven waarbij u gaat meezingen op bekende rock & roll muziek van weleer!

Hiervoor zal Theater de Schalm worden omgedoopt in een rock & rollcafé waar talentvolle zangers en zangeressen compleet met backing vocals en koor gouwe ouwe hits ten gehore zullen brengen. 

Roll over Veldhoven is een samenwerkingsproject van Veldhovens Muziekkorps o.l.v. dirigent Ralf Schreurs, Nova Borgers van Singshop Eindhoven en Sjoert Bossers directeur van Theater de Schalm.
Na 2 auditierondes zijn zangers en zangeressen geselecteerd en hebben vervolgens een coachingstraject doorlopen bij de Singshop. 
Na het samenstellen van het programma heeft het Veldhovens Muziekkorps aangevuld met combo, een arrangeur ingeschakeld om de muziek te schrijven voor dit orkest.
Medewerkers van het theater gaan hun uiterste best doen om een sfeervol rockcafé te creëren en last but not Least zullen de dansers van The Boogie Academy uit Geldrop het meezingfeest completeren.

Een unieke avond rocken in Veldhoven dat wil je niet missen !
Afsluiting jubileum 60 jaar De Schalm
In november 2021 bestond Theater de Schalm 60 jaar. We willen dit jaar, samen met jullie, feestelijk afsluiten tijdens het concert van Roll Over Veldhoven. 

 

Aankomst Sinterklaas en Piet in de problemen! - Stichting Sinterklaas Activiteiten Veldhoven

Zaterdag 12 november, Jeugd en Familie

15:00 uur, €2,50

Kom jij Sinterklaas binnen zingen en kijken naar de voorstelling 'Piet in de problemen'? Alle kinderen krijgen een snoepzak en mogen Sinterklaas een handje geven! 

Piet in de problemen!
Zal het Dormilon lukken om wakker te blijven en zijn baantje bij Sinterklaas te behouden, of kan de goochelpiet hem misschien helpen? 

Dormilon is het afgelopen jaar erg moe geweest en valt opeens overal in slaap, zo verprutst hij al zijn baantjes bij Sinterklaas. Hoe vaak hij zich niet verslapen heeft, kan de Sint niet eens bijhouden. Daarom krijgt Dormilon nog één kans van Sinterklaas. Hij moet Watzegu, de inpakpiet helpen. Ze is een van de strengste pieten van de boot!

De benedenzaal is een vlakke zaal met uitsluitend staanplaatsen. Wil je liever zitten? Reserveer dan een zitplaats op het balkon. 
Om 15.00 uur begint de voorstelling en om 16.00 komt Sinterklaas binnen in De Schalm. 

 

STEEKSKE LOS! – SOK Veldhoven

Zaterdag 12 november

20:11 uur, €11,11

 

Met Steekske Los! op zaterdag 12 november 2022 in Theater De Schalm wordt het nieuwe carnavalsseizoen geopend! Bekende en lokale artiesten zullen tijdens deze avond het podium bestormen en er samen met alle Rommelgatters, Rommelgatterinnekes en ander goei volk en knallende avond van maken.

LET OP! Ben je onder de 18 jaar? Dan ben je alsnog van harte welkom mits je onder begeleiding van een ouder/verzorger of vereniging aanwezig bent en je in het bezit bent van een geldig ticket.  

We doen d’r nog inne!

Lekker feesten? Even bijbuurten? En gewoon samen carnaval vieren? Dan bij je bij Steekske Los! aan het juiste adres! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Stichting Organisatie Karnaval Veldhoven heeft alles uit de kast gehaald voor Steekske Los! Kortom een avond waarbij er dus verschillende Steekskes voorbijkomen en om helemaal los te gaan! 

Alaaf!  

 

Concert Sub Umbra & Pieter Aafjes

Zondag 13 november, Theaterconcert

14:30 uur , €12,50

 

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes
Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes wil graag op een hoog niveau musiceren en dat doet zij al bijna 135 jaar met trots. Maar in dit orkest wordt het speelplezier en het groepsgevoel zeker niet uit het oog verloren. Het orkest speelt hoofdzakelijk symfonische blaasmuziek, maar ook andere werken komen op de lessenaar.

Programma:

 • Los Arenas     - Manuel Morales Martìnez
 • Rapsodia Hernandiana – Santiago Quinto Serna
 • Capriccio – Christiaan Janssen
 • Lyric Waltz en Dance no.1 uit Jazz suite nr. 2 – Dmitri Sjostakovitsj, arr. Johan de Meij


Harmonieorkest Sub Umbra 
Muziekvereniging Sub Umbra uit Meerveldhoven is 85 jaar geleden opgericht en zij probeert op avontuurlijke en eigenzinnige wijze iInteressant te zijn voor jong en oud, voor de pure liefhebber maar ook voor ras-muzikanten die van tijd tot tijd flink aan het werk willen. 

Het orkest is daarom altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen die telkens weer en overal worden gevonden. Sub Umbra kijkt graag over de grenzen en is “Verfrissend muzikaal”.
Arjan Gaasbeek
De beide orkesten staan onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek die in 2017 als orkestdirigent afstudeerde aan het conservatorium in Groningen.

Programma:

 • The Lord of the Rings Symphony no.1 – Johan de Meij


Zandkunstenares Colette Dedyn
Colette laat zich leiden door muziek om een verhaal te creëren op een verlichtte glasplaat. Via een camera wordt dit geprojecteerd op een groot scherm. Zij werkt meestal met een orkest en tekent live tijdens concerten.

Creativiteit, behendigheid en timing zijn cruciaal en dit resulteert in een intense ervaring waar klank en beeld met elkaar verbonden zijn en elkaar ondersteunen.

 

The bootleg eighties - featuring Wild Boys

Woensdag 16 november, Theaterconcert

20:15 uur, €27,50

 

Geen decennium in de popmuziek heeft zo’n herkenbare sound als de jaren tachtig. Laat nou net de beste eighties live-band van Groot Brittannië weer met een spectaculaire show naar Nederland komen. 

De Wild Boys staan garant voor een avondvullende trip down memory lane met onder andere muziek van Duran Duran, Spandau Ballet, Wham!, Elton John, Pet Shop Boys, Talk Talk, Depeche Mode, Rick Astley en A-Ha. Het vijftal legt de lat enorm hoog, trekt voor elke gig de registers helemaal open tegen een achtergrond van geweldige visuals. De charismatische frontman zingt het repertoire van al die geweldige artiesten alsof hij nooit anders gedaan heeft. 
De Opel Kadett, beenwarmers en Rubik’s Cube zijn er niets bij. Dit wordt een avond lang onbeschaamd genieten van heerlijke jaren tachtig klassiekers.

 

Marvilde Toneel - Alles uit ... Behalve het licht

Vrijdag/Zaterdag 18/19 november, Toneel

20:15 uur, €13,50

 

In deze doldwaze klucht wordt Arnold Krab tot het uiterste getergd door zijn compagnon Hilbert Bodega. Bodega heeft zijn zinnen gezet op een wilde nacht met de mooie Janine, maar dat gaat niet volgens plan en Krab is daar de dupe van. Typisch een geval van ‘horen, zien en zwijgen’.

 

De Sekszusjes - Ongelikt

Zaterdag 19 november, Cabaret

20:30 uur, €19,50

 

De Sekszusjes, Krista en Marcelle Arriëns, werden in één klap beroemd door hun gelijknamige online programmareeks op YouTube, die totaal maar liefst 2,5 miljoen keer bekeken is. Op goudeerlijke wijze delen ze hun onzekerheden en ervaringen op het gebied van seks. Hun eerste theaterprogramma Ongelikt laat zien dat seks het leukste is dat er is! Of toch niet (altijd)…? In een zelf geknutseld decor, met schurende liedjes, live-klei-animaties en sketches met een absurd-humoristisch randje. Ze voeren de kwetsbare gesprekken die ze zelf in hun tienerjaren zo hebben gemist. Want hoe kan je vergelijken of leren als iedereen zijn seksleven geheim houdt?

Een voorstelling voor iedereen die het gesprek over seks en intimiteit niet altijd durft te voeren, voor wie échte seks-eerlijkheid wil horen of voor wie gewoon fan is van de liedjes en creativiteit van de twee. Een avond vol herkenbaarheid, (plaatsvervangende) schaamte, bevrijdende relativering en hilarisch ongemak.
DWDD: ‘Een voorlichtingsprogramma anders dan we tot nu toe hebben gezien, gemaakt door twee zeer getalenteerde zussen. Openhartig, geestig, nuchter, herkenbaar en vooral erg leuk’.

  

Hoog Spel - Trudy Labij, Nettie Blanken, Johnny Kraaijkamp jr. Thijs Prein

Woensdag 23 november, Komedie/Toneel

20:15 uur, €28,50

 

Een thrillerkomedie!

Na het succes van Enkele reis, door Trouw omschreven als ‘Bomvol geestige ontwikkelingen en dubbele lagen’, kon een vervolg niet uitblijven. Dezelfde schrijver en regisseur maakten opnieuw een thrillerkomedie, Hoog Spel, waarin het wederom draait om een moord en om de vraag wie het gedaan heeft. 

Was het degene die met het mes in zijn hand boven het lijk stond, zijn praktisch ingestelde echtgenote of de zo plots verschijnende buurman met vreemde trekjes? Dan is het publiek getuige van een gebeurtenis waardoor deze toneelavond volledig op zijn kop wordt gezet en werkelijk niets meer is wat het lijkt.
Schrijver Lex Passchier blinkt uit in het creëren van verrassende verhaallijnen, het schetsen van menselijke verhoudingen en het opbouwen van een hoge dosis spanning. Dat liet hij eerder zien met televisieseries als De 12 van Oldenheim, De 12 van Schouwendam en het zeer populaire Oogappels.
De hoofdrollen worden vertolkt door theatergrootheden Johnny Kraaijkamp jr, Doris Baaten en Trudy Labij. Hun feilloze gevoel voor timing en grote talent voor komisch acteren zullen ervoor zorgen dat u op het puntje van uw stoel zit en de zaal met een grote glimlach verlaat.
Deze voorstelling is verplaatst van 7 januari naar 29 september 2022.

  

Elke Vierveijzer - Lucht

Vrijdag 25 oktober, Cabaret

20:30 uur, €19,00

 

Elke Vierveijzer is met ‘Lucht’ de winnaar van de ‘Poelifinario 2021 in de categorie Kleinkunst’ voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Met haar grote stem, haar bloedstollend mooie liedjes en schurende teksten maakte ze van ‘Lucht’ een veelzijdig theaterconcert over kwetsbaarheid. 

De VSCD-jury schreef over ‘Lucht’:
“Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. ‘Lucht’ is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk. Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in haar nummers, die heen en weer schieten tussen rauwe kwetsbaarheid en cynisch misnoegen. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. De fraaie, gevarieerde arrangementen en invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken ‘Lucht’ helemaal af.”
Na ‘Om te janken zo mooi’ (een ode aan Maarten van Roozendaal) en ‘Zonder Genade’ is het tijd voor ‘Lucht’. Een veelzijdig theaterconcert over aanpassing en ontsnapping. Over eindeloos doorgaan en stilvallen. Over het dicht-gegespte harnas dat ons houvast geeft. Wat haar kenmerkt? Met een geheel eigen stem gaat ze in ‘Lucht via muzikale verhalen en stijlen op zoek. Soms met een poppy sound, soms met het klassieke theaterlied, dan weer met opzwepende donkere elektronica. Eén ding is duidelijk, de liederen zijn stuk voor stuk kogels die u onmogelijk kunt ontwijken. Beloftes, gedachten, angsten, observaties en vragen. Aan wiens maatstaven wordt er precies voldaan? En wat als er één knoop van het keurslijf springt? Rauw, eerlijk en kwetsbaar. Een theaterconcert dat nog lang na zal zinderen.

 

Lucas Hamming - Niets te melden (soloprogramma)

Zaterdag 26 november, Theaterconcert

20:30 uur, €21,50

 

Singer songwriter Lucas Hamming wil het even anders aanpakken. Even geen rockmuziek, festivals, jankende gitaren en tussen zijn lange haar door speeksel-spetterend schreeuwen in een roestende microfoon. Alleen met een gitaar, zonder band, in een theaterzaal, dat is genoeg. Dan is er even écht tijd en ruimte om iets te vertellen. Om zich tot zijn publiek te richten en het woord te nemen. Dan hebben de mensen in de zaal even écht de gelegenheid om te luisteren. Om de woorden van Lucas langzaam op te nemen, te overdenken, in te laten werken.

Te vaak nemen mensen maar gewoon de aandacht. Schreeuwen ze het hardst, willen dat iedereen
ze hoort en hebben ze vervolgens niets te melden. Dat moet anders. Integer. Gemeend. Met een boodschap. Enzo. 
Alleen is er nog één dingetje…, heeft Lucas wel iets te vertellen?

 

De Mega Sint Show 2022 - Met YouTube idolen: Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas

Dinsdag/Woensdag 29/30 november, Jeugd en Familie

Di 14:45/17:00/19:15 uur

Woe 13:30/16:30/18:45 uur

€20,00 – €28,00

 

De populaire Mega Sint Show komt in 2022 weer terug naar het theater met een splinternieuwe show! Hoofdrolspelers zijn Party Piet Pablo en Love Piet, bekend van o.a. De Pieten Sinterklaas Move, Pietenliefde en de Sinterklaas bioscoopfilms.

Meneer van Driel vindt dat Sinterklaas te oud is, en wil zijn functie overnemen onder de naam Sinterdriel. De Pieten denken hier echter anders over en doen er alles aan om dit tegen te houden. Maar Sinterklaas vindt dat Meneer van Driel een eerlijke kans moet krijgen. Daarom laat hij na een auditie het publiek stemmen. Wat zal het worden? Kiezen de kinderen en ouders voor hun held Sinterklaas, of toch voor Sinterdriel…

Neem je verlanglijstje mee, en lever hem in bij Party Piet Pablo en Love Piet!

Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

Lees verder

"DE VLEUGELS VAN MIJN VLUCHT" DOOR RICHARD SNIKKERS

"DE VLEUGELS VAN MIJN VLUCHT" DOOR RICHARD SNIKKERS

De vleugels van mijn vlucht

Het nieuwe boek van Richard Snikkers uit Veldhoven is verschenen

Op vrijdag 28 oktober is het nieuwe boek 'De vleugels van mijn vlucht - Door Richard, voor Richard' van Richard Snikkers verschenen. Deze biografie wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

Als rennen geen zin meer heeft! Toen Richard Snikkers eind 2017 te horen kreeg dat hij ziek was, stortte zijn wereld in. Hij herpakte zich snel en ging met zijn geliefde Karin een groot avontuur aan, om alles uit het leven te halen wat erin zat. Waaronder het schrijven van een boek. Na drie jaar is hij op zesentwintig juli 2020 overleden. Op zijn sterfbed heeft Karin beloofd om zijn boek voor hem af te maken en uit te brengen. Dit heeft ze gedaan met behulp van de kinderen Amber, Indy, Lieke en Sanne en de broers Ronald en Marvin. De vleugels van mijn vlucht is een bijzonder boek met een inspirerende kijk op het leven. Richard heeft nog alles uit het leven gehaald wat erin zat, zijn positiviteit en gedrevenheid was een inspiratie voor vele. Hij heeft nog vele herinneringen kunnen maken met alle kinderen en zijn geliefde Karin.

Over de auteur

Richard is in 1967 geboren in Zwijndrecht. Eén jaar later kreeg hij een broertje, Ronald. Na enkele jaren gingen hun ouders scheiden waardoor hun moeder met Richard en Ronald bij de buurman zijn ingetrokken. Daar volgden vele mishandelingen waardoor de broers uit huis zijn geplaatst. Ze werden van elkaar gescheiden en zijn elkaar uit het oog verloren. Tot Richard te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was, toen is hij op zoek gegaan naar zijn verleden

Boekgegevens

Titel: De vleugels van mijn vlucht - Door Richard, voor Richard

Auteur: Richard Snikkers

Verschijningsdatum: 28-10-2022   Aantal pagina's: 222

ISBN: 9789464681918                 Geillustreerd: nee

Verkoopprijs: € 22,50                   Uitvoering: Paperback

* inclusief kosteloze verzending in Nederland en België

 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN OKTOBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN OKTOBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN OKTOBER 2022

 

Anekdotes over straten gezocht

In deze nieuwsbrief lees je meer over de stand van zaken in het project Verbonden levenslopen, waar aardig wat voortgang wordt gemaakt. Dit keer met een onderzoek naar van trouwboeken en huwelijksregisters. En natuurlijk over het jaarboek Veldhoven-Dorp dat eraan komt en over het straatnamenboek. Voor die laatste zoeken we nog anekdotes. Wie helpt? Lees er verderop meer over.

Presentatie jaarboek

Het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 komt eraan. Vrijdag 18 november wordt het in de Dommelzaal van D’n Bond gepresenteerd en natuurlijk gaan we ons best doen om er een gezellige avond waarbij gastspreker Ad Rooms ons op smaakvolle wijze zal onderhouden over de geschiedenis en het wel en wee van de grote gezinnen. We beginnen om 19:30 uur en iedereen is van harte welkom. We zetten voldoende stoelen klaar!

Verkoop
Degenen die zo kien zijn geweest om op voorhand een jaarboek te bestellen, kunnen hun bestelde exemplaar op die avond meenemen. En zij die het jaarboek niet bij voorinschrijving gereserveerd hebben en daar mogelijk al spijt van hebben: we zorgen ervoor dat je die avond toch nog een jaarboek kunt kopen. De verkoopprijs bedraagt € 20,00. Uiteraard zo lang de voorraad strekt, want de gemeenschappelijke noemer van onze jaarboeken is dat ze meestal snel uitverkocht zijn.

Onderwerpen
Logisch want ze worden gekenmerkt door een breed scala aan Veldhovense onderwerpen die rijk voorzien zijn van illustraties. Ook dit jaar kan de lezer zich verheugen op een gevarieerd jaarboek. We nemen u mee van Schoot tot d’n Adriaan en besteden daarbij onder andere. aandacht aan een eeuwenoud café, een springstier, een speeltuin, een slagerij, een molen, een historische brand, een natuurtheater, een dorpsschool, notities van een schoolmeester en een klassenfoto. Echt Veldhovenz. Het moge duidelijk zijn: het vijfde jaarboek Veldhoven-Dorp mag in geen enkele Veldhovense boekenkast ontbreken.

Lezing Ad Rooms
Ad Rooms gaat in zijn lezing in op de geschiedenis van de grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol? Hoe leefden deze grote gezinnen, hoe beleefden vader en moeder het en wat vonden de kinderen van hun eigen jeugd? Hoe ging dat aan tafel, wat kwam er op tafel, welke afspraken waren er en waar sliepen ze allemaal? Hoe ging dat allemaal financieel, zeker bij verjaardagen en feestdagen? Was er voldoende kleding, droegen ze elkaars schoenen, gingen ze gezamenlijk in de “badkuip” en hadden ze wel eens vakantie?

Verbonden levenslopen: bruid en bruidegom

Na het onderzoek in de begraafboeken vanaf 1780 tot 1811 en de overlijdensregisters 1811-1880 hebben we deze zomer vooral gewerkt met de trouwboeken en de huwelijksregisters 1780-1840. Vanaf 1811 blijken veel gegevens bekend van de bruidsparen. Met gegevens van voor die tijd is het lastiger, onder andere omdat er soms meerdere huwelijksaktes waren. Wat opvalt is dat de bruiden en bruidegoms lang niet allemaal uit de omgeving kwamen. Ook in deze periode kwamen jonge mannen en vrouwen elkaar soms buiten hun eigen dorp tegen, bij voorbeeld op een kermis, familiefeest, begrafenis of bedevaart in de regio. Mannen trouwden in die periode gemiddeld anderhalf jaar later dan vrouwen; de gemiddelden liggen op 30,0 en 28,6. In 2019 was dat volgens het CBS  34,3 en 31,8 jaar (CBS). Zowel toen als nu willen huwelijkspartners eerst bestaanszekerheid opbouwen. Het onderzoek is vooral mogelijk dankzij het werk van Ad van Run en Tiny Leijten die in hun bevolkingsbestanden bijna alle bewoners in beeld brachten vanaf de oudste bronnen tot ver in de twintigste eeuw.

Maak ons wijzer

Al eerder kondigden we aan dat we in november 2023 het Straatnamenboek van Veldhoven willen uitbrengen. Het moet echter geen opsomming worden van de  achthonderd Veldhovense straten maar een naslagwerk om wegwijs in Veldhoven te geraken. Daarom blijven we naarstig zoeken naar wetenswaardigheden en korte, anekdotische verhaaltjes over gebeurtenissen in het Veldhoven van toen en nu. We zouden het op prijs stellen als je ons door middel van een berichtje deelgenoot maakt van een wetenswaardigheid of anekdote uit jouw geheugen. Het mag in telegramstijl of in korte bewoordingen. En als je het liever vertelt dan komen we het graag bij je optekenen.

Klim in de pen
Het zou jammer zijn als je achteraf te horen krijgt waarom dit of dat niet in het boek is opgenomen. Je kunt dat voorkomen door nu in de pen te klimmen of ons nu uit te nodigen voor een gesprekje. Je kunt ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of te 040-2053276. Maak ons wijzer over Veldhoven! Alvast bedankt.

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagochtend van 10:30 tot 12:00 uur. Wij verwelkomen jullie graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 20223

Bouwen met bricks

Dinsdag 8 november, 15.00-16.30 uur.
Deelname € 5,-.

 

Tijdens de workshop ‘Bouwen met bricks’ worden kinderen uitgedaagd om creatieve en technische oplossingen te bedenken. Ze gaan gave dingen maken met bouwsteentjes, zoals pretpark attracties, robots en sportwagens.

 

Kinderen komen op een speelse manier in aanraking met wetenschap en techniek door op maat gemaakte, gemotoriseerde modellen te bouwen. Dat betekent lekker samen bouwen, leren en spelen! De workshop wordt gegeven voor Broni Abramiuc van Young Engineers.


Praktische informatie

De workshop is op dinsdag 8 november van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 6 t/m 10 jaar. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht). Entree is € 5,-. 

Koop vooraf online een kaartje via www.bibliotheekveldhoven.nl/bricks

 

Week van de Mediawijsheid

De activiteit wordt aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

 

Online mediagebruik van kinderen

Dinsdag 8 november, 20.00-21.00 uur.
Deelname gratis na aanmelding.

 

Denise Bontje van Mediasmarties neemt ouders mee in het online mediagebruik van kinderen. Ze beantwoordt vragen zoals: “Hoe praat je met je kind over het gebruik van social media?”.


De lezing wordt online gehouden en is gericht op ouders/verzorgers van kinderen in de bovenbouw van de basisschool (ca. 9 t/m 12 jaar). Naast praktische informatie ontvangen deelnemers tips en er is voldoende ruimte voor vragen.

 

Over Denise Bontje

Denise Bontje is gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding én samen met Manon Bontje beheerder van Mediasmarties, de online mediagids vol media voor kinderen van 0 t/m 12 jaar.

 

Praktische informatie

De lezing is online te volgen op dinsdag 8 november van 20.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis, wel even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/mediagebruik

 

Week van de Mediawijsheid

De activiteit wordt aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

Programmeren in de bieb

Woensdag 9 november, 13.30-17.00 uur.
Deelname € 5,-.

 

Na diverse geslaagde workshops voor oudere kinderen, geeft Nynke Wesseling in de bieb op veler verzoek twee programmeerworkshops voor jonge kinderen (7 t/m 10 jaar).

 

Programmeren met Scratch
Nynke Wesseling leert kinderen de basis van het programma Scratch waarmee ze zelf digitale spelletjes kunnen programmeren. Omdat Scratch een gratis programma is, kunnen ze na de workshop thuis verder gaan. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht).

 

Programmeren met de micro:bit
Nynke Wesseling leert kinderen kennismaken met de micro:bit, een kleine computer met veel mogelijkheden. Het programmeren gebeurt door verschillende blokjes code te slepen en zo kunnen kinderen bijvoorbeeld hun naam en leuke figuurtjes laten zien met de lampjes van de micro:bit.

 

Over Nynke

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

 

Praktische informatie

De workshops zijn op woensdag 9 november van 13.30-15.00 uur (Scratch) en van 15.30-17.00 uur (micro:bit) in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 7 t/m 10 jaar. Kinderen kunnen aan één of beide workshops deelnemen. Deelname kost € 5,- per workshop. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht). Koop vooraf online een kaartje via

www.bibliotheekveldhoven.nl/scratch en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/microbit 

 

Week van de Mediawijsheid

De workshops worden aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

 

Babytijd als basis voor het brein

Dinsdag 15 november, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

Patricia Salemink en Sanne Allach van Kinderpraktijk Veldhoven vertellen over het belang van spelen en bewegen in de babytijd als basis voor de ontwikkeling van het brein.


Wil je weten waarom baby’s overstrekken? Waarom een mooi handschrift al in de babytijd ontwikkeld wordt? Waarom een wipstoeltje helemaal niet zo goed is? En waarom sommige kinderen eeuwig doen over de zwemles?


Patricia en Sanne van Kinderpraktijk Veldhoven vertellen over het belang van spelen en bewegen. En hoe je op latere leeftijd door beweging je brein kunt trainen. De lezing is gericht op ouders/verzorgers maar iedereen met interesse in het onderwerp is uiteraard van harte welkom.

 

Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 15 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/babybrein  

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Schrijfworkshop
Vrijdag 18 november, 14.00-15.45 uur

Deelname € 10,-, vooraf aanmelden

 

In het kader van de campagne ‘Nederland Leest’ geeft (schrijf)coach Carolijn van Gorkum een schrijfworkshop over het thema 'Oud worden, jong blijven'.

 

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Tijdens de schrijfworkshop halen de deelnemers herinneringen op aan hun jeugd, maar schuwen ze ook de ouderdom niet.
Carolijn: “Hoe was jij als kind? Wat betekent oud voor jou? En hoe zie jij jezelf over 10 of 20 jaar? Door de creatieve schrijfopdrachten stromen de woorden als vanzelf. Vind je het leuk om te schrijven over je leven? Doe dan mee aan deze schrijfworkshop.
Schrijfervaring is niet nodig, het schrijfplezier staat voorop.”

 

Alle deelnemers krijgen na afloop het Nederland Leest-boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls cadeau.

 

Praktische informatie

De schrijfworkshop is op vrijdag 18 november van 14.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 10,-, vooraf aanmelden. Meer informatie en aanmelden bij Carolijn van Gorkum, via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 06-573 28 090.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfworkshop

Ontspannen wonen door meer rust in huis

Donderdag 24 november, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

Interieuradviseur Bianca Spitters geeft een lezing waarin ze mensen stapsgewijs meeneemt naar een opgeruimd huis. De lezing is bedoeld voor iedereen die regelmatig wordt overprikkeld door alle spullen in huis, veel spullen koopt die eigenlijk niet nodig zijn of behoefte heeft aan een rustige en ontspannen woonomgeving.
Bianca geeft ook praktische tips over het aanbrengen van rust en eenheid in het interieur.

Over Bianca Spitters

Bianca: "Naast mijn passie voor interieur houd ik me bezig met gezond leven en ben ik graag in de natuur. In 2020 ben ik mijn bedrijf gestart, Bisti Interieuradvies. Ik maak interieurontwerpen gericht op een duurzaam en ontspannen woonomgeving. Ik werk graag met natuurlijke materialen en de natuur is vaak mijn inspiratiebron. In deze hectische maatschappij vind ik het belangrijk om een plek te hebben waar je tot rust kunt komen. Ik gun iedereen een ontspannen woonomgeving en kijk graag mee naar de mogelijkheden.” 

 

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 24 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/wonen

 

Demonstratie boekbinden

Zaterdag 26 november, 11.00-15.00 uur

Entree gratis

Han Boswinkel geeft in de Bibliotheek Veldhoven een demonstratie van het eeuwenoude ambacht boekbinden.

 

Han wilde graag boeken leren binden, omdat hij nog veel tijdschriften uit zijn jeugd had die hij graag ingebonden wilde bewaren. Tijdens de cursus ontdekte hij dat er veel meer mogelijk was dan simpel een stapel tijdschriften inbinden. De technische kant sprak hem aan. Hij volgde een aantal cursussen en kreeg steeds meer werk via mond-tot-mondreclame.

In de jaren '90 durfde Han Boswinkel het aan om er zijn beroep van te maken. Hij opende het atelier 'De Leydsche Boeckbinder' in het hartje Leiden. Behalve het handmatig inbinden van boeken, had Han ook veel restauratie-opdrachten. Han: "Het was afwisselend werk, van het inbinden van tijdschriften tot het restaureren van antieke bijbels, atlassen, of geliefde boeken met veel persoonlijke herinneringen."

Daarnaast gaf hij cursussen en workshops aan amateurboekbinders en ontwikkelde in samenwerking met het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) een beroepsopleiding voor professionele boekbinders. Na jarenlang met veel plezier in dit ambacht gewerkt te hebben, is Han inmiddels gepensioneerd, maar geeft nog anderhalve dag per week les in boekbinden, boekrestauratie en kartonnage bij het Eindhovens Stads Hobbycentrum (SHE) als vrijwilliger. "Het is een interessant en veelzijdig ambacht dat ik nog graag aan anderen doorgeef!", aldus Han Boswinkel.

Praktische informatie
De demonstratie boekbinden is op zaterdag 26 november van 11.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

Nederland Leest ‘Mevrouw mijn moeder’
1 t/m 30 november

 

Een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt lezers met elkaar. In november leest heel Nederland daarom één boek. Bibliotheekleden krijgen in het kader van de campagne Nederland Leest het boek 'Mevrouw mijn moeder' van Yvonne Keuls cadeau.

 

Mevrouw mijn moeder

Met 'Mevrouw mijn moeder' richtte Yvonne Keuls een liefdevol monument op voor haar bijzondere moeder: het is een meeslepend en ontroerend verhaal over ouder worden met veerkracht en zelfbeschikking. Maar ook over het aanpassingsvermogen van een Indische oude dame aan Nederland.


Bibliotheekleden kunnen het geschenkboek vanaf dinsdag 1 november gratis ophalen op vertoon van de Bibliotheekpas, zolang de voorraad strekt. 

 

Schrijfworkshop

In het kader van Nederland Leest geeft (schrijf)coach Carolijn van Gorkum een schrijfworkshop. Tijdens de schrijfworkshop halen de deelnemers herinneringen op aan hun jeugd, maar schuwen ze ook de ouderdom niet. Schrijfervaring is niet nodig, het schrijfplezier staat voorop. De workshop is op vrijdag 18 november van 14.00 tot 15.45 uur, deelname kost € 10,-, graag vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfworkshop


Nederland Leest Junior

Sinds 2016 heeft Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal voor jongeren van 10 tot 14 jaar. Het geschenkboek van Nederland Leest Junior is dit jaar 'De regels van drie' van Marjolijn Hof. Diverse Veldhovense scholen hebben via de Bibliotheek lespakketten voor hun leerlingen aangevraagd om met de leesbevorderingscampagne in de klas aan de slag te gaan.

 

De geschenkboeken van Nederland Leest en Nederland Leest Junior zijn ook te leen als e-book en luisterboek via de online Bibliotheek.

 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/nll

Lees verder

LEZING REUMAVERENIGING OVER GEWRICHTSKLACHTEN

LEZING REUMAVERENIGING OVER GEWRICHTSKLACHTEN

LEZING REUMAVERENIGING OVER GEWRICHTSKLACHTEN

Lezing Gewrichtsklachten met huid-, darm- en oogklachten

 

Bij sommige vormen van reuma komen de ontstekingen in de gewrichten voor, samen met ontstekingen in andere organen van het lichaam, zoals de huid, de darmen en de ogen. Deze ontstekingen kunnen in een persoon voorkomen of binnen een familie, waarbij iedereen ergens anders last van heeft. Hoe deze familie van aandoeningen eruit ziet, hoe je deze herkent en hoe je deze behandelt, wordt besproken tijdens de

 

Lezing Gewrichtsklachten met huid-, darm- en oogklachten

woensdag 23 november

19:00-21:30 uur

 

Spreker: mw. dr. M.J.H. Boumans, reumatoloog in het Regionaal ReumaCentrum in het Máxima Medisch Centrum, Eindhoven

 

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom.

 

Aanmelden: vóór woensdag 16 november bij onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50

 

Locatie: Wijkcentrum ‘t Slot, Kastelenplein 167, Eindhoven

 

Lees verder

GGD BRABANT ZUIDOOST WERKT SAMEN MET DE ZORG VOOR HERHAALPRIK

GGD BRABANT ZUIDOOST WERKT SAMEN MET DE ZORG VOOR HERHAALPRIK

GGD Brabant-Zuidoost werkt samen met de zorg voor herhaalprik

GGD Brabant-Zuidoost zet haar capaciteit optimaal in om de risicogroepen en zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Naast de 2 vaccinatielocaties in Helmond en Eindhoven vaccineert de GGD speciaal voor zorgmedewerkers ook op locatie bij zorgaanbieders. Samen zorgen we er zo voor dat we kwetsbaren in de regio beschermen, de zorg bereikbaar houden en uitval door ziekte helpen voorkomen

Mobiele team van GGD BZO vaccineert zorgmedewerkers en kwetsbaren

“GGD Brabant-Zuidoost zet ook in deze vaccinatieronde weer een mobiel vaccinatieteam in om specifieke doelgroepen laagdrempelig te vaccineren. Bij de 4 ziekenhuizen in de regio, het Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum, vaccineren we sinds deze week de zorgmedewerkers op de locatie. Dit initiatief is deze week bijzonder goed ontvangen, de opkomst van zorgmedewerkers is hoog en deze extra service wordt erg gewaardeerd,” vertelt Ellis Jeurissen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Brabant-Zuidoost.

Vaccinatie van inwoners en medewerkers van zorginstellingen

Het mobiele team van de GGD bezoekt de komende weken ook de zorginstellingen in de regio die zelf niet over een medische dienst beschikken. Zowel de inwoners als de zorgmedewerkers kunnen hun herhaalprik in de eigen zorginstelling krijgen als zij dat willen. Voor de zorginstellingen in de regio die zelf hun inwoners vaccineren, komt de GGD binnenkort met een voorstel om de herhaalprik ook aan hun zorgmedewerkers laagdrempelig aan te bieden.

Ondersteuning van huisartsen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft huisartsen de opdracht gegeven om nietmobiele thuiswonenden te vaccineren. Huisartsen mogen een beroep doen op de GGD voor ondersteuning hierbij.

“Gezien de beperkte capaciteit bij de huisartsen doen we wat we kunnen om ze
hierbij te ondersteunen. Omdat thuisvaccinatie nu eenmaal veel meer tijd kost dan vaccinatie op onze
locaties, zagen we de wachttijden rap oplopen tot wel 2-3 maanden. Ik ben er trots op dat onze
medewerkers zich vanmorgen spontaan aanboden om ook op zaterdagen te komen werken, zodat we met meerdere teams op pad kunnen om deze mensen thuis te vaccineren. Dit tekent de inzet die onze medewerkers dag in dag uit laten zien om de kwetsbaren en zorgmedewerkers in onze regio te beschermen tegen corona.”

Iedereen die dat wil, kan zich binnen een paar dagen laten vaccineren binnen de regio

Alle overige inwoners kunnen voor hun vaccinatie terecht op de vaste vaccinatielocaties in de regio Zuidoost-Brabant. Ellis Jeurissen: “In de regio is er ruimte voor 4.200 prikken per dag, dat is de opdracht die we hebben gekregen en daar staan we voor klaar. De locatie in Eindhoven biedt beperkte capaciteit, dat is een feit, de huidige locatie is nu volgeboekt. Vergeet niet dat we op de XL-locatie Helmond iedere dag nog ruimte hebben, als je je snel wil laten vaccineren, kun je in Helmond terecht. Daar kunnen inwoners die slecht ter been zijn voor de deur uitstappen, de wachtrij is binnen en de begeleider kan zijn auto dichtbij parkeren.”

Nieuwe vaccinatielocatie Eindhoven op maandag 17 oktober open

Wie toch liever in Eindhoven de herhaalprik haalt, kan vanaf 17 oktober op afspraak terecht op de nieuwe vaccinatielocatie (parking Antoon Coolenlaan). “Eerder hebben we 19 oktober gecommuniceerd als startdatum, maar de bouw verloopt zo voorspoedig dat we op maandag 17 en dinsdag 18 oktober kunnen gaan proefdraaien met een beperkt aantal vaccinatielijnen. Vanaf 17 oktober is er dus extra capaciteit in Eindhoven en vanaf 19 oktober kunnen we 2.500 inwoners per dag vaccineren op de locatie Antoon Coolenlaan.”

Heb je vragen of twijfels over vaccinatie?

Kijk voor betrouwbare informatie op de website mijnvraagovercorona.nl. Wil je in gesprek met een onafhankelijke zorgprofessional? Kijk op www.vragenovercorona.nl of bel 0800-1351.

 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF OKTOBER 2022

Veel geheime activiteiten

In de afgelopen periode waren we onder meer druk met 'geheime activiteiten' in het kader van de campagne die we voerden om meer aandacht te krijgen voor de Geheimen van Veldhoven. Ook waren we bezig met de voorbereidingen van de herdenking van 17 september. Over beide onderwerpen dan ook meer in deze nieuwsbrief. En dit keer vragen we jullie hulp bij het herkennen van een foto. Lees snel verder. Wie weet ben jij degene die het antwoord weet!

Wie weet waar dit is?

Erfgoedhuis Veldhoven beschikt over vele duizenden foto’s van Veldhoven. Soms zijn er foto’s waarvan je denkt: waar is dat toch? Misschien dat één van onze nieuwsbrieflezers de locatie van bovenstaande foto herkent. Laat het ons weten als dat zo is en stuur een mailtje naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn er blij mee als we het kunnen achterhalen!

Herdenking 17 september

Bij de jaarlijkse herdenking van het bombardement op 17 september in 1944 in Zeelst, was dit jaar voor het eerst sinds corona weer iedereen welkom. De herdenking begon met een samenkomst bij het grafmonument van de slachtoffers op het kerkhof in Zeelst waar een krans werd gelegd namens de nabestaanden en de namen en leeftijden van de slachtoffers werden genoemd. Tijdens een minuut stilte neigde de vaandrig van het Onze Lieve Vrouwe Gilde de gildevlag. Als afsluiting werd The Last Post ten gehore gebracht op de blaasklaroen, waarna het gilde de aanwezigen voorging met de gildemars via de Heuvel en de Heuvelstraat naar het Monument “Donderslag bij Heldere Hemel” op het Meiveld. Daar bracht harmonie L’Union Fraternelle al enkele muziekstukken ten gehore. Lees hier verder.

Lezing Bibliotheek Veldhoven

Hoe word je ongewenst eigenaar van een windmolen? Muiterij in het trapjeshuis; wie was kapitein Cannegieter? Deze en meer vragen beantwoorden Wiel Berden en Jac van Lieshout bij een lezing over de Geheimen van Veldhoven in de Bibliotheek Veldhoven. In de lezing wordt een tipje van de sluier opgelicht van enkele geheimen. De deelnemers horen over verdwenen en weer gebouwde kerken en hun kerkhoven, het Borghoutspark en de productie van medische hulpmiddelen op de Pietershoek in het verleden.Geheimen van Veldhoven
Op onze website geheimenvanveldhoven.nl staan in totaal 180 plekken op 11 interactieve (route-)kaarten met veel historische foto’s, video’s, geluidsfragmenten en muziek. De routes kunnen live worden gelopen of gefietst met een tablet of smartphone, eventueel met een geprinte routekaart. Via een PC kan een route ook thuis worden gevolgd. Tijdens de lezing wordt ook kort ingegaan op de 15-jarige voorgeschiedenis van de stichting. De lezing is op 14 oktober om 14 uur, de toegang is gratis. Aanmelden kan via:

https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/0lkujcj1sz/uhwoeoyejt/kzvz546kep/2f53r1gsor

 

Geheimen van Veldhoven zichtbaar gemaakt

De afgelopen weken werden de Geheimen van Veldhoven steeds beter zichtbaar in het Veldhovense straatbeeld. Met ons als ‘graffiti-artiesten’ verschenen bij verschillende interessante locaties uit de Geheimen van Veldhoven markeringen met bijbehorende stickers met qr-codes. Deze codes leiden naar een omschrijving van de bijzondere plek. Ook verschenen enkele geheimzinnige video’s op Veldhovense Facebookpagina’s en adverteren we in lokale bladen. Tijdens de Open Monumentendagen stelden we in samenwerking met Museum ’t Oude Slot enkele markante locaties open. In het weekend van Cityfest konden belangstellenden zich aanmelden voor een wandeling met een gids langs enkele locaties in en om het centrum. Dit alles heeft een positief resultaat gehad op het bezoek aan onze website(s) en meer bekendheid gegeven aan de geheimen, wat het doel was van deze campagne. Volgende maand verzorgen we nog een lezing in de bibliotheek, waarover je hierboven al meer kon lezen. 

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagochtend van 10:30 tot 12:00 uur. Wij verwelkomen jullie graag met een kop koffie of thee.

 

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies.

En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2021 Erfgoedhuis Veldhoven

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

Beyond the Music met Chant'oers, Theaterconcert  

Zaterdag 1 oktober  
20.15 uur, €26,00

Beyond the Music is een ware muzikale sensatie. Een bijzondere integrale uitvoering van U2’s The Joshua Tree. De live band met zeer overtuigende frontman Nigel Connell wordt bijgestaan door een klassiek orkest. Aangevuld met een lokaal popkoor.

Beyond The Music is ontstaan uit de inspiratie om muzikale grootheden te eren. Dit middels iconische hedendaagse rockmuziek te verfraaien met weelderige orkestrale arrangementen, zonder daarbij afbreuk te doen aan de kern van het oorspronkelijk werk. Het eerste eerbetoog komt U2 ten deel: het baanbrekende album The Joshua Tree.
Dit mag je niet missen!

 

Kirsten van Teijn – (S)Experiment

Zaterdag 1 oktober, Cabaret   
20.15 uur, €18,00  

In (S)EXPERIMENT onderzoekt Kirsten moderne liefde en seksuele taboes in de 21e eeuw. Vol optimisme en zelfspot neemt ze je mee in haar leven met haar vriend én haar vriendin. Want waarom zou je moeten kiezen voor één liefde of één sekse?

In een tijd waarin er meer is tussen hetero en homo en we uit onze hokjes barsten. Nou ja, misschien omdat je nu twee keer zoveel hebt om je aan te ergeren. Of omdat een seksrooster net zo opwindend is als een schoonmaakrooster.

(S)EXPERIMENT is een kleurrijke en muzikale cabaretvoorstelling over gender, seksualiteit en identiteit.

 

Film : ENCORE

Dinsdag/Woensdag 4/19 oktober, Film  
20.00 uur, €9,00

Voor zijn nieuwe film duikt Cédric Klapisch (Retour en Bourgogne) in de wereld van de dans. Klassiek ballet en moderne dans komen samen in een verhaal over hoop dat zich afspeelt tussen Bretagne en Parijs. 

De 26-jarige balletdanseres Élise loopt tijdens een voorstelling een blessure op en krijgt te horen dat ze waarschijnlijk nooit meer zal kunnen dansen. Ze is haar doel kwijt en moet haar leven een andere wending geven. Met hulp van vrienden vindt ze ander werk. Dat voert haar naar Bretagne waar ze een gezelschap voor moderne dans ontmoet. De nieuwe ervaringen en vriendschappen wakkeren het vuur weer in haar aan. Zal ze toch weer kunnen dansen? Hoofdrolspeelster Marion Barbeau is prima ballerina bij het beroemde ballet van de Parijse Opera. Daarnaast verzekerde Klapisch zich voor Encore van de samenwerking met choreograaf Hofesh Shechter en zijn gezelschap.

 

 Film: Avec Amour et Acharnement

Woensdag/Donderdag 5/20 oktober, Film  
20.00 uur,
€9,00

Sara (Juliette Binoche) en Jean (Vincent Lindon) zijn verliefd, ze wonen al een paar jaar samen. Het is een liefde die hen gelukkig en sterker maakt. Ze vertrouwen elkaar en het verlangen naar elkaar is nooit afgenomen. 

Op een ochtend loopt Sara haar vroegere minnaar François (Grégoire Colin), tegen het lijf, dezelfde François die haar aan Jean heeft voorgesteld, dezelfde François die ze zonder aarzelen voor Jean heeft verlaten. Ondanks dat hij haar niet ziet, is ze overweldigd door het idee dat haar leven plotseling kan veranderen. François stelt op zijn beurt aan Jean voor om weer samen te gaan werken. Het duurt dan ook niet lang voordat het drietal de controle over de situatie verliest. Avec amour et acharnement is een zinderend liefdesdrama over een turbulente driehoeksrelatie. Het is Claire Denis’ derde samenwerking met de gerenommeerde auteur Christine Angot, met wie ze Un beau soleil intérieur maakte en waarin Juliette Binoche eveneens de hoofdrol vervulde. Avec amour et acharnement ging in première op de Berlinale 2022, waar het genomineerd was voor de Gouden Beer en de Zilveren Beer won voor Beste Regie.

 

Bruce & Wij - Leon Verdonschot en Kluun

Donderdag 6 oktober, Theaterconcert
20.15 uur,
€30,00

Met Leon Verdonschot, Kluun en liveband met o.a. Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk, plus Special Guest. 
Een avondvullende muzikale show over Bruce Springsteen, vriendschap en verlies.

In de avondvullende voorstelling Bruce & Wij staat de liefde voor Bruce Springsteen centraal.
Aangevoerd door een energieke live-band met glansrollen voor Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk en iedere avond een andere wisselende speciale gast, delen de vrienden Leon Verdonschot en Kluun het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce .
Tot voor kort waren de vrienden met zijn vieren en reisden zij net als vele andere fans Springsteen zo vaak mogelijk achterna, tot in februari 2020 hun vriend Erik van der Bruggen overleed. Zoals zo vaak vielen de teksten van Bruce Springsteen en het leven samen.
Bruce & Wij is een voorstelling over vriendschap, liefde en Bruce, en alles dat die drie met elkaar te maken hebben. In verhalen, en uiteraard in muziek, heel veel muziek van Springsteen, die de soundtrack van vele levens schreef, ook die van deze drie mannen uit Limburg en Brabant, 6000 kilometer van New Jersey

 

Naeeda Aurangzeb – 365 dagen ik

Donderdag 6 oktober, Cabaret
20.30 uur, €19,00

In 365 DAGEN IK geeft journalist, presentator en schrijver Naeeda Aurangzeb ons een kijkje in haar leven. Toen ze drie was, verhuisde ze vanuit Pakistan naar Nederland. Voor haar boeken 365 dagen Nederlander en Hé, lekker ding - 365 dagen vrouw verzamelde ze geestig-gênante anekdotes over wat ze als Nederlander en als vrouw meemaakt. In de theaterspecial 365 DAGEN IK neemt ze ons mee in wat deze met háár doen en hoe ze die gevat pareert. 

‘Borsten bedekken, borsten iets meer tonen. Mannen in de ogen aankijken, de blik neerslaan. Bitch; je sprak de politicus tegen. En je leidinggevende. En je man. Zo doen wij dat hier niet. Wees blij dat je hier woont. In ons land.’ 
Dat wat niet gezegd wordt in Naeeda’s boeken, krijgt alle ruimte in deze theaterspecial.

 

Dashboard Danglers – Take me home

Vrijdag 7 oktober, Theaterconcert  
20.15 uur, €26,00

De voorstelling Take me home is de eerste theaterproductie van The Dashboard Danglers, de nieuwe band van Jaco van der Steen. Na 14 jaar met de Dutch Eagles langs volle zalen te hebben getrokken in binnen- en buitenland vond hij het tijd voor iets nieuws. Dit avontuur gaat hij aan met The Dashboard Danglers. Een band die uitsluitend bestaat uit rasartiesten die als geen ander de countryfeel weten op te roepen! Geboren uit liefde voor het betere country-lied met meerstemmige vocalen.

Het laatste wapenfeit van Jaco met de Dutch Eagles was het album ‘Even Weg’. Een samenwerking met Boudewijn de Groot. De kracht en de pracht van deze samenwerking krijgt een fraai vervolg met The Dashboard Danglers. De muziek die van der Steen voor deze band componeerde past als een handschoen om de, nu Engelstalige, teksten speciaal door Boudewijn geschreven. 

De voorstelling Take me home is een reis naar de eigen muzikale identiteit van de muzikanten. Verhalen bij bekende hits, nieuwe, soms biografische, teksten die leiden tot nieuwe songs met een vertrouwd geluid, vertolkt door topmuzikanten met prachtige stemmen die weergaloos samensmelten. 

Gouden hits van artiesten als Dolly Parton, Kenny Rogers, John Denver en Linda Ronstadt staan hoog in het vaandel en worden op eigen wijze met eerbied voor de traditie gespeeld en afgewisseld met hun krachtige eigen werk. De eigen songs van de band voegen zich gemakkelijk samen tussen de bekende wereldhits. The Dashboard Danglers nemen je mee op een theatraal-muzikale reis. 

 

Vlamousse – Saampies

Vrijdag 7 oktober, Cabaret

20:30 uur, €18,50

 

Saampies is het eerste avondvullende programma van Vlamousse. Na hun afstuderen aan de Koningstheateracademie besluiten Brigitte van Bakel en Maya van As in 2018 saampies verder te gaan. In 2019 wint het duo de allereerste Studentenjuryprijs van het Leids Cabaret Festival. Het Leidsch Dagblad omschrijft hen naar aanleiding daarvan als 'schaamteloos grappige energiebommetjes die prikken op gevoelige plekjes'.

In Saampies benoemt Vlamousse totdat er niks meer te benoemen valt. ‘Maak het bespreekbaar’, is het credo. De angst voor de medemens moet worden doorbroken, excuses moeten gemaakt aan mens, dier en geslachtsdeel, steun betuigd aan minderheden en bovenal moet er geluisterd worden! Geen onderwerp te pijnlijk of Vlamousse smijt het op tafel. Vol goede bedoelingen, maar desalniettemin misplaatst moraliserend, worstelen ze zich door de thema’s van deze tijd. Er moet gewoon het één en ander opgehelderd worden … kunnen we daarna saampies verder. 
‘Prikkelende inhoud... Stevige dosis spelplezier en acteertalent ... Chemie spat ervan af’ schreef Trouw en De Telegraaf oordeelde ‘Vlamousse roeit dapper dwars tegen de stroom in en zet het publieke debat op hilarische wijze op scherp’.

 

Kruimeltje (6-99 jaar)

Zaterdag 8 oktober, Jeugd en Familie Musical

19:30 uur, €25,00

 

Het oer-Hollandse avontuur van Kruimeltje is al bijna 100 jaar een van de meest populaire kinderverhalen. Na de succesvolle tweede film in 2020, is Kruimeltje, nu in een compleet nieuwe versie, eindelijk weer in het theater te zien.

Door de besneeuwde straten ergens in Nederland zwerft Kruimeltje; een vrolijke en ondeugende straatjongen van 10 jaar. Helemaal alleen, op zoek naar zijn vader en moeder. Het enige dat Kruimeltje van zijn ouders heeft is een medaillon, met hun portretjes erin. Ondanks alles blijft hij positief en loopt hij zingend en fluitend de straten door. Dan ontmoet hij Keesie, een stoer meisje dat maar al te graag mee op avontuur gaat. Bij kruidenier Wilkes vindt Kruimeltje, samen met zijn vriend Noor de straathond, eindelijk een echt thuis. Wat schetst zijn verbazing? Zijn vader en Wilkes blijken oude jeugdvrienden te zijn geweest! Zou Wilkes kunnen helpen bij het vinden van zijn vader? Zou hij dan eindelijk niet meer op straat hoeven te leven? Als het eens zo simpel zou kunnen zijn... 

Kruimeltje is een echte feel-good familiemusical gebaseerd op de bekende klassieker van Chris van Abcoude. Een hartverwarmend verhaal over een jongetje, dat samen met zijn vriendinnetje Keesie op zoek gaat naar zijn familie en zijn plek in de wereld. Laat je verwonderen door een musical vol vriendschap, avontuur, leuke liedjes en het volgen van je dromen. 

 

Literair Café Veldhoven: Bart Chabot

Zondag 9 oktober, Theatercollege

14:00 uur, 12,50

 

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die je terugziet in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In Theater de Schalm wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden. 

Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. Hij debuteerde in 1981 met de bundel Popcorn en in 2018 verscheen zijn meest recente, lijvige poëziebundel Hosanna dagen. 

In 1989 debuteerde hij in het theater met Remco Campert en Jan Mulder. Later ging hij op tournee met o.a. Herman Brood, Jules Deelder, Martin Bril en Ronald Giphart. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren. 

Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof. 

In januari 2020 verscheen het lovend ontvangen mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. In 2021 verscheen hartritme, een overrompelend vervolg op mijn vaders hand.

 

Guido Weijers - De Oudejaarsconference 2022

Dinsdag 11 oktober, Cabaret

20:15 uur, €30,00

 

Voor het eerst in de geschiedenis is er iemand die meer dan 10 keer De Oudejaarsconference op nationale TV mag doen. Cabaretier Guido Weijers breekt daarmee een record!

Voor de 11e keer vat de cabaretier met de meest vooruitziende blik, de tijdsgeest pijnlijk grappig samen. Met zijn vlijmscherpe tong en intelligente humor fileert Weijers 2022 tot op het bot. Creatieve hersenspinsels zorgen voor een avond vol slimme doordenkers en hilarische terugblikken. Wat er ook gebeurt, humor is het medicijn. Dus lachen zullen we!

In vreemde tijden moet de hofnar nou eenmaal stevig van zich laten horen. Live is leuker dan op TV. Dus graag tot in het theater!

 

Bodecker & Neander - City Lights

Woensdag 12 oktober, Show

20:15 uur, €23,50

 

In de voetsporen van Marcel Marceau…en dat is meer dan duidelijk. Zonder ook maar één woord te veel te zeggen, creëert dit Berlijnse duo optische illusies, magische verrassingen en fantastische reizen door de tijd.

Volop emoties en muziek. Bodecker & Neander waren podiumpartners en leerlingen van de legendarische Marcel Marceau. Al meer dan 20 jaar spreken hun voorstellingen tot de verbeelding van het publiek en de pers, in meer dan 30 landen. Razendsnel en met veel stijl ontstaan soms poëtische, groteske en dan weer virtuoze scènes op het toneel.

Ga mee op reis naar de met neon verlichte straten, steegjes en buitenwijken van wereldsteden, het perron van een anoniem treinstation of onder het uithangbord van een kleine herberg. City Lights is reisdagboek...een trip om nooit te vergeten.

 

The Kik – hertaalt Eurovisie

Donderdag 13 oktober, Theaterconcert

20:15 uur, €25,00

 

In The Kik hertaalt Eurovisie neemt The Kik een ieder mee langs ouder- en nieuwerwets Eurovisie Songfestival materiaal. Door Dave von Raven eigenhandig hertaald. Origineel en briljant uitgevoerd zoals alleen The Kik dat kan.

Op uitnodiging van Beau van Erven Dorens speelde The Kik op volstrekt eigen wijze bekende Eurovisie Songfestival hits rond de 2021 editie vanuit Rotterdam. The Kik slingerde deze op de spreekwoordelijke band en bracht de vijf hertalingen als een EP uit. Dit smaakte naar meer. Al jaren steekt Dave von Raven zijn fascinatie en liefde voor het bekendste muziekfestival van (in ieder geval) Europa, niet onder stoelen of banken. En dan met name die voor de kwalitatief hoogstaande popsongs. Denk aan Abba, France Gall en aan The Common Linnets. Maar ook aan Dana International en Bucks Fizz. Een muzikale theatervoorstelling doorspekt van (on)gein.

 

Matt Bianco – The Essential

Vrijdag 14 oktober, Theaterconcert

20:15 uur , €29,50

 

De legendarische Britse popgroep Matt Bianco is wereldwijd bekend door hits als Whose Side Are You On?, Half A Minute, Get Out of Your Lazy Bed en Yeh Yeh. In het aankomende seizoen is het veertig jaar geleden dat de band zijn eerste hit scoorde. Een bijzondere mijlpaal die door Matt Bianco bekroond gaat worden met een exclusieve Nederlandse concertserie, in aanloop naar zijn nieuwe album.

Matt Bianco is de band met een nieuw en fris geluid, waarmee jazz destijds zijn intrede deed in de door Britse new wave, ska en punk gedomineerde charts. De bandnaam suggereert dat zij een persoonsnaam is, maar Matt Bianco is een fictief personage dat geïnspireerd is op de wereld van secret agents en dat het concept voor hun muziek en beeldtaal legden.

 

The Dublin Legends

Zaterdag 15 oktober, Theaterconcert

20:15 uur, €28,00

Als The Dublin Legends het podium bestijgen, waan je je binnen een paar minuten in een Irish pub. Het kloppend hart van de Ierse steden en dorpen, waar verhalen over stoere zeebonken, vurige romances en ongelukkige liefdes rond gaan onder het genot van een pint Guinness of een goed glas whiskey.

Geen band kan dat authentieke en aanstekelijke sfeertje met zoveel geestdrift neerzetten als het viermanschap Seán Cannon, Gerry O’Connor, Shay Kavanagh en Paul Watchorn. De echte folk fans kennen de muzikanten wellicht beter onder de legendarische naam ‘The Dubliners’. Die naam verdween toen Dubliners-voorman John Sheahan er in 2012 mee stopte, maar de legende bleef! Net als de waanzinnig lekkere pubsfeer, die de luisteraars stampend en klappend meesleept door opzwepende songs en melancholieke ballades.

The Dublin Legends brengen Ierse folk zoals Ierse folk bedoeld is. Puur en rauw vanuit het hart. Ze hebben geen blinkende decors en special effects nodig om indruk te maken; goede Folk draagt zichzelf. En dat bewijst het begaafde viertal keer op keer als ze met hun enthousiasme en ritme de zaal op stelten zetten. ‘Molly Mallone’, ‘Whiskey in the jar’, Seven Drunken Nights, The Irish Rover en ‘Dirty Old Town’, stuk voor stuk klassiekers die je wel mee móet zingen. Zes jaar na het 50-jarig jubileum van de fameuze Dubliners is die fameuze naam dan wel geschiedenis, maar heeft de band nog geen fractie ingeboet op zijn ongeëvenaarde stijl. Folk met hoofdletters!

 

Lotte Velvet – Ondergrond

Zaterdag 15 oktober, Cabaret

20:30 uur, €17,50

 

Lotte Velvet (1984) won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In haar dystopische cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Door middel van muziek, spoken word en personages geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden.

 

Ton Kas – Best of

Woensdag 19 oktober, Cabaret

20:15 uur, €24,00

 

Ton Kas grapt voor de sterke maag 
Je leest het goed! De beste fragmenten uit de eerdere drie shows gaan de revue nog ‘ns passeren. Maar anders verpakt en aangevuld met kersvers materiaal, want dit wordt een compleet nieuwe show! Dat daar geen misverstand over ontstaat!

Waarom Best of…? Wat denk je zelf? Om ‘t nóg bezopener te maken natuurlijk. Daarom! Want aan de opzet verandert nul komma nul: een totaal mallotige, melige avond opdienen. 
Dus het hele arsenaal aan kleinburgers, mislukte huwelijken, kwellende schoonmoeders, impotente huisvaders, psychiaters, te dikke of juist te dunne wijven, politie-agenten enzovoort wordt weer uit de kast getrokken. Grof en overdreven tot en met! Pure flauwekul, die niemand persoonlijk hoeft op te vatten - óók wel ‘ns leuk, voor de verandering! 
En laat je vooral niet wijsmaken dat mijn kunstje ''meer voor mannen'' is: de vrouwen produceren doorgaans de meeste decibels in de zaal! 
M’n hond zorgt trouwens weer voor de gevoelige snaar, want die snaar van mij lopen ze nog naar te zoeken... 

 

Op zoek naar René – Jubileumshow

Donderdag 20 oktober, Muziektheater

20:15 uur, €32,50

René van Kooten, gevierd musicalartiest èn rockzanger, gaat samen met zijn publiek ‘Op zoek naar René’.

“Echt zonde dat je in musicals zit, want met jouw mogelijkheden zou je ook zanger kunnen worden.”
Deze beschouwing hoorde René eigenlijk net iets te vaak tijdens zijn 25-jarige carrière. 
En als je dan ook nog eens 50 wordt in hetzelfde jaar schreeuwt dit om een zoektocht, een queeste. Want wie is René eigenlijk? De musicalacteur? De rockzanger? Geschiedenisdocent? Of toch die brave huisvader? 
Samen met een wisselende, bekende gastartiest, een swingende, rockende live band én het publiek gaat René op zoek naar het antwoord op deze vragen. In Veldhoven neemt René Lone van Roosendaal mee als gast. 
Zelfspot, humor, bekende liedjes uit René zijn carrière en interactie met de zaal zijn de ingrediënten van een theatershow die eigenlijk met geen enkele andere te vergelijken is. Met als basis de unieke stem en podiumpersoonlijkheid van deze musicalster, die zichzelf van al zijn kanten laat zien. Van musical tot rock en van breekbaar tot dikke party.
René maakt een reis langs zijn eigen (muzikale) herinneringen en voegt uiteindelijk, samen met zijn publiek er een nieuwe, onvergetelijke, aan toe.

 

Jon van Eerd – Zo vader zo zoon

Vrijdag/Zaterdag 21/22 oktober, Komedie

20:15 uur, €30,00

 

Harrie Vermeulen is er weer. En hoe!
Met ‘Zo vader zo zoon’ waait er dit seizoen een wervelwind van dolkomische en hilarische situaties door het theater. Onbetaalbaar grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen, brengen Harrie Vermeulen dit seizoen tot een ongekend komisch hoogtepunt.

Jon van Eerd laat zich wederom van zijn meest grappige kant zien, met aan zijn zijde onder andere Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé.
Harrie Vermeulen woont bij zijn succesvolle zoon in huis. Maar, hoe slim en geslaagd zoonlief ook is in het zakenleven, zo naïef is hij dat privé. Zijn arrogante en zelfingenomen secretaresse is vastberaden junior aan de haak te slaan en daar kan ze de kritische ogen van vader Harrie niet bij gebruiken. Ze haat Harrie en doet er dan ook alles aan om hem het huis uit te krijgen. Er is vast wel een datingsite voor ouderen om hem aan een oud besje te haken.
Maar Harrie zou Harrie niet zijn als hij er geen stokje voor zou steken. Hij laat zich niet zomaar uit het lood slaan. Bovendien heeft hij een veel betere, en vooral lievere vrouw voor zijn zoon op het oog.
Harrie bedenkt een ingenieus plan om de heks in één klap te lozen én tegelijkertijd een leuke schoondochter te krijgen. Hiervoor roept hij de hulp in van een oude, vertrouwde vriend. De twee mannen stellen alles in het werk om de verfoeide feeks flink te laten blunderen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de ogen van junior moeten openen. Een klein duwtje in de goede richting van de lieftallige schone die ze hebben geselecteerd en alles komt vast wel goed; vervelende haaibaai de laan uit, Harrie kan bij zijn zoon blijven wonen en junior wordt zielsgelukkig met de liefste vrouw van de wereld.
Maar die route blijkt niet zonder heel wat drempels, hordes, stoplichten, hefbomen, en andere obstakels. Zeker niet als zoonlief ook nog een aardige duit in het zakje doet!
Voor iedere vader die zich vader voelt en voor ieder kind dat er mee moet leven.

 

Jochen Otten - Zijn stinkende best

Zaterdag 22 oktober, Cabaret

20:30 uur, €19,50

 

Jochen Otten kijkt in dit programma naar zichzelf en zijn eigen generatie. Een generatie die het moeilijk heeft met het niet kunnen inlossen van de veel te hoge verwachtingen en de belachelijke eisen die ze stelt aan het leven. Generatie nix. De patatgerenatie. Een generatie die de scheefgroei niet wil zien, en denkt dat ze overal recht op heeft. Jochen zal zijn stinkende best doen om die bubbel door te prikken.

Zijn stinkende best is een programma waarin Jochen Otten de meest hilarische en treffende stukken uit zijn oeuvre verzameld heeft. Tijdloze grappen, die een nieuwe plek vinden in een verhandeling over het falen van deze tijd. De mens is een soort wensmachine geworden die elke dag zijn eigen tekort schept door te veel te willen! 

 

Muk (2-7 jaar) – De grote Haay

Woensdag 26 oktober, Jeugd en Familie

15:30 uur, €10,00

 

Muk droomt over stippen,
dat doet hij elke nacht.
Zwarte ronde vlekken op zijn vacht.

We kennen Muk allemaal van de vrolijke boekenserie van Mark Haayema en Job van Gelder. Nu is hij ook te zien in het theater!
Muk gaat op zoek naar een tiende stip bij de boerderij. In deze inventieve voorstelling wordt het jonge publiek getrakteerd op een visueel feestje. Door klassiek poppenspel te combineren met moderne techniek als verborgen camera’s, greenscreen en een groot LED-scherm springt de kleine hond van de ene in de andere wonderlijke wereld.
'Muk' is een boekenserie van Mark Haayema en Job van Gelder die de prentenboeken top-10 haalde van de Nationale Voorleesdagen 2021. ‘Muk’ is vertaald in het Duits en het Chinees. Muk kan nogal onhandig zijn, maar zijn aandoenlijke goedwillendheid en zijn open blik op de wereld, maken het een hondje om van te houden. 

 

Inleiding Before After

Donderdag 27 oktober, Musical

19:00 uur, gratis

 

Voorafgaand aan de toneelvoorstelling 'Before After' is er een inleiding in de Lindenzaal. 
De inleiding is van 19.30 uur tot 20.00 uur. De voorstelling begint om 20.15 uur in de Grote Zaal.
De productie vindt als allereerste plaats bij ons in De Schalm. Het decor wordt dan ook voor het eerst opgebouwd in onze zaal waar ze 3 dagen mee bezig zijn. Ook vinden er repetities plaats. Tijdens de inleiding krijg je hier meer informatie over en word je meegenomen in het verhaal van de voorstelling.
De inleiding is gratis toegankelijk, maar het is wel nodig om je aan te melden. 

 

Before After

Donderdag 27 oktober, Musical

20:15 uur, €25,00

 

Wanneer de jonge dertigers Ami en Ben elkaar tegenkomen, herkent zij hem gelijk als haar grote liefde die na een ruzie uit haar leven verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van voor zijn auto-ongeluk. 

Terwijl Ben een nieuw bestaan probeert op te bouwen, probeert Ami het verleden verborgen te houden en zo hun relatie een nieuwe kans te geven. Before After springt heen en weer tussen nu en toen – wat ging er mis tussen hen? En kun je werkelijk opnieuw beginnen? Before After is een intieme musical vol meeslepende ballads - met invloeden vanuit popmuziek, singer-songwriter en akoestische folk.


De jongste producent van Nederland presenteert zijn eerste musical: Before After.  

 
Hij is de jongste musicalproducent van Nederland. Niels van Doormalen (24) van Oatmilk Studio presenteert dit najaar zijn eerste productie: Before After, met live-orkest. Het is een actuele en intieme musical over jonge dertigers en hun worsteling met liefde, identiteit en het doorbreken van patronen. Before After is donderdag 27 oktober te zien in Theater de Schalm in Veldhoven. Kaarten zijn te koop op de website van De Schalm.

Jongste musicalproducent van Nederland 
Oatmilk Studio is opgericht door de 24-jarige Niels van Doormalen. Hij studeerde als eerste Nederlander aan de opleiding Producing for Musical Theatre in Londen en werkte mee aan theatervoorstellingen als Soof- de musical, The Color Purple en de solovoorstelling van Eric Corton: VLUCHT. Hij produceert musicals met jonge creatieven en bereikt daarmee ook een jonge generatie.  Wat zo bijzonder is dat Before After gaat over het krijgen van een tweede kans. Niels: “Het ‘steeds beter’ willen doen is zo’n thema, dat heel erg universeel is voor iedereen maar waar we nooit echt bij stilstaan. Soms is een zeven ook genoeg, in plaats van een negen.”  
 

Een tweede kans voor de liefde 
Wanneer Ami en Ben elkaar tegenkomen, herkent zij hem gelijk als haar grote liefde die plots verdween. Hij herkent haar niet. Sterker nog, hij herinnert zich niets meer van vóór zijn auto-ongeluk. Niet eens wie hij was. Before After springt heen en weer tussen nu en toen. Wat ging er mis tussen de twee? En wat als je een tweede kans krijgt? Kun je werkelijk opnieuw beginnen? Before Afteris een innemende en relevante musical vol meeslepende singer-songwriter ballads over liefde, identiteit en het doorbreken van patronen.  
Bekijk de trailer 

 

Musicaldebuut voor jonge makers 
Nederlands talent Loek de Bakker tekent voor de regie. De Bakker studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht en werkt sindsdien onder meer voor Toneelschuur Producties en NTjong. De Bakker maakt met Before After zijn debuut als musicalregisseur. Niels is trots op dit team: “Stuk voor stuk vakmensen, die vanuit zoveel passie deze voorstelling maken. Vorige week behaalde Studio Dennis vanderBroeck, die het decor voor Before After ontwerpen, een Guiness Book of Record voor het grootste opblaasbare dat werd ontworpen voor de nieuwe collectie van Diesel in Milaan. “Een scenograaf die vooral in de mode en toneel werkt ontmoet de wereld van musical, hoe gaaf is dat?” 
 

Hoofdrolspelers 
De rollen zijn weggelegd voor aanstormend talenten: Coen Bril (25) en Desi van Doeveren (31). Bril schitterde in de films De Slag om de Schelde en De Oost. Desi van Doeveren was te zien in onder meer te zien in Alex Klaassens Showponies. Recent speelde Desi in de musical Diana & Zonen.
De musicals die wij produceren zijn klein, een tikkie brutaal en bieden ruimte voor het artistiek experiment. ‘We willen verhalen brengen over hedendaagse worstelingen en maatschappelijke thema’s. Verhalen waarbij het publiek niet zozeer de zaal verlaat met een pakkend deuntje in het hoofd, maar die mensen ook aan het denken zetten en tot actie inspireren.’, aldus Niels. 

De musical ‘Before After’ is donderdag 27 oktober (Try-Out) te zien in Theater de Schalm in Veldhoven. Een kaartje kost22,50. Meer info en tickets: www.deschalm.com/beforeafter

 

Superjuffie! (5-11 jaar) – De toren van geluid

Zaterdag 29 oktober, Jeugd en Familie

15:00 uur, €15,00

 

Na de Pluim van de Kinderjury en een eigen bioscoopfilm komt Superjuffie naar de theaters gevlogen!

Dit is juf Josje.
Een heel gewone juf. 
Maar kunnen jullie een geheim bewaren?
Nee? Stop dan met lezen!
Ja? Luister dan goed!
Josje is namelijk een heel bijzondere juf.
Ze is Superjuffie!

 

Als er een dier in gevaar is, verandert juf Josje in Superjuffie. Zodra ze een hap van haar krijtje neemt, krijgt ze superkrachten en schiet ze als een tornado door de lucht. Zo redt ze alle dieren net op tijd! Al snel ontdekken haar leerlingen en Hakim, de conciërge, haar bijzondere gave. Gelukkig beloven ze niets tegen de strenge directeur te zeggen. 
Ondertussen gebeuren er hele vreemde dingen in de stadsdierentuin….Komt 
Superjuffies hulp op tijd?
De Superjuffie!-boeken van Janneke Schotveld, met illustraties van Annet Schaap, zijn al lange tijd een groot succes en zijn met vele prijzen bekroond. De makers van De Toren van Geluid zijn Superblij om met Superjuffie een nieuw avontuur aan te gaan. Ze kunnen niet wachten om het verhaal over de lieve en stoere Juf Josje naar de theaters te brengen!

 

Het verhaal van Pieter Konijn (3-8 jaar)

Zondag 30 oktober, Jeugd en Familie

14:00 en 16:00 uur, €19,50

 

‘Het avontuur van Pieter Konijn’ is een grappige, spannende, muzikale en interactieve voorstelling van 60 minuten met Pieter Konijn in de hoofdrol.

Tijdens de voorstelling volgen we het avontuur van Pieter Konijn die verstrikt raakt in de moestuin van meneer Verhoef. Gelukkig wordt Pieter Konijn gered door zijn neefje Benjamin en krijgt hij hulp van een lief roodborstje. Het is een prachtige voorstelling met poppen, in een decor van Joris van Veldhoven.
Aan de kinderen in het theater wordt vooraf gevraagd om een liedje te leren om samen met Pieter Konijn mee te zingen.

 

Lees verder

NIEUWE VACCINATIELOCATIE EINDHOVEN

NIEUWE VACCINATIELOCATIE EINDHOVEN

NIEUWE VACCINATIELOCACTIE EINDHOVEN

GGD Brabant-Zuidoost bouwt nieuwe vaccinatielocatie in Eindhoven

GGD Brabant-Zuidoost is gestart met de bouw van een nieuw vaccinatiepaviljoen. Dit paviljoen wordt in de 2e helft van oktober geopend op de parking van de Antoon Coolenlaan, op hetzelfde terrein als de huidige Covid-testlocatie.

Nieuwe vaccinatielocatie Antoon Coolenlaan “We waren al even op zoek naar een nieuwe vaccinatielocatie in Eindhoven die ons meer capaciteit biedt, goed bereikbaar is en voldoende parkeergelegenheid heeft. Uiteindelijk hebben we besloten om een nieuw vaccinatiepaviljoen te bouwen aan de Antoon Coolenlaan. Daar kunnen we straks zo’n 2.500 inwoners per dag ontvangen. In combinatie met de capaciteit op de XL-locatie in Helmond, breiden we de vaccinatiecapaciteit in de regio flink uit. Wanneer eind oktober de oproep komt voor alle 60- inwoners om zich te laten vaccineren voor de herhaalprik, staan wij daar klaar voor. Het vaccinatiepaviljoen wordt winterproof gebouwd, dat was ook een belangrijke vereiste voor de nieuwe locatie. We kijken ernaar uit om de inwoners hier straks welkom te heten,” vertelt Ellis Jeurissen, Directeur Publieke Gezondheid van GGD Brabant-Zuidoost. 

Verhuizing in de 2e helft van oktober

In de 2e helft van oktober sluit GGD Brabant-Zuidoost de locatie Fellenoord, inwoners kunnen vanaf dat moment hun afspraak in Eindhoven op de Antoon Coolenlaan plannen. Het is nu nog niet mogelijk om een vaccinatie op de nieuwe locatie te plannen. Uiteraard blijft het mogelijk om een afspraak te plannen op de XL-locatie in Helmond. De exacte startdatum op de nieuwe locatie in Eindhoven volgt.

Herhaalprik alleen op afspraak

Inwoners die aan de beurt zijn ontvangen een uitnodiging om een afspraak te maken via www.planjeprik.nl of via het telefoonnummer dat in de uitnodiging staat. Zij krijgen de herhaalprik alleen als ze de basisserie hebben afgerond én als de laatste coronavaccinatie of besmetting meer dan 3 maanden geleden is.

Hier kun je zien wie aan de beurt is om een afspraak te maken: www.coronavaccinatie.nl/herhaalprik. 

Praktische informatie

GGD BZO roept iedereen op om op de afgesproken tijd naar de vaccinatielocatie te komen, het is niet nodig om veel vroeger te komen. Zo voorkomen we samen dat er wachtrijen ontstaan. Verder adviseren we bezoekers om zich te kleden naar het weer.

Vaccinatielocaties

Helmond Haverdijk 11 5704 RC Helmond

Eindhoven Fellenoord (tot eind oktober) Fellenoord 100-180 5611 ZB Eindhoven

Eindhoven Antoon Coolenlaan (vanaf eind oktober) Parkeerplaats Antoon Coolenlaan 5 5644 RX Eindhoven

Bekijk voor actuele openingstijden onze website ggdbzo.nl.

Heb je vragen of twijfels over vaccinatie?

Kijk voor betrouwbare informatie op de website mijnvraagovercorona.nl.

Wil je in gesprek met een onafhankelijke zorgprofessional? Kijk op www.vragenovercorona.nl of bel 0800-135

Lees verder

ELISE VAN AGTHOVEN WINNAAR VELDHOVENSE CULTUURPRIJS 2022

ELISE VAN AGTHOVEN WINNAAR VELDHOVENSE CULTUURPRIJS 2022

ELISE VAN AGTHOVEN WINNAAR VELDHOVENSE CULTUURPRIJS 2022

Elise van Agthoven wint Veldhovense Cultuurprijs 2022

De winnaar van de Veldhovense Cultuurprijs 2022 is weliswaar nog jong maar timmert al stevig aan de weg in de muziekwereld. Ze is enthousiast, veelzijdig en speelt met passie op hoog niveau piano. De jury was unaniem in het uitroepen van de 15-jarige Elise van Agthoven als winnaar en noemen haar een bijzondere, veelbelovende cultuurambassadrice.

 

Over de winnaar

Op 6-jarige leeftijd begon Elise van Agthoven haar pianolessen aan muziekschool Art4U in Veldhoven. Na een auditie werd zij toegelaten tot de talentklas van Art4U. Haar ontwikkeling ging dusdanig snel dat zij als één van de weinigen al op 15-jarige leeftijd cum laude slaagde voor het examen van de muziekschool. Als ambassadrice voor klassieke muziek verlaagt Elise ook de drempel voor concertbezoek voor jongeren. Tijdens het examen in het Muziekgebouw Eindhoven waren veel leeftijdgenoten aanwezig. Elise besloot verder te gaan in de muziek en is onlangs toegelaten tot het Fontys Conservatorium in Tilburg. 

 

In het juryrapport is te lezen over het pianospel van Elise: “Haar spel is te typeren als meeslepend en expressief. Met haar persoonlijke benadering van de muziek neemt zij de luisteraar mee in haar eigen, boeiende klankwereld; ingetogen, gracieus of sprankelend en temperamentvol. Melodische lijnen weet zij altijd smaakvol vorm te geven waardoor het lijkt alsof zij de piano laat zingen. Haar uitstekende techniek stelt haar in staat tot zowel indrukwekkend virtuoos spel als intiem, ingetogen spel, maar staat altijd in dienst van de expressie.”

 

Elise van Agthoven kreeg de prijs op zondag 25 september uitgereikt op het hoofdpodium van het Veldhovense festival CityFest door wethouder Jeroen Rooijakkers.

 

 

Over de prijs
De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. In aanmerking komen personen, organisaties of instellingen die van belang zijn voor het Veldhovense culturele veld. Dit kunnen zowel gevestigde namen zijn als aanstormend talent. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een presentatiemogelijkheid bij één of meerdere culturele instellingen van Veldhoven. Vanaf deze editie is ook een bedrag van € 1.000,- aan de Cultuurprijs verbonden, bedoeld voor verdere ontwikkeling van de prijswinnaar.

De jury bestaat uit Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater de Schalm), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven).
Eerdere winnaars zijn Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015),  Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (postuum) Arie den Braber (2021).

Foto: (v.l.n.r.) Jeroen Rooijakkers, Elise van Agthoven, Hans Sonnemans, Dorine Prinsen en Sjoert Bossers.  Fotograaf: L-Mount media.

 Juryrapport:

De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. De prijs is bestemd voor professionele kunstenaars, groepen of kunst- en cultuurinstellingen. Maar ook veelbelovende jonge talenten en bekende kunstenaars uit de regio komen in aanmerking. De gedachte achter de prijs is dat cultuur niet alleen je eigen particuliere hobby is, maar dat de invloed op het culturele klimaat veel verder reikt en serieus bijdraagt aan een goed woon/werkklimaat voor de samenleving.  Daarmee is deze prijswinnende cultuurdrager een voorbeeld voor het ontwikkelen van je eigen unieke talent en een culturele promotor van Veldhoven en De Kempen.  

De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams en sinds deze editie een geldbedrag van €1.000,-. Daarnaast krijgt de winnaar een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere van de professionele culturele instellingen van Veldhoven. Eerdere winnaars zijn: Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015),  Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (Postuum) Arie den Braber (2021).

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

Kinderboekenweek in de bieb
Woensdag 5 t/m zondag 16 oktober

 

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! en duurt van woensdag 5 t/m zondag 16 oktober. Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks 'De waanzinnige boomhut', maken het Kinderboekenweekgeschenk. Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

 

In de Bibliotheek Veldhoven kun je tijdens de Kinderboekenweek meedoen aan leuke activiteiten. Ook kun je in de bieb terecht voor de Kinderboekenweek-krant vol leestips, een mooie kleurplaat en boekenlegger.

 

DJ Workshop

Kinderen leren de basis van het dj’en. Ze gaan scratchen, mixen en beatmatchen. Wat betekenen alle knoppen? Hoe tel ik de maat? Hoe mix ik twee nummers in elkaar? De deelnemers leren het allemaal.

De workshop wordt op woensdag 5 oktober 2x gehouden, van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.15 uur tot 16.15 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 7 t/m 12 jaar. Meer info en tickets bestellen à € 9,95: www.bibliotheekveldhoven.nl/dj-workshop

 

Kinderboekenweek Bingoshow

Met behulp van een klassieke bingomolen én de nodige hoeveelheid improvisatietheater test bingomaster Mark van der Linden jouw kennis van boeken en schrijvers uit. Een speelse variant op de welbekende bingo, inclusief rijk gevulde prijzentafel.

De Bingoshow is vooral leuk voor kinderen vanaf 6 jaar en wordt op woensdag 12 oktober 3x gehouden, van 15.00-15.30 uur, van 15.45-16.15 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/kbw-bingoshow

Bart Chabot te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 9 oktober, 14.00-16.00 uur in Theater de Schalm
€ 12,50 (regulier tarief) of € 10,- (bibliotheekleden)

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die je terugziet in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In Theater de Schalm wordt hij op zondag 9 oktober geïnterviewd door Mark van der Linden.

 

Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. Hij debuteerde in 1981 met de bundel Popcorn en in 2018 verscheen zijn meest recente, lijvige poëziebundel Hosanna dagen.
In 1989 debuteerde hij in het theater met Remco Campert en Jan Mulder. Later ging hij op tournee met onder andere Herman Brood, Jules Deelder, Martin Bril en Ronald Giphart. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof.
In januari 2020 verscheen het lovend ontvangen Mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. In 2021 verscheen Hartritme, een overrompelend vervolg op Mijn vaders hand en in januari 2023 verschijnt zijn nieuwste roman Engelenhaar.

 

Over Literair Café Veldhoven

Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.


Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Bart Chabot is op zondag 9 oktober in Theater de Schalm. Kaarten kosten € 12,50 (regulier tarief) of € 10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via: www.deschalm.com/bart-chabot

Baby-ochtend
Donderdag 13 oktober, 11.00-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Tijdens de gezellige baby-ochtend ‘Boekjes & Brabbels’ vertelt Monique van de bieb hoe baby’s al kunnen genieten van boekjes en ze verzorgt een passende activiteit voor de allerkleinsten. Jeugdverpleegkundige Yentel van het consultatiebureau beantwoordt alle vragen over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en geeft handige tips. En uiteraard is er voldoende gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen en voor de baby's om met elkaar te spelen. Ook zijn er voldoende faciliteiten om baby’s te verschonen en te voeden. De baby-ochtend is 1x per 3 maanden met steeds een ander thema, in oktober is het thema spraak- en taalontwikkeling.

 

Over Boekjes & Brabbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het heel veel plezier! Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals zoals Boekjes & Brabbels voor 0- tot 1,5-jarigen (1x per 3 maanden) en Boekjes & Babbels voor 1,5- tot 4-jarigen (elke 2e dinsdag van de maand).

 

Praktische informatie

De baby-ochtend is op donderdag 13 oktober van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 1,5 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/brabbels

Leven van je dromen
Donderdag 13 oktober, 19.00-20.30 uur / Deelname gratis na aanmelding

In de interactieve workshop ‘Creëer het leven van je dromen’ vertelt Nienke Terne alles over bewustzijnsontwikkeling, een proces dat kan zorgen voor meer vertrouwen en rust in je leven.

Nienke Terne is coach, holistisch therapeut en transitiebegeleider in het bedrijfsleven. Haar passie is bewustzijnsontwikkeling. Nienke: "Bewustzijnsontwikkeling, ook wel innerlijk werk genoemd, is de manier om de beweging te maken naar vrijheid en overvloed. Ieder individu en elk systeem is gebaat bij een ontwikkeling die van binnenuit ontstaat. De innerlijke strijd maakt plaats voor vertrouwen en rust. Je kunt dankzij bewustzijnsontwikkeling het leven van jouw dromen realiseren! In deze interactieve workshop laat ik je de magie van jezelf en de magie van het leven ervaren."

In begrijpelijke taal legt Nienke de (wetenschappelijke) achtergrond uit van de principes die ten grondslag liggen aan bewustzijnsontwikkeling. Ze vertelt onder meer over universele wetten en neurowetenschappen. Vervolgens maakt ze het proces concreter met aansprekende voorbeelden.

De workshop is op donderdag 13 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/leven-dromen

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Geheimen van Veldhoven

Vrijdag 14 oktober, 14.00-15.30 uur / Deelname gratis na aanmelding

Wiel Berden en Jac van Lieshout van de stichting Geheimen van Veldhoven vertellen in de Bibliotheek Veldhoven over dit historische project. Op de gelijknamige website zijn gebouwen, bijzondere plaatsen en monumenten te vinden die een rol hebben gespeeld of nog spelen in de geschiedenis van de gemeente Veldhoven.

Verder komen op de website de kunst in de openbare ruimte en wandelingen in het buitengebied aan bod. Deelnemers aan de lezing krijgen een tipje van de sluier opgelicht van enkele geheimen. Zo horen ze over verdwenen en weer gebouwde kerken en hun kerkhoven, het Borghoutspark en de vroegere productie van medische hulpmiddelen op de Pietershoek.

In totaal staan er 80 plekken op 11 interactieve (route-)kaarten met veel historische foto’s, video’s, geluidsfragmenten en muziek. De routes kunnen live worden gelopen of gefietst met een tablet of smartphone, eventueel met een geprinte routekaart. Via de computer kan een route ook thuis worden gevolgd. Tijdens de lezing wordt ook kort ingegaan op de 15-jarige voorgeschiedenis van de stichting.

 

Praktische informatie

De lezing is op vrijdag 14 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/geheimen

 

 Succesvol sollicitatie voorbereiden
Donderdag 20 oktober, 10.30-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Loopbaanadviseur Tosca Goes neemt geïnteresseerden mee in een succesvolle voorbereiding van hun sollicitatie.


In de workshop komen onderwerpen aan bod als arbeidsmarktbenadering, CV anno nu, LinkedIn, netwerken, zichtbaar zijn als professional en do's & don'ts.

 

Over Tosca Goes

Loopbaanadviseur Tosca Goes laat je zien wat een goede voorbereiding je oplevert bij een sollicitatie en hoe je je kwaliteiten zichtbaar maakt. Haar specialisme is jobmarketing en zichtbaarheid.

 Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 20 oktober van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/sollicitatie

 

Voorleesmiddag Halloween
Woensdag 26 oktober, 15.00-16.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hun heel veel plezier! Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven elke laatste woensdag van de maand een voorleesmiddag organiseert.

Halloween

Omdat het bijna Halloween is (31 oktober), staat de voorleesmiddag op woensdag 26 oktober in het teken van griezelen. Martijn van de bieb leest voor uit de spannendste griezelverhalen en heeft een passende traktatie voor de kinderen. Dus trek je griezeligste outfit aan en op naar de bieb!

Praktische informatie
De voorleesmiddag is op woensdag 26 oktober van 15.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/halloween

Kracht van de stilte

Donderdag 27 oktober, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 Katrien Verberne heeft jaren in het onderwijs gewerkt, nu is ze NLP trainer. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en  is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.

 

Ze deelt graag haar ervaringen en kennis met mensen die geïnteresseerd zijn in wat stilte met je kan doen. Deelnemers aan de lezing krijgen ook informatie over stilteretraites en eventuele meditatie die daarbij kan horen. Ze ontvangen tips en handvatten voor wanneer ze zelf een keer de stilte op willen zoeken.

 

Praktische informatie

De lezing ‘Kracht van de stilte’ is op donderdag 27 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/stilte

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Spreekuren digitale overheid
Elke dinsdag, 14.00-16.00 uur & elke vrijdag, 10.30-12.30 uur
Entree gratis, aanmelden niet nodig

 

Tegenwoordig is van alles te regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Iedereen die hulp kan gebruiken, kan terecht in de Bibliotheek Veldhoven. De Bibliotheek is namelijk ook een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Tijdens de openingsuren van de Bibliotheek kunnen de vragen gesteld worden aan één van de medewerkers. Zij maken mensen wegwijs op de websites van de overheidsinstanties of verwijzen door naar de juiste organisaties voor hulp.

Bovendien zijn er twee keer per week speciale spreekuren voor vragen over onder meer de digitale overheid. Dan zijn deskundige en hiervoor getrainde vrijwilligers aanwezig die uitgebreid de tijd kunnen nemen voor vragen over bijvoorbeeld het online regelen van belastingen, toeslagen, AOW, uitkering, inburgering, rijbewijs, zorg, studiefinanciering of verkeersboetes. De spreekuren zijn ook bedoeld voor mensen die Nederlands willen leren, beter willen leren lezen, schrijven of rekenen of handiger willen worden met de computer en internet.

 

De inloopspreekuren zijn elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, aanmelden niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/ido of tel: 040-2532901.

 

Lees verder

ONDERZOEK IMPACT CORONA DOOR GGD

ONDERZOEK IMPACT CORONA DOOR GGD

ONDERZOEK IMPACT CORONA DOOR GGD

Start landelijk onderzoek naar impact corona op gezondheid volwassenen

Hoe gaat het met de inwoners van Zuidoost-Brabant na tweeëneenhalf jaar corona? De coronacrisis heeft ieders leven beïnvloed. GGD Brabant-Zuidoost brengt daarom de gevolgen van de coronaperiode op de gezondheid, leefstijl en het welzijn van inwoners van 18 jaar en ouder in kaart. Dit doen we in samenwerking met het RIVM, het CBS en de andere GGD’en.

 

Ongeveer 57.000 willekeurig gekozen mensen worden benaderd om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek. Zij kunnen vanaf 19 september een uitnodiging voor het onderzoek verwachten via de post. De vragenlijst bevat verschillende onderwerpen, zoals gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en corona. Het onderzoek loopt tot begin december.

 

Extra meting

De GGD Gezondheidsmonitor voeren we normaal gesproken eens per vier jaar uit. Nu doen we een extra meting waarbij we ook kijken naar de gevolgen van de coronaperiode. Met de resultaten bekijken we per gemeente wat nodig is om de gezondheid van inwoners te verbeteren.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie of heb je vragen over de GGD Gezondheidsmonitor 2022? Kijk dan op www.ggdbzo.nl/gezondheidsmonitor.

Lees verder

CITYFEST BIBLIOTHEEK VELDHOVEN

CITYFEST BIBLIOTHEEK VELDHOVEN

CITYFEST BIBLIOTHEEK VELDHOVEN

CityFest in de Bibliotheek Veldhoven
Zaterdag 24 én zondag 25 september, 13.00-17.00 uur | Entree gratis

Na drie jaar is het eindelijk weer zover: CityFest in Veldhoven! Dit gratis toegankelijke festival biedt culturele en muzikale optredens voor jong en oud. Ook de bieb bruist weer van de activiteiten!

 

Op diverse locaties in het Citycentrum en bij de culturele partners Art4U, de Bibliotheek Veldhoven, Museum 't Oude Slot en Theater de Schalm genieten bezoekers van (muziek)optredens, theater en andere activiteiten.

Openingstijden de Bibliotheek Veldhoven:

Zaterdag 24 september: 10.30-17.00 uur (activiteiten van 13.00-17.00 uur)

Zondag 25 september: 13.00-17.00 uur (activiteiten van 13.00-17.00 uur)

De Bibliotheekactiviteiten:

Doe-het-selfiebox | za & zo 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Een unieke ervaring voor alle selfiekings en -queens én boekenliefhebbers: ga op de foto met je favoriete boek(en) in ons waanzinnig leuke fotohokje. Kies je favoriete boek(en) uit, voeg er eventueel nog wat verkleedspullen aan toe en stap achter het gordijn van het fotohokje. Na drie foto’s rollen er automatisch twee printjes van je selfie naar buiten.  


Technische doe-activiteiten | za & zo 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Met techniek kun je gave dingen maken! Schuif aan bij de technische doe-activiteiten, georganiseerd door hightechbedrijf ASML. Zo kun je onder meer mooie dingen maken met 3D-pennen, de wereld bekijken door een omkeerbril, leren programmeren met de Beebot en zelf electronica maken met Spektro.


Literaire Bingoshow | za & zo  3x tussen 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Uniek in Veldhoven en de rest van de wereld: de Literaire Bingoshow! Met behulp van een klassieke bingomolen en de nodige hoeveelheid improvisatietheater test bingomaster Mark jouw kennis van boeken en schrijvers uit. Een ludieke variant op de welbekende bingo, inclusief rijk gevulde prijzentafel. Meld je op tijd voor een gratis bingokaart want vol is vol.

 

Verhalen van Annie | za & zo 2x tussen 13.00-17.00 uur | peuters & kleuters
Annie Mulder van Verhalen van Annie en Judie Jochemsen zijn dol op het vertellen en uitbeelden van verhalen en maken daarvan een interactief feestje voor jong en oud. Kom kijken, luisteren en vooral meedoen!

Grimeren | za & zo, 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Ga lekker op de grimestoel zitten en laat je verrassen door de vrolijke dames Jetje en Thecla (zaterdag) en Maskarada (zondag). Zij toveren jou in een mum van tijd om tot jouw favoriete boek- of sprookjesfiguur: een mooie prinses, stoere ridder, Dolfje Weerwolfje, Muis, Kikker, Superman of iets héél anders: jij mag het zeggen.

Scoutingactiviteiten | za & zo 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Op het Minneveld voor de bieb trakteren de scoutingleden van Were Di (zaterdag) en Aloysius (zondag) je op allerlei leuke activiteiten. Kom kijken en meedoen!

Voorleesbus Blikkie | za 13.00-17.00 uur | alle leeftijden
Vergeet de foodtrucks, Blikkie is pas een bijzondere bus! In deze oldtimer genieten kinderen én ouders tijdens het CityFest-weekend van de mooiste voorleesverhalen. Stap binnen en laat je verrassen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/cityfest

 

Lees verder

UITNODIGING STARTBIJEENKOMST KERKENVISIE VELDHOVEN

UITNODIGING STARTBIJEENKOMST KERKENVISIE VELDHOVEN

 

UITNODIGING STARTBIJEENKOMST KERKENVISIE VELDHOVEN

In februari 2021 heeft de gemeente Veldhoven op verzoek van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) en Erfgoedhuis besloten om een kerkenvisie op te laten stellen. Hiervoor is subsidie aangevraagd en toegekend. Monumentenhuis Brabant is gevraagd om de kerkenvisie op te stellen. Een kerkenvisie stelt kerkeigenaren, gemeente en betrokkenen in staat om vooraf na te denken over veranderend gebruik van kerkgebouwen (inclusief begraafplaatsen en kapellen). Dit betreft zowel de buitenkant van het gebouw als het gebruik.

 

Uitnodiging

Graag nodig ik u uit voor de startbijeenkomst Kerkenvisie Veldhoven. U bent van harte welkom op donderdag 29 september 2022 in de Lindenzaal in Theater De Schalm. We beginnen om 19.30 uur.

 

Programma

 • Opening door wethouder Jeroen Rooijakkers
 • Gesprek aanleiding opstellen Kerkenvisie: petitie
 • Introductie Kerkenvisie Veldhoven
 • Visie r.k. parochiebestuur
 • Visie kerkbestuur Immanuelkerk
 • Vervolg proces opstellen kerkenvisie

 

Bij elk onderdeel is er gelegenheid om vragen te stellen en voor discussie.

 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via www.veldhoven.nl/aanmelden. Of bellen naar het algemene telefoonnummer van de gemeente 14 040 en uw naam, het aantal personen en uw e-mailadres (als u het verslag wilt ontvangen) doorgeven.

 

Met vriendelijke groet,

Jeroen Rooijakkers

Wethouder Monumentenzorg

Lees verder

BORDEN OVER STRAATNAMEN VAN ZONDERWIJK

BORDEN OVER STRAATNAMEN VAN ZONDERWIJK

BORDEN OVER STRAATNAMEN ZONDERWIJK 

Bij het plaatsen van de borden bij de straten van Zonderwijk zou een brochure zijn gemaakt van deze borden. Deze zou zijn uitgedeeld aan of te bestellen zijn geweest door de bewoners van Zonderwijk.

Heeft iemand zo'n brochure? Zo ja, mag ik die dan kopiëren?

Jac van Lieshout
Erfgoedhuis Veldhoven

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

"BILJARTVERENIGING DE POMERANS "

"BILJARTVERENIGING DE POMERANS"

Op 16 september houdt de biljartvereniging De Pomerans Veldhoven een open speeldag 3 banden van 10:00 tot 17:00 uur op een Matchtafel van Biljartcentrum "La Carambole" Oortlaan 156 te Veldhoven. Kom eens kennis maken en speel mee. Onze 3 banden specialist lid ondersteunt u, indien gewenst, tijdens het spelen. Voor advies neem contact op met Huub Manders, telefoon 06-12185097. Voor meer informatie, zie internetsite www.stichtingpbb.nl/dpv/

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN AUGUSTUS/SEPTEMBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN AUGUSTUS/SEPTEMBER 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN AUGUSTUS/SEPTEMBER 2022

Ook in de zomer zijn wij druk bezig geweest met erfgoed. Niet alleen met onze vaste werkgroepen en commissies, maar ook met het opzetten van nieuwe commissies. Zo zetten we een campagne op voor de Geheimen van Veldhoven, bereidden we onze ledenvergadering voor en zorgden we dat we weer mee konden doen aan Rabo Clubsupport. Lees meer over deze en andere onderwerpen in deze volle nieuwsbrief!

Steun ons met jouw stem tijdens Rabo Clubsuppport

Vorig jaar konden we mede dankzij jullie bijdragen een topscanner aanschaffen en meer bekendheid geven aan de Geheimen van Veldhoven. Ook dit jaar doen Erfgoedhuis Veldhoven en de Geheimen van Veldhoven weer mee aan de Rabo Clubsupportactie. Voor Erfgoedhuis Veldhoven sparen we nog steeds voor een eigen beamer en projectiescherm die we kunnen gebruiken bij het geven van lezingen. De Stichting Geheimen van Veldhoven spaart voor uitbreiding van de Engelstalige versie.

Hoe steun je ons?

Alle leden van de Rabobank mogen drie stemmen uitbrengen op verschillende verenigingen en stichtingen. Dit kan door in te loggen op de Rabobank-app. Daar te klikken op service, vervolgens op lidmaatschap en dan te klikken op de knop Rabo Clubsupport. 

Geen app? Stemmen kan ook via de website van de bank. Je kunt Erfgoedhuis Veldhoven of Geheimen van Veldhoven invullen in het zoekveld om ons makkelijker te vinden. Alvast hartelijk dank!

Herdenking 17 september

Op 17 september is er op twee locaties een herdenking van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944. Bij het geallieerde bombardement op de eerste dag van Operation Market Garden bij de bevrijding van Zuid-Nederland kwamen 19 burgers om. Uitschakeling van het vermeende geschut rond het vliegveld in de voormiddag werd noodzakelijk geacht, voordat vroeg in de namiddag vliegtuigen met parachutisten zouden overvliegen op weg naar hun dropzone in Son. Het kostte de 19 mensen het leven. Zoals elk jaar wordt dit herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm. Zie hieronder voor het complete programma.
 https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/nieuwsbrief-aug-sept-2022/#programma

Vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp 

Half november komt het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 uit.

Wie voor 15 september het vijfde jaarboek van de Stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken bestelt is verzekerd van een exemplaar en betaalt €17,50 in plaats van €20.

Bestellen kan door vóór 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. jaarboek 2022 en je e-mailadres of huisadres. Het boek is ook te bestellen door vóór 15 september bij Primera in de Kromstraat een bestelformulier in te vullen. Je krijgt dan vanzelf bericht wanneer het jaarboek gepresenteerd wordt. Wacht niet te lang met bestellen en zorg dat je collectie compleet blijft! 

In het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 laten we je weer kennismaken met allerlei echte Veldhovense onderwerpen. We nemen je onder andere mee naar natuurtheater De Wetering, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, slagerij Schats en café de Zwaan. We maken je deelgenoot van de Veldhovense jacht en we ontmoeten een Veldhovense springstier. We besteden aandacht aan een historische brand op de Locht en we geven inzage in het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield. We tonen de klassenfoto van groep 8A, schooljaar 1989/90 van basisschool Op Dreef en daar komen we een Tesla-insider tegen.

Nieuwe commissies

Voor de zomervakantie zijn we gestart met twee nieuwe commissies: archeologie en monumentenzorg. De commissie archeologie houdt zich bezig met opgravingen in onze gemeente. Veldhoven heeft in het verleden veel waardevolle schatten opgeleverd, uniek in ons land.

De gemeente werkt hierin samen met archeoloog Fokko Kortlang van ArchAeO BV. Hij ondersteunt ons bij het formeren van een werkgroep en geeft ons aan wat wij als vereniging kunnen betekenen voor de archeologie. De commissie monumentenzorg heeft als taak om de 33 rijksmonumenten die Veldhoven kent te blijven beoordelen en te bewaken. De grootste taak is echter de zorg voor monumenten die genomineerd zijn als gemeentelijk monument, maar dat nooit zijn geworden.

Heb je interesse om deel te nemen in een van beide commissies, laat het ons weten. Het volgende overleg is op 15 september. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geheimen van Veldhoven

Om meer mensen bekend te maken met de Geheimen van Veldhoven zijn we een campagne gestart. Tijdens het weekend van Monumentendag markeren wij in samenwerking met Museum ‘t Oude Slot verschillende geheimen door afwasbare graffiti op straat aan te brengen. 

Door de bijbehorende qr-code te scannen komen mensen direct bij de informatie over de locaties. Verder organiseren we wandelingen langs enkele geheimen tijdens Cityfest en voeren we campagne op social media en in diverse kranten. Zo hopen we dat steeds meer mensen de interessante en mooie locaties die Veldhoven rijk is ontdekken! Meer informatie vind je op onze site en op monumentendag.nl.

Krantenknipsels

Seniorenbelangen KBO Meerveldhoven  / d’Ekker was in het bezit van ‘een kostbare schat’, waar de organisatie zelf geen plaats meer voor had: een volledig bestand van krantenknipsels over Veldhoven van 1 januari 1968 t/m april 1997. Door attent handelen van voorzitter Jan de Bonth en penningmeester Lia Jansen werd deze schat aan informatie van de ondergang (papierkliko) gered. 

Op 17 augustus overhandigden zij deze unieke verzameling aan secretaris Tiny Leijten en bibliothecaris Leo Loijen. Zo zie je maar: Gooi niet te snel zaken weg, maar neem gerust contact met ons op!

Voor de agenda: ledenvergadering

Op dinsdag 27 september is de halfjaarlijkse ledenvergadering van onze vereniging. Onze leden ontvangen op 16 september de uitnodiging en agenda. 

De vergadering wordt gehouden in gemeenschapshuis D’n Bond, Rapportstraat 29 in Veldhoven-dorp en begint om 19:30 uur.

Voor de pauze kijken we onder meer terug naar de eerste helft van het jaar aan de hand van het beleidsplan 2022-2025 en het activiteitenplan 2022. Ook belichten we de financiële stand van zaken.

Voor niet-leden
Na de pauze (vanaf 20:15 uur) zijn ook niet-leden welkom. Wij presenteren dan onze vereniging, waarbij alle facetten aan bod komen. Wij hopen dan ook vrijwilligers voor onze diverse activiteiten te ontmoeten. Noteer deze bijeenkomst alvast in de agenda als je erbij wilt zijn.

Kerkenvisie

Misschien heb je je wel eens afgevraagd: wat er gaat gebeuren met de kerkgebouwen, die nog maar zelden worden gebruikt voor het doel waarvoor ze destijds zijn gebouwd? De gemeente heeft Monumentenhuis Brabant gevraagd een Kerkenvisie op te stellen die onder meer deze vraag beantwoordt.

Samen met de KBO-afdelingen vraagt Erfgoedhuis Veldhoven hier al geruime tijd aandacht voor. Dus dat is goed nieuws!

Op 29 september vanaf 19:30 uur vindt de aftrapbijeenkomst plaats voor het opstellen van een Kerkenvisie. Wie erbij wil zijn is van harte welkom in de Lindenzaal van De Schalm. De komende tijd volgt meer informatie op de gemeentepagina in het Veldhovens Weekblad.

Werk mee aan ons boek! 

We zoeken nog mensen die mee willen werken aan het straatnamenboek. Wie heeft nog interessante anekdotes voor ons? Weet je iets leuks of wil je meer informatie over het boek? Neem dan contact op met Louis Schats via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN SEPTEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN SEPTEMBER 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN SEPTEMBER 2022

KennisMakers: Tekentaal
Donderdag 1 september, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Caroline Adriaans van Caroline’s Tekencirkel vertelt alles over haar vak en laat deelnemers kennismaken met (mandala) tekenen.

Caroline: "Leer jezelf kennen en beter begrijpen, en vraag jezelf niet meer af: waarom reageer ik nu op deze manier? Door te tekenen en schilderen van onder andere mandala’s maak je verbinding met jouw onbewuste. Want juist daar liggen heel veel antwoorden en jouw eigen wijsheid. Het gaat niet om het maken van een mooie tekening maar juist om te laten zien dat je veel meer bent dan je nu denkt!".


Praktische informatie
De workshop is op donderdag 1 september van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Teken- en/of kleurervaring is niet nodig en materiaal is aanwezig. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/tekentaal

 

Caroline Adriaans

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Stamboomcafé
Zaterdag 3 september, 11.00-13.00 uur

Deelname gratis

 

Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

 

Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk gaat u naar huis met de namen van uw voorouders uit de Franse tijd!

 

En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (afdeling Kempen en Peelland) i.s.m. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. 

 

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 3 september van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

De Bibliotheek Veldhoven doet mee aan Rabo ClubSupport

Rabobank Eindhoven-Veldhoven organiseert in 2022 Rabo ClubSupport en de Bibliotheek Veldhoven doet mee. Stemmers op de Bibliotheek Veldhoven dragen via de VoorleesExpress bij aan meer (voor)leesplezier in Veldhoven.

VoorleesExpress Veldhoven
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Vrijwilligers volgen een training 'interactief voorlezen' en gaan 20 weken lang iedere week bij het gezin thuis voorlezen. Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en zij worden ondersteund door de vrijwilliger om het voorlezen een blijvende plek in het gezin te geven.

Het doel van de Bibliotheek Veldhoven voor de Rabo ClubSupport campagne zijn spel- en leermaterialen die vrijwilligers kunnen gebruiken tijdens hun voorleesbezoeken. Denk hierbij aan spellen die de spraak- en taalontwikkeling stimuleren. Hierdoor wordt een voorleesbezoek voor zowel de vrijwilligers als de gezinnen nóg interactiever en leuker.
En dat zorgt voor meer (voor)leesplezier in Veldhoven.

Stemmen
Iedereen die lid is van de Rabobank regio Eindhoven kan stemmen op de Bibliotheek Veldhoven. Stemmen kan tussen 5 en 27 september. Rabobankleden kunnen stemmen door in te loggen in de Rabobank app. Vervolgens tikken ze op 'Service' en daarna op 'Lidmaatschap'. Via de knop Rabo ClubSupport kunnen zij hun stemmen uitbrengen. Leden kunnen in het zoekveld 'Bibliotheek Veldhoven' intypen om de bieb sneller te vinden. Ook kan gefilterd worden op de plaats waarin de club of organisatie actief is. Rabobankleden die geen Rabobank app hebben kunnen ook inloggen op de Rabobank website en daarna stemmen. 

Over Rabo ClubSupport
Met Rabo ClubSupport biedt de Rabobank kennis, netwerk en financiële ondersteuning aan clubs, stichtingen en verenigingen. Door te stemmen bepalen leden van de Rabobank wie een financiële ondersteuning ontvangt. Stemmen kan van maandag 5 t/m maandag 26 september. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stem

 

Levenstestament
Dinsdag 6 september, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Wie regelt uw zaken als u niet in de gelegenheid bent om uw eigen wil te bepalen?

Wie vertrouwt u voldoende om de bevoegdheid over te dragen, om uw zaken te regelen?

Dat zou u kunnen vastleggen bij een notaris, met een levenstestament. In de Bibliotheek Veldhoven vertelt notaris Jacqueline Siem a Sjoe-Erdkamp van Notarishuys Veldhoven hier meer over. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen.

Praktische informatie
De lezing over het levenstestament is op dinsdag 6 september van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/levenstestament

 

Biodiversiteit bedreigd
Donderdag 8 september, 20.00-22.00 uur | € 2,50


Wat is biodiversiteit, waarom is het belangrijk en wat kunnen we zelf doen ter verbetering? Ecologisch hovenier Peter Bleijs vertelt in de Bibliotheek Veldhoven over biodiversiteit in onze directe omgeving. Samen met het IVN én publiek wordt er gezocht naar oplossingen om de biodiversiteit te vergroten.

 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit gaat over de vele variaties in levende organismen binnen een bepaald gebied, een zogenaamd ecosysteem. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen in zo’n ecosysteem en kijkt daarbij ook naar de interacties tussen deze organismen. Hierbij kun je denken aan hele kleine organismen zoals bacteriën, die helpen met het afbreken van bladeren, tot grote organismen zoals de wolf en de invloed die deze heeft op de andere wilde dieren.


Waarom biodiversiteit?

Het evenwicht tussen al deze organismen is op veel plekken verstoord. Wat zijn de gevolgen van de afname van biodiversiteit in onze omgeving? Naast zorgelijke ontwikkelingen zijn er ook positieve ontwikkelingen. En kunnen we de biodiversiteit ook een handje helpen?


Over Peter Bleijs

Peter Bleijs is ecologisch hovenier en sinds kort met pensioen. Hij is lid van het IVN en heeft zich verdiept in biodiversiteit. Tijdens zijn lezing in de Bibliotheek neemt hij de bezoekers onder meer mee op een (virtuele) wandeling door de Kempen die leidt langs mooie plekken, maar ook naar minder mooie plekken waar de biodiversiteit onder druk staat. In samenwerking met IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem wordt er gezocht naar oplossingen om de biodiversiteit in onze eigen omgeving te vergroten.

 

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst is op donderdag 8 september van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 2,50. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/biodiversiteit of tel: 040-2532901.Foto: Peter Bleijs vertelt in de Bibliotheek over biodiversiteit.
Fotograaf: IVN.

Energie en werk
Vrijdag 9 september, 10.30-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Loopbaanadviseur Carin van Holstein geeft een praktische, inspirerende workshop over het voorkomen van energieverlies op je werk.

Carin: “Heb jij na een dag werken geen zin meer om je hobby nog op te pakken? Geen energie meer voor je sociale contanten of te gaan sporten? Laat staan je huishouden? Wat is er aan de hand? En het allerbelangrijkste: wat kun je eraan doen? Ik neem je mee in een praktische, inspirerende workshop met tips waarmee je direct aan de slag kunt.”

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op vrijdag 9 september van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/energie-werk of tel: 040-2532901.

 

Week van de Loopbaan
Maandag 12 t/m woensdag 14 september & vrijdag 16 september
Deelname gratis na aanmelding

 

Wil jij ontdekken welk werk het best bij je past? Meer energie uit je werk halen? Of zorgen dat je zichtbaar bent op de arbeidsmarkt? In de Week van de Loopbaan (12 t/m 16 september) geven drie Veldhovense loopbaanprofessionals gratis advies en een wandelcoach-sessie.


Professionals met een eigen specialisme

De adviseurs zijn erkend door beroepsvereniging Noloc. Naast een ruime allround ervaring hebben ze ook hun eigen specialismen. Op de website van de Bibliotheek Veldhoven is een overzicht van de adviseurs te vinden en de data en tijdstippen waarop zij aanwezig zijn in de Bibliotheek Veldhoven. Het gratis spreekuur duurt ca. 30 minuten, de wandelcoach-sessie duurt ca. 60 minuten.


Ontdek de voordelen van wandelcoaching

Wandelcoaching in de natuur geeft rust en ruimte en zet aan tot creatief denken, waardoor je makkelijker tot nieuwe inzichten komt. Dit maakt wandelcoaching één van de meest effectieve coachingmethodes. Wil jij de voordelen van wandelcoaching ervaren? Meld je dan aan voor één van de sessies van Carin van Holstein op vrijdag 16 september.

 

Over de Week van de Loopbaan

De Week van de Loopbaan is een initiatief van Noloc waarbij werkenden, werkzoekenden én werkgevers in de gelegenheid worden gesteld om gratis en vrijblijvend loopbaanadvies in te winnen. Noloc wil hiermee landelijk aandacht geven aan het belang van Leven Lang Ontwikkelen én alle vormen van (persoonlijke) begeleiding van mensen en organisaties op de arbeidsmarkt.

 

De spreekuren zijn op maandag 12 t/m woensdag 14 en vrijdag 16 september (op donderdag 15 september is de Bibliotheek Veldhoven gesloten i.v.m. Personeelsdag).

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/week-loopbaan of tel: 040-2532901.

 

Foto: (v.l.n.r.) Loopbaanadviseurs Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein in de Bibliotheek Veldhoven.

Fotograaf: Brigit Strijbos.

Gezonde voeding
Dinsdag 13 september, 11.00-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Lekker en gezond eten staat centraal tijdens Boekjes & Babbels, de gezellige en interactieve bijeenkomst voor jonge kinderen (ca. 1,5- tot 4-jarigen) en hun (groot)ouders. Monique van de bieb leest voor uit ‘Kas en Saar in de moestuin’ van Pauline Oud.

Na het voorlezen is er een speciale gast: Frans van GroenRijk De Heikant. Samen met Frans gaan de kinderen beleven hoe je zelf groenten kunt kweken. En natuurlijk wordt er ook geproefd van al het lekkers!

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals zoals Boekjes & Brabbels voor 0- tot 1,5-jarigen (start in oktober) en Boekjes & Babbels voor 1,5- tot 4-jarigen (elke 2e dinsdag van de maand). Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 13 september van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/moestuin

 

Verklaring van erfrecht
Dinsdag 20 september, 14.00-15.30 uur
Deelname gratis na aanmelding

Het overlijden van een dierbare is een verdrietige gebeurtenis. Er komt ook van alles op de nabestaanden af. De aangifte van overlijden, het organiseren van de uitvaart en ook de nalatenschap moet worden afgewikkeld.
Voor het afwikkelen van de nalatenschap is vrijwel altijd een verklaring van erfrecht nodig. Dit is een verklaring die alleen door de notaris kan worden afgegeven. Maar wat houdt een verklaring van erfrecht precies in? En hoe verder te handelen na afgifte van de verklaring van erfrecht?
Mr. Esther Jaspers-van Mierlo, juriste Personen- en Familierecht, vertelt er alles over. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Praktische informatie
De lezing over de verklaring van erfrecht is op dinsdag 20 september van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/erfrecht

Mr. Esther Jaspers-van Mierlo

KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie, specifieke kennis of vakgebied kan zich aanmelden als KennisMaker om in de Bibliotheek anderen te informeren en inspireren.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Veldhoven in Beeld: Oorlog

September t/m december 2022 | Entree gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden een nieuwe presentatie op het grote aanraakscherm rondom een wisselend thema. De maanden september t/m december staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog in Veldhoven.

Bombardement en dwangarbeid

Vanaf september t/m december komen Bibliotheekbezoekers via Veldhoven in Beeld meer te weten over de Tweede Wereldoorlog in Veldhoven. Speciale aandacht is er voor de slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944, de eerste dag van operatie Market Garden. Hierbij kwamen19 mensen om het leven. Op de plaquette bij het monument ‘Donderslag Bij Heldere Hemel’ staan de namen van deze slachtoffers. De presentatie op de Veldhoven in Beeld-tafel laat ook de gezichten zien van deze mensen.

 

Verder is er onder meer aandacht voor de Veldhovenaren die gedwongen werden te werken in de Mauser wapenfabriek in Oberndorf tussen 1942 en 1945. Dit waren voornamelijk vrijgezelle jonge mannen die werkten als sigarenmaker bij Duc George en Velasques. De kerk schatte het gevaar op zedelijk verval hoog in. Daarom ging er een priester mee en werd voor vertrek een retraite in de (oude) kerk van Meerveldhoven gehouden.

 

Veldhoven in Beeld

De Veldhoven in Beeld-tafel is een groot, interactief aanraakscherm, ook wel ‘multitouchtable’ genoemd. De tafel bevat historische foto’s en filmpjes van en bijbehorende informatie over Veldhoven. Voor de samenstelling en inhoud werken de medewerkers van de Bibliotheek nauw samen met de medewerkers en vrijwilligers van Museum ’t Oude Slot en Erfgoedhuis Veldhoven. Bibliotheekbezoekers krijgen zo een mooi beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Veldhoven.

Praktische informatie

De presentatie op de Veldhoven in Beeld-tafel is tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Veldhoven doorlopend te bekijken. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/oorlog

 

Fotobijschrift:
Dwangarbeiders uit Veldhoven 
kregen voor hun vertrek naar Duitsland een retraite in de (oude) kerk van Meerveldhoven. Foto: Erfgoedhuis Veldhoven.

 

 

Lezingenreeks ‘Gek van geld’
Diverse data en locaties vanaf donderdag 22 september
Entree € 2,50 per lezing | Online deelname gratis

 

Steeds meer mensen krijgen in deze tijden van inflatie te maken met geldstress. Budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het tv-programma ‘Uitstel van Executie’, helpt mensen op weg naar een financieel gezond leven. Vanaf 22 september geeft zij de  lezingenreeks ‘Gek van geld’ in vier verschillende Brabantse bibliotheken. De lezingen zijn ook gratis via livestream te volgen en online terug te kijken.

Volgens Eef van Opdorp heeft een financieel gezond leven alles te maken met psychologie: “Geldkeuzes maken is gedrag. Als je inzicht krijgt in je gedrag, kun je gerichtere keuzes maken. Een financieel gezond leven begint en eindigt immers met zelfkennis.” Uit de verhalen uit Eefs moneycoach praktijk blijkt welke enorme impact geld heeft op ons leven. De mensen die bij haar aankloppen zijn het overzicht helemaal kwijt, maar zodra ze hun relatie met geld verbeteren, groeit hun (financiële) vrijheid.

De reeks lezingen is mede mogelijk gemaakt door Rabobank en diverse bibliotheken in Oost-Brabant: Bibliotheek Dommeldal, BiblioPlus, Bibliotheek De Lage Beemden, BiblioNu en Bibliotheek Veldhoven.

Praktische informatie
Lezing 1: Wat is jouw relatie met geld?

22 september, Bibliotheek Dommeldal (Geldrop)

Lezing 2: Welke geldtype ben jij?
13 oktober, BiblioPlus (Cuijk)

Lezing 3: Aan de slag met je geldzaken
30 oktober, Bibliotheek De Lage Beemden (Gemert)

Lezing 4: Maak jouw geldplan
16 november, Bibliotheek Eindhoven

Tickets op locatie kosten € 2,50, livestream (inclusief terugkijken) is gratis.
Meer informatie en aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/gek-van-geld

 

Eef van Opdorp

 

Uitreiking Veldhovense Cultuurprijs tijdens CityFest


Zondag 25 september, 15.00 uur | Hoofdpodium CityFest | Entree gratis

 

Vorig jaar won Arie den Braber, oud-beleidsmedewerker Kunst en Cultuur en initiatiefnemer van Cult & Tumult, postuum de Veldhovense Cultuurprijs. Wie wint de prijs dit jaar? Dat wordt op zondag 25 september bekend gemaakt tijdens CityFest, de opvolger van het cultureel festival Cult & Tumult.

Over de prijs
De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. In aanmerking komen personen, organisaties of instellingen die van belang zijn voor het Veldhovense culturele veld. Dit kunnen zowel gevestigde namen zijn als aanstormend talent.

De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De winnaar krijgt ook een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere culturele instellingen van Veldhoven. Verder is er vanaf deze editie een bedrag van € 1.000,- aan de Cultuurprijs verbonden, bedoeld voor verdere ontwikkeling van de prijswinnaar.

De jury bestaat uit Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater de Schalm), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven).
Eerdere winnaars zijn onder andere muzikant Bertus Borgers, graffiti artiesten Kaspar en Niels van Studio Giftig en kunstenares Hanneke Hielkema. In 2021 namen Aries vrouw Nelleke en zoon Bowy den Braber de prijs postuum voor hem in ontvangst.

 

Praktische informatie

De uitreiking van de Veldhovense Cultuurprijs is op zondag 25 september om 15.00 uur op het hoofdpodium d’Ekkerplein van CityFest aan de Burgemeester van Hoofflaan en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Foto: (v.l.n.r.) Sjoert Bossers, Dorine Prinsen, Nelleke en Bowy den Braber, Hans van de Looij, Jack Gooyaers en Hans Sonnemans na de uitreiking van de Veldhovense Cultuurprijs 2021 in Theater de Schalm. Fotograaf: Frans Claassen.Lees verder

OPEN DAGEN BILJARTCLUB 'DE DOORSCHIETERS'

OPEN DAGEN BILJARTCLUB 'DE DOORSCHIETERS'

Open dagen biljartclub 'De Doorschieters'

Op  25 – 26 en 28 oktober van 10 .00 tot 17.00 uur

 

Biljartclub 'De Doorschieters', onderdeel van de PVGE Eindhoven, zoekt nieuwe leden. Wij zijn een biljartclub voor mensen boven de 50 jaar, die als doel heeft om recreatief te biljarten.

Wij spelen van maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur in Biljartcentrum 'La Carambole', Oortlaan 156 te Veldhoven. Op maandag en donderdag kunnen we alleen in de ochtend terecht tot 12.30 uur. Wij beschikken over 4 biljarts en 1 matchtafel.

Er is een variabel aanbod. Zo is het mogelijk om op dinsdagochtend deel te nemen aan een interne libre-competitie. De speelsterkte ligt tussen de 1 en 3 gemiddeld. Op woensdagmiddag kan er ook deelgenomen worden aan een 3-bandencompetitie op 2 matchtafels. Beide competities lopen van september t/m april. Op de overige dagen is het 'vrij biljarten' en kunt u spelen met clubleden die dan aanwezig zijn.

Op 25-26 en 28 oktober hebben wij open dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Kom op de open dagen vrijblijvend kijken om kennis te maken en een partijtje te spelen.

 Geïnteresseerden kunnen ook contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of telefonisch met ons secretariaat: 06-57705323

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN AUGUSTUS 2022

Dikkie Dik naar het strand
Dinsdag 9 augustus, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Zon, zee en strand staan centraal tijdens Boekjes & Babbels, de gezellige en interactieve bijeenkomst voor 0- tot 4-jarigen en hun (groot)ouders. Dania van de bieb leest voor uit de verhalenkoffer. Wie komt daar uitgekropen? Dikkie Dik! Dikkie Dik gaat samen met Beer een dagje naar het strand. Overal zand... Het lijkt wel een enorme kattenbak! Na het voorlezen kunnen de kinderen vertellen wat ze allemaal meenemen naar het strand en raden wat er allemaal kruipt op het strand.

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals Boekjes & Babbels. Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 9 augustus van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/strand    

 

KennisMakers: Vrouwen en slavernij in 18e-eeuwse Suriname
Vrijdag 19 augustus, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Hilde Neus woonde tot haar 23ste in Veldhoven, waarna ze emigreerde naar Suriname. Ze werkt op de universiteit en is gespecialiseerd in de Surinaamse geschiedenis en literatuur en in het bijzonder de positie van de vrouw. Tijdens haar bezoek aan Nederland geeft ze in de Bibliotheek van haar geboorteplaats een lezing over vrouwen en slavernij in het 18e-eeuwse Suriname. Uitgangspunt is het levensverhaal van twee heel verschillende vrouwen: een plantagehoudster en een slavin. Over de plantagehoudster schreef zij ook het boek ‘Susanne du Plessis, portret van een slavenmeesteres’.

Praktische informatie

De lezing is op vrijdag 19 augustus van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/slavernij

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Workshop trommelen
Zaterdag 20 augustus, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is een workshop trommelen voor de jeugd door het Gilde Sint Lambertus uit Meerveldhoven. Gildehoofdman Harm Tiersma leert kinderen om op een gildetrom te roffelen. Eerst oefenen op een paar plankjes… En dan het echte werk!


Praktische informatie

De workshop is op zaterdag 20 augustus van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. (Groot)ouders zijn ook welkom om een kijkje te nemen. Deelname is gratis. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/trommelen

 

 

Lees verder

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

INFORMATIEAVOND TALEN VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Grenzeloos leren

Volksuniversiteit regio Eindhoven biedt bijna 20 taalcursussen op diverse niveaus, van Arabisch tot Zweeds. Maak kennis met onze enthousiaste docenten en stel hen al je vragen, bv over het intakeniveau van de cursus die je wenst te volgen. Natuurlijk kunt je op deze avond ook het lesmateriaal inkijken. Kom naar onze:


Informatieavond Talen

woensdag 31 augustus van 19:00-20:30 uur

 

Locatie: St. Joriscollege, Roostenlaan 296, Eindhoven

 

Op deze avond is het ook mogelijk om in te schrijven. Bekijk het totale aanbod op onze website: www.vu-eindhoven.nl

 

Vragen? Bel of mail gerust! Info-vu-eindhoven.nl of 040-7820810 (ma t/m do 10:00-12:30 uur)

Lees verder

WORLD CLEANUP DAY 2022

WORLD CLEANUP DAY 2022

WORLD CLEANUP DAY 2022

 

Op zaterdag 17 september is het World Cleanup Day!
Dat wordt weer een gezellige, mooie en actieve dag. Want deze wereldwijde opschoondag is het perfecte moment om jouw buurt, schoolplein, sport- of bedrijventerrein zwerfafvalvrij te krijgen.


De behoefte om de wereld  zwerfafvalvrij te krijgen wordt steeds groter. Daarom willen we met zo veel mogelijk mensen in actie komen om zwerfafval op te gaan ruimen. Dit is de perfecte kans om te beginnen in jouw eigen omgeving, want je kan (eenmalig) heel gemakkelijk mee doen met de World Cleanup Day 2022.

Ben er snel bij en meld jouw opschoonactie nog voor de vakantie aan. Aanmelden kan tot maandag 5 september 2022. 

Opschoonmaterialen worden verzorgd door jouw gemeente.

Aanmelden kan via: 

https://singuser49c30451.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_0kqGtW7laQLbROu

Doe je mee samen met anderen buiten jouw eigen huishouden? Meld je dan aan als groep!

 

Voor wie is de World Cleanup Day?

Iedereen kan meedoen tijdens de World Cleanup Day. Wil je altijd al graag iets doen tegen zwerfafval? Dan heb je nu geluk! 

Je kan individueel of samen met een groep anderen in actie komen. Ga je zelf (met jouw partner of het gezin) aan de slag? Of motiveer je ook je buurtgenoten, vrienden of collega’s?

Ook scholen ontvangen van ons een uitnodiging om mee te doen.

Maak ook kans op mooie prijzen

Wij vinden dat iedereen een schone en zwerfafvalvrije omgeving verdient. Maar wie zich hiervoor inzet tijdens de World Cleanup Day kan zelfs nog meer verdienen.

Alle deelnemende kinderen krijgen een leuke Afvalbingokaart.
En kom je als groep in actie? Dan speel je zelfs automatisch mee met de Afvalbingo en maak je kans op mooie (geld)prijzen voor de hele groep..

Afvalbingo speciaal voor kinderen

Alle kinderen die meedoen krijgen een leuke Afvalbingokaart! Leer vanalles over zwerfafval en kruis aan wat je allemaal hebt gevonden

Afvalbingo voor groepen met mooie prijzen

 

Met de Afvalbingo maken deelnemende groepen
(met meer dan 5 personen)
ook kans op mooie prijzen!

De World Cleanup Day is een mooie dag om in actie te komen tegen zwerfafval!

Kan jij helaas niet meedoen aan de World Cleanup Day op zaterdag 17 september? Geen ramp! Je kan ook op een ander moment zwerfafval gaan opruimen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen je verder.

 

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2022

Bibliotheek Veldhoven gratis voor iedereen tot 18 jaar

Goed nieuws voor alle jongeren in Veldhoven: per 1 juli 2022 is het lidmaatschap van de Bibliotheek Veldhoven voor iedereen tot 18 jaar helemaal gratis.

Voorheen betaalden jongeren van 13 tot 18 jaar nog een bijdrage voor het (Basis)lidmaatschap. De afschaffing is een landelijke maatregel van het ministerie van OC&W. De Bibliotheek wordt door veel jongeren niet alleen gebruikt voor het lenen van materialen maar ook als een fijne plek waar rustig gestudeerd en gewerkt kan worden. Naast het lenen van materialen biedt het lidmaatschap veel voordelen, zoals toegang tot e-books en luisterboeken, gratis gebruik van computerwerkplekken en korting op activiteiten.

Lid worden kan in de Bibliotheek of online, via de website. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/lidmaatschap

Solliciteren zonder stress
Vrijdag 8 juli, 10.30-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur dicht op de huid. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop vindt plaats op vrijdag 8 juli van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/solliciteren

Boekjes & Babbels: Nijntje in de tent

Dinsdag 12 juli, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Vakantie en lekker spelen staan centraal tijdens deze gezellige bijeenkomst voor 0- tot 4-jarigen en hun (groot)ouders.

 

Monique van de bieb heeft een tentje opgezet en leest voor uit 'Nijntje in de tent'. Het is zomer en Nijntje en haar moeder zetten de tent op. Wat nog leuker is: haar moeder laat het opblaasbadje vollopen en Nijntje spettert er naar hartenlust in rond. Na het voorlezen mogen de kinderen het tentje van Monique ontdekken. Neem je zaklamp mee want het kan donker zijn!

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals Boekjes & Babbels. Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 12 juli van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/nijntje-tent 

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JULI 2022

Because we dance – In2Dance
Zaterdag 9 juli, om 12.00uur (€15,00) en 16.00uur (€16,00)
Zondag 10 juli, om 12.00uur (€15,00) en 16.00uur(€16,00)
Dans

Met de voorstelling “Because we Dance” tonen de dansers en danseressen van In2Dance wat dans voor hun betekent. Jong en oud staan samen op het podium met één grote gedeelde passie, namelijk dans! 


“Because” we dance gaat over hoe “dans” het antwoord is op vragen of situaties uit ons leven. 
Na “Why we dance”, onze voorstelling uit 2019 die antwoord gaf op hoe dans is ontstaan, gaan wij nu onderzoeken waarom onze dansers dansen. 
Van een uitlaatklep voor je emoties tot het kwijt kunnen van je energie… Wat betekent dans allemaal voor ons? 
Wij hebben het aan onze dansers gevraagd en zij delen hun antwoorden graag met het publiek.
Geniet van deze oprechte, ontroerende en vrolijke show!

 

Because we dance - Professional show – In2Dance
Zaterdag 9 juli, Dans
20.15uur, €20.50

Met de voorstelling “Because we dance, professional edition”, gaan de wedstrijdteams van In2Dance de samenwerking aan met professionele dansers en artiesten. 

Samen tonen wij onze gedeelde passie voor kunst in de vorm van dans, acrobatiek en zang. 

“Because we dance” gaat over hoe “dans” het antwoord is op vragen of situaties uit ons leven.
Onszelf uitdrukken door middel van dans, acrobatiek en zang kan verschillende redenen hebben. Passie, vreugde, zelfvertrouwen maar ook liefdesverdriet en jalousie vinden een mooie en kunstzinnige uiting in deze voorstelling.
Geniet van de ongeremde passie van onze dansers en artiesten in deze indrukwekkende show!

 


Top Muziektheater Veldhoven – De Tweedeling
Zaterdag 16 juli, om 15.30uur en 20.00uur
Zondag 17 juli, om 14.00uur en 19.00uur
Muziektheater, €19,00


De wereld is verdeeld. Fake news, propaganda, oorlogen... Het zorgt ervoor dat zelfs onze meest dierbaren recht tegenover ons kunnen komen te staan. Mensen worden gedwongen om een kant te kiezen en worden vervolgens veroordeeld voor die keuze. Echt iets van deze tijd? Of herhaalt de geschiedenis zich. 

In De Tweedeling wordt tweeling Lotte en Anna op jonge leeftijd uit elkaar gehaald. De één groeit op in nazi-Duitsland, de ander in een welgesteld gezin in Nederland. Met Hitler aan de macht, komt er een oorlog tussen hen in te staan. Anna trouwt met een soldaat van Hitler, terwijl Lotte een Joodse vriendin heeft die wordt afgevoerd naar een concentratiekamp. Is het voor Lotte ooit mogelijk om haar Duitse zusje te vergeven? En kunnen de Duitsers zichzelf ooit vergeven?

Zoals altijd bestaat ook deze TOP-musical uit spannende scènes afgewisseld met mooie zang en dans op popmuziek, musicalnummers en eigen geschreven materiaal.Lees verder

WONKA PODIA GAAT THEATER KADO GEVEN

WONKA PODIA GAAT THEATER KADO GEVEN

 

WONKA PODIA GEET THEATER KADO GEVEN

Wonka Podia gaat theater cadeau geven aan 10.000 basisschoolkinderen in de Brainportregio

Wonka Podia – een intensief samenwerkingsverband tussen zes podia in de Brainportregio – gaat in het voorjaar van 2023 gezamenlijk een theatervoorstelling aanbieden aan alle basisschoolkinderen van groep 5 en 6 in hun gemeentes. De intentie van Wonka Podia is deze educatieve theateractiviteit jaarlijks aan te gaan bieden, in de podia of daarbuiten. Voor deze eerste editie is de keus gevallen op de prachtige, fantasierijke buitenvoorstelling De Monteur en Het Meisje van Jeugdtheater Wildpark. Het feestelijke project wordt opgezet in samenwerking met Wildpark en de cultuurcoaches van alle betrokken gemeentes.

Theater voor iedereen
Wonka Podia heeft als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen.. Op verfrissende en eigentijdse wijze, en – waar mogelijk - met gebruik van de nieuwste technologieën wil Wonka Podia ervoor zorgen, dat zoveel mogelijk inwoners uit de Brainportregio kunnen genieten van theater. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Een fantastische theaterervaring brengt een kind veel meer dan alleen een leuke middag. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert, zorgt voor anders leren kijken. Zij gunnen dit elk kind.

Educatief project
De buitenvoorstelling De Monteur en Het Meisje van Jeugdtheater Wildpark kan op het schoolplein gespeeld worden en steeds voor circa 170 leerlingen. Er zullen zo’n 60 buitenvoorstellingen georganiseerd worden, waarmee ruim 10.000 kinderen theater cadeau krijgen van Wonka Podia. Het is daarbij belangrijk dat het geen ‘losse’ voorstelling wordt, maar dat er een voortraject aan gekoppeld is.  Zo komt er een speciale videolesbrief voor de deelnemende basisscholen en in samenwerking met de cultuurcoaches wordt bekeken wat er nog meer mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan verbinding met de muziekles op school of een theaterdocent voor de klas.

Wonka podia 
Wonka Podia is een samenwerking van zes podia in de Brainportregio (red. De Schalm, De Hofnar, De Kattendans, De Cacaofabriek, Het Speelhuis en Het Parktheater) waarbinnen kennis en ervaringen worden gedeeld op het gebied van onder meer techniek, marketing en programmering. Wonka Podia streeft ernaar om podia toegankelijker te maken voor iedereen die dat wil. Thema’s als inclusiviteit, internationalisering en educatie staan dan ook centraal. 
Wonka Podia is één van de 26 Regio Deals Brainport Eindhoven. Regio Deal investeert samen met de regio in het bevorderen van de brede welvaart: leefbaarheid, vestigingsklimaat en economische kracht.

 

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN NIEUW SEIZOEN

De hele maand juli geldt een vroegboekkorting bij Volksuniversiteit regio Eindhoven. 

In de derde week van september start het nieuwe seizoen. Volksuniversiteit regio Eindhoven heeft een breed aanbod met meer dan 200 cursussen. Bijna 20 verschillende talen op diverse niveaus, van Arabisch tot Zweeds, creatieve cursussen en workshops zoals aquarelleren en handlettering, cursussen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling zoals Feng Shui en Gelaatkunde, maar ook kunst en cultuur, geschiedenis, filosofie, bridge, reanimatie, klassieke muziek, wijnkennis, Eetbare planten en wilde medicinale kruiden en nog veel meer.

 

Profiteer de hele maand juli van de vroegboekkorting

Heeft u altijd al een andere taal willen leren? Interesse in filosofie, kunst of geschiedenis? Uw creatieve talenten ontplooien? De hele maand juli geldt een vroegboekkorting van 3%. Neem eens een kijkje op onze website. Er is vast iets bij dat u interessert.

Vragen? Bel of mail gerust! info@vu-eindhoven of 040-7820810. Of kom langs op de Kanaaldijk-Zuid 11, Eindhoven (ma t/m do, 10:00-12:30 uur)

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN JULI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN JULI 2022

Voorinschrijving jaarboek Veldhoven-Dorp

Ook dit jaar is het weer gelukt om interessante Veldhovense onderwerpen te verzamelen voor het samenstellen van een jaarboek voor Veldhoven-Dorp. Dit is mede te danken aan de uitbreiding van de redactie van het jaarboek. Nathalie van Lierop en Fieke Bazelmans hebben zich met veel enthousiasme aangesloten.

De jacht
Wij zijn dan ook trots dat we half november alweer het vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp kunnen presenteren! Het wordt een veelzijdige uitgave met echte Veldhovense onderwerpen, zoals natuurtheater De Wetering, de jacht in Veldhoven, de Veldhovense springstier, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, café de Zwaan, de historische brand op de Locht en herinneringen van Frits Janssen aan Indië. Ook openen we het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield, laten we foto’s van toen en nu zien, klassenfoto’s en nog veel meer. 

Voorinschrijven
Het fullcolour jaarboek 2022 telt ongeveer 160 pagina’s. Het boek is voorzien van een harde kaft en is rijk geïllustreerd. De kosten bedragen € 20, bij voorinschrijving tot 15 september betaal je maar € 17,50. Bestellen kan door voor 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. Jaarboek 2021. Vergeet niet om je e-mailadres of huisadres bij de omschrijving te vermelden bij het overmaken. Voorinschrijven kan ook door vóór 15 september een inschrijfformulier in te vullen bij Primera in de Kromstraat.

Reconstructie: wie helpt?

In 1861 werd Joannes Jacobus Sengers (1833-1895) aangesteld als kapelaan van de Caeciliaparochie in Veldhoven-Dorp. Kapelaan Sengers was een multitasker avant la lettre. Hij zorgde niet alleen voor het zielenheil van de Veldhovense parochianen maar zag in zijn vrije tijd ook nog kans om zich te verdiepen in de parochiegeschiedenis van Veldhoven-Dorp. Aan de hand van de doop- en huwelijksregisters van de Caeciliaparochie reconstrueerde hij vanaf de 17e eeuw meer dan 2000 Veldhovense gezinnen. Het is een indrukwekkend handgeschreven document van ruim 100 pagina’s.

We hebben het document gekopieerd en het zou mooi zijn om er een overzichtelijk Word-bestand van te maken waarvan iedereen gebruik van kan maken.
Heb je tijd en zie je het als een uitdaging om dat te realiseren of wil je meer weten? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het handschrift van kapelaan Sengers is heel goed te lezen en je kunt er alle nodige tijd voor nemen om het document te transformeren tot een handzaam, gebruiksvriendelijk Word-bestand. Wie helpt?

Medewerker knipsel-o-theek

Medewerker Knipsel-o-theek gezocht
We zijn op zoek naar iemand die voor de vereniging een archief van krantenknipsels wil gaan opzetten. We hebben in de loop der jaren uit onder andere het ED en het Veldhovens Weekblad heel veel krantenknipsels over Veldhoven verzameld. Het zou mooi zijn als die overzichtelijk geordend  en in de toekomst verder aangevuld kunnen worden. Heb je zin en tijd hebben om je daarvoor sterk te maken dan zouden we dat erg op prijs stellen. Ja mag dit ook thuis doen op momenten dat het jou uitkomt. Interesse of vragen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een jaar Erfgoedhuis Veldhoven

Op 1 mei was het een jaar geleden, dat de heemkundekringen Zeelst schrijft geschiedenis, Veldhoven-Dorp historisch bekeken en de Stichting Historisch Oerle samen verder gingen als de vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. En wat is dat een goede keuze geweest. We vullen elkaar niet alleen aan, maar we versterken elkaar ook. We hebben 111 leden aan ons weten te binden en zo'n  450 Veldhovenaren blijven op de hoogte van onze activiteiten via onze nieuwsbrief.
We ondersteunden in ons eerste levensjaar onder meer verschillende Veldhovense initiatieven in het kader van Veldhoven 100 met historische informatie. Een hoogtepunt was de de uitgave van het boek Veldhoven 100, van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region dat op de dag van uitgifte al was uitverkocht.
Ook in het tweede jaar blijven de ambities hoog. Gingen we we tot nu toe als bestuursleden vooral zelf aan de slag, we zijn nu druk bezig onze leden warm te maken voor commissies en taken. Wat zou het fantastisch zijn als we daar ook jongeren bij kunnen betrekken.

Over het verleden gesproken

Erfgoedhuis Veldhoven wil een groot aantal levensverhalen van Veldhovenaren vastleggen. De leden van de werkgroep over het verleden gesproken hebben daarvoor een cursus ‘mondelinge geschiedenis’ aan het Huizinga instituut voor Nederlandse geschiedenis gevolgd en starten nu met de eerste gesprekken. Daarvoor zoeken we mensen die kunnen vertellen over het dagelijkse leven in de kerkdorpen vanaf de eerste nieuwbouwwijken. Hoe het werk was in de vaak kinderrijke gezinnen, op de akkers, in de stallen, de winkels, de sigaren-, textiel- of schoenfabriek en op diverse andere plekken.

Wie wil vertellen mag zich daarbij laten begeleiden. We zouden graag nog meer vertellers hebben, waaronder een vroedvrouw. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tentoonstellingen

Op 22 juni werd de tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot afgesloten. We kijken terug op een succesvolle expositie waaraan de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven een belangrijk steentje heeft bijgedragen.

In hetzelfde weekend werd de documentaire ‘Eén stad. Vier gezichten over 100 jaar Veldhoven op DVD uitgebracht. De DVD is voor € 9,95 verkrijgbaar bij Museum ’t Oude Slot, bij Bruna in het Citycentrum en bij Primera en In d’n Olie-Fant in de Kromstraat.

Inmiddels is in ’t Oude Slot op 4 juni de tentoonstelling De Koe met Ruud Spil gestart. Erfgoedhuis Veldhoven heeft voor deze tentoonstelling schetsboeken van stamboekvee beschikbaar gesteld. Het is een bijzondere tentoonstelling waarin de koe op diverse manieren in de kijker wordt gezet. Heel grappig hoe zo’n alledaags dier veel meer te bieden heeft dan je op het eerste gezicht denkt.

De tentoonstelling loopt tot en met 28 augustus.

Ledenvergadering

Noteer de datum voor onze volgende ledenvergadering alvast in de agenda! Op dinsdag 27 september vanaf 19:30 uur komen we bij elkaar in gemeenschapshuis D’n Bond aan de Rapportstraat 29 in Veldhoven. Voor de pauze is de vergadering toegankelijk voor leden en na de pauze ook voor andere belangstellenden. Dan presenteren diverse werkgroepen hun activiteiten in de erfgoedmarkt, zoals de Geheimen van Veldhoven, Over het verleden gesproken, Verbonden Levenslopen, Monumentenzorg, Archeologie, Veldhovens Stratenboek en Kerkenvisie. In een volgende Nieuwsbrief volgt de uitnodiging en gedetailleerde informatie.

Zomersluiting

Helaas zijn er nog maar weinig mensen die de weg naar onze heemkamer weten te vinden. Jammer, want we hebben zoveel te bieden. Wij beseffen, dat de dinsdagavond niet gunstig is, maar wij moeten rekening houden met de openingstijden van de bibliotheek. Wij verwachten dat er in de zomervakantie niet veel belangstelling zal zijn, daarom sluiten we de heemkamer van 15 juli tot 1 september. Na deze periode ben je weer van harte welkom en verwelkomen je met een kop koffie of thee. Bovendien is onze heemkamer voorzien van nieuw meubilair en een groot scherm voor presentaties.

 

Onze heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees verder

GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

 GGD BRABANT-ZUIDOOST TESTLOCATIE EN WEBINAR

GGD BZO opent nieuwe locatie in Eindhoven voor testen én vaccineren

Maandag 20 juni opent GGD Brabant-Zuidoost een nieuwe locatie in Eindhoven, voor testen én vaccineren.

In deze nieuwe locatie, aan de Fellenoord, worden afwisselend testen afgenomen en vaccinaties gegeven.

De huidige vaccinatielocatie in het Beursgebouw sluit op zondagavond 19 juni haar deuren. De testlocatie aan de Antoon Coolenlaan verdwijnt helemaal na 20 juni.

“De huidige aantallen voor testen en vaccineren bieden de mogelijkheid om nog efficiënter te werken. Daarom hebben we gezocht naar een locatie waar we naast testen ook kunnen vaccineren. De oplossing is gevonden in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Fellenoord. De test- en vaccinatielocatie hebben beiden een eigen ingang. Bij de ingang van het bedrijfsverzamelgebouw staat een gastheer namens de GGD die de inwoners naar de juiste ingang verwijst. Ook bij deze nieuwe locatie bieden we onze inwoners de service die ze van ons gewend zijn” aldus de facilitair medewerker die deze verhuizing coördineert.

Op welke dagen kun je terecht in Eindhoven?

• Vaccineren Op maandag, woensdag en vrijdag, kun je met en zonder afspraak terecht van 09.00 uur tot 16.30 uur.

• Testen Op dinsdag, donderdag en zaterdag ben je welkom van 09.30 tot 12.30 uur.

Let op: de eventuele wachtrij is buiten, kleed je naar de weersomstandigheden.

De openingstijden van testen en vaccineren in Helmond blijven ongewijzigd.

Kijk voor alle actuele openingstijden op www.ggdbzo.nl

2 Waar vind je de test- en vaccinatielocatie? Fellenoord 100-180 5611 ZB Eindhoven

De test- en vaccinatielocatie staat ook aangegeven met gele borden van de gemeente.

Bereikbaarheid en parkeren De locatie is goed bereikbaar met het OV, de fiets, lopend of met de auto.

De dichtstbijzijnde parkeergarages zijn Parkeergarage Mathildelaan en Q-Park De Bijenkorf.

Houd tot eind juni rekening met wegwerkzaamheden rondom deze locatie

Slecht ter been? We richten een ‘kiss and ride’ zone in, volg hiervoor de borden.

Deze zijn bedoeld voor mensen die niet mobiel zijn. Op vertoon van je invalidenparkeerkaart kan je begeleider je hier afzetten en daarna een parkeerplek zoeken.

 

GGD Brabant-Zuidoost organiseert webinar ‘Daar gaan ze’

Voor als je kind van groep acht naar de middelbare school gaat.

Op donderdag 7 juli van 20:00 tot 21.15 uur organiseert GGD Brabant-Zuidoost in samenwerking met Novadic-Kentron en Helder Theater een gratis webinar voor ouders als voorbereiding op de overgang van hun kind naar de middelbare school.

“De stap van de basisschool naar de middelbare school is best een grote stap voor ouder en kind, zegt Rosa van den Nieuwenhof, consulent gezondheidsbevordering bij GGD Brabant-Zuidoost. “Een nieuwe levensfase breekt aan en het puberbrein treedt in werking. Dat doet wat met kinderen en hun ouders. Door daar bewust van te zijn, creëer je meer begrip en kun je beter met elkaar (blijven) communiceren. Dit webinar helpt je alvast op weg.” Het programma Tijdens deze interactieve en informatieve ouderavond gaan we in op thema’s als het puberbrein, social media, experimenteren, seksuele ontwikkeling en groepsdruk. Aan de orde komen onderwerpen zoals: Wat betekent deze tijd voor kinderen? Wat hebben ze nodig? Hoe kun je als ouder je kind ondersteunen? Sketches van Helder Theater bieden daarbij meer inzicht. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door Novadic-Kentron en Helder Theater.

Aanmelden en meer informatie Ouders kunnen zich aanmelden en meer informatie vinden onder: https://www.ggdbzo.nl/cursus/webinar-daar-gaan-ze/ 2

Tijdens het webinar kunnen ouders via de chat vragen stellen en ook na het webinar kunnen ouders bij de GGD terecht voor vragen, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na 7 juli is het webinar nog een tijdje terug te kijken door deelnemers.

 

 

Lees verder

LOEK@SUMMER 2022

LOEK@SUMMER 2022

LOEK@SUMMER 2022

 

Beste ouders/opvoeders

  

Stichting LOEK@YOU lanceert vakantieprogramma LOEK@SUMMER 2022 geheel uitgevoerd volgens de richtlijnen van het RIVM. LOEK@SUMMER is een programma speciaal voor kinderen die wat extra aandacht nodig hebben. Voordat we verder vertellen over dit waanzinnig leuke vakantie programma, stellen we ons eerst aan u voor.

Stichting LOEK@YOU is een jonge stichting in Veldhoven welke sinds september 2016 hard aan de weg timmert om het gat tussen school en thuiszitten te dichten. De stichting biedt zorg aan kinderen en ontwikkelt interessante projecten voor kinderen en volwassenen die iets extra's nodig hebben.   

Het aankomende project is LOEK@SUMMER. Het programma van LOEK@SUMMER bestaat uit activiteiten van +/- 3 uur verdeeld over 8 dagen. Centraal in deze activiteiten staan de natuur, rust, bewegen, ontdekken en ontmoeten.

LOEK@SUMMER is een prikkelarm vakantie programma voor kinderen en jongeren die NIET mee kunnen doen aan reguliere zomer vakantieprogramma's uit de regio. De kinderen die meedoen functioneren dus beter in kleine groepjes. Te denken valt aan kinderen en jongeren met autisme & ADHD, hechtingsproblematiek, prikkelgevoeligheid. Iedereen in de leeftijd van 4 t/m 18 jaar kan mee doen. Vaak zijn de activiteiten onderverdeeld in activiteiten voor kinderen tot 10 jaar, kinderen van 10 tot 14 en ouder dan 14 jaar.

 

Sinds het Passend onderwijs worden de scholen veel meer geconfronteerd met kinderen die o.a. met bovengenoemde problematieken te maken hebben. Als school zit u daar bovenop en kunt u wellicht ook dit programma aanbevelen bij ouders en kinderen die dit steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Tijdens LOEK@SUMMER verzamelen we in week 30 en 31 bij op het terrein van Blokhut de Bosbender te Veldhoven. Ook zijn er uitstapjes in de regio Veldhoven gepland.

Kinderen en jongeren kunnen per activiteit inschrijven. Ze kunnen dus kiezen voor activiteiten waarbij de interesse ligt. Men hoeft dus NIET persé alle activiteiten mee te doen.  

 

De groepjes bestaan uit 3 tot 6 kinderen en worden begeleid door onze vele vrijwilligers. Daarnaast zijn er per dag altijd 2 professionals aanwezig. Dit om de veiligheid voor de kinderen en jongeren te waarborgen. Per dagdeel kunnen er dit jaar maximaal 6 a7 kinderen of jongeren aanwezig zijn. Gezien de kleinschaligheid van het project is het verstandig om snel in te schrijven want VOL = VOL.  

Kinderen kunnen online opgegeven worden via: https://loekatsummer2022.eventbrite.nl

 

 

 

Mochten kinderen al eerder aan een leuke activiteit mee willen doen? Kijk op: https://www.facebook.com/groups/loekattalent/ 

En mocht u nog vragen hebben, dan horen we het graag.  

Groeten.

Team LOEK@YOU, werkgroep LOEK@SUMMER 040-3046797 - www.lerenopeigenkracht.nl

 

 

 

"Als ouder van een kind met hechtingsproblematiek dat eerder al heeft meegedaan en die eigenlijk niet aan reguliere vakantieprogramma's mee kan doen want te prikkelgevoelig, kan ik u zeggen dat eerdere deelname aan LOEK@SUMMER een groot succes is geweest. In een klein groepje met gelijkgestemden onder ruime en goede begeleiding heeft hij hele goede ervaringen opgedaan bij LOEK@SUMMER wat er voor zorgt dat hij graag mee doet aan activiteiten. Vanzelfsprekend was dit zeker niet. Dit geldt overigens ook voor de activiteiten die door het jaar heen georganiseerd worden onder de naam LOEK@TALENT".

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JUNI 2022

 

Släpstick – The Roaring Twenties

Donderdag 2 juni, Muziektheater/No Dutch Required

20.15uur, €26,50

 

The Roaring Twenties: Dé onovertroffen, magnifieke, chique, swingende, zingende, roerende, ontroerende, champagne proostende, crème de la antirimpelcrème belevenis van het decennium komt naar ons theater.

 

Een avond als nooit tevoren! Een Jubileumvoorstelling die de gloriedagen van Släpstick even fijnzinnig als elegant laat herleven! Wentel uw wederhelft rond op de buzzing beat van de dansorkesten!

Baad in de pracht en praal van de feestzaal in Jugendstil en zwelg in de decadentie van de upper class…

En ja, wat zou het, als de tafelpoten een beetje wankel zijn? So what, als het orgel op instorten staat? Wat nou, als de kroonluchter aan een paar losse boutjes hangt?

Alles werkt prima! Nee hoor, alles is hélemaal onder controle! Er kan echt hélemaal níks misgaan! Níets kan deze daverende Jubileumavond in de weg staan!

Dus: doe uw feestkleding aan en betreed de rode loper! ‘The Roaring Twenties’ komt naar het theater en u bent van harte uitgenodigd!

Släpstick ontstond in 1997 onder de naam Wereldband en beleeft dit seizoen haar jubileum. Vanwege het 25-jarig bestaan brengt de groep een feestelijke voorstelling. Omdat Släpstick haar gehele publiek in de gelegenheid willen stellen om het Jubileum mee te vieren, geeft zij in ieder theater een Bal. Een voorstelling in de vorm van een feest in de stijl van de jaren ’20 van de vorige eeuw, compleet met rode loper. Een voorstelling die eindigt in een feest met het publiek.

Na het enorme succes van de vorige show die werd omschreven als ‘variété op lachwekkend hoog niveau’ toerde Släpstick de afgelopen jaren niet alleen in Nederland maar ook in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, België en Nieuw-Zeeland. Släpstick won meerdere (inter)nationale prijzen zoals de Johan Kaartprijs (NL), Comedy Award Moers (D) en The Spirit Of The Fringe Award (UK).

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Sportgala 2022

Vrijdag 3 juni, Special

20.00uur, €0,00

 

Het Sportgala Veldhoven wordt jaarlijks georganiseerd in Theater de Schalm. U bent van harte welkom om op vrijdag 3 juni 2022 het Sportgala bij te wonen. De entree is gratis! Tijdens deze feestelijke avond wordt de sportman, sportvrouw en het sporttalent van Veldhoven 2020/2021bekend gemaakt.

 

Kandidaten voor de titel moeten een opmerkelijke sportieve prestatie hebben geleverd, in Veldhoven wonen of lid zijn van een in Veldhoven gevestigde sportorganisatie, die valt onder NOC*NSF of een UDO erkende sportbond of organisatie. Een selectiecommissie, bestaande uit vijf personen, die een sterke relatie met de Veldhovense sport hebben, kiest in iedere categorie drie genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Het Sportgala Veldhoven is bedoeld voor sporters, bestuurders, vrijwilligers en iedereen die de Veldhovense sport een warm hart toedraagt. Het gala wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente en diverse sponsors uit de Veldhovense samenleving.

 

Chris Verlaan – Man in de maak

Vrijdag 3 juni, Cabaret

20.30uur - €17,50

 

“Word autist, word autist het is beter dan verkrachter of zelfmoordterrorist", zong Chris in een uitverkocht Luxortheater in Rotterdam, waarop het publiek hem tot winnaar kroonde. Kom genieten van het debuutprogramma van data-analist Chris Verlaan uit Almere, die glansrijk de jury- én publiekprijs van Cameretten 2018 won. 

De jury van Cameretten schreef: “Hij lijkt geïnspireerd door mensen als Kees Torn en Hans Dorrestijn… Zijn voorstelling heeft een grote grapdichtheid”. Naast de publieksprijs won Chris ook de juryprijs van Cameretten 2018.

In ‘Man in de Maak’ legt Chris de vinger op de zere plek; bij hem, bij u en om ons heen. Soms fijnzinnig, soms bitterzoet maar de liefdevolle klappen zijn altijd doordrenkt met vrolijkmakend cynisme en pessimisme.

 

Verlaans stijl is origineel en tegelijkertijd traditioneel qua vorm, met afwisselend hilarische liedjes en korte verhalen die druipen van zelfspot en cynisme.’

De Volkskrant

 

 

Vocal Works – Kids in concert

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert

14.15 en 16.00uur, €5,50

 

Op zaterdag 4 juni treden de jongste sterren van zangschool Vocal Works op in theater de Schalm. 
Met liedjes van Kinderen voor Kinderen en gezellige popliedjes maken ze er een feestje van!

 

Dana Winner – One Moment

Zaterdag 4 juni, Theaterconcert/No Dutch Required

20.15uur, €31,00

 

Dana Winner reist opnieuw langs de Nederlandse theaters met het theaterconcert One Moment. In deze tour vertelt ze haar persoonlijke en muzikale verhaal, anno 2022. Tegelijkertijd werkt ze aan een nieuw album.

Dana Winner vierde 30 jaar carrière, haar versie van One Moment In Time werd meer dan 100 miljoen keer bekeken en als moeder van een dochter die inmiddels de 22 is gepasseerd, is het hoog tijd voor nieuwe muziek. Op de nieuwe plaat en in de voorstelling zingt ze over de thema’s die vandaag in het leven van de Belgische zangeres spelen. 

Het wordt wederom een emotionele en onvergetelijke avond, waarop vanzelfsprekend ook de grote Nederlandstalige en Engelstalige hits aan bod komen. Dana wordt begeleid door haar vaste muzikanten. 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Bing is jarig (1+)

Maandag 6 juni, Jeugd en Familie

14.00 en 16.00uur, €20,00

 

‘Bing is jarig’ is een vrolijke voorstelling van 60 minuten met nieuwe liedjes van Bing met interactie over de verjaardag van Bing. In de voorstelling viert Bing zijn verjaardag samen met de kinderen in het theater en al zijn bekende vriendjes Coco, Sula, Pando, Amma en natuurlijk Flop. Het hoogtepunt van de voorstelling is het partijtje van Bing, hier zullen al zijn vriendjes verkleed verschijnen. En de kinderen in het theater mogen ook verkleed naar de voorstelling komen!

 

 

Pieter Derks – Uit het niets

Dinsdag 7 juni, Cabaret

20.15uur, €23,00

Daar is hij weer! In zijn vorige voorstelling wist hij het publiek met zijn persoonlijke rode draad te ontroeren, maar ook met scherp engagement bij de les te houden. Niet voor niets werd deze voorstelling genomineerd voor de Poelifinario.

In zijn nieuwe voorstelling Uit het niets stelt hij opnieuw verrassend simpele vragen. Omdat je in ingewikkelde tijden de dingen niet moeilijker moet maken dan ze zijn. Pieter heeft zin om weer los te gaan, met verhalen, grappen, muziek - en wie weet wat er allemaal nog meer tevoorschijn komt.

Tekst, spel en muziek: Pieter Derks

AD | ★★★★★  Pieter Derks brengt prachtige ode aan strijdbaarheid van zijn te vroeg geboren dochter ... zijn persoonlijke rode draad weet hij steeds weer moeiteloos met de actualiteit te verbinden en scherp engagement wordt afgewisseld met luchtigere onderwerpen.

 

NRC | ★★★★★  Voor wat het waard is' van Pieter Derks is flonkerend, ideeënrijk cabaret. ... bij elkaar maakt het Voor wat het waard is tot een flonkerende, steengoede voorstelling, de beste die Derks tot nu maakte.

 

Telegraaf | ★★★★ Pieter Derks laat zich in nieuwe show van zijn intiemste kant zien. ...de voorstelling is duidelijk met zorg opgebouwd en inhoudelijk sterk.

 

De Volkskrant | ★★★★ Pieter Derks stelt prikkelende vragen over de vermarkting van de zorg, het onderwijs en zo'n beetje alles ...zijn kritische bespiegelingen op de thema's van de tijd-zijn specialiteit.

 

Theaterkrant |  Sterke en originele grappen over marktdenken ...maar wat betekent dat voor ons zelfstandige denken en doen? Het is een uitermate prikkelende vraag die Derks voortdurend laat terugkomen in zijn vele verhalen, die hij zoals altijd lardeert met scherpe en originele grappen.

 

Dagblad van het Noorden |  De cabaretier die erbij hoort ...je mag vaststellen dat zijn achtste show vaktechnisch de beste van zijn carrière is.

 

 

Buurman en Buurman (4+) – Buurman en Buurman gaan kamperen

Zaterdag 11 juni, Jeugd en Familie

13.30 en 15.30uur, €19,50

 

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…. 

Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.

Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten 


Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!

De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

 

 

Vocal Works – Jubileumfeest

Zaterdag 11 juni, Theaterconcert

20.00uur, €7,50

 

Op 11 april viert Vocal Works haar 22 jarig bestaan met een spetterende feestavond. Tijdens dit concert treden tieners en volwassen leerlingen op met een live band. Ook zal Saskia met een aantal zangers een duet zingen, o.a. Paul Vredenberg.

 

De band bestaat uit: Bas van Dijk - drums, Ad van Kemenade - gitaar, Erik-Jan van Dijk - gitaar, Pieter van der Zeeuw - bas.

 

 

De Mega Sint Zomer Show

Zondag 12 juni, Jeugd en Familie

10.30uur, €20,00-€28,00

 

VERPLAATSTE SHOW - Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas gaan hun zomerrust onderbreken, en hebben besloten om in mei/juni op het vliegtuig te stappen naar Nederland om de kinderen toch het feest in het theater te geven wat ze verdienen! Het betreffen de verplaatste shows (in een zomers jasje) van de voorstellingen die in de laatste week van de Sinterklaasperiode door de Covid-maatregelen niet door hebben kunnen gaan.

Het wordt een ludieke eenmalige show, waar je bij moet zijn! Sinterklaas is alvast zijn mooiste zwembroek aan het uitzoeken, en Meneer van Driel heeft nog niks door… Dat wordt dus chaos in het theater! ☀️☀️

Dresscode: SUMMER!

Kom je liever in november? Op 29 & 30 november komt De Mega Sint Show 2022 ook naar Theater de Schalm. Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

 

Literair Café Veldhoven: Marieke Lucas Rijneveld - De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zondag 12 juni, Theatercollege

14.00uur, €10,00-€12,50

 

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst 9 literaire prijzen en 4 nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden. 

 

Poëzie
In zijn dichtbundels geeft Marieke Lucas een blik in zijn universum, dat aan de ene kant compleet onnavolgbaar is, maar aan de andere kant ook onmiddellijk herkenbaar. In 2015 debuteerde hij met de bundel Kalfsvlies, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. De bundel Fantoommerrie, die in 2019 verscheen, werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. 

Met zijn nieuwe bundel Komijnsplitsers (2022) zet Marieke Lucas opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt hij wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. 

Romans 
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit. 

In april 2022 verschijnt Het warmtefort; het Boekenweekessay behorend bij de Boekenweek met als thema ‘Eerste liefde’. 

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf. 

 

Over Literair Café Veldhoven 
Op zondag 12 juni is Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven. In de prachtige tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden, bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden. 

De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven organiseren sinds 2018 Literair Café Veldhoven. De edities vinden afwisselend plaats in Theater de Schalm en Museum 't Oude Slot. In de afgelopen jaren hebben we onder andere Ronald Giphart, Heleen van Royen, Griet Op de Beeck, Nico Dijkshoorn en vele enthousiaste bezoekers mogen verwelkomen.

 

 

Tineke Schouten – Dubbel

Dinsdag 14 juni, Show

20.15uur, €39,00

 

Is het leven nu makkelijk of moeilijk? Is het leven nu mooi of lelijk? Dat vraagt Tineke zich al heel lang af. Natuurlijk, in dit prachtige Nederland met onze vrijheden en verworvenheden is het leven meestal mooi en is het perfect uit te houden, maar als je alle ellende van de wereld tot je door laat dringen kun je de boel behoorlijk somber inzien. Voelt best dubbel, toch? En ja, hoe worstelen wij ons met goed fatsoen door dit ‘dubbele’ leven? Voor Tineke is dit gegeven al 40 jaar een grote bron van inspiratie.

Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren. 

Al vierentwintig shows toonde Tineke ons allerlei types, imitaties van beroemdheden met hun eigenaardigheden. En nu voor deze 25ste jubileumshow kan ze niet wachten om jullie weer hartelijk te laten lachen om splinternieuwe types met hun menselijke tekortkomingen. En natuurlijk ontbreken de mooie gevoelige liedjes niet. En beloofd: ook Bep Lachebek komt nog heel even voorbij. Beppie, van buiten en van binnen een brok tragiek. Beppie neemt nog een dubbele wodka, lacht te luidruchtig en ligt ongegeneerd dubbel, dubbel met een dubbele L. Want het leven moet van tijd tot tijd wel gevierd worden. Tijd voor een feestje, hoe moeilijk kan dat zijn? Vanavond is het leven mooi.

 

 

Kiek Veldhoven - Hét fotografie-event voor De Kempen en omstreken

Woensdag 15 juni, Theatercollege

19.30uur, €9,00

 

Het wordt wederom tijd voor een interessante avond voor fotografen uit De Kempen en omstreken. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

 

Gastsprekers
Kiek Veldhoven verwelkomt namelijk niet één, maar twee fotografen op het podium. Er is ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens editie 3 ontvangen we allereerst Marvin Slaats. Muziek is een grote passie van deze Veldhovense fotograaf en zodoende is hij vooral druk met het schieten van beelden op festivals, theaters en allerlei andere podia. Een totaal ander verhaal hoor je later op de avond. Dan staat namelijk natuurfotograaf Jeffrey Van Daele op het podium. Deze energieke Belg richt zich sinds 2015 volledig op de fotografie, is auteur van meerdere educatieve boeken en bracht tevens het fotoboek ‘Exit Africa’ uit. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het digitale magazine Fotokot. 


Interactief
Het blijft niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema (natuurfotografie) van deze avond past. Dit kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Jeffrey Van Daele wordt besproken.

Daarna verrassen we enkele toeschouwers van Kiek Veldhoven met de nodige leuke prijzen. Als slot worden nog tips gegeven voor interessante uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen.

Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen. 

 

 

Koefnoen – Koefnoen Live

Woensdag 15 juni, Cabaret

20.15uur, €30,00

 

Na zestien succesvolle seizoenen op televisie trekken de mannen van Koefnoen nu met hun persiflages, types en imitaties het theater in. Up-to-date en fonkelnieuw materiaal, vertolkt door vertrouwde types als happy single Ipie, stijl en klasse-icoon Nesrin, de luidruchtige corps-studentes Fleur en Madelon, recreatief gebruiker slash sekswerker Annet en het onverwoestbare ANWB-koppel Okko en Eus. 

 

De wereld verandert razendsnel, soms sneller dan we in de gaten hebben. Dingen kunnen niet meer, mogen niet meer en niets lijkt blijvend. Hoe verander je een beetje soepeltjes mee? En wil je dat, durf je dat, kun je dat? Of blijf je liever in een zelfgekozen lockdown zitten bingewatchen naar nostalgische kostuumseries over een begrijpelijke, troostrijke wereld? 

Owen Schumacher, Paul Groot en Jeremy Baker geven in Veldhoven een werkvoorstelling van deze gloednieuwe show. Met script bij de hand en geen idee hoe het gaat worden. Echt de allereerste stappen vanaf de schrijftafel. Verwacht dus geen kant en klare voorstelling, geen decor, geen kostuums. Alleen wat tafels, stoelen en bange acteurs die ‘wat gaan uitproberen’. Met alle gevolgen van dien!  

 

Deze voorstelling is verplaatst van 9 december 2021 naar 15 juni 2022.

 

 

Phil Bee - Blue eyed blues & soul tour

Woensdag 22 juni, Theaterconcert

20.15uur, €24,50

 

Phil Bee speelt al 30 jaar op internationale podia (van Memphis tot Warschau) met zijn blues- en soul gerelateerde bands. Hij won diverse Dutch Blues Awards voor beste zanger, beste CD en beste band.

 

WINNAAR THE VOICE SENIOR 2021!

Het ‘grote mainstream’ en meteen ook miljoenenpubliek heeft kennisgemaakt met Phil Bee in het muziekprogramma ‘We Want More’ (SBS6) waarin hij met zijn band in enkele uitzendingen iedereen, inclusief de voltallige jury die toch niet meteen te boek staat als grote blues en soul adepten, heeft verbaasd. André Hazes was vanaf de eerste noot fan en dat resulteerde in een nauwe samenwerking na de laatste uitzending. De single ‘Need your love so bad’ werd samen opgenomen en door DINO Music uitgebracht. Ook in de 2021 Corona periode was Phil regelmatig te zien bij Veronica Inside en bij het Fieldlab evenement in de Ziggo Dome.

Phil Bee neemt je mee naar de jaren 60/70 met eigen versies van covers én eigen nummers van één van zijn 16 albums. Een vleugje Joe Cocker is nooit ver weg, maar het is veel meer dan dat. Rauw, ongepolijst en ondersteund door een super strakke band van Nederlandse topmuzikanten.

 

 

Wij komme van Zilst - Harmonie L’Union Fraternelle - 150 jaar

Zondag 26 juni, Theaterconcert

14.00uur, €5,50

 

Harmonie L’Union Fraternelle bestaat 150 jaar. Tijdens een feestelijk concert worden herinneringen opgehaald en vanzelfsprekend bekende muziek gespeeld.

Het traditionele nieuwjaarsconcert staat in het teken van het 150-jarig jubileum. Alle orkesten en groepen van de vereniging, groot en klein, zullen hier te horen zijn met veelal bekend werk. Samen met het publiek wordt het verjaardagsfeest gevierd. Met veel muziek, het Zeelster volkslied, veel oude foto’s en mooie verhalen. En natuurlijk worden ook de jubilarissen gehuldigd.

Het jubileum vieren we in verschillende etappes. Naast dit concert staat op het programma onder andere Drums & Beats van de slagwerkgroep, Power of L’UF Summertime en we sluiten het jaar af met Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen. 

 

Lees verder

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

Bent of kent u iemand die altijd pijn heeft en zich afvraagt of er misschien manieren zijn die u kunnen helpen hiermee beter te leren omgaan? Kom dan naar onze lezing over integrale revalidatie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chronische pijn. 

Omgaan met chronische pijn

woensdag 22 juni 19:30 – 21:30 uur

 

Spreker: Prof. Dr. Rob J.E.M. Smeets, revalidatiearts CIR Eindhoven en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan de universiteit Maastricht

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom.

 

Aanmelden: bel vóór 15 juni met onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

Workshop programmeren
Woensdag 1 juni, 15.00-16.30 uur
Deelname € 5,-

 

Veel kinderen vinden het leuk om te gamen, maar weten niet wat er allemaal komt kijken bij het programmeren van een spel. Ze kunnen de basis leren tijdens de workshop programmeren. Hierbij leren ze hoe het programma Scratch werkt en maken een begin met een spelletje.

 

Omdat Scratch een gratis programma is, kunnen ze na de workshop thuis verder gaan. 

Voor deze workshop is alleen basiskennis van een computer/internet nodig. Voorkennis van het programma Scratch is niet nodig. 


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling: "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!".

 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 1 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Entree is € 5,-. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/scratch

 

Schrijfwedstrijd Bibliotheek
Tot 1 augustus 2022

 

De bibliotheek is een bijzondere plek. Je kan er van alles. Van boeken lenen en meedoen aan cursussen tot debatteren. Is de bibliotheek voor jou ook zo bijzonder? Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Bibliotheekblad en vertel ons wat de bibliotheek voor jou betekent.

Meedoen kan in allerlei vormen. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal, gedicht, column, songtekst of rap. De maximale lengte is 1500 woorden. 

Voor wie?

De schrijfwedstrijd is voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Er zijn twee categorieën: t /m 16 jaar en 17 jaar en ouder.

 

Prijzen

De beste 15 inzendingen worden gebundeld in een boek. Van elke categorie ontvangt de winnaar een award en een prijs ter waarde van € 1.000,-. Ook voor de nummers 2 en 3 is er een mooie prijs. Alle inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, met als voorzitter Gerdi Verbeet.

Meedoen

Stuur je inzending vóór 1 augustus 2022 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfwedstrijd

 

 

Workshop ‘Werk vinden met je talenten’
Donderdag 9 juni, 10.30-13.00 uur
Deelname gratis na aanmelding

Veel mensen vinden het lastig om werk te vinden dat echt bij ze past, omdat ze niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het is namelijk de kunst om niet te beginnen bij het zoeken van een vacature maar om de zoektocht te beginnen bij de eigen talenten.

Tijdens de workshop ‘Werk vinden met je talenten’ neemt loopbaancoach Daniëlle Bax deelnemers mee in de vier redenen waarom het veel mensen niet lukt om hun natuurlijke talenten te ontdekken. Verder bespreekt ze drie elementen die talent anders maken dan alleen maar ‘iets goed kunnen’ en een eenvoudig model waarmee deelnemers hun talenten gaan ontdekken.

Aanmelden
De workshop is op donderdag 9 juni van 10.30 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/talenten of tel: 040-2532901.

Loopbaan activiteiten in de bieb
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of meer verdieping in het huidige werk, zijn er de gratis loopbaan activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven.
Naast diverse workshops zijn er elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand van 12.30 tot 14.30 uur gratis loopbaan spreekuren. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaan of tel: 040-2532901.

Loopbaancoach Daniëlle Bax geeft de workshop ‘Werk vinden met je talenten’ in de Bibliotheek Veldhoven.

Foto: Brigit Strijbos.

BoekStartdag
Zaterdag 11 juni, 10.30-15.30 uur

Op zaterdag 11 juni 2022 organiseert BoekStart samen met de bibliotheken voor de tweede keer een landelijke BoekStartdag voor (ouders van) baby’s. Ook in de Bibliotheek Veldhoven wordt aandacht besteed aan de BoekStartdag.

De jeugdafdeling is hiervoor extra feestelijk ingericht en alle Veldhovense baby's die op zaterdag 11 juni lid worden van de Bibliotheek, krijgen naast het BoekStart-koffertje nóg een leuke attentie (zolang de voorraad strekt). 

Over BoekStart
Kinderen genieten al vanaf heel jonge leeftijd van boekjes. Samen plaatjes kijken en samen praten of zingen is goed voor de taalontwikkeling. Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan BoekStart!

BoekStart is een landelijk project waarbij bibliotheek, gemeente en consultatiebureau samenwerken. Ouders ontvangen automatisch vanuit de gemeente een brief met BoekStart waardebon wanneer hun baby een aantal maanden oud is. Met deze bon kunnen ze een gratis BoekStartkoffertje met inhoud ophalen in de bibliotheek. Bovendien wordt in de bibliotheek elke maand de bijeenkomst Boekjes & Babbels gehouden voor kinderen van 0 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/boekstart

 

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven
Zondag 12 juni, 14.00-17.00 uur in Museum ’t Oude Slot

Entree € 12,50 / € 10,- (bibliotheekleden)

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Over de schrijver
Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.

Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur, het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas

Foto: Marieke Lucas Rijneveld. Fotograaf: © Jouk Oosterhof.

 

Spreekuren hoogsensitiviteit
Dinsdag 14 juni, 14.00-16.00 uur en donderdag 16 juni,
18.00-20.00 uur. Deelname gratis na aanmelding

 

Vraag jij je af of je hoogsensitief bent? Of ben je hoogsensitief, maar loop je tegen moeilijkheden aan? Kom dan tijdens de Week van de HSP (13 t/m 19 juni) naar het spreekuur van coach Sandra van der Burgt en krijg persoonlijk advies.

 

Sandra van der Burgt is coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze begeleidt hoogsensitieve personen (HSP) bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze leren, in verbinding met zichzelf en de ander, verantwoorde keuzes te maken, waardoor zij zich ontspannen en energiek voelen, zonder zich te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.

 

Praktische informatie en aanmelden
De spreekuren zijn op dinsdag 14 juni tussen 14.00 en 16.00 uur en op donderdag 16 juni tussen 18.00 en 20.00 uur. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden bij Sandra via Meld je vooraf met je voorkeursdatum aan bij Sandra via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/spreekuur-hsp

 

Jeugdboekenclub van start in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis

 

Boekentips uitwisselen, leeftijdgenoten ontmoeten en praten over boeken: de 12-jarige Sammer Musa uit Veldhoven ziet het helemaal zitten. Ze wil graag, in samenwerking met de Bibliotheek Veldhoven, een jeugdboekenclub oprichten. Elkaar ontmoeten en leesplezier staan hierbij voorop.
Zelf houdt Sammer erg van de spannende boeken van Mel Wallis de Vries maar ook Harry Potter en biografieën van bekende personen leest ze graag.

Bibliotheekmedewerker Mark van der Linden gaat de jeugdboekenclub begeleiden: “We hebben veel zin om te starten en denken aan bijeenkomsten die elke vier of zes weken plaatsvinden. Het is laagdrempelig en vrijblijvend. Iedereen kan komen, ongeacht het leesniveau, en het is gratis.”


Om te starten is het natuurlijk van belang om een groepje enthousiaste jongeren te verzamelen. Jongeren die interesse hebben, kunnen zich aanmelden bij de Bibliotheek Veldhoven via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., telefonisch: 040-2532901 of aan de balie tijdens openingsuren.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/jeugdboekenclub

 

 

 

KennisMakers: Verlaag je stress
Dinsdag 21 juni, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Sandra Bijl vertelt wat stress is en vooral wat het doet in je lichaam. Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we er niets mee doen? Ze vertelt over de effecten van stress op de korte en lange termijn. En waar komt stress eigenlijk vandaan? Waarom heeft de één wel stress en de ander totaal niet terwijl de situatie hetzelfde is? En hoe zit dat dan met een trauma? Sandra geeft daarbij inzicht in hoe wij zelf in elkaar steken en hoe ingewikkeld dat eigenlijk is.


De techniek EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is zo’n 5.000 jaar geleden ontdekt en gebaseerd op het Chinese meridiaansysteem dat door ons lichaam heen loopt. Dit systeem wordt door kloppen op bepaalde punten weer in balans gebracht. EFT is één van de belangrijkste technieken van Power Tapping die Sandra gebruikt. Tijdens de workshop leren deelnemers de techniek en ervaren zelf wat het voor hen doet. 


Praktische informatie

De workshop is op dinsdag 21 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/eft

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Demonstratie vendelen
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is de demonstratie vendelen door het Sint Caecilia Gilde Veldhoven. Vendelier René Smetsers laat in volledig gildeornaat zien hoe je moet vendelen. Speciaal voor kinderen is er een kleinere vlag om de grondbeginselen van het vendelen te leren.
Er komt veel meer bij kijken dan je denkt!

Praktische informatie

De demonstratie vendelen is op woensdag 22 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/vendelen  

 

Kindervoorstellingen van Verhalen van Annie
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Annie Mulder van Verhalen van Annie speelt in de Bibliotheek Veldhoven twee leuke voorstellingen voor kinderen: Mannetje Tak om 15.00 uur en Hans Worst om 16.00 uur, met Judie Jochemsen. Kom gezellig kijken, luisteren en meedoen!

In de eerste voorstelling raakt Mannetje Tak zijn huis, zijn boom, kwijt. Een spannend avontuur begint in lente en gaat door in de zomer, de herfst en zelfs tot in de winter.
Samen met Judie Jochemsen speelt Annie daarna de voorstelling Hans Worst, een vrolijke vertelling over een bijzondere hond. Hans Worst houdt niet zoveel van worstjes en gehaktballetjes, hij is vooral dol op de zoete lekkernijen van de bakker. De bakker zoekt een hulpje. Hans Worst wil wel heel graag dat mooie baantje, maar de bakker denkt daar anders over. Tot die ene noodlottige dag…

 

Praktische informatie

De voorstellingen zijn van 15.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis. Meld je wel vooraf aan voor één of beide voorstellingen om verzekerd te zijn van een plekje: www.bibliotheekveldhoven.nl/tak en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/worst

Kindervoorstellingen van Verhalen van Annie
Woensdag 22 juni, 15.00-16.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Annie Mulder van Verhalen van Annie speelt in de Bibliotheek Veldhoven twee leuke voorstellingen voor kinderen: Mannetje Tak om 15.00 uur en Hans Worst om 16.00 uur, met Judie Jochemsen. Kom gezellig kijken, luisteren en meedoen!

In de eerste voorstelling raakt Mannetje Tak zijn huis, zijn boom, kwijt. Een spannend avontuur begint in lente en gaat door in de zomer, de herfst en zelfs tot in de winter.
Samen met Judie Jochemsen speelt Annie daarna de voorstelling Hans Worst, een vrolijke vertelling over een bijzondere hond. Hans Worst houdt niet zoveel van worstjes en gehaktballetjes, hij is vooral dol op de zoete lekkernijen van de bakker. De bakker zoekt een hulpje. Hans Worst wil wel heel graag dat mooie baantje, maar de bakker denkt daar anders over. Tot die ene noodlottige dag…

 

Praktische informatie

De voorstellingen zijn van 15.00 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis. Meld je wel vooraf aan voor één of beide voorstellingen om verzekerd te zijn van een plekje: www.bibliotheekveldhoven.nl/tak en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/worst

 

KennisMakers: Erfbelasting
Dinsdag 28 juni, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Benieuwd wat je allemaal kunt doen om belasting te besparen? Kandidaat-notaris Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt er alles over.

 

Tijdens de lezing wordt vanuit een notariële invalshoek gekeken naar de belastingen, waarbij de nadruk ligt op het besparen van erfbelasting en schenkbelasting. Wist je dat je door slimme bepalingen in het testament of door middel van een goed schenkingsplan veel belasting kunt besparen? Kandidaat-notaris Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt je graag meer hierover. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen. 


Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 28 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/erfbelasting

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Voorleesmiddag: Vakantie
Woensdag 29 juni, 15.00-15.45 uur
Deelname gratis

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier! 

Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven regelmatig voorleesactiviteiten organiseert, zoals de maandelijkse voorleesmiddag. Deze maand leest lees- en mediaconsulent Martijn van de Bibliotheek Veldhoven voor uit boeken over vakantie. Na het voorlezen leren kinderen leuke spelletjes voor onderweg.

Praktische informatie
De voorleesmiddag over vakantie is op woensdag 29 juni van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel even aanmelden. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag

Lees verder

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

DE KOE met Ruud Spil

Van 4 juni t/m 28 augustus is in Museum ’t Oude Slot te Veldhoven de expositie ‘DE KOE met Ruud Spil’ te bewonderen. Zijn schilderijen, tekeningen en grafisch werk wordt gepresenteerd
in combinatie met museale objecten uit de veeteelt uit de eigen collectie van museum ’t Oude Slot.                                        

Ruud Spil (1961 Zwaag) studeerde aan de Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een bevlogen schilder van vee en maakt veelal persoonlijke portretten van koeien. Geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland zit 'de koe' hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platte­land. Tegelijkertijd documenteert Spil met het vastleggen van Oudhollandse koeienras­sen en (grup-)stallen het Nederlands agrarisch erfgoed.

De schilderijen van Ruud Spil bevinden zich in particuliere verzamelingen, bedrijven, musea en overheid in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vrij werk werk in opdracht. "Ik wil dat je de koeien gaat horen en ruiken als je naar mijn schilderijen kijkt. Dat je de aanwezigheid van een koe bijna letterlijk gaat ervaren. Het liefst schilder ik ter plekke en zit ik de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.", aldus Ruud Spil.

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum. Adres: Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6  te Veldhoven. Reguliere openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.  Meer info: www.museumoudeslot.nl

Het liefst schildert Ruud Spil ter plekke en zit hij de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.

Lees verder

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 12 juni, 14.00-17.00 uur | Museum ’t Oude Slot | € 12,50 / € 10,-

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.
Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur, het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas

Foto: Marieke Lucas Rijneveld. Fotograaf: © Jouk Oosterhof.

Lees verder