• Foto 1 homepage slider
 • Foto 2 homepage slider

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF 6 2024

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF 6 2024

logo erfgoedhuisveldh

Fotocollectie Ad van Run

Bij het Erfgoedhuis bewaren we een uniek fotoalbum van wijlen Ad van Run. Eind jaren 70 en begin jaren 80 fotografeerde hij panden die op de nominatie stonden om gesloopt te worden en het aloude akkerlandschap dat teloor zou gaan bij de groei van Veldhoven. Niet van alle foto’s is bekend waar ze genomen zijn. Wie zou ons willen helpen dit te achterhalen? Neem contact op via de link of bel Louis Schats op 040-2053276. https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/06/10/fotoverzameling-ad-van-run/

Ad v Run

90 jaar vrijwillige brandweer

Brand! De één kijkt gefascineerd toe, de ander met afschuw. Zeker als je eigen hebben en houden in vlammen dreigt op te gaan. Voor de vrijwilligers van de Veldhovense brandweer betekent het al 90 jaar onmiddellijk paraat zijn als er hulp geboden moet worden. In de jaren 30 nog met de brandspuit, nu ook met een reanimatievoertuig en een hoogwerker. Als de pieper gaat, moet je alles meteen uit je handen laten vallen en in actie schieten. https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/06/10/90-jaar-vrijwillige-brandweer/

Brandweer

Oude jaargangen te geef

Wij hebben een aardige collectie oude jaargangen van Campinia en Brabants Heem. Campinia bevat een schat aan informatie over onder andere Veldhoven en zijn bewoners, Brabants Heem is een tijdschrift voor archeologie, geschiedenis en volkskunde. Heb je interesse voor deze (gratis) periodieken, stuur ons dan een mailtje Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veldhoven herkend

In april zijn we in het Veldhovens Weekblad de rubriek ‘Veldhoven herkend?’ gestart. In deze rubriek plaatsen we steeds een foto  van de verenigingen en organisaties die dit jaar een jubileum vieren. De lezer wordt uitgenodigd een bij de foto geplaatste vraag te beantwoorden en in te sturen. We kregen het verzoek om de juiste antwoorden voortaan op onze website te plaatsen. Ze zijn te vinden onder op onze website als je in de menubalk 'Witte gij’t nog?' opzoekt

Onderweg!

Open monumentendag

Open Monumentendag gebruikt dit jaar de slogan ‘onderweg’. Onderweg refereert aan het op reis zijn van A naar B, het letterlijk in beweging zijn en de transformatie van oud naar nieuw, verleden naar heden. In een samenwerking met Museum ’t Oude Slot zijn we begonnen om een gevarieerd programma samen te stellen voor zondag 15 september. In het museum zelf, maar vooral ook onderweg. Meer hierover in de volgende nieuwsbrief.

 

Heemkundetip

In Kempenmuseum De Acht Zaligheden in Eersel beleef je hoe het leven van de arme Kempische keuterboer in 100 jaar is veranderd. Via smokkelaar en sigarenmaker tot ondernemer in de slimste regio van Nederland. Op de website van het museum vind je er mooie videoverhalen over. Of bekijk nu de expositie ter gelegenheid van het 100e geboortejaar van de Eerselse fotograaf Gaston Remery met foto's van het Brabantse landschap en plattelandsleven. https://www.achtzaligheden.nl/kempen/over-het-museum/in-de-pers/

Kempenmuseum

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2024 Erfgoedhuis Veldhoven

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2
5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JULI 2024

Vakantielezen

1 juli t/m 18 augustus

Deelname gratisVakantielezen is het zomerprogramma van de bibliotheek om het lezen in de vakantie stimuleren bij beginnende lezers. Fenna Ramos, bekend van NPO Zappelin, is deze vakantie de reisleider.

In de Bibliotheek Veldhoven kunnen kinderen het Vakantielezen invulboekje ophalen en meedoen aan een speurtocht. Hiermee maken ze  kans op een mooi boekenpakket. Vakantielezen is van 1 juli t/m 18 augustus. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/vakantielezen-2024

Boekjes & Babbels

Dinsdag 9 juli, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmeldingBoekjes & Babbels is een leuke én leerzame bijeenkomst voor kinderen van ca. 1,5 tot 4 jaar met voorlezen, opvoedtips en regelmatig speciale gasten. Schuif gezellig aan!

Op dinsdag 9 juli leest Monique van de bieb voor uit het boek 'Wat een vragen!' waarbij ze de kinderen stimuleert om hun fantasie te gebruiken. Daarna mogen ze die fantasie omzetten in een tekening. 

Over Boekjes & Babbels

Boekjes & Babbels is elke tweede dinsdag van de maand met elke keer een ander thema en prentenboek waaruit voorgelezen wordt. Ook een jeugdverpleegkundige van GGD Jeugdgezondheidszorg Consultatiebureau is erbij om alle vragen van ouders te beantwoorden en opvoedkundige informatie en tips te geven.


Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 9 juli van 11.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/boekjes 

Technic Summer School

Woensdag 10 & 12 juli, 14.00-16.00 uur
Woensdag 24 & 26 juli, 15.00-16.00 uur

Deelname € 5,- per middagIn de zomervakantie kunnen kinderen diverse middagen aanschuiven bij leuke én leerzame doe-activiteiten!

Programmeren voor kids
Op woensdag 10 en 12 juli leren kinderen op een speelse manier programmeren met Ozobots, micro:bits en Makey Makey. De Programmeren voor kids-middagen worden begeleid door Nynke Wesseling van NYSIGN.

Nynke laat kinderen onder meer kennismaken met Ozobots, micro:bits en Makey Makey. Ze leren op een leuke en speelse manier de basis van het programmeren met diverse activiteiten.

 Mad Science workshops
Op woensdag 24 juli maken kinderen kennis met de wereld van rechercheurs, detectives en geheim agenten. Een professor van Mad Science leert de kinderen alles over recherchewerk. Kinderen oefenen met observeren en het uitvoeren van een sporenonderzoek en ontdekken dat zij daar al hun zintuigen voor nodig hebben.

Op vrijdag 26 juli is het tijd voor… slijm! De kinderen achterhalen het geheime recept van slijm met behulp van chemische experimenten. Deze rekbare workshop is een ware zoektocht naar het ultieme slijmrecept.


Praktische informatie

De Technic Summer School middagen zijn geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar (10 en 12 juli) en 6 t/m 10 jaar (24 en 26 juli). Entree is € 5,- per middag. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/technic 

Lees verder

KOPJE KOFFIE OF THEE OP 24 JUNI

KOPJE KOFFIE OF THEE OP 24 JUNI

Koffie

Lees verder

GRATIS BUITENFILM 24 JUNI

GRATIS BUITENFILM 24 JUNI

Kom op 24 juni naar de gratis buitenfilm: The biggest little farm

De Veldhovense kluskar nodigt iedereen uit voor een gratis buitenfilm. Kom maandag 24 juni naar d’Ekkerplein en kijk met de hele familie naar de film The biggest little farm.

De film

De film gaat over een stel dat hun appartement in Los Angeles noodgedwongen moeten verlaten. Ze besluiten op goed geluk een dor stuk Californische grond te kopen en dat om te toveren tot een ecovriendelijk paradijsje. Niet per se het spannendste uitgangspunt voor een documentaire, maar het scheelt dat John professioneel natuurfilmer is: zijn opnames van de flora en fauna die de boerderij in zeven jaar tijd overspoelen, zijn schitterend. Nog inspirerender is echter de filosofische ondertoon van de film, die aan het denken zet over de aard van de natuur en onze omgang daarmee.

The biggest little farm

Gratis toegang
Neem je eigen klapstoeltje, kussen of picknickkleedje mee en kom genieten! De koffie en thee is gratis. Voor de kinderen is er gratis limonade en popcorn. Breng voor koffie, thee en limonade je eigen beker mee!

Locatie en aanvang
De film start om 19.00 uur, de tent op d’Ekkerplein gaat om 18.30 uur open. Ook bij slecht weer gaat het gewoon door. De film is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Roken en vapen is verboden op het gehele terrein. Kom op de fiets, parkeren is vanwege de tent heel lastig.

Lees verder

STEMMEN VOOR VELDHOVENS VEELBELOVEND ONDERNEMER VAN HET JAAR

STEMMEN VOOR VELDHOVENS VEELBELOVEND ONDERNEMER VAN HET JAAR

 

Melissa Bos van Lis Foods & Goods, David Evers van Davids Boomverzorging & Advies en Ilse van Drongelen van Het Biermeisje maken kans om Veelbelovend Ondernemer van het Jaar te worden. De drie zijn door een jury geselecteerd uit de genomineerden voor de prijs. Vanaf nu kan er op hen gestemd worden op veldhovenverbindt.nl/ondernemersprijzen.

In de aanloop naar het evenement van Veldhoven Verbindt is de nominatie periode voor Veldhovens Ondernemer van het Jaar en Veelbelovend Ondernemer van het Jaar nu achter de rug. De jury maakt een keuze voor de Ondernemer van het Jaar en het publiek heeft de belangrijkste stem voor de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Veldhoven Verbindt Evenement op 12 september. Veldhoven Verbindt is een collectief van alle Veldhovense serviceclubs, netwerkclubs & ondernemersverenigingen. Elk jaar organiseert het collectief een business event met een bijzondere gast uit het Veldhovense bedrijfsleven. Tijdens de vijfde editie van het evenement is Peter Wennink te gast.

Stemperiode

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, het bedrijfsleven en advocatuur-notariaat kiest uit de nominaties de Veldhovens Ondernemer van het Jaar. De Veldhovens Ondernemer van het Jaar is een ondernemer die zijn/haar sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, de Veelbelovend Ondernemer van het jaar is een aanstormend talent.  Tot en met 15 augustus kan er gestemd worden op de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar. 

Vorige winnaars

De Veldhovens Ondernemer van het Jaar werd vorig jaar in het leven geroepen als opvolger van de Veldhovense Ondernemerstrofee. Eefje Maessen was de eerste winnares.  Veelbelovend Ondernemers van het Jaar 2023 werden Laura van der Velden en Chiel Sap van restaurant Le Sable.

 

Vrijkaarten voor starters & golden ticket

Veldhoven Verbindt stelt 20 vrijkaarten beschikbaar voor ondernemers die minder dan drie jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Eén van deze starters gaat ook naar huis met een Golden Ticket waarmee de ondernemer gebruik kan maken van een aantal diensten die beschikbaar worden gesteld door ervaren Veldhovense ondernemers.  Ondernemers die een vrijkaart willen winnen kunnen een mail sturen met hun bedrijfsnaam, adres en inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het Golden Ticket wordt uitgereikt tijdens het Veldhoven Verbindt business event. 

Lees verder

VRAGENLIJST INZAMELEN HUISHOUDELIJK AFVAL

VRAGENLIJST INZAMELEN HUISHOUDELIJK AFVAL

Vul de vragenlijst in

Geef uw mening over het inzamelen van huishoudelijk afval

Gemeente Veldhoven wil de hoeveelheid restafval per inwoner verminderen. Want, minder restafval zorgt voor meer grondstoffen, is beter voor het milieu en zorgt voor lagere verwerkingskosten. Als gemeenschap zijn we al goed op weg en we hebben de afgelopen jaren met elkaar flinke stappen gezet. We zamelen nu ruim 121 kilo restafval per inwoner per jaar in. Dat willen we terugbrengen naar 100 kilo per inwoner per jaar. Daarom onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn om dit doel met elkaar te bereiken. De mogelijke keuzes leggen we in een korte vragenlijst aan u voor.

De resultaten van de vragenlijst bieden we aan de gemeenteraad aan. De raad maakt de uiteindelijke keuze hoe we afval gaan inzamelen in Veldhoven per 1 januari 2026.

Campagne 1 Liggend 1

Vragenlijst

We horen graag uw mening over het inzamelen van afval. Hoe makkelijk vindt u dat nu? Is er iets dat anders of beter kan? De vragenlijst kunt u online invullen via het scannen van de QR-code of via www.veldhoven.nl/magikwatvragen.

QR code AfvalVeldhoven2024 NL

Wilt u de vragenlijst liever op papier invullen of heeft u hulp nodig bij het invullen? Dan kunt u langskomen bij een van de inloopmomenten:

 • Maandag 17 juni van 14.00 tot 16.00 uur, Dorpshuis D’n Bond, Rapportstraat 29;
 • Dinsdag 18 juni van 14.00 tot 16.00 uur, Dorpscentrum D’ouw School, Oude Kerkstraat 18;
 • Donderdag 20 juni van 10.00 tot 12.00 uur, Gemeentehuis, Meiveld 1;
 • Maandag 24 juni van 14.00 tot 16.00 uur, Gemeenschapshuis ’t Patronaat/Buurthuis Zilst, Blaarthemseweg 18.

Papieren vragenlijst

U kunt ook een papieren vragenlijst opvragen. Bel hiervoor het verkorte telefoonnummer 14 040. Wij sturen de vragenlijst dan op.

U kunt de vragenlijst tot en met 26 juni invullen.

Lees verder

CULTUURPROEVERIJ ZOMEREDITIE

CULTUURPROEVERIJ ZOMEREDITIE

Logoi Cordaad

Cultuurproeverij Zomereditie 2 page 0001

Cultuurproeverij Zomereditie 2 page 0002

cORDAAD SAMEN STERK

Lees verder

GRATIS TOEGANG VOOR VADERS OP 16 JUNI IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

GRATIS TOEGANG VOOR VADERS OP 16 JUNI IN MUSEUM 'T OUDE SLOT
Gratis toegang voor vaders op 16 juni in museum 't Oude Slot 
 Logo Museum t Oude slot
Zondag 16 juni is het Vaderdag. Een traditionele feestdag om vaders in het zonnetje te zetten. Daarom bieden wij iedereen die vader is of zich vader voelt, op zondag 16 juni gratis toegang aan.  
Op Moederdag mochten we enkele tientallen moeders verwelkomen in ons mooie museum. Zij kregen gratis toegang en genoten van alles wat er te bekijken valt, in en om 't Oude Slot. En dan kunnen we voor de vaders natuurlijk niet achterblijven. Dus op 16 juni krijgen alle vaders én degenen die zich vader voelen gratis toegang. Geen interesse in de EK-wedstrijd of Guus Meeuwis? Kom dan gezellig naar museum 't Oude Slot. 
Wat er te zien is 
Bekijk bijvoorbeeld de vaste collectie, die bestaat uit volkskunst, beeldcultuur en gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven in de Kempen. Of ontdek het gebouw zelf, een historische boerderij die rond 1800 werd gebouwd op de fundamenten van het vroegere 'Slot' van de Heren van Zeelst. In de grote schuur en de tuin is op dit moment een dubbelexpositie te zien: foto's van Jan Leijten en staalkunst van Frank Vincent. We serveren koffie, thee, een speciaal-biertje of iets fris in het museumcafé. Of – met een beetje geluk – lekker in de zon op een van onze tuinterrassen. 
Museum 't Oude Slot  
U vindt het museum aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.  
Entreeprijs: museumkaarthouders: gratis.  
Volwassenen: € 6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.   

Lees verder

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT
Verhalenburcht in museum 't Oude Slot over Midzomer 
 
Logo Museum t Oude slot
Zondag 23 juni is de volgende editie van de 'Verhalenburcht van Veldhoven'. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen museumbezoekers luisteren naar verhalen over het thema Midzomer. Betalende museumbezoekers kunnen deze extra activiteit gratis bijwonen. 
Wat is hij er al snel: de midzomer. In dit schrikkeljaar valt de zomerzonnewende op 20 juni. Die dag is er maar liefst 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zonlicht. Voldoende aanleiding voor vier vertellers van Vertelclub Veldhoven (VerVe) om hierbij zondagmiddag 23 juni stil te staan in de Verhalenburcht. 
De langste dag van het jaar 
De langste dag van het jaar? Een gierige baas vindt het nog niet lang genoeg. Want zolang de zon schijnt, kan hij zijn knechten laten werken, weet vertelster Lisette Oosterbosch. Verder weet haar collega Annemarie Legius dat ook de Koning van de zomer vindt dat zijn seizoen nooit voorbij zou moeten gaan. Het is nu eenmaal de tijd van de grote vakantie, waarin je misschien wel, net als vertelster Tineke Kanen, mag logeren bij je grootouders. En er valt nog meer te vertellen naar aanleiding van de midzomer. Misschien wel over de zon zelf of over de midzomeravond of over zwaluwen of muggen of krekels. Het blijft nog een verrassing wat Arnout Meester gaat vertellen in deze editie van de Verhalenburcht.  
De volgende keer  
Kunt u dit keer niet komen luisteren? De volgende Verhalenburcht is op zondagmiddag 18 augustus. Dan is de professionele vertelster Mieke Aaldrink te gast met een programma dat aansluit bij de tijdelijke expositie 'Zien in vorm en beeld'.   
Over de Verhalenburcht  
Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' werken museum 't Oude Slot en Vertelclub Veldhoven – kortweg Verve – samen. Zij bieden in principe maandelijks een activiteit aan. Museum 't Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur. Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.   
Museum 't Oude Slot 
U vindt het museum aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. Het museum is zondagmiddag 23 juni open van 13.00 – 17.00 uur. Entreeprijs: museumkaarthouders: gratis. Volwassenen: € 6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.  

Lees verder

PETER WENNINK TE GAST BIJ VELDHOVEN VERBINDT

PETER WENNINK TE GAST BIJ VELDHOVEN VERBINDT

Peter Wennink te gast bij Veldhoven Verbindt

Veldhoven verbindt logo

Peter Wennink is dit jaar te gast bij het business event Veldhoven Verbindt. De voormalig CEO van ASML wordt geïnterviewd tijdens de 5e editie van het evenement.  Wennink ging in april met pensioen bij het bedrijf waar hij sinds 1999 werkte en sinds 2013 CEO was. Daarvoor was hij partner bij Deloitte. Wennink vervult nu nog verschillende bestuursrollen in besturen in de zakenwereld. Veldhoven Verbindt is een collectief van alle Veldhovense serviceclubs, netwerkclubs & ondernemersverenigingen. De organisatie is blij dat ze deze prominente Veldhovenaar mag ontvangen tijdens haar lustrumeditie.

pETER wENNINK

Ondernemer van het Jaar

Tijdens het evenement worden ook de Ondernemer van het jaar en de Veelbelovend Ondernemer van het jaar gekozen. Vanaf 15 juni tot en met 15 augustus kan er gestemd worden op de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar op https://veldhovenverbindt.nl/ondernemersprijzen/. De Ondernemer van het jaar wordt door de jury gekozen uit de genomineerden. Veldhovens Ondernemer van het Jaar is een ondernemer die zijn/haar sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, de Veelbelovend Ondernemer van het jaar is een aanstormend talent. 

Vrijkaarten voor starters & golden ticket

Veldhoven Verbindt stelt 20 vrijkaarten beschikbaar voor ondernemers die minder dan drie jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt er geloot. Eén van deze starters gaat ook naar huis met een Golden Ticket. Met dit ticket kan de ondernemer gebruik maken van een aantal diensten die beschikbaar worden gesteld door ervaren Veldhovense ondernemers.  

Ondernemers die een vrijkaart willen winnen kunnen een mail sturen met hun      bedrijfsnaam, adres en inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het Golden Ticket wordt uitgereikt tijdens het Veldhoven Verbindt event. Het evenement van Veldhoven Verbindt is op 12 september in Theater de Schalm. Kaarten zijn verkrijgbaar via veldhovenverbindt.nl/toegangskaarten.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2024

Persoonlijk leiderschap

Donderdag 6 juni, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Toe aan een baan die energie geeft? Kom naar de workshop ‘Werk vinden dat bij je past’ van loopbaanadviseur Daniëlle Bax! Daniëlle: "Ook als je het best een beetje spannend vindt, omdat je niet weet waar je uit gaat komen, wil ik je van harte uitnodigen om mee te doen. Zelf proberen heeft je niet gebracht waar je wilt zijn dus ik wil je daar graag bij helpen." Daniëlle Bax helpt mensen richting een baan die echt bij ze past door eerst in te zoomen op wie ze zijn als persoon.

Danielle Bax
Praktische informatie

De workshop is op donderdag 6 juni van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/werk-past 

Loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven

Op zoek naar werk? Meer energie en plezier uit het werk halen? Toe aan een volgende stap in de loopbaan? In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er spreekuren voor persoonlijk advies van drie ervaren loopbaanprofessionals. De spreekuren zijn gratis en geheel vrijblijvend. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Baby-en peuterochtenden in de bieb
Dinsdag 11 en donderdag 13 juni, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Leuk én leerzaam, dat zijn de baby- en peuterochtenden in de Bibliotheek Veldhoven! De bijeenkomsten bestaan uit een leuke (voor)leesactiviteit door een lees- en mediaconsulent van de bieb. Ook een jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau is aanwezig met opvoedkundige informatie en om vragen aan te stellen. En uiteraard is er voldoende ruimte voor de (groot)ouders/verzorgers om ervaringen uit te wisselen.

In de maand juni staan de ochtenden in het teken van de zomer(vakantie). Op het programma staan onder andere: op reis gaan zonder stress, het belang van goed smeren met zonnebrand en een leuk smeerliedje voor de kinderen.

Praktische informatie

De peuterochtend ‘Boekjes & Babbels’ (1,5-4 jaar) is elke tweede dinsdag van de maand, de baby-ochtend (0-1,5 jaar) is 1x per 2 maanden.

De komende peuterochtend is op dinsdag 11 juni, de komende baby-ochtend op donderdag 13 juni. Beide ochtenden beginnen om 11.00 uur en zijn gratis toegankelijk na aanmelding via www.bibliotheekveldhoven.nl/babbels (peuters) en www.bibliotheekveldhoven.nl/baby.

Kennismakers: Durven Doen

Donderdag 13 juni, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Interactieve workshop door Pauline van Gorp. Vanuit haar eigen bedrijf coacht zij mensen om knopen door te hakken en hun ideale mix te vinden in het leven. Ze daagt mensen graag uit om anders naar hun situatie te kijken. Om even afstand te nemen, te zien waar het écht om gaat om vervolgens op een praktische manier in actie te komen. Zodat mensen uiteindelijk gaan doen waar ze écht blij van worden.

Praktische informatie

De workshop is op donderdag 13 juni van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/durven-doen

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Boekpresentatie Chaitali Sengupta

Zaterdag 15 juni, 14.00-15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Engelstalige activiteit

Presentatie van Chaitali Sengupta's boek 'The Crossings, gedichten over oorlog, migratie en overleven'. Deze activiteit is in het Engels en wordt gehouden in het kader van de internationale Nacht van de Vluchteling (15-16 juni).

Chaitali Sengupta Boekpresentatie

Praktische informatie

De boekpresentatie is op zaterdag 15 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/bookpresentation

Presentatie 130 jaar Veldhovens Muziekkorps

Juni t/m augustus in de Bibliotheek Veldhoven

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteren de Bibliotheek, Erfgoedhuis Veldhoven en Museum 't Oude Slot een paar keer per jaar een nieuw thema op het grote, interactieve scherm ('multitouchtable') in de bieb. Zo komen jong en oud op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de rijke historie van Veldhoven.

Van juni tot september staat het scherm onder andere in het teken van '130 jaar Veldhovens Muziekkorps'. De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen op de multitouchtable in de Bibliotheek Veldhoven.

De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen in de Bibliotheek Veldhoven. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/vmk

Veldhovens Muziekkorps

Over het Veldhovens Muziekkorps

Het Veldhovens Muziekkorps is maatschappelijk betrokken muziekvereniging die midden in de Veldhovense samenleving staat. In 2024 bestaat de vereniging maar liefst 130 jaar en is daarmee één van de oudste verenigingen van Veldhoven-Dorp. Het 130-jarig bestaan vieren zij op zondag 30 juni met een kioskconcert op De Plaatse.

De vereniging heeft momenteel ruim 150 leden en bestaat uit het harmonieorkest, het opleidingsorkest, het in 2023 opgerichte 'Hee Doede Mee' orkest voor herintredende muzikanten, een jeugdslagwerkgroep en een volwassen slagwerkgroep.

De optredens zijn divers want of het nu gaat over een serenade bij een jubileum, een intocht van wandelaars, of de carnavalsoptocht: het Veldhovens Muziekkorps is van de partij. Ook staan jaarlijks diverse concertoptredens op het programma. Bijvoorbeeld op Kiosk De Plaatse Veldhoven tijdens 'Muziek aan de Gender', een uitwisseling met een bevriende vereniging of grote concerten in Theater de Schalm. Wat repertoire betreft is niets te dol: van rock tot klassiek.
Website: www.veldhovensmuziekkorps.nl

Nieuwe boekenclub groot succes


Boekenbabbels is de naam van de nieuwe boekenclub voor jongeren en jongvolwassenen vanaf 16 jaar. De boekenclub wordt georganiseerd door de 21-jarige Josie Yildirim. De eerste bijeenkomst op 30 mei was met 17 enthousiaste deelnemers een groot succes.

Elke laatste donderdag van de maand wordt in de Bibliotheek Veldhoven een gezellige leeshoek ingericht, compleet met gratis snacks en drankjes.

Josie: “Boekenbabbels is dé plek voor jonge mensen die houden van verdiepende gesprekken en nieuwe vrienden maken. Ik kan niet wachten om je te ontmoeten en samen te babbelen over onze favoriete boeken!”

Praktische informatie

De eerstvolgende bijeenkomst van Boekenbabbels is op donderdag 27 juni van 18.30 tot 20.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Tijdens deze bijeenkomst wordt gezamenlijk het boek 'Gone Girl' van Gillian Flynn besproken. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden. Dit kan via het formulier dat te vinden is op de Instagram-pagina @boeken_babbels of via www.bibliotheekveldhoven.nl/boekenbabbels

Kindercollege: De Noordpool

Woensdag 19 juni, 15.00-16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname € 5,-, leeftijd 8 t/m 12 jaar

Kinderen leren alles over de Noordpool tijdens het interactieve Kindercollege, inclusief leuke en leerzame workshop.

Het is bijna zomer en toch neemt Sandra van Dam van Curiosity World de kinderen mee naar een hele koude omgeving: de Noordpool! Sandra vertelt onder meer dat het vroeger een heel avontuur was om daar te komen. Met luchtballonnen en sledehonden probeerden avonturiers de Noordpool te bereiken. Ook laat ze zien welke dieren en mensen er nu leven en wat er klimatologisch aan de hand is met de Noordpool. 

Na de lezing gaan de kinderen de Noordpool zo echt mogelijk namaken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke materialen.

Praktische informatie
Het Kindercollege over de Noordpool is op woensdag 19 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 5,-, de geschikte leeftijd is 8 t/m 12 jaar. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/noordpool

Omgaan met patiëntenportaal

Woensdag 19 & 26 juni, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

In de gratis workshop van DigiTaalhuis Veldhoven maken deelnemers kennis met digitale zorg en leren ze werken met het patiëntenportaal van de huisarts.

Deelnemers krijgen antwoord op vragen als: ‘Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien?’, ‘Hoe maak ik een afspraak bij mijn huisarts?’, ‘Hoe kan ik digitaal een vraag stellen aan mijn huisarts?’ en ‘Hoe bestel ik een herhaalrecept?’.

Belangrijk om te weten: niet elk patiëntenportaal is hetzelfde. In de workshop van woensdag 19 juni wordt geoefend met het patiëntenportaal UwZorgOnline, dat gebruikt wordt door huisartsenpraktijken Houppermans, Hoeks en Ambachtsheer. In de workshop van woensdag 26 juni wordt geoefend met het patiëntenportaal MijnGezondheid.net, dat gebruikt wordt door huisartsenpraktijken Zeelst (in de Bolzen), Homa, Heemstra en Horstman, Prudon en Gerritsen, Schrijver en van Dooren en Prometheus.

Praktische informatie
De workshop is op woensdag 19 en 26 juni in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Dit kan via tel: of tel: 06 – 810 32 943 (Imke Duijf) of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens de spreekuren van het DigiTaalhuis: elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en elke vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelnemers hebben een werkend DigiD nodig. Hulp nodig bij het aanmaken of activeren van een DigiD? Ook daarvoor kan iedereen terecht bij de spreekuren in de bieb.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/patientenportaal

Kennismakers: Human Design

Donderdag 20 juni, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Marlène van Meteren geeft een workshop over Human Design, een systeem dat inzicht geeft in persoonlijkheid, talenten en valkuilen.


Marlène neemt deelnemers mee in het begrip Human Design chart, een gepersonaliseerde blauwdruk die gebaseerd is op geboortedatum, -tijd en -plaats. Deelnemers leren de verschillende types en strategieën kennen die in Human Design worden onderscheiden. Verder gaat ze met de deelnemers kijken naar hun innerlijke autoriteit en strategie, die helpen om de juiste acties en keuzes te maken in het leven.

Over Marlène van Meteren

Als gecertificeerd coach helpt Marlène mensen en teams om meer in hun kracht te gaan staan. Dit doet ze door de inzet van coaching, Human Design en DISC en drijfveren. Daarnaast geeft ze trainingen op verschillende vlakken. Met de combinatie van Coaching en Human Design biedt Marlène inzichten en handvatten aan mensen om hun persoonlijke ontwikkeling verder te verdiepen. Dit doet ze met veel energie en eerlijkheid.

Praktische informatie

De workshop is op donderdag 20 juni van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/human-design

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Besparing van erfbelasting

Dinsdag 25 juni, 14.00-15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Mr. Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt over de besparing van erfbelasting.


Tijdens deze presentatie wordt vanuit een notariële invalshoek gekeken naar de belastingen, waarbij de nadruk zal liggen op het besparen van erfbelasting en schenkbelasting. Door slimme bepalingen op te nemen in het testament of middels een goed schenkingsplan kan namelijk veel belasting bespaard worden.


Kandidaat-Notaris Jasper van Haaren van Notarishuys Veldhoven vertelt meer hierover. Uiteraard is er tijdens de presentatie ruimte voor interactie en kunnen er ook vragen gesteld worden.

Praktische informatie

De presentatie is op dinsdag 25 juni van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/erfbelasting

 

Lees verder

NIEUWSBRIEF ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2024

NIEUWSBRIEF ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2024

logo erfgoedhuisveldh

Ga je mee naar Den Bosch?

Erfgoedhuis Veldhoven organiseert op woensdag 19 juni een dagexcursie naar Den Bosch.

StJan DenBosch 1024x680

Met oud-Bosschenaar en bestuurslid Ton Sliphorst volgen we een wandelroute door de binnenstad en bekijken we enkele van de historisch interessante plekken, monumenten en musea om een indruk te krijgen van de wijze waarop de stad haar verleden beleeft, bewaart en inzet.

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/excursie-s-hertogenbosch/

Petitie molen de Adriaan

4547c15 w1272 1967molendeadriaan

De gemeente Veldhoven heeft hoogbouw gepland in de nabijheid van de molen op de locatie Burgemeester Van Hoofflaan-Provincialeweg-Dorpstraat. Molenaar John de Jongh ervaart de hoogbouw als een bedreiging voor de waarde van zijn molen. Samen met verontruste buurtbewoners heeft hij een petitie opgesteld om de gemeente Veldhoven ertoe te bewegen de plannen aan te passen. 

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/05/14/petitie-molen-de-adriaan/

Samenwerkingen

We richten ons steeds meer op samenwerking met andere organisaties. De meest in het oog springende ontwikkeling is de samenwerking met de gemeente. We nemen deel in de gemeentelijke commissie Straatnamen en werken in een projectgroep aan de actualisering van het gemeentelijk beleid voor archeologie en cultuurhistorie. Andere samenwerkingen zijn die met bieb voor onze lezingencyclus en de samenwerking met Museum ’t Oude Slot.

Jaarvergadering

Tijdens de jaarvergadering in maart presenteerden we het jaarverslag, de winst- en verliesrekening en de balans 2023 die eerder al zijn goedgekeurd door de kascommissie. De aftredende bestuursleden Wiel Berden en Jac van Lieshout zijn herkozen zonder tegenkandidaten. Ook werd een ambitieus activiteitenplan 2024 gepresenteerd dat we alleen kunnen realiseren met voldoende vrijwilligers. Na afloop van de vergadering melden zich enkele vrijwilligers aan. De begroting voor 2024 mondt uit in een klein negatief resultaat.

De goudmijn Campinia

Voor de onderzoekers van regio- of familiegeschiedenis is het tijdschrift Campinia van belang. Het verscheen van 1971 tot 1999 en bevat een schat aan informatie over onder andere Veldhoven en zijn bewoners. De Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot heeft het tijdschrift gedigitaliseerd zodat het van huis uit kan worden doorgesnuffeld. Alle 29 jaargangen zijn verdeeld in zeven hoofdstukken (waaronder ook ‘Veldhoven’) en paragrafen met een lijst van onderwerpen.

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/campinia/

Lezing Brabant in de Franse tijd

Simon van Wetten, historicus uit Gemert, nam tijdens zijn lezing maar liefst 91 belangstellenden mee naar de boeiende Franse tijd, waarin bijna alles verandert. In ieder deel van ons land wordt deze omwenteling anders beleefd, zo ook in Brabant. De Fransen roofden onze eigendommen, maar we hielden er ook van alles aan over, ook vandaag nog. Zoals de burgerlijke stand, het metrieke stelsel en het kadaster.

Bekijk thuis ons fotoarchief

ce6592e w1263 1994septbopeningbloe

Plaatjes spreken meestal meer tot de verbeelding dan praatjes. We zijn continue bezig om ons rijke fotoarchief online toegankelijk te maken. Op onze website  zijn al heel veel plaatjes te vinden. Hoe? Lees verder https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/bekijk-thuis-ons-fotoarchief/

100 jaar Rood-Wit

454997e w1272 1931

Dit jaar bestaat SV Rood-Wit Veldhoven 100 jaar. Op de beeldtafel in de bibliotheek kun je een kijkje nemen in de historie van de oudste voetbalvereniging van Veldhoven op foto’s uit de beginjaren, van de verschillende sportaccommodaties, de recente elftallen en gebeurtenissen uit een eeuw Veldhovens voetbal. Lees verder: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/05/14/100-jaar-rood-wit/

Notulist gezocht

Yvonne van de Ven heeft veel vergaderingen van het Algemeen Bestuur van de vereniging genotuleerd. Om gezondheidheidsredenen moet zij hiermee stoppen. Wij betreuren dat zeer en danken haar voor haar inzet. Wij zijn nu op zoek naar een notulist(e). De vergaderingen vinden plaats op de 4e dinsdag van de maand van 10:00 uur tot 12:00 uur in de heemkamer. Wie wil ons uit de brand helpen en Yvonne opvolgen? 

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

 

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping

Meiveld 2

5501 KA Veldhoven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

EXPEDITIE VELDHOVEN

EXPEDITIE VELDHOVEN

Logo Cordaad

 

 Invitation Expeditie Veldhoven

Lees verder

KINDER ZOMERKAMP VELDHOVEN

KINDER ZOMERKAMP VELDHOVENVoor alle basisschool kinderen, groep 3 t/m 8, in Veldhoven en omgeving worden er ook in 2024 zomerkampen georganiseerd door Stichting KiZoKa KinderKampen. Team Veldhoven gaat op kamp van zondag 21 juli t/m vrijdag 26 juli.
Kizoka foto 3
Een kamp bij KiZoKa KinderKampen betekent gegarandeerd een super leuke week samen met +/- 80 kinderen en enthousiaste leiding! Tijdens het kamp slapen we in tenten, doen we veel spellen en speurtochten in het bos en is er voldoende tijd om samen met nieuwe vrienden en vriendinnen te spelen.

Lijkt het je leuk om een week mee op kamp te gaan in de zomervakantie? Inschrijven voor een van de kampweken kan op www.kizoka.nl. De inschrijvingen zijn niet wijk gebonden.

Voor meer informatie of vragen kunt u ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., een kijkje nemen op onze website (www.kizoka.nl) of op onze Facebook pagina (www.facebook.com/KinderZomerKampen).

Lees verder

LIVE GIPSY JAZZ BIJ BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

LIVE GIPSY JAZZ BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT
 
Logo Museum t Oude slot
Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven; dat is Slotmuziek! Maandagmiddag 20 mei (2de Pinksterdag) van 14.00 tot 15.30 uur kunt u luisteren naar 'Aujour d'hui'. De muzikanten van deze groep spelen met groot enthousiasme de mooiste nummers uit het rijke repertoire van deze Franse muziek. Django Reinhardt is hiervan de bekende grote schepper.  
thumbnail Promo Aujourdhui 20231119
 
Aujourd'hui bestaat uit muzikanten met een gezamenlijk passie voor gipsy jazz. Gipsy jazz kent snelle up-tempo nummers en langzame, dromerige of melancholische liedjes. Of het nu ballad, bossa of swing is, altijd is de melodie speels en verrassend. Deze muziek neemt je mee en brengt je altijd in verwondering en vervoering. De naam Aujourd'hui (Frans voor 'vandaag') verwijst naar de gewoonte in de gipsy jazz om altijd samen te spelen, wie je ook ontmoet of waar je ook bent. Elke dag is het anders. Op 20 mei 2024 luistert u naar Philip Schuddeboom – viool, Hans van Asten – gitaar, Eyzo Stouten – gitaar en Mathieu Moons – contrabas. 
Entreeprijs, inclusief museumbezoek  
Museum 't Oude Slot is maandagmiddag 20 mei open van 13.00 - 17.00 uur.  Aujour d'hui speelt van 14.00 - 15.30 uur. Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 t/m 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.  

Lees verder

ACTIVITEITEN BIBLIOTHEEK VELDHOVEN MEI 2024

ACTIVITEITEN BIBLIOTHEEK VELDHOVEN MEI 2024

Chronische klachten

Donderdag 16 mei, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Lezing door Karin Coppens, specialist bij chronische klachten. Als vitaliteitsspecialist, coach en fysiotherapeut begeleidde ze al veel mensen met chronische klachten op hun reis naar een klachtenvrij, ontspannen en gelukkiger leven.

Ze vertelt onder meer over het zelfherstellend vermogen van het lichaam en welke factoren hierop invloed hebben. Ook legt ze uit hoe dit kan bijdragen aan het ontwikkelen of onderhouden van klachten én het belangrijkste: wat men kan doen om eindelijk verandering te realiseren.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 16 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/chronische-klachten 

Karin Coppens liggende foto

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Persoonlijk leiderschap

Donderdag 23 mei, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Nieuwsgierig naar het geheim van succesvol persoonlijk leiderschap? Ontdek het tijdens de lezing door loopbaanbegeleider Carin van Holstein.


De lezing is gebaseerd op het boek 'The Big Five for Life'. Carin leert deelnemers hoe ze hun persoonlijke visie ontwikkelen, doelen stellen die betekenisvol zijn en effectieve strategieën toepassen om werk en leven richting en voldoening te geven. Als dank voor de aanwezigheid ontvangen deelnemers gratis het boek 'The Big Five for Life’.


Praktische informatie

De lezing is op donderdag 23 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/leiderschap   

Carin van Holstein

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Jaap Robben te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 26 mei, 14.00-16.00 uur in Museum ’t Oude Slot

Entree € 12,50 / € 10,- (bibliotheekleden)

Dichter en schrijver Jaap Robben (Oosterhout, 1984) is vooral bekend van zijn romans Birk, Zomervacht en Schemerleven. In de prachtige, overdekte tuin van Museum 't Oude Slot wordt Jaap geïnterviewd door bibliotheekmedewerker Mark van der Linden. Bruna Veldhoven verzorgt de boekverkoop, inclusief signeersessie.

Met zijn romandebuut Birk veroverde Jaap Robben in 2014 direct boekhandel, lezer en recensent. Zijn tweede roman Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize en werd vorig jaar verfilmd.

In 2022 verscheen zijn veelbesproken roman Schemerleven. Het boek gaat over het verdriet om niet levend geboren, ongedoopte baby’s die vroeger vaak anoniem werden begraven. Jaap Robben kreeg overweldigende reacties op zijn boek, waarvan inmiddels ruim 50.000 exemplaren zijn verkocht.

“Wat een prachtig boek. Wat een meester, Jaap Robben. Lees dit, doe uzelf dat plezier”, zo oordeelde collega-schrijver Griet Op de Beeck.


Praktische informatie

Literair Café Veldhoven is op zondag 26 mei van 14.00 tot 16.00 uur in Museum 't Oude Slot, Hemelrijken 6 in Veldhoven. Het museumcafé is na afloop geopend tot 17.00 uur. Entree: € 12,50 (regulier) / € 10,- (bibliotheekleden). Kaarten zijn vooraf verkrijgbaar via de website en kassa van Theater de Schalm: www.deschalm.com/jaap-robben en op de dag zelf bij Museum ’t Oude Slot.

Over Literair Café Veldhoven

Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dat zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Het evenement beleefde sinds de start in 2018 al 17 edities met onder andere Ronald Giphart, Griet Op de Beeck, Bart Chabot en Marieke Lucas Rijneveld.

Literair Café Veldhoven is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bruna Veldhoven, Museum ’t Oude Slot en Theater de Schalm en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Lira Fonds. 

Jaap Robben c Stephan Vanfleteren

Foto: Jaap Robben. Fotograaf: Stephan Vanfleteren.

Leden en bezoekers zeer tevreden over de Bibliotheek Veldhoven Bieb scoort gemiddeld 8,3 in klantonderzoek

 Leden en bezoekers van de Bibliotheek Veldhoven werden begin 2024 uitgenodigd om deel te nemen aan een klantonderzoek. Bijna 700 mensen vulden de vragenlijst in. Uit de resultaten blijkt dat de leden en bezoekers zeer tevreden zijn over de Bibliotheek Veldhoven. Zij waarderen de bibliotheek met gemiddeld een 8,3.

Het klantonderzoek is bedoeld om inzicht te krijgen in de wensen, behoeften en ervaringen van de gebruikers van de Bibliotheek Veldhoven. Alle leden en bezoekers vanaf 18 jaar werden uitgenodigd om de vragenlijst in te vullen. Dit kon zowel online als in de bibliotheek. De vragenlijst werd uitgezet in het Nederlands en Engels en bevatte onder meer vragen over de collectie, openingstijden, sfeer en inrichting, personeel, programmering en communicatie.

Positieve toelichtingen gaan vooral over het personeel. Maar liefst 94% van de respondenten is tevreden of zeer tevreden over de bibliotheekmedewerkers. Behulpzaam, betrokken, deskundig en vriendelijk worden hierbij het meest als van toepassing gevonden. Andere onderdelen die hoog scoren zijn de sfeer in de bibliotheek, de faciliteiten voor kinderen en het aanbod van zowel boeken als activiteiten.

Bibliotheek Veldhoven scoort 83 sfeerbeeld bieb
Uit het onderzoek komen ook aandachtspunten en aanbevelingen naar voren. Deze hebben vooral te maken met de vindbaarheid van boeken en het creëren van afgescheiden, rustige lees- en leerplekken. Verder geven meerdere respondenten aan behoefte te hebben aan meer Engelstalige titels en meer recente titels in de collectie. De activiteiten blijken bij een deel van de respondenten niet bekend te zijn. Hier liggen ook kansen op het gebied van communicatie.

Diverse medewerkers en vrijwilligers zijn inmiddels aan de slag gegaan met de verbeterpunten uit het klantonderzoek. Zo is er al een start gemaakt met de aanpassing van de bewegwijzering in de bibliotheek. Ook vormen de resultaten input voor het komende beleidsplan. Via de website, nieuwsbrief en in de bibliotheek worden bezoekers en leden op de hoogte gehouden.

Nieuwe boekenclub

Donderdag 30 mei (start), 18.30-20.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Boekenbabbels is de naam van de nieuwe boekenclub voor iedereen tussen de 16 en 25 jaar. De boekenclub wordt georganiseerd door de 21-jarige Josie Yildirim.

Josie boekenclub

Elke laatste donderdag van de maand wordt in de Bibliotheek Veldhoven een gezellige leeshoek ingericht, compleet met gratis snacks en drankjes. De eerste bijeenkomst is op 30 mei van 18.30 tot 20.00 uur. Er wordt begonnen met een kennismaking en de deelnemers kiezen samen hun eerste boek om tijdens de volgende bijeenkomst te bespreken.

Josie: “Boekenbabbels is dé plek voor jonge mensen die houden van verdiepende gesprekken en nieuwe vrienden maken. Ik kan niet wachten om je te ontmoeten en samen te babbelen over onze favoriete boeken!”

Praktische informatie

De eerste bijeenkomst van Boekenbabbels is op donderdag 30 mei van 18.30 tot 20.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden. Dit kan via het formulier dat te vinden is op de Instagram-pagina @boeken_babbels en op www.bibliotheekveldhoven.nl/boekenbabbels

Lezen & Liedjes

Vrijdag 31 mei, 11.00-12.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Ter ere van de landelijke BoekStartdag gaat Elja Smeets van Muziek Fantastique muzikaal voorlezen en muziekplezier maken met de allerkleinsten (0 tot 4 jaar). Schuif gezellig aan en doe mee!

 

Samen met hun (klein)kind genieten (groot)ouders je van een muzikaal voorgelezen prentenboek tijdens de workshop 'Lezen & Liedjes'. Elja Smeets van Muziek Fantastique voegt muziek toe aan het verhaal van een prentenboek. Door deze leuke, muzikale elementen worden de deelnemers helemaal meegenomen in het verhaal.


Na het voorlezen gaat het muziekplezier nog even door in het thema van het verhaal: klanken, geluid en muziek maken met stem en lichaam, alledaags materiaal en/of eenvoudige instrumenten. Ook gaan de kinderen lekker bewegen op muziek. Plezier staat steeds voorop, want vanuit plezier ontstaat een optimale groei-, speel- en leeromgeving voor kinderen.


In de workshops staat één van de prachtige boeken van Lucy Cousins (ook bekend van de boekenserie over Muis) centraal: Spet, spat, Eendje!.


Praktische informatie

Lezen & Liedjes is op vrijdag 31 mei van 11.00 tot 11.30 uur (0-2 jaar) en van 11.45 tot 12.15 uur (2 tot 4 jaar) in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/boekstartdag-2024

Over BoekStart

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen! Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten. Meer informatie: www.boekstart.nl

Lees verder

GRATIS TOEGANG MOEDERS OP MOEDERDAG MUSEUM 'T OUDE SLOT

GRATIS TOEGANG MOEDERS OP MOEDERDAG MUSEUM 'T OUDE SLOT
Gratis toegang voor moeders op Moederdag 
 Logo Museum t Oude slot
Moederdag is een jaarlijkse feestdag ter ere van alle vrouwen die moeder zijn of zich moeder voelen. Het is een dag om stil te staan bij hoe waardevol en bijzonder moeders zijn. Een ontbijtje op bed kunnen wij natuurlijk niet verzorgen. Daarom bieden wij alle moeders op 12 mei gratis toegang aan tot ons museum.  
Museum 't Oude Slot is gevestigd in een hoefijzervormige boerderij, rond 1800 gebouwd op de fundamenten van het vroegere 'Slot' van de Heren van Zeelst. In de grote schuur en de tuin is op dit moment een dubbelexpositie te zien: foto's van Jan Leijten en staalkunst van Frank Vincent. In de historische boerderij en de bijgebouwen is de vaste museumcollectie te bekijken. Deze bestaat uit volkskunst, beeldcultuur en gebruiksvoorwerpen uit het vroegere leven in de Kempen. Graag tot ziens op het mooiste plekje van Veldhoven, óók op moederdag. 
Museum 't Oude Slot  
U vindt het museum aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.  
Entreeprijs: museumkaarthouders: gratis.  
Volwassenen: € 6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.   

Lees verder

ZELFHULPGROEP PTSS

ZELFHULPGROEP PTSS 

ZELFHULPGROEP

Zelfhulpgroep PTSS ‘Mollitiam’ heeft ruimte voor deelnemers.

Mollitiam staat voor veerkracht. Ieder mens heeft de kracht om te herstellen na een traumatische levenservaring, de kracht uit jezelf halen en je eigen leven weer op te bouwen.

De zelfhulpgroep PTSS Mollitiam is er voor mensen (tussen de 25 en 40 jaar) die traumatische ervaringen hebben meegemaakt in de kindertijd. Ook wel vroegkinderlijk trauma genoemd. Soms gaat dit gepaard met problemen in het maken van verbinding door verbindingsangsten of verlatingsangst in de volwassenheid. We vallen snel terug in onze oude gewoonten waardoor er problematiek kan ontstaan in onze huidige volwassen relaties met een levenspartner en of kinderen. Daarnaast komen traumatische ervaringen vaak weer op uit onze herinneringen doormiddel van triggers en herbelevingen.

In deze groep bespreken we de problemen die je tegen kan komen in je eigen patronen en zoeken we gezamenlijk naar onze eigen valkuilen maar ook sterke kanten zodat we meer positieve input kunnen geven aan de relaties die wij als volwassenen onderhouden, rekening houdend met de valkuilen die wij hebben opgedaan tijdens traumatische ervaringen.

Belangrijk is dat deelnemers zo ver in het herstelproces staan dat zij hun eigen triggers herkennen en hier voldoende zelfstandig mee om gaan. (Denk aan een preventieplan of een signaleringslijst)

Samen praten over hetzelfde probleem helpt!

De groep komt eenmaal per maand samen op woensdagavond in Eindhoven.

Voor meer informatie of om je aan te melden mail/ bel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 040-2118328. Voor meer informatie over Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant en alle zelfhulpgroepen ga naar www.zelfhulpnetwerk.nl

Lees verder

REPAIR CAFE VELDHOVEN

REPAIR CAFE VELDHOVEN

Feestelijke opening 18 mei 10.30 uur van het Repair Cafe Veldhoven.

repair cafe

Veldhoven start met eigen Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer werkt? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Repair Café Veldhoven opent feestelijk met wethouder Mariëlle Giesbertz op zaterdag 18 mei het Repair Café.

 

Het draait allemaal om repareren op zaterdag 18 mei 2024 in Jongerencentrum Odeon, Burg. Van Hoofflaan 151 te Veldhoven (Kerkplein d’Ekker). Tussen 10.30 uur en 15.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap is aanwezig. Bezoekers van het Repair Café nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies. Bijna alles wat het niet meer doet, is welkom en .... maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. De voorlopig vaste openingstijden zijn: 

* elke 1ste zaterdag van de maand tussen 10.30 en 15.00 uur en

* elke 3de maandagavond van maand tussen 19.00 en 21.00 uur.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Veldhoven bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Will Kooke, voorzitter van de nieuw opgerichte stichting. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Het Repair Café is ook bedoeld om inwoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in Veldhoven zijn.

Will Kooke: "Wanneer je samen met een buurtgenoot die je tot dan toe niet kende een fiets, cd-speler of broek hebt gerepareerd, zul je die persoon toch anders bekijken als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt."

Repair Café Veldhoven wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart en daarmee bijdraagt aan een duurzamere samenleving en beperking van de CO2-uitstoot. Ook wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is.

Fondsen

De start van het Repair Café is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de gemeente Veldhoven, van de RABO-bank (coöperatieve duurzaamheidsbijdrage vanwege 125-jarig bestaan), Prinsen tools en techniek, en ASML

De Stichting KBO-Heikant-De Kelen en de Vereniging Veldhoven Duurzaam waren betrokken bij het initiatief.

Stichting Repair Café International

Repaircafé Veldhoven is aangesloten bij het internationale Repaircafé.org te Amsterdam.

Lees verder

ZELFHULPGROEP OPS HEEFT RUIMTE VOOR DEELNEMRS

ZELFHULPGROEP OPS HEEFT RUIMTE VOOR DEELNEMERS

Zelfhulpgroep

Zelfhulpgroep voor mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) heeft ruimte voor deelnemers.

Deze zelfhulpgroep is bedoeld voor mensen die dagelijks worstelen met de symptomen van een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS).

Kenmerkend aan OPS is dat mensen, in contact met anderen, het moeilijk vinden om open te zijn en zichzelf te laten zien zoals ze zijn. Zij voelen zich in relaties en vriendschappen vaak erg onzeker, zijn bang om zich uit te spreken en hebben vaak een laag zelfbeeld. Dit kan resulteren in eenzaamheid en sociale isolatie.

In deze groep leren deelnemers omgaan met hun OPS en werken zij samen aan herstel en acceptatie.


Door het deelnemen aan een zelfhulpgroep krijg je (h)erkenning en begrip van lotgenoten, wat in het dagelijks leven soms moeilijk is. Praten met anderen over hetzelfde probleem helpt!

De groep komt wekelijks samen in Eindhoven.

Interesse?
Voor meer informatie of om je aan te melden mail of bel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 040 - 211 83 28.

Voor meer informatie over Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant of andere zelfhulpgroepen kun je kijken op onze website: www.zelfhulpnetwerk.nl  

Lees verder

ERFGOEDHUIS NIEUWSBRIEF APRIL 2024

ERFGOEDHUIS NIEUWSBRIEF APRIL 2024

Lintje voor Tiny

Onze secretaris, Tiny Leijten, is sinds vrijdag 26 april jl. lid van de Orde van Oranje-Nassau. Voor Tiny was de onderscheiding misschien een verrassing, maar voor de met hem samenwerkende leden van Erfgoedhuis Veldhoven was het een vanzelfsprekendheid. Tiny zet zich al vele jaren in op allerlei terreinen van het vrijwilligerswerk. En wel met een niet te stuiten dadendrang. We doen er alles aan om hem enigszins af te remmen, maar dat is vechten tegen de bierkaai. As er één lintje ruimschoots verdiend is, is het wel zijn lintje. Tiny, namens de hele vereniging: van harte gefeliciteerd!

Tiny Leijten

Dodenherdenking

Op woensdag 4 mei herdenken we bij het Klokmonument in Veldhoven-Dorp alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van WOII door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Burgemeester Delhez houdt een toespraak en Umijt Hallijijev, een vluchteling uit Turkmenistan, zal een woordje spreken over veiligheid. Enkele leerlingen van een basisschool en het Sondervick Coillege zullen een gedicht voordragen. Iedereen is van harte welkom.

Dodenherdenking

GVAC haalt bevrijdingsvuur naar Veldhoven

Atletiekvereniging GVAC heeft het initiatief genomen om het bevrijdingsvuur naar Veldhoven te brengen. Burgemeester Delhez ontsteekt hiermee de fakkel van het Veldhovens bevrijdingsvuur op 5 mei om 12:30 op het terrein van GVAC (op de Kempencampus). Wij hopen je te mogen verwelkomen op deze bijzondere dag. Samen staan we stil bij het verleden en vieren we de vrijheid die we koesteren.

75e Omloop der Kempen

Tot het Veldhovens erfgoed behoort de Omloop der Kempen. Het is de oudste wielerklassieker in Nederland en is onverbrekelijk met Veldhoven verbonden. Op 25 en 26 mei wordt de 75e editie verreden van deze internationale wielerwedstrijd voor zowel mannen als vrouwen.

Omloop kempen

Herkomst Brabanders

Wat is de herkomst van de inwoners van de Kempen, in het bijzonder Zeelst en Meerveldhoven? Die vraag wordt beantwoord in een boek over de voorouders van enkele tientallen families. Hun boeiende levensverhalen gaan over sociale op- en neergang, kinderarbeid, emigratie, brandstichting, oorlog, buitenechtelijke gedragingen en de eeuwenlange Hollands-calvinistische onderdrukking. Het boek verschijnt in november.

Erfgoedhuis in Veldhoven Magazine

Veldhoven Magazine heeft onze medewerking gevraagd voor een nieuwe rubriek: Veldhovens Verleden Tijd. Hierin kijken we steeds terug op een jaar uit de geschiedenis van Veldhoven. Dit jaar was dat 1974. Zo keken we terug op de sportieve prestaties van pastoor Vekemans en de uitvoering van Veldhovens nieuwe hart, nu bekend als het Citycentrum. Alle onderwerpen zien? Het boek is te koop bij AH Mira, Bruna Veldhoven, Primera en Plus van Reijen. In onze heemkamer ligt een exemplaar ter inzage.

Veldhovens geweten

Misschien heb je onze verhalen in het Veldhovens Weekblad in de rubriek Veldhovens geweten al eens voorbij zien komen. Heb je er één gemist of wil je ze nog eens teruglezen? De onderwerpen zijn heel gevarieerd en lopen uiteen van Marietje Renders tot de KPJ of extreem weer in Veldhoven. We hebben alle artikelen uit de reeks verzameld op onze website. Zelf zin om mee te schrijven? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie zie: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/phrfuucrnk/mvnfes7fvj/kzvz546kep/2f53r1gsor

Misverstand over lidmaatschap

Wij zijn blij om te merken dat veel mensen onze nieuwsbrief lezen. We merken wel dat mensen aarzelen om ook lid te worden van de vereniging omdat ze denken dat bij een lidmaatschap van onze vereniging verplichtingen horen. Dat is niet het geval. Je kunt steunend lid zijn, waarbij je je niet hoeft in te zetten voor de vereniging, maar wel profiteert van ledenvoordelen zoals voorinschrijving bij publicaties, gratis toegang tot lezingen en korting op excursies.

Lees meer over lidmaatschap: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/phrfuucrnk/ycnop6mve7/kzvz546kep/2f53r1gsor

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2024 Erfgoedhuis Veldhoven

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2
5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees verder

VELDHOVENS ONDERNEMER VAN HET JAAR

VEL;DHOVENS ONDERNEMER VAN HET JAAR

Veldhoven verbindt

Nominatie voor Veldhovens Ondernemer van het jaar van start

 

In de aanloop naar het evenement van Veldhoven Verbindt is van 1 tot en met 31 mei de nominatieperiode voor Veldhovens Ondernemer van het Jaar en Veelbelovend Ondernemer van het Jaar. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Veldhoven Verbindt Evenement op 12 september. Veldhoven Verbindt is een collectief van alle Veldhovense serviceclubs, netwerkclubs & ondernemersverenigingen. Elk jaar organiseert het collectief een business event met een bijzondere gast uit het Veldhovense bedrijfsleven. Dit jaar is de vijfde editie van het evenement, tijdens deze lustrumeditie zorgen we voor een gevarieerd programma.

Stemperiode

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, het bedrijfsleven en advocatuur-notariaat kiest uit de nominaties de Veldhovens Ondernemer van het Jaar.  Van 15 juni tot en met 15 augustus kan er gestemd worden op de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar. De Veldhovens Ondernemer van het Jaar is een ondernemer die zijn/haar sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven, de Veelbelovend Ondernemer van het jaar is een aanstormend talent. 

Vorige winnaars

De Veldhovens Ondernemer van het Jaar werd vorig jaar in het leven geroepen als opvolger van de Veldhovense Ondernemerstrofee. Eefje Maessen was de eerste winnares.  Veelbelovend Ondernemers van het Jaar 2023 werden Laura van der Velden en Chiel Sap van restaurant Le Sable.

Vrijkaarten voor starters & golden ticket

Veldhoven Verbindt stelt 20 vrijkaarten beschikbaar voor ondernemers die minder dan drie jaar staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt er geloot. Eén van deze starters gaat ook naar huis met een Golden Ticket. Met dit ticket kan de ondernemer gebruik maken van een aantal diensten die beschikbaar worden gesteld door ervaren Veldhovense ondernemers.  Ondernemers die een vrijkaart willen winnen kunnen een mail sturen met hun bedrijfsnaam, adres en inschrijfdatum bij de Kamer van Koophandel aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het Golden Ticket wordt uitgereikt tijdens het Veldhoven Verbindt event. Het evenement van Veldhoven Verbindt is op 12 september in Theater de Schalm. Kaarten zijn verkrijgbaar bij De Schalm, de kaartverkoop start op 21 mei.

Nomineren 

Inzenders wordt gevraagd hun nominatie te motiveren en ze mogen meerdere mensen nomineren. Nomineren kan op www.veldhovenverbindt.nl of via de social media van Veldhoven Verbindt.

Lees verder

DOEN NA JE PENSIOEN

DOEN NA JE PENSIOEN

DE STAP van Ans en Willem naar een fijn pensioen

Verschillende organisaties en gemeenten in de Brainportregio ondersteunen inwoners om een STAP te zetten naar een gezonder leven. Op de website www.destapnaargezonder.nl vinden inwoners leuke en handige tips, activiteiten en hulpmiddelen.

 

Campagne ‘Doen na je pensioen!’

Vanaf maandag 8 april loopt de campagne ‘Doen na je pensioen’. Het doel van de campagne is om mensen tussen 60 en 70 jaar aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van het leven na hun pensioen. Het pensioen is een periode waarin vaak veel meer ruimte is voor ontspanning en rust. Toch is het ook heel belangrijk om dingen te blijven doen na het pensioen. Zo blijft het lichaam fit en de geest scherp.

Ans

Foto Ans

Hoe zet Ans de stap naar een fijn pensioen?

Ans is 65 en gaat eind volgend jaar stoppen met werken. Omdat Ans bij een organisatie voor senioren, mantelzorgers en vrijwilligers werkt denkt zij zelf ook al veel na over haar eigen pensioen. Haar man is overleden en ze wil straks niet alleen op de bank gaan zitten wachten. Ans stelt zichzelf geregeld de vraag: wat vind ik nou zelf echt leuk om te doen? Niet alleen klaarstaan voor anderen maar ook juist voor jezelf is belangrijk. Het lijkt Ans fijn om straks meer tijd te hebben om dingen overdag te doen. Zo zou ze graag zingen bij een koor, maar is dat op dit moment teveel na een dag werken. Ans wil ook na haar pensioen een actief betrokken mens blijven, en als ze daarmee anderen helpt is dat natuurlijk mooi meegenomen. Haar tip: blijf fysiek in beweging maar vergeet ook de hersenen niet, ga niet stilzitten en blijf in contact met andere mensen.

 Willem

Foto Willem

Hoe blijft Willem gezond tijdens zijn pensioen?

Willem is bijna 69 jaar en is 2,5 jaar met pensioen. Hij werkte in de zorg en had veel vroege diensten. Nu kan hij nog lekker even blijven liggen en geniet hij van de vrije tijd. Die tijd besteedt Willem vooral aan leuke dingen doen; op pad met de kleinkinderen, uitstapjes maken met zijn vrouw, op vakantie, wandelen, fietsen.

Een paar jaar voordat hij met pensioen ging is Willem al gestart met ‘walking voetbal’. Een vriend van hem is trainer bij de voetbalclub dus de stap om een keer mee te gaan was zo gezet.

Het brengt Willem kameraadschap, gezelligheid en beweging. Het gaat bij deze vorm van voetbal niet om presteren of winnen maar juist om samen een balletje te trappen en zo actief te zijn. En.. de derde helft is ook altijd heel gezellig! 

Wil je ook eens meedoen met walking voetbal of een andere activiteit? Ontdek wat jij kunt doen na je pensioen! Kijk op www.doennajepensioen.nl

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN: ACTIVITEITEN MEI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN: ACTIVITEITEN MEI 2024

Speel-o-theek terug naar de Bibliotheek Veldhoven

De Veldhovense speel-o-theek Bibelebonts keert terug naar de Bibliotheek Veldhoven. Het streven is dat Bibelebonts eind augustus wordt geopend op de nieuwe locatie, waarbij meteen het 40-jarig jubileum gevierd wordt.

“We zijn ontzettend blij om de prettige samenwerking weer op te pakken”, zegt voorzitter Jasper van den Berg. De speel-o-theek was tot 2016 gevestigd in de bibliotheek en bevindt zich op dit moment aan de Windmolen 15 in Veldhoven. “Omdat het huidige pand niet meer voldoet aan onze wensen en behoeften, keken we al een tijdje uit naar een andere locatie.”


Logische combinatie

De eerste verdieping van de bibliotheek staat sinds 2016 grotendeels leeg in afwachting van een herinrichtingsplan van de gemeente Veldhoven, die eigenaar is van het bibliotheekgebouw. Na overleg met de bibliotheekdirectie en de gemeente was er al snel een akkoord voor huisvesting in de bieb. “De bibliotheek en de speel-o-theek is een logische combinatie, die in het verleden ook goed heeft gewerkt. Fijn voor ouders dat ze straks een bezoek aan de bibliotheek weer kunnen combineren met een bezoek aan de speel-o-theek en vice versa”, aldus bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen.

Flink gegroeid
De voormalige ruimte van de speel-o-theek in de bibliotheek is inmiddels ingericht als Heemkamer, een ontmoetingsplek voor leden van Erfgoedhuis Veldhoven en geïnteresseerden. “We vinden het zeker niet jammer dat we die ruimte niet meer kunnen gebruiken, want ons aanbod is flink gegroeid waardoor we daar niet meer inpassen”, zegt secretaris Anneke Huijbers. “We gaan nu aan de slag met het inrichten van een gedeelte van de ruimte waar voorheen de jeugdafdeling van de bieb gevestigd was.”

Feestelijke opening

Eind augustus hopen de vrijwilligers van speel-o-theek Bibelebonts de nieuwe locatie in gebruik te nemen. Anneke: “We vieren dan meteen ons 40-jarig jubileum, dus dat wordt een extra feestelijke opening! Ook bij activiteiten en in de communicatie is het straks makkelijker om de samenwerking op te zoeken en elkaar te versterken. Bijvoorbeeld bij een voorleesmiddag over spelen en bewegen en het werven van leden en vrijwilligers.”

Openingstijden
De openingstijden van de speel-o-theek worden in ieder geval de woensdagmiddag en zaterdagochtend en een doordeweekse avond. De exacte openingstijden en de openingsdatum worden nog bekend gemaakt via www.speelotheekveldhoven.nl en www.bibliotheekveldhoven.nl.

Speel o theek bestuur

Foto: Het bestuur van speel-o-theek Bibelebonts met vooraan Anneke Huijbers en rechts Jasper van den Berg.

Presentatie 100 jaar Rood-Wit

Mei t/m augustus in de Bibliotheek Veldhoven

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteren de Bibliotheek, Erfgoedhuis Veldhoven en Museum 't Oude Slot een paar keer per jaar een nieuw thema op het grote, interactieve scherm ('multitouchtable') in de bieb. Zo komen jong en oud op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de rijke historie van Veldhoven.

Van mei tot september staat het scherm onder andere in het teken van '100 jaar Rood-Wit'. De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen op de multitouchtable in de Bibliotheek Veldhoven. Bezoekers zien onder meer historische foto's uit de beginjaren en van de verschillende sportaccommodaties, de huidige elftallen en gebeurtenissen uit een eeuw Veldhovens voetbal.

De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen in de Bibliotheek Veldhoven. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/rood-wit

 1937 Rood Wit 1

Foto (uit 1937):
Zoals in die tijd gebruikelijk had het elftal geestelijke ondersteuning van de kapelaan.

 

 

Schaakmiddag

Woensdag 1 mei, 15.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis

Kinderen die al een beetje - of juist heel goed – kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de schaakmiddag vol uitdaging en tips in de Bibliotheek Veldhoven.

Schaken is niet alleen leuk maar ook ontzettend leerzaam. Schakers moeten goed nadenken over hun volgende zet, dus ze trainen zichzelf om snel goede beslissingen te nemen. Focus en inzet zijn belangrijk, dus het spelen van een partij is een toptraining voor de concentratie.


Tijdens de schaakmiddag kunnen kinderen het opnemen tegen Rob van de Voort, al jarenlang de schaakmeester van de bibliotheek. De middag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Schaakvereniging Veldhoven.

Praktische informatie

De schaakmiddag is op woensdag 1 mei van 15.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor de jeugd. Entree is gratis, aanmelden niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schaakmiddag

Lees verder

SLOTMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

SLOTMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Museum t Oude slot

Slotmuziek: Brabantse troubadours in museum 't Oude Slot  

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 28 april spelen Hein Augustijn en David Cornelissen van 14.00 tot 15.30 uur.  

Hein Augustijn en David Cornelissen zijn twee gedreven en originele muzikale verhalenvertellers, ofwel troubadours. Het wordt een middag met liedjes van Hein, liedjes van David en natuurlijk ook liedjes van Hein en David samen. Kom je gezellig luisteren? Bij mooi weer treden ze buiten op, onder het tentdak. 

Troubadours Hein en David

Over de artiesten 

Een kind van de Brabantse Kempen, dat is Hein Augustijn. Zijn muziek laat zich het best omschrijven als een zonnige mix van pop, reggae, latin en jive. Gezongen in Brabants dialect geeft Hein een eigenzinnige draai aan zijn Brabantse roots. Met singles als 'Mèskes mee 'n zaachte g' en 'Onder de zon' (duet met Gerard van Maasakkers). Rond zijn liedje 'Van hier' - een samenwerking met meerdere streektaalmuzikanten - is in 2023 een documentaire gemaakt. 

David Cornelissen heeft jarenlang met zijn gitaar en fluitjes half Europa rondgereisd. Hij is misschien wel beter bekend onder zijn bijnaam 'Diedeliedavid'. De winkelstraten en markten heeft hij intussen ingeruild voor de podia van kroegen, theaters en festivals. Hij zingt nog steeds oude volksliederen en speelt nog steeds oude dansdeuntjes, maar beetje bij beetje is ook zijn eigen werk een steeds groter onderdeel van zijn repertoire gaan vormen. 

Over troubadours 

Troubadours waren reizende muzikale dichters in de Middeleeuwen. Ze componeerden en zongen hun eigen liederen, waarbij ze zichzelf begeleidden, meestal op een snaarinstrument. Dit soort muzikanten bestaat nog steeds. Ze zingen tegenwoordig oude volksliedjes of zelfgeschreven liedjes en begeleiden zichzelf daarbij, bijvoorbeeld op gitaar of fluit. 

Praktische informatie 

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 28 april open van 13.00 - 17.00 uur.  
De troubadours spelen van 14.00 - 15.30 uur.  

Entreeprijzen:  

·                    Museumkaarthouders: gratis  

·                    Volwassenen: € 6,--.  

·                    Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,--.  

·                    Kinderen tot 6 jaar: gratis binnen onder begeleiding van een volwassene.  

Lees verder

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Verhalenburcht in museum 't Oude Slot met Mirjam Mare 

Logo Museum t Oude slot

Zondag 21 april is de volgende editie van de 'Verhalenburcht van Veldhoven'. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen museumbezoekers luisteren naar vertelster Mirjam Mare, met verhalen uit het hoge Noorden. Entreeprijs € 6,- inclusief museumbezoek. 

Mirjam Mare vertelt zoals ze zelf is: expressief, warmbloedig en met veel gevoel voor drama. Ze verstaat de kunst om met minimale middelen een rijkdom aan beelden te scheppen. Afgestudeerd aan de Theaterschool te Amsterdam treedt ze al meer dan dertig jaar op voor congres, bruiloft, theater, bedrijven, jubilea enzovoort, met een keuze uit meer dan 60 verhalen. Haar vertelvoorstellingen zijn belevingen in passie en humor met veel theatrale elementen. 

 Mirjam Mare vertelt

Over de verhalen 

Zondagmiddag 21 april vertelt ze enkele mythische verhalen uit het hoge Noorden en na de pauze het ontroerende verhaal De Sneeuwgans, naar een novelle van Paul Gallico. 

De Sneeuwgans 

Een visserskind vindt in een wijd uitgestrekt moeras bij de kust van Engeland een grote witte vogel. Hij is gewond en ze pakt hem op. Waar moet ze heen? Ze besluit ermee naar de oude vuurtoren te gaan. Niemand die meer van vogels afweet dan de gebochelde schilder die zich daar heeft teruggetrokken. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap en onmogelijke liefde tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. 

Over de Verhalenburcht  

Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' werken museum 't Oude Slot en Vertelclub Veldhoven – kortweg Verve – samen. Zij bieden maandelijks een activiteit aan. De vertelkunst behoort tot het 'immaterieel erfgoed': je kunt verhalen niet 'vastpakken' maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum 't Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.   

Museum 't Oude Slot 

U vindt het museum aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. 

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. 

Entreeprijzen:

Museumkaarthouders: gratis. Volwassenen: € 6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.  

 

Lees verder

DOEN NA JE PENSIOEN

DOEN NA JE PENSIOEN

Zet jij een STAP naar een fijn pensioen?

 

We willen allemaal plezierig en gelukkig ouder worden. Actief blijven in de maatschappij geeft zin en richting. Maar hoe doe je dat? Op tijd nadenken over hoe je je leven inricht na je pensioen helpt daarbij.

Verschillende organisaties waaronder gemeente Veldhoven motiveren inwoners van de Brainportregio een STAP te zetten om hun gezondheid te verbeteren. Hiervoor is de website www.destapnaargezonder.nl gelanceerd. ‘DE STAP naar gezonder’ is een gratis, onafhankelijk platform voor zelfhulp met tips, activiteiten en andere handige hulpmiddelen waarmee iedereen direct aan de slag kan. Zo vind je er bijvoorbeeld tips om eenzaamheid te verminderen, hulpmiddelen die helpen bij het zo lang mogelijk en veilig thuis wonen en advies over hoe om te gaan met geldzaken.

Campagne ‘Doen na je pensioen’

Van maandag 8 april t/m 28 april loopt de campagne ‘Doen na je pensioen’.

Het doel van de campagne is om mensen tussen 60 en 70 jaar aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van het leven na hun pensioen. Het pensioen is een periode waarin vaak veel meer ruimte is voor ontspanning en rust. Toch is het ook heel belangrijk om dingen te blijven doen na het pensioen. Zo blijft het lichaam fit en de geest scherp.

 Een herkenbaar thema voor jou of iemand in je omgeving? Kijk dan eens op www.doennajepensioen.nl. Hier vind je het aanbod op het online platform van DE STAP naar gezonder, zoals tips, activiteiten, lokale clubs, cursussen en sociale evenementen. Via een korte vragenlijst kom je op een pagina met gepersonaliseerd aanbod.

 

 DE STAP van Tineke en Peter naar een fijn pensioen

Verschillende organisaties en gemeenten in de Brainportregio ondersteunen inwoners om een STAP te zetten naar een gezonder leven. Op de website www.destapnaargezonder.nl vinden inwoners leuke en handige tips, activiteiten en hulpmiddelen.

 

Campagne ‘Doen na je pensioen!’

Van maandag 8 april t/m 28 april loopt de campagne ‘Doen na je pensioen’. Het doel van de campagne is om mensen tussen 60 en 70 jaar aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van het leven na hun pensioen. Het pensioen is een periode waarin vaak veel meer ruimte is voor ontspanning en rust. Toch is het ook heel belangrijk om dingen te blijven doen na het pensioen. Zo blijft het lichaam fit en de geest scherp.

 

Hoe zette Tineke de stap naar een fijn pensioen?

Tineke wordt in juni 75 jaar en is bijna tien jaar met pensioen. Stilzitten is niks voor haar. Zo zingt Tineke bij een koor en om meer met haar handen bezig te zijn begon zij aan een keramiekcursus. Zwemmen en hardlopen zijn ook hobby’s geworden. Omdat haar man al eerder met pensioen was heeft ze gezien hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden op deze tijd. Het ontmoeten van andere mensen en nieuwsgierig blijven zijn volgens haar het belangrijkst.

Haar advies aan mensen die binnenkort met pensioen gaan is dan ook: “Zoek alvast naar dingen die je leuk vindt om te doen, zodat je leven doorgaat. Het platform DE STAP naar gezonder kan je hierbij helpen. En een keer mee gaan naar de clubs van vrienden of buren kan ook een makkelijke eerste stap zijn. Geniet van deze nieuwe tijd!”

Hoe bereidt Peter zich voor op een gezond pensioen?

Peter is 65 jaar en gaat over twee jaar met pensioen. Hij is niet dagelijks bezig met zijn pensioen maar beseft wel dat het dichterbij komt en dat hij niet in een zwart gat wil vallen na zijn werkende leven. Om in beweging te blijven zit Peter op ‘walking voetbal’, waarbij de focus ligt op plezier maken en samenzijn in plaats van op wedstrijden spelen en winnen. Verder onderzoekt Peter wat hij leuk vindt; koken, schaken, klussen. Hij ontdekt clubs en activiteiten door te praten met collega’s, vrienden en buurtgenoten.

Ontdek wat jij kunt doen na je pensioen! Kijk op www.doennajepensioen.nl

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN 2024

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2024

 Logo de Schalm

Alles leuk en aardig (2-6 jaar) – Malou van Sluis                UITVERKOCHT

Jeugd en Familie


Zondag 7 april           

Lindenzaal

09:30-10:20 uur                           

€ 10,00

Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken deze voorstelling gratis.

'Alles leuk en aardig’ gaat over elkaar beetnemen. Over stiekeme trucjes, elkaar uitdagen, grenzen verkennen en over ‘genoeg is genoeg’. Geintjes uithalen bij degene die je liefhebt, is misschien wel het allerleukste. Maar wat nou als iemand je grapje niet zo leuk vindt?

‘Alles leuk en aardig’ is een vrolijke, aanstekelijke voorstelling over vriendschap voor iedereen die van een beetje (on)gein houdt. Geïnspireerd door het boek Driehoek van Mac Barnett & Jon Klassen neemt Malou van Sluis de humor van jonge kinderen onder de loep.

Theaterkrant.nl over VaarWel (*****), een eerdere samenwerking van Malou van Sluis met Frederieke Vermeulen: “[…] een fantasierijk theaterstuk dat met gemak en minimale middelen alle leeftijden meeneemt in de magie van theater. […] een fantasierijk schouwspel waarvan je niet wil dat het eindigt, maar waar je aan het einde blij bent dat je het niet hebt gemist.”

Over Malou van Sluis 
Malou van Sluis combineert gevoelige thema’s met lichtvoetige personages en creëert sfeer en liefdevolle verhalen. Intieme, eigenzinnige, beeldende en fantasierijke voorstellingen waarbij het publiek dicht op de huid van de spelers zit.

Eerder maakte Malou de voorstelling ‘We hebben er een geitje bij’ (2+) (naar het gelijknamige prentenboek), ‘In de Verte’ (2+) i.s.m. Judith Sleddens en ‘VaarWel’ (2+) met muzikant Maarten Zaagman. ‘In de Verte’ (2016) en ‘VaarWel’  (2018) stonden op het Theaterfestival TFJong en toerden beide in binnen en buitenland.

In 2020 ging de voorstelling ’Op zoek naar het Huilmeisje’ (2,5+) in reprise en werkte Malou aan een bijzondere voorstelling op locatie over ‘Modder’ voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ricky Risolles, Tante Lien en anderen – Dat heeft zo'n Indo tog niet nodig                                                                                                            UITVERKOCHT

De meest foute Indische theatershow van dit moment!

Cabaret


Zondag 7 april

Grote Zaal

15:00-17:40 uur                           

€ 23,50

Waarom gooien Indo's nooit wat weg, duurt afscheid nemen minimaal anderhalf uur en monden simpele discussies vaak uit tot familieruzies? Als je antwoord wil op deze vragen, kom dan vooral niet naar deze show, want Ricky Risolles is terug!

Na een megasuccesvolle eerste theatertour ‘Ya, dat is iets Indisch...’ komt Ricky Risolles nu met zijn tweede theatershow ‘Dat heeft zo'n Indo tòg niet nodig...’ Met een mix van stand-up comedy, cabaret, theater en muziek neemt hij je opnieuw mee op een on-Indische manier. Snel, gevat, hard en liefdevol. Hij is de statisfyer die je nooit hoeft op te laden. Ricky Risolles sloopt wederom het beeld dat de Indo alleen maar kan floreren op de achtergrond en nèt als op een eerste date, gaat hij ook nu weer graag met zijn billen bloot.

Wederom geflankeerd en geflambeerd door Tante Lien (Wieteke van Dort) en Laurens van Wessel (producer Frans Bauer) vertelt hij aan de hand van waargebeurde verhalen en een hoog grapgehalte, hoe hij de spoken in zijn eigen hoofd te lijf gaat. Nieuw- en laatkomer Peter Warlich sluit dit keer aan als muzikant om de boel compleet te maken. Als een eenheid van super-antihelden sparen ze daarbij niemand noch zichzelf.

Wie dacht dat hij zijn eerste show niet kon overtreffen, kan zomaar eens gelijk krijgen.

Waar zijn vorige show ging over verbinding, gaat zijn nieuwe show over groei en angst. Dus laat vooral je ego thuis bij je verwachting en neem je zelfspot mee, dan ga je gegarandeerd een heerlijke voorstelling tegemoet. En… niet alleen voor Indo's!

Quote(s) uit recensie(s)
“Een podiumbeest van de bovenste Indoplank” – Marion Bloem

“Ricky laat je kripoet lachen in een bombardement van Indische eigenaardigheden en gewoonten” – Hetty Naaijkens (documentairemaakster)

Inleiding Sonny Boy – Solo Stories

Special


Woensdag 10 april

Lindenzaal

19:30-20:00 uur                           

€ 0,00

Dramaturg Annemiek Lely is al enkele theaterseizoenen verbonden aan Solo Stories. Zij verzorgt de inleidingen bij de voorstellingen, die gebaseerd zijn op actuele maatschappelijke thema’s en waarbij een inleiding van grote toegevoegde waarde is. 

De inleidingen zijn de afgelopen jaren bijzonder goed bezocht. Bezoekers geven vaak expliciet aan blij te zijn deze te hebben bijgewoond. In de inleiding bij Sonny Boy zal Annemiek meer vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling. Waar gaat Sonny Boy over? Waarom koos Solo Stories ervoor om het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl te bewerken voor een theatervoorstelling? Hoe maak je van een boek een monoloog voor het toneel? Wie werken er aan deze productie mee?

Annemiek zal tevens een paar kleine hints geven die maken dat je de voorstelling net iets anders gaat bekijken. Ook zal Annemiek ingaan op de thema’s die de voorstelling in zich draagt, zoals ons historisch verleden, racisme, zelfonderzoek, de positie van de vrouw en de veerkracht van de mens. En natuurlijk mogen de theaterbezoekers haar alles vragen.

Sonny Boy – Solo Stories

Deze voorstelling wordt ook prikkelarm aangeboden

Toneel


Woensdag 10 april

Grote Zaal

20:15-21:35 uur                           

€ 24,50

Aan de vooravond van zijn 37ste verjaardag probeert Waldy Nods, even oud als zijn vader is geworden, de herinneringen aan zijn ouders te ordenen. Ze moeten van ver komen en het zijn er niet veel. Op zijn 14de werden Rika en Waldemar door de Tweede Wereldoorlog uit zijn leven gerukt. Als jongen werd hij heen en weer geslingerd tussen Hollandse familieleden waar hij zich nooit thuis voelde. Als man hoopt hij zijn basis te vinden in de verhalen over zijn ouders, de Nederlandse en de Surinaamse. Waarom was hij hun sonny boy? Welk deel van hen zit in hem? Bij wie hoort hij echt? 

Met de monoloog Sonny Boy komen Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl wederom tot leven. Nu door de ogen van hun zoon. De zoon die ze nooit hebben zien opgroeien en niet konden beschermen. De zoon die zich door de schittering van hun afwezigheid moest zien te redden in een wereld waar hij niet altijd even welkom was.

Gespeeld door Tarikh Janssen (The Bodyguard, Ik Wist Het, Drijfvermogen en Kamp van Koningsbrugge).

Prikkelarm
Het is mogelijk om deze voorstelling prikkelarm te bezoeken. Om gebruik te maken van de prikkelarme voorzieningen kan je contact opnemen met de theaterkassa door te bellen tijdens openingstijden naar: 040 - 253 35 78 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Let op: wij bieden een prikkelarme omgeving aan, maar de voorstelling zelf wordt niet aangepast. 

Anneke van Giersbergen – Heavy strings                                UITVERKOCHT

Theaterconcert, No Dutch Required


Donderdag 11 april

Grote Zaal

20:15-21:45 uur                           

€ 23,50

Via haar oudere broer leerde Anneke van Giersbergen stevige muziek kennen en dat voelde voor de piepjonge zangeres meteen als thuiskomen. Ter ere van het 40-jarig bestaan van metalband Metallica vroeg talkshow M of Anneke Nothing Else Matters met strijkkwartet wilde zingen. Arrangeur Ruud Peeters maakte een prachtige bewerking en het idee voor een nieuwe samenwerking was geboren.

De anthems van Iron Maiden, de melodieuze rock van Foreigner, de hits van Guns N’ Roses, de klassiekers van Black Sabbath en natuurlijk haar persoonlijke helden Mastodon, ze komen allemaal voorbij in prachtige semi-klassieke bewerkingen.

zang: Anneke van Giersbergen
piano: Ruud Peeters
viool: Joanna Czaj
viool: Ewelina Peeters 
altviool: Paloma Ortas 
cello: Stanislav Degtyarev

Biografie 
Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Dat ze een muzikale kameleon is, blijkt uit de samenwerkingen met artiesten als Devin Townsend, de IJslandse folkgroep Árstíðir en BLØF. Daarnaast horen miljoenen mensen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.
In 2019 werd Anneke onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award als erkenning en waardering voor haar succes in het buitenland.

Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. In najaar 2021 deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte met haar interpretaties van de nummers. Met haar ode aan Kate Bush toerde ze in 2022 en 2023 uiterst succesvol langs de Nederlandse theaters. Trouw gaf het programma vier sterren. 

Pink Project The Band – Pink Floyd Any Colour You Like!

Tribute concert, No Dutch Required


Vrijdag 12 april

Grote Zaal

20:15-22:50 uur                           

€ 31,50

Het publiek wil Pink Floyd horen, in optima forma, en dát is het doel van Pink Project. Al ruim een kwart eeuw weten zij de muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer te zetten in de theaters en poppodia. Na een zeer succesvolle Pink Floyd Past to Present tour gaat de band het seizoen 2023 - 2024 op tournee met een nieuwe show: Any Colour You Like “A collection of great Floyd songs”. 

De naam zegt het al, het repertoire van Pink Floyd is heel divers, kleurrijk en bestrijkt, inclusief het solowerk van David Gilmour en Roger Waters, inmiddels 6 decennia prachtige muziek.

Pink Project zal het publiek tijdens deze show verwennen met hoogwaardige uitvoeringen van de bekende songs, maar ook verrassen met onverwachte parels uit deze muzikale erfenis. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan. 

Perfect Link Unplugged

Theaterconcert


Zaterdag 13 april

Lindenzaal

20:30-22:20 uur                           

€ 17,50

“Een show geven met alles erop en eraan, powerful songs en arrangementen onder begeleiding van een 7 koppige band, de mensen een avond écht laten genieten!” Het is iets het zangtrio Perfect Link heel erg markeert. Maar hoe zou dit unplugged zijn? Niet groots, maar juist heel erg klein en intiem. De basis van muziek; een verhaal vertellen.

Na, met succes, een aantal groots en meeslepende shows gegeven te hebben is het nu tijd voor iets anders. Een show die ze helemaal terugbrengt naar de basis. Onder begeleiding van enkel en alleen hun pianist zal deze voorstelling gaan plaatsvinden.  In de afgelopen jaren heeft het zangtrio al de nodige ervaring mogen op doen en veel samen mogen meemaken.

In ‘Perfect Link Unplugged’ nemen Job, Zorah en Joy je een avond mee op hun muzikale reis. Van de meest prachtige Nederlandstalige liedjes, de populaire, swingende ‘oldies’, tot aan de meest bijzondere zelf geschreven liedjes.

“De combinatie van mooie muziek vertolken en het vertellen van onze persoonlijke verhalen, maakt het echt een magische voorstelling, het wordt echt prachtig!” Aldus zanggroep Perfect Link

Bent u toe aan een mooie, bijzondere en intieme avond? Perfect Link ontvangt u heel erg graag!

Anna Karnovska – FCKD: Life of Soprano

Theaterconcert


Zondag 14 april

Lindenzaal

20:30 uur                                        

€ 0,00 (gratis)

Oekraïense sopraan Anna Karnovska woont sinds kort in Veldhoven en betovert het publiek met haar meest recente theaterstuk: “FCKD : Life of an opera singer”. Dit opmerkelijke stuk combineert opera, toneel en musical en onderzoekt thema’s als zelfidentificatie , zelf acceptatie en mentale gezondheid in onze turbulente wereld.

Krachtige voorstelling die het publiek in zijn greep houdt en hen op een emotionele muzikale reis meeneemt.

Deze voorstelling is onderdeel van Veldhoven Gezond en daarom gratis toegankelijk. 

The Best of Britain - The best of Top 2000

Theaterconcert, No Dutch Required


Vrijdag 19 april

Grote Zaal

20:30 uur                                        

€ 29,50

Dé successhow met de allergrootste hits uit Great Britain.

Met een spectaculair programma met de allergrootste hits van Engelse bodem, zet The Best of Britain wederom een avondvullend muziekspektakel op de planken dat zich mag verheugen in een nog steeds groeiende publieke belangstelling. Muziek van The Beatles tot Coldplay, en zo’n beetje alles daar tussenin, passeert de revue en biedt u deze avond een feest van herkenning!

Staanplaatsen in de benedenzaal, zitplaatsen in de bovenzaal

Syb van der Ploeg, Brenda Bee én Maarten Peters en zijn de vocalisten en samen met vijf topmuzikanten waaronder multi-instrumentalist Hubert Heeringa brengen zij een avondvullende show vol nostalgie maar ook met een aantal wat meer recente wereldhits. 

Sommige bezoekers zeiden na afloop dat ze hun hele jeugd weer opnieuw beleefd hadden en anderen dat ze de hits van nu in combinatie met het wat oudere materiaal zo te gek vonden. Er valt voor iedereen, van jong tot oud, veel te genieten. Maar de mensen op het podium genieten zelf ook. Met volle teugen zelfs. Want het motto van The Best of Britain is ‘gedrevenheid’. En dat levert een spetterend muzikaal spektakel op en een theateravond om nooit meer te vergeten. De combinatie van topartiesten, die vele wereldhits én supermuzikanten maakt het tot een ongekende sfeer en echt The Best of Britain!

Songs of Crosby Stills Nash & Young

Tribute concert, No Dutch Required


Donderdag 25 april

Grote Zaal

20:15 uur                                        

€ 25,00

De overeenkomst tussen The LSB Experience en Crosby, Stills, Nash & Young? Hun internationaal erkende prachtige samenzang en vocal harmonies. Dit theaterseizoen neemt de zeskoppige band u mee in een (her)beleving van de muziek van de folk rock band CSN&Y. Niet alleen nummers van deze band passeren de revue, ook solonummers van de heren en van eerdere bands als The Hollies (Nash), Buffalo Springfield (Young & Stills) en The Byrds (Crosby) komen voorbij. Uiteraard aangevuld met mooie verhalen en de welbekende publieksinteractie.

The LSB Experience bestaat uit Marcel Luntungan (gitaar, toetsen, zang), Hans Sligter (gitaar, zang), Sjoerd van den Broek (gitaar, zang), Rob Hendriks (bas, backing vocals), Peter Deiman (drums, backing vocals) en Andy Nijmeijer (toetsen). Naast vele optredens in de UK en US tourden ze de afgelopen vier seizoenen langs de Nederlandse theaters met hun Beatles & Beyond programma. Een veelvoorkomende reactie van theaters en publiek: “Wij voelen ons zeer welkom bij de jongens van The LSB Experience.”

Rootsclub@DeSchalm> - Woolf

Theaterconcert, No Dutch Required


Donderdag 25 april

Lindenzaal

20:30-22:20 uur                           

€ 12,50

Drie stemmen, drie persoonlijkheden, drie verhalen. Drie smaken die samen als een gouden, veelbeproefde smaakregel, gewoon lekker zijn. Woolf is een klinkende harmonie die volledig recht doet aan de individuele ruwe kantjes van singer-songwriters Marieke Smit, Mylène Berghs, en Ellen Tackenkamp; drie muzikanten die elkaar leerden kennen op het Conservatorium van Amsterdam, en die sindsdien onafscheidelijk zijn. In verschillende formaties reisden ze al tijdens hun studie de hele wereld over om eigen projecten te spelen en die van anderen aan te vullen. Zij zongen legendarische songs van de grote songwriters der aarde en leerden de kneepjes van het vak.

Woolf speelde diverse voorprogramma’s o.a. bij Celine Cairo, The Delines en Frazey Ford en ze speelden op het Ramblin’Roots festival waar ze heel veel indruk hebben gemaakt en de vele honderden mensen in de zaal doodstil kregen.

In de muziek van Woolf klinken echo’s door van legendarische formaties als Crosby, Stills & Nash met de pit van The Supremes, hier en daar een vleugje Andrew Sisters afgewerkt met een hip modern randje dat doet denken aan The Staves. De drie songwriters laten zich inspireren door alles wat wel en geen muziek genoemd kan worden, en schuwen de schurende thema’s van het menselijke bestaan niet.

In het voorjaar van 2024 zal hun nieuwe EP verschijnen genaamd “Let Me In” en zullen ze die op de Nederlandse en Vlaamse podia komen presenteren. 

“Deze band is klaar voor de grotere podia”, schreef LiveStreamMagazine na afloop van een concert in het Haarlemse Patronaat.

Muk ziet ze groeien (2-8 jaar) - De groote haay                   UITVERKOCHT

Meivakantie

Jeugd en Familie


Zondag 28 april

Lindenzaal

14:30-15:05 uur                           

€ 10,00

Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken deze voorstelling gratis.

In 'Muk ziet ze groeien' ontdekken we de lente. We zien hoe kleine dieren en planten zich wonderlijk transformeren. Een kuiken kruipt uit een ei en rups ontpopt zich tot een vlinder. Lentekriebels in een wederom visueel inventieve wereld met techniek en poppenspel, ditmaal ook begeleid door live muziek!

'Muk', de eerste voorstelling rondom de populaire prentenboekenserie van Mark Haayema, Job van Gelder en Laury Tinnemans heeft al met veel succes twee seizoenen gespeeld. Het eerste boekje stond in de prentenboeken-top10 van de Nationale Voorleesdagen.

Lees verder

STICHTING ZELFHULP NETWERK ZUIDOOST-BRABANT

STICHTING ZELFHULP NETWERK ZUIDOOST-BRABANT

ZELFHULPGROEP

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant.

Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Voel je je vaak onbegrepen? Wil je anderen niet tot ‘last’ zijn met jouw probleem of gevoel?

Ben je op zoek naar gelijkgestemden met wie je kan praten over jouw problematiek of aandoening?

Zou het je opluchten als je met iemand kan praten die jou echt begrijpt en geen oordeel heeft?

Weet dan dat lotgenotencontact bestaat!

Er zijn in Eindhoven en omgeving meer dan 120 actieve lotgenotengroepen. Dat zijn zelfhulpgroepen die zonder professionals samen komen. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, anoniem en gratis.

Samen met lotgenoten ervaar je (h)erkenning, steun en begrip bij elkaar. Samen werk je aan acceptatie of herstel waarbij ieder zijn eigen proces doorloopt.

Het Zelfhulp Netwerk ondersteunt en faciliteert deze zelfhulpgroepen. Mensen die op zoek zijn naar een passende groep kunnen contact opnemen met het Zelfhulp Netwerk.

Is er geen passende groep? Dan kun je als inwoner zelf een groep starten. Je wordt daarbij stap voor stap geholpen door een ondersteuner van het Zelfhulp Netwerk. Zelf een groep starten heeft als voordeel dat je zelf kan bepalen hoe vaak, waar en met wie je in contact wilt komen.

Doe het zelf, maar niet alleen!

Voor meer informatie of om je aan te melden voor een groep neem contact op met het Zelfhulp Netwerk via 040-2118328 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant of andere zelfhulpgroepen ga naar www.zelfhulpnetwerk.nl

Lees verder

DUBBELEXPOSITIE MUSEUM 'T OUDE SLOT

DUBBELEXPOSITIE MUSEUM 'T OUDE SLOT20240329 Dubbelexpo in t Oude Slot

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHIOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2024

BIBLIOTHEEK VELDHIOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

Baby-ochtend: Van liggen naar lopen
Donderdag 11 april, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de gezellige baby-ochtend in de Bibliotheek Veldhoven neemt jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau Anne-Marie van der Leij (groot)ouders mee in de motorische ontwikkeling van kinderen: van liggen naar lopen! Ze geeft ook informatie over opvoeding, praktische tips en beantwoordt alle vragen. Lees- en mediaconsulent Monique Laudy van de Bibliotheek Veldhoven geeft voorlees- en boekentips om de motorische ontwikkeling te stimuleren. En uiteraard is er voldoende gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Praktische informatie

De baby-ochtend is 1x per 2 maanden, de ochtend over motorische ontwikkeling is op donderdag 11 april van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen vanaf 0 tot ca. 1,5 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/baby

Parkinson en adem

Donderdag 11 april, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Presentatie over de oorzaken en gevolgen van de ziekte van Parkinson op de ademhaling.

De ziekte van Parkinson heeft grote invloed op de ademhaling. Vanuit de fysiotherapie is het 'adem bewegingsapparaat' dan ook een specifieke invalshoek. Dit zijn alle botten, spieren, banden en gewrichten die gebruikt worden bij de ademhaling. In de presentatie wordt duidelijk wat de oorzaken en gevolgen zijn van Parkinson op het adem bewegingsapparaat. Ook worden tips en trucs gegeven die men kan toepassen om het proces te vertragen.

Over de spreker
Spreker is Lousanne Tangelder, geriatriefysiotherapeut met specialisatie Parkinson. Ze werkt bij ParkinsonCompass en Fysiotherapie Veldhoven Zuid. Al vanaf 2006 verdiept Lousanne zich in de ziekte van Parkinson. In 2023 volgde zij een specieke training over Parkinson en adem die is ontwikkeld vanuit het Radboud ziekenhuis. Verder is ze vrijwilliger voor de Parkinsonvereniging en het YEP (Young En Parkinson) kernteam in het Radboud ziekenhuis.

Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinson-patiënten en mensen in hun omgeving. 

Lousanne Tangelder

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson en adem is op donderdag 11 april (Wereld Parkinson Dag) van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

Judith Visser
Vrijdag 12 april, 19.30-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 7,50 / € 5,- (bibliotheekleden)

Schrijver en dierenliefhebber Judith Visser is vooral bekend van haar romans 'Zondagskind' en 'Zondagsleven', waarin zij openhartig schrijft over (haar) leven met autisme.

In oktober 2023 verscheen Judiths nieuwste roman ‘Het meisje met de halve ster’, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarin vriendschap tussen mens en dier centraal staat. Al in de eerste twee maanden werden er 10.000 exemplaren van dit boek verkocht.

In de Bibliotheek Veldhoven vertelt Judith Visser over haar boeken en leven, Bruna Veldhoven verzorgt de boekverkoop (incl. signeersessie).

 

Praktische informatie

Judith Visser is op vrijdag 12 april van 19.30 tot 21.00 uur te gast in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is € 7,50  of € 5,- (bibliotheekleden) incl. koffie/thee.

Meer informatie en kaarten kopen: www.bibliotheekveldhoven.nl/judith

Kindercollege: Griezels en mysteries

Woensdag 17 april, 15.00-16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname € 5,-, leeftijd 8 t/m 12 jaar

Op aarde, onder water en in de ruimte gaat Sandra van Dam van Curiosityworld met de kinderen allerlei griezels en mysteries bekijken en misschien wel oplossen. Zo gaan ze in het diepe meer van Schotland op zoek naar het monster van Loch Ness. Na een bezoek aan Atlantis maken ze op aarde een reis langs de mythes rondom spoken, heksen en geesten. Waar komen de verhalen vandaan en waarom is Stonehenge zo’n mysterieuze plek? Ze verlaten tot slot de aarde en stijgen op naar de ruimte. Hoe zat het ook alweer met het gezicht van Mars, wat is een zwart gat en bestaat er leven op andere planeten? Kortom, een spannende reis langs interessante plekken met een serieuze knipoog naar de wetenschap. En aansluitend een leuke en leerzame workshop!

griezels en mysteries

Praktische informatie
Het Kindercollege over griezels en mysteries is op woensdag 17 april van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 5,-, de geschikte leeftijd is 8 t/m 12 jaar. Op 19 juni staat nog een Kindercollege op het programma, over de Noordpool. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/griezels

Loopbaanworkshop: Netwerken
Donderdag 18 april, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Loopbaanadviseur Tosca Goes geeft een workshop over netwerken. Ze vertelt onder meer wat netwerken is en hoe het leuker én makkelijker kan. Ook deelt ze haar kennis met online en offline netwerken, geeft ze praktische tips en vertelt ze wat mensen het beste wél en beter niet kunnen doen bij het netwerken.

 Over Tosca Goes

Loopbaanadviseur Tosca Goes laat zien wat een goede voorbereidingoplevert bij een sollicitatie en hoe mensen hun kwaliteiten zichtbaar kunnen maken. Haar specialisme is jobmarketing en zichtbaarheid.

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 18 april van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, vooraf aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/netwerken

Loopbaanadvies in de bieb

In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er loopbaanspreekuren. De spreekuren zijn gratis en geheel vrijblijvend.

Daarnaast staan tijdens de Week van de Loopbaan (jaarlijks in september) extra spreekuren en workshops op het programma. Buiten deze week worden ook regelmatig workshops aangeboden, waaronder de workshop 'Netwerken' door Tosca Goes.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF MAART 2024

 

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF MAART 2024

logo erfgoedhuisveldh

Lezing Brabant in de Franse Tijd

Historicus Simon van Wetten uit Gemert geeft op 16 april een lezing over Brabant in de Franse Tijd op uitnodiging van Erfgoedhuis Veldhoven in samenwerking met de Bibliotheek Veldhoven.

Veranderingen in razend tempo

Simon van Wetten vertelt wat er tussen 1794 en 1813 allemaal veranderde.  Zowat alles en dat ook nog in een – naar de maatstaf van die tijd – razend tempo. Of het nu ging om de tot dan toe onderdrukte positie van de Brabanders of om de eerste pokkeninenting, het verbod op katholieke processies of het optrekken van de schuttersgilden, de verplichting tot het kopen van zout in een staatswinkel en het vieren van de huwelijksdag; in alles werd de overheid ineens de factor.

Breuk met het verleden

Voor genealogen komt daar nog bij dat de informatiehonger van de overheid zoveel gegevens op allerlei papieren en overzichtsstaten deed belanden, dat zij de levensgeschiedenis van onze voorouders in de Franse Tijd met felle kleuren kunnen schilderen. De Franse Tijd vormde dus in veel opzichten een breuk met het verleden. De Brabantse mensen aanschouwden destijds ongetwijfeld met verbazing alle veranderingen. Mensen die dezelfde verbazing willen voelen zijn welkom tijdens de lezing op dinsdagavond 16 april van 19 tot 21:30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

fRANSE TIJD

Over Simon van Wetten en Erfgoedhuis Veldhoven

Erfgoedhuis Veldhoven wil de belangstelling voor en kennis over de geschiedenis in het algemeen en van Veldhoven in het bijzonder bevorderen. Daarnaast maakt de erfgoedvereniging zich hard voor het beschermen en het behoud van het Veldhovens erfgoed. Ze doen dit met onder meer lezingen, cursussen, excursies en met de heemkamer, gevestigd in de Bibliotheek Veldhoven, waar allerlei erfgoed informatie is te vinden. Simon van Wetten is niet alleen historicus maar ook geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker en gids. Hij woont in Gemert.

 

Aanmelden

De entree is €5 euro of gratis voor leden van de Bibliotheek en Erfgoedhuis Veldhoven. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of de Bibliotheek. Aanmelden kan ook via 06-549 43 196.

Grasduinen in knipsels

Vind je het ook zo leuk om in oude kranten te duiken en terug te lezen wat er toen gebeurde? Dan hebben we goed nieuws. Het Erfgoedhuis beschikt over 78 albums met krantenknipsels uit de periode 1968-1997. We zijn bezig alle krantenknipsels te scannen en op jaar te rangschikken zodat je snel en gericht kunt zoeken naar een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis. Lees meer: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/krantenknipsels-1968-1997/

Heemkundetip

Collega-erfgoedorganisaties hebben vaak websites met interessante informatie voor erfgoedliefhebbers. Daarom delen we voortaan regelmatig links. Deze maand kijken we op de website van heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’. Je vindt er talloze verhalen over de geschiedenis van Oirschot in de online versie van het ledentijdschrift ‘Van den Herd’, de Canon van Oirschot en een uitgebreide collectie beeldmateriaal. Waaronder ook enkele luchtige onderwerpen zoals een lange lijst met bijnamen van Oirschottenaren en een filmverslag van een tweelingencongres dat in 1955 in Oirschot werd gehouden. https://www.deheerlijkheidoirschot.nl/

Veldhovens Muziekkorps 130 jaareldhovens Muziekkorps 130 jaar

In 2024 vieren heel wat Veldhovense verenigingen een jubileum. Het Veldhovens Muziekkorps is een van de oudste verenigingen in de gemeente en spant de kroon met de viering van haar 130-jarig bestaan. De directe aanleiding voor de oprichting in 1894 is het 25-jarig jubileum van Handboogvereniging Prins Frederik. Het is veel Veldhovenaren een doorn in het oog dat er geen plaatselijk muziekkorps is dat het feest luister bij kan zetten. https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/03/14/veldhovens-muziekkorps-130-jaar/

8 VMK Koninginnedag

Lezing Heikant/Kelen  

In een drukbezochte lezing over de wijken Heikant/de Kelen vertelde onze secretaris Tiny Leijten over de grote verscheidenheid aan bouwstijlen van de wijken die samen 10.000 inwoners hebben. Het onderwijs, de kerk, de gezondheidszorg en de sociale ontwikkeling, de situatie voor 1980 en de ontwikkeling vanaf 1980. Met tientallen foto’s uit de beginjaren nam hij de luisteraars mee in de tijd die velen zelf hebben meegemaakt.

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

a294ff8 w1272 img5946

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2
5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

SPEELCADEAU, SPEELGOEDBANK VOOR EINDHOVEN EN DE REGIO

SPEELCADEAU, SPEELGOEDBANK VOOR EINDHOVEN EN DE REGIO

Speelcadeau, de speelgoedbank voor Eindhoven en de regio

 

Speelcadeau is een speelgoedbank, de enige in de wijde omgeving van Eindhoven. Mensen uit die wijde omgeving zijn dan ook welkom bij ons. Wij geven goed, gebruikt speelgoed weg aan gezinnen die zelf geen speelgoed kunnen betalen.

Onze werkwijze is heel overzichtelijk: wij zamelen gebruikt speelgoed in en onze 38 vrijwilligers poetsen, repareren en combineren dat speelgoed tot mooie pakketten. Dat speelgoed, en ook nieuwe spullen, gekocht met het geld van donaties, geven we weg in onze mooie winkel.

Mensen die in aanmerking komen voor een bezoek, komen bij ons op afspraak, met een verwijsbrief, gekregen van een maatschappelijk hulpverlener, dat kan iedereen zijn die professioneel contact heeft met het gezin. Met deze brief zijn de gezinnen twee keer in een jaar welkom, daarna zien we graag weer een nieuwe verwijzing.

Speelcadeau maakt veel mensen blij: op de eerste plaats natuurlijk de kinderen die mooi speelgoed krijgen, maar ook hun ouders die een last van hun schouders voelen glijden. Daarnaast zijn de mensen die gebruikt speelgoed bij ons inleveren blij omdat hun spullen een tweede leven krijgen en de donateurs die zien dat we hun geld goed besteden. De vrijwilligers van Speelcadeau krijgen energie van al deze mensen, bovendien beleven ze veel plezier aan hun werkzaamheden.

Samengevat: Speelcadeau is er voor gezinnen die het financieel niet makkelijk hebben en voor mensen die speelgoed dat overbodig is geworden graag een nieuwe ronde gunnen.

Persbericht maart 2024 1

Als u denkt dat u recht hebt op een bezoek aan onze speelgoedbank, vraag dan een verwijsbrief. Die brief mag uitgereikt worden door Voedselbank, Stichting Leergeld, Wij Eindhoven, bewindspersoon, Vluchtelingenwerk, leerkracht, huisarts, etc.

Kijk voor meer informatie, en voor de verwijsbrief, op www.speelcadeau.nl of op Facebook

Lees verder

TWEEDE EDITIE VELDHOVEN MAGAZINE JAARBOEK GELANCEERD 26 MAART

TWEEDE EDITIE VELDHOVEN MAGAZINE JAARBOEK GELANCEERD 26 MAART

Tweede editie Veldhoven Magazine jaarboek gelanceerd tussen de rozen

Een nieuwe lente betekent ook een nieuwe editie van Veldhoven Magazine jaarboek. Op 26 maart wordt de editie 2024 gelanceerd bij Keijsers Rozen aan de rand van Zilverackers. De nieuwe wijk past niet alleen goed bij de groei en bloei van Veldhoven, het is ook de plek waar ‘covermodel’ Joost Pagée al jaren meewerkt aan ecodorp Klein Oers. Hij neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Van atleet tot glaskunstenaar

De tweede editie van het Veldhovense jaarboek bevat verhalen over bijzondere Veldhovenaren, maar ook Veldhovense organisaties en bedrijven. Zoals atleet Tim Verbaandert die een gooi doet naar een plek op de Olympische spelen, glaskunstenaar Therese Bouwens, inspirerende leerkrachten en de winnaars van de Ondernemersprijzen van Veldhoven Verbindt.

Rijkdom van culturen en generaties

Ook geeft het Jaarboek een inkijkje in de culinaire hotspots van Veldhoven en in een verrassende revival: die van de flipperkast. Burgemeester Marcel Delhez roemt in een interview de rijkheid van alle culturen en generaties in onze dorpse stad of stadse dorp. Nieuwe Veldhovenaren en nieuwe initiatieven van vertrouwde gezichten geven in het jaarboek een goed beeld van deze rijkdom.

Zonder winstoogmerk
Veldhoven Magazine – Jaarboek 2024 is een initiatief van de Veldhovense vormgeefster en uitgever Marieke Verbeek. Samen met haar team schrijvers en fotografen maakt zij zonder winstoogmerk dit Jaarboek voor en door Veldhovenaren. Veldhoven Magazine – Jaarboek 2024 is na de lancering op 26 maart voor € 7,95 te koop bij Bruna, Primera en Plus van Reijen in Veldhoven.

Veldhoven magazine

* Foto gemaakt door Brigit Strijbos tijdens de boekpresentatie van 2023. ‘Meike de Jong en Bianca Kuijpers onthullen de cover van het Veldhoven Magazine Jaarboek 23’.

Lees verder

SLOTMUZIEK 24 MAART 2024

 

SLOTMUZIEK 24 MAART

Slotmuziek: muzikale dubbelact in museum 't Oude Slot  

 

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 24 maart spelen de Gitaarbende en Sara Rütten van 14.00 tot 15.30 uur. Voor de pauze speelt 'De gitaarbende', na de pauze kunt u luisteren naar Sara Rütten.   

Over de gitaarbende 

De GitaarBend(e) is het gitaarensemble dat jonge, talentvolle en bovenal enthousiaste gitaristen uit Eindhoven en omgeving samenbrengt. De GitaarBend(e) bestaat uit spelers tussen de 12 en 22 jaar die allen klassiek gitaar spelen, beter bekend als nylonsnarige- of Spaanse gitaar; bij uitstek het instrument dat in veel muzikale stijlen een belangrijke plek kent. Het repertoire van de GitaarBend(e) is dan ook divers: popmuziek, Zuid-Amerikaans, klassiek, en vaak ook met toevoeging van andere instrumenten zoals steelstring, elektrische gitaren of slagwerk. De groep staat onder leiding van gitariste Anneloes van Hout, docent in Waalre en Eindhoven. 

thumbnail GitaarBende Floriade 2022 foto M Timofeeva

 

Over Sara Rütten 

Na één van haar eerste gitaarlessen kreeg Sara Rütten (1998) als huiswerkopdracht mee om de mooiste noot op de gitaar te vinden. De volgende les was ze eruit: het was de cis. Sindsdien heeft ze zich gerealiseerd dat alle noten de mooiste kunnen zijn en is ze nooit meer opgehouden met het zoeken naar alle verschillende klanken van de gitaar. 

Sara volgde lessen bij Peter Thissen, Frank Lamm, Lex Eisenhardt en Johannes Möller en studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam bij hoofdvakdocent Gabriel Bianco. Om haar opleiding compleet te maken volgde ze een master klassiek gitaar bij de gitarist Łukasz Kuropaczewski in Poznań, Polen. Nu, terug in Nederland, is ze er klaar voor om al het moois dat de gitaar te bieden heeft met haar publiek te delen. Sara neemt de luisteraar mee op een reis langs verschillende muzikale stijlen en componisten. Van de romantische muziek van Giulio Regondi via de eind 19de-eeuwse Spaanse showmuziek van Francisco Tárrega tot aan de Nuevo Tango van Astor Piazzolla. 

sARA

Entreeprijs, inclusief museumbezoek  

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 24 maart open van 13.00 - 17.00 uur.  
De gitaristen spelen van 14.00 - 15.30 uur. Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene. Voor museumkaarthouders geldt gratis entree. 

Lees verder

FEELGOOD FAIR BIJ DE VELDWIJZER

FEELGOOD FAIR BIJ DE VELDWIJZER

Logo Cordaad WelzijnSWOVE 1

We gaan een FeelGood Fair organiseren, op zondagmiddag 7 april van 13:30-16:30uur bij de Veldwijzer.

Adres: Sterrenlaan 15, Veldhoven.

Een evenement voor de hele familie.

Kraampjes met duurzame, handgemaakte spullen en producten uit de buurt.

Live-muziek van Timeless Partyband, relaxen met een hapje en drankje.

Gratis Entree.

Fijn als we je op de FeelGood Fair mogen verwelkomen!

Ontmoeten en gezelligheid… je goed voelen…. staan vandaag centraal bij de Veldwijzer.

Een initiatief namens de partners in de Veldwijzer: Cordaad Welzijn, Stichting Leergeld, SWOVE, Voedselbank Veldhoven en het Bureau Sociaal Rechtshulp.

Als je nog iemand weet die een helpende hand kan bieden of om een kraampje wil bemannen:

Wil je een gratis kraam (2x0,8 m) bemannen om je producten te verkopen?

Wat ga je dan verkopen?

Je kunt je aanmelden, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flyer Feelgood Fair Veldwijzer

Lees verder

WOIRKSHOPS POSITIEF GEZOND VELDWIJZER

WORKSHOPS POSITIEF GEZOND VELDWIJZER

Logo Cordaad Welzijn

Wilma Hartman organiseert opnieuw 6 workshops Positief Gezond in de Veldwijzer, Sterrenlaan 15 Veldhoven.

In de Veldwijzer zijn de workshops gepland van 15 maart t/m 19 april op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00uur

Je kunt alle bijeenkomsten bijwonen, maar je kunt er ook voor kiezen om voor 1 of meerdere aan te melden.

Aanmelden gaat het makkelijkst met een telefoontje naar de Training  040- 7116036

Er zijn geen kosten verbonden aan de workshops en deelnemers hoeven niet perse in Veldhoven te wonen.

De planning: Workshops Positief Gezond – Veldwijzer Veldhoven

 

Datum Workshops

Veldwijzer 10.00 – 12.00

Thema

Co-trainer

15 maart

Dagelijks functioneren

In overleg Lumens

22 maart

Lichaamsfuncties

Tom – Fysio Veldhoven zuid

29 maart

Mentaal welbevinden

Sarah - GGZE

5 april

Meedoen

Sanne - Cordaad

12 april

Kwaliteit van leven

In overleg Lumens

19 april

Zingeving

Sarah - GGZE

 

workshop positief gezond

 

 

workshop positief gezond 1

Lees verder

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN

Logo open atelierroute

Open Atelierroute Veldhoven

Op 20 en 21 april 2024 van 11.00 tot 17.00 uur staan de deuren weer open van de ateliers en expositieruimtes van ruim 30 kunstenaars van “Kunst in het Rond”.

Ze zijn allemaal werkzaam in of verbonden met Veldhoven.

Belangstellenden kunnen alle deelnemende kunstenaars bezoeken en uitleg krijgen over het getoonde werk.

De variatie is groot: van teken- en schilderkunst, keramiek, glas, fotografie, beeldhouwwerk, textiel tot mixed media in veel verschillende technieken!

Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij u in de buurt! De ateliers zijn herkenbaar aan de blauw-wit-groene vlag van Kunst in het Rond.

Bij een boekje waarin alle kunstenaars van Kunst in het Rond zijn opgenomen met foto en informatie, is een inlegvel met plattegrond van de deelnemende kunstenaars voor de atelierroute 2024.

Het atelierroute weekend wordt vrijdagavond 19 april in Museum ‘t Oude Slot geopend door de wethouder van cultuur.

Het boekje met inlegvel is o.a. verkrijgbaar bij:

-Museum het oude Slot, – De Bibliotheek, -De Schalm, -De muziekschool Art4U en bij de deelnemende kunstenaars tijdens de atelierroute.

Ook op de website www.kunstinhetrondveldhoven.nl is alle informatie te vinden.

Wij wensen iedereen heel veel plezier en inspiratie in onze ateliers!

Lees verder

ORANJEMARKT VELDHOVEN ZOEKT TALENT

ORANJEMARKT VELDHOVEN ZOEKT TALENT

Oranjemarkt Veldhoven zoekt lokaal talent!

Logo oranjemarkt

Veldhoven viert voor de 30ste maal Oranjemarkt Veldhoven op zaterdag 27 april 2024, de verjaardag van onze Koning. Ter gelegenheid van deze feestelijke jubileumeditie wordt het een nog groter feest van, voor en door Veldhoven.

Talent gezocht

Naast de markt is er vertier voor jong een oud. Zo zijn er o.a. een podium op het Meiveld en eentje in het Burgemeester Elzenpark en diverse activiteiten voor de jeugd. Nieuw ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan is een derde podium bij het plein ter hoogte van Bree. Hier krijgt talent uit Veldhoven en omgeving de mogelijkheid zichzelf te laten zien voor het grote publiek. Wil jij bezoekers van Oranjemarkt Veldhoven laten genieten van wat jij in je mars hebt op gebied van zang, dans, muziek of bijvoorbeeld jongleren? Ben je tussen 5 en 99 jaar, heb je een leuke act van maximaal 15 tot 20 minuten, alleen of met een groep tot 15 personen? Stuur ons dan een mailtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je aan te melden. Wie weet sta jij dan op Koningsdag in de spotlights op het talentenpodium! Sluitingsdatum om je aan te melden is 15 maart. Meer informatie is te vinden op de website van Oranjemarkt Veldhoven www.oranjemarktveldhoven.nl

Marktkramen verhuur gestart

Natuurlijk vind je ook tijdens de jubileum editie van de oranjemarkt grondplaatsen en kramen verspreid door het Citycentrum. De verhuur van de kramen is inmiddels in volle gang, wil jij zeker zijn van een plek op de Oranjemarkt dan kun je voor een klein bedrag een kraam huren. Wil je graag een kraam reserveren, kijk dan op www.oranjemarktveldhoven.nl/marktkraam-huren/. Daarnaast zijn er op Koningsdag honderden gratis grondplaatsen door het gehele Citycentrum. De grondplaatsen kun je niet van tevoren reserveren.

De Oranjemarkt Veldhoven is al jaren een groot succes voor de inwoners van Veldhoven en omgeving. Een uniek evenement, van, voor en door Veldhoven met elk jaar ruim 25.000 bezoekers die elkaar ontmoeten en komen genieten van de vrijmarkt, de optredens en de vele activiteiten voor jong en oud. Net als de voorgaande edities is het evenement ook nu weer gratis toegankelijk.

Lees verder

WERELDVERTELDAG IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

WERELDVERTELDAG IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Museum t Oude slot

Wereldverteldag in de Verhalenburcht 

Woensdag 20 maart is het Wereldverteldag. Een dag waarop vertellers en luisteraars wereldwijd de vertelkunst vieren door verhalen te delen met zoveel mogelijk luisteraars. Dit jaar is het thema 'Bruggen bouwen' (in het Engels: Building bridges). Ook in Veldhoven vieren we Wereldverteldag 2024 met een gratis toegankelijk vertelconcert in museum 't Oude Slot. De avond wordt verzorgd door Vertelclub Verve in samenwerking met de Southern Comfort Barber Mates, een barbershopkoor uit Eindhoven. 

Vertelclub Veldhoven - kortweg VerVe - bestaat uit mensen die samen een grote hobby delen: verhalen vertellen volgens de oude vertelkunst. Dus uit het blote hoofd, in combinatie met theatertechniek, lichaamstaal en mimiek. De Southern Comfort Barber Mates (SCBM) bestaat uit 14 enthousiaste mannen die vierstemmig, a-capella (dus zonder muzikale begeleiding) barbershopmuziek brengen. Ook zij zingen alles uit het blote hoofd. Met deze samenwerking slaan VerVe en SCBM letterlijk een brug tussen de vertelkunst en a-capella zang.  

Reserveren 

Het aantal zitplaatsen is beperkt. Wilt u zeker zijn van een plekje? U kunt stoelen reserveren via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vol is vol).  Zet in de mail alstublieft hoeveel plaatsen u wilt reserveren.  

Praktische informatie 

 • U vindt museum 't Oude Slot aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  

 • Het museumcafé is woensdagavond 20 maart open van 19.30 - 22.30 uur. Het vertelconcert begint om 20.00 uur in expositieruimte 'de Grote Schuur' en duurt tot 22.00 uur.  

 • De entree is deze avond gratis. Brengt u uw museumkaart mee? We vinden het fijn als we die mogen scannen. 

Over de Verhalenburcht 

Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' werken het museum en de vertelclub Verve voortaan samen en bieden maandelijks een activiteit aan. De vertelkunst behoort tot het 'immaterieel erfgoed': je kunt verhalen niet 'vastpakken' maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum 't Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.  

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 20924

BIBLIIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2024

Vlogworkshop Teun Peters
Woensdag 13 november, 15.00-16.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,- (vanaf 9 jaar)

Teun Peters maakt deel uit van Team Dylan Haegens. Hij is al jarenlang succesvol op YouTube en was te zien in de bioscoopfilm ‘De Film van Dylan Haegens’. In de Bibliotheek Veldhoven geeft Teun een vlogworkshop voor kinderen vanaf 9 jaar.

Vol enthousiasme en met veel humor vertelt Teun onder andere over de verschillende soorten vlogs en over bekende YouTubers. Hij geeft heel veel tips, maar leert kinderen ook wat ze beter niet kunnen doen. Deelnemers wordt gevraagd om hun telefoon of tablet mee te nemen (of iets anders waarmee gefilmd kan worden). Dankzij Teun krijgen zij het vloggen zo onder de duim!

Teun Peters liggende foto

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 13 maart van 15.00 tot 16.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Deelname kost € 5,-. Bestel vooraf een kaartje via www.bibliotheekveldhoven.nl/vlogworkshop

Roxane van Iperen te gast bij Literair Café Veldhoven
Zaterdag 16 maart, 20.30-22.00 uur in Theater de Schalm
€ 12,50 / € 10,- (bibliotheekleden)


Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) werd bij een groot publiek bekend met de roman ’t Hooge Nest over het gelijknamige huis in ‘t Gooi, waar twee Joodse zussen tientallen Joodse onderduikers onderbrachten. Op de eerste dag van de Boekenweek, zaterdag 16 maart, is zij te gast bij Literair Café Veldhoven. In Theater de Schalm wordt Roxane geïnterviewd door bibliotheekmedewerker Mark van der Linden (Knegsel, 1992).


In 2021 maakte Roxane van Iperen indruk met haar 4 mei-lezing, in hetzelfde jaar verscheen haar Boekenweekessay: De genocidefax. Hierin schuwt zij de donkere kanten van ons verleden niet. Een jaar later volgde het prikkelende essay Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor.


Haar meest recente roman Dat beloof ik (2023) vertelt het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. De roman werd lovend ontvangen. "Wat een ontzettend goed boek. Verontrustend en toch laat het je achter met een goede, bozige, moedige nasmaak", zo oordeelde collega-schrijver Özcan Akyol.


Inmiddels is Van Iperen niet weg te denken uit het publieke debat. Ze bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties.

Roxane van Iperen fotograaf c Dorian Jurne liggende foto

Foto Roxane van Iperen: © Dorian Jurne

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven is op zaterdag 16 maart van 20.30 tot 22.00 uur in Theater de Schalm. Boekhandel Bruna Veldhoven zorgt voor de boekverkoop (incl. signeersessie).

Ter ere van de Boekenweek (16 t/m 24 maart) krijgen bezoekers bij aankoop van min. € 15,- aan boeken het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking van de familie Chabot cadeau.
Kaarten kosten € 12,50 (regulier) of € 10,- (bibliotheekleden) en zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Theater de Schalm: www.deschalm.com/roxane


Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dat zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Het evenement beleefde sinds de start in 2018 al 16 edities met onder andere Griet Op de Beeck, Marieke Lucas Rijneveld en Nico Dijkshoorn. Literair Café Veldhoven is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bruna Veldhoven, Museum ’t Oude Slot en Theater de Schalm en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Lira Fonds. 

 Omgaan met patiëntenportaal

Woensdag 27 maart, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

In de gratis workshop van DigiTaalhuis Veldhoven maken deelnemers kennis met digitale zorg en leren ze werken met het patiëntenportaal van de huisarts.

Deelnemers krijgen antwoord op vragen als: ‘Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien?’, ‘Hoe maak ik een afspraak bij mijn huisarts?’, ‘Hoe kan ik digitaal een vraag stellen aan mijn huisarts?’ en ‘Hoe bestel ik een herhaalrecept?’.

Belangrijk om te weten: niet elk patiëntenportaal is hetzelfde. In de workshop van 27 maart (en 22 mei) wordt geoefend met HiX, dat gebruikt wordt door Gezondheidscentrum Heikant en de huisartsenpraktijk aan de Nijlandlaan. Op 24 april en 26 juni kan geoefend worden met MijnGezondheid.net, dat gebruikt wordt door huisartsenpraktijken Zeelst (in de Bolzen), Homa, Heemstra en Horstman, Prudon en Gerritsen, Schrijver en van Dooren en Prometheus.

Handig omgaan met patientenportaal

Praktische informatie en aanmelden
De workshop is op woensdag 27 maart van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Dit kan via tel: of tel: 06 – 810 32 943 (Imke Duijf) of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens de spreekuren van het DigiTaalhuis: elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en elke vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelnemers hebben een werkend DigiD nodig. Hulp nodig bij het aanmaken of activeren van een DigiD? Ook daarvoor kan iedereen terecht bij de spreekuren in de bieb.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/patientenportaal

Rouw is voor jong en oud

Donderdag 28 maart, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Rouwen. Hoe gaat dat nou eigenlijk? Hoe sta je iemand bij in rouw? En wat is het verschil tussen volwassenen en kinderen?


Allemaal krijgen we er vroeg of laat, direct of indirect, mee te maken. Door het verlies van een dierbare. Door een verhuizing. Door een echtscheiding. Door verloren vriendschappen. Om deze gebeurtenissen en veranderingen een nieuwe betekenis te kunnen geven in het leven, hebben we te rouwen. Hoe we rouwen is voor iedereen, jong en oud, anders. De gemeenschappelijke deler is dat we rouwen in verbinding met anderen.

Mariska Heerkens neemt bezoekers deze avond mee in hoe rauw rouw is, wat je als naaste kan doen om van betekenis te zijn en hoe verder.


Over Mariska

Mariska begeleidt vanuit haar praktijk In de Hartenkamer ouders, kinderen en jongeren (6-25 jaar) die te maken hebben (gehad) met uitdagingen of ingrijpende veranderingen in het leven, hierdoor niet lekker in hun vel zitten of vastlopen, en met meer vertrouwen, kracht en plezier de toekomst in willen gaan. 

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 28 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/rouw

Over KennisMakers

Deze activiteit wordt gehouden in het kader van de campagne Veldhoven Gezond (23 maart t/m 20 april) en is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA 2024

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA MAART 2024

Logo de Schalm

Belle Perez – Diferente

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 8 maart         

Grote zaal                                                            

20:15-22:20 uur

€ 32,50

Belle Perez trekt met haar grootste en ‘Beste Zangers’-hits naar de theaters! 

Slechts een paar noten of een korte intro gecombineerd met haar unieke stemgeluid, zijn de voorbode voor de bloedmooie Belle Perez om haar publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. In haar nieuwe theatertournee brengt ze niet alleen haar grootste hits ( ‘El Mundo Bailando’, ‘Que Viva La Vida’, ‘Hello World’), maar krijgen voor het eerst ook enkele liedjes uit haar deelname aan ‘Beste Zangers’ een plekje op de setlijst. 

Met meer dan 20 jaar ervaring op de teller hoeven we Belle Perez eigenlijk niet meer voortestellen. In Vlaanderen kende ze haar grote doorbraak met ‘Hello World’, een nummer waarmee ze in 1999 deelnam aan Eurosong. In Nederland bracht Belle samen met Jody Bernal het succesvolle ‘Me & You’ uit, maar de grote doorbraak kwam pas met ‘Que Viva La Vida’, een song die een top 10-notering behaalde in de Nederlandse Top 40 en de Mega Top 50. Het speciaal voor Nederland gemaakte gelijknamige album werd met meer dan 50.000 verkochte exemplaren ook nog eens goud. Met Jan Smit presenteerde ze het succesvolle TV-programma ‘TROS Muziekfeest’. Met ‘Me and you’, ‘Light of my life’, ‘Enamorada’, ‘Que Viva La Vida’ en ‘Ave Maria’ scoorde Belle niet alleen in de Lage Landen. In Vlaanderen won ze vijf keer op rij Radio 2 Zomerhit, waarmee ze nog steeds de vrouwelijke recordhoudster is. 

Na Milow in een eerder seizoen, zorgde Belle Perez opnieuw voor een Belgische stunt, want zij is de eerste vrouwelijke Belgische artieste die heeft deelgenomen aan het populaire muziekprogramma 'Beste Zangers'. In haar nieuwste theatervoorstelling zorgt Belle voor een explosie aan warmte, met haar hits én voor het eerst ook met nummers waarmee ze deelnam aan ‘Beste Zangers’. Met haar nieuwe, exclusieve Nederlandse theatertournee ‘Diferente’ is Belle klaar om haar trouwe fans en volgers wederom mooie concertavonden te bezorgen. 

Boost! – Rob Mostert, Jerome Hol en Erik Kooger

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 8 maart

Lindenzaal                                                                             

20:30 uur

€ 20,00

Boost! Is Here!

Boost! Vermengt de liefde voor rock, blues, 70’s filmscore en psychedelic muziek met een vleugje jazz en veel ‘attitude’ tot een opwindend en spectaculair geheel. Moddervette Hammond sounds, virtuoze gitaar riffs en strakke beats om de boel eens flink wakker te schudden.

Mostert, Hol en Kooger besloten midden in de covid 19 pandemie de handen ineen te slaan en wekelijks hun stilgevallen leven een boost te geven door met elkaar te jammen, nieuwe stukken te schrijven en voor hen muzikaal onbekende paden te betreden. Het resultaat is een nieuw power trio dat zich nog het best laat omschrijven als:

‘A Loud & Nasty Rollercoaster Ride’

Rob Mostert: Hammond orgel en keyboards

Jerome Hol: Gitaar

Erik Kooger: Drums

“Weer repeteren en spelen is een beetje wakker worden uit een muzikale winterslaap die door corona was ingezet. We hebben nu de luxe van veel samen te spelen en samen nieuwe nummers te maken. Dat gebeurt bijna organisch.” - Jerome Hol in Noord Hollands Dagblad

The Naked Truth – Golden Earring Unplugged

Tribute concert, No Dutch required

Zaterdag 9 maart     

Grote zaal                                                            

20:15-22:05 uur

€ 24,00

The Naked Truth is een unplugged eerbetoon aan de beste rockband van Nederland; de Golden Earring. In een wervelende theatershow speelt de band op zaterdag 9 maart de grootste Earring hits live in De Schalm!

In de jaren negentig lanceerde MTV met sensationeel succes de “MTV Unplugged” sessies.
In september 1992 gaf de Golden Earring met een akoestisch concert in Grand Café De Kroon in Amsterdam het Nederlandse antwoord. Tijdens dit unieke unplugged optreden speelde de Earring klassiekers als Back Home, Another 45 Miles, Radar Love, Twilight Zone, When The Lady Smiles, Going To Run en vele andere hits. De live sessie werd opgenomen en het eerste unplugged album van de Earring; “The Naked Truth” was een feit.
Na ruim 60 jaar is de muziek van de Golden Earring nog altijd populair onder een breed publiek. 

The Naked Truth bestaat uit 4 doorgewinterde muzikanten die hun sporen in het (internationale) popcircuit ruimschoots hebben verdiend. Met zanger gitarist Roland Brons, lead gitarist Robbert Paul Verkade, aangevuld met de ervaren ritme tandem Robert Jan Kimmijser op drums en Johan Maring bas, staat de band als een huis. De liefde voor de Nederlandse pop- en rockmuziek loopt bij de band als een rode draad door hun leven en bracht de heren bij elkaar in hun passie voor live performance en de Golden Earring.
The Naked Truth trakteert het publiek op een geweldige live show met de bekende Golden Earring hits en neemt u mee op een muzikale reis door de tijd.

Valentina Tóth – Wildbloei                                                              UITVERKOCHT

Cabaret

Zaterdag 9 maart     

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 19,00

Valentina Tóth won in 2022 zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Kort daarop werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot hét Comedy Talent van 2023. Het Parool noemde haar ‘een betoverende, ronduit sensationele performer’, De Volkskrant beschreef haar werk als ‘een eigenzinnig mengsel van kleinkunst, klassieke muziek opera en musical’ en de Theaterkrant schreef: ‘Wat een muzikaliteit, wat een podiumkracht, wat een lef!’.

Nu is daar haar eerste avondvullende voorstelling: Wildbloei, een ode aan de hysterische vrouw. In deze tragikomische, muzikale en over the top one woman show verkent ze de grenzen en clichés van het vrouwbeeld in onze maatschappij. 

Met een mix van opera, theater, musical, kleinkunst, klassieke muziek en comedy voert Valentina verschillende hysterische vrouwen ten tonele: onder andere een moordlustig geworden slachtoffer van de toeslagenaffaire, een body positive K3-sterretje en de Koningin van de Nacht passeren de revue, om uiteindelijk uit te komen bij Valentina zelf.

Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, humor, snelle schakels en grote personages, houdt ze met Wildbloei haar publiek onder schot en brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed. 

TOP Vrouwen – Rian Gerritsen, Tanja Jess                            UITVERKOCHT

Komedie

Woensdag 13 maart            

Grote zaal                                                            

20:15-21:30 uur

€ 28,50

Zijn jij en je vriendinnen toe aan een avond uit vol humor, avontuur en (laten we eerlijk zijn) ook af en toe wat moodswings? Deze gloednieuwe vriendinnencomedy, geproduceerd door de makers van de populaire series Huisvrouwen Bestaan Niet en Opvliegers, neemt je mee op een avontuurlijke reis vol emoties en onthullingen.

Drie hartsvriendinnen van middelbare leeftijd, Paula, Monica en Sophie, beklimmen in twee dagen de loefzijde van een berg ter ere van hun overleden vriendin Rebecca. Tijdens deze reis blijken de vriendinnen zelf ook nogal wat issues mee te zeulen. Verbroken relaties, wilde seksuele avonturen (of het gebrek daaraan), trouwen op je 50e, familieverpakkingen Toblerone en natuurlijk: mannen. Zal het ze lukken om het verleden een plek te geven en hun vriendschap in stand te houden? Een ding is zeker, eerlijkheid duurt het langst. Maar hoe eerlijk kun je eigenlijk zijn? 

TOP Vrouwen is een humoristische en herkenbare vriendinnencomedy met ups en downs.

Een echte ladiesnight! 

Deze comedy is geschreven door de bekende Amerikaanse toneel- en filmscript schrijver Peter Quilter, wiens stukken al in 40 landen over de hele wereld zijn opgevoerd. Zijn eerdere hits op West End bewijzen dat hij een meester is in het creëren van verhalen die je in je hart raken en je laten lachen. TOP Vrouwen (origineel ‘Step By Step’) zal komend seizoen in negen andere landen in première gaan, maar is nu ook te zien bij jou in de buurt!

Nienke Plas – Postnatale Expressie                                         UITVERKOCHT

Cabaret

Vrijdag 15 maart      

Grote zaal                                                            

20:15-21:45 uur

€ 27,50

De evolutie van een vrouw is als een roos. De mooie dichte knop die uiteindelijk open bloesemt waarna ze op haar oude dag ondersteboven en uitgedroogd aan een radiatorbuis in de hoek van iemand zijn toilet hangt.

Nienke Plas bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met eentje trouwen.

Spijt van deze route?  Ach “never look back” tenzij je wilt leven en het doel van een achteruitkijk spiegel begrijpt.

Piet van Eeghen – De verlichting nabij

Cabaret

Vrijdag 15 maart      

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 18,00

Vrijwel uit het niets won autodidact en wiskundeleraar Piet van Eeghen de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2022. De Telegraaf sprak over een heerlijke podiumpersoonlijkheid en prees zijn virtuoze taalgebruik en onnavolgbare timing. 

Ook Theaterkrant was lovend: ‘een allround performer die zowel een uitstekende conferencier als een begenadigd muzikant (gitaar en piano), componist en liedtekstdichter [is]. Als die gast net zo leuk is voor de klas als op het podium dan zijn zijn leerlingen te benijden.’

In zijn debuutvoorstelling De Verlichting Nabij leert het publiek Piet kennen door middel van zijn absurdistische liedjes en van subtiele ironie doorspekte conferences.

Hij verovert de zaal met zijn charme, deelt zijn bizarre hersenspinsels met het publiek en neemt zijn geest schaamteloos onder de loep in De Verlichting Nabij.

Dana Winner – Schilderij                                                                  UITVERKOCHT

Theaterconcert, No Dutch required

Zaterdag 16 maart                

Grote zaal                                          

20:15 uur

€ 33,00

Dana Winner zingt al zo lang ze het zich kan herinneren. Het Carpenters-liedje Op Het Dak Van De Wereld is haar eerste hit in 1989. Een indrukwekkende, internationale carrière volgt. Ook Nederland ontdekt haar gouden stem en sluit haar in het hart. 

Haar versie van One Moment in Time van Whitney Houston in het televisieprogramma Liefde Voor Muziek (Beste Zangers in Nederland) is sinds 2016 al meer dan 100 miljoen keer bekeken op YouTube en levert haar nog elke dag nieuwe liefhebbers op. 

In seizoen 2023-2024 keren Dana en band terug naar Nederland met het theaterconcert Schilderij. Dana: ‘Het leven is als een schilderij dat kleurrijk en soms wat donkerder kan zijn. Wat mooi is: ieder schildert zijn unieke doek’. 

Kom luisteren naar Dana’s grootste hits en nieuwe liedjes, waarmee zij de wereld háár kleur geeft. 

Literair Café Veldhoven: Roxane van Iperen – De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zaterdag 16 maart                

Lindenzaal                                        

20:30-22:00 uur

€ 10,00- € 12,50

Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) werd bij een groot publiek bekend met de roman ’t Hooge Nest over het gelijknamige huis in ‘t Gooi, waar twee Joodse zussen onder de neus van Anton Mussert tientallen Joodse onderduikers onderbrachten.

Van het in 2018 verschenen boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Het verscheen in twaalf landen in vertaling en bereikte de bestsellerlijsten in Duitsland en Engeland.

Roxane debuteerde als romanschrijver met Het schuim der aarde (2016), een aangrijpende roman over het leven op een zandvlakte en in een drukke stad in Brazilië. In 2021 maakte zij indruk met haar 4 mei-lezing en verscheen haar Boekenweekessay: De genocidefax. Hierin schuwt zij de donkere kanten van ons verleden niet. Een jaar later volgde het prikkelende essay Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor.

Haar meest recente roman Dat beloof ik (2023) vertelt het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. De roman werd lovend ontvangen. "Wat een ontzettend goed boek. Verontrustend en toch laat het je achter met een goede, bozige, moedige nasmaak", zo oordeelde collega-schrijver Özcan Akyol.

Inmiddels is Van Iperen niet weg te denken uit het publieke debat. Ze bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties.

Roxane van Iperen is getrouwd met haar jeugdliefde Joris Lenglet. Samen hebben ze een dochter en twee zoons. Ze wonen in Naarden in ‘t Hooge Nest.

Boekenweek
In Theater de Schalm wordt Roxane van Iperen op zaterdag 16 maart, de eerste dag van de Boekenweek, geïnterviewd door Mark van der Linden (Knegsel, 1992). Mark is bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Boekhandel Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden. Bij aankoop van min. € 15,- aan boeken krijgen bezoekers bovendien het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking van de familie Chabot cadeau.

Professor S (8-13 jaar) – Klein Amsterdam Producties

Jeugd en familie

Zondag 17 maart     

Lindenzaal                                                           

14:30-15:20 uur

€ 10,00

Simie, de assistent van de Grote Professor S., reist met zijn voorbeeld-brein door het land. Hij geeft een wervelende les over het brein aan iedereen die het maar wil horen. Hij vertelt over zenuwen en verbindingen, over bewegen, over eten en over dingen vergeten. Maar waar was hij nou gebleven?

Zijn praatje loopt in de soep als hij steeds maar weer wordt onderbroken omdat zijn oma belt. En dan raakt oma ook nog kwijt!

‘Professor S.’ is een verbluffend realistische, maar ook muzikale en humoristische voorstelling over het brein. De voorstelling is geïnspireerd door de kinderboekenserie van Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek. Scherder kreeg als hoogleraar neuropsychologie landelijke bekendheid door zijn humoristische en bijzondere colleges bij DWDD. De kern van zijn werk is het belang van bewegen en muziek. Deze voorstelling maakt zijn gedachtegoed toegankelijk voor kinderen.

Johnny Kraaijkamp en Soy Kroon – Papadag bestaat niet

Komedie

Woensdag 20 maart            

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 25,00

In deze komische voorstelling delen Johnny Kraaijkamp en Soy Kroon niet alleen hun eigen persoonlijke ervaringen in verhalen, maar kruipen ze ook in de huid van vele anderen in hilarische sketches die een komisch licht schijnen over een aantal onvermijdelijke, actuele en herkenbare thema’s. 

Wat kan je vandaag de dag bijvoorbeeld nog zeggen? Wat gebeurt er als een komiek zijn humor is verloren? Hoe word je niet vergeten als je er niet meer bent? Kraaij & Kroon gaan op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Één ding staat volgens hen als een paal boven water: er kán... nee, er móét gelachen worden. 

Yentl & De Boer – Modderkruipers                                              UITVERKOCHT

Cabaret

Donderdag 21 maart           

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 28,00

Modderkruipers. Vissen die zich, bij het eerste teken van gevaar, diep in de modder verstoppen. Wordt er gevochten? Weg is de modderkruiper. Ingewikkelde gesprekken? ‘Duiken’ zegt de vette aal. Er wordt gevraagd naar politieke overtuigingen? ‘Blup blup’ klinken de zuurstofbelletjes al door de dikke derrie.

Yentl en de Boer en hun muzikanten zijn terug met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

Yentl en de Boer kennen we van hun fantasierijke theaterprogramma’s en talige liedjes. Afgelopen seizoen maakte het duo een uitstapje naar de televisie met hun vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Tussen alle lockdowns waren ze in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen en ze zich definitief tot de kopgroep van het muzikale cabaret mogen rekenen.

Poelifinario Kleinkunst Cabaretprijs

Yentl en de Boer hebben de Poelifinario Kleinkunst Caberetprijs gewonnen op 9 oktober. 

Chansons Delicieux – Beatrice van der Poel, Katell, Philippe Elan

La Douce France, un festival de la chanson française

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 22 maart      

Grote zaal                                                            

19:00-22:45 uur

€ 22,50

Een minifestival op één theateravond. Drie topvertolkers van het Franse lied. Waan uzelf in de Provençe, aan de Côte d´Azur of op een terrasje in hartje Parijs. Het chanson is het leven zelf, het geluk, de liefde, het verdriet, de passie en natuurlijk ook melancholie... kortom la douce France!

Reserveer een Frans hapjesarrangement à € 15,00 bij Chansons Delicieux! 

Katell – Retour Amsterdam Paris 

Met haar theatervoorstellingen en optredens bij verschillende televisieprogramma’s heeft Katell vele harten sneller laten kloppen voor het Franse chanson. In haar nieuwe muziekprogramma laat ze de toeschouwer genieten van het mooiste wat Frankrijk en Nederland te bieden hebben. Naast prachtig eigen werk zingt Katell nummers van Franstalige grootheden als Brel, Aznavour en Piaf, maar ook Stromae. En pareltjes van Frank Boeijen, Herman van Veen, Toon Hermans en Wim Sonneveld. Vaak in een verrassend, akoestisch jasje  waarbij Katell sommige, van oorsprong Nederlandse nummers, in het Frans zingt of juist Franse liedjes in het Nederlands uitvoert. De soms fluwelen en soms krachtige zang, van deze in Frankrijk geboren rasartieste, raakt je diep in je hart. Retour Amsterdam-Paris is als een boeiende treinreis langs de hoogtepunten van de Nederlandse en Franse cultuur.

Beatrice zingt Brel

Singer-songwriter, theatermaakster, stemactrice en Nederlandstalig chansonnière Beatrice is eigenzinnig en wars van hokjes. Selfmade en dol op Blues, Soul, Pop, Jazz en de klank van de Nederlandse taal. Jacques Brel, de grote meester, zijn songs, teksten en performance zijn ongeëvenaard. Je moet van goed huize komen om je aan dat repertoire te wagen. Beatrice van werd vaak gevraagd of zij niet eens een lied van Brel zou willen vertolken. Echter zij weigerde, “Brel is te groot, te indrukwekkend… dat kan ik niet aan…” Nu voelt ze zich er eindelijk klaar voor!

Na een aantal eigen albums uitgebracht te hebben (o.a. Langzaam Los, Hard en Hoofd, Electric Lady, Montere weemoed) theater producties en kilometers podium ervaring (ze werkt(e) o.a. met Beeswamp, Maarten van Roozendaal, Marcel de Groot, Thomas Verbogt, Bob Fosko, Corrie van Binsbergen)

Recensies:

“Ga Beatrice van der Poel vooral live zien” - Theaterkrant

“Gevoelig, meeslepend en messcherp” - ***** Zing Magazine (november ‘23)

“Beatrice van der Poel doet recht aan Jacques Brel en aan zichzelf” - Nederlands Dagblad

"Verpletterd werd ik door deze versie", - Frits Spits in Taalstaat

“Mede door de meeslepende arrangementen van haar begeleiders komt Brel weer overtuigend tot leven” -NRC

Philippe Elan – Enfer et Paradis

In een volledig nieuwe theatershow presenteert Philippe, die een naam heeft opgebouwd als virtuoos vertolker van de klassieke Franse chansons, een collectie eigentijdse popsongs in de stijl van Julien Clerc en Michel Fugain. Het repertoire is afkomstig van het nieuwe studioalbum ‘Enfer et Paradis’ dat in ‘voorjaar 2023 uitkomt. Het album ademt de sfeer van vernieuwing. Naast nieuwe nummers, waaronder meerdere eigen nummers en bijdragen van Lenny Kuhr, vertolkt Philippe toch ook weer enkele van zijn favoriete chansons, maar dan wel in een nieuw muzikaal jasje. Wat blijft is de succesvolle samenwerking met zijn vaste begeleider Reyer Zwart die ook voor de productie van het album tekende. Samen kozen ze ervoor het nieuwe repertoire in de studio maar ook tijdens de concertreeks, te laten begeleiden door een voltallige band. 

Reserveer een Frans hapjesarrangement à € 15,00 p.p. bij Chansons Delicieux!

Het 'Fromage Français et Charcuterie' arrangement bij Chansons Delicieux wordt voorafgaand en in de pauzes van de voorstellingen geserveerd. Het arrangement bestaat uit heerlijke Franse, mediterrane hapjes, met natuurlijk Franse kazen en charcuterie.
Het is geen maaltijdvervangend arrangement. Aangeraden wordt thuis nog een kleine maaltijd te nuttigen. 

Er zijn 100 hapjesarrangementen beschikbaar. 

Bosco Jazz & Pop Orchestra featuring Johnny Rosenberg – Live at the Library

Theaterconcert, No Dutch required

Zaterdag 23 maart                

Grote zaal                                          

20:15 uur

€ 25,00

Eén van Nederlands’ beste en bekendste ‘crooners’, Johnny Rosenberg, samen het gerenommeerde jazzorkest BOSCO: een swingende show waar de energie vanaf spat! Johnny Rosenberg, “the Gypsy Crooner”, stamt uit de wereldberoemde zigeunerfamilie Rosenberg.  Johnny tourde meermaals over de wereld met het befaamde
Rosenberg Trio. Hij was vaak op televisie te zien, werd bekend door zijn deelname de eerste editie van “The Voice Of Holland” en won in 2020 het programma “All together Now”.

Al lang droomde Johnny van zijn eigen bigband. Die heeft hij nu gevonden in BOSCO, een 10-koppig allround-jazzorkest dat al meer dan 15 jaar een begrip is in de Nederlandse muziekscene. BOSCO speelde op talloze festivals met verschillende artiesten, waaronder de rockabilly-sensatie “Liptease” van 2015 tot 2017. De band was meermaals op televisie te zien en zat als begeleidingsorkest bij verschillende theaterproducties door de jaren heen. In 2018 en 2019 was BOSCO de vaste band van The Voice-winnaar Dennis van Aarssen en speelde een onmiskenbare rol in het winnen van diens Edison in 2020.

BOSCO heeft een reputatie als het gaat om veelzijdigheid. De band is enorm dynamisch en bovendien allesbehalve een statisch orkest, maar een collectief waar zowel het plezier als de kwaliteit vanaf spat. Op het theaterpodium voelen zowel BOSCO als Johnny Rosenberg zich thuis en dat is duidelijk voelbaar in de zaal. Laat je verbazen door deze gouden combinatie, die zowel gloednieuwe, eigen arrangementen als bekende hits van onder meer Michael Bublé en Elvis de zaal in slingert in een sprankelende show waar de kwaliteit vanaf druipt.

Bosco Jazz is ook bekend van hun deelname aan het SBS6-televisieprogramma ‘The Tribute: Battle of the Bands’. 

Soy de Cuba – Viva la Vida!

Show

Zondag 24 maart     

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 38,50

Na hun grote succes komt de energieke grootschalige dansshow Soy de Cuba wederom naar Nederland. Soy de Cuba: Viva La Vida! neemt je mee op een onvergetelijke trip naar het altijd zonnige en in pastelkleuren gegoten hart van het Caribische eiland, Cuba. Passie, vrolijkheid, ritmische dansen, soulvolle zang en een bloedmooi liefdesverhaal speelt zich af tegen een achtergrond van een bruisend Havana.

Soy de Cuba: Viva La Vida! verhaalt over die grote liefde in je leven, maar als blijkt dat je niet de enige bent, slaat de liefde om in rivaliteit. Een zeskoppige live band, het indrukwekkend ensemble, temperamentvolle choreografieën en authentieke filmbeelden dompelen de kijker onder in het bruisende leven van Havana.

Het publiek wordt meegenomen op een non-stop spannende multi-media reis, langs alle aanstekelijke ritmes van het Cubaanse muzikale repertoire. Van de folkloristische muziek van het platteland tot de stedelijke ritmes van Rumba, het klassieke geluid van Mambo en de Cha Cha Cha. Dit alles aangevuld met de muziek waarop vandaag de dag in de straten van Cuba wordt gedanst: de Timba, de Salsa en de Reggaeton. Een ticket naar het onvergetelijke Cuba was nog nooit zo binnen handbereik !

Spaghettirellen – Theatergroep De Jonge Honden

Toneel

Donderdag 28 maart

Grote zaal                                                                             

20:15 uur

€ 20,00

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. In het Twentse Oldenzaal leidde deze ontmoeting in 1961 tot heftige rellen tussen jaloerse nozems en de Italiaanse jongemannen. 

Over die confrontatie gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen. 

“Met Spaghettirellen brengt De Jonge Honden een indringende combinatie van documentair theater en fysiek toneel. En al zijn de rellen ondertussen zestig jaar geleden, de aanleiding en gevolgen zijn nog altijd actueel.” – Theaterkrant

Tijdens de voorstelling wordt live muziek gespeeld door Arjen Dijkstra en Sebastiaan Flier. 

Theatergroep De Jonge Honden
Theatergroep De Jonge Honden brengt op toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze het publiek met theater in aanraking met de verhalen die liggen verscholen in onze geschiedenis. Eerder brachten zij de succesvolle voorstellingen Oorlogswinter en De scheepsjongens van Bontekoe in het theater. 

Met o.a.: Joshua Albano, Jelle Mensink e.a.

Credits

Regie: Jolmer Versteeg
Script: Wessel de Vries 
Spel: Joshua Albano, Billy de Walle, Eva Gebbinck, Miracle van de Ruit, Christopher van Duijn, Jelle Mensink en Fokke Baarssen
Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra
Kostuums: Hanne Pierrot
Dramaturgie: Maarten Bos 

Rootsclub@DeSchalm> – Laura Cortese

Theaterconcert, No Dutch required

Donderdag 28 maart           

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 12,50

Laura Cortese (The Dance Cards, Bright Light sessions) is een Amerikaanse songwriter en topvioliste die vanuit indie-rootsmuziek steeds op zoek gaat naar pareltjes in klank, groove en melodie. 

Ze emigreerde uit de VS naar België tourt intensief zowel in de VS als in Europa. Laura's concerten en opnames werden geprezen door onder meer BBC, fRoots, No Depression, de Boston Globe, de Denver Post en de Bluegrass Situation. Haar band, de Dance Cards, werd twee keer geselecteerd als culturele ambassadeur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor ze optrad, workshops gaf en samenwerkte met muzikanten in India, Kazachstan, Oezbekistan, Bangladesh, Oekraïne, Estland, Montenegro en Griekenland.

The Billy Joel Experience – The Album Tour

Tribute concert, No Dutch required

Vrijdag 29 maart      

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 27,50

Een show waarbij het publiek bepaalt welke nummers de band speelt. Klinkt als muziek in de oren, toch? Alexander Broussard en 003 presenteren ‘The Billy Joel Experience: The Album Tour’. Voor de pauze spelen ze één van de twaalf albums van ‘Piano man’ Billy Joel, daarna coveren ze een aantal van z’n greatest hits. En het leuke is: de show is interactief. 

Via een speciale webpagina (www.billyjoelexperience.nl/stemmen) bepaal je als bezoeker vooraf de setlist. Heel makkelijk: eerst geef je aan welk album je wilt horen, daarna maak je een top 10 van je favoriete Billy Joel-hits. Zo wordt het publiek écht onderdeel van het concert. Twee weken voor de tour maakt de band bekend welke nummers het meest in de smaak vallen – en hoe de setlist er uit komt te zien. Laat je je liever verrassen? Dat kan natuurlijk ook, stemmen is niet verplicht.

The Billy Joel Experience staat onder leiding van de veelgeprezen Alexander Broussard, bekend van o.a. Najib Amhali en Crazy Pianos. In de afgelopen vier jaar stond de band op poppodia en in theaters door het hele land – in mei speelden ze nog voor een uitverkocht Ziggo Dome. Ze stonden op verschillende toonaangevende festivals en deden mee aan maar liefst vijf TV-programma’s. En met succes bij het SBS6-programma ‘The Tribute: Battle Of The Bands’ kregen ze een 9,2 van zowel publiek als jury.

Cast
Alexander Broussard: Piano & Lead Vocal
Danny de Louw: Drums
Dennis Servais: Toetsen & Backing Vocal
Freek Volkers: Gitaar & Backing Vocal
Marcello Briganti: Bas & Backing Vocal
Robbert Tuinhof: Saxofoons, Fluit, Mondharmonica, Gitaar, Piano, Accordeon

Catfish

Tribute concert, No Dutch required

Zaterdag 30 maart  

Lindenzaal, clubsetting zoals Rootsclub                                                               

20:15 uur

€ 22,50

Meervoudig UK en British Blues Award winnaars Catfish heeft een reputatie opgebouwd van een uitstekende live band met een fenomenale frontman in de 25-jarige gitarist/vocalist Matt Long. 

Long speelt met een echte passie voor de blues. De afgelopen jaren ontvingen ze vele nominaties in de British Blues Awards, en wonnen ze er één in 2016 en 2018 (Blues Act of the Year), 2 awards in 2020 en nog een in 2021. Hun eerste albums hebben de nummer 1 bereikt in de IBBA Blues Airplay Charts en hun nieuwste nieuwe album ‘Burning Bridges’ werd genomineerd voor album van het jaar en kreeg uitstekende recensies. 

Citaten uit de pers
'Catfish kan met dit indrukwekkende album hun plek aan de top van de Blues-Rock scene alleen maar consolideren' - Blues in Britain Magazine

‘… dit is zoveel meer dan alleen een bluesalbum: je hebt blues, rock, gospel en allerlei andere invloeden die ervoor zorgen dat dit album een ​​must-have in je collectie wordt. Pure klasse.' - Will Carter, Two Finger Media

'Het sterke geroezemoes dat rond dit nieuwe album de ronde doet en Catfish uitroept als een van de populairste bands van het decennium is niet verkeerd: het schrijven, spelen en pure ballenkracht van deze band is opmerkelijk ... Het monumentale 'Exile ' heeft de enorme intensiteit van Metallica op zijn best - traag, gepassioneerd en met een air van gevaar, het is het waard om het album af te sluiten en ik zou denken dat het de komende jaren een podiumkiller zal zijn ... 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

De mystieke wereld van de Andes

Donderdag 29 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmeldingInge Verheijden neemt deelnemers aan de KennisMakers-lezing mee naar het hart van het Andes hooggebergte in Zuid-Amerika. Ver van de bewoonde wereld en beschaving zijn daar eeuwenoude wijsheden, kennis en gebruiken bewaard gebleven. Inge vertelt over de praktische, mystieke levenswijze van de bewoners en hun band met de natuur. 


Inge: "We leven in een uitdagende tijd. Hoe we met veranderingen omgaan, is aan ons. Wanneer we mee kunnen stromen met de bewegingen, is deze periode een tijd van kansen. Het kan zorgen voor meer eenheid, harmonie en liefde. De eeuwenoude kennis en mystieke wereld van de Andes kan daarbij helpen."

Over Inge

Inge Verheijden geeft onder meer yoga- en meditatielessen vanuit haar studio De Goede Stroom in Veldhoven. Vanuit haar belangstelling voor de natuur en esoterie kwam ze in aanraking met de Andesvisie. Dit gaf haar een venster naar een realiteit van grote vrijheid en schoonheid. Met lezingen over de mystiek van de Andes, workshops, cursussen en een reis naar Peru gaf ze uiting aan haar grote liefde voor dit perspectief. Ze deelt haar kennis en inzichten graag met anderen.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 29 februari van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/andes

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Timemanagement
Vrijdag 1 maart, 13.00-15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de workshop ‘Timemanagement’ helpt loopbaanadviseur Carin van Holstein deelnemers om overzicht aan te brengen in hun planning, prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven. Ze krijgen praktische tips om het gevoel van een te hoge werkdruk te verminderen. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Deelnemers wordt gevraagd om de agenda en/of to-do list van de komende week mee te nemen om direct aan de slag te gaan.


Over Carin

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding, vitaliteit en outplacement. Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur samen in gesprek tijdens een kop koffie of een wandeling. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."


Praktische informatie

De workshop ‘Timemanagement’ is op vrijdag 1 maart van 13.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/timemanagement

Loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven

Op zoek naar werk? Meer energie en plezier uit het werk halen? Toe aan een volgende stap? In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis en geheel vrijblijvend loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er loopbaanspreekuren. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van drie ervaren loopbaanprofessionals. Daarnaast organiseren de adviseurs regelmatig workshops en andere activiteiten. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Belastingcafé Veldhoven

Diverse data in maart en april in de Bibliotheek Veldhoven en op 9 maart bij BSR in Veldwijzer Veldhoven / Deelname gratis

Op vier data in maart en april kunnen particulieren in de Bibliotheek Veldhoven terecht voor gratis hulp bij online belastingaangifte. Deskundige vrijwilligers van BSR Veldhoven, KBO Kring Veldhoven en PVGE Afdeling Veldhoven helpen mensen op weg.

 Belastingcafé

Om gebruik te kunnen maken van het Belastingcafé is het noodzakelijk om in te kunnen loggen op Mijn Belastingdienst met de DigiD-app en alle gegevens bij de hand te hebben die nodig zijn voor de aangifte. De service is bestemd voor particulieren, niet voor ondernemers of ZZP'ers. Voor vragen die specifieke kennis vereisen (zoals regelingen voor buitenlandse werknemers) worden zij doorverwezen naar professionele belastingadviseurs.

Praktische informatie

Het Belastingcafé is in de Bibliotheek Veldhoven op zaterdag 9 maart van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur (Landelijke Aangiftedag), op maandag 18 maart van 14.00 tot 16.00 uur, op zaterdag 30 maart van 11.00 tot 13.00 uur en op woensdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur. Het Belastingcafé is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van de gewenste dag en tijdstip.

Meer hulp nodig?

Mensen die meer hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het omgaan met internet en DigiD, kunnen op zaterdag 9 maart terecht bij het speciale inloopmoment van BSR in Veldwijzer aan de Sterrenlaan 15 in Veldhoven. Vooraf aanmelden hoeft niet. De vrijwilligers staan klaar voor de begeleiding van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Er gelden wel enkele voorwaarden om voor deze hulp in aanmerking te komen. Dit wordt besproken bij binnenkomst of bel vooraf even naar BSR: 040-253 99 59.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/belastingcafé

Stamboomcafé
Zaterdag 9 maart, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis

Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar verborgen verleden, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van uw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk ga je naar huis met de namen van jouw voorouders uit de Franse tijd!

En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging (afdeling Kempen- en Peelland). 

Stamboomcafé

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 9 maart van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

Lees verder

SAMENWERKING ASML EN THEATER DE SCHALM

SAMENWERKING ASML EN THEATER DE SCHALM

Logo de Schalm

Nieuwe samenwerking ASML en Theater de Schalm: Alle kinderen t/m 12 jaar gratis naar jeugdvoorstellingen

ASML en Theater de Schalm in Veldhoven weten elkaar voor allerlei activiteiten al geruime Ɵjd goed te vinden. Dat heeft geleid tot een diepere samenwerking met een spraakmakend en bijzonder resultaat: Alle kinderen t/m 12 jaar mogen vanaf 2024 ‘gratis’ naar jeugdvoorstellingen in Theater de Schalm in het genre jeugd en familie. Kinderen kennis laten maken met cultuur is een belangrijk aspect binnen hun ontwikkeling. Door deze samenwerking willen ASML en Theater de Schalm de drempel voor theaterbezoek verder verlagen en de deuren ruim openzetten voor een breed en jeugdig publiek.

Cultuur toegankelijk maken voor iedereen

We leven in tijden waarin het dagelijks leven op alle vlakken duurder wordt. Een uitstapje naar het theater wordt daardoor een soort luxe, dat lang niet iedereen zich kan veroorloven. Cultuur is een verrijking van iedereens leven en helpt om zaken die binnen de maatschappij spelen beter te begrijpen.

“Door kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking te brengen met cultuur groeit hun leefwereld én hebben ze een onbezorgde middag of avond uit. Het gratis aanbieden van jeugdtheater zorgt ervoor dat ieder gezin naar het theater kan gaan, ook gezinnen met een kleine beurs. Met onze partners zoals Theater de Schalm in hartje Veldhoven, draagt ASML graag bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Het samen beleven van cultuur is daar een mooi onderdeel van”, zegt Carl Leen, programmamanager Maatschappelijke Betrokkenheid bij ASML.

Alle kinderen tot en met 12 jaar gratis

Het aanbod geldt voor voorstellingen die vallen binnen het genre ‘jeugd en familie’. Per boeking gaat minimaal één betalende volwassene mee ter begeleiding van het kindergezelschap. Het blijft dus wel noodzakelijk om kaartjes te reserveren. De mogelijkheid om een regulier betaald kinderticket te kopen blijft ook bestaan.

ASML LOGO

Voor ouders met een smalle beurs

Ouders of begeleiders die hun eigen theaterkaartje niet zelf kunnen betalen, en/of dat van hun kinderen van 13 tot en met 18 jaar, kunnen via Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen een verzoek doen tot een financiële bijdrage. “Ook met Stichting Leergeld hebben we dus een mooie aanvullende afspraak kunnen maken. Dit maakt dat we met vereende krachten cultuur zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk maken voor álle kinderen. We verwelkomen nog meer partners en medefinancierders, zodat dit een nog breder gedragen en duurzaam Veldhovens initiatief wordt”, voegt directeur-bestuurder Sjoert Bossers van Theater de Schalm enthousiast toe. 

Impact van De Maaspoort Venlo

Theater De Schalm is geïnspireerd geraakt door een vergelijkbaar project van De Maaspoort in Venlo, dat vorig jaar als eerste theater in Nederland is gestart met jeugdvoorstellingen gratis aan kinderen aan te bieden. Hiermee hebben zij inmiddels al meer dan 5.000 kinderen bereikt. De gemiddelde zaalbezeƫng bij familievoorstellingen steeg van 46% naar 74%. Ook is gebleken dat ouders hun kinderen sinds de invoering vaker mee naar voorstellingen nemen die buiten het jeugd- en familiegenre liggen: het aantal kinderen dat cabaret, opera, ballet en musical bezoekt, neemt substantieel toe. Het gratis aanbieden van jeugdvoorstellingen leidt dus tot meer jeugdige bezoekers, maar ook tot een breder bezoek aan het overige culturele aanbod. Dit bracht De Schalm op het idee om het project voor te leggen aan ASML die dit direct heeft omarmd.

Samenwerking op grotere schaal voor meer verbinding

Deze samenwerking tussen ASML en Theater de Schalm is onderdeel van een groter pakket aan gezamenlijke initiatieven en projecten.

“We betrekken diverse andere doelgroepen en culturen bij bijzondere voorstellingen, workshops en evenementen. Door theater en muziek aan te bieden in de buurt van zorg- of woonlocaƟes kunnen we doelgroepen bereiken die niet meer zo gemakkelijk de deur uit kunnen of gaan.

Daarnaast zal er in 2025 een nieuw Veldhovens vrij toegankelijk evenement het levenslicht zien: ExciƟng Veldhoven,” zegt Sjoert. Exciting Veldhoven is een ééndaags fesƟval. Er zijn optredens en activiteiten in het theater, én buitenoptredens op het Meiveld. Met onder andere gratis workshops en voorstellingen die het internationale karakter van Veldhoven benadrukken, wordt het een laagdrempelig festival voor een brede doelgroep, van jong tot oud. In de aanloop daarnaartoe komen er vanaf 2024 al verschillende kleinere ‘Exciting Veldhoven’ evenementen. Daarmee sluit de samenwerking aan bij de wens van beide parƟjen: iedereen in de Veldhovense samenleving op diverse momenten in het jaar te verbinden en de kans geven om te participeren aan cultuur.

Lees verder

MUSEUM 'T OUDE SLOT EN NL DOET

MUSEUM 'T OUDE SLOT EN NL DOET

Logo Museum t Oude slot

Museum ’t Oude Slot zoekt helpende handen tijdens NLdoet

Museum ’t Oude Slot doet weer mee aan de actie NLdoet van het Oranje Fonds. Zaterdag 16 maart gaan we de oude boerenkarren van het museum in de lijnolie zetten.  Daarmee maken we deze karren weerbestendig voor tentoonstelling in de museumtuin. We zoeken enthousiaste mensen die ons daarbij willen helpen. Aanmelden kan voor een hele dag of voor een dagdeel; alle hulp is heel erg welkom.

Museum ’t Oude Slot zorgt voor een afdak en alle materialen die nodig zijn. En uiteraard is er voor de vrijwilligers een drankje en iets lekkers. Vrijwilligers die de hele dag meehelpen krijgen ook een lunch. We zoeken 6 tot 8 mensen die samen met ons de handen uit de mouwen willen steken. We starten zaterdag 16 maart om 10.00 uur en we stoppen ermee rond 16.00 uur. Help je mee?

Aanmelden via NLdoet

Je kunt je vanaf nu aanmelden. Ga naar www.nldoet.nl en klik op de button 'activiteit zoeken'. Vul dan trefwoord ‘Veldhoven’ of ‘museum’ in. Kies museum ’t Oude Slot en meld je aan. Je krijgt automatisch een bevestigingsmail. Het verdere contact loopt direct via het museum. Graag tot ziens!

20230311 NLdoet Karren worden geolied

Vrijwilliger worden

Het Oranje Fonds zet met de vrijwilligersactie NLdoet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers. De bedoeling van NLdoet is dat je kunt ervaren of vrijwilligerswerk iets voor jou is. Heb je belangstelling om vrijwilligerswerk te doen bij het museum? Bekijk de website eens -  www.museumoudeslot.nl - of loop binnen tijdens de openingstijden. Op www.veldhovenvoorelkaar.nl vind je meer vacatures in Veldhoven.

Lees verder

VERHALENBURCHT: VERHALEN OVER DE VASTENTIJD

VERHALENBURCHT: VERHALEN OVER DE VASTENTIJD

Logo Museum t Oude slot

Verhalen over vastentijd in de Verhalenburcht

Ouderwetse koektrommels vormen zondagmiddag 18 februari de inspiratiebron voor de eerste Verhalentafel in Veldhoven.  Het thema van deze middag is de vastentijd en de gebruiken van toen. Belangstellenden zijn van harte welkom om van 14.00 tot 15.30 uur aan te schuiven aan de verhalentafel in de Verhalenburcht, ofwel Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6 in Veldhoven.

In de vastentijd – de veertig dagen tussen carnaval en Pasen -  spaarde men vroeger in koektrommels het snoepgoed op. Want snoepen mocht dan niet. Wie zich dit nog kan herinneren of andere herinneringen heeft aan de jaarlijkse periode tussen carnaval en Pasen, kan erover komen vertellen aan de Verhalentafel. Ook publiek dat alleen wil komen luisteren is van harte welkom. Want er wordt sowieso een toepasselijk verhaal verteld door Annemarie van der Wal (65) uit Eindhoven. Deze vertelster is al jarenlang lid van Vertelclub Veldhoven (VerVe) en begeleidt de bijeenkomst.

500

Aanmelden voor de verhalentafel

 Aan de Verhalentafel is plaats voor acht tot tien personen. Wilt u actief meedoen, uw herinneringen vertellen, en zeker zijn van een plekje aan tafel? Stuur dan een mailtje met uw naam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld alstublieft als onderwerp ‘Verhalentafel 18 februari’. Bezoekers van het museum die alleen willen komen luisteren zijn ook welkom en hoeven zich niet aan te melden.

20 Maart – Wereldverteldag

Woensdag 20 is het Wereldverteldag. Daarom is de Verhalenburcht dan voor één keer op woensdag. Het programma maken we begin maart bekend via het Veldhovens Weekblad en op www.museumoudeslot.nl.  Zet deze datum alvast in uw agenda

Over de Verhalenburcht

Onder de titel ‘Verhalenburcht van Veldhoven’ werken het museum en de vertelclub Verve voortaan samen. De vertelkunst behoort tot het ‘immaterieel erfgoed’: je kunt verhalen niet ‘vastpakken’ maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum ’t Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.

 

Kom je luisteren?

Museum ’t Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  Het museum is zondagmiddag 18 januari open van 13.00 – 17.00 uur. De entree is € 6,-- voor volwassenen, jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,00. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene.

Lees verder

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN E.O. OERLE

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN E.O. OERLE

Kunstuitleen 2

Uitnodiging opening expositie maart 2024

 

Lees verder

SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT 28 JANJUARI

SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT 28 JANUARI

Simits speelt Jiddische muziek voor jong en oud
in museum ’t Oude Slot

Logo Museum t Oude slot

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 28 januari speelt Simits van 14.00 tot 15.30 uur.

Simits begint met Max Silverenberg. Bij de kleine Max thuis werd op een kofferpick-up de muziek van de vermaarde joodse zanger Leo Fuld (1912-1997) gedraaid. Vele jaren later verzamelt Max een aantal muzikanten om zich heen; Simits is geboren. De optredens van Simits kunt u vertalen naar liefde voor muziek, vriendschap, spontaniteit en gezelligheid. Het gaat om plezier maken en plezier geven. De muziek van Simits is typisch Jiddisch. Dat betekent vrolijk en blijmoedig, maar tegelijkertijd ook droevig en melancholisch. Simits speelde onder andere in Paradiso Amsterdam, op de Gentse feesten en het Lombokfestival in Utrecht, tijdens het Joods Festival in de Eindhovense Effenaar en in Muziekcentrum Frits Philips. Ook speelden ze zeven jaar op rij in Avignon tijdens het jaarlijkse theaterfestival.

 SIMITS

De muzikanten en hun instrumenten

Max Silverenberg speelt sopraansaxofoon en zingt de meest gevoelige liedjes van het Simits-repertoire. Naast hem staat Kees de Wit, die met zang, klarinet, fluit, altsaxofoon en cajun bijna alle kleuren van het gevoelspalet benut. René Vermaes is virtuoos op bandoneon, gitaar, piano en voetbas. Daarnaast laat hij met allerlei kleine instrumentjes verrassende geluiden horen en brengt daarmee de komische noot in het programma. Ruud Sempel is met zijn bas de stuwende kracht en de ritmische basis van Simits. Samen met René Vermaes arrangeert hij de eeuwenoude joodse traditionals, zodat de liedjes naar de 21ste eeuw worden gekatapulteerd.

Entreeprijs, inclusief museumbezoek

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 28 januari open van 13.00 - 17.00 uur.
Simits speelt van 14.00 - 15.30 uur. Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI/FEBRUARI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI/FEBRUARI 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

Wat vindt u van de bibliotheek?
Maandag 15 januari t/m vrijdag 2 februari

 

De sfeer, inrichting, het personeel, de communicatie, dienstverlening en activiteiten: wat vindt u van de Bibliotheek Veldhoven? Doe mee met het klantonderzoek om uw mening te geven. Hiermee helpt u de bibliotheek om al deze onderdelen van de bibliotheek (en meer) nog beter af te stemmen op uw wensen en behoeften.

U doet de bibliotheek dan ook een groot plezier met het beantwoorden van de vragen van ons klantonderzoek. Dit duurt ca. 10 minuten en u maakt kans op één van de vijf Bibliotheekcadeaubonnen t.w.v. € 25,-. De vragenlijst kan tot en met vrijdag 2 februari ingevuld worden en is te vinden op www.bibliotheekveldhoven.nl

Ook kan de vragenlijst in de Bibliotheek Veldhoven ingevuld worden, eventueel met de hulp van een medewerker en onder het genot van een gratis drankje. Informeer bij de bieb op welke momenten dit mogelijk is, tel: 040-253 29 01 (of loop even binnen).

Informatieavond: De ziekte van Parkinson

Donderdag 25 januari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt alarmerend. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal patiënten in Nederland met 30% toegenomen. Het gaat niet alleen om ouderen, ook jonge mensen krijgen steeds vaker Parkinson.

Tijdens deze informatieavond krijgen bezoekers onder meer antwoord op de volgende vragen: Wat is de ziekte van Parkinson en wat is Parkinsonisme? Wat gebeurt er in je brein en je lijf als je te maken krijgt met Parkinson? Welke aanpassingen zijn nodig? Heeft de wetenschap al behandelmethoden of medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen vertragen?

Spreker is Kim Rijkelijkhuizen, Parkinsonverpleegkundige van het Máxima MC in Veldhoven. In samenwerking met een neuroloog behandelt ze patiënten met Parkinson/Parkinsonisme van het beginstadium van de ziekte tot opname in een verpleeghuis.
Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinsonpatiënten en mensen in hun omgeving. 

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson is op donderdag 25 januari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

Werk vinden met ChatGPT
Donderdag 1 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Loopbaanadviseur Daniëlle Bax laat mensen in een interactieve workshop ontdekken hoe ze ChatGPT kunnen inzetten voor het vinden van werk.

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Volgens Daniëlle kan ChatGPT onder meer helpen bij het analyseren van vacatures en het schrijven van een overtuigend cv. De workshop is ideaal voor werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten en voor werkenden die overwegen een nieuwe loopbaanrichting in te slaan.

Daniëlle Bax in gesprek 2023

Aanmelden
De workshop is op donderdag 1 februari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/chatgpt

Loopbaan activiteiten in de bieb
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of meer verdieping in het huidige werk, zijn er de gratis loopbaan activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven.
Naast diverse workshops zijn er elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand van 12.30 tot 14.30 uur gratis loopbaan spreekuren. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Dementiebril

Vanaf maandag 19 februari, 13.00-15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Als iemand die dichtbij staat dementie heeft, is het vaak moeilijk om voor te stellen hoe hij of zij de wereld beleeft. Wat gaat er in het hoofd van deze persoon om? Met een speciale VR-bril kunnen belangstellenden dit zelf ervaren.

Vanaf maandag 19 februari kan iedereen op elke derde maandag van de maand in de Bibliotheek Veldhoven kennismaken met de dementiebril. Deze is ontwikkeld voor de naasten van mensen met dementie. Door even mee te maken wat iemand met dementie elke dag ervaart, kunnen zij hun dierbare beter leren begrijpen.

Een sessie duurt 40 minuten, inclusief een voor- en een nagesprek met medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven). Ook ontvangen deelnemers een code voor een online training.

dementiebril

Praktische informatie
De activiteit met VR-bril is de komende maanden op de maandagen 19 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei en 17 juni tussen 13.00 en 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De middag is gratis voor Veldhovense mantelzorgers van mensen met dementie, andere belangstellenden betalen een kleine vergoeding. Aanmelden kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/dementie

Jongeren Boeken Club

Vanaf dinsdag 20 februari, 16.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Elkaar ontmoeten en leesplezier staan voorop bij de Jongeren Boeken Club. De jongeren komen om de 4 à 5 weken bij elkaar in de Bibliotheek Veldhoven. Tijdens deze middagen vertellen zij over hun favoriete boeken, wisselen boekentips uit en bespreken een gezamenlijk gelezen boek. De Jongeren Boeken Club is opgezet door Sammer Musa uit Veldhoven, die een boekenclub miste voor mensen van haar leeftijd.

Praktische informatie
De Jongeren Boeken Club komt in de komende maanden bij elkaar op de dinsdagen 20 februari, 9 april en 28 mei van 16.00 tot 17.00 uur (met mogelijke uitloop tot 17.30 uur) in de Bibliotheek Veldhoven. Alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar (middelbare scholieren) zijn welkom, deelname is gratis. Aanmelden kan via WhatsApp: 06- 810 32 946 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: www.bibliotheekveldhoven.nl/jbc

Kindercolleges in de bieb

Vanaf woensdag 21 februari, 15.00-16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Nieuwsgierige kinderen in huis? Meld ze snel aan voor de nieuwe reeks Kindercolleges in de bieb! Sandra van Dam van Curiosityworld trapt de reeks op woensdag 21 februari af met een college over de steentijd. Na haar interactieve presentatie gaan de kinderen met klei een stenen tijdperk landschap namaken. Ook bekijken ze prehistorische botten, stenen voorwerpen en vuurstenen.

kindercollege over steentijd

Praktische informatie
Het Kindercollege over de steentijd is op woensdag 21 februari van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 5,-, de geschikte leeftijd is 8 t/m 12 jaar. Na 21 februari staan nog Kindercolleges gepland op 17 april (Griezels en mysteries) en 19 juni (de Noordpool). Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/steentijd

Hoogsensitiviteit

Donderdag 22 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmeldingLucas Koelemij geeft een lezing over hoogsensitiviteit: wat is het, hoe kun je ermee omgaan en wat zijn de voordelen?

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels en verwerken prikkels dieper. Voorbeelden van prikkels zijn licht, geluid, geur, smaak, maar ook bijvoorbeeld emoties en sociale prikkels. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief.

Lucas Koelemij heeft zich uitgebreid verdiept in dit onderwerp en helpt al jarenlang mensen op het gebied van hoogsensitiviteit.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 22 februari van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/hsp

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN FEBRUARI 29024

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN FEBRUARI 2024

Logo de Schalm

Strange Brew & Leo Blokhuis – A Love Letter To 1974


Vrijdag 2 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                                                                  
20.15 uur, € 29,50

In A Love Letter To 1974 gaan we vijftig jaar terug, naar 1974. In de zomer schopt het Nederlands elftal het tot de finale tegen Duitsland en in oktober regende het elke dag. Richard Nixon treedt af wegens het Watergate-schandaal en in Zaïre bokst Ali tegen Foreman in The Rumble in the Jungle. De Film van Ome Willem is voor het eerst op de buis en ABBA wint met Waterloo het Eurovisie Songfestival. Verder is 1974 het muzikale jaar van Jesus Christ Superstar, Robert Long, The Cats, David Bowie en Paul McCartney.

Leo Blokhuis neemt ons, muzikaal bijgestaan door zijn muzikale vrienden van Strange Brew, in dit theaterconcert mee terug naar ‘74. Hoe zag de wereld eruit? En wat zien en horen we daar nu nog van terug? Verwacht een avond vol wereldnieuws, persoonlijke verhalen en vooral héél veel muziek. Met recht een goed begin van een gelukkig nieuw jaar.

Over Leo Blokhuis
Leo Blokhuis is al jaren dé autoriteit als het op popmuziek aankomt. Zo maakt hij prachtige documentaires, schrijft hij boeken en is hij te horen op Radio 2. Ook is hij het gezicht van de Top 2000, het grootste muziekspektakel van Nederland.

Over Strange Brew
Strange Brew viert met hun voorstellingen de allerbelangrijkste, allermooiste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de popmuziek. Eerder maakte zij programma's over o.a. Woodstock, Elvis Presley, The Beach Boys en Paul McCartney.

Muziek: Strange Brew (Yorick van Norden, Anne Soldaat, Jeroen Kleijn, Reyer Zwart en Paul Bond)
Presentatie: Leo Blokhuis
Genre: Muziek / theatercollege 

De Gestampte Meisjes – DREAM ON


Vrijdag 2 februari, cabaret                                                                             
20.30 uur, € 19,00

Een muzikale, absurde nachtmerrie waar je alleen maar van kunt dromen.

Wat is jouw grootste nachtmerrie? Kom erachter in de nieuwe absurde en muzikale voorstelling van De Gestampte Meisjes. In DREAM ON nemen ze hun grootste angsten onder de loep. Van oorlog tot die ene puist op je voorhoofd. Beleef in een mix van cabaret meets House of Horror, de gekste nachtmerries. DREAM ON, vette beats, onverwachte wendingen en angstaanjagend grappig: Een nachtmerrie waar je alleen maar van kunt dromen. 

DREAM ON 

(________________ vul zelf in.)

Het is donker. Je staat op een  (bijv. naamwoord)__________________ berg. 
Plots hoor je iemand gillen! Het gaat door merg en (lichaamsdeel)______________  
Als je om je heen kijkt zie je griezelige (voorwerpen) ______________________           
En dan plots komen er duizenden enge (wezens)__________________ op je af. 
Uit paniek probeer je nog te  (werkwoord)_________________________
en dan schrik je wakker badend in het (vloeistof)__________________  

IVY & de rest

Zaterdag 3 februari, muziektheater                                                                           
20.30 uur, € 19,00

We zitten de hele tijd in groepen. Overal. Op ons werk, op verjaardagen, in de supermarkt, in de maatschappij, in de wereld. Vergeten we door al dat ‘ge-wij’ niet een beetje onze ‘ik’? Terwijl die ‘ik’ juist zo belangrijk is. Juist met onze ‘beste ik’ doen we het meest voor het ‘grote ons’. Ofzo. Hoe doe je dat eigenlijk, onderdeel zijn van iets? En wat als je individuele belangen recht tegenover die van de groep staan?

& de rest is een komische ode aan de individualiteit. Een humoristische muziektheatervoorstelling over groepsdrang, waarin hilarische, ongemakkelijke en herkenbare scènes worden afgewisseld met vierstemmige versies van bekende én minder bekende nummers. Denk aan The Beatles en Coldplay, maar ook aan Duncan Laurence en Stromae.

Kom lachen, wegdromen, wakker schrikken en genieten. Maar laat je vooral verrassen, door IVY. 

Waar de naam IVY vandaan komt:
“Haal de Y weg en wat blijft er over? De Romeinse IV (4)! Spreek "I V" uit op z'n Engels en krijg weer IVY. Een krachtige, internationale vrouwennaam, die niet meteen (verkeerde) associaties oproept, zodat de nieuwsgierigheid geprikkeld kan worden. Daarbij vinden we het mooi dat de V symbool staat voor Vrouw, Venus, Vocaal, Vierstemmig en Vrij.

En nog een laatste duit in het zakje: Met zijn vieren klinken onze stemmen als één stem. One Voice. 1V. IV. IVY.”

Voorheen De Meisjes met de Wijsjes: 
“We zijn het nog steeds, maar net wat cooler laat maar zeggen. In nog sexiere outfits, nieuwe arrangementen, die ook in andere talen mogen én onder een nieuwe naam.”

Recensie Theaterkrant:

"Met nummers van onder andere The Beatles, Coldplay en Stromae stappen de voormalig Meisjes met de wijsjes af van het Nederlandse repertoire"

"Ze zingen zuiver, krachtig en in perfecte harmonie"

"IVY weet met elk lied een geheel eigen sfeer te creëëren"

Philips Symfonie Orkest – Familieconcert: Het Zwanenmeer

Zondag 4 februari, jeugd en familie                                                                            
11.00 uur, € 6,50 (kind) - €16,50 (normaal)

De muziek bij het ballet Het Zwanenmeer staat dit jaar centraal in het familieconcert van het Philips Symfonie Orkest. De muziek en het ballet van Het Zwanenmeer zijn heel beroemd, maar wat weten we over de zwanen in het meer? Dat zijn bijzondere zwanen hoor, ze zijn namelijk betoverd! Door wie zijn ze betoverd en kunnen ze de betovering verbreken?

Het Philips Symfonie Orkest, onder leiding van de nieuwe dirigent Txemi Etxebarria, zal het geheim van Het Zwanenmeer onthullen!

Speel je een instrument, heb je al twee jaar les en wil je graag een stukje van deze beroemde muziek meespelen in het grote Symfonie Orkest? Grijp dan nu je kans en meld je aan via de website van het Philips Symfonie Orkest, www.philipssymfonieorkest.nl

Tonproaten in ‘t Tejaoter

Zondag 4 februari, cabaret                                                                                 MATINEE | UITVERKOCHT
15.00 uur, € 17,50

Brabants beste tonpraoters stappen voor de 9e keer in de ton van Theater de Schalm. Een middag ouderwets schuddebuiken, dat is wat u te wachten staat bij dit “Gala der Vertelkunstenaars”. Grappige voordrachten en spitsvondige woordspelingen worden voorgeschoteld door winnaars van tonpraatkampioenschappen, die voor deze gelegenheid plaatsnemen in de speciale “theaterton” van Theater De Schalm.

Door het Tonpraten in het Theater te brengen is deze vorm van vertelkunst een aanrader voor liefhebbers van cabaret en conferences. “Tonpraoten in ut Tejaoter” is humoristische vertelkunst op hoog niveau. U kunt gaan genieten van Brabantse kampioenen en toppers:

 • Andy Marcelissen
 • Rob Scheepers (Helmond)
 • Ad Vermeulen
 • Wichard de Benis
 • Tom van Osch
 • Frans Bevers

De presentatie is in handen van René van Boxtel, die u op humoristische wijze door de voorstelling zal leiden. Dit gezelschap zal uw lachspieren danig op de proef stellen. Zorg dat u er bij bent.

Mell & Vintage Future – Roots & Romance III

Woensdag 7 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                UITVERKOCHT
20.15 uur, € 25,00

ROOTS & ROMANCE III is een fris vervolg op deel II. Verwacht nieuw eigen werk, nieuwe covers, niet eerder in het theater gespeelde liedjes, maar zeker ook de inmiddels internationaal bekende songs van de band. Met avond aan avond een bewezen geweldig mooi geluid, dankzij het vooruitstrevende eigen geluidssysteem. 

Tijdens de theatertour in 2022 bleek dat Mell & Vintage Future geweldig tot hun recht komen in het theater. De muzikaliteit van dit bijzondere trio, de uitzonderlijke stem van Mell, de eigen liedjes groots en klein en de bijzondere coverversies van de roots van de band: het leverde in de aandachtige omgeving van het theater een onvergetelijke show op. Veruit de meest gehoorde reacties waren: “wat een energie, wat een stem, wat een plezier, wat een geweldig mooie avond”. Het enthousiasme van het publiek was ongekend en de plaatverkoop na afloop van de shows brachten het laatste album BREAK THE SILENCE zelfs op de eerste plaats van de Nederlandse vinylchart!

De persoonlijke verhalen, de achtergronden bij eigen liedjes, soms best grote onderwerpen, de redenen voor een bijzondere cover en classic love songs,  Mell & Vintage Future maken het tot een even opwindend als ontroerend geheel dat smaakt naar veel meer. En dus komt er meer, in ROOTS & ROMANCE III.

Volop genieten, van jong tot oud!

Wat Mijn Man Niet Weet – Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser & Birgit Schuurman

Donderdag 8 februari, komedie
20.15 uur, € 31,50

‘Wat Mijn Man Niet Weet’ is de leukste en spannendste vriendinnencomedy met in de hoofdrollen Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser en Birgit Schuurman. Een humoristische voorstelling over vriendschap, trouw en ontrouw. Is mijn man wel te vertrouwen? En hoe zit dat met mijn beste vriendinnen?

Drie jeugdvriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vele jaren later zoeken ze elkaar weer op. Veel vragen uit het verleden én uit het heden moeten beantwoord worden. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd? Willen we nog steeds onze geheimen met elkaar delen? Is iedereen wel te vertrouwen of hebben we geheimen voor elkaar? En was dat ongeluk wel een ongeluk? In ‘Wat Mijn Man Niet Weet’ transformeren de actrices in hilarische en herkenbare situaties van jong naar oud, terwijl een ijzingwekkende whodunit wordt afgewikkeld. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie te vertrouwen is, en vooral, wie niet.

Chris Verlaan – De Kringloper

Vrijdag 9 februari, cabaret
20.30 uur, € 19,00

Drukte en stress op het werk. Schreeuwende scholieren in de supermarkt. Gestommel bij de bovenbuurvrouw en een boosaardige asielkat in huis. En dan ook nog al dat theaterpubliek dat graag een praatje maakt in de foyer. Het leven van de autistische Chris Verlaan valt niet mee. Gelukkig is er voor hem nog een laatste toevluchtsoord, zijn oase van rust: de kringloopwinkel. 

Maar ook deze veilige haven wordt steeds meer overgenomen door failliete middenstanders, verlichte hipsters en beeldschone Oekraïense vrouwen. Is er nog ergens een veilig thuis voor Chris?

Chris vlucht het liefst naar kringloopwinkels. Tijdens de tournee van zijn debuutvoorstelling “Man in de Maak” kwam Chris op allerlei plekken in Nederland. Dat ging bijna altijd gepaard met een bezoekje aan de plaatselijke kringloopwinkel. In “Man in de Maak” vertelde Chris over zijn zoektocht in de wereld vol angsten, prikkels en sociaal ongemak. In “De Kringloper” neemt Chris u mee naar zijn – voorheen rustige – omgeving van de kringloopwinkel, waarin hij ook daar niet kan ontkomen aan levensvraagstukken zoals de voordelen van solo-daten, het juiste moment van valeriaan gebruik, een cursus ‘gepest worden’ en de innerlijke angsthaas omarmen. 

De pers over Chris Verlaan:

- “Chris Verlaan, verrassend scherp met volop zelfspot” (★★★★★ Theaterparadijs)

-  “…met een handjevol droogkomische opmerkingen en enkele liedjes die (…) associaties opriepen met voorgangers als Hans Dorrestijn en Kees Torn.”  (NRC)

-  “sterke liedjes en veel taalgevoel” (Het Parool)

Recensies:

- "Het is een typische Verlaan-grap, wiens stijl vol zelfspot en reusachtig sarcasme in combinatie met een kalme, mild-opgewekte toon af en toe doet denken aan die van Kees Torn. Of verder terug, aan Toon Hermans.” - NRC ⭐⭐⭐

- "De Kringloper is een mooie, kleine voorstelling. Niet spectaculair of grensverleggend, maar wel grappig en bovendien een prettige kennismaking met het komische talent Chris Verlaan. De manier van vertellen en grappen plaatsen doet soms denken aan die van Herman Finkers." - Volkskrant ⭐⭐⭐

- "Voorzien van een goede balans tussen mensenhaat en overvloedige zelfspot maakt hij ons deelgenoot van de ongemakken van zijn autisme en de lessen die hij trekt uit praatgroep 'Hup met het leven'." - Theaterkrant

- "De verhouding tussen de serieuze verhalen en zijn grappen is precies goed." - Ilovetheater  ❤️❤️❤️❤️     

Carnaval in De Schalm – Kom gezellig feesten!

Zaterdag 10 februari (14.00 – 17.00 uur)
Zondag 11 februari (13.00 – 17.00 uur), gratis toegang

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari staan de deuren van Theater de Schalm wijd open voor hét feestje van het jaar voor Brabant en omstreken: Carnaval! Met Kindercarnaval, de Sleuteloverdracht en een Bonte Kindermiddag is het programma van zowel de zaterdag- als de zondagmiddag goed gevuld. De toegang is beide dagen gratis, dus loop gerust binnen. 

Kindercarnaval en sleuteloverdracht
Zaterdag 10 februari is De Schalm vanaf 14.00 uur voor iedereen geopend om gezellig Carnaval te vieren! De jeugdoptocht van Rommelgat eindigt rond 15.00 uur op het Meiveld, waarna de prijsuitreiking zal plaatsvinden in Theater de Schalm.

Er zijn optredens van onder andere DéDé Dance en we hebben een DJ. De Lindenzaal (kleine zaal) is ingericht als ‘game hall’ waar je leuke spelletjes kunt doen. De toegang is gratis.

Let op: tot 15.00 uur kunnen we maximaal 350 bezoekers toelaten vanwege de aankomst van de optocht. Als de optocht binnen is, is het vije in- en uitloop.  

Vind je het zo gezellig dat je graag nog wat langer wilt blijven? Dan hoef je om 17.00 uur nog niet naar huis! Traditioneel wordt de sleutel van Rommelgat om 17.11 uur overgedragen aan het Prinsengevolg. Ook tijdens deze Sleuteloverdracht zijn er diverse optredens en is Mister DJ van de partij met de allerleukste carnavalshits.

Bonte Kindermiddag
Op zondag 11 februari zijn onze deuren van 13:00u tot 17:00u geopend voor het leukste feestje van het jaar. Tijdens de Bonte Kindermiddag geniet je van een gezellige middag vol muziek, spelletjes en entertainment. Iedereen is welkom!

Zelf optreden tijdens de Bonte Kindermiddag?
Hou jij van dansen of zingen? Laat je mensen graag lachen met je beste mop of verwonder je het publiek liever met een coole goocheltruc? Tijdens de Bonte Kindermiddag kan en mag het allemaal! Pak je kans op het podium en laat iedereen jouw talent zien!

Tijdens de Bonte Kindermiddag krijgen kinderen de kans om te shinen op een echt podium! Dit mag individueel maar ook in een groepje. Hoe je act er precies uit komt te zien is aan jou. Wel willen we je vragen de act niet langer te maken dan 10 minuten. Zo kunnen we zo veel mogelijk kinderen de kans geven om op te treden.

Omdat we niet onbeperkt plek hebben dien je je van tevoren aan te melden via de onderstaande link:
Aanmeldformulier

Je kan kiezen uit twee tijdsblokken:

-          14:00u – 15:00u

-          15:30u – 16:30u

Bij het aanmelden kies je voor één van deze tijdsblokken. In dit uur dien je dan ook aanwezig te zijn voor je optreden. Wanneer je aan de beurt bent roepen de presentatoren je vanzelf op het podium. De volgorde van optredens is van te voren niet bekend, het is namelijk wel zo gezellig om ook naar de andere acts te komen kijken!

We zien je graag bij ons op het podium!

Fien en Teun (2-8 jaar) – Van Hoorne Entertainment

Donderdag 15 februari, jeugd en familie                                                           CARNALVALSVAKANTIE
13.30 & 16.00 uur, € 23,50

Fien en Teun, het liefste boertje en boerinnetje, komen terug naar het theater om samen met jou het gezelligste feest van het jaar te organiseren! Na al hun avonturen op onder meer TV, in de bioscoop en bij Avonturenboerderij Molenwaard zullen Fien en Teun er tijdens deze spiksplinternieuwe familievoorstelling weer een écht Hollands feestje van maken.

Wanneer Sem, het neefje van Fien en Teun, op de boerderij komt logeren, besluiten het vrolijke boertje en boerinnetje een heuse Bonte Avond te organiseren. Maar… wat is dat eigenlijk, een bonte avond? En wat het je er allemaal voor nodig? Gelukkig krijgen Fien, Teun en Sem hulp van hun dierenvriendjes en met elkaar weten ze een aantal spetterende optredens neer te zetten. Dat belooft een muzikaal feest te worden, met vele bekende én nieuwe liedjes. Kom jij ook meezingen en -dansen tijdens deze bonte theatershow?

De muzikale familievoorstelling ‘Fien & Teun, Bonte avond op de boerderij’ is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en is leerzaam, grappig en zit vol interactie. 

Boerderij Experience

Vóór en na de voorstelling kunnen de kleinste bezoekers zich vermaken tijdens de ‘Boerderij Experience’ in de foyer van het theater. Hier ontdekken ze al spelenderwijs van alles over het leven op de boerderij. Natuurlijk komen Fien en Teun na afloop van de voorstelling ook naar de foyer voor een foto en een dikke knuffel (meet & greet).

Wouter Monden – Stormbrein

Vrijdag 16 februari, cabaret                          WEGENS SUCCES VERPLAATST NAAR DE GROTE ZAAL
20.30 uur, € 18,00

Het stormt in Wouters brein. Groot nieuws en klein leed, het doet wat met Wouter. Wouter peinst, praat en reflecteert, maakt zich zorgen en ziet oplossingen en kansen. Net een gewoon mens, zou je denken. 

Wouter is vader, schrijver, grappenfabrikant. Klaar voor het echte, grote werk. Met toegewijde aandacht voor de samenleving, zijn lief, zijn dochter en zijn passie; grappen maken. “Humor is de enige reddingsboei om het hoofd boven water te houden”, aldus Wouter. In zijn voorstelling ‘Stormbrein’ kijkt Wouter eerlijker dan ooit naar zichzelf en naar de wereld. Alles wat om te huilen is, wordt genadeloos belachelijk gemaakt. Het wordt een gave, niet te missen show.

Wouter Monden is de sympathieke host van de enige echte Elektra Podcast met ruim 75.000 luisteraars per maand. Hij interviewde inmiddels al meer dan 175 cabaretiers waaronder Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek, Najib Amhali, Philippe Geubels en Guido Weijers. Daarnaast is Wouter al jaren de vaste publieksopwarmer van alle televisieshows van Arjen Lubach en speelt hij regelmatig in verschillende comedyclubs. 

Theaterkrant schreef over ‘Stormbrein':
“Gelukkig zal Monden de première van Stormbrein niet in zijn eigen podcast bespreken” 

“Applaus. Meteen valt op hoe ongelooflijk relaxed Wouter Monden het podium op komt wandelen” 

“Monden is een uitermate goede verteller (…)”

“(…) je zit echt hard te lachen”

“In de allegorie over hoge pieken en diepe dalen, laat Monden zelfs even de ontroering toe”

Meester Kikker (5-11 jaar) – De Groote Haay

Zaterdag 17 februari, jeugdfamilie                                                             CARNAVALSVAKANTIE
14.30 uur, € 17,50

Wanneer de meester met waterkroos in zijn haar en kleren vol scheuren de klas binnenkomt heeft hij duidelijk iets uit te leggen. En waarom kijkt de directrice zo verlekkerd als iemand een spreekbeurt houdt over kikkers? ‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn geheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

Een gloednieuwe mjoesikal voor iedereen vanaf 6 jaar, naar het boek van Paul van Loon. Na het succes van het boek en de film (NETFLIX) komt dit spannende en grappige verhaal nu naar het theater!

In 2023 is Paul van Loon 40 jaar auteur en dat wordt groots gevierd door hem en de uitgeverij. Deze voorstelling wordt dan ook meegenomen in hun publicitaire uitingen!

Recensies:

"Het genre familiemusical en De Grote Haay blijken een ideale combinatie: de poppen, cartooneske vormgeving en de humoristische liedjes van Haayema, komen samen tot een vrolijk geheel. Doordat scènes op hoog tempo worden afgewisseld met muziek en mooie, simplistische animaties, blijft de voorstelling voor alle leeftijden boeiend van begin tot eind."  - Theaterkrant

'Heerlijk familievermaak' - MusicalWorld 

"Theatermaker Mark Haayema en regisseur Joep Onderdelinden hebben een stukje vakmanschap afgeleverd; het publiek, jong en oud, genoten van de grappige capriolen van de drie acteurs." - ilovetheater 

Het Trio van Toen – Liedjes om nooit te vergeten

Zondag 18 februari, theaterconcert                                                            MATINEEVOORSTELLING
15.00 uur, € 19,50

In een wervelende, humoristische show neemt Het Trio van Toen u mee naar de jaren 50 en 60 met muziek van Eddy Christiani, Annie de Reuver en Max van Praag. ‘Kijk eens in de poppetjes van m’n ogen’, ‘Als op Capri’, ‘Als ik tweemaal met m’n fietsbel bel’ komen allemaal voorbij. Prachtige zang van Monique van de Keer en een swingende band met Michael van Praag op drums. De tijd vliegt, ook tijdens de voorstelling.

Het Trio van Toen bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend hebben. Op piano Pieter van Santen, Thomas Kwakernaat op contrabas en Monique van de Keer zang en als speciale gast Michael van Praag op drums.  Deze geweldige musici staan garant voor een muzikale uitvoering op topniveau. 
In een paar jaar tijd heeft het trio al  vele optredens gedaan, waaronder een TV optreden bij omroep Max. Ze brengen herkenbare, soms vergeten, prachtige Nederlandstalige liedjes uit de jaren 50 en 60 van Max van Praag (de oom van Michael van Praag), Annie de Reuver en Eddy Christiani.

Het programma is swingend, afwisselend, herkenbaar en luchtig. Door leuke anekdotes en veel humor verbinden zij de liedjes. Michael van Praag is niet alleen een goede drummer, maar voegt ook door zijn familieband met Max van Praag wat ‘familiegeheimen’ toe, ook zal hij twee van zijn liedjes zingen. De liedjes zijn herkenbaar: ‘Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel’, ‘Als de deur zacht opengaat’, ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’, ‘Als op Capri’ etc. Thomas en Pieter zijn multi-instrumentalisten die naast piano en contrabas ook moeiteloos switchen naar saxofoon en gitaar!

De liedjes zijn in een nieuw jasje gestoken en door de jazz-achtergrond van de muzikanten swingen de nummers de pan uit! De zang van Monique is pakkend en het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te zingen.

Rayen Panday – Karma

Donderdag 22 februari, cabaret                                                            TRY-OUT | BLIND DATE AVOND
20.15 uur, € 24,00

Je verdiende loon krijgen is iets wat we altijd bij een ander gebruiken, maar vrijwel nooit bij onszelf. Karma kennen we toe aan ‘het universum’ terwijl we zelf beslissen waar en wanneer het moet gebeuren. En vooral bij wie. Karma is van oorsprong echter een principe dat verwijst naar het verrichten van daden, maar niet de gevolgen daarvan. Het betekent letterlijk ‘handeling' en kent geen goed of kwaad… Maar goed, laten we voor nu maar even de volle focus richten op deze voorstelling.  

Vol verhalen, comedy, actualiteit en muziek. Geen dans. Waarschijnlijk geen dans. Dat hangt toch wel een beetje van je karma af.

Over Rayen
Rayen (Zaandam, 1983) deed in 2008, tijdens zijn rechtenstudie, mee aan een open podium voor stand-up comedy. In datzelfde jaar wint hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival de Persoonlijkheidsprijs. Sindsdien is Rayen actief als stand-up comedian en cabaretier. In 2010 wordt hij een vaste kracht van Comedy Café Amsterdam en begint aan zijn eerste avondvullende cabaretprogramma te werken. In februari 2023 heeft Rayen zijn zesde voorstelling ‘Focus’ afgerond. Naast zijn theatervoorstellingen is hij tevens bekend van zijn vele optredens in TV-programma’s en op festivals als Lowlands en Paaspop. Rayen is al jaren onderdeel van Comedytrain en heeft ook succes in het buitenland; hij heeft inmiddels in 18 verschillende landen opgetreden. Hij werd mede daardoor als een van de drie Nederlandse comedians gevraagd een eigen Netflix-special op te nemen in Comedians of the World.De pers over Focus:
“Bij bedreven stand-upcomedian Rayen Panday heeft ook een lompe grap een zachte landing.” - de Volkskrant ●●●

“Rayen Panday ontpopt zich tot een komische stuiterbal mét inhoud.” - Theaterkrant

“Focus van Rayen Panday, snelle, weergaloze humor met een extra laag. Al zou een voorstelling van Rayen Panday twee en een half uur duren, dan zou het nog steeds te kort zijn.” - Theaterparadijs ●●●●● 


De pers over Fenomeen:
“Panday overtuigt in comedy met hoge grapdichtheid.” - NRC ●●●●

“Panday toont tomeloze energie en geeft een originele draai aan elke grap die hij maakt.”  - Theaterkrant

“Want een talent is het. Een heel groot talent (…) Ongekende klasse. Scherp, snel en vaak zo herkenbaar.” - Theaterparadijs ●●●●● 

Rootsclub@DeSchalm – Gregory Page

Donderdag 22 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.30 uur, € 12,50

Gregory Page is singer/songwriter, dichter en entertainer; zijn concerten zijn dan ook een soort kruising tussen muziek en cabaret te noemen. Ze bevatten natuurlijk zijn prachtige songs, maar ook korte verhalen en humoristische poëzie. An Evening With Gregory Page is dus veel meer dan alleen een mooi concert.

Gregory’s voorliefde voor jaren ’20 crooners, oude grammofoons en gedeukte hoeden vindt in ons land zo veel weerklank dat hij hier graag en regelmatig verblijft, Nederland is zijn tweede thuis. Zijn bekendheid groeide mede door optredens bij Vrije Geluiden en Kunststof TV.

Gregory Page’s charisma en parels van songs komen echter bij een liveconcert pas écht tot hun recht. An Evening With Gregory Page transporteert het publiek naar een andere wereld, een tijdloos universum waarin het helemaal niet vreemd is om een duet te doen met een denkbeeldige zangeres of een hartverscheurende ballade af te wisselen met een ode aan het circus.
Met bijna dertig albums op zak heeft Page (Londen, 1963) de afgelopen decennia niet stilgezeten. In 2020 bracht hij samen met singer/songwriter Jason Mraz One Hell Of A Memory uit. Recent verscheen The Love For Me. Ook voor 2023 staat er een nieuwe CD op de rol.

De pers over Gregory Page:
‘Een stijlvol en subtiel genot voor het oor; Gregory Page laat een onuitwisbare indruk achter van een bijzondere avond: nostalgisch en toch helemaal van deze tijd. Page doet precies waar hij goed in is: mooie liedjes maken’. 

Anneke van Giersbergen – Heavy Strings

Vrijdag 23 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.15 uur, € 23,50

Via haar oudere broer leerde Anneke van Giersbergen stevige muziek kennen en dat voelde voor de piepjonge zangeres meteen als thuiskomen. Ter ere van het 40-jarig bestaan van metalband Metallica vroeg talkshow M of Anneke Nothing Else Matters met strijkkwartet wilde zingen. Arrangeur Ruud Peeters maakte een prachtige bewerking en het idee voor een nieuwe samenwerking was geboren.

De anthems van Iron Maiden, de melodieuze rock van Foreigner, de hits van Guns N’ Roses, de klassiekers van Black Sabbath en natuurlijk haar persoonlijke helden Mastodon, ze komen allemaal voorbij in prachtige semi-klassieke bewerkingen.

zang: Anneke van Giersbergen
piano: Ruud Peeters
viool: Joanna Czaj
viool: Ewelina Peeters 
altviool: Paloma Ortas 
cello: Stanislav Degtyarev

Biografie 
Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Dat ze een muzikale kameleon is, blijkt uit de samenwerkingen met artiesten als Devin Townsend, de IJslandse folkgroep Árstíðir en BLØF. Daarnaast horen miljoenen mensen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.
In 2019 werd Anneke onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award als erkenning en waardering voor haar succes in het buitenland.

Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. In najaar 2021 deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte met haar interpretaties van de nummers. Met haar ode aan Kate Bush toerde ze in 2022 en 2023 uiterst succesvol langs de Nederlandse theaters. Trouw gaf het programma vier sterren. 

Kristen van Teijn – Jaloezie is een bitch

Vrijdag 23 februari, cabaret
20.30 uur, € 19,00

Kirsten voelt zich een rijke bitch met niet één, maar twee relaties. Polyamorie onder de knie! Maar als haar vriendin ineens verliefd wordt op een ander, wordt haar ‘open mind’ keihard op de proef gesteld. In JALOEZIE IS EEN BITCH gaat Kirsten het gevecht aan met juicy jealousy; een verboden emotie doordrenkt van liefde, maar mét giftanden.

In 2022 won Kirsten de prestigieuze VSCD-cabaretprijs Neerlands Hoop voor (S)EXPERIMENT over de (on)mogelijkheid om tegelijkertijd een relatie met een man én een vrouw aan te gaan. Deze keer neemt ze het publiek met hartverscheurende humor mee in een opzwepende, kleurrijke en muzikale voorstelling over onconventioneel liefhebben en hoe dat vorm te geven.

Over (S)EXPERIMENT schreef: 
Dagblad van het Noorden****: 'Ondersteund door geestige terzijdes, treffende komische conferences en stormachtige liedjes trekt ze het breder...een pleidooi onder het motto: leven en laten leven.' 


Theaterkrant: ‘(S)Experiment is een fijne, eerlijke, ontroerende voorstelling. Het strakke pak, het strakke decor, de soundcloud die haar liedjes begeleidt, het schept allemaal geen afstand maar helpt ons juist om dichtbij haar te komen.’

Het Parool: ‘De urgentie klotst tegen de plinten.’

Trouw: ‘Openhartig en met humor maakt de cabaretier ons deelgenoot van de schaamte, pijn en verwarring die ze heeft moeten doorstaan. Van Teijns doorleefde engagement maakt intussen veel goed. Alles komt recht uit het hart. Dat geeft de voorstelling precies het soort kwetsbaarheid dat cabaret spannend maakt om naar te kijken.’

NRC: ‘Ze straalt feller dan de grote flitsende, van kleur veranderende neonlichten. Haar energieniveau schommelt tussen een 10 en een 9,7.’

Bouke Rocks Elvis – Bouke & the Elvis Matters Band

Zaterdag 24 februari, tributeconcert (No Dutch Required)                                  UITVERKOCHT
20.15 uur, € 37,00

Wie de afgelopen jaren een show van Bouke bijwoonde, weet dat hij garant staat voor een avond topkwaliteit! De beste zanger met de mooiste stem om de songs van de grootste entertainer aller tijden te brengen! Bouke werd zelfs tweemaal gevraagd om op Graceland, de thuisbasis van Elvis Presley in Memphis (USA), op te treden! Hij won meerdere tv-shows, en dit jaar blies hij de jury van The Tribute: Battle of the Bands omver.

Met de show Bouke Rocks Elvis brengt hij de echte Elvis-magic naar Veldhoven, waarbij hij wordt begeleid door de ElvisMatters Band, blazers en backing vocals. Een concert van meer dan twee uur met bekende en minder bekende songs van Elvis, en met veel kippenvel momenten waarbij je, als je je ogen sluit, haast The King zelf hoort. Deze show is reeds meerdere keren betiteld als beste Elvis tributeshow ooit!

Golden Oldies – Met liedjes van weleer

Zondag 25 februari, theaterconcert                                                                      MATINEEVOORSTELLING
14.00 uur, € 10,00

Een fijne middag voor met name de ouderere inwoners van Veldhoven waarbij er niet alleen maar geluisterd zal worden. Het wordt namelijk een echt mee-doe concert. Zingen, (zittend) dansen, tekenen, horen en kijken. Je gaat het als bezoeker allemaal doen vanuit je heerlijke stoel in het theater.

In samenwerking met de harmonieën L’Union Fraternelle, Sub Umbra, kunstatelier Soeff, dansschool SiDanza en de Vertelclub Veldhoven wordt het een gezellige middag met elkaar. Met herkenbare muziek uit de tijden van weleer.

Denk aan liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt, maar ook enkele licht klassieke muziekstukken.

Tijd om de relaxstoel thuis een middagje in te ruilen voor het pluche van het theater. Deze middag is de entree maar € 10, dus vraag je buurvrouw/man of wijkgenoot gezellig mee!

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Dilana Smith – Legendary Women of Rock

Woensdag 28 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.15 uur, € 22,00

Haar gestalte mag petit zijn, maar zodra zangsensatie Dilana Smith (Zuid-Afrika) in de huid kruipt van rocklegendes als Tina Turner, Janis Joplin of Cyndi Lauper is ze ‘larger than life’. Ze zingt hun nummers en eigen songs. Dilana rocks: moeiteloos schakelt ze van grote hits vol vuur naar intieme ballads die ontroeren. 

Tussen de nummers door vertelt ze in een charmante mengelmoes van Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans over opmerkelijke paralellen tussen haar roerige leven en dat van haar heldinnen.

Welk lied ze ook zingt, ze gaat los met alles wat ze heeft: een krachtige, bezielde soul- en rockstem en een atletisch, expressief lichaam. Ze wordt bijgestaan door topmuzikanten die haar feilloos aanvoelen.

Dilana ontroert, verleidt en schudt wakker. Ze is een magneet: aan het einde van de avond houdt iedereen van haar.

Zang en gitaar: Dilana Smith | gitaar: Jeff Zwart | drums: Niels Voskuil | Hammond en toetsen: Lennart Temmink

Over Legendary Women of Rock schreef Soundz.nl:

‘een mooi en enerverend theaterconcert... Je zal er geen spijt van krijgen, want naast een geweldige zangeres en band krijg je een mooi en gevarieerd concert!’


Biografie:

Dilana Smith (1972, Johannesburg, Zuid-Afrika) heeft haar eerste nummer één-hit Dancing in the Moonlight als ze zestien is. De muziek brengt haar in 1996 naar Nederland waar ze haar eerste soloalbum Wonderfool uitbrengt, waarvan twee singles uitgeroepen worden tot 3FM Megahits. 

In 2001 verhuist ze naar Amerika, waar zij met leden van onder meer Metallica en Guns N' Roses werkt en het voorprogramma van Aerosmith en van Beth Hart verzorgt. Met haar cover van Roxanne (The Police) treedt Dilana op in The Ellen DeGeneres Show.  Sinds 2017 woont zij in Nederland en is zij met haar eigen band een graag geziene act op festivals en poppodia. 

In seizoen 2022-2023 oogst zij staande ovaties als special guest in het theaterconcert Motel Westcoast van Syb van der Ploeg en muzikanten. In 2023-2024 brengt ze haar eerste theatershow Legendary Women of Rock op de planken. 

Lees verder

Sponsoren Ons Zonderwijk

Volg ons op Social Media

Contact

Heeft u tips, vragen of nieuws?
Klik dan op onderstaande button en vul het formulier in.

Stichting Ons Zonderwijk

Roel Akkerman
De Sitterlaan 33
5505AB Veldhoven 
roelakkerman@hotmail.com