LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

LEZING REUMAVERENIGING REGIO EINDHOVEN

Bent of kent u iemand die altijd pijn heeft en zich afvraagt of er misschien manieren zijn die u kunnen helpen hiermee beter te leren omgaan? Kom dan naar onze lezing over integrale revalidatie en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chronische pijn. 

Omgaan met chronische pijn

woensdag 22 juni 19:30 – 21:30 uur

 

Spreker: Prof. Dr. Rob J.E.M. Smeets, revalidatiearts CIR Eindhoven en hoogleraar Revalidatiegeneeskunde aan de universiteit Maastricht

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom.

 

Aanmelden: bel vóór 15 juni met onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JUNI 2022

Workshop programmeren
Woensdag 1 juni, 15.00-16.30 uur
Deelname € 5,-

 

Veel kinderen vinden het leuk om te gamen, maar weten niet wat er allemaal komt kijken bij het programmeren van een spel. Ze kunnen de basis leren tijdens de workshop programmeren. Hierbij leren ze hoe het programma Scratch werkt en maken een begin met een spelletje.

 

Omdat Scratch een gratis programma is, kunnen ze na de workshop thuis verder gaan. 

Voor deze workshop is alleen basiskennis van een computer/internet nodig. Voorkennis van het programma Scratch is niet nodig. 


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling: "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!".

 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 1 juni van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Entree is € 5,-. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/scratch

 

Schrijfwedstrijd Bibliotheek
Tot 1 augustus 2022

 

De bibliotheek is een bijzondere plek. Je kan er van alles. Van boeken lenen en meedoen aan cursussen tot debatteren. Is de bibliotheek voor jou ook zo bijzonder? Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Bibliotheekblad en vertel ons wat de bibliotheek voor jou betekent.

Meedoen kan in allerlei vormen. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal, gedicht, column, songtekst of rap. De maximale lengte is 1500 woorden. 

Voor wie?

De schrijfwedstrijd is voor iedereen. Ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Er zijn twee categorieën: t /m 16 jaar en 17 jaar en ouder.

 

Prijzen

De beste 15 inzendingen worden gebundeld in een boek. Van elke categorie ontvangt de winnaar een award en een prijs ter waarde van € 1.000,-. Ook voor de nummers 2 en 3 is er een mooie prijs. Alle inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury, met als voorzitter Gerdi Verbeet.

Meedoen

Stuur je inzending vóór 1 augustus 2022 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfwedstrijd

 

Lees verder

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

MUSEUM 'T OUDE SLOT EXPOSITIE

DE KOE met Ruud Spil

Van 4 juni t/m 28 augustus is in Museum ’t Oude Slot te Veldhoven de expositie ‘DE KOE met Ruud Spil’ te bewonderen. Zijn schilderijen, tekeningen en grafisch werk wordt gepresenteerd
in combinatie met museale objecten uit de veeteelt uit de eigen collectie van museum ’t Oude Slot.                                        

Ruud Spil (1961 Zwaag) studeerde aan de Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een bevlogen schilder van vee en maakt veelal persoonlijke portretten van koeien. Geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland zit 'de koe' hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platte­land. Tegelijkertijd documenteert Spil met het vastleggen van Oudhollandse koeienras­sen en (grup-)stallen het Nederlands agrarisch erfgoed.

De schilderijen van Ruud Spil bevinden zich in particuliere verzamelingen, bedrijven, musea en overheid in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vrij werk werk in opdracht. "Ik wil dat je de koeien gaat horen en ruiken als je naar mijn schilderijen kijkt. Dat je de aanwezigheid van een koe bijna letterlijk gaat ervaren. Het liefst schilder ik ter plekke en zit ik de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.", aldus Ruud Spil.

Geen toeslag
Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum. Adres: Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6  te Veldhoven. Reguliere openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.  Meer info: www.museumoudeslot.nl

Het liefst schildert Ruud Spil ter plekke en zit hij de koeien zo dicht mogelijk op hun huid.

Lees verder

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

LITERAIR CAFE MARIEKE LUCAS RIJNEVELD

Marieke Lucas Rijneveld te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 12 juni, 14.00-17.00 uur | Museum ’t Oude Slot | € 12,50 / € 10,-

Marieke Lucas Rijneveld (Nieuwendijk, 1991) is een van de populairste schrijvers van dit moment. Zijn werk wordt alom gelezen, geprezen en bekroond. Met maar liefst negen literaire prijzen en vier nominaties is hij de succesvolste jonge schrijver van Nederland. In de tuin van Museum ’t Oude Slot wordt hij geïnterviewd door Mark van der Linden.

Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018. Met de vertaling hiervan won Marieke Lucas (samen met vertaalster Michele Hutchison) als eerste Nederlandse schrijver ooit de prestigieuze International Booker Prize. De thematiek in het boek is naar eigen zeggen beïnvloed door die van Jan Wolkers. In 2020 verscheen het eveneens lovend ontvangen Mijn lieve gunsteling; een hartverscheurend en tegelijkertijd angstaanjagend verhaal over verlies, verboden liefde, eenzaamheid en identiteit.
Daarnaast schreef Marieke Lucas drie dichtbundels: Kalfsvlies (2015), Fantoommerrie (2019) en Komijnsplitsers (2022) en was de auteur van het Boekenweekessay 2022.

Marieke Lucas Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 is Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Marieke Lucas Rijneveld vindt plaats op zondag 12 juni, om 14.00 uur in de (overdekte) tuin van Museum ’t Oude Slot. Het programma duurt tot ongeveer 16.00 uur, het museumcafé is geopend tot 17.00 uur. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via de website. Meer informatie en link naar de kaartverkoop: www.bibliotheekveldhoven.nl/marieke-lucas

Foto: Marieke Lucas Rijneveld. Fotograaf: © Jouk Oosterhof.

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MEI 2022

De Kracht van Veldhoven (Veldhoven Verbindt) – En dat al 100 jaar!

Woensdag 11 mei

19.30uur, €20,00

 

BUSINESS-EVENT IN SAMENWERKING MET VELDHOVEN VERBINDT, THEATER DE SCHALM, DE VELDHOVENSE ONDERNEMERSTROFEE EN VELDHOVEN100.

Veldhoven Verbindt is een uniek businessevent. Net als in eerdere edities staat de avond in het teken van ontmoeten, verbinden en inspireren. De Kracht van Veldhoven is de rode draad in een flitsend infotainmentprogramma. Verschillende ondernemers uit Veldhoven komen aan bod. 

Je wordt ontvangen met een drankje en getrakteerd op muziek van de band RUM (Roept U Maar). Ook de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar wordt die avond bekend gemaakt. Na afloop van het programma is er een afterparty, óók in het teken van ontmoeten. De organisatie is in gezamenlijke handen van de Veldhovense ondernemers- en netwerkverenigingen evenals de serviceclubs, Theater De Schalm, De Veldhovense Ondernemerstrofee en Veldhoven100.

 

 

FILM: King Richard

Woensdag 11 mei, Film

Dinsdag 17 mei, Film

20.00uur, €8,00

 

King Richard van Warner Bros. Pictures is een film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat iedereen zal inspireren. De film volgt Richard Williams, een volhardende vader van twee van de grootste atleten aller tijden die de wereld van het tennis uiteindelijk voorgoed zullen veranderen. De tweemaal voor een Oscar genomineerde Will Smith (Ali, The Pursuit of Happyness, Bad Boys for Life) neemt de hoofdrol van Richard voor zijn rekening, onder regie van Reinaldo Marcus Green ( Monsters and Men). 

Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen.

 

Regie

Reinaldo Marcus Green

Cast

Will Smith, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Aunjanue Ellis, Andy Bean, Tony Goldwyn, Jon Bernthal, Kevin Dunn, Craig Tate

Speelduur

145 min

Releasedatum

do 3 feb '22

Jaar

2021

Land

VS

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

 

Rayen Panday – Focus

Donderdag 12 mei, Cabaret

20.15uur, €22,50

 

De aandacht die we zoeken is misschien niet helemaal de juiste en de aandacht die we krijgen al helemaal niet. Als we allemaal gelijk zijn, hoe bijzonder zijn we dan nog? Waarom verliezen we ons zo in bijzaken dat we de hoofdzaak vergeten? En hebben Pamela Anderson, Jezus Christus en Rayens Turkse kapper iets met elkaar gemeen? 

Rayen zal een poging doen deze en andere grote levensvragen te beantwoorden. Hij zal daarin niet slagen. Maar dat hoeft ook niet. Hij zal wel redeneren op het scherpst van de snede en zichzelf en zijn publiek daarbij niet ontzien. Wat Rayen van zichzelf verlangt, vraagt hij vanavond ook van u:

Focus.

 

De pers over Fenomeen:
“Panday overtuigt in comedy met hoge grapdichtheid” – NRC ****

“Panday toont tomeloze energie en geeft een originele draai aan elke grap die hij maakt” – Theaterkrant

“Want een talent is het. Een heel groot talent (…) Ongekende klasse. Scherp, snel en vaak zo herkenbaar.” – Theaterparadijs *****

 “Hij is vlot, grappig, persoonlijk, herkenbaar, actueel, krachtige humor, en gaat geen enkel onderwerp uit de weg.” – I Love Theater

Over Rayen Panday:
Rayen is al jaren onderdeel van Comedytrain en heeft succes in het buitenland; hij heeft inmiddels in 18 verschillende landen opgetreden. Hij werd mede daardoor als een van de drie Nederlandse comedians gevraagd een eigen Netflix-special op te nemen in Comedians of the World. Ook wordt Rayen regelmatig gevraagd om aan te schuiven in tv-programma's als M. en Jinek en in radioprogramma's als Gijs 2.0 en De Nieuws BV.

 

 

Mensen van Veldhoven Live – 10e editie

Donderdag 12 mei, Special

20.20uur, €0,00

 

Op donderdag 12 mei organiseert Theater de Schalm de tiende editie van Mensen van Veldhoven Live! Verschillende gastsprekers nemen plaats op het podium om op een inspirerende manier over hun passies en drijfveren te vertellen. De avond wordt gepresenteerd door Meike de Jong, werkzaam bij RTL Nieuws en RTL Z. Het evenement heeft een groot verbindend karakter voor Veldhoven en haar omgeving. 

De gastsprekers uit Veldhoven en omstreken nemen je mee in hun passies en drijfveren. Dit doen zij middels de presentatievorm Pecha Kucha. Pecha Kucha is Japans voor ‘geroezemoes’. Het is een wereldwijd fenomeen waarbij deelnemers in een standaard format van 20 plaatjes van 20 seconden een idee presenteren. Mensen van Veldhoven Live is een evenement voor welk creatief persoon dan ook: ontwerpers, architecten, politici, kunstenaars, ondernemers, wetenschappers, dromers, critici, studenten, etc. Door de vorm is het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie. De vorm spoort de spreker aan om in de beschikbare 6 minuut 40 op creatieve wijze zijn passie of verhaal te vertellen. 

Tijdens deze avond staat de ontmoeting en verbinding tussen sprekers en luisteraars (op een informele manier) centraal.

Bekendmaking sprekers!

Linda van Wetten- Bos
Geniet na verdriet is een uitspraak die past bij Linda van Wetten-Bos. Zij verloor op haar 27e bijna volledig haar zicht. Haar leven stond op zijn kop, maar toch heeft ze de kracht gevonden om binnen haar mogelijkheden te genieten.

Fred Knoops
Fred is gepensioneerd gezagvoerder van de Nederlandse koopvaardij. Hij gaat het hebben over zijn leven aan boord van zeeschepen.

Florence Kuyper
Noorpool, Zuidpool, ijsberen, pinguïns, ijs, de uiteinden van onze aarde. Voor velen zijn dit items voor een ‘bucket list’, voor Florence is het waar zij werkt. Ze ruilde haar kantoor in voor een schip en de laatste 10 jaar organiseert ze voor haar gasten, als Expeditie Leider, avonturen in de ruige koude Poolgebieden.

Melanie van der Steen
Melanie is een enthousiaste dame die al 27 jaar met heel veel passie en plezier mensen helpt die rust, eenheid, persoonlijkheid en optimaal gebruik in hun THUIS willen waar praktisch en sfeervol hand in hand gaan. Ze zorgt ervoor dat ze vol vertrouwen de juiste keuzes maken, zodat ze daarna kunnen genieten van HUN gevoel van THUIS.

Maarten van Gestel
Maarten van Gestel: echtgenoot, vader, voorganger, natuurkundige en project manager bij ASML. Een nieuwe kerk starten in de Brainport regio in de 21e eeuw? 
Kerken worden in een rap tempo gesloten en kerkbezoek is op het laagste niveau ooit. Waarom zou iemand het in zijn hoofd halen om een nieuwe kerk te starten?

Peer Willemse
Vanaf 1 januari 2013 is Peer verantwoordelijk voor acquisitie binnen de voedselbank. Daarnaast heeft hij in oktober 2014 de voorzittershamer overgenomen en geeft hij samen met de overige bestuursleden leiding aan een groep van 25 enthousiaste vrijwilligers. In de presentatie zal ingegaan worden op de organisatie achteter het werk van de Voedselbank. 

Dennis van Hout
Dennis van Hout komt spreken over De Grote Quiz van Veldhoven.
'Ik ben Dennis van Hout, één van de zes organisatoren van de quiz. Ik heb aan alle edities meegedaan. Eerst als deelnemer, en nu het 4e jaar in de organisatie. Ik ben 46 en woon al mijn hele leven in Veldhoven.'
Dennis vertelt o.a. over de impact van de quiz op Veldhoven en licht een tipje van de sluier op voor de komende editie. 

 

YÜZ YÜZE – SUNAY AKIN

Vrijdag 13 mei, Theatercollege

20.00uur, €22,50

 

Sunay Akın’ın yeni sahnelediği yeni oyununda, klakson çalınmaz tabelasından bir vapura kıyıdan sallanan mendile, Apollo 11’in dünyadan ayrılışından işgal yıllarının İstanbul’undan bir vapura sallanan mendile, tıp fakültesinin çiçeklerinden bir yastığa yazılı şiire kadar uzanan nice hissi senet bekliyor sizleri ….

Finalistentour Amsterdams Studenten Cabaret Festival - Kai Bodewitz, Boban Braspenning & Blauwe Vinkjes

Vrijdag 13 mei, Cabaret

20.30uur, €17,50

 

Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival (ASCF) is een jaarlijks terugkerend evenement voor talentvolle cabaretiers. Het festival wordt ieder jaar georganiseerd door een bestuur bestaande uit Amsterdamse studenten, de deelnemers aan het festival zijn dat niet per sé. Het voornaamste doel van het A.S.C.F. is om jong talent een opstapje te bieden naar een carrière binnen de cabaretwereld, mede door hen de kans te bieden voor een groot publiek op te treden.

De finalisten zijn: Kai Bodewitz, Boban Braspenning en Blauwe Vinkjes. 

Eindhovenaar Kai Bodewitz  is de winnaar van de juryprijs en Blauwe Vinkjes heeft de publieksjuryprijs gewonnen. 

 

 

Woezel & Pip – Sing-a-Long

Zaterdag 14 mei, Jeugd en Familie

16.00uur, €19,50

 

Zing en dans mee met je favoriete hits bij deze show vol highlights. Stilzitten is absoluut geen optie! 

Na het grote succes van ‘Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!’ en ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ bestormen ze nu de theaters met de 'Woezel & Pip Sing-a-Long'. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest!

 

 

Vera Mann – One Mann Show! Goesting

Zaterdag 14 mei, Muziektheater

20.30uur, €19,50

 

Wat gebeurt er met een klein verlegen meisje uit Vlaanderen, kleindochter van een Poolse mijnwerker, als ze verliefd wordt op Chopin? Door wie is ze beïnvloed en waarom gaat ze zingen? Vera Mann neemt je mee op een ontroerende en muzikale reis, met verhalen over een vrouwenleven en het leven voor het theater. 

Een persoonlijk, kwetsbaar en af en toe hilarisch verhaal over toevallige ontmoetingen, familiegeheimen en liefdesperikelen. Het publiek wordt door deze Vlaamse actrice uiteraard onderwezen met een Vlaamse les, zeker en vast, en geconfronteerd met verschillen tussen de Belgen en de ‘Hollanders’…of juist de overeenkomsten.

De muziek is zorgvuldig gekozen en sluit naadloos aan op alle onderwerpen in de voorstelling. Als kind was ze niet alleen geobsedeerd door Chopin maar ook door Barbra Streisand, en de geboorte van een kalf toen ze 10 jaar oud was. Ze had een heleboel toevallige ontmoetingen, waardoor ze uiteindelijk op het podium belandde.

Vera wordt begeleid door twee fantastische muzikanten: pianist Ed Boekee en Diederick Ensink als multi-instrumentalist. De muziek varieert net zo als het leven zelf. ‘Both Sides Now’ van Joni Mitchell is vertaald door Paul van Vliet en voor het eerst wordt het lied uit ‘Gypsy’ in het Nederlands gezongen, ‘Rose’s turn’ in een vertaling van Jeroen de Beer. Het prachtige chanson ‘Avec le Temps’ van Leo Ferré is door Vera Mann zelf vertaald. 

 

 

De Mega Sint Zomer Show

Zondag 15 mei, Jeugd en Familie

10.30, 13.15, 16.00uur, €20,00-€25,00

 

VERPLAATSTE SHOW - Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas gaan hun zomerrust onderbreken, en hebben besloten om in mei/juni op het vliegtuig te stappen naar Nederland om de kinderen toch het feest in het theater te geven wat ze verdienen! Het betreffen de verplaatste shows (in een zomers jasje) van de voorstellingen die in de laatste week van de Sinterklaasperiode door de Covid-maatregelen niet door hebben kunnen gaan.

Het wordt een ludieke eenmalige show, waar je bij moet zijn! Sinterklaas is alvast zijn mooiste zwembroek aan het uitzoeken, en Meneer van Driel heeft nog niks door… Dat wordt dus chaos in het theater! ☀️☀️

Dresscode: SUMMER!

Kom je liever in november? Op 29 & 30 november komt De Mega Sint Show 2022 ook naar Theater de Schalm. Tickets bestel je via www.oatickets.nl 

 

 Luna Zegers – Entre Dos Mundos

Zondag 15 mei, No Dutch Required

20.00uur, €17,50

 

Entre Dos Mundos is een sprankelende en ontroerende muziektheatervoorstelling waarin zangeres en componiste Luna Zegers zingt en vertelt over thema’s als identiteit, verlangen, levenslust, liefde en verlies. 

Met haar zelfgeschreven teksten én muziek schept Luna Zegers een wereld waarin ze alle bagage die ze onderweg heeft verzameld samenbrengt. Ze koppelt flamenco-ritmes aan haar jazz-zangachtergrond en creëert zo een uniek geluid. Luna verweeft in Entre Dos Mundos haar liederen met persoonlijke verhalen waarmee ze haar publiek een intieme kijk in haar leven geeft. 

Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste (en nog steeds enige) niet-Spaanse af in flamenco-zang aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona; een absoluut unicum. In 2010 sloot ze cum laude haar zangopleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam. 

‘De vurige Spaanse flamenco-muziek in combinatie met Luna’s overweldigende zang biedt een voorstelling die bijzonder is in zijn soort.’  - Trouw
‘Op Luna’s album gutst de passie naar buiten. Ze beheerst werkelijk alle facetten van de flamencozang.’  - Jazzism *****
‘In haar composities en uitvoering is Luna Zegers zeer overtuigend.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Sjors van der Panne en Tommie Christiaan – Mannen Huilen Niet

Dinsdag 17 mei, Theaterconcert

20.15uur, €24,00

 

Sjors van der Panne en Tommie Christiaan zijn aan elkaar gewaagd. In een nieuw gezamenlijke theatertour ‘Mannen Huilen Niet’ zingen beiden de songs die voor hen passend en typerend waren in de mooiste en minder mooie momenten in hun leven. Een grote uitdaging want nooit eerder stonden deze muzikale tegenpolen samen op 1 podium. In het theateravontuur zullen de heren uiteraard elkaar ook samen vinden in een aantal prachtige duetten die zij nooit eerder hebben gezongen. 


Bij deze voorstelling is een gebarentolk aanwezig 

Prachtige bewerkingen van eigen songs en bekende nummers van oa Racoon, Liesbeth List, Trijntje Oosterhuis, Frank Boeijen, Ramses Shaffy, Van Dik Hout, Willeke Alberti en Maaike Ouboter.

Tussen de songs door bespreken de mannen thema’s als liefde, verdriet, energie en hoop met elkaar. Waar zit het verschil en waar de overeenkomst? De mannen hebben het afgelopen anderhalf jaar totaal verschillend beleefd. Tommie werd in maart voor de tweede keer vader en kon zijn geluk niet op, terwijl Sjors te kampen kreeg met het verlies van een aantal dierbaren. Beiden misten de bühne en het applaus. Tommie improviseerde een bestaan als hovenier en Sjors vond uiteindelijk de rust om mooie nieuwe songs te gaan schrijven. 

Quote Tommie:
Het voelt heerlijk om na een lange periode van afwezigheid weer de theaters in te mogen duiken met iemand die ik zeer hoog heb zitten. Sjors is een fantastische artiest en kijk er heel erg naar uit om elke avond te genieten van zijn prachtige stem en van de gevulde stoelen, de mooie verhalen en de mooie muziek die we gaan maken met een paar fantastische muzikanten.

Quote Sjors:
Tommie en ik zijn al een paar jaar bevriende collega’s. Hij is de man die mensen vrolijk maakt met zijn innemende dapperheid, positiviteit en geweldig, sterke stem. Het voelt als een feestje om eindelijk eens met elkaar en samen met 3 fantastische muzikanten op tour te gaan!

De theatertour ‘Mannen Huilen Niet’ is van maart  tot eind juni te zien en te horen en trekt door heel Nederland.

Tommie Christiaan (36) was de afgelopen jaren veelal te zien in musicals, waaronder Zorro, Grease en On Your Feet! Daarnaast viel hij op in Beste Zangers en The Passion. In 2018 is zijn debuut-EP uitgekomen en reisde hij door heel Nederland met zijn eigen theatertour In Een Ander Licht. In 2022 zien we Tommie, naast de show met Sjors, in de muzikale voorstelling TOON! - De mooiste liedjes van Toon Hermans, samen met het Metropole Orkest.

Zanger Sjors van der Panne (42), woont 23 jaar in Amsterdam, treedt 18 jaar op als zanger en brak 8 jaar geleden definitief door met zijn deelname aan The Voice of Holland. Het leverde hem volle zalen op in theaters in heel Nederland. Hij stond al 12 keer in een uitverkochte Kleine Zaal en de afgelopen 3 jaar in een uitverkochte Grote Zaal met gasten als Willeke Alberti, Jan Dulles, Paul Groot en  Mathilde Santing. Op 2 januari 2022 geeft hij een Nieuwjaarsconcert in poptempel Paradiso in Amsterdam. 

   

Roué Verveer – Zo Goed Als Nieuw

Woensdag 18 mei, Cabaret

20.15uur, €23,00- €25,00

 

Dit seizoen gaat Roué Verveer het theater in met zijn negende avondvullende programma. ''Zo Goed Als Nieuw'' is de naam van deze nieuwe cabaretshow, die uiteraard weer bol staat van de grappen.

Optimistisch, vrolijk, diepzinnig en hilarisch! Roué Verveer is de cabaretier die nergens problemen in ziet, hier grappen over maakt en daar dan elke zaal mee plat speelt. En dat al jaren!

Zet je schrap voor vlijmscherpe humor en genadeloze zelfspot! Alvast warmdraaien? Beluister de eerdere shows van Roué op Spotify!

 

Mark van de Veerdonk – Geen Viking

Donderdag 19 mei, Cabaret

20.15uur, €21,50-€23,50

 

Verbale slapstick vol mallotige meningen, onzinnige omdraaiingen en slimme schijnbewegingen. Zie hier het handelsmerk van cabaretier Mark van de Veerdonk. Ook zijn nieuwe voorstelling belooft weer een ware flipperkast vol stuiterende grappen te worden. Een voorstelling vol ontiegelijk lachen, onder het motto “Het leven is geen grap, je moet het er zelf van maken”. In 'Geen Viking' doet de Brabander wederom verslag van een bizar incident uit zijn persoonlijke leven waar hij misschien niet sterker maar wel veel joliger uit is gekomen. En dat is ook wat waard.

Wie de afgelopen jaren één of meerdere van zijn onstuimige optredens heeft meegemaakt, weet dat het draait om die ene vraag: wat wordt het decorstuk? Na een vliegende wc-pot, een halve deux chevaux, een antieke telefooncel, een gecrashte solex in een ladekast en een concertvleugelboot … wat sleept de Brabantse komiek nu het podium op? Van de Veerdonk zelf: “Wat het decor wordt? Ik kan slechts één ding verklappen; Geen Viking”.

 

 

Guilty Pleasure Hits Radio 538 – Die Verrückte Stunde

Vrijdag 20 mei, Theaterconcert/No Dutch Required

20.15uur, €25,00

 

Iedereen kent ze: Guilty Pleasures. Liedjes die je luidkeels meezingt en waarbij stil zitten onmogelijk is. Een dijk van een liveband bestaande uit 5 muzikanten en 2 backingvocals brengt samen met frontman Pieter van der Zweep de grootste internationale Guilty Pleasures als ‘Never gonna give you up’, ‘Wake me up before you go-go’, ‘Wannabe’ en ‘Call me maybe’. Evenals de bekendste klassiekers van eigen bodem. Een feest der herkenning.

Schuif je schaamte opzij en geniet van een heerlijk avondje uit met na afloop een spetterende afterparty met 538 Die Verrückte Stunde.

Afterparty met Radio 538 Die Verrückte Stunde
538 Die Verrückte Stunde is super toll en biedt 100% feestgarantie. Geniet, samen met de deejays van Radio 538, tot sluitingstijd van nog meer kneiters die je schaamteloos meezingt. Wedden dat je ze allemaal kent.

 538 Die Verrückte Stunde is de ultieme afsluiter van een absoluut muzikale topavond in het theater. Één ticket voor twee ultieme feestjes. Over ‘Guilty Pleasures’ gesproken.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

 

L’Union Fraternelle – Power of L’UF Summertime

Zaterdag 21 mei, theaterconcert

20.00uur, €15,00

 

Heeft u zich wel eens afgevraagd of een 150-jarige nog weet te swingen? Deze vraag wordt op zaterdag 21 mei beantwoord in Theater de Schalm.

Harmonie L’Union Fraternelle is afgelopen november 150 jaar geworden en dat is een feestje waard. Wij vieren dit graag tijdens ons “Power of L’UF Summertime” concert. Het harmonieorkest en de slagwerkgroep bieden een gevarieerd programma waarbij zij ondersteund worden door een drietal solisten. Dit zijn Femke Schmitz (zang, uit onze eigen L’UF-familie), Ben Groenen (accordeon, als jeugdlid gestart bij L’UF en bekend van BZB en Folkaholics) en Mario Hillebrand (zang en gitaar, bekend van The Hoodies). Van tango tot lichte rock en van internationaal tot Brabants. Laat uzelf verrassen, swing en zing mee en ga op het eind van de avond met een zomers gevoel naar huis.

 

 

Rob Scheepers – Gulzig

Dinsdag 24 mei, Woensdag 25 mei, Cabaret

20.15uur, €20,00

 

Na zijn cabaretdebuut in 2014 gebeurde er veel. Tournees verkochten uit, radio- en televisieoptredens volgden en zijn eerste landelijke tournee sloot hij af in een vol DeLaMar theater in Amsterdam. De eerste dagen van dit nieuwe decennium speelde Rob traditiegetrouw zijn nieuwjaarsshow zes dagen in een uitverkocht Parktheater in Eindhoven met louter enthousiaste reacties, uit de publieksreacties kwam een gemiddelde van ★★★★★! Nu is het tijd voor zijn nieuwste theatershow ‘Gulzig’.

Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren. 
Geen hoofdzonde is Rob vreemd. Rob is gulzig. Want waarom tevreden zijn? Hij wil meer likes, meer quality time, meer optredens, meer borrelnootjes, meer schermtijd, meer borsthaar, meer bezoekers en meer geld. Gewoon meer, meer, meer……..van alles! Waarom? Om indruk te maken. Op iedereen die hij kent. En niet kent. Maar wie wil dat nou niet? 

Rob doet er in ieder geval vrolijk aan mee en vindt het heerlijk. Dus kan u nog meer grappen verwachten. En meer verhalen. En meer lachen. Meer van alles! 

De pers over Rob Scheepers

- ‘Scheepers stelt de juiste ongemakkelijke vragen. Een gegarandeerde manier om mensen aan het lachen te krijgen’ (Theaterkrant). 

- 'Lachen is bij Rob Scheepers geen enkel probleem' (Eindhovens Dagblad).

 

 

Belle en het Beest (4+) – Van Hoorne Entertainment

Donderdag 26 mei, Jeugd en Familie/Musical

13.30uur en 16.00uur, €23,50

 

Een nieuw sprookje komt tot leven in het theater: Belle en het Beest De Musical! Echte schoonheid zit diep vanbinnen; zo vertelt het bijzondere verhaal van de dertiende sprookjesvoorstelling van Van Hoorne Entertainment. Met ruim 125.000 bezoekers per theaterseizoen zijn de magische familiemusicals, waaronder De Kleine Zeemeermin en Doornroosje, al vele jaren échte publiekstrekkers. In 2021-2022 gaat de sprookjestraditie verder met Belle en het Beest De Musical!

In één van de meest romantische volkssprookjes spelen Sita Vermeulen en Bettina Holwerda afwisselend de rol van Belle: een slim, sprankelend meisje die verder leert kijken dan het woeste uiterlijk van het Beest. Natuurlijk komt ook in dit kleurrijke koninkrijk het altijd populaire, groene tovenaarsduo Titus & Fien tevoorschijn. Uiteraard zorgen zij weer voor een flinke dosis beestachtig goede humor voor jong én oud!

Zet het masker af, en toon je ware gezicht! Met de betoverende liedjes, prachtige meerstemmigheid, schitterende kostuums en hi-hilarische scènes is Belle en het Beest De Musical de mooiste, meest magische voorstelling voor de hele familie! 

Het verhaal
Het hele dorp is in rep en roer. Binnenkort wordt prins Dinand 21 jaar en gekroond tot koning. Hij mist alleen nog een koningin aan zijn zijde. De dorpsmeisjes zijn al druk bezig met hun grootse trouwplannen. Alleen Belle heeft een heel ander idee; het mooie, slimme meisje droomt van haar eigen grote avonturen buiten de dorpsmuren. Wat moet zij nu met een man? Intussen bereikt het grote nieuws ook het tovenaarshuisje van Titus en Fien. Maar, wacht eens even... als de prins koning wordt, zal Fien nooit de machtigste vrouw van het land kunnen zijn! Samen met Titus bedenkt ze een verschrikkelijke vloek: de prins verandert in een lelijk beest. Zal hij ooit nog de ware liefde vinden of blijft hij voor altijd een afzichtelijk monster?

Kom verkleed
Trek je allermooiste kostuum uit de kast, en kom verkleed naar het theater! Doe mee aan de Sprookjesverkleedwedstrijd en maak kans op een betoverend sprookjespakket. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet. 


Blindentolk aanwezig

De voorstelling om 13.30 uur is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Om te reserveren voor een ticket met audio discriptie en de meet & feel in leiding bel je naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Ook voor meer informatie kan je bij dit telefoonnummer terecht.

Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

 

 

Gerard van Maasakkers – Zald’mhebbe!

Vrijdag 27 mei, Muziektheater

20.15uur, €22,50

 

Zoals goede wijn met de jaren nog beter wordt, zo wordt Gerard met de jaren… (vul zelf maar aan).

Veel heeft hij niet nodig om u een rijke avond te geven. Hij vult het podium met zijn ontwapenende persoonlijkheid, én natuurlijk met de heerlijkste liedjes. Nieuwe en minder nieuwe, oude en minder oude. In al hun eenvoud zijn ze van een zelden geëvenaarde schoonheid.

Na zijn succesvolle voorstellingen '40 Jaar liedjes' en 'Ik loop' laat hij zich ook nu weer begeleiden door Mike Roelofs (toetsen, zang) en Frank Cools (snaren, zang).

Gerard van Maasakkers, voor de gelegenheid met nieuw kostuum, nieuwe schoenen, zelfde kapsel. Zald’mhebbe!

De pers over eerdere voorstellingen van Gerard: 
“Balsem voor de ziel” Folkforum.nl

“Humor, ontroering en ook een vleugje maatschappijkritiek.” Brabants Dagblad
“Subliem – intiem, raak en schitterend vertolkt.” Moors Magazine

 

 

Sting & The Police – Legends Remastered

Zondag 29 mei, Tribute concert/No Dutch Required

20.15uur, €24,50

Een spectaculair theaterconcert, geheel gewijd aan de muziek van Sting en zijn legendarische band The Police. De veelzijdigheid, waarmee Sting in de loop der jaren zo beroemd geworden is, vormt de basis voor een unieke avond met rock, pop, klassiek, jazz en alles ertussenin. 

Niet alleen zullen bekende nummers als Shape Of My Heart, Roxanne, Englishman In New York en Message In A Bottle de revue passeren, maar ook speciale bewerkingen van onder andere Desert Rose, Synchronicity I en It’s Probably Me zullen zeker niet ontbreken. En de eigenzinnigheid, waarmee de muzikanten deze prachtige songs interpreteren, zal keer op keer verrassen en ontroeren. Soms groots en bijna orkestraal, soms klein en intiem.

De samenstelling van band en zangers mag ook op z’n minst bijzonder te noemen zijn en past volledig bij de veelzijdigheid van de muziek van Sting.

De band bestaat uit louter topmuzikanten uit de rock-, pop- en jazzwereld. Leadzanger is Ludovique (Luc Devens), een vocale duizendpoot met een ongelofelijke dynamiek en muzikaliteit, die aan ieder Sting/Police nummer een eigen, authentiek geluid meegeeft, zonder het origineel uit het oog te verliezen. Hij werkte samen met veel bekende muzikanten, waaronder ook Dominic Miller, de vaste gitarist van Sting en schrijver van de klassieker Shape Of My Heart. 

En dan natuurlijk nog de bijdrage van de stemkunstenaars van Rock4. Een internationaal bekend en award winnend ensemble, dat al jaren overal in Europa volle zalen trekt met hun indrukwekkende vocale muziek. Zij zijn de kers op de taart bij dit concert. Prachtige harmonieën, percussie/drum- en bassounds, maar bovenal waanzinnige stemmen.

Naast deze uitzonderlijke groep muzikanten zullen ook regelmatig speciale muzikale gasten het podium betreden.

Legends Remastered brengt de muziek van Sting en The Police op unieke wijze naar het theater en zal voor zowel artiesten als publiek één groot feest worden.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

Lees verder

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

PLEEGGEZINNEN GEZOCHT

Pleeggezinnen gezocht in Eindhoven

Wie zorgt er voor een kind als de ouders dat even niet kunnen? Opvang in een pleeggezin kan dan een welkome oplossing bieden. Helaas zijn er nog steeds kinderen die wachten op een plekje in een pleeggezin. Want een kind past niet zomaar in ieder gezin. Nieuwe pleegouders blijven daarom hard nodig. Ook in onze regio.

 

Informatiebijeenkomst Van Abbemuseum in Eindhoven

Het Van Abbemuseum draagt pleegzorg een warm hart toe en wil helpen bij de zoektocht naar nieuwe pleegouders. Daarom hebben zij op zondag 15 mei van 13.00 tot 15.00 uur hun locatie aangeboden aan Combinatie Jeugdzorg om daar de informatiebijeenkomst te houden. Daarnaast bieden ze de aanwezigen ook vrije toegang aan tot het museum na afloop van de bijeenkomst. 

 

Wat kun je verwachten?

Tijdens de bijeenkomst belicht een pleegzorgbegeleider van Combinatie Jeugdzorg alle kanten van pleegzorg op een heldere en realistische manier en vertelt een ervaren pleegouder uit de regio over de eigen ervaringen. Ook is er voldoende ruimte tot het stellen van vragen.

 

Aanmelden

Aanmelden voor deze informatiebijeenkomst kan via pleegzorg.combinatiejeugdzorg.nl. Ook kun je via deze pagina een informatiepakket aanvragen.

 

Meer weten over pleegzorg?

Op www.pleegzorg.nl en www.combinatiejeugdzorg.nl/pleeggezinnen vindt je meer informatie over pleegzorg inclusief filmpjes en ervaringsverhalen van voormalige pleegkinderen, pleegouders en ouders.

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN MEI 2022

Jaarvergadering en nieuwe plannen

Onze leden zijn weer bijgepraat tijdens de jaarvergadering, waar we wat nieuwe plannen hebben toegelicht, waar je ook in deze nieuwsbrief meer over kunt lezen. Net als over verschillende activiteiten die juist weer terug zijn gekomen na de coronatijd. Dus lees maar snel verder!

Straatnamen

In de nieuwsbrief van december 2021 hebben we al aandacht gevraagd voor ons plan om een boek uit te brengen waarin alle straten van Veldhoven zijn opgenomen. Het moet geen saaie opsomming van straatnamen worden maar een boek met foto’s van en verhalen en anekdotes over straten. Inmiddels hebben zich mensen gemeld die voor foto’s van nu willen gaan zorgen. En natuurlijk hebben we een rijk fotoarchief met foto’s van toen.  We zijn echter nog naarstig op zoek naar leuke verhaaltjes en wetenswaardigheden: zie bijgaand voorbeeld. Het hoeven geen compleet uitgeschreven bijdragen te zijn. Met steekwoorden en korte aantekeningen over een gebeurtenis of situatie komen we al een heel eind. En als je liever je verhaaltje aan ons wil vertellen, komen we natuurlijk graag bij je langs om het op te tekenen. Of kom naar onze heemkamer in de bieb. Je kunt dan meteen ontdekken hoe die is ingericht en wat je er kunt vinden. Bovendien kun je daar het prachtige straatnamenboek van Baarle-Nassau inkijken zodat je een beter idee krijgt van hoe een straatnamenboek eruit kan komen zien. We zijn er op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 uur en op donderdagmorgen van 10:30 tot 12:00 uur. 
We zoeken ook nog een mooie titel voor het straatnamenboek. Mocht je inspiratie hebben......

Op Schoot woonde Jan Piep. Vanwaar die bijnaam? Jan was wever en als Jan op zijn weefgetouw zat, riep hij zo nu en dan tegen zijn wederhelft: Toe, Nel, piept nog ‘s. Dan piepte Nel: piep, piep! Jan volgde Nel’s voorbeeld en zo ontstond een wederzijds gepiep op het ritme van het weefgetouw.

 

Lessen WOII weer terug

https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2022/04/22/lessen-op-de-basisschool-over-wo-ii-weer-terug-na-corona%ef%bf%bc/Na een onderbreking van twee jaar vanwege de coronapandemie wordt de lessencyclus “De tweede wereldoorlog in herinnering” weer hervat. Deze cyclus, gestart in 2014, wordt nu verzorgd door het Erfgoedhuis en is ontstaan uit de activiteiten van de eerdere heemkundestichtingen. Dit jaar doen nog niet alle scholen mee, maar we bereiken toch ruim 350 Veldhovense leerlingen uit groep 7 of 7/8. 
Ook op het Sondervick college geven onze gastdocenten les 2, de lessen 1 en 3 komen aan bod binnen het reguliere schoolaanbod. Onze les over de lokale geschiedenis wordt als zeer waardevol beschouwd. Lees meer over de lessen.

Films en foto's kijken bij Sele

Sinds maart zijn de foto- en filmmiddagen bij woonzorgcentrum Sele weer mogelijk.
De filmreeks begon met de film 100 jaar Veldhoven” van Francien Somers. De herkenbaarheid sprak de mensen enorm aan. Verder vertoonden we een film uit 1953 over enkele vrije beroepen in het dorp en de sigarenmakers van Duc George die de fabriek verlaten, kinderen op straat, bejaarden in het klooster en de poppenkast van Jan Nabben en Jan de Wit. Ook vertoonden we een film over de jongens- en meisjesschool in Zeelst uit 1967, waarop velen zich kunnen herkennen.

De films werden afgewisseld met foto’s waarvan nog gegevens ontbreken. Deze keer was de grote klapper het achterhalen van de namen van de personeelsleden van het confectieatelier in de Molenstraat op de groepsfoto’s van een personeelsuitje. De filmmiddag werd zoals altijd afgesloten met het afspelen van een uitvoering van “wij komme van Zilst”, het Zeelster volkslied van Piet Rijkers.

Kapelstraat-Zuid
Op fotomiddag in maart toonde Jan Roosen foto’s van gezinnen die in de Kapelstraat-Zuid wonen of woonden. Daarbij werden de familierelaties door de aanwezigen besproken en de gegevens aangevuld. Jan laat steeds van de aanwezigen afhangen welke straat of straten hij bespreekt.

Welkom
Elke eerste zaterdag van de maand is het filmmiddag en elke derde zaterdag van de maand is het fotomiddag in de recreatiezaal van Sele. De middagen beginnen om 14 uur. Voor de aanwezigen is het een leuke middag met veel gespreksstof en voor ons een bron van informatie die anders snel zal verdwijnen. Iedereen is welkom.

Jaarvergadering

Dertig leden woonden onze jaarvergadering op dinsdag 30 maart bij. Er werden verschillende zaken besproken, zoals het aanpassen van het huishoudelijk reglement, de rol van de vereniging bij het gemeentelijke monumentenbeleid en de kerkenvisie. Ook werden het financiële beleid, de begroting en het beleidsplan 2022 t/m 2024 goedgekeurd. Aan het activiteitenplan voor 2022 werd het scannen van De Koers van Oers toegevoegd. De vereniging heeft een boekenscanner aangeschaft, zodat het scannen van boeken veel sneller kan gebeuren. Na de pauze kwamen de verschillende bestaande werkgroepen aan de orde en werd besloten snel te beginnen met een werkgroep archeologie en een werkgroep monumenten. De vergadering werd besloten door een presentatie van Jac van Lieshout over de Geheimen van Veldhoven Voor onze nieuwe en bestaande werkgroepen Digitale beeldbank, Historische, geografie, Verbonden levenslopen, Mondelinge bronnen, Foto’s gemeente Veldhoven en Straten met een verhaal zijn wij nog op zoek naar vrijwilligers. Meld je gerust bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. als je interesse hebt. Lees hier meer over de jaarvergadering.

Uitnodiging

De tentoonstelling Veldhoven 100 in Museum ’t Oude Slot is nog tot en met 22 mei te zien. Een bijzondere expo die mede met medewerking van Erfgoedhuis Veldhoven tot stand kon komen. Met trots kijken we terug op een geslaagde tentoonstelling. Goed nieuws voor leden van onze vereniging: de directie van ’t Oude Slot je uit om bij de feestelijke afsluiting van de tentoonstelling te zijn. De toegang is gratis, je mag één introducé meebrengen en er wordt voor een hapje en een drankje gezorgd. We verwelkomen je graag op zondag 22 mei tussen 14:00 en 17:00 uur in Museum ’t Oude Slot. Als je van deze uitnodiging gebruik wilt maken, meld je dan vóór 15 mei aan via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding ‘lid Erfgoedhuis Veldhoven’.

Onze Heemkamer

Onze heemkamer is geopend op dinsdagavond van 18:00 tot 19:30 en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur.

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

Omgaan met hoogsensitiviteit
Donderdag 12 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Hoe ervaren hoogsensitieve mensen de wereld om zich heen en welke invloed heeft het hoogsensitieve brein op het denken, voelen en handelen?
Deze vragen komen aan bod tijdens de lezing over hoogsensitiviteit in de Bibliotheek Veldhoven.

Spreker is Sandra van der Burgt, coach en ervaringsdeskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Ze begeleidt hoogsensitieve personen bij hun persoonlijke ontwikkeling zodat ze leren, in verbinding met zichzelf en de ander, verantwoorde keuzes te maken, waardoor zij zich ontspannen én energiek voelen, zonder zich te laten beheersen door schuldgevoel of angst niet goed genoeg te zijn.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 12 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/hsp

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Workshop Robotrace

Woensdag 11 mei, 15.00-16.30 uur | 9-12 jaar

Deelname € 5,-

 

Kinderen maken hun eigen racebaan en programmeren een robot tijdens de workshop Robotrace in de Bibliotheek Veldhoven. Nynke Wesseling leert de kinderen alles over de 'Ozobot'. Ze laten hem oefeningen doen en bepalen naar welke instructies de Ozobot moet luisteren. Met behulp van kleurcodes programmeren ze de robot, die vervolgens supersnel over de baan vliegt. Welke robot gaat het eerst over de finish? 

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 11 mei van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deelname kost €5,-, kaarten zijn te koop via www.bibliotheekveldhoven.nl/robotrace.


Over Nynke Wesseling

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

 

Stamboomcafé
Zaterdag 14 mei, 11.00-15.00 uur

Deelname gratis

 Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

 Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van uw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk gaat u naar huis met de namen van uw voorouders uit de Franse tijd!

 En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (afdeling Kempen en Peelland) i.s.m. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. 

 

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 14 mei van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

Kleurwedstrijd Woezel & Pip
Tot zaterdag 14 mei

 

Ter promotie van de Sing-a-Long voorstelling van Woezel & Pip op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm, organiseren De Schalm en de Bibliotheek Veldhoven een leuke kleurwedstrijd.

 

Deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals knuffels, T-shirt en boeken van Woezel & Pip! De kleurplaat is af te halen in de bieb of te downloaden en printen vanaf de Bibliotheekwebsite. De kleurplaat is tot zaterdag 14 mei in te leveren in de Bibliotheek Veldhoven. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

 

Over de voorstelling

Na het grote succes van ‘Woezel & Pip Op zoek naar de Sloddervos!’ en ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ bestormen ze nu de theaters met de 'Woezel & Pip Sing-a-Long'. Het wordt één groot muzikaal meezingfeest met Woezel en Pip en al hun vriendjes, waarin ze samen met hun vriendjes in het publiek de allerleukste club ooit oprichten: de vriendjesclub. En bij de vriendjesclub is het altijd feest! De voorstelling is op zaterdag 14 mei in Theater de Schalm.

 

Meer informatie en kleurplaat downloaden: www.bibliotheekveldhoven.nl/kleurwedstrijd

 

 

Gratis loopbaanadvies
Maandag 16 mei, 12.30-14.30 uur

Deelname gratis, aanmelden

 

Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein zetten zich in om werkenden, werkzoekenden en baanveranderaars te helpen op het gebied van mentale gezondheid.

Elke maand voorzien ze geïnteresseerden van gratis loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven. Ze geven advies over onderwerpen als omgaan met werkdruk en werkstress, evenwicht creëren tussen je privésituatie en je werk, solliciteren zonder stress, etc.

Dus ben je op zoek naar werk? Wil je meer energie en plezier uit je werk halen? Sta je stil in je ontwikkeling? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Deze middag krijg je persoonlijk advies van ervaren loopbaanprofessionals. 

 

Loopbaancoach Daniëlle Bax

Werken is allang niet meer alleen maar een manier om geld te verdienen. Het is veel meer dan dat! Daniëlle Bax, coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling, begeleidt je naar een baan die écht bij je past. Krijg inzicht in jezelf en zorg voor bewuste keuzes die leiden naar meer energie, rust en werkgeluk.

 

Loopbaancoach Tosca Goes

Heb jij meer in je mars? Ben je klaar voor je volgende stap? Zin in een nieuwe werkomgeving? Is online/offline netwerken écht (n)iets voor jou? Ben je klaar om gevonden te worden? Tosca neemt graag de tijd om hierover met jou te sparren en te kijken naar de mogelijkheden.

 

Loopbaancoach Carin van Holstein

Carin van Holstein staat voor je klaar om met je te sparren en te spiegelen. Zij helpt je om de regie over je loopbaan (weer) in eigen handen te nemen, zodat je de komende jaren gegarandeerd fluitend naar je werk gaat.

 Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein. Foto: Brigit Strijbos.

Praktische informatie

Het gratis loopbaanadvies is op maandag 16 mei van 12.30 tot 14.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Meld je vooraf aan bij de loopbaancoach om verzekerd te zijn van een plekje. Op 16 mei is dat Carin van Holstein. Aanmelden kan bij haar via tel: 06-51 32 50 14 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanspreekuur

 

KennisMakers: Fotograferen
Dinsdag 17 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op dinsdag 17 mei is het de beurt aan hobbyfotograaf Ton van de Ven. Hij vertelt over zijn passie voor fotograferen en geeft praktische tips.

Ton: “Het gebeurde mij toen iemand me vertelde dat zij hele mooie foto’s had gemaakt van een natuurgebied waar ik vaak wandel. Het bracht me op het idee om van fotograferen mijn hobby te maken. Met een geleende spiegelreflexcamera ging ik wat eerste foto’s maken, die ik best leuk vond. Daarna keek ik op internet wat filmpjes over fotograferen en dat versterkte mijn enthousiasme zodanig dat ik zelf een geschikte camera kocht. Bij de aankoop kreeg ik drie digitale fotocursussen cadeau. Door deze te volgen werd ik me ervan bewust dat een goede foto maken niet veel meer moeite kost, maar wel veel meer plezier oplevert!”.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op dinsdag 17 mei van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/fotograferen

 

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

KennisMakers: Burn-out
Donderdag 19 mei, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Onder de naam ‘KennisMakers’ kan iedereen zijn passie, hobby of interesse delen met anderen in de Bibliotheek. Op donderdag 19 mei is het de beurt aan Richard van Gennip. Hij vertelt over burn-out.

Richard werd zelf een burn-out de baas en besloot de opleiding tot coach bij begeleiding van een burn-out te volgen en zijn eigen burn-out coachingsbedrijf te starten.
Richard: “Wat mijn coaching anders maakt, dat vertel ik je graag in mijn lezing. Een burn-out is namelijk geen zwakte. Je bent gewoon te lang sterk geweest."

 

De activiteit is bedoeld als eyeopener voor mensen die hun burn-out ontkennen of nog niet herkennen. Daarnaast is het interessant voor mensen met een burn-out die ondersteuning zoeken. De lezing is interactief en vooral ook bedoeld om ervaringen te delen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De activiteit is op donderdag 19 mei van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/burn-out

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Workshop: cv schrijven
Donderdag 19 mei, 10.30-12.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Slechts 9 seconden duurt het bekijken van een cv gemiddeld, waarna beslist wordt of het de moeite is om de bijbehorende sollicitatiebrief te lezen. Het doel van een cv is dus om snel een goed overzicht te geven van wat de sollicitant allemaal in zijn mars heeft.

Om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, is het nodig om een cv samen te stellen dat werkt. Maar hoe maak je zo’n cv? Wat moet er in? En wat juist niet?

In deze workshop geeft loopbaancoach Daniëlle Bax tips voor het schrijven van een wervend cv. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop vindt plaats op donderdag 19 mei van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/cv

 

 Daniëlle Bax. Foto: Brigit Strijbos.

 

Workshop trommelen
Zaterdag 21 mei, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

Eén van de activiteiten is een workshop trommelen voor de jeugd door het Gilde Sint Lambertus uit Meerveldhoven. Gildehoofdman Harm Tiersma leert kinderen om op een gildetrom te roffelen. Eerst oefenen op een paar plankjes… En dan het echte werk!

 


Praktische informatie

De workshop is op zaterdag 21 mei 2022 van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. (Groot)ouders zijn ook welkom om een kijkje te nemen. Deelname is gratis. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/trommelen

 

Voorleesmiddag: Fantasie
Woensdag 25 mei, 15.00-15.45 uur
Deelname gratis

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier! 

Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven regelmatig voorleesactiviteiten organiseert, zoals de maandelijkse voorleesmiddag. Deze maand leest lees- en mediaconsulent Martijn van de Bibliotheek Veldhoven voor uit boeken over grappige fantasiedieren. Na het voorlezen gaan kinderen zelf een gek dier ontwerpen.

Praktische informatie
De voorleesmiddag over fantasie is op woensdag 25 mei van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en is vooral leuk voor kinderen van 4 tot 9 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden. Meer info en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag

 

Lees verder

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

UITNODIGING 4 MEI HERDENKING

Gemeentelijke werkgroep Herdenkingen 4 mei en 17 september Veldhoven nodigt u uit op woensdag 4 mei 2022

 

De gemeentelijke Werkgroep Herdenkingen Veldhoven organiseert elk jaar de herdenking van alle burgers en militairen die, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, waar ook ter wereld, door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen. Speciale aandacht gaat uit naar de Veldhovense burgers en militairen die in het belang van het Koninkrijk of tijdens vredesmissies zijn gevallen en naar de slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944.

Ook dit jaar zal de herdenking plaatsvinden bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef op 4 mei en de herdenking bij het monument  "Donderslag bij heldere hemel" aan het Meiveld op 17 september. 

4 mei-herdenking 2022

 

Herdenking en kranslegging bij het Klokmonument om 19.50 uur

Na een woord van welkom, het “Taptoe-Signaal” en het luiden van de klok worden twee minuten stilte in acht genomen. Daarna speelt een muzikaal ensemble het Wilhelmus en houdt de burgemeester een toespraak. Hierna volgt een voordracht door kinderen van Veldhovense basisscholen en wordt de World Peace of Flame aangeleverd voor het ontsteken van de fakkel.

Een leerling van het Sondervick College zal een gedicht ten gehore brengen en er klinkt muziek. Het gilde neigt onder tromgeroffel de gildevlag.

Door verschillende organisaties zal tenslotte een krans of bloemstuk worden gelegd, bijgestaan door leden van de Scouting St. Stanislaus Kostka.

 

Komt u ook?

Wij ontmoeten u en vooral de jeugd graag op woensdag 4 mei 2022.

De herdenking bij het Klokmonument aan de Kleine Dreef start om 19.50 uur.

U bent van harte welkom!

Voor relevante informatie over de Dodenherdenking in Veldhoven,
zie: https://www.veldhoven.nl/over-veldhoven/dodenherdenking

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MEI 2022

 

Gratis bloeddruk meten in de Bibliotheek

Mei 2022 | Deelname gratis

 

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kan iedereen gratis de bloeddruk laten meten in de Bibliotheek Veldhoven.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40% niet dat zij een verhoogde bloeddruk hebben. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders. Meten is daarom belangrijk. Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in de maand mei openbare meetpunten in door het hele land. De Bibliotheek Veldhoven is één van de locaties.

De hele maand mei kunnen mensen elke donderdag en vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 15.30 uur (m.u.v. donderdag 5 mei/Bevrijdingsdag en donderdag 26 mei/Hemelvaartsdag) hun bloeddruk meten in de Bibliotheek Veldhoven. De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/bloeddruk

 

Veldhoven Schrijft! over vertelperspectief

Dinsdag 3 mei, 19.00-20.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Veldhoven Schrijft! is de schrijfclub van en voor amateurschrijvers die zich graag verder willen ontwikkelen in het schrijven van verhalen.

 

Elke eerste dinsdag van de maand komen zij van 19.00 tot 20.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) samen in de Bibliotheek om hun ideeën, schrijfproblemen en nieuwe verhalen te delen met elkaar. Het maakt niet uit of deelnemers veel of weinig schrijfervaring hebben. Als ze het maar leuk vinden om met andere amateurschrijvers in contact te komen.

Het thema van de bijeenkomst van dinsdag 3 mei is vertelperspectief. Een verhaal kan op veel verschillende manieren verteld worden. Door het juiste vertelperspectief kan de schrijver een verhaal bijvoorbeeld spanning of humor geven. De deelnemers gaan één situatie uitwerken vanuit verschillende personages en vertelperspectieven.

Deelname is gratis, wel even aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Contactpersoon is Jessica Brouwers.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfclub

 

Veldhoven Schrijft! is de schrijfclub van en voor Veldhovense amateurschrijvers.

 

Veldhoven in Beeld: Gilden
Mei t/m augustus 2022 | Deelname gratis

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden nieuw beeldmateriaal op het grote aanraakscherm en bijpassende activiteiten rondom een wisselend thema. De maanden mei t/m augustus staan in het teken van de rijke historie van de gildeverenigingen in Veldhoven.

De Veldhoven in Beeld-tafel is een groot, interactief aanraakscherm, ook wel ‘multitouchtable’ genoemd, dat door het comité Veldhoven 100 aan de Bibliotheek Veldhoven is geschonken ter ere van het eeuwfeest van de gemeente. De tafel bevat historische foto’s en filmpjes van en bijbehorende informatie over Veldhoven. Voor de samenstelling en inhoud werken de medewerkers van de Bibliotheek samen met de medewerkers en vrijwilligers van Museum ’t Oude Slot en Erfgoedhuis Veldhoven. In het museum is eenzelfde soort scherm te vinden, waardoor de presentaties uitgewisseld kunnen worden. Ook andere lokale organisaties, bedrijven en verenigingen zijn betrokken bij de samenstelling van de wisselende thema’s. Bibliotheekbezoekers krijgen zo een mooi beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Veldhoven.

In de maanden mei, juni, juli en augustus maken Bibliotheekbezoekers via Veldhoven in Beeld kennis met de Veldhovense gilden, ook wel schutterijen of schuttersgilden genoemd. In Veldhoven zijn maar liefst vijf verschillende gilden actief waarvan de oudste stamt uit 1269. Deze vijf verenigingen presenteren zich op de Veldhoven in Beeld-tafel met foto’s en filmpjes die onder meer de rijke historie, de gebruiken en gewoonten, de attributen en wedstrijden van het gilde tonen. Bovendien zijn in de Bibliotheek gildeattributen te zien zoals een kruisboog en een vendel. Verder organiseren de leden van diverse gildeverenigingen een lezing over het gilde, een trommelworkshop voor de jeugd en een demonstratie vendelzwaaien. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekveldhoven.nl/gilden

Beschermen van de burgers
De meeste gilden zijn in de 13e eeuw opgericht met als hoofdtaken het beschermen van de burgers en het handhaven van de orde. Hedendaagse orde- en hulpdiensten zoals de politie en brandweer bestonden in die tijd nog niet en daarom moesten inwoners van een stad of dorp zelf zorgen voor de orde, rust en veiligheid. Het woord ‘schut’ in de benamingen ‘schutterijen’ en ‘schuttersgilden’ staat dan ook niet voor schutter maar voor beschutting, oftewel bescherming.

De verdediging van de steden is tegenwoordig geen taak meer van de gilden. Maar de traditioneel uitgedoste schutterslieden nemen hun wapens, trommen en vendels graag ter hand om via wedstrijden te bepalen wie de beste is. Binnen een gilde gebeurt dit door middel van het ‘Koningsschieten’. Gilden houden ook onderling wedstrijden en op al deze ontmoetingen worden de prijzen als zilveren schilden uitgereikt. Elk gilde is trots op zijn zilver en bewaart het met de grootste zorg.

Omdat gilden meestal rondom een kerk ontstonden zijn ze veelal aan een kerk verbonden. Veldhoven is hiervan een mooi voorbeeld: Veldhoven is samengevoegd uit diverse kerkdorpen met hun eigen gilden. Zodoende telt Veldhoven nog steeds vijf gilden: het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst uit 1269, het St. Jan Baptist Gilde Oerle uit 1321, het St. Joris Gilde Zeelst uit 1639 en het St. Lambertus Gilde Meerveldhoven uit 1886. De ouderdom van het St. Caecilia Gilde Veldhoven is helaas niet vast te stellen, bij een grote brand in 1845 is een groot deel van de bezittingen van het gilde verloren gegaan.

Fotobijschrift: Het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst stamt al uit 1269 en is één van de vijf gildeverenigingen die zich in de Bibliotheek Veldhoven presenteren.

 

het Onze Lieve Vrouwe Gilde Zeelst stamt al uit 1269 en is één van de vijf gildeverenigingen die zich in de Bibliotheek Veldhoven presenteren.

Lees verder

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

JAZZ-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT

Jazz-muziek bij Museum ’t Oude Slot met Jazz & Co


Zondag 24 april van 14.00 tot 15.30 uur bij Museum ’t Oude Slot
Entree € 4,50 (volwassenen) | € 2,50  (t/m 17 jaar) | gratis (Museumkaarthouders)

Fijne live-muziek in een sfeervolle omgeving, dat is Slotmuziek! Bezoekers van Museum ’t Oude Slot kunnen elke laatste zondag van de maand (m.u.v. december) genieten van live-muziek.  

 Jazz & Co

Jazz & Co bestaat uit vier muzikanten: Martien Tielemans (gitaar); Raymond Falkenburg (drums); Rutger Verbeent (bas); Leonie Tielemans (zang); Bas van Dunn (trompet). Hun gedeelde liefde voor jazz brengt deze muzikanten samen. Ze spelen dan ook graag eigen nummers en (on)bekende standards. Kom hiervan genieten in ons museumcafé of in onze museumtuin, afhankelijk van het weer.


Praktische informatie
Het concert is op zondag 24 april van 14.00 tot ca. 15.30 uur.

Bezoekers betalen alleen de toegang tot het museum: € 4,50 voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en jongeren tot 17 jaar, Museumkaarthouders hebben gratis toegang. 

 Meer informatie: www.museumoudeslot.nl/activiteiten

 

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Wijnland Spanje

De cursus bestaat uit 2 lessen, start op donderdag 19 mei, van 19:00 tot 21:30 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. De docent is een wijnkenner met veel ervaring in de wijnhandel.

Voor deze cursus is enige voorkennis vereist (bij voorkeur de basiscursus Algemene Wijnkennis en of gelijkwaardig niveau).

Verdiep je in deze korte cursus in de kwaliteitswijnen van Spanje. Leer etiketten lezen en kom te weten welke wijnen in aanmerking komen voor de keurmerken DO en DOC’s. DOC is voorbehouden aan wijnen van de allerbeste kwaliteit. Je leert ook de cultuur-historische en geografische invloeden kennen op de kwaliteit van wijn.

Meer informatie in inschrijven: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN  APRIL 2022

 

Klik & Tik in DigiTaalhuis Veldhoven

 

Handig zijn met de computer en je weg vinden op internet wordt steeds belangrijker in ons leven. Bankzaken regelen, een reis boeken, woonruimte zoeken, informatie vinden van de overheid of belastingaangifte doen, dat gaat tegenwoordig steeds vaker digitaal. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

 

Het DigiTaalhuis in de bibliotheek helpt je op weg met de cursus Klik & Tik. In deze cursus leer je omgaan met de computer en het internet. Typen, e-mailen, informatie zoeken, downloaden, het komt allemaal aan bod. En als je wilt kun je ook aan de slag met social media. Dat gaat stap voor stap en er zijn deskundige vrijwilligers die je daarbij helpen. Ook kan je de training volgen op je eigen tablet of laptop.

 

Veldhovenaren die de cursus al hebben gevolgd zijn enthousiast. ‘Ik heb nu méér zelfvertrouwen op de computer en ben iets zelfstandiger geworden,’ schrijft de één in een terugblik. Een ander zegt: 'Ik had zelfs een hekel aan de computer, maar heb er nu beter mee om leren gaan en voel me zekerder.' Ze beoordelen de cursus en de begeleiding gemiddeld met een 8.5!

 

In juni begint de volgende cursus van Klik & Tik. De cursus is gratis en bestaat uit zes lessen op donderdag van 13.00 tot 14.30 uur in de bibliotheek. Wil je graag meedoen? Meld je dan aan tijdens het spreekuur van het DigiTaalhuis: op dinsdag van 14:00-16:00 uur of op vrijdag van 10:30-12:30 uur. Bellen kan ook: 06 - 24 13 64 67. Zijn er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen? Dan kun je je inschrijven voor de wachtlijst. Mensen uit Veldhoven krijgen voorrang op de wachtlijst. 

 

Wil je meer van de cursus weten? Bezoek het spreekuur of kijk op de website van DigiTaalhuis Veldhoven. Hier vind je extra informatie: www.digitaalhuisveldhoven.nl.

 

foto: L-Mount Media

 

Lezing: Positieve Gezondheid
Donderdag 14 april, 19.00-20.30 uur | Gratis

 

Leefstijlcoach Yvonne van de Ven geeft tips en advies over positieve gezondheid, het verhogen van je weerstand door gezonde voeding en een gezonde levensstijl.

 

Gezond leven helpt om gezond te blijven en minder vatbaar te zijn voor virussen. Iedereen wil wel gezond leven maar hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij goede voornemens of een enkele poging? Hoe verander je blijvend je gedrag?

 

Het denken over gezondheid en ziekte is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Lange tijd was gezondheid hetzelfde als de afwezigheid van ziekte. Positieve Gezondheid kijkt breder. Zij richt zich niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt.

 

Over Yvonne van de Ven

Yvonne van de Ven is leefstijlcoach en oefentherapeut Cesar. In beide beroepen draait het om gezondheid, je lekker in je vel voelen en blijvende gedragsverandering. Ze is eigenaar van het Centrum voor Bewustzijn en Bewegen in Veldhoven. Daarnaast heeft Yvonne een bedrijf voor leefstijl: Werkstijl en Leefstijl.

 

Yvonne: "Mijn passie is om een bijdrage te leveren aan de vrijheid van mensen. Dat ze vrij zijn om te doen wat ze graag willen doen en daarbij niet gehinderd worden door hun lijf. Pijn, ziekte, te weinig conditie of je niet fijn voelen in je lijf, zijn belemmeringen. Graag begeleid ik mensen om zich weer vrij te kunnen bewegen en zich gezond en fit te voelen. Op een manier die gemakkelijk gaat, met heel weinig moeite, zodat het nieuwe, gezonde, gedrag helemaal automatisch wordt. En dus blijft."

 

Praktische informatie en aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdag 14 april van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/positieve-gezondheid.

Leefstijlcoach Yvonne van de Ven geeft tips en advies over positieve gezondheid.
Foto: Centrum voor Bewustzijn en Bewegen

 

Loopbaan workshop: van werkdruk naar werkgeluk
Donderdag 21 april, 10.30-12.00 uur | Gratis

 

Tijdens deze bijeenkomst leer je hoe je beter kunt omgaan met werkstress en hoe je burn-outklachten tijdens je werk kunt voorkomen.

 

Loopbaancoach Carin van Holstein bespreekt verschillende onderwerpen die kunnen leiden tot (te hoge) werkdruk. Denk bijvoorbeeld aan je werk/privébalans, je relatie met je leidinggevende en (niet) geboden ontwikkelmogelijkheden. De bijeenkomst wordt afgesloten met een Vitaliteitstest. Ontdek welke werkzaamheden je te veel energie kosten en geef je werkenergie een boost!

Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding, vitaliteit en outplacement. Gemotiveerd naar je werk of bedrijf gaan en daar voldoening uit halen? Met haar jarenlange ervaring staat Carin voor je klaar om met je te sparren en je te helpen om de regie over je loopbaan (weer) in eigen handen te nemen, zodat je de komende jaren gegarandeerd fluitend en energiek naar je werk gaat.

 

Praktische informatie en aanmelden

De lezing vindt plaats op donderdag 21 april van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/werkgeluk.

Loopbaancoach Carin van Holstein bespreekt verschillende onderwerpen die kunnen leiden tot (te hoge) werkdruk.
Foto: Carin van Holstein

 

Gratis loopbaanadvies
Donderdag 21 april, 12.00-14.00 uur | Gratis

 

Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein zetten zich in om werkenden, werkzoekenden en baanveranderaars te helpen op het gebied van mentale gezondheid.

 Elke maand voorzien ze geïnteresseerden van gratis loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven. Ze geven advies over onderwerpen als omgaan met werkdruk en werkstress, evenwicht creëren tussen je privésituatie en je werk, solliciteren zonder stress, etc.

 Dus ben je op zoek naar werk? Wil je meer energie en plezier uit je werk halen? Sta je stil in je ontwikkeling? Of ben je toe aan een volgende stap in je loopbaan? Deze middag krijg je persoonlijk advies van ervaren loopbaanprofessionals. 

 

Praktische informatie en aanmelden

Het  vindt plaats op donderdag 21 april van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/werkgeluk.

Loopbaancoaches Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein.
Foto: Brigit Strijbos

 

Lees verder

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN 2022

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN 2022

Open Atelierroute Veldhoven 2022

Dit jaar organiseert Kunst in het Rond weer een open Atelierroute in de ateliers van de aangesloten kunstenaars. Op 30 adressen tonen 35 kunstenaars hun werk en komt de bezoeker in contact met de kunstenaar. De variatie in kunst is groot: figuratief en abstract, 2D en 3D. Met verschillende  technieken, zoals keramiek, glas, beeldhouwwerk, fotografie, textiel, tekenen, schilderen en mixed media. Op zaterdag 23 april en zondag 24 april 2020, van 11.00 uur tot 17.00 uur.
Een plattegrond met deelnemende kunstenaars en een bijbehorend boekje is te krijgen vanaf begin april, bij de deelnemende kunstenaars en ook bij de Bibliotheek, museum ‘t Oude Slot, de muziekschool Art4U en de Schalm. Informatie vindt u ook op onze website: www.kunstinhetrondveldhoven.nl

Wij nodigen u uit te komen genieten van de lokale kunst in eigen omgeving van de kunstenaar en inspiratie op te doen om mogelijk zelf aan te slag te gaan.
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF APRIL 2022

Cadeautje voor onze leden!

We geven je als lid graag een cadeautje om te vieren dat we eindelijk weer activiteiten mogen plannen zonder allerlei mitsen en maren. Deze kans grijpen we ook graag aan om onze leden persoonlijk welkom te heten bij Erfgoedhuis Veldhoven en jullie kennis te laten maken met onze heemkamer in de bibliotheek. Op dinsdag 5 april willen we je daar tussen 18:00 uur en 19:30 uur heel graag ontmoeten. Als welkomstgeschenk mag je dan een van onze boeken uitkiezen. Keuze genoeg! Je hoeft je niet aan te melden en kunt gewoon langskomen.

Nog geen lid?

Geen lid? Ook als je nu lid wordt, krijg je van ons een boek cadeau. Een lidmaatschap kost 15 euro per jaar. Als lid kun je deelnemen aan rondleidingen, lezingen bijwonen en gebruik maken van de documentatie in onze heemkamer.

Stickerboek compleet

Wil je nog een compleet stickerboek van 100 jaar Veldhoven? Met dank aan enkele van onze leden zijn alle overgebleven stickers gesorteerd. Wil je een extra stickerboek met plaatjes of ken je iemand die je daarmee een groot plezier kunt doen, kom dan op dinsdag 5 april tussen 18:00 uur en 19:30 uur naar onze heemkamer in de bibliotheek. Boek en plaatjes krijg je gratis mee, je moet de plaatjes alleen nog zelf inplakken. Ook niet-leden zijn welkom.

Zaterdagen op Sele

Nu activiteiten weer mogelijk zijn in woonzorgcentrum Sele in Zeelst, kunnen na twee jaar ook de maandelijkse foto- en filmmiddagen weer van start. Jac van Lieshout vertoont vanaf 2 april elke eerste zaterdag van de maand oude films, voor het eerst ook gecombineerd met oude, onbekende foto’s. 

Jan Roosen vertoont vanaf 16 april elke eerste zaterdag van de maand foto’s van alle huizen per straat. Hij laat zien welke gezinnen daar in de loop van de tijd hebben gewoond. Veel van deze foto’s zijn al van namen voorzien, maar ook hier is aanvullende informatie van de bezoekers welkom.

De foto- en filmmiddagen zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Jan en Jac hopen dat de aanwezigen personen en situaties herkennen, waarmee de waarde van de foto’s en opnames toeneemt. 

Meehelpen?
Later komen de foto’s en films op onze website met informatie. Ben je zelf graag bezig met kijken van oude foto’s en films? Dan kun je ons helpen deze informatie te verzamelen en zorgen dat ze niet verloren gaat. Wij willen bijeenkomsten organiseren van groepjes die hieraan samen willen werken in onze heemkamer. Interesse? Loop dan gerust binnen bij huize Sele op een eerste zaterdag van de maand.

Geheimen van Veldhoven

Hoe laat je de cultuurhistorie van Veldhoven zien? 

Veel voorwerpen zijn al opgegraven of liggen nog onder de grond en veel oude gebouwen zijn gesloopt. Bijbehorende verhalen zijn vaak niet (meer) bekend bij inwoners en andere geïnteresseerden. Het zijn geheimen geworden, geheimen van Veldhoven. Om de cultuurhistorie toch zichtbaar te maken werd in 2008 de Geheimen van Veldhoven bedacht, toen nog in de vorm van een app. Nu is deze informatie overgezet naar een website die met tekst, foto’s, audio- en videofragmenten de geheimen van Veldhoven ontsluiert.Geheimen van Veldhoven. Meer lezen over het ontstaan van de Geheimen van Veldhoven? Kijk dan hier.

Avondopenstelling

Vanaf april is de heemkamer ook weer op dinsdagavond geopend. Je kunt dan terecht op dinsdagavond van 18 uur tot 19:30 uur en op donderdagochtend van 10:30 tot 12 uur. Je bent van harte welkom!

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD START MET GROEPSVACCINATIES RVP JEUGD

GGD start met groepsvaccinaties Rijksvaccinatieprogramma jeugd.

Ook jongens krijgen nu uitnodiging voor HPV prik

Vanaf 28 maart start de GGD Brabant-Zuidoost weer met de vaccinaties volgen STARTs het Rijksvaccinatieprogramma.  Jongens en meisjes vanaf 9 jaar ontvangen een uitnodiging van het RIVM voor hun vaccinaties BMR-DTP, HPV en Meningokokken ACWY.  Vanaf dit jaar ontvangen ook jongens een uitnodiging voor de HPV prik. De GGD Brabant-Zuidoost voert de vaccinaties uit op verschillende locaties in de hele regio. 

HPV prik voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar.
Na meisjes krijgen nu ook jongens de kans zich te beschermen tegen HPV-kanker. Het rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid na toenemend inzicht in de vormen van kanker die door het humaan papillomavirus (HPV) kunnen worden veroorzaakt. Omdat het vaccin het beste werkt voordat iemand in aanraking komt met het virus, gaat de vaccinatieleeftijd omlaag van dertien naar tien jaar. De kans is groot dat een kind dan nog niet besmet is.

Wat is HPV?
HPV is een virus; het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk zonder dat je het weet iemand anders  besmetten.

Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Maar een HPV- infectie kan daarnaast ook leiden tot kanker aan de mond- en keelholte, penis, anus, vagina en schaamlippen. Het HPV-vaccin beschermt zo tegen zes soorten HPV-kanker.

Rijksvaccinatieprogramma  
Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige infectieziekten. Naast de HPV prik voor 10 jarigen ontvangen ook jongens en meisjes van 9 jaar een uitnodiging voor de BMR/DTP prikken. Jongeren van 14 jaar worden uitgenodigd voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte (Men ACWY).


RIVM nodigt uit, GGD prikt
De GGD start de groepsvaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma vanaf 28 maart. De prikken worden gezet op meerdere locaties in de regio. Jongens en meisjes die aan de beurt zijn, krijgen ongeveer 2 weken van tevoren vanzelf een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In deze uitnodiging staat waar en wanneer je verwacht wordt voor de prik.

Alle informatie over het RVP lees je op www.rvp.nl.  Informatie over de GGD groepsvaccinaties dit voorjaar lees je op www.ggdbzo.nl/groepsvaccinaties-rvp

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN APRIL EN MEI 2022

Wijn en spijs combineren

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven de feestelijke cursus Wijn en spijs combineren.

Deze workshop bestaat uit 2 lessen en start op 7 april, 19:00-21:30 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. Jos Engbers, de docent is een wijnkenner met veel ervaring in de wijnhandel

De eerste avond bestaat uit een theoretische gedeelte waarin de vuistregels voor het combineren van wijn en spijs besproken worden. Aan de hand van 6 gerechtjes met 6 bijpassende wijnen wordt de theorie in praktijk gebracht.

Voor de tweede avond kunnen cursisten wensen, onderwerpen en/of vragen inbrengen die besproken kunnen worden. Ook op deze avond worden 6 gerechtjes met 6 bijpassende wijnen gepresenteerd.

Start: donderdag 7 april, 19:00-21:30 uur, 2 lessen

Meer informatie vindt u op: www.vu-eindhoven.nl

 

Leer je eigen koers bepalen

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Leer je eigen koers bepalen

Deze cursus start op dinsdag 10 mei, 19:00-21.00 uur, 4 lessen en wordt gegeven in het kantoor van de Volksuniversiteit regio Eindhoven, Kanaaldijk-Zuid 11, Eindhoven.

De docente is mevrouw M. (Margareth) Maduro, deskundige op het gebied van gedrag, identiteit en mindset van de mens in relatie tot het leiden van een authentiek en succesvol leven.

Wil jij graag weten hoe je weer grip kunt krijgen op je leven? Wil jij meer perspectief en meer mogelijkheden in je leven creëren? Wil je graag iets veranderen of verbeteren in je privé of op je werk, maar heb je geen idee waar te beginnen? Als jij met meer vertrouwen je eigen koers wilt bepalen, dan is deze cursus voor jou! Je gaat nieuwe inzichten opdoen en krijgt handige technieken aangereikt die je direct in praktijk kunt toepassen.

Meer informatie over deze cursus: https://www.vu-eindhoven.nl/lijst-nieuw-aanbod/overzicht-nieuw-aanbod/leer-je-eigen-koers-bepalen

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2022

Karin Bloemen en Cor Bakker – Waar waren we gebleven…

 Vrijdag 1 april, Cabaret / Muziektheater

20.15 uur, €26,00

 

Ja, waar waren we ook alweer gebleven, toen geluk nog het oude normaal was? Karin en Cor zaten midden in een prachtig liedje, in een heerlijk gevulde zaal, vol mensen, jong en oud, die meegenomen werden door de magie van het moment. En toen, ruw onderbroken door 'dat wat niet genoemd mag worden'...

 

In ‘Waar waren we gebleven...’ doen Ka&Co net of er niets gebeurd is; het 'C-woord' zal niet genoemd worden, er komen ouderwets leuke conferences langs en natuurlijk worden, op het hoogste niveau, de mooiste liedjes gespeeld en gezongen! Een avondje theater zoals het hoort, zonder Zoom, scherm en koptelefoon, maar met al die echte, lachende en genietende mensen om je heen.

Zangeres/cabaretière Karin Bloemen en pianist Cor Bakker hebben een lange historie samen, van de eerste kennismaking op de Kleinkunstacademie in de jaren 80 tot de grote theatershows ‘De diva en de divan’ (2002) en ‘Diva’s van Carré’ (2013). Ook dit keer zullen ze er zonder twijfel in slagen om het publiek met zich mee te nemen en met een lach op het gezicht weer naar huis te sturen.

 

 

Anne Frank – Meer Vreugde Kern

 Vrijdag 8 en zaterdag 9 april, Toneel

20.15 uur, €15,00

 

Anne Frank, Anne. Een Joods meisje van 13 jaar. Samen met én te dicht op de andere Achterhuis-bewoners, maar helemaal alleen in haar wereld. Toen Anne 75 jaar geleden ondergedoken zat, schreef ze haar dagboek, dat na de Tweede Wereldoorlog wereldberoemd werd. Anne’s dromen, onmacht en verlangens. De oorlog lijkt voor ons zo ver weg, maar wereldwijd zijn nog steeds vele 13-jarige meisjes op de vlucht. 

 

Meer Vreugde Kern brengt een unieke reeks voorstellingen van ‘Het Dagboek van Anne Frank’: een verhaal dat ook aan de generaties van nu verteld moet worden. 

 

 

William Rutten – Focus

 Woensdag 13 april, Theatercollege

20.15 uur, €25,00

 

Een brutale tiener uit een klein dorpje die op eigen kracht zijn jongensdroom waarmaakt en topfotograaf wordt. Al op zijn twaalfde ontdekt William Rutten dat fotograferen zijn grote passie is. Wanneer hij een paar jaar later aan de slag gaat bij ‘Hitkrant’, slaagt hij erin om elke wereldster voor zijn lens te krijgen.

In dit bijzondere theatercollege vertelt William Rutten de meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto’s. Daarnaast zal William uiteraard praten over fotografie: hoe krijg je ‘het perfecte plaatje’ en wat komt daar allemaal bij kijken.

Fotograaf William Rutten (1970) focust zich al decennialang op de nationale en internationale entertainmentindustrie. Met zijn eerlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen wist al hij vele grote sterren der aarde op de gevoelige plaat vast te leggen. Zowel op locatie als in zijn fotostudio in ‘s-Graveland komt hij beeld na beeld origineel en verrassend uit de hoek. Daarnaast is William regelmatig te zien op TV in onder andere ‘RTL Boulevard’ en ‘Het Perfecte Plaatje’ (RTL4).

 

 

Erik Krikke & 7even Bridges – Keihard opstaan

 Donderdag 14 april, Theaterconcert

20.15 uur, €21,50

 

Erik Krikke werd als militair in de zomer van 2007 uitgezonden naar Kandahar, Afghanistan om daar als operatieassistent te gaan werken in het NAVO ziekenhuis op de militaire vliegbasis. Vanuit zijn functie het hoogst haalbare en meest interessante werktechnisch gezien, maar voor hem als mens vernietigend. Na terugkomst in Nederland bleek het litteken veel te groot en Erik kreeg last van PTSS. Pas na jaren erkende Erik dat hij hulp nodig had. Letterlijk schreef Erik zijn traumatische ervaringen van zich af en dat resulteerde in het boek 'Operatie geslaagd'. 

 

​Inmiddels lacht het leven Erik weer toe. Zijn boek heeft veel mensen aangegrepen en daaruit voort is de muziektheatervoorstelling met dezelfde titel geboren. Daarin vertelt Erik zijn persoonlijke verhaal op indrukwekkende wijze en dat als niet theatermaker. Daarbij wordt Erik ondersteund door zijn band 7even Bridges, waarvan Erik ook een van de zangers is.

 

Erik en zijn band merken middels het boek en de theatervoorstelling dat 'hun' verhaal helpt bij de verwerking van traumatische ervaringen van mensen en dus heeft Erik, dit keer samen met 7even Bridges, een nieuwe missie... ...dit verhaal moet zo veel en vaak mogelijk vertelt worden.

 

 

Percossa – ‘Let Me In – Let Me Out’

 Vrijdag 15 april, Cabaret (No Dutch Required)

20.15 uur, €25,00

 

Een wervelwind aan muzikale stijlen, van slagwerkmuziek tot hilarisch objecttheater is wat de bezoeker voor zijn kiezen krijgt tijdens de nieuwste voorstelling van PERCOSSA. Deze vier mannen nemen u mee in de achtbaan van het leven verpakt in muzikale scenes, verstillende momenten en grappige acts. 

 

Wat krijg je als je vier drummers opsluit in een veel te kleine kamer?

Let Me In - Let Me Out vertelt het verhaal van vier mannen die al jaren als broeders over de wereld toeren en zo langzamerhand het onderscheid tussen het echte leven en de showbizz niet meer zien. De rauwheid van vier drummers, de kwetsbaarheid van vier romantici en de eenheid van vier broeders samen, met hun eigen toneelgrappen. Vastzittend in dit bestaan proberen ze manieren te bedenken om uit de routine te breken. De een door de deur in te beuken en de ander door te zoeken naar een magische uitgang via een van de keukenkastjes. Maar wat ze ook proberen, ze worden steeds weer meegezogen door de onbedwingbare drang om muziek te maken met alles wat er voorhanden is. Tot de voordeur ineens op een kier staat en niets de mannen meer in de weg lijkt te staan om hun vrijheid te grijpen. Maar zijn ze klaar voor het onbekende?

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Ruud Smulders – BRUUD 2: Bruter dan BRUUD, een comedy special (Try-out)

 Vrijdag 15 april, Cabaret

20.30 uur, €19,50

 

Ruud Smulders brak in één klap door met de veelbesproken ‘Minuut van
Ruud’, zijn vaste rubriek in het praatprogramma ‘De Vooravond’. Daarna
maakte hij met zijn onnavolgbare stijl een onvergetelijke indruk met zijn
televisie debuutvoorstelling BRUUD. Nu is hij terug met een tweede show:
‘Bruter dan BRUUD’.

 

‘Bruter dan BRUUD’ is een comedy special zoals je die kent van Netflix.
Zestig minuten. Van de hak op de tak. Waar hilarische gedachtespinsels in
rap tempo uit de bocht vliegen. Deze eigenzinnige maker is het publiek
altijd één stap voor en de vorm altijd meester. Van rauwe stand-up tot
fysieke slapstick en van improvisatie tot snoeiharde hiphopnummers.

Maar tussen al dat comedy-geweld zien we soms een glimp van een
jongetje dat net ontdekt heeft dat hij niet onsterfelijk is.

 

 

De Zjoem – Zegetocht (ook als V-ticket)  

Zaterdag 16 april, theaterconcert

20.15 uur, €15,00 (V-ticket: €10,00)

 

Het ging dus uiteindelijk niet door, die zegetocht langs de Europese podia. Maar nog altijd hopend op een spoedige herkansing, keren de mannen van De Zjoem terug op het podium waar het in januari allemaal nog zo veelbelovend begon. En met goede reden! Want muzikale juweeltjes die onderwijl in de repetitiestudio zijn geboren, krijgen nu eindelijk de kans om écht te flonkeren.

 

In de grote zaal van De Schalm brengen deze zeven goedgehumeurde Brabanders muzikaal het beste in elkaar naar boven. Terwijl u aan een tafeltje geniet van uw langverwachte avondje uit, zorgt De Zjoem voor een onuitwisbare glimlach, met hun eigengereide teksten op bekende en onbekende melodieën.

 

Met veel nieuw repertoire dus, maar ook een aantal regelrechte Zjoem-klassiekers.

 

 

FILM: Documentaire Veldhoven 100 – Engels ondertiteld

 Dinsdag 19 april, Special/Film

20.00 uur, Gratis

 

Veldhoven, zoals je nog nooit gezien hebt. 
Éen stad. Vier gezichten.

 

In de film ‘Eén stad. Vier gezichten.’ maken we via bijzondere portretten en beschrijving van de verschillende tijdsbeelden een indrukwekkende reis door 100 jaar Veldhoven. Hierbij komen naast bekende namen als Bertus Borgers, Maartje Verhoef, B-Front en John van den Akker ook minder bekende, maar daarom niet minder bijzondere Veldhovenaren voorbij. De thema’s variëren van muziek, bedrijvigheid en sport tot oorlog, gezondheidszorg en cultuur. Een film voor Veldhovenaren van alle leeftijden.

 

Kijk voor het verhaal achter de film op https://www.eenstadviergezichten.nl/


Na 50 minuten is er een pauze van een kwartier.

This documentary contains English subtitels.

 

 

Youp van ’t Hek – De laatste ronde!

 Dinsdag 19 april, Woensdag 20 april, Cabaret

20.15 uur, €34,00

 

Op tijd weg van het feestje. Dat was een van de ware wijsheden van Youp zijn vader. Dus gaat hij stoppen. Over drie jaar, op zijn zeventigste verjaardag, zet hij geen punt, maar een feestelijk uitroepteken achter zijn vrolijke carrière.

 

En voor die tijd reist hij nog één keer met De Laatste Ronde! langs alle Nederlandse en Vlaamse theaters waar hij de afgelopen vijftig jaar met zoveel plezier heeft gespeeld. Nog een keer keihard lachen om alles wat het leven in zijn ogen aantrekkelijk en belachelijk maakt. En we weten: dat is veel. Heel veel zelfs. Zeker als Youp het vertelt.

 

 

DE VERMISSING en de ontroostbare Koningin – Prins Willem Alexanderschool

 Donderdag 21 april, Show

13.00 uur en 16.00 uur, €5,50

 

De so afdeling van de Prins Willem Alexanderschool brengt voor u een musical met de titel:
DE VERMISSING en de ontroostbare koningin!

In deze wervelende show gaan we met z'n allen op zoek naar de Roepie Roepie maar dat gaat niet zomaar.... 

Lukt het ons om de koningin te helpen haar vogel terug te krijgen? De kinderen gaan het in ieder geval proberen en dit zorgt voor mooie avonturen op het podium.

De afgelopen maanden is er met veel enthousiasme door alle leerlingen aan deze productie gewerkt en we zijn er dan ook supertrots op. Komt u met ons meegenieten?

Vaders en moeders, broer en zussen, opa's en oma's, iedereen is welkom!

 

Pink Project – Pink Floyd Past to Present

 Vrijdag 22 april, Theaterconcert/Tribute concert (No Dutch Required)

20.15 uur, €28,50

 

Het publiek wil Pink Floyd horen, in optima forma, en dát is het doel van Pink Project. Al een kwart eeuw weten zij de muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer te zetten in de theaters en poppodia. Nu gaat de band op tournee met de ultieme Pink Floyd show: ‘Pink Floyd Past to Present’. 

Deze nieuwe show bestrijkt het gehele rijke oeuvre van Pink Floyd. Van ‘Ummagumma’ en ‘Meddle’ tot en met ‘The Dark Side of the Moon’ en van ‘Wish You Were Here’ via ‘Animals’ en ‘The Wall’ tot en met ‘The Division Bell’. Alle highlights komen voorbij. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan. Pink Floyd Past to Present’ is de ultieme Pink Floyd trip down memory lane! 

 

Bezoekersreactie: “Wat een fantastisch optreden. Tot tranen toe geroerd. Coverband is echt een understatement. Het is Pink Floyd 2.0....” 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

The Silent Movie Project

 Zaterdag 23 april, Muziektheater (No Dutch Required)

20.00 uur, €19,50

 

Laurel & Hardy: The Silent Movie project, is de unieke theater- en bioscoopervaring waarbij we teruggaan in de tijd van de stomme film. De clou van de scènes zie je van verre aankomen, maar door de perfecte timing van Stan Laurel, de briljante mimiek van Oliver Hardy en die aanstekelijke lach van je buurman, is deze van jezelf niet meer te onderdrukken. Vergeet ook niet de bijbehorende muziek van componist Stephan Graf v. Bothmer die met zijn spel, vanachter zijn vleugel of orgel, de zaalsfeer perfect in balans met de film weet te brengen.

 

In 1929 is de carrière van Stan Laurel en Oliver Hardy op hun hoogtepunt. Het moment dat de filmindustrie start met de eerste commerciele geluidsfilms. Met een grote lach komen “De Dikke en De Dunne” in halsbrekende situaties terecht en overal waar zij langskomen maken zij er een puinhoop van. Auto’s en huizen, het statussymbool van de American Dream, weten zij vakkundig met hun onhandigheid in chaos om te toveren. The Silent Movie project: Stan & Ollie, is een pianoconcert dat een selectie bevat van hun beste stomme films. Pianist en organist Stephan Graf v. Bothmer heeft inmiddels meer dan 1.000 films begeleid, waaronder ook klassiekers als Metropolis, Nosferatu en andere komedies van o.a. Harold Lloyd en Buster Keaton.

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Peter Pannekoek – DNA

 Zaterdag 23 april, Cabaret

20.15 uur, €22,00

 

Afkomst. Identiteit. Cultuur. Geschiedenis. Bloed. Stamboom. Familie. Opvoeding. Biologie. Dieren. Afwijking. Mutaties. Genen. Instinct. Replica. Machines. Mensen. DNA. 

 

Peter Pannekoek is razendsnel één van de populairste cabaretiers van Nederland geworden. Met zijn vorige voorstelling ‘Later was alles beter’ won hij de Neerlands Hoop, de prijs voor meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. Parool noemde dit programma een reuzensprong richting de top. En volgens Algemeen Dagblad was dit zelfs het beste wat het Nederlandse cabaret te bieden heeft. Zijn vorige tournee was binnen no-time uitverkocht, dus wees er snel bij!

Je kunt maximaal vier tickets bestellen.

 

Buurman en Buurman (4+) – Buurman en Buurman gaan kamperen

 Vrijdag 29 april, Jeugd en Familie

13.30 uur en 15.30 uur, €19,50

 

De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze…. 

 

Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.

 

Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten 

 

Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!

 

De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

 

Kingdom of Pop – Rockacademie

 Vrijdag 29 april, Muziektheater/Theaterconcert (No Dutch Required)

20.30 uur, €17,50

 

Madonna, Prince, Freddy Mercury, Tina Turner; de popiconen van toen hebben nog steeds invloed op de hedendaagse (pop)muziek. In dit muzikale eerbetoon nemen ze jullie mee op reis door hét koninkrijk van de popmuziek en de evolutie hiervan. Rockacademie alumni en studenten brengen met ‘Kingdom Of Pop’ een ode aan hun voorgangers en inspiratiebronnen. Deze theatervoorstelling is een volwaardig en interactief spektakel met verhalen van de nieuwe generatie musici, iconische momenten uit de muziekwereld en natuurlijk de vele hits. Van de Beatles tot aan Lady Gaga, allen hebben ze iets bijgedragen aan de hedendaagse industrie.

 

Rockacademie is een professionele HBO opleiding voor popmusici en heeft in de afgelopen jaren als vele succesvolle artiesten voortgebracht. De opleiding, alumni, het werkveld ontwikkelen elke twee jaar een nieuwe theatervoorstelling over de geschiedenis van de popmuziek. Eerst maakte Rockacademie de succesvolle muziek voorstelling Forever 27, een eerbetoon aan de iconische musici uit de club van 27. Nu dus opgevolgd door ‘Kingdom of Pop’.

Met het winnen van het Eurovisie Songfestival 2019 door oud-student Duncan Laurence is de naam Rockacademie bekender dan ooit.

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2022

We vragen je om hulp

Leuk dat je onze activiteiten blijft volgen in de nieuwsbrief. Dit keer vragen we jullie om hulp. Wij hebben namelijk heel wat ambities, maar om die waar te maken kunnen we handjes gebruiken. Alle hulp is welkom. Lees snel verder om meer te horen over onze vacatures en de volgende ledenvergadering.

Help onze ambities waarmaken

Erfgoedhuis Veldhoven is een ambitieuze vereniging zijn waarin het Veldhovens erfgoed op velerlei manieren bewaard en bewaakt en voor iedereen toegankelijk gemaakt wordt. Om die ambities waar te maken, hebben we mensen nodig die willen meehelpen om daaraan gestalte te geven. Dat hoeft echt geen dagtaak te zijn, wij zijn blij met alle hulp. 

Bepaal zelf hoeveel tijd je kwijt bent

Je bepaalt zelf hoeveel tijd je erin wil steken en in welke tempo je dat wil doen. En het is ook nog eens leuk om met de historie van Veldhoven bezig te zijn en andere mensen te ontmoeten die daarin geïnteresseerd zijn. Samen kunnen we bouwen aan een mooie vereniging die het Veldhovense erfgoed niet verloren laat gaan. We hebben verschillende vacatures, maar misschien heb je zelf ook wel een idee waarvan je denkt: dat zouden ze moeten doen. Maak dan van de ze een we. Kijk bij onze vacatures hieronder of meld je aan als je zelf een idee hebt. 

 

Carnavalsarchief

Bij Museum 't Oude Slot ontvingen wij Stichting Organisatie Karnaval (SOK) wij vrijdagavond het archief. Ruim zestig jaar carnavalshistorie die voor ons heel waardevol is omdat het een beeld geeft van een periode die heel bepalend is geweest voor carnaval in Rommelgat. "Wij koesteren dit", zei onze secetaris Tiny Leijten bij het in ontvangst nemen van het archief.

Het idee om het archief aan ons over te dragen onstond toen Tiny deze zomer contact zocht met Anja en Rinus Camps en Gerard van de Weijer om anekdotes voor het hoodfstuk carnaval in ons boek over 100 jaar Veldhoven te verzamelen.Het hoofdstuk carnaval in ons boek over 100 jaar Veldhoven werd heel goed gelezen, dus wie weet inspireert het archief ons om nog eens een compleet boek over het Rommelgatse carnaval uit te geven. 

Ledenvergadering

Wij nodigen je uit voor onze volgende ledenvergadering op woensdagavond 30 maart om 19.30 uur in d'Ouw School. Wil je er bij zijn, meld je dan aan via de knop hieronder.

Na de ledenvergadering is er een openbaar deel waarbij we meer vertellen over de Geheimen van Veldhoven.

Programma ledenvergadering
Alleen voor leden

 • Opening
 • Ingekomen en uitgegane stukken
 • Verslag ledenvergadering 30-09-2021
 • Vaststellen huishoudelijk reglement
 • Jaarverslag 2021
 • Winst- en verliesrekening en balans 2021
 • Verslag kascommissie 2021
 • Verkiezing kascommissie 2022
 • Presentatie beleidsplan
 • Presentatie werkplan 2022
 • Begroting 2022

Ook toegankelijk voor niet-leden:

 

 •  Presentatie werkgroepen en werving werkgroepleden.
 •  De geheimen van Veldhoven
 •  Sluiting

Ik ben lid van Erfgoedhuis Veldhoven en kom naar de vergadering:

vhttps://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.nl/link/mqsxben5j7/oyujq1zmxk/qp0jntdouy/kzvz546kep/2f53r1gsor

Ik ben geen lid en kom graag naar het openbare deel van de vergadering:

https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.nl/link/mqsxben5j7/oyujq1zmxk/4dkexqg57t/kzvz546kep/2f53r1gsor

Onze heemkamer

Zodra de maatregelen het toelaten, stellen we de heemkamer open. In de heemkamer kun je een kijkje nemen in onze documentatie en vragen stellen aan onze vrijwilligers. We houden je op de hoogte!

 

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2021 Erfgoedhuis Veldhoven

 

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN

Beste Kunstminner,


Graag willen wij, "Kunstuitleen Veldhoven e.o." u uitnodigen voor onze Expositie op 12 en 13 maart. Na een aantal  keer itstellen i.v.m. Corona gaat het nu van start.
35 kunstenaars uit Veldhoven en omgeving exposeren ruim 130 kunstwerken. Het betreft schilderijen, een aantal beelden en ook weer glaskunstwerken.
U kijkt uw ogen weer uit..
Ook de Horeca is open dus een kopje koffie of iets sterkers is ook weer te krijgen.
Komt het zien en breng uw vrienden mee.
 

Hartelijke groet,

Kunstuitleen Veldhoven e.o.

Annie Scheepens, Anny Smeijers, Toos Uitdenbogaard en Miranda van Vlerken

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2022


Informatieavond met burgemeester Marcel Delhez

Wat doet een gemeente precies, hoe worden besluiten genomen en wat kan zij voor ons, de inwoners, betekenen? Op donderdag 10 maart gaat burgemeester Marcel Delhez in op de taken, bevoegdheden en structuur van de gemeente. Ook is er voldoende ruimte voor vragen aan de burgemeester. De avond begint om 19.30 uur, in de Bibliotheek Veldhoven.

Taken en structuur van de gemeente
De regering in Den Haag (Het Rijk), heeft veel taken bij gemeentes neergelegd. Denk bijvoorbeeld aan veiligheid, zorg, paspoorten en rijbewijzen, vergunningen etc. Naast deze wettelijke taken heeft de gemeente ook niet-wettelijke taken, zoals parkeerbeleid, economische promotie, onderhoud van groen en nog veel meer. De burgemeester legt uit welke taken en bevoegdheden tot het gemeentelijk bestuur behoren. Ook gaat hij in op de structuur van de gemeente en de betrokkenheid en inspraak van inwoners.

Burgemeester Marcel Delhez
Marcel Delhez is sinds 2018 burgemeester van Veldhoven. Hij deelt tijdens deze avond zijn kennis en ervaringen met belangstellenden en er is voldoende ruimte voor vragen.

Praktische informatie en aanmelden
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 10 maart, van 19.30 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/marcel-delhez.

Foto: Burgemeester Marcel Delhez vertelt in de bibliotheek over de gemeentelijke democratie.
Fotograaf: Gemeente Veldhoven

Boekenscheurder Bonita Avenue slaat weer toe

Alweer elf jaar geleden verscheurde een onbekende dader tientallen exemplaren van het boek ‘Bonita Avenue’ in boekhandels. Het boek, de debuutroman van schrijver Peter Buwalda, werd in winkels door heel Nederland in stukken aangetroffen. De dader bood zijn excuses aan, maar het lijkt erop dat hij inmiddels weer actief is. Vorige week werd er een verscheurd boek in de Bibliotheek Veldhoven gevonden.

 

Verscheurde achterflap
Ook dit keer moest een exemplaar van Bonita Avenue het ontgelden. In de bibliotheek vonden ze echter alleen de verscheurde achterflap en wat losse bladzijdes van het boek. ‘De rest bevindt zich nog ergens in ons gebouw’ aldus Mark van der Linden, adviseur Marketing & Communicatie bij de bibliotheek. ‘De dader gaf ons dat namelijk letterlijk op een briefje.’

 

Beloning voor de vinder
Wat er precies op dat bewuste briefje stond is niet helemaal duidelijk, maar de boodschap is dat wel: het boek is in tien verschillende stukken gescheurd, die vervolgens ergens in de bibliotheek verstopt zijn. ‘Wie deze stukken bij onze balie inlevert, willen we graag belonen’, aldus van der Linden.

 

Als beloning wordt er een nieuw exemplaar van het boek Bonita Avenue beschikbaar gesteld, net als twee tickets voor de toneelbewerking van het boek in Theater de Schalm. ‘Volkomen toevallig is deze voorstelling op dinsdag 8 maart namelijk bij ons in het theater te bewonderen’, licht Bente Aalbers, adviseur Marketing & Communicatie van De Schalm, toe. ‘Het blijft natuurlijk een rare actie van deze boekenscheurder, maar zijn timing kon wat dat betreft niet beter.’

 

Over de theatervoorstelling
In het spannende familiedrama Bonita Avenue staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal. Siem Sigerius, wiskundige, oud-judoka en Rector Magnificus van de universiteit Tubantia heeft een indrukwekkende staat van dienst en dito gezin. De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode voor een explosie binnen het gezin. Terwijl zijn carrière tot grote hoogte stijgt, zakt Sien privé steeds verder weg in een modderpoel van leugens en bedrog. Op dinsdag 8 maart om 20.00 uur is deze indrukwekkende voorstelling te zien in Theater de Schalm.

Fotograaf: Martje Moeskops

Belastingcafé in de Bibliotheek Veldhoven
Vanaf 12 maart t/m 11 april 2022


Makkelijker kunnen we het niet maken... wel leuker! Op vier data in maart en april kan men in de Bibliotheek Veldhoven gratis hulp bij online belastingaangifte krijgen.

 

De blauwe envelop verdwijnt, de belastingaangifte blijft. Nu en in de toekomst dient deze digitaal en via internet ingevuld te worden. Wie digitaal vaardig is, maar als het op belastingen aankomt wel wat ondersteuning kan gebruiken, is van harte welkom bij het Belastingcafé. Deskundige vrijwilligers van BSR, KBO en PVGE helpen iedereen op weg.

 

Hoe werkt het?
Heeft u een werkende DigiD? En alle gegevens bij de hand die nodig zijn voor de aangifte? Dan kunt u terecht bij het Belastingcafé. U vult uw aangifteformulier zelf in. Als u hierbij fiscale vragen heeft, dan kunnen de vrijwilligers die beantwoorden. De service is bestemd voor particulieren, niet voor ondernemers of ZZP'ers. Een DigiD aanvragen gaat via www.digid.nl. Daarna ontvangt u binnen 5 dagen een activeringscode per post. Na het activeren kunt u van uw DigiD gebruikmaken.


Data en tijdstippen
Het Belastingcafé vindt plaats in de Bibliotheek Veldhoven op de volgende dagen en tijden:

• Zaterdag 12 maart, van 11.00 tot 13.00 uur
• Vrijdag 18 maart, van 14.00 tot 16.00 uur
• Zaterdag 26 maart, van 11.00 tot 13.00 uur
• Maandag 11 april, van 14.00 tot 16.00 uur

 

Aanmelden
De service van het Belastingcafé is gratis. Vooraf aanmelden via e-mail of telefonisch is noodzakelijk. U kunt de data en tijden van uw voorkeur aangeven. Daarna ontvangt U een bevestiging van uw afspraak.

 

Contactgegevens

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

T: 040 - 253 29 01

W: www.bibliotheekveldhoven.nl/belastingcafe

Samenwerkingspartners
Belastingcafé Veldhoven is een initiatief van de Bibliotheek Veldhoven in samenwerking met BSR Veldhoven, KBO Kring Veldhoven en PVGE Afdeling Veldhoven.

 

De vrijwilligers van het Belastingcafé Monique Vervest, Theo Tuijtelaars, Wil Dijkman en William van den Heuvel, op de foto ontbreken Bart Gevers en Henk Renting (foto: Rob Smetsers)

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART

FILM: Documentaire Veldhoven 100

5, 6, 10, 12 en 13 maart, Documentaire
20.15 uur, gratis entree

Veldhoven, zoals je nog nooit gezien hebt. 
Éen stad. Vier gezichten.

In de film ‘Eén stad. Vier gezichten.’ maken we via bijzondere portretten en beschrijving van de verschillende tijdsbeelden een indrukwekkende reis door 100 jaar Veldhoven. Hierbij komen naast bekende namen als Bertus Borgers, Maartje Verhoef, B-Front en John van den Akker ook minder bekende, maar daarom niet minder bijzondere Veldhovenaren voorbij. De thema’s variëren van muziek, bedrijvigheid en sport tot oorlog, gezondheidszorg en cultuur. Een film voor Veldhovenaren van alle leeftijden.

Kijk voor het verhaal achter de film op https://www.eenstadviergezichten.nl/

Na 50 minuten is er een pauze van een kwartier.


De vertoningen op 6 en 13 maart zijn Engels ondertiteld.

Bonita Avenue

Dinsdag 8 maart, Toneel  
20.00 uur, €28,50

Theaterbewerking van de internationaal bejubelde debuutroman van Peter Buwalda waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht. Van de makers van de zeer succesvolle theatervoorstelling Turks Fruit. 

In het spannende familiedrama Bonita Avenue staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal. Siem Sigerius, wiskundige, oud-judoka en Rector Magnificus van universiteit Tubantia heeft een indrukwekkende staat van dienst en dito gezin. De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode van een explosie binnen het gezin. Terwijl zijn carrière tot grote hoogte stijgt, zakt Siem privé steeds verder weg in een modderpoel van leugens en bedrog. Wat houden zijn kinderen geheim? Wie kan hij vertrouwen? Stukje bij beetje krijgt het wurgende lot Siem en zijn gezin in haar greep.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is er voorafgaand aan de voorstelling geen inleiding in de Lindenzaal.

 

 

KiekVeldhoven! – Met Rob Engelaar en Andrea Gulickx

Woensdag 9 maart, Theatercollege
19.30 uur, €9,-

Het wordt wederom tijd voor een interessante avond voor fotografen uit De Kempen en omstreken. Daarom vindt op woensdag 9 maart de tweede editie van Kiek Veldhoven plaats in theater De Schalm. Tijdens dit evenement komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

Kiek Veldhoven verwelkomt namelijk niet één, maar twee fotografen op het podium. Er is ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens deze tweede editie ontvangen we allereerst Rob Engelaar. De freelancer uit Mierlo werkt onder meer voor het ANP en neemt je mee in zijn wereld als nieuwsfotograaf. Een totaal ander verhaal hoor je later op de avond. Dan staat namelijk Andrea Gulickx op het podium. Zij is vooral bekend om haar creatieve fotografie en duikt daar deze avond dieper op in.  

Het blijft niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema van deze avond past. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Andrea Gulickx wordt besproken. Daarnaast ga je naar huis met de nodige tips voor uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen. Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

Heb jij een ticket voor Kiek Veldhoven gekocht? Het is mogelijk om één foto per gekocht ticket naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. te sturen, onder vermelding van ‘Kiek Veldhoven – fotobespreking’ en je (volledige) naam. Wellicht wordt jouw beeld dan besproken door Andrea Gulickx. Door het mailen van de foto geef je automatisch toestemming dat we dit beeld tijdens Kiek Veldhoven mogen gebruiken.
Een foto kan tot uiterlijk 2 maart ingestuurd worden. 

 

 

Wonka Podia – Zinderella

Donderdag 10 maart, Jeugd en Familie
16.15 uur, €9,-

Beleef een overdonderende, megavette theatermiddag in een (groot) theater in jouw regio met: 

 • Busvervoer naar en van Parktheater Eindhoven
 • Feestelijke ontvangst en een zinderende dans- en muziekvoorstelling 

Opstappunten
Er komen Wonka opstappunten in de gemeenten Bergeijk, Veldhoven, Valkenswaard en Helmond. Kinderen gaan onder begeleiding van theatermedewerkers en/of cultuurcoaches in de bus naar het Parktheater (en weer terug). Afhankelijk van de locatie is er een opstaplocatie en bijbehorende vertrek- en aankomsttijd. 

Bergeijk: Basisschool De Regenboog - 15.15 uur

Veldhoven: Theater de Schalm - 15.30 uur

Valkenswaard: Zwembad De Wedert - 15.30 uur

Helmond: De Cacaofabriek - 15.30 uur


Prijs & reserveren

Wonka-prijs = € 9,- per kind
Voor het reserveren klik op deze link, bel naar 040 - 2 11 11 22 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In verband met de (theater)bus is er een maximaal aantal beschikbare plaatsen. 

Waarom organiseren we deze middag?
Wonka Podia hebben als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Een fantastische theaterervaring brengt een kind veel meer dan alleen een leuke middag. Theater ontroert, ontspant, zet aan het denken, confronteert, zorgt voor anders leren kijken. We gunnen dit elk kind en daarom organiseren Wonka Podia gezamenlijk laagdrempelige Theater Experiences voor Kids. Complete theatermiddagen met een zo laag mogelijke toegangsprijs. In het 'eigen' theater om de hoek en/of in een ander Wonka theater. In samenwerking met onder meer cultuurcoaches en andere cultuurcontactpersonen wordt dit buitenschoolse aanbod verspreid via basisscholen in en rondom gemeenten van Wonka Podia. Meer over Wonka Podia vind je op de website www.wonkapodia.nl en Instagram @wonkapodia

Over de dans- en theatervoorstelling Zinderella
Je hebt een bad hair day, een pukkel en je billen zijn te plat. En ondertussen zie je alleen maar shiny vrienden met een meer dan perfecte kaaklijn en extreem lange benen. Je denkt: ik doe niet meer mee, laat mij maar lelijk in een hoek zitten. Zinderella gaat over je lijf, en over alle eisen die jij en de hele wereld eraan stellen. Te klein, te dik, te grijs, radeloos word je ervan. En intussen moet je maar gewoon geduldig zijn, tot je erachter komt wie je echt zou willen zijn.  

In een sprookjesachtig fysieke show met veertien jonge en minder jonge lijven bevrijden we onszelf uit onze grijze keukens. We openen wild dansend het bal, gunnen je een inkijkje in onze backstage ruimte, waar onzekerheid, pukkels en angst voor je blote lijf niet langer verborgen blijven onder een mooie jurk. 

Maar weet: geluk komt altijd, soms uit onverwachte hoek en niet altijd in de vorm van een prins of een afgetraind lijf. 
Zie ook deze website. 

 

 

Rundfunk – Todesangstschrei

Donderdag 10 maart, Cabaret
20.15 uur, €25,50

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde een droomdebuut. Na de succesvolle televisieserie ontving hun eerste voorstelling Wachstumsschmerzen een vloedgolf aan lovende recensies, ontstond er een ware run op de kaarten en wonnen ze de Neerlands Hoop 2018. Nu komen de heren terug naar het theater met hun nieuwe voorstelling Todesangstschrei.

Nadat je je door een jeugd vol dure fouten, zure nederlagen en gure afwijzingen heen hebt geworsteld en het eindelijk tijd is om op eigen benen te staan en van het leven te gaan genieten, ligt er een oude, smerige vriend op de loer die de rest van je leven naar je zal gluren en in je nek zal hijgen: de DOOD.

Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner, je spieren strammer en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. En het enige dat zeker is, is dat -ie elke seconde dichterbij komt.

Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in Todesangstschrei op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Lachen.

 

 

Malford Milligan – I was a witness

Vrijdag 11 maart, Theaterconcert, No Dutch Required
20.15 uur, €24,-

Opgroeiend als zwarte albino in een gesegregeerd Texas vond Malford Milligan zijn stem in de soul & blues. De raciale kwesties en de pijn die hij ervoer gedurende zijn jeugd en verdere leven, daar sprak de zanger nooit openlijk over. Tijdens de voorstelling I Was A Witness durft Milligan deze verhalen op 62-jarige leeftijd eindelijk met het publiek te delen.

De frontman speelt onder begeleiding van zijn vaste band The Southern Aces zijn muziek en vertelt achterliggende anekdotes over de pijn en het verdriet, maar ook zeker over de hoop, inspiratie en liefde die uiteindelijk alles overwinnen.

Met zijn band is Malford het middelpunt van de succesvolle theatertour The Sound of The Blues & Americana, gepresenteerd door Johan Derksen. The Southern Aces bestaan met Roel Spanjers, Fokke de Jong, Jack Hustinx, Roelof Klijn en Eric van Dijsseldonk onder meer uit (oud)-leden van The Shiner Twins, Normaal, JW Roy en Frédérique Spigt.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Ernst Jansz – In concert

Vrijdag 11 maart, Theaterconcert
20.30 uur, €22,50

“Op gelijke hoogte met Bob Dylan en Leonard Cohen” en “Overstijgt meermaals het werk van Lennaert Nijgh” schreef de pers over Ernst Jansz.

Na zijn hippieperiode met ‘CCC Inc.’ en het succes van het door hem opgerichte ‘Doe Maar’ ging Ernst Jansz solo. Inmiddels heeft hij vijf CD’s uitgebracht en evenzoveel boeken geschreven. In zijn muziek blijft hij een verteller van verhalen en schuwt hij ook de protestsong niet. Voor deze voorstelling verzamelde hij zijn mooiste liedjes, samen met enkele van zijn Dylan-vertalingen (“Schitterend” schreef De Volkskrant), waarvoor hij een Edison-nominatie ontving.

Een avond met Ernst Jansz is een unieke en ontroerende belevenis, niet in het minst door de fantastische muzikanten die hem begeleiden: Aili Deiwiks op viool, Guus Paat op gitaren en Richard Wallenburg op bas. Ernst Jansz vindt het zijn beste bandje ooit.

 

 

Evergreen Top 1000 Live – Evergreen Top 1000 Live Band en Arnold Mühren (The Cats)

Zaterdag 12 maart, Theaterconcert, No Dutch Required
20.15 uur, €22,50

Een heerlijk nostalgische avond, tjokvol met prachtige evergreens. Wie kent ze niet… Het Dorp van Wim Sonneveld, Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy, maar ook Nights In White Satin van The Moody Blues en uiteraard liedjes van The Beatles, Tom Jones, André Hazes, ABBA, Bee Gees en Elvis Presley. Stuk voor stuk klassiekers die direct dat gevoel bij je eerste kus op het schoolfeest, die eindeloze zomer in het zwembad of die ijskoude winter op de schaatsen oproepen. 

Evergreen Top 1000 Live is een avond met de allermooiste klassiekers en verhalen achter de schermen van Arnold Mühren, topproducer en bassist van de legendarische band The Cats. De Volendamse formatie Evergreen Top 1000 Live speelt de hits van toen.  

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

 

Matangi Quartet – Canto Ostinato

Zondag 13 maart, Klassiek, No Dutch Required
20.15 uur, €24,-

In deze periode waarin we geleefd worden, moet alles snel, voorbereid en afgebakend zijn. Er is nauwelijks tijd om de tijd te vergeten en je over te geven aan toeval. De Canto Ostinato biedt juist de mogelijkheid om deze tijdsgeest te ontvluchten. 

Het Matangi Quartet heeft Gerard de Bruyne gevraagd om bij deze concerten live te komen tekenen waarbij hij zich laat inspireren door de uitvoering van Matangi en zijn tekeningen te zien zijn op een groot scherm achter het kwartet. Zo is elk concert niet alleen een nieuwe muzikale ervaring, maar ontstaat er telkens een nieuw beeldend kunstwerk in de geest van de unieke uitvoering. 

Als we beginnen staat er een groot, leeg canvas voor ons. Ieder van ons heeft zijn eigen gerei meegenomen. We weten wat erop zou kunnen komen te staan, maar we kiezen elke keer weer voor nieuwe verf, andere penselen en we mengen de kleuren opnieuw. Soms lang, soms heel even. We zijn ingetogen, uitbundig, dromerig, af en toe een tikje vilein. Berustend, opgewonden, zoet, vaag, manisch. Furieus, melig, uitdagend, aarzelend en dan weer maniakaal. Net als de luisteraar denkt te weten hoe het schilderij eruit komt te zien, verven wij alles over in ijzig lichtblauw, daarna wit en beginnen we weer met een ogenschijnlijk leeg canvas. De verf is echter nog nat en met één veeg over het doek ontstaat er iets wat we nooit samen hadden kunnen bedenken. En dan...heel plots...is alles weg.  

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Paul Haenen – Haenen brengt vreugde

Woensdag 16 maart, Cabaret
20.15 uur, €25,50 - €27,50

Een optimistische voorstelling waarin we niet alleen Haenen zelf beter leren kennen maar ook kunnen genieten van zijn vaak scherpe kijk op actuele gebeurtenissen.

Een avond vol humor, ernst en inzicht. Met toch ook wat ruimte voor Margreet Dolman, dominee Gremdaat en dokter Valentijn. De mooie kanten van het leven vieren en niet bij de pakken neerzitten. Altijd weer lichtpuntjes zien, ook als het even tegenzit; dat is de instelling van Haenen, in welke hoedanigheid ook. Een eigenzinnige en vrolijke voorstelling.

 

 

Marco Kraal - Vis TV

Vrijdag 18 maart, Theatercollege
19.30 uur, €25,00

VIS TV staat garant voor een avond vol spannende, hilarische en bizarre verhalen over dat fascinerende dier met kieuwen én over mensen die soms letterlijk alles over hebben voor het vangen van een vis. In een anderhalf uur durend spektakel sleurt Marco Kraal je mee onder water en laat hij je kennismaken met reusachtige meervallen, reislustige palingen, geheimzinnige snoekbaarzen, leergierige karpers en tal van andere vissen die je in Nederland vaak ‘om de hoek’ kunt aantreffen.  

Vissen zijn toch oninteressante, koude slijmerige dieren die niet zo fris ruiken? En is het vangen ervan niet een ongelofelijk saaie bezigheid, iets met een hengel waar aan beide kanten een dooie pier aan bengelt?  Niets is minder waar. Vissen zijn uitermate boeiende dieren die in een mysterieuze wereld leven. Een wereld waar behalve vissers en duikers niemand weet van heeft. Het is de hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Na 25 jaar het RTL 7-programma VIS TV te hebben gepresenteerd, verruilt Marco Kraal daarom het tweedimensionale beeldscherm voor het driedimensionale theater. Vissenkennis heeft hij te over, want naast tv-presentator is hij ook bioloog en hoofdredacteur van het populair-wetenschappelijke magazine Visionair.  

 

Mr. Moto – Album release show ‘Hard Candy’

 

Vrijdag 18 maart, Theaterconcert

20.00uur, €15,00

 

De 5 koppige rockband Mr. Moto vormt sinds 2011 een hechte groep waardoor een onvergetelijke show met eigen werk in binnen en buitenland de podia doen beven.

Met producer John Hayes (Mother’s Finest) heeft Mr. Moto een internationale, herkenbare sound vast weten te leggen in topstudio Trypoul.

Het nieuwe album ‘Hard Candy’ zal op deze avond voor het eerst te horen zijn. De opvolger van het tweede album ‘Good Times’ heeft volgens de recensies invloeden van jaren ’70 rock in een geheel authentieke Mr. Moto stijl.

In deze knallende show neemt de band je mee in het verleden en het heden.

Een terugblik naar de start van Mr. Moto inclusief een blazerssectie en strijkers. Verschillende gastartiesten, waarmee de band de afgelopen jaren heeft samengewerkt, zullen de show een extra boost geven.

Een garantie voor een onvergetelijke avond!

 

Nederpop All Stars & Loïs Lane

Zaterdag 19 maart, Theaterconcert

20.15uur, €24,50

Met de mooiste dames van het bal: Loïs Lane

Krakersrellen, walkmans, bezuinigingen, yuppen, werkloosheid en ‘de bom’; dat waren de jaren tachtig en negentig in Nederland. Maar ook: De Dijk, Het Goede Doel, Doe Maar en Toontje Lager. Deze en vele andere bands bouwden in die jaren aan een onverwoestbaar fundament voor de Nederpop.

De Nederpop All Stars voeren je al een aantal seizoenen mee naar de roots van de Nederpop. Dit seizoen staan ze in het theater met de mooiste dames van het bal: de zussen Monique en Suzanne Klemann van Loïs Lane. Met hun unieke mix van funk, soul, r&b, rock en hemelse stemmen scoorden zij hits als My Best Friend en It’s The First Time. In 2020 bestaat het duo 35 jaar, dus dat zal gevierd worden!

Natuurlijk spelen ze samen grote Loïs Lane hits, máár ook andere Nederlandse klassiekers worden ten gehore gebracht. Vertrouw er maar op dat Loïs Lane en de Nederpop All Stars het beste in elkaar naar boven halen tijdens dit feest van herkenning. De muziek van toen. Helemaal van nu. 

Korte biografieën: 
De Nederpop All Stars, een band van door de wol geverfde topmuzikanten, hebben hun sporen in de Nederpop ruimschoots verdiend. Stefan de Kogel, Sander van Herk, Luc de Bruin, Robert Kramers en Erik de Nood scoorden vele hits met o.a. Het Goede Doel, Ramses Shaffy en Paul de Leeuw. 

Monique en Suzanne Klemann zijn de zingende en drijvende krachten achter Loïs Lane. Ze scoorden meerdere hits en Prince was begin jaren negentig zo onder de indruk dat hij ze meevroeg op tour en nummers voor ze schreef. 

Credits
Zang: Stefan de Kogel (Soldaat van Oranje / Jersey Boys)
Drums: Luc de Bruin (Alderliefste)
Gitaar: Sander van Herk (Het Goede Doel)
Bas: Robert Kramers (Alderliefste)
Toetsen: Erik de Nood (o.a. Flamin' Stars en Postman)
Speciale gast: Loïs Lane

 

Sven Figee – Van Bach tot Blues

Zondag 20 maart, Theaterconcert, Muziektheater

20.15uur, €20,00

 

De langgekoesterde droom van Sven Figee, bekend van de band Sven Hammond, komt uit! Een soloprogramma op Hammond-orgel en piano met muziek van Bach, Vivaldi en Satie die moeiteloos overvloeit in werken van Thelonious Monk naar The Beatles , via Booker-T en Jimmy Smith naar eigen werk. Een avontuurlijke reis omlijst met boeiende verhalen uit een 25-jarige carrière in de muziek.

“Al van jongs af aan heb ik zowel klassiek als populaire muziek gespeeld. Letterlijk van Bach tot blues, maar ook soul, funk en jazz. Het is altijd een droom geweest om mijn meest geliefde stukken samen te bundelen in een muzikale trip alleen achter de piano en het Hammond orgel.”

Sven Figee werd bij een groter publiek bekend door zijn vele optredens bij De Wereld Draait Door en stond in 2018 en 2019 als solist voor het Metropole Orkest, het Jazzorkest van het Concertgebouw, het Residentie Orkest en met zijn band Sven Hammond op het hoofdpodium van onder meer Oerol en vele andere festivals door heel Europa. Tegenwoordig is Sven muzikaal leider van de Sven Hammond Big Band, de begeleidingsband van Matthijs van Nieuwkerk in de zaterdagavond show Matthijs Gaat Door. 

 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Joris Linssen & Caramba – Dichterbij

Woensdag 23 maart, Theaterconcert, Muziektheater

20.15uur, €22,50

 

Een meeslepend theaterconcert met avontuurlijke verhalen, aanstekelijke muziek en interactie met het publiek.

Joris Linssen en zijn band bewerken liedjes van Nederlandse streekartiesten. Uit alle hoeken van ons land verzamelen ze regionale pareltjes in streektaal of stadsdialect. Die spelen ze op hun eigen manier: in het Nederlands en vol overgave.

Joris Linssen: zang en teksten
Marcel van der Schot: piano, accordeon en zang
Djem van Dijk: zang en percussie
Kees van den Hoogen: gitaar en zang
Erik van Loo: contrabas en zang 

Voor hun theaterprogramma Dichterbij heeft de band een aantal liedjes van streekartiesten gevonden en deze uit hun dialect of streektaal naar het Nederlands omgezet en in een Caramba-jasje gestoken. Bijgaand de nummers waar het om gaat. Dit is een mooi haakje om je regionale omroep en/of krant te benaderen voor Dichterbij. Het gaat om de volgende nummers en artiesten: 
Zeeland: Zilverspa van Broeder Dieleman 
Drenthe: Prachtig mooie dag van Daniël Lohues
Friesland: De weg terug (It paad werom) van Piter Wilkens
Groningen: Het is nog nooit zo donker geweest ('t Het nog nooit zo donker west) van Ede Staal
Limburg: De nacht is nog zo lang (De nach is nog zoe laank) van Beppie Kraft
Utrecht: Kom maar gerust dichterbij van Nico Denhoorn
Noord-Brabant: Brabant, mijn Brabant van Ad de Laat
Overijssel: Drinkebroer van André Manuel

 

Kenny B – The Story of Kenny B

Donderdag 24 maart, Muziektheater

20.15uur, €29,50

 

Van de jungle van Suriname naar Paramaribo naar Nederland. Van soldaat in het leger tot woordvoerder van de binnenlandse guerrilla-strijders. Van vredesonderhandelaar tot asielzoeker. Van vijftien nummer 1 hits in Suriname tot monsterhit ‘Parijs’ in Nederland.
Kenny B vertelt over zijn indrukwekkende leven aan de hand van eigen songs en klassiekers van o.a. Bob Marley.

Kenny B vertelt over zijn indrukwekkende leven aan de hand van reggae klassiekers, van Bob Marley tot aan zijn eigen songs.

 

Tigre Blanco – Radio Blanco

Vrijdag 25 maart, Muziektheater

20.15uur, €19,50

Na de succesvolle TIJGERSNEST tournee, een extravagante nachtclub show die drie jaar op rij langs de grotere theaters van Nederland reisde, is de Eindhovense band TIGRE BLANCO terug met een gloednieuwe show: RADIO BLANCO.

Eeuwige roem, snel geld, geleend talent en de zoektocht naar succes… dat zijn de actuele thema’s die terugkomen in een spannend hoorspel dat Radio Blanco heet. Een sferische roadmovie waarbij je als publiek op de passagiersstoel van de verteller zit.

Hij is op zoek naar die ene mysterieuze figuur die volgens de legende al je dromen laat uitkomen. Hij is te horen via de oude radio, maar wie is hij? En belangijker, waar is hij? Gekluisterd aan de radio word je meegenomen in het verhaal. Een prachtige mix van hoorspel en scenes van licht, video en schaduwen op operadoek. Met de typische grommende en warme live muziek van Tigre Blanco als rode draad door het verhaal. Sit back and enjoy the ride!

Over Tigre Blanco
Tigre Blanco combineert het beste van meerdere werelden en brengt een mix van muziek, storytelling en visueel entertainment. Cajon, bas, gitaar en de mix van vrouwelijke jazzy vocalen en de warme, Tom Waits-achtige stem van frontman Quintijn Lohman, zorgen voor een niet te categoriseren mix van blues, rock en soul. ‘Gypsy Soul Music’, zoals de band het zelf omschrijft.

Tigre Blanco klinkt als de soundtrack van een nieuwe paella-western van Quentin Tarantino (what’s in a name). De brede sound is zowel geschikt voor een nachtclub in Andalusië, een juke-joint in Calexico, een festival, een theater in een middelgrote stad of intiem huisconcert. De habitat van de tijger kent geen grenzen.

Bezetting
Katrien van de Camp – Zang
Hansz Deijnen – Cajon en percussie
Martijn Maas – Bas
Quintijn Lohman – Zang en gitaar

You don’t need to understand Dutch to attend this performance. 

 

Op Sterk Water – Maakt alles beter!

Vrijdag 25 maart, Improvisatiecabaret

20.30uur, €19,50

 

Op Sterk Water is al twintig jaar een begrip in de Nederlandse theaters. Ze zijn dé toonaangevende improvisatiecabaretiers van Nederland.

Van grote tournees met thematische voorstellingen tot kleine schoolprojecten, Op Sterk Water beheerst alle aspecten van improvisatie om iedere doelgroep en iedere bezoeker aan zich te binden.

Op Sterk Water staat garant voor een weergaloze avond vol hilarische improvisaties. Muzikaal, actueel en vlijmscherp!

Vanaf de zomer van 2021 maken de mannen van Op Sterk Water alles beter. Want er valt veel beter te maken, vanuit welk perspectief je het ook bekijkt. Met razendsnelle gedachtesprongen, perfect getimede grappen en virtuoze liedjes voegen ze een gouden randje toe aan jouw werkelijkheid.

Heb jij geen problemen? Niet getreurd, ook dat lossen ze op! Want Op Sterk Water maakt alles beter.

 

The Visit, de Musical – BMT Producties

 

Zaterdag 26 maart, Musical

20.15uur, €32,25 - €37,25

 

Een rijke vrouw verlangt gerechtigheid

Een stad aan de afgrond hoopt te profiteren van haar fortuin

Een dodelijke deal gedreven door onbeantwoorde liefde

 

The Visit vertelt het bloedstollende verhaal van de miljardair Claire Zachanassian, die na ruim 40 jaar terugkeert naar het verarmde stadje Güllen en de wanhopige inwoners twee miljard euro biedt op één enkele voorwaarde: de dood van haar jeugdliefde Alfred. Een overweldigende muzikale sneltrein van geldzucht en paranoia volgt, afgewisseld met emotionele flashbacks naar wat was en wat had kunnen zijn...

De musical is gebaseerd op het toneelstuk ‘Der Besuch der alten Dame’ van Friedrich Dürrenmatt en ging in 2013 onder diezelfde titel in première in Zwitserland, met musicalicoon Pia Douwes in de hoofdrol. Nu brengt award-winnend theatergezelschap BMT producties dit tijdloze verhaal over liefde, bedrog en wraak voor het eerst naar Nederland, onder begeleiding van een groot live-orkest. Laat je meeslepen in een fascinerend dilemma tussen geld en geweten en vraag jezelf af: wat zou jij doen?

 

Muziek uit de films van Quentin Tarantino – Reservoir Dogs Band

Donderdag 31 maart, Theaterconcert

20.15uur, €23,50

 

“Het kan ons geen f#ck! schelen, maar wij gaan je gewoon vermaken omdat wij dat lollig vinden!” De Reservoir Dogs Band (NL/BE) brengt muziek uit de films van Quentin Tarantino live on stage. Het wordt een stortvloed van de meest spectaculaire, opslepende, vaak obscure pop- en rock 'n rollhits die de 7-koppige band in authentieke stijl weet neer te zetten, inclusief sfeervolle filmbeelden. 

Niet enkel muzikale klassiekers uit films zoals ‘Reservoir Dogs’, ‘Pulp Fiction’ of ‘Kill Bill’ maar ook de eigen interpretaties van recente films als ‘Once upon a time in Hollywood’ en ‘The Hatefull Eight’ komen voorbij. Een avond Surf, Rock, Soul, Blues a la Nouvelle en Violence ondergedompeld in een heerlijke audio-visuele Tarantino wereld. Cool, smerig, vuil en waanzinnig entertainment!

De band kent inmiddels een rijk verleden doorheen vele podia in binnen- en buitenland. De band is nu op tour ter gelegenheid van haar rijke 10 jarig bestaan. Al in het eerste jaar werkte de band met Sony pictures samen, voor de première van Django Unchained. Verder waren er gezamenlijke optredens met Tito & Tarantula en was de band meerdere keren te zien in ondermeer ’t Paard, Paradiso, 013, de Parade, Effenaar, Melkweg en Mezz en tourde door Spanje, Duitsland en België. De laatste drie jaar werkt de band ook geregeld samen met George Baker, waarvan meerdere songs in Tarantino films te horen zijn.

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

Lees verder

 LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN : LALE GÜL TE GAST

LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN : LALE GÜL TE GAST

LITERAIR CAFÉ VELDHOVEN: LALE GÜL TE GAST

Lale Gül (1997) kwam vorig jaar met een knal de Nederlandse literatuur binnen. In februari publiceerde ze haar autobiografische debuutroman Ik ga leven, waarin ze afstand neemt van haar streng gelovige opvoeding. Op zondag 6 maart wordt ze in Theater de Schalm geïnterviewd door Mark van der Linden.

Over Lale Gül
Lale Gül studeert Nederlands aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tot haar zeventiende ging ze in het weekend naar een Koranschool van Stichting Milli Görüş. In haar autobiografische debuutroman Ik ga leven betwist ze alles wat ze daar geleerd heeft en meer.

Bestseller Ik ga leven
Opgroeien in een streng islamitisch gezin betekent voor hoofdpersoon Büsra dingen stiekem doen. Stiekem make-up en sieraden dragen, laat thuiskomen, met jongens afspreken en alcohol serveren in een restaurant. Maar het betekent vooral: voortdurend vragen stellen. In een ongekend eerlijk relaas onderzoekt Büsra met veel humor de grenzen van haar geloof en de gemeenschap waar ze in opgroeit. Als er iemand geen blad voor de mond neemt, is het Büsra wel.

Nederlander van het Jaar 2021
Voor Ik ga leven toonden meerdere producenten, van zowel films als series, belangstelling. Het boek won in 2021 direct de NS Publieksprijs. Lale heeft een vaste, wekelijkse column in de zaterdageditie van Het Parool. Het opinieblad Elsevier Weekblad riep haar in 2021 uit tot Nederlander van het Jaar vanwege haar "grensverleggende boek". Ze schrijft momenteel aan haar tweede boek, dat zal gaan over de nare nasleep van haar eerste.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. In 2022 zijn ook Marieke Lucas Rijneveld (12 juni) en Bart Chabot (9 oktober) nog te gast. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Lale Gül vindt plaats op zondag 6 maart, om 14.00 uur in Theater de Schalm. Kaarten kosten €12,50 (regulier tarief) of €10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via: www.deschalm.com/lale-gul

 

Lees verder

WONKA PODIA SPEELT

WONKA PODIA SPEELT "THE NEW CONTINENT"

WONKA PODIA SPEELT "THE NEW CONTINENT"

Nieuw Eindhovens toneelstuk in de Brabantse theaters door 20 expats: ‘een belangrijke ontmoetingsplek in een onzekere tijd’

 

The New Continent, het nieuwe toneelstuk van de Eindhovense theatermaker Geert Niland gaat in premiere in juni 2022. Hij schreef het bijzondere toneelstuk tijdens de pandemie. “Het werk is heel persoonlijk, ik heb mij laten inspireren door hoe velen zich de afgelopen jaren hebben gevoeld. Maar vooral is het een avontuurlijk theaterstuk geworden met muziek en beweging”. The New Continent wordt gespeeld door twintig internationals in vier theaters in samenwerking met Tu/e en Wonka Podia. Het gebeurt bijna nooit dat een van oorsprong Brabants toneelstuk op tournee gaat.

 

Deelnemers van Project Greenland vertrekken per schip richting Groenland. Ze zijn op zoek naar een nieuwe start in hun leven, en vertrekken onverwacht snel omdat een nieuwe pandemie nabij is. Het schip loopt schade op en wanneer de motor het begeeft tijdens een storm, gooit het schip zijn anker uit. Waar Gus dreigt te polariseren, blijft Jane twijfelen. Hun liefde wordt op de proef gesteld. Wanneer ze uiteindelijk toch nog Groenland bereiken, vraagt Jane zich af: ‘Kan ik nog verder met de man waar ik zo van houd?

 

Geen klein project

Zes podia in Zuid-Oost Brabant hebben zich verenigd in Wonka Podia. Zij werken samen op het gebied van onder meer educatie, internationalisering en diversiteit. Projectleider Monique van den Berg: “De diverse theaters van Wonka Podia kijken er naar uit om cast en crew van ITCE te mogen ontvangen, en zo het internationale talent van onze regio te laten zien aan iedereen die dat wil. ITCE is een fantastische culturele ontmoetingsplaats voor internationals en de samenwerking met Wonka Podia voor dit nieuwe theaterstuk is daarmee een logische en hele mooie.”  The New Continent is de eerste co-productie van Wonka Podia. De tournee gaat in juni langs Hofnar Valkenswaard, De Schalm Veldhoven, Speelhuis Helmond en eindigt in het Parktheater in Eindhoven. De kaartverkoop van The New Continent verloopt via de gebruikelijke reserveringskanalen van de theaters.

 

Over de theatermaker

Geert Niland is een theaterbegrip in Eindhoven en omgeving. Hij studeerde aan de Fontys Hogeschool voor Drama, richting regie en docent drama. Direct daarna werkte hij als regie-assistent bij onder anderen Hans Croiset, Theu Boermans, Joost Prinsen en Ger Tijs. Als regisseur is vooral bekend geworden in Eindhoven door de grote musicals Moulin Rouge en RENT. Niland schreef en regisseerde meer dan 100 theatervoorstellingen in de regio. Daarnaast is hij artistiek leider van International Theatre Collective, het enige Engelstalige theatercollectief van Noord-Brabant.

 

Voor meer informatie kunt u terecht op www.itceindhoven.comThe New Continent maakt onderdeel uit van het lustrumprogramma van de Tu/e. De kaartverkoop is gestart.

 

Lees verder

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

RUILMIDDAG VERZAMELALBUM 100 JAAR VELDHOVEN

Ruilmiddag Verzamelalbum 100 jaar Veldhoven zondag 27 februari

 

Het was een groot succes, het verzamelalbum 100 jaar Veldhoven, met 'historische" plaatjes uitgegeven door Jumbo Veldhoven en City Centrum Veldhoven. 4000 boeken zijn er in omloop gebracht, met maar liefst 2 miljoen (!) plaatjes. Erfgoedhuis Veldhoven en museum 't Oude Slot werkten hiervoor samen in de projectgroep.

 

Eind november vorig jaar zijn er ruilmiddagen georganiseerd in museum 't Oude Slot, waarvoor veel belangstelling was. Veel Veldhovenaren maakten gebruik van de mogelijkheid om het album met ruim 300 plaatjes compleet te maken. Door de Corona maatregelen konden enkele middagen niet doorgaan maar we gaan nu voor de herkansing.

Op (carnavals)zondag 27 februari van 14.00 tot 17.00 uur kunnen de verzamelaars in het museum terecht om de nog ontbrekende plaatjes aan te vullen. Een mooie gelegenheid om de expositie "Veldhoven 100, Stad van Dorpen" (nogmaals) te bezoeken. Deze tentoonstelling loopt nog tot 23 mei.

 

Nadere informatie:

Hans Sonnemans 06 2291 8886

Lees verder

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

WONKA THEATER EXPERIENCE VOOR KINDEREN

Wonka Podia organiseren eerste Wonka Theater Experience voor kinderen uit de regio

 

Op donderdagmiddag 10 maart aanstaande organiseren Wonka Podia – een samenwerkingsverband van zes podia uit de Brainportregio – de eerste Wonka Theater Experience voor kinderen. Een laagdrempelige en complete theatermiddag, waarbij vervoer van en naar het theater is inbegrepen. Na een feestelijke ontvangst in het Parktheater in Eindhoven maken de kinderen (10-12 jaar) aldaar de zinderende dans- en muziekvoorstelling Zinderella mee.

 

Elk kind naar het theater
Wonka Podia hebben als missie om theater zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Kinderen hebben hierbij speciale aandacht, ze zijn immers de bezoekers van de toekomst. Wonka Podia gunnen elk kind cultuur en de ervaring om theater mee te maken. Omdat het ze iets leert over zichzelf, hen confronteert, hen meesleept, hen zuurstof voor de (kleine) geest geeft.

 

Structurele verbinding
In samenwerking met de lokale cultuurcoaches en andere cultuurpartners uit de (Brainport)regio willen de Wonka Podia bekijken hoe ze de verbinding podiumkunsten en kinderen naar een structureler plan kunnen trekken. Met later ook bijvoorbeeld jeugdtheaterdagen, een exclusieve regiovoorstelling voor de scholen en voor nu dus dit buitenschoolse aanbod. Alles om een structurele verbinding met deze doelgroep aan te gaan en hen in te doen zien wat theater met je doet en kan doen. Door ernaar te kijken. Of mee te doen natuurlijk.


Zinderella
Met de dans- en muziekvoorstelling Zinderella van NITE+ & Maas Theater en Dans bieden ze kinderen een fantastische ervaring, die thematisch perfect aansluit bij hun leeftijd. Over jezelf durven zijn, in de spiegel durven te kijken. Waarin dans en muziek en theater leren hoe.  

 

Vervoer
Onder begeleiding van theatermedewerkers gaan basisschoolkinderen (leeftijd 10 t/m 12 jaar) vanaf een opstappunt in de regio per bus naar het Parktheater. Er zijn 4 opstappunten: Basisschool de Regenboog in Bergeijk, Zwembad de Wedert in Valkenswaard, Theater de Schalm in Veldhoven en De Cacaofabriek in Helmond.

 

Over Wonka Podia
Wonka Podia is een intensief samenwerkingsverband van zes podia uit de Brainportregio: De Cacaofabriek & Het Speelhuis in Helmond, Parktheater Eindhoven, Theater de Schalm Veldhoven, Theater de Hofnar Valkenswaard en Theater de Kattendans Bergeijk.

Zij vinden elkaar in overkoepelende thema’s als inclusiviteit, internationalisering en educatie. Door samen te werken, creëren ze meer impact en kunnen ze meer betekenen voor de Brainportregio; ons werkgebied.
Wonka Podia is tevens één van de Regiodeals van Brainport Development.

Reserveren

De toegangsprijs per kind is 9 Euro. Alle reserveerinfo is te vinden via deze link:
https://www.wonkapodia.nl/wonka/projecten/wonka-voor-kids-zinderella

Lees verder

LEZING ARTROSE

LEZING ARTROSE

LEZING ARTROSE

Artrose is de belangrijkste oorzaak van pijn van het steun- en bewegingsapparaat en invaliditeit. De verwachting is dat het aantal mensen met artrose in de toekomst flink zal stijgen. De fysiotherapeut legt u uit wat artrose is, wat we kunnen verwachten en wat u zelf kunt doen.

Lezing Artrose

woensdag 9 maart 19:30-21:30 uur

 

Spreker: Frans Brooijmans, specialist in knie, schouder en loopanalyse werkzaam bij B&SIS, praktijk voor Fysiotherapie & Post HBO cursussen, werkt nauw samen met Orthopedie Groot Eindhoven.

De lezing is openbaar en gratis toegankelijk. Ook niet leden zijn van harte welkom. Wel graag aanmelden bij onze gastvrouw Greet: 06 83 40 78 50 U bent welkom met een geldige QR-code, negatieve testuitslag of herstelbewijs

Locatie: Wijkcentrum ‘t Slot, Kastelenplein 167, Eindhoven, u bent welkom met QR-code, negatieve testuitslag of herstelbewijs

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN FEBRUARI 2022

Weet ons te vinden!

Sinds de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven op 1 mei figuurlijk haar deuren opende, is het helaas nauwelijks mogelijk geweest om de deuren van ons mooie onderkomen in de Bibliotheek Veldhoven ook letterlijk te openen. Dat hoeft je natuurlijk niet te beletten om contact met ons op te nemen. Heb je vragen of wil je ideeën met ons delen over activiteiten die we zouden kunnen ondernemen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Duik eens op zolder!

In veel woningen worden op zolder allerlei ‘vergeten spullen’ bewaard. Haal je oude schoendozen en fotoalbums tevoorschijn en zoek naar filmpjes en foto’s van gebeurtenissen, dorpszichten en mensen (bijvoorbeeld gezinsfoto’s) die betrekking hebben op de gemeente Veldhoven. Zoals deze foto uit de oude doos van een kruisboogvereniging in Veldhoven-Meerveldhoven. Denk vooral niet te snel dat het niet interessant genoeg is. Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons op als je iets tegenkomt waarvan je denkt dat het misschien leuk is om te gebruiken als historisch materiaal. Uiteraard krijg je al het geleende materiaal weer terug als je dat wilt.

Gezocht: anekdotes!

Behalve spullen op zolder bewaren mensen ook allerlei verhalen en anekdotes in hun bovenkamer. Helaas is onze bovenkamer geen eeuwig leven beschoren. We zouden het erg op prijs stellen als je je geheugen met ons wil delen. We komen graag bij je langs om je herinneringen aan Veldhoven op te tekenen. Anekdotes of verhalen delen? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Deel jij jouw kennis?

Op Facebook zien we veel kennis voorbij komen over foto’s van vroeger. Kennis die wij goed kunnen gebruiken. Daarom zoeken wij mensen die ons willen helpen ons foto-archief uit te breiden. Wij hebben veel meer foto’s dan we op dit moment op onze website laten zien. Om deze waardevol te maken is de achtergrondinformatie belangrijk. Of je nu van heel veel of slechts een paar onderwerpen iets weet, jouw hulp is welkom!  Lees snel verder hoe jij ons kan helpen met onderwerpen die je zelf uitkiest. 

Groot Veldhoven

In het onderzoek naar de bevolking van de Veldhovense kerkdorpen zijn we gestart met de begraafboeken van 1780 tot 1811 en de overlijdensakten van 1811 tot 1881. Het zijn het de ideale akten om een bevolkings-onderzoek te beginnen. Lees snel verder om meer te weten te komen over de uitdagingen waar we tegenaan liepen en de gemiddelde levensduur van de Veldhovenaren in die tijd.

Boek 100 jaar online

Het boek Van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region is weliswaar uitverkocht maar je kun het nu op onze website online inzien. En we hebben het je heel makkelijke gemaakt: je kunt zoeken op trefwoorden in het boek! Bekijk het boek hier.
 

Sigarenbandjes

We zijn altijd op zoek naar mensen die een bijdrage willen leveren. Zo zoeken we mensen die onze sigarenbandjes  van Veldhovense sigarenfabriekjes willen inventariseren en ordenen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ledenvergaderingen

De data voor de ledenvergaderingen in 2022 zijn bepaald. De vergaderingen zijn op de dinsdagavonden 29 maart en 27 september van 19:30 tot 22 uur. Noteer ze alvast in je agenda als je erbij wilt zijn!

Erfgoedhuis Veldhoven

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei informatie is verzameld.
© 2021 Erfgoedhuis Veldhoven

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAR MUSEUM 'T OUDE SLOT

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAR MUSEUM 'T OUDE SLOT

GEVELSTEEN ST. CECILIA VERHUIST NAAT MUSEUM 'T OUDE SLOT

Gevelsteen St. Cecilia verhuist naar Museum ’t Oude Slot

 

Een bijzonder stukje Veldhovense geschiedenis, dat is de gevelsteen van St. Cecilia zonder meer. De ruim honderd jaar oude steen, die afkomstig is uit het voormalig Veldhovens gemeentehuis, had een vaste plek in de Bibliotheek Veldhoven. Deze week is de gevelsteen overgedragen aan Museum ’t Oude Slot. 

 

De gevelsteen stamt uit 1910 en sierde jarenlang het voormalig gemeentehuis van Veldhoven aan de Heerscheweg-Locht. Op de steen is de heilige St. Cecilia te zien, zittend achter een orgel. Aangezien zij de patrones van muzikanten is, werden talrijke muziekverenigingen, koren, fanfares en orkesten naar haar vernoemd. Ook de Ceciliakerk van Veldhoven-Dorp, die zich op loopafstand van het voormalig gemeentehuis bevond, draagt haar naam.

 

Hans Sonnemans, directeur van Museum ’t Oude Slot, is verguld met de overdracht. ‘Het is een mooi stukje Veldhovense geschiedenis, dat perfect in onze Collectie Veldhoven past.’ Deze collectie wordt momenteel tentoongesteld en bestaat uit een veelvoud aan typisch Veldhovense verhalen en voorwerpen. 

De gevelsteen kreeg bij de inrichting van de bibliotheek een plek in de muziekhoek; een toepasselijke plek voor deze patroonheilige. ‘Na de herinrichting was ze daar minder op haar plaats’, aldus bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen. ‘Een toevoeging aan de Collectie Veldhoven in Museum ’t Oude Slot leek ons daarom een mooie oplossing.’

Bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen (rechts) draagt de gevelsteen over aan museumdirecteur Hans Sonnemans.’
Foto: L-Mount Media

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN FEBRUARI 2022

Informatiemiddag SeniorWeb
Dinsdag 15 februari, 14.00-16.00 uur | Deelname gratis, aanmelden niet nodig

Tijdens deze informatiemiddag geven docenten van SeniorWeb Veldhoven een presentatie over hun aanbod computer-, telefoon- en tabletcursussen.
Er is alle gelegenheid tot het stellen van vragen en er is een eenvoudige brochure beschikbaar, waarin alle gegevens met betrekking tot de geplande cursussen zijn opgenomen. Bezoekers kunnen zich na afloop van de presentatie eventueel meteen inschrijven voor één of meerdere cursussen.

Praktische informatie
De informatiemiddag vindt plaats op dinsdag 15 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname is gratis en aanmelden niet nodig.

Informatiemiddag SeniorWeb. Foto: Bibliotheek Veldhoven.

Rondje Brabant Presenteert: Eva Rovers
Woensdag 16 februari, 20.00-21.30 uur | Tickets: €12,50 (live) of €7,50 (online)

 

In aanloop naar de lokale verkiezingen staat schrijfster Eva Rovers woensdagavond 16 februari centraal bij Rondje Brabant Presenteert. Theo Verbruggen interviewt haar van 20.00-21.30 uur in Bibliotheek Helmond over de macht van burgerberaden. Er is ook een livestream om online mee te kijken.

 

Hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers.
De laatste jaren schrijft Eva Rovers hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden.

Eva Rovers
Eva Rovers schrijft hoofdzakelijk over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen en over de urgentie van de klimaatcrisis. In de Tegenlicht-uitzending 'Top der Onmisbaren' legt ze uit hoe burgerberaden boze burgers veranderen in betrokken burgers. Samen met Denker des Vaderlands Daan Roovers publiceerde ze hierover ook een opiniestuk in NRC.

Op 22 april - Earth Day - verscheen onder Eva's redactie Nu het nog kan, een boek van Extinction Rebellion Nederland bij uitgeverij De Bezige Bij. Nu het nog kan barst van de urgente en schurende verhalen over de klimaatcrisis en wat we daar (nu nog) aan kunnen doen. Met bijdragen van o.a. Jan Terlouw, Marjan Minnesma, David Van Reybrouck, Kate Raworth, Jelmer Mommers, Vandana Shiva, Jan Rotmans en Tim Fransen.

Eva Rovers is tevens auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch.

Rondje Brabant Presenteert
Vaste interviewer Theo Verbruggen (bekend van o.a. het NOS Journaal) daagt elke spreker uit de diepte in te gaan en antwoord te geven op vragen over bijvoorbeeld het milieu, mensen en cultuur. Elke maand op een andere locatie in Brabant, deze keer in Bibliotheek Helmond, Watermolenwal 11 te Helmond. Een deel van het publiek kan live aanwezig zijn bij deze avond (ticket voor €12,50), maar je kunt de avond ook thuis volgen via een livestream (ticket voor €7,50). Voor meer informatie en tickets: www.bibliotheekveldhoven.nl/evarovers.

Rondje Brabant Presenteert is een samenwerking tussen de Brabantse Bibliotheken Breda, De Kempen, Den Bosch, Dommeldal, Eindhoven, Helmond-Peel, Heusden, Midden-Brabant, Veldhoven & Cubiss.

\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eva Rovers. Foto: Niels Vlug

 

KennisMakers: Doodgewoon
Donderdag 17 februari, 14.00-15.30 uur | Deelname gratis na aanmelding

Wat als je zelf mag kiezen hoe je uitvaart eruit gaat zien? Wendy en Sonja van Wenso Uitvaarten vertellen over de vele keuzes die er zijn voor je laatste afscheid. Hierbij komen allerlei onderwerpen aan bod zoals: uitvaartverzekeringen, wensen vooraf en nog veel meer.

Over Wenso
De zussen Wendy en Sonja van Kasteren hebben op jonge leeftijd van nabij verschillende sterfgevallen meegemaakt. Hierdoor zijn zij zich niet alleen bewust van het intense verdriet en de grote verwarring die men ervaart, maar weten zij ook hoe belangrijk elk detail bij een afscheid is. Wendy en Sonja zijn gediplomeerd uitvaartverzorger en gecertificeerd om de laatste verzorging van een overledene te mogen doen. Ze zijn Wenso gestart met de bedoeling om kleinschalig en persoonlijk te kunnen werken.

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Heb jij ook een jarenlange passie die je graag wilt delen met anderen? Specifieke kennis op een bepaald gebied die ook voor anderen boeiend kan zijn? Ga dan de uitdaging aan om als KennisMaker in de Bibliotheek anderen te laten delen in jouw kennis.

Praktische informatie en aanmelden
De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 februari van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/doodgewoon

Wendy en Sonja van Kasteren. Foto: Wenso.

 

Workshop: stralende kleding door techniek
Woensdag 23 februari, 15.30-17.00 uur | €5,-

Ben je geïnteresseerd in techniek? En houd je er ook nog eens van om er stralend bij te lopen? Met behulp van een simpel elektronisch systeem leert Nynke Wesseling je lampjes maken voor op je kleding. Leer hoe een schakelsysteem werkt, ontwerp er een voor je kleding en je kunt aan de slag.

Het schakelsysteem is gemaakt van een speciale stof die je kunt hergebruiken. Je kleren gaan er niet van kapot en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Om deel te nemen aan deze workshop heb je geen verstand van elektronica nodig. Het enige wat je nodig hebt is een kledingstuk én creativiteit.

In 2022 verzorgt Nynke meerdere workshops over ICT en techniek in de Bibliotheek Veldhoven. Zo staan er ook nog workshops over Scratch, programmeren met de mirco:bit en een echte Robotrace op het programma!

Over Nynke Wesseling
De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

Praktische informatie en aanmelden
De workshop vindt plaats op woensdag 23 februari van 15.30 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De middag is geschikt voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Entree is €5,-. Geïnteresseerden dienen zich van te voren aan te melden. Er geldt een maximum van 16 deelnemers.
www.bibliotheekveldhoven.nl/stralende-kleding

In 2022 vinden er verschillende workshops over techniek en ICT plaats in de Bibliotheek Veldhoven Foto: Bibliotheek Veldhoven.

Lees verder

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

LANDELIJKE OPSCHOONDAG ZATERDAG 19 MAART 2022

Op zaterdag 19 maart 2022 is het weer zover: de Landelijke Opschoondag. Tijdens deze  opschoondag geven we ons kikkerlandje een schoonmaakbeurt. Het doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval voor een fijne & schone(re) buurt! 

Iedereen kan meedoen aan de Landelijke Opschoondag: individuen, sportverenigingen scholen,  buurtverenigingen etc.  De gemeente zorgt op zaterdag 19 maart voor alle benodigde opschoonmaterialen en fantastische prijzen in de Afvalbingo

Doe jij ook mee?
Kom in actie en meld jouw opschoonactie aan via https://singuser49c30451.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_b0Y7DmWzR5OQA7Q  Motiveer anderen in gemeente Veldhoven om ook mee te doen aan de Landelijke Opschoondag.
 
Aanmelden kan t/m dinsdag 1 maart 2022.
Na je aanmelding ontvang je een bevestiging. Voorafgaand aan de opschoonactie ontvang je de laatste praktische informatie per mail.
 
Niet vies van een dubbele beloning?

Naast een prettige en schone buurt is er voor alle deelnemende groepen nog meer te winnen door mee te doen met de Afvalbingo. Gewapend met afvalgrijpers en een bingokaart is geen enkel stukje zwerfafval veilig en worden kinderen en volwassenen ware afvalhelden. Een volle bingokaart belonen we met een leuke verrassing. En dat is niet alles...

 Alle  groepen die deelnemen aan deze opschoonactie maken direct kans op fantastische prijzen.
*Meer informatie volgt na aanmelding. 
 
Hoe zorgen we voor een succesvolle opschoondag?

Gemeente Veldhoven organiseert deze opschoonactie samen met Team Schoon van De Bries. We hopen dat zoveel mogelijk mensen in actie komen!
 
 • De gemeente zorgt voor alle aangemelde deelnemers voor de nodige opschoonmaterialen (zoals o.a. handschoenen, afvalgrijpers, veiligheidshesjes, afvalzakhouders en afvalzakken). 
 • Via de Afvalbingo kunnen alle deelnemende groepen fantastische prijzen winnen!
 • Na jullie fantastische inzet haalt de gemeente de zakken met zwerfafval en de opschoonmaterialen weer netjes op.
 • Als je jouw opschoonactie aanmeldt, weet de gemeente dat jullie meedoen en wordt het bovengenoemde voor jullie geregeld. Waar je op gaat ruimen, hoe laat, hoe lang, etc. mag je natuurlijk helemaal zelf weten! 
Veelgestelde vragen:
 
Wat is de Landelijke Opschoondag?
Tijdens de Landelijke Opschoondag vinden er door heel Nederland opschoonacties plaats. Deze dag vindt jaarlijks plaats in maart. Iedereen die een steentje bij wil dragen aan een zwerfafvalvrije omgeving kan zich aanmelden. Zo komen we samen we in actie. 
 
Wie is Team Schoon? 
Team Schoon is onderdeel van adviesbureau De Bries. Wij helpen (o.a.) jouw gemeente met de aanpak van zwerfafval, bijvoorbeeld door het  ondersteunen van de organisatie van opschoonacties.
 
Hoe zit het met de maatregelen tegen het Coronavirus? 
Net als jullie weten wij nog niet zeker hoe de maatregelen zich zullen ontwikkelen. Maar met de positieve vooruitzichten hopen we dat de opschoonactie in maart past binnen het advies van het RIVM en de overheid. De opschoonacties vinden buiten plaats en voldoende afstand kan gemakkelijk worden gewaarborgd. Daarom zijn wij optimistisch en starten we alvast met de voorbereidingen. Uiteraard nemen we de overheidsrichtlijnen steeds in acht en heeft jullie gezondheid en die van jullie naasten prioriteit. 
 
Heb je nog vragen?
Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wij helpen je verder. 
Deze opschoonactie is een initiatief van gemeente Veldhoven in samenwerking met adviesbureau De Bries.
 
 

Lees verder

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

NIEUW BIJ DE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Familieopstellingen, een introductie

Deze cursus is bedoeld voor mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom mensen doen wat ze doen en hoe we in alles wat we doen verbonden zijn met vorige generaties. Je gaat herkennen en ervaren hoe familieachtergrond bij mensen doorwerkt in het hier en nu. Als bepaalde familieleden of emoties ooit uitgesloten werden omdat er dingen zijn gebeurd die toen te pijnlijk of te moeilijk waren, dan blijven die aandacht vragen bij latere generaties. In een familieopstelling onderzoeken we waar zulke patronen een oorsprong hebben.

De cursus bestaat uit 8 lessen en wordt gegeven door mw. G (Eva) van Vugt, zij is gediplomeerd in systemisch werk: familieopstellingen, organisatieopstellingen en systemisch coachen. Zij begeleidt familieopstellingen als ZZP'er.

Start: woensdag 9 maart, 19:30-22:00 uur, 8 lessen

Meer informatie: www.vu-eindhoven.nl

 

Voor iedereen die van klassieke muziek houdt en er meer van wil weten, heeft Volksuniversiteit regio Eindhoven een volledig nieuwe cursus opgenomen in haar aanbod: Muziekgeschiedenis

Deze start op maandag 7 maart om 20:00 uur, bestaat uit 5 lessen van 2 uur en wordt gegeven in het Augustinianum in Eindhoven. De docente, Treske Bruning, studeerde schoolmuziek, piano en theorie op de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Ze heeft haar eigen muziekschool waar zij regelmatig luisterbijeenkomsten en concertvoorbereidingen organiseert. Haar streven is om de bekendheid met en de waardering voor klassieke muziek te vergroten.

In deze cursus leer je de muziek plaatsen in zijn tijd en vergelijken met muziek die daarop lijkt. Je leert de componisten kennen, hoe zij worden beïnvloed door de tijd waarin ze leven, door persoonlijke omstandigheden, door hun collega’s. Je leert verbanden zien tussen muziek en leven en tussen muziek en andere kunstuitingen, waardoor je vanzelf bewuster gaat luisteren en je liefde voor de muziek alleen maar toeneemt. Natuurlijk valt er in de lessen ook veel mooie muziek te beluisteren.

Start: maandag 7 maart, 20:00-22:00 uur, 5 lessen

Meer informatie over de cursus, de docente en de locatie vind je op: www.vu-eindhoven.nl

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: cursus Praktische filosofie

Levenskunst voor elke dag! In 7 wekelijkse bijeenkomsten praten we over de wijsgerige antropologie. Daarin staat de vraag centraal: ‘Wat is de mens?’ ‘Wie zijn we?’ ‘Wie ben je zelf?’ We verbinden de theorie aan allerlei alledaagse zaken, zoals social media, keuze-stress, fake news. Over de filosofische dilemma’s die we tegenkomen gaan we ook samen elke keer in gesprek.

De docent is mw. Derks, zij is filosofisch trainer en coach met een eigen praktijk. Ze houdt ervan om filosofie te benaderen als levenskunst voor elke dag.

Start: woensdag 9 maart, 10:00-12:00 uur, 7 lessen

 

Volksuniversiteit regio Eindhoven biedt aan alle creatieve geesten die toe zijn aan een nieuwe stijl de cursus: Maak je eigen interieurplan

Deze start op donderdag 10 maart om 19:00 uur en bestaat uit 7 lessen van 3 uur. De lessen worden gegeven op het Augustinianum in Eindhoven. De docente, Ria Bernards, heeft een eigen interieurontwerpbureau. Haar passie is anderen het plezier leren ontdekken van creatief bezig zijn.

Ben jij graag met je interieur bezig? Een nieuwe kleur, nieuwe meubels, de accessoires veranderen? Maar loop je regelmatig vast omdat je er geen goede eenheid in kunt krijgen? Of wil je meer weten over het vak interieurontwerper, stylist of binnenhuisarchitect? Dan geeft deze cursus je een mooie start om hiermee aan de slag te gaan.

Start: donderdag 10 maart 2022, 19:00 – 22:00 uur, 7 lessen

Meer informatie over de cursus, docente en locatie vind je op: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

PLEEGZORG, IETS VOOR JOU?

Wil je weten of Pleegzorg iets is voor jou?

Volg de online informatieavond op 15 februari

 

Zorgen voor het kind van je broer, zus, familie of bekenden als dat nodig is; wist je dat dat ook pleegzorg is? Voor sommige kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen is opvang binnen hun netwerk niet mogelijk. Voor die kinderen zoeken wij naar een (bestands)pleeggezin. En dat kan heel lastig zijn. Want een kind past niet zomaar in ieder gezin. Nieuwe pleegouders blijven daarom hard nodig. Heb jij weleens nagedacht of pleegzorg iets is voor jou?

 

Help een kind zo thuis mogelijk opgroeien

Wil je weten wat jij voor een kind kan betekenen? Volg dan vrijblijvend een van de maandelijkse informatieavonden, georganiseerd door Combinatie Jeugdzorg. De eerstvolgende is online op dinsdag 15 februari van 20.00 tot 21.15 uur. Tijdens deze avond worden alle kanten van pleegzorg op een heldere en realistische manier belicht en vertelt een ervaren pleegouder over de eigen ervaring.

 

Aanmelden

Vrijblijvend aanmelden voor een online informatieavond kan via https://pleegzorg.combinatiejeugdzorg.nl.  Ook kan je via dit deze pagina een informatiepakket over pleegzorg aanvragen. 

 

 

Lees verder

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

DE SCHALM VOORSTELLINGEN FEBRUARI 2022

 

FILM: Tu Me Manques

Dinsdag 1 februari, woensdag 16 februari 
20.00 uur, €8,-
Film

Als de conservatieve Jorge dieper in het leven van zijn overleden zoon Gabriel duikt, komen er onverwachte vondsten bovendrijven. Via een Skype call met Sebastian, een vriend van Gabriel, ontdekt Jorge dat Sebastian en Gabriel een relatie hadden. Hoe goed kende Jorge zijn zoon eigenlijk? Desondanks het schokkende nieuws, en zijn beschuldigingen richting Sebastian, reist Jorge naar New York in de hoop om het leven van zijn overleden zoon beter te begrijpen. Hier wordt Jorge door Sebastian betrokken in een toneelstuk over het verwerken van pijn, verdriet en verlies. Tu Me Manques is gebaseerd op de Boliviaanse theaterhit van dezelfde maker.

Regie

Rodrigo Bellott

Cast

Oscar Martínez, Rossy de Palma

Speelduur

105 min

Releasedatum

do 10 jun '21

Jaar

2019

Land

Bolivia, VS

Taal

Spaans

 

 

FILM: Sin señas particulares

Woensdga 2 februari, dinsdag 15 februari
20.00 uur, €8,-
Film

Het verhaal van Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen zoon of dochter.

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in Verenigde Staten werk te gaan zoeken heeft ze al maanden niets meer van hem vernomen. De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder het lot van haar zoon te kennen. Ze begint aan een odyssee door gebieden waar de narco's en criminele bendes heer en meester zijn. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Onderweg ontmoet Magdalena Miguel, een andere jongen die het bevel kreeg de VS te verlaten en die zijn moeder gaat opzoeken, maar moet vaststellen dat er veel veranderd is in zijn geboorteland. Terwijl in Amerika de aandacht zich in de afgelopen jaren vooral richtte op de vermeende hordes binnenvallende illegale immigranten die de zuidelijke grens proberen over te steken, gaat Sin señas particulares over een ander alarmerend onderwerp: het grote aantal immigranten dat vermist, beroofd, ontvoerd en/of vermoord wordt voordat ze Amerikaans grondgebied bereiken. Waar andere filmmakers vaak de nadruk leggen op geweld, actie en macho-nihilisme, kiest Valadez voor een andere benadering. In Sin señas particulares wordt alles tot zwijgen gebracht en bestaat Magdalena’s odyssee uit lange takes ondersteund met ambient muziek op de geluidsband. Het Mexico van Valadez’s film is ontvolkt, de mensen zijn dood of verjaagd en de daders doen elders lelijke zaken. Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen zoon of dochter. Ondanks alle gevaren worden ze gedreven door de hoop hun geliefden ooit te zullen terugvinden.

Regie

Fernanda Valadez

Cast

Mercedes Hernández, David Illescas, Juan Jesús Varela

Speelduur

100 min

Releasedatum

do 1 jul '21

Jaar

2020

Land

Mexico, Spanje

Taal

Spaans, Engels

 

Bruce & wij – Art Rooijakkers, Leon Verdonschot en Kluun

Vrijdag 4 februari
20.15 uur, €30,-
Muziektheater, Tribute Concert

Met Art Rooijakkers, Leon Verdonschot, Kluun en liveband met o.a. Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk, plus Special Guest. 
Een avondvullende muzikale show over Bruce Springsteen, vriendschap en verlies.

In de avondvullende voorstelling Bruce & Wij staat de liefde voor Bruce Springsteen centraal.

Aangevoerd door een energieke live-band met glansrollen voor Joost Marsman, Dennis Kolen en Stephanie Struijk en iedere avond een andere wisselende speciale gast, delen de vrienden Art Rooijakkers, Leon Verdonschot en Kluun het verhaal over hun band met Bruce, en met elkaar vía Bruce .

Tot voor kort waren de vrienden met zijn vieren en reisden zij net als vele andere fans Springsteen zo vaak mogelijk achterna, tot in februari 2020 hun vriend Erik van der Bruggen overleed. Zoals zo vaak vielen de teksten van Bruce Springsteen en het leven samen.

Bruce & Wij is een voorstelling over vriendschap, liefde en Bruce, en alles dat die drie met elkaar te maken hebben. In verhalen, en uiteraard in muziek, heel veel muziek van Springsteen, die de soundtrack van vele levens schreef, ook die van deze drie mannen uit Limburg en Brabant, 6000 kilometer van New Jersey.

 

Fred Delfgaauw – In de wachtkamer van de liefde

Vrijdag 4 februari
20.30 uur, €20,-
Toneel

Voor zijn soloproductie 'In de wachtkamer van de liefde' heeft Delfgaauw Paul van Vliet, Hans Dorrestijn, Freek de Jonge, Jeroen van Merwijk, Rob Bloemkolk en Sjaak Bral gevraagd mee te schrijven aan de dialogen van zijn karakters Sjonnie, de bajesklant, de doorrookte weduwe en meneer De Peuter. Delfgaauw laat deze personages op onnavolgbare wijze tot leven komen.

'De voorstellingen van Fred Delfgaauw laten zich moeilijk omschrijven. Simpelweg omdat je ze moet zien, moet meemaken. Zijn werk is uniek in Europa en misschien wel in de hele wereld’, schreef de pers eerder over theatermaker en meesterverteller Fred Delfgaauw.

Winnaar Toneelpublieksprijs.

Jon van Eerd – Harrie neemt de benen

Dinsdag 8 februari
20.15 uur, €30,-
Komedie, Toneel

Harrie is terug. En hoe! In deze spiksplinternieuwe topkomedie laat Jon van Eerd zich weer van
zijn beste kant zien. Omringd door een topcast brengt hij Harrie weer in de meest onmogelijke
situaties.

Dé leukste komedie van het seizoen!

In HARRIE NEEMT DE BENEN krijgen politieagenten Harrie Vermeulen en zijn neef Barrie Vermeulen
de opdracht een illegaal huis van plezier op te rollen. Maar dit gaat niet zomaar. De schurken zijn
niet voor één gat te vangen. De befaamde Madame Claude en haar assistente Bibs, zijn de twee
niet al te snuggere dienders steeds weer te vlug af. Ondanks het feit dat de hoofdcommissaris in
alle wanhoop besluit de zaak te sluiten, geven Harrie en Barrie niet zomaar op. Zonder het te
melden, trekken ze stiekem ten strijde om de dames op heterdaad te betrappen. Talloze
vermommingen, plannetjes en draaiboeken komen voorbij. Maar of ze zich nou voordoen als
loodgieter, Tupperware-verkopers, paaldansers of Harrie Krishna collectant, het bewijs valt maar
moeilijk te leveren. Zeker niet nadat de twee per ongeluk een hele pot viagra hebben geslikt. Maar
dan ontpopt de commissaris zich op een verrassende wijze. En ook Bibs blijkt niet helemaal te zijn
wie ze zegt te zijn.

HARRIE NEEMT DE BENEN is een hysterische wervelwind van hilarische situaties met een verrassend
einde. In deze voorstelling blazen Harrie en zijn kornuiten u gegarandeerd van uw stoel van het
lachen.

Blindentolk aanwezig
Tijdens deze voorstelling is een blindentolk van Komt dat Zien! aanwezig. Ook vindt voorafgaand aan de voorstelling een Meet & Feel plaats. Isabelle Beernaert – Naakt

Woensdag 9 februari
20.15 uur, €33,50
Dans, No Dutch Required

Door mijn persoonlijke naaktheid te delen ...

Kan ik waarlijk geven.

Een verhaal dat de grenzen doorbreekt van de door ons gemaakte realiteit, 

dat verder kijkt dan slechts de vorm.

Want de echte vorm is de uiterlijke uitdrukking van de innerlijke inhoud. 

NAAKT wordt een voorstelling op etnische muziek met een oerkracht.

‘ Isn’t it odd.

We can only see our outsides,

but nearly everything happens on the inside.’

( Charly Mackesy )

Isabelle Beernaert weet met haar choreografieën de harten van het publiek te raken. Na ‘le Temps perdu’ en ‘Laat Me’ is NAAKT  alweer de elfde productie van gevierd choreografe Isabelle Beernaert.   Haar opleiding aan de Koninklijke Balletschool van Vlaanderen gaf Isabelle een fundamentele klassieke en technische basis. Naast haar klassieke achtergrond, ontwikkelde Isabelle zich in moderne technieken zoals Martha Graham, Lester Horton, Limon en Matt Mattox. Ze bekwaamde zich ook in etnische dansen zoals Spaanse, Bulgaarse, Indiase en Afrikaanse, wat zij weer combineert met actuele kennis van moderne stijlen zoals Hiphop, Breakdance enzovoorts. Isabelle werkte als choreografe met en voor verschillende (inter)nationale evenementen en TV shows waaronder de internationale TV hit: So You Think You Can Dance. 

Isabelle Beernaert nodigt iedereen uit om “naakt” te gaan
In haar nieuwe voorstelling NAAKT – NuDa Veritas

Ze is een vrouw waar onmogelijk één etiket op te plakken valt. En gelukkig maar, want zelf heeft ze een afgrijzen van hokjesdenken. Ze is wie ze is, zich anders voordoen dan hoe ze in elkaar zit, heeft geen enkel nut, zo heeft ze op haar zesenveertigste geleerd. Dat en nog veel andere dingen, met dank aan onder meer Charlie Chaplin. Het werd een bijzonder gesprek met Isabelle Beernaert, internationaal bekend als choreografe en bij het grote publiek natuurlijk van het VTM-programma ‘So You Think You Can Dance’.

Was je als jong meisje reeds gefascineerd door dans en beweging?

(knikt) Mijn eerste herinnering daaromtrent dateert van toen ik een jaar of vier was en we met de kinderen van de plaatselijke middenstand op kinderkamp mochten. Daar ontmoette ik een Russische lerares naar wiens verhalen over muziek ik eindeloos kon luisteren. Ik kan me die plek nog perfect voor de geest halen: de geur, hoe het eruitzag en de onvergetelijke momenten die we daar beleefden. Eigenlijk heb ik altijd al de behoefte gehad om me te uiten op andere manieren dan de meeste mensen. Als kind was dat bijvoorbeeld door shows te geven op familiefeestjes, waarbij ik toen al de choreografe was en mijn neefjes en nichtjes dirigeerde wat ze moesten doen. Wat overigens niet vreemd is, gezien ik ben opgegroeid boven een muziekwinkel en er van jongs af aan al mee bezig was.

Is het daardoor dat je weinig woorden nodig hebt om je uit te drukken?

Vroeger was ik absoluut niet communicatief aangelegd, waardoor dans en beweging voor mij een gemakkelijker medium waren. Maar hoe ouder ik word, hoe minder moeilijk dat lijkt te zijn. Met ‘Laat me’ (voorstelling uit 2019) heb ik voor het eerst woorden en dans gecombineerd en heb ik gemerkt dat mijn boodschap er nog sterker door werd overgebracht. Het is immers een feit dat de danstaal een gegeven is dat niet iedereen ligt. Door er gesproken woorden aan toe te voegen, werd de voorstelling opeens toegankelijk voor veel meer mensen.

Je noemt theater wel eens ‘de meest magische plek op aarde’. Waar komt dat gevoel vandaan?

Zelf merk ik dat ik een enorme interne wereld met me meedraag, die vaak erg verschilt van de wereld in de realiteit. In theater kan ik dat instinctieve dat ik voel, vertellen op mijn eigen manier. Alles wat ik voel, probeer ik om te zetten in theater, in de hoop het publiek ook iets te laten voelen. Dat hoeft niet per se hetzelfde te zijn als ik, het leuke eraan is dat het verhaal open is voor ieders eigen interpretatie. Maar een publiek dat verwonderd is, dat zich laat betoveren door licht, door muziek en door beweging, door wat ik via mijn buikgevoel heb gecreëerd, dat is wat ik wil bereiken.

Wat mogen we verwachten van ‘Naakt’, je nieuwe voorstelling?

Onbewust is het een vervolg geworden op Laat me, waarin het ging over je eigen identiteit en je eigen ruimte zoeken. Zoals zoveel mensen ben ook ik op een bepaald moment op een soort kruispunt in m’n leven gekomen, waarin ik me verstikt voelde door de maatschappij. Ik heb me losgerukt, want ik wilde doen wat mijn buikgevoel me aangaf. “Laat me doen”, zei ik, “met vallen en opstaan”. Op je bek gaan hoort immers ook bij het leven.

In Naakt heb ik die ruimte gekregen en wordt het tijd om mezelf figuurlijk af te pellen, laag voor laag, tot ik in mijn blootje sta. Wie ben ik echt? En wie wil ik zijn? Geen poppenkast meer, niet langer doen alsof, niet per se perfect hoeven te zijn in de ogen van een ander. Weet je, we zijn zo bang om niet goed genoeg bevonden te worden dat we niet durven om onszelf te zijn. Maar dan leef je net zoals een robot. Natuurlijk moeten we ons in sommige situaties wat aanpassen – er zijn ook wel van die dagen waarin ik geen zin heb in die of die vergadering – maar het feit dat we daar bewust mee bezig zijn, zorgt ervoor dat we onszelf blijven in onze essentie. En die versie van onszelf, de naakte ‘ik’, daaruit vertrekt alles. Pas als we onszelf op die manier kunnen waarderen, kunnen we oog hebben voor de prachtige diversiteit die deze wereld ons te bieden heeft!

Is het toeval dat Naakt er nu is gekomen, op een moment dat diversiteit meer dan ooit een thema is?

Ik ben niet iemand die veel naar het nieuws kijkt of de actualiteit op de voet volgt. Naakt is in de eerste plaats ontstaan door een evolutie van mijn eigen persoonlijkheid. Ik lees veel, ik voel voortdurend én ik stel me open voor de wereld. Daardoor is diversiteit voor mij geen gevaar, zoals het voor veel mensen wél lijkt. Integendeel, al die kleuren en vormen die we rondom ons zien – bij mensen, dieren, planten en zoveel meer – dat is toch prachtig? Neem nu bijvoorbeeld de verhouding tussen mannen en vrouwen, iets waar ik al eventjes mee bezig ben. Ook daarin moeten we onszelf durven blootgeven. De wereld heeft zowel mannelijke als vrouwelijke energie nodig, de een is niet per se beter dan de ander. De een staat ook niet boven de ander. Vrouwen moeten geloven in zichzelf en vanuit dat standpunt een relatie aangaan. Wat geen belediging is voor mannen, integendeel. In die balans tussen mannen en vrouwen die op een respectvolle manier met mekaar omgaan, schuilt net de schoonheid.

De volledige naam van de voorstelling is Naakt-NuDa Veritas. Waar komt die vandaan?

Naakt-NuDa Veritas staat voor de naakte waarheid. Het is deels geïnspireerd door het gedicht in het werk Nuda Veritas van Gustav Klimt. In essentie is iedereen gelijk aan elkaar, maar toch denk ik dat we ook onze diversiteit moeten leren accepteren, of het nu gaat over verschillende kleuren, vormen of culturen. We denken enorm zwart-wit, wat zorgt voor hokjesmentaliteit en afstootgedrag. Dat creëert afstand, haat, agressie en vooral angst. Het zou mooi zijn als we al onze verschillen kunnen erkennen, wetende dat we in essentie allemaal een zijn. Daarnaast speelt ook Charlie Chaplins gedicht As I Began to Love Myself een belangrijke rol in het stuk. We moeten terugkeren in onszelf om vandaaruit terug naar buiten te kunnen gaan. Je moet geleefd hebben om tegenslagen te kennen en die om te vormen naar kracht en niet naar iets destructiefs.

Waarom moeten mensen komen kijken naar Naakt?

Mensen moeten komen om weer opnieuw te voelen diep in hun buik, weg van angst.

 

Interview door Cheyenne Kersmaekers

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Sjors van der Panne en Tommie Christiaan – Mannen Huilen Niet

Donderdag 10 februari
20.15 uur, €24,-
Theaterconcert

Sjors van der Panne & Tommie Christiaan zijn aan elkaar gewaagd en gaan de uitdaging met elkaar aan in 'Mannen Huilen Niet'. De kleine chansons van Sjors worden in een compleet ander jasje gestoken door Tommie en Sjors duikt in het repertoire van Tommie maar dan wel met het bekende sausje van Sjors. De herkenbaarheid blijft maar wel authentiek. 

Hoe klinkt 'Leef' van Hazes in een Frans-jasje a la Brel gezongen door Sjors? En hoe pakt Tommie het repertoire aan van Shaffy? Zingen de heren samen Barcelona uit De Beste Zangers en door welke helden hebben beide mannen zich laten inspireren? Een muzikale show waarbij zij ook thema's als liefde, verdriet, energie en hoop zullen bespreken met elkaar. Waar zit het verschil en waar de overeenkomst...Mannen huilen niet!   

XCLUSIV COMPANY – BEHIND THE iMASQ

Vrijdag 11 februari
20.15 uur, €19,-  
Dans, Muziektheater, No Dutch Required

“Knock, Knock. 

Ain’t no one home but an empty shell. 

I hear knock knock, but it’s not locked, leave me alone I ‘m doing well...”

BEHIND THE iMASQ van het Rotterdamse Xclusiv Company is een indrukwekkende voorstelling met urban dans, muziek, spoken word en visuals. De performers zetten hun (figuurlijke) masker af en laten hun worsteling of ervaring met sociale druk en depressie zien. 

Met vogue, hiphop, popping, waving, breakdance en moderne dans verbeelden de dansers hun emoties. Een grote kubus, midden op het podium, staat symbool voor de innerlijke strijd waar ze mee moeten dealen. Gevoelens van onmacht, verdriet en schaamte worden versterkt door muziek, spoken word en (grafische) beelden die op de kubus worden geprojecteerd. 

De muziek in BEHIND THE iMASQ - een mix van deep house, hiphop en broken beats – beweegt mee met de emoties van de dansers. Spoken word maakt de negatieve gedachtes, die rond buitelen in hun hoofd, hoorbaar. Het is het stemmetje dat ze influistert dat ze niet goed genoeg zijn. Want dat is wat depressie met je doet.⁠

In onze vluchtige en snel veranderende (digitale) wereld probeert vrijwel iedereen te voldoen aan (zelf)gecreëerde idealen. De drang om te moeten presteren en erbij te horen is - vooral op social media - groter dan ooit. Steeds meer (jonge) mensen ontwikkelen hierdoor een negatief zelfbeeld. Ze worden gekweld door sombere gevoelens en glijden langzaam in een depressie. Maar dat mag de buitenwereld niet weten! Dus zetten ze een masker op, om hun ware ik te verbergen.

BEHIND THE iMASQ roept op om onze maskers af te zetten en ons te bevrijden van culturele, seksuele, religieuze en sociale kaders. Je mag zijn wie je bent: je pure zelf!

Winnares van De Dansmarathon

Tawatha Steendam nu te zien in BEHIND THE iMASQ van Xclusiv Company.

 

Tot en met februari 2022 staat Xclusiv Company in de Nederlandse theaters met BEHIND THE iMASQ. Een indrukwekkende voorstelling met urban dans, muziek, spoken word en visuals. Onze topdansers uit de urban scene zetten hun (figuurlijke) masker af en laten hun worsteling of ervaring met sociale druk en depressie zien.

 

Eén van de performers in de voorstelling is Tawatha Steendam, die met haar danspartner Jermaine De Dansmarathon van SBS6 won. Zij maakt al sinds 2017 deel uit van Xclusiv Company, als popping en waving danseres.

 

Met vogue, hiphop, popping, waving, breakdance en moderne dans verbeelden de dansers, waaronder Tawatha, hun emoties. Een grote kubus, midden op het podium, staat symbool voor de innerlijke strijd waar ze mee moeten dealen. Gevoelens van onmacht, verdriet en schaamte worden versterkt door muziek, spoken word en (grafische) beelden die op de kubus worden geprojecteerd.

 

De muziek in BEHIND THE iMASQ - een mix van deep house, hiphop en broken beats – beweegt mee met de emoties van de dansers. Spoken word maakt de negatieve gedachtes, die rond buitelen in hun hoofd, hoorbaar. Het is het stemmetje dat ze influistert dat ze niet goed genoeg zijn. Want dat is wat depressie met je doet.⁠

 

In onze vluchtige en snel veranderende (digitale) wereld probeert vrijwel iedereen te voldoen aan (zelf)gecreëerde idealen. De drang om te moeten presteren en erbij te horen is - vooral op social media - groter dan ooit. Steeds meer (jonge) mensen ontwikkelen hierdoor een negatief zelfbeeld. Ze worden gekweld door sombere gevoelens en glijden langzaam in een depressie. Maar dat mag de buitenwereld niet weten! Dus zetten ze een masker op, om hun ware ik te verbergen.

 

BEHIND THE iMASQ roept op om onze maskers af te zetten en ons te bevrijden van culturele, seksuele, religieuze en sociale kaders. Je mag zijn wie je bent: je pure zelf!

 

Meer informatie: www.xccc.nl/behind

 

…………………….

 

OVER XCLUSIV COMPANY

 

Het Rotterdamse Xclusiv Company vervult al 20 jaar een voortrekkersrol als hiphop, vogue en urban dance company. De uitwisseling die ontstaat als verschillende (sub)culturen elkaar ontmoeten, is het snijvlak waarop Xclusiv opereert.

 

In ons werk vormen persoonlijke verhalen – in relatie tot een actueel, maatschappelijk thema - het uitgangspunt. Daarmee willen wij een andere kijk op onze ontwikkeling als individu, als groep en als maatschappij laten zien.

 

Op die manier creëren wij kunstervaringen waarin een divers publiek zichzelf én de ander kan ontdekken. En brengen wij verbinding tot stand tussen werelden, die aan de buitenkant van elkaar verschillen.

 

Gerrie Smits – De Groene Steen

Vrijdag 11 februari
20.30 uur, €19,-
Cabaret

Comedian Gerrie Smits is een Brabander in hart en stembanden. Al vele jaren is hij door het hele land te zien op de diverse comedypodia. Een verhalenverteller en filosoof die binnen no time de gunfactor van de zaal te pakken heeft. Als comedian geeft Gerrie je het gevoel dat je ontspannen achterover kunt leunen maar ook op het puntje van je stoel wilt zitten. Met een enorme dosis valse bescheidenheid geeft hij je een hilarisch maar ook spannend inkijkje in zijn leven; zijn jeugd, zijn liefde, zijn dochter en andere herkenbare thema’s. Hierbij balanceert hij zorgvuldig tussen kwetsbaarheid en hilariteit.

Zijn debuutprogramma “De Groene Steen” gaat over de belangrijke, maar ook onbenullige zaken van het leven. Van de bevalling van zijn dochter tot zijn ervaringen als kermisexploitant. Van kamperen bij de boswachter tot het juk van zijn eigen naam. Gerrie gaat van links naar rechts met een heerlijk Eindhovens accent en als publiek ga je vanzelf met hem mee.

 


The Hillbilly Moonshiners – Play Mumford and Sons

Zaterdag 12 februari
20.15 uur, €22,50
Tribute Concert, No Dutch Required

Na de grote festivals en clubs brengt de band The Hillbilly Moonshiners hun tribute aan de Britse folkband Mumford and Sons naar het theater!

Dichterbij de geroemde sound van de energieke Britse folkband komt het niet! Nederlandse bluegrassband speelt wereldhits als I Will Wait, Lover of the Light en natuurlijk Little Lion Man. Maar ook minder bekende songs en de covers die ook Mumford and Sons in hun liveshows ten gehore brengen.

Hun tribute bracht de band ver over de Nederlandse landsgrenzen, met als hoogtepunt een optreden op het gevierde festival Sziget in Boedapest. 

Beleef het mee! 

The Hillbilly Moonshiners play their tribute to British folk band Mumford and Sons!

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

Nederlands Jeugd Musical Theater - Alice in Wonderland

Zondag 13 februari
15.00 uur, €19,-
Jeugd en Familie

Beleef het fantastische avontuur van Alice in Wonderland als familiemusical in het theater! Gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater, de grootste kweekvijver voor Nederlands musicaltalent. Van de makers van Kruistocht in Spijkerbroek en Koning van Katoren, voor iedereen vanaf 8 jaar.

Wanneer Alice het Witte Konijn achterna gaat is er geen weg meer terug: ze komt terecht in het magische en maffe Wonderland. Ze beleeft avonturen die steeds gekker worden en ontmoet merkwaardige figuren: een dodo, een grote rups, de Kolderkat, de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas. Uiteindelijk keren zelfs de Hartenkoningin en haar levende kaarten zich tegen Alice! Is dit echt of allemaal een droom?

 


Ronald Snijders – Een avond met mij

Woensdag 16 februari                                                                                                                                                        20.15 uur, €19,50
Cabaret

Ronald Snijders staat dit seizoen tien jaar in het theater en dat viert hij met zijn vijfde show. In 'Een avond met mij' gaat hij terug naar hoe alles begon: met de mensheid, met de taal, met zijn aankomst bij het theater. Swingende verhandelingen, indrukwekkende versprekingen, kortstondige liedjes, normale humor, nieuwe pincodes en natuurlijk een exclusief interview met de allereerste mens op aarde: welkom in het gekantelde universum van Ronald Snijders. 

Snijders maakte eerder Verkeerde Benen, One Man Show, Welke Show en Groot Succes 2. 

‘Groot feest van absurditeiten, woordgrappen, slapstick en maffe liedjes’, oordeelde de Volkskrant. ‘Krankzinnig grappig, ik heb me kapot gelachen’, schreef Theaterparadijs. ‘Grote Ronald is briljant’, kopte de Theaterkrant. 

Ronald Snijders schreef onder andere De Alfabetweter en De Schrikkelkalender en maakt samen met Pieter Jouke het televisietheaterprogramma De Staat van Verwarring. Regelmatig is hij te gast bij talkshows, met name als specialist op het gebied van absurdisme en taal.

 

 

Dana Winner – One Moment

Donderdag 17 februari                                                                                                                                            20.15 uur, €31,-
Theaterconcert, No Dutch Required

Dana Winner reist opnieuw langs de Nederlandse theaters met het theaterconcert One Moment. In deze tour vertelt ze haar persoonlijke en muzikale verhaal, anno 2021. Tegelijkertijd werkt ze aan een nieuw album.

Dana Winner vierde 30 jaar carrière, haar versie van One Moment In Time werd meer dan 100 miljoen keer bekeken en als moeder van een dochter die inmiddels de 22 is gepasseerd, is het hoog tijd voor nieuwe muziek. Op de nieuwe plaat en in de voorstelling zingt ze over de thema’s die vandaag in het leven van de Belgische zangeres spelen. 

Het wordt wederom een emotionele en onvergetelijke avond, waarop vanzelfsprekend ook de grote Nederlandstalige en Engelstalige hits aan bod komen. Dana wordt begeleid door haar vaste muzikanten. 

You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

 

 

Mr. Moto – Album Release Show ‘Hard Candy’

Vrijdag 18 februari                                                                                                                                                               20.30 uur, €20,-

De 5 koppige rockband Mr. Moto vormt sinds 2011 een hechte groep waardoor een onvergetelijke show met eigen werk in binnen en buitenland de podia doen beven.

Met producer John Hayes (Mother’s Finest) heeft Mr. Moto een internationale, herkenbare sound vast weten te leggen in topstudio Trypoul.

Het nieuwe album ‘Hard Candy’ zal op deze avond voor het eerst te horen zijn. De opvolger van het tweede album ‘Good Times’ heeft volgens de recensies invloeden van jaren ’70 rock in een geheel authentieke Mr. Moto stijl.

In deze knallende show neemt de band je mee in het verleden en het heden.

Een terugblik naar de start van Mr. Moto inclusief een blazerssectie en strijkers. Verschillende gastartiesten, waarmee de band de afgelopen jaren heeft samengewerkt, zullen de show een extra boost geven.

Een garantie voor een onvergetelijke avond!

 

 

Jules Keeris – De Uitverkorenen

Vrijdag 18 februari                                                                                                                                                        20.30 uur, €15,-
Cabaret

Cabaretier Jules Keeris uit Knegsel brengt een absurd en fragmentarisch debuutprogramma, bestaande uit tal van (on)herkenbare personages en recht-voor-zijn-raap-liedjes. 

De Uitverkorenen is een snelle aaneenschakeling van worstelende mensen die iets proberen of pretenderen te zijn, meestal zonder succes. Verwacht geen glasheldere rode draad. De belangrijkste verbinding tussen het grote aantal humoristische brokstukken is dat ze allemaal in hetzelfde concessievrije brein zijn ontstaan.

In 2018 studeerde Jules cum laude af aan de Academie voor Theater in Tilburg. De afgelopen jaren verwierf hij prijzen en finaleplaatsen op diverse regionale en landelijke cabaretfestivals, waaronder het Amsterdams Studenten Cabaret Festival en het Griffioen/Zuidplein Cabaret Festival.

 

 

Tapas Theater – Met Tiempos nuevos, Conchita Boon en FlamenColores

Zaterdag 19 februari                                                                                                                                                               19.00 uur, €19,50
Dans, special

Het Tapas Theater is een Theater avond waarbij er genoten kan worden van Tapas. Er zijn twee verschillende arrangementen (met en zonder tapas), in beide gevallen zijn er drie voorstellingen die bekeken kunnen worden met een kleine pauze tussendoor. 

Voorstelling 1 en 2: Tiempos nuevos (zang en percussie) & Conchita Boon (1 danseres met gitarist)
Voorstelling 3: FlamenColores

Conchita Boon
Onze relaties met verschillende mensen, onze overtuigingen, ons lichaam, de straat waarin we zijn opgegroeid: alles in en om ons heen is constant veranderend. Jeff Heijne en Conchita Boon vertellen door de flamencogitaar en -dans met pure oprechte emotie hun persoonlijke levensverhalen. 


In de voorstelling CAMBIO komen twee bijzondere kunstvormen samen: de verrassend intrigerende flamencodans van Conchita Boon en de fijngevoelige contrastrijke muziek van flamencogitarist Jeff Heijne. Middels eigen choreografieën en composities vertellen Conchita en Jeff intieme en persoonlijke levensverhalen, ontstaan in tijden van constante verandering. Onderwerpen als herinneringen aan dierbaren, geboorte, eenzaamheid, liefde en veranderingen in de natuur en maatschappij komen aan bod. Dit unieke duo heeft in de afgelopen jaren al op verschillende prachtige podia gestaan, waaronder het Bimhuis, Grachtenfestival, Nieuwe Kerk Den Haag en het Beauforthuis. Conchita en Jeff zijn altijd op zoek om hun artistieke horizon te verbreden en halen inspiratie uit verschillende muziekstromingen, waaronder klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Met flamenco en pure oprechte emotie als uitgangspunt creëren ze een compleet eigen stijl. Vernieuwend en betoverend!

Diepgaande gevoelens en emotionele gebeurtenissen, waardoor er dingen veranderen in je.

María Marín
María Marían speelt muziek van haar debuutalbum Junio, waarmee ze haar luisteraars op de warme en krachtige flamenco-klanken van haar stem en gitaar meeneemt op haar reis door Andalucía. Ze gaat terug naar haar jeugd met de liedjes op Junio en maakt een reis langs haar eigen herinneringen over haar geboortedorp en de plekken uit haar jeugd.

Dit doet ze samen met haar vaste percussionist Ruven Ruppik en trompettist Bruno Calvo. 


FlamenColores

A contemporary Flamenco performance

Ons oog wordt dagelijks getrakteerd op een rijk mozaïek aan kleuren. Deze zorgen voor sfeer en hebben een bepaald effect. Onbewust worden we hierdoor beïnvloed. 

Kunst roept verschillende kleuren op, die allemaal andere emoties losmaken. Iedereen beschikt over een emotioneel kleurenpalet waarop muziek en dans hun kleuren mengen.

Flamenco heeft een groot scala aan (klank)kleuren. De contrasten en diversiteit hierin vormen de voorstelling FlamenColores.

De voorstelling is een productie van het jonge Eindhovense talentvolle duo ‘Encuentros’.

In deze productie neemt Jessica Achten de regie en dans op zich. Haar achtergrond (ArtEZ dansacademie, studie in Sevilla) is zowel moderne dans als flamenco en haar wens is dan ook om deze twee dansvormen in een voorstelling te verwerken. Als zij danst, danst ze niet alleen maar modern óf flamenco, juist de combinatie van beide is wat haar een sterke en unieke danseres maakt. In deze voorstelling betrekt zij muzikant en componist Tijn van der Sanden. Ook hij heeft een brede achtergrond (conservatorium klassiek gitaar met bijvak jazz en flamenco en studie flamenco in Sevilla) en ziet de noodzaak om deze stijlen te combineren. Deze jonge makers hebben een brede en vernieuwende kijk op flamenco en hopen veel mensen te kunnen inspireren met hun voorstellingen. Eerder maakten zij al de voorstelling ‘TierraDentro’. 

Artiesten:

 • Jessica Achten                                 - Danseres/choreograaf 
 • Tijn van der Sanden                         - Gitarist/componist
 • Edsart Udo De Haes                        - Gitarist/Componist
 • Erminia Fernández Córdoba            - Zangeres
 • Esteban Murillo                                - Zanger
 • Udo Demandt                                   - Percussionist

 

 

Tonproaten in ’t Tejaoter

Zondag 20 februari                                                                                                                                                                 15.11 uur, €17,50
Cabaret

Brabants beste tonpraoters stappen weer in de ton van Theater de Schalm op zondag 20 februari 2022. Dit jaar in een middag ouderwets schuddebuiken en coronatijd weg lachen, dat is wat u te wachten staat bij dit “Gala der Vertelkunstenaars”. Grappige voordrachten en spitsvondige woordspelingen worden voorgeschoteld door winnaars van tonpraatkampioenschappen, die voor deze gelegenheid plaatsnemen in de speciale “theaterton” van Theater De Schalm.

Door het tonpraten in het theater te brengen is deze vorm van vertelkunst een aanrader voor liefhebbers van cabaret en conferences. “Tonpraoten in ut Tejaoter” is humoristische vertelkunst op hoog niveau. U kunt gaan genieten van Brabantse kampioenen en toppers:

Rien Bekkers
Cees Coolen
Berry Knaapen
Dirk Kouwenberg
Wichard de Benis
Jan Strik

De presentatie is in handen van René van Boxtel, die u op humoristische wijze door de voorstelling zal leiden.
Dit gezelschap zal uw lachspieren danig op de proef stellen. De vorige editie van “Tonpraoten in ut Tejaoter” was in korte tijd uitverkocht. Zorg dat u er bij bent.

 

Co Trum - Co with the Flow

Maandag 21 februari                                                                                                                                        20.15 uur, €22,50
Show

Co komt terug! Nederlands populairste stewardess, Co with the Flow, vliegt het theater in. Danseres en actrice Co Trum, bekend van de razend populaire vlog-reeks ‘Co with the Flow’ gaat het theater in met een hilarische, muzikale en ontroerende theatershow. 

Wil je een (veilige) vliegreis maken en de gehele wereld bezoeken? Dan ben je bij deze voorstelling aan het juiste adres! Waar moet je op letten als je Singapore bezoekt? Wat zijn de hotspots van Rio de Janeiro en hoe kun je gratis voorbij het vrijheidsbeeld varen? ‘Fasten your seat belts’ want Nederlands’ populairste stewardess Co neemt je mee aan boord van een wervelende show over haar turbulente leven in de lucht.

Co kreeg nationale bekendheid door haar video’s ‘Co with the Flow’. Nadat zij dansacademie Lucia Marthas en theaterschool de Trap succesvol had afgerond ontdekte ze, na een paar jaar gewerkt te hebben als freelancer, de magische vliegwereld. 

Een groot aantal volgers volgt deze upcoming actrice, die door De Gouden Televizier-Ring genomineerd was voor de Televizier-Ster: online-videoseries 2019 en 2020. In haar video's bezoekt Co niet alleen mooie bestemmingen, we zien ook dat ze een neus heeft voor de leukste winkeltjes ter wereld en een aanstekelijke humor met bijbehorende lach.

“Welkom aan boord, maak uw stoelriemen vast, klap het tafeltje in en zet uw rugleuning rechtop!”. Onze bestemming is een heerlijke middag of avond in het theater.

 

De Kracht van Veldhoven – Veldhoven Verbindt

Dinsdag 22 februari                                                                                                                                             19.30 uur, €20,-

BUSINESS-EVENT IN SAMENWERKING MET VELDHOVEN VERBINDT, THEATER DE SCHALM, DE VELDHOVENSE ONDERNEMERSTROFEE EN VELDHOVEN100.

 

Vanwege de corona-maatregelen is het evenement verplaatst van vrijdag 19 november 2021 naar vrijdag 14 januari 2022.

Veldhoven Verbindt is een uniek businessevent. Net als in eerdere edities staat de avond in het teken van ontmoeten, verbinden en inspireren. De Kracht van Veldhoven is de rode draad in een flitsend infotainmentprogramma. Verschillende ondernemers uit Veldhoven komen aan bod. 

Je wordt ontvangen met een drankje en getrakteerd op muziek van de band RUM (Roept U Maar). Ook de Veelbelovend Ondernemer van het Jaar wordt die avond bekend gemaakt. Na afloop van het programma is er een afterparty, óók in het teken van ontmoeten. De organisatie is in gezamenlijke handen van de Veldhovense ondernemers- en netwerkverenigingen evenals de serviceclubs, Theater De Schalm, De Veldhovense Ondernemerstrofee en Veldhoven100.

 

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN STOPT MET AANBOD VVV-PRODUCTEN

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN STOPT MET AANBOD VVV-PRODUCTEN

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN STOPT MET AANBOD VVV-PRODUCTEN

 

Vanwege de beëindiging van de gemeentelijke subsidie is er sinds januari 2021 geen VVV meer in Veldhoven. Om geïnteresseerden tegemoet te komen bleef de Bibliotheek Veldhoven een deel van de VVV-producten aanbieden. Zo waren o.a. verschillende cadeaubonnen, wandel- en fietskaarten en de fietstocht Lekker Rondje Veldhoven nog verkrijgbaar. Vanaf januari 2022 stopt de bibliotheek met het aanbieden van deze extra service.


Focus op het bibliotheekwerk
Naast advisering en verkoop van bestaande producten had VVV Veldhoven eigen producten ontwikkeld, waaronder ‘Lekker Rondje Veldhoven’; de culinaire fietsroute van Veldhoven en omgeving. De laatste editie hiervan liep tot 1 november 2021. Om meer te kunnen focussen op het bibliotheekwerk is besloten om hierna ook de oorspronkelijke VVV-producten niet meer aan te bieden.


Voor de Bibliotheek Veldhoven zijn de vijf landelijke kerntaken, die zijn vastgesteld in de Wet stelsel openbare Bibliotheekvoorzieningen, leidend. Vooral op het gebied van sociaal domein heeft de bibliotheek zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Zo beschikt de Bibliotheek Veldhoven inmiddels o.a. over een DigiTaalhuis, Dementheek en Informatiepunt Digitale Overheid. Dit alles om Veldhovenaren te helpen en ondersteunen, zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij.

 

Alternatieven
Geïnteresseerden in wandelen, fietsen, bezienswaardigheden en activiteiten in de regio kunnen nog terecht op de websites van o.a. de ANWB, Geheimen van Veldhoven, IVN, Route.nl, Visit Brabant, TIP Eersel en VVV Eindhoven.

 

Het doel van VVV Veldhoven was onder meer het promoten van Veldhoven door informatie te verstrekken over lokale en regionale bezienswaardigheden en evenementen. Dat gebeurde digitaal via de website en social media en fysiek vanuit het VVV-informatiepunt, dat sinds 2004 gevestigd was in de Bibliotheek Veldhoven.

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2021

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2021

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2021

Herdruk boek?

De verkoop van ons boek Veldhoven 100
Van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region
 was zo'n succes dat het inmiddels is uitverkocht. Dus dat wordt een collectors item!  Er is  altijd een inkijkexemplaar te vinden in onze heemkamer. Zodat je daar alsnog een kijkje kunt nemen in 100 jaar Veldhovense geschiedenis, van het ontstaan van Veldhoven tot de veranderingen die de Veldhovenaren zelf doormaakten, de ontwikkeling van het Citycentrum, cultuur, sport, carnaval, onderwijs, erfgoed en nog veel meer. 

We willen de belangstelling peilen voor een herdruk. Wie belangstelling heeft voor (nog) een of meerdere exempla(a)r(en) van het boek, kan dat hier laten weten. De kosten bedragen 20 euro voor niet-leden en 15 euro voor leden. Uiteraard betaal je pas als zeker is dat de herdruk er komt.

Expositie verlengd

De expositie Veldhoven 100 jaar bij Museum 't Oude Slot nog niet gezien? Geen nood, de expositie is opnieuw verlengd tot en met zondag 27 maart. Dus u heeft nog de kans om de verhalen en historische voorwerpen te bekijken waaronder de twee religieuze topstukken die deel uit maken van de tentoonstelling. Een ciborie; de kelk waarin de hosties werden bewaard uit Oerle van begin 1700 en de originele Sint Jansschotel uit de 16e eeuw, waarvan een replica te vinden is in de Sint-Jan de Doperkerk in Oerle. De expositie draait om de thema's industrialisatie, religie, sport, cultuur en gemeente en is zeker de moeite waard om eens te bekijken! Kijk hier voor meer informatie over de expositie.

Straatnamenboek

Eén van de projecten van het Erfgoedhuis die in 2022 op stapel staan, is het uitbrengen van een straatnamenboek. In het boek zullen alle straatnamen van Veldhoven worden opgenomen, waarbij wordt uitgelegd wat de herkomst van de naam is en sinds wanneer de straatnaam bestaat. Frans van Rooij heeft dit project in 2017 opgestart en al ver uitgewerkt. Het moge duidelijk zijn dat er inmiddels alweer heel wat straatnamen bij gekomen zijn, onder andere in de wijk Zilverackers. Bovendien verdwijnen er straatnamen. Een voorbeeld: een deel van de huidige Dorpstraat - vanaf huisnummer 32 tot de Burgemeester van Hoofflaan - heette tot 1960 Den Broek

Wetenswaardigheden

In zijn boek heeft Frans veel aandacht besteed aan dit soort wetenwaardigheden. Samen met Jan Bressers heeft hij verder aan zijn werk geschaafd. De komende maanden moeten de puntjes op de i worden gezet. Het boek wordt rijk geïllustreerd. Bovendien hopen we het op te kunnen vrolijken met leuke verhaaltjes en anekdotes over situaties of gebeurtenissen in straten. We kunnen jouw hulp daarbij heel goed gebruiken. Misschien heb je een leuke foto of kun je een mooi plaatje schieten. Of ken je een grappig verhaaltje over een voorval in jouw straat. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.en help mee aan het tot stand brengen een veelzijdig Veldhovens straatnamenboek.

Stickerboek 100 jaar Veldhoven groot succes

Veldhovenaren waren de afgelopen maanden druk met het verzamelen van plaatjes voor het stickerboek 100 jaar Veldhoven dat door de Jumbo en de Vereniging Ondernemers Citycentrum is uitgegeven. Bij het samenstellen van het stickerboek heeft onze vereniging een belangrijke rol gespeeld, zowel bij het samenstellen van de teksten als bij het kiezen van de 348 foto’s voor de vijftien thema’s die in het boek aan bod komen.


 Stickervirus

Het stickerboek is een groot succes geworden. Er zijn ruim twee miljoen stickers in omloop gebracht. Omgerekend naar het aantal stickerboeken wil dat zeggen dat enkele duizenden Veldhovenaren werden geveld door het vrij onschuldige stickervirus 100 jaar Veldhoven. Je mocht elkaar onbekommerd besmetten en de R-waarde lag dik boven de 1.

Afkicken

Voordat je mocht gaan afkicken waren er in het weekend van 20 en 21 november nog ruilmiddagen die onwaarschijnlijk druk bezocht werden: ’s zaterdags bij de Jumbo, ’s zondags in museum ‘t Oude Slot. Onmiddellijk werden daarom plannen gesmeed om op 12 december nog een ruilmiddag te organiseren. Maar helaas, een ander virus belette dat. Toch is er hoop dat op een ruilmiddag in januari bij ’t Oude Slot nog een keer geruild kan worden zodat je ook dat laatste plaatje kunt bemachtigen. Houd het in de gaten!

Dankbaar

Wij vinden het zonde om de overgebleven stickers en stickerboeken niet te benutten. Daarom voorzagen wij zowel de zorginstellingen Severinus en Oktober als de Voedselbank van overgebleven stickers en stickerboeken opdat hun cliënten de kick van het verzamelen, herkennen, verwonderen en inplakken konden beleven. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt!

Brabants heem

De jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Raad van Aangeslotenen’ van Brabants Heem was ook dit jaar online. De stichting Brabants Heem is de vereniging van 123 Brabantse erfgoedverenigingen en -stichtingen die in totaal 33.000 leden hebben. Brabants Heem biedt zowel de verenigingen als de leden een breed scala aan activiteiten waaronder conferenties, studiereizen en scholing.


Jaarplan

In de bijeenkomst werd het Jaarplan Brabants Heem 2022 vastgesteld en konden de verenigingen die in het afgelopen jaar aangesloten zijn zich presenteren. Namens Erfgoedhuis Veldhoven hebben de bestuursleden Tiny Leijten en Ton Sliphorst een presentatie gegeven van lopende en nieuwe projecten. Dat zijn onder andere: de publicatie van een Straatnamenboek in 2022, het Kadaster, de afronding van Zeelster Slag, het Stamboomcafé samen met het NGV, de Geheimen van Veldhoven, contacten met het basis- en middelbaar onderwijs, bidprentjes, lezingen en excursies. Nieuwe projecten zijn ‘Verbonden levenslopen Veldhoven’en ‘Mondelinge bronnen’

Verbonden Levenslopen

De leden van de werkgroep ‘Verbonden levenslopen’ komen maandelijks in het Erfgoedhuis bij elkaar om hun ervaringen te bespreken en de stand van het onderzoek te bekijken. Op dit moment werken we aan de overlijdensakten van Oerle, Zeelst, Veldhoven en Meerveldhoven van 1811 tot 1880.


2000 Akten

Doordat we op dit moment al meer dan 2.000 akten uit deze periode in ons bestand hebben, kunnen we al heel wat zeggen over de Veldhovenaren van toen. Hoe oud werden deze mensen gemiddeld? Waren er verschillen tussen mannen en vrouwen, tussen de vier dorpen, hoe ontwikkelden verschillen zich in de loop van de tijd? Bleven de mensen hun hele leven in hetzelfde dorp wonen? En nog veel meer.


Geïnteresseerd?

Op dit moment hebben hebben we zeven vrijwilligers, die hun onderzoek thuis online doen. Geïnteresseerden kunnen in de bijeenkomsten van de werkgroep meekijken, de eerstvolgende is op vrijdag 14 januari van 9.30 tot 11 uur in het Erfgoedhuis. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hartelijk dank!

Wat fijn dat zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan onze oproep om ons te steunen met Rabo Clubsupport. Wij hebben €453,48 ingezameld voor het Erfgoedhuis en nog eens €82,45 voor de Geheimen van Veldhoven. Bedankt allemaal!

Bezoek heemkamer

Vanwege de maatregelen vervalt de avondopenstelling van de heemkamer voorlopig. Bezoek is mogelijk op donderdagochtend van 10.30 tot 12 uur. Kom gerust een kijkje nemen in onze heemkamer op de eerste verdieping van de bibliotheek. Wel graag eerst even melden bij de balie van de bieb.

Foto: Henk Peters

Lees verder

LEERGELD GAAT SAMENWERKEN MET DIGITAALHUIS

LEERGELD GAAT SAMENWERKEN MET DIGITAALHUIS

LEERGELD GAAT SAMENWERKEN MET DIGITAALHUIS

 

Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen (Leergeld) en het DigiTaalhuis sloten woensdag 8 december een belangrijke overeenkomst in de Bibliotheek Veldhoven. De samenwerking is erop gericht dat vrijwilligers van Leergeld laaggeletterdheid herkennen bij de gezinnen die ze bezoeken. De vrijwilligers worden daarin getraind. Wat is het Digitaalhuis en waarom Leergeld?

 

Bij benadering hebben ongeveer 3.400 Veldhovenaren moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. De meeste van hen hebben een Nederlandstalige achtergrond. Meestal hebben zij ook veel moeite met rekenen en de computer. Meer dan 6.600 Veldhovenaren hebben geen of onvoldoende digitale vaardigheden. In onze kennissamenleving kun je niet zonder lezen, schrijven en rekenen, maar ook niet zonder computer, bijvoorbeeld omdat over enkele jaren de overheid volledig digitaal gaat.

 

DigiTaalhuis helpt mensen op weg

Rob Smetsers is coördinator van het DigiTaalhuis, een samenwerkingsverband van de gemeente Veldhoven en een aantal organisaties. Zij zetten zich in om de taal-, reken- en digitale vaardigheden te verbeteren. Het DigiTaalhuis is een ontmoetingsplek in de Bibliotheek waar mensen geholpen worden met hun vragen of mee kunnen doen aan taalactiviteiten of trainingen. Rob: "Als je lezen en schrijven lastig vindt loop je daarmee liever niet te koop. Je gaat dan niet makkelijk uit jezelf naar het DigiTaalhuis. Hulpverleners kunnen dan een belangrijke rol spelen."

 

Belangrijke rol vrijwilligers Leergeld

"Onze vrijwilligers komen bij gezinnen thuis en leren de thuissituatie kennen", vult Angela van Gerwen, voorzitter van Leergeld, aan. "Het is dus van belang dat zij het herkennen als ouders moeite hebben met taal of de digitale wereld. In de trainingen hebben ze geoefend om daarover het gesprek aan te gaan en het DigiTaalhuis onder de aandacht te brengen. Dat is belangrijk voor het hele gezin, want als je taal- en digitaal vaardig bent kun je jezelf beter redden en actiever meedoen in de maatschappij."

 

Angela van Gerwen (Leergeld) en Rob Smetsers (DigiTaalhuis) ondertekenen de overeenkomst.

Foto: Willem Binnendijk.

Lees verder

BOOSTERPRIK ALLEEN OP AFSPRAAK

BOOSTERPRIK ALLEEN OP AFSPRAAK

BOOSTERPRIK ALLEEN OP AFSPRAAK

Vaccinatiecapaciteit in Brabant-Zuidoost; versnellen kan alleen samen 

Dinsdag is de versnelling van de boostercampagne aangekondigd. Vanuit GGD BZO zijn we de laatste voorbereidingen aan het treffen om onze bijdrage te leveren. GGD BZO heeft, afgeleid van de landelijke opdracht, de opdracht om 56.000 vaccinaties per week te zetten. Dit komt neer op 8000 prikken per dag. Dit aantal realiseren we met onze 2 bestaande locaties. Hiervoor breiden we de priklijnen uit (van 22 naar 26 in totaal) en zijn we een uur langer geopend. Met deze aanpassingen gaat het lukken om 8000 prikken per dag te zetten.

Booster alleen op afspraak
Om deze enorme operatie te realiseren is de booster alleen op afspraak te verkrijgen. We vragen hiervoor het begrip, de medewerking en het geduld van onze inwoners. Met elkaar gaat dit lukken!

Wat kunnen inwoners doen?

 • Wacht op je beurt
  RIVM bepaalt de volgorde waarin mensen worden uitgenodigd. Via GGD GHOR Nieuws en op onze social media kun je elke dag zien welk jaartal aan de beurt is.
 • Plan je afspraak online
  Vind je dit lastig? Vraag om hulp van een naaste, of vraag in de bibliotheek om hulp. Of bekijk de handige uitlegfilm om stap voor stap online je eigen vaccinatieafspraak in te plannen. GGD BZO kan je niet helpen om deze afspraak te plannen.
 • Plan je afspraak 3 maanden na je laatste coronavaccinatie of coronabesmetting
  Deze termijn is aangepast door de snelle verspreiding van de omikronvariant, eerder was deze 6 maanden. Zo krijgen snel meer mensen een betere bescherming tegen ernstige ziekte door COVID-19.
 • Je kunt niet meer bellen voor een prik samen met je partner/begeleider
  Je kunt alleen voor jezelf een afspraak plannen. We begrijpen dat je liever tegelijk met je partner/begeleider/mantelzorger gevaccineerd wordt. Maar om het proces te versnellen, is dit niet meer haalbaar. Je hoeft niet meer te wachten op de uitnodigingsbrief, als je aan de beurt bent (je geboortejaar is opgeroepen) kun je direct online je afspraak plannen.
 • Kom goed voorbereid naar de vaccinatielocatie
  Help ons mee om wachtrijen op de locatie te voorkomen. Vul thuis je gezondheidsverklaring in en trek kleding aan waarbij je de bovenarm makkelijk vrij kunt maken en neem een mondkapje mee. Kom op tijd, maar maximaal 5 minuten eerder.

Locaties & Bereikbaarheid
Beide vaccinatielocaties zijn 7 dagen in de week geopend, ook gedurende de feestdagen.

 • XXL Vaccinatielocatie aan de Haverdijk 11 in Helmond ( 16 priklijnen)
  - Booster alleen op afspraak

- 1,2,3e vaccinatie beschikbaar op vrije inloop en op afspraak
- Kinderen van 5- 12 jaar met medische indicatie worden in Helmond op afspraak  gevaccineerd.

 • Vaccinatielocatie Beursgebouw, Lardinoisstraat 8 in Eindhoven ( 10 priklijnen)

Alle vaccinaties op afspraak (1,2,3e vaccinatie én booster)


Beide locaties zijn goed bereikbaar. De locatie aan de Haverdijk in Helmond is bij uitstek geschikt voor mensen die met de auto naar de locatie komen. En mensen die slechter ter been zijn. Deze kunnen voor de deur uitstappen.

Het Beursgebouw in Eindhoven is goed bereikbaar met OV, fiets, lopend en per auto. Parkeren kan in de naastgelegen parkeergarages. Op Corona vaccinatie­locatie Eindhoven - GGD Brabant-Zuidoost (ggdbzo.nl) staat duidelijk uitgelegd waar inwoners terecht kunnen. Daarnaast is er ter plekke duidelijke bewegwijzering en zijn er verkeersregelaars om het verkeer in goede banen te leiden.

Personeel
Op dit moment werven we voornamelijk oud-medewerkers die terugkomen, via uitzendbureaus en via social media. Daarnaast zijn er twee landelijke initiatieven; www.ggdreservisten.nl en Defensie wordt ingezet. Inmiddels hebben 550 geïnteresseerden zich aangemeld om te helpen in onze regio.

Al deze aanmeldingen worden beoordeeld en beantwoord. We doen dit met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, daarom kan een antwoord iets langer duren. Momenteel worden de laatste plekken ingevuld die nodig zijn om de personeelsplanning sluitend te krijgen.

Foto: Maud Staassen 

Lees verder

BOOSTERPRIK 60+ EN KWETSBAREN BIJ GGD EN HUISARTSEN

BOOSTERPRIK 60+ EN KWETSBAREN BIJ GGD EN HUISARTSEN

GGD BZO en huisartsen slaan handen ineen voor boosterprik 60+ en kwetsbaren

GGD Brabant-Zuidoost, GHOR, de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost en de huisartsenpraktijken in de regio Zuidoost-Brabant bundelen de krachten om alle 60+ inwoners van de regio en kwetsbaren zo snel mogelijk te boosteren. GGD Brabant-Zuidoost breidt de prikcapaciteit in het Beursgebouw verder uit met nog eens 10 lijnen. Vanaf donderdag gaan behalve Defensie ook huisartsen meehelpen op vaccinatielocaties van de GGD om de priklijnen te bemannen. Daarnaast zullen diverse huisartsen in de eigen praktijk hun eigen patiënten vaccineren die in aanmerking komen voor de griepprik. Ook zijn er huisartsen die ondersteunen bij de vaccinatie van niet-mobiele inwoners. Op die manier zetten we met z’n allen in de regio de schouders er onder, zodat uiteindelijk alle inwoners zo snel mogelijk een booster ontvangen.

 

Gedeelde maatschappelijke opgave
GGD BZO en de huisartsen zien het als een gedeelde maatschappelijke taak om zo snel mogelijk de boosterprik aan te bieden aan de 60+ inwoners van Zuidoost-Brabant en de kwetsbaren. Onder kwetsbaren worden de inwoners verstaan die jaarlijks een griepprik krijgen.

 

Op website van de eigen huisarts staat meer informatie
Iedere huisartsenpraktijk in de regio Brabant- Zuidoost vermeldt op de eigen website welke werkwijze voor zijn / haar patiënten geldt. Dit kan dus per praktijk verschillen. Iedere huisarts draagt de komende twee weken op zijn eigen manier bij:

 • Door te boosteren in de praktijk ( of een andere geschikte locatie)
 • Door mee te helpen op de vaccinatielocaties van GGD Brabant-Zuidoost
 • Door mee te helpen als lid van een team dat niet-mobiele thuiswonenden vaccineert
 • Door diensten van elkaar over te nemen, zodat er capaciteit is om te boosteren

 

De huisartsen roepen daarnaast met klem op om niet te bellen naar de praktijk, alle informatie is te vinden op de website van de huisartsenpraktijk. Op de website staat bijvoorbeeld ook vermeld waar inwoners terecht kunnen voor spoedeisende zaken. Het helpt ook niet om ‘op goed geluk’ naar een huisartsenpraktijk te gaan voor een boosterprik, huisartsen vaccineren in hun eigen praktijk/locatie alleen hun eigen patiënten en alleen als ze tot de doelgroep behoren.

 

Inwoners kunnen altijd een afspraak maken bij de GGD
De ondersteuning van de huisartsen geeft een extra boost aan de versnelling. Doordat zij inwoners gaan vaccineren, vallen er weer afspraakmomenten ‘vrij’ op de vaccinatielocaties van GGD BZO. Hierdoor kunnen andere inwoners (ook buiten de griepprik om) ook weer sneller op locatie terecht. Inwoners moeten daarbij wel de oproep voor hun geboortejaar afwachten, dan is het mogelijk om online een afspraak te maken via www.planjeprik.nl

Begrip en respect, blijf vriendelijk
Kortom het is een win-win situatie. Waarbij we begrip vragen van onze inwoners voor de verschillen in aanpak die er mogelijk ontstaan. Heb respect hiervoor en blijf vriendelijk aan de telefoon en op locaties. Alleen samen kunnen we versnellen!

Alle 18+ inwoners van de regio krijgen sowieso in januari 2022 de gelegenheid om zich te laten vaccineren bij de GGD. Het mooie aan deze samenwerking is dat alles bij elkaar opgeteld, iedereen op deze manier sneller aan de beurt komt. En daar gaan we voor!

 

 

De booster-energie in regio Brabant-Zuidoost barst los!

Huisartsen, Defensie en GGD Brabant-Zuidoost boosteren met elkaar een flink deel van de inwoners voor de kerst 

Een actie die in een paar dagen bedacht én uitgevoerd is. Een mega-klus. Maar de energie spat er vanaf. Bij veel praktijken staan vandaag inwoners in de rij om een boosterprik te halen. De sfeer is goed zowel bij de praktijken als op de GGD locaties. “Mensen zijn zo blij dat ze de booster krijgen, het wordt ervaren als een kerstcadeau,” aldus een van de betrokken huisartsen. Defensie helpt mee met de administratie op de GGD BZO-locatie in het Beursgebouw. Vanavond vaccineren huisartsen op de locatie van GGD BZO in het Beursgebouw tussen 18.00-23.00 patiënten uit hun eigen praktijk. Als deze pilot bevalt, komen er mogelijk volgende week extra avondopenstellingen in Eindhoven en Helmond.

 

GGD BZO en alle huisartsen uit de regio Zuidoost-Brabant werken mee

“Het idee is ontstaan toen bij ons opgeroepen werd om creatief te zijn om te versnellen. Samen met huisartsen zijn we om tafel gegaan om te bedenken wat we kunnen doen om 60 plussers en kwetsbaren in onze regio zo snel mogelijk te voorzien van een booster. En werkelijk waar iedereen heeft zo hard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen,” aldus Ellis Jeurissen. “ We zijn sinds zaterdag bijna dag en nacht met z’n allen doorgegaan.”

 

De komende twee weken boosteren huisartsen in hun eigen praktijk of op een geregelde locatie. Andere huisartsen nemen diensten over van collega’s en weer anderen vaccineren niet-mobiele thuiswonenden. Kortom, iedereen draagt bij aan de versnelling in onze regio. En dat betaalt zich vandaag en de komende weken uit.

We krijgen mooie reacties van inwoners, ze staan goedgemutst in de rij. Er is bij sommige huisartsen en er wordt door buurtbewoners koffie uitgedeeld. Ook op de locatie van de GGD zit de stemming er goed in, vertelt een van de teamleiders van de GGD: “Inwoners delen kerstkaarten met GGD BZO en ze zijn vooral erg blij dat ze de booster ontvangen.” Ellis besluit: “Door deze actie helpen we elkaar, iedere inwoner komt op deze manier sneller aan de beurt. Het zal echt niet overal vlekkeloos verlopen, maar versnellen doen we!”

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: de geschiedeniscursus Nederland in de West vanaf 1590.

Het is 400 jaar geleden dat de West-Indische Compagnie (WIC) werd opgericht. Deze compagnie hield zich bezig met kaapvaart maar ook met de handel in slaafgemaakten uit Afrika. Een deel van hen kwam terecht op de Nederlandse Antillen en op de 'Wilde Kust', op plantages in Suriname. Wat weten wij van 'onze' rol in de geschiedenis van het Atlantische Westen?

In 5 lessen doorloopt u met de docent die historie: van de WIC als hoofdrolspeler, al rond 1675 gedegradeerd tot kleine Atlantische mogendheid, tot haar ondergang in 1792.

De lessen worden gegeven aan de Kanaaldijk-Zuid 19a, door een ervaren en zeer gedreven docente Geschiedenis. Start: dinsdag 25 januari, 10:30-12:00 uur, 5 lessen

Meer informatie vindt u op: www.vu-eindhoven.nl

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Zes vrouwelijke kunstenaars

In deze cursus gaan we ons verdiepen in de levens en de werken van zes bekende en minder bekende vrouwelijke kunstenaars, waarbij wij hen in de context van de kunstgeschiedenis plaatsen. Samen de levens en werken van vrouwelijke kunstenaars bespreken en ons erover verwonderen heeft een positieve en inspirerende werking.

Kunstenaars die aan bod komen zijn: Etel Adnan, Lee Krasner, Jacoba van Heemskerck, Hilma af Klint, Yayoi Kusama en Gillian Ayres.

Deze cursus is voor iedereen toegankelijk, er is geen voorkennis vereist.

De docent is mw. Juliette Kalse, afgestudeerd aan de Kunstacademie te Tilburg, werkt als zelfstandig beeldend kunstenaar, waarbij de kunstgeschiedenis een grote inspiratiebron is.

Start: woensdag 9 februari, 13:00-15:00 uur, 7 lessen

Meer informatie en aanmelden: www.vu-eindhoven.nl

 

Nieuw bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: Bepaal je eigen koers met NLP

Deze cursus bestaat uit vier lessen van twee uur en wordt gegeven door Margareth Maduro. Zij is zeer deskundig op het gebied van gedrag, identiteit en mindset van de mens in relatie tot het leiden van een authentiek en succesvol leven.

Als jij met meer vertrouwen je eigen koers wilt bepalen, dan is deze introductiecursus voor jou! Je gaat nieuwe inzichten opdoen en krijgt handige NLP technieken aangereikt die je direct in praktijk kunt toepassen. Een praktische cursus voor een ieder die niet langer langs de zijlijn van hun leven willen staan, maar die actief en doelgericht invulling willen geven aan hun leven.

Start: dinsdag 1 februari, 19:00-21:00 uur, 4 lessen

Meer informatie en aanmelden: www.vu-eindhoven.nl

 

 

 

 

 

Lees verder

VOKLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN GRATIS WORKSHOPS

VOKLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN GRATIS WORKSHOPS

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN GRATIS WORKSHOPS

Volksuniversiteit regio Eindhoven pakt uit! In de kerstvakantie kun je maar liefst 6 gratis workshops volgen. Kies jouw kerstcadeau of kies ze allemaal!

 • Luisteren naar klassieke muziek en Muziekgeschiedenis

U krijgt van beide cursussen een voorproefje, u maakt kennis met de docent en natuurlijk is er ook mooie klassieke muziek te beluisteren. Maandag 3 januari: 19:30-20:30 uur en donderdag 6 januari 13:30 - 14:30 uur 

 • Praktische filosofie

Heeft u altijd al meer willen weten over filosofie? Dit is uw kans! In deze proefles maakt u kennis met praktische filosofie van alledag. Woensdag 5 januari 11:00-12:00 uur 

 • Zes vrouwelijke kunstenaars

Maak kennis met de werken en levens van zes inspirerende vrouwelijke kunstenaars in deze introductie. Er gaat een wereld voor u open. Woensdag 5 januari 13:00-14:00 uur

 • Taster Poetry Circle (English spoken)

Geniet van prachtige gedichten, gun jezelf dit voorproefje. Enjoy beautiful poems, enjoy this inspiring Taster. Donderdag 6 januari 19:00-20:00 uur

 • Je garderobe in 30 kledingstukken

Ontvang in deze proefles uitleg over deze cursus waardoor u altijd stralend voor de dag komt. Donderdag 13 januari 19:30-20:00 uur 

Aanmelden? Ga naar: Gratis! Online introductieles/proefles

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2021

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2021

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACITIVITEITEN DECEMBER 2021

 

Workshop Stressvrij solliciteren

Vrijdag 10 december, 10.30-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.

Over Carin van Holstein
Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven.
Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur dicht op de huid. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."

Praktische informatie en aanmelden
De workshop vindt plaats op vrijdag 10 december van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/stressvrij

Carin van Holstein. Foto: Brigit Strijbos.

 

Boekjes & Babbels: Muziek
Dinsdag 14 december, 11.00-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Ouders en grootouders kunnen elke tweede dinsdag van de maand gezellig met hun (klein)kinderen aanschuiven bij Boekjes & Babbels. De bijeenkomsten worden in de Bibliotheek Veldhoven gehouden. Het programma bestaat uit een voorleesactiviteit voor en opvoedkundige informatie over kinderen van 0 tot 4 jaar.

 

Muziek
Leesconsulent Maya Pennings van de Bibliotheek Veldhoven leest op dinsdag 14 december voor uit het prentenboek 'Noortje en het orkest’ van Pauline Oud. Elja Smeets-Schaaf van Muziek Fantastique geeft aansluitend een korte workshop ‘Muziek op schoot’. Ook jeugdverpleegkundige Maria Kuiper van GGD Jeugdgezondheidszorg Consultatiebureau is aanwezig met opvoedkundige informatie en als vraagbaak voor de ouders.

 
Praktische informatie
Boekjes & Babbels vindt plaats op dinsdag 14 december van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De bijeenkomst is interactief, er is voldoende gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen met andere ouders. Meer informatie en gratis aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/muziek

 

Lees verder

FIT OP JOUW MANIER

FIT OP JOUW MANIER

FIT OP JOUW MANIER

Driekwart van de Brabanders wil fitter de donkere dagen door

Meer wandelen en water op tafel populair om fitter te worden

 

Door corona vindt twee derde van de Brabanders het belangrijker dan voorheen om een goede weerstand te hebben. Dit blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne Fit op jouw manier van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Driekwart van de Brabanders wil graag fitter zijn om zo lang mogelijk gezond te blijven en meer energie te hebben. Dat doen ze het liefst door meer te bewegen en gezonder te eten en te drinken. Vaker een ommetje maken en water drinken in plaats van een sapje of frisje zijn daarbij populair.

 

Hoewel veel mensen weten dat kleine veranderingen helpen om fitter te worden en te blijven, vinden ze het moeilijk om ermee te beginnen en de veranderingen vol te houden. Zeker tijdens de donkere dagen zijn veel Nederlanders minder gemotiveerd om te bewegen, blijkt uit de flitspeiling. “Dat is niet zo gek, want als het donker en koud is, ploffen we ’s avonds graag op de bank. En daar pakken we uit gewoonte vaak wat lekkers bij”, zegt huisarts Tamara de Weijer die een bekend voorstander van een gezonde leefstijl is.

 

“Om je fitter te voelen, hoef je niet meteen heel je leven om te gooien. Kleine veranderingen kunnen binnen een paar weken al een groot effect hebben op je weerstand. En daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen”, vertelt huisarts Tamara de Weijer. “Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter de donkere dagen door te komen, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden. Ik heb ontdekt dat vaak wandelen – dat kan óók als het ’s avonds donker is - en veel verse producten eten voor mij werkt om fit te blijven. Een ander heeft meer aan een dagelijks fruitmoment, vaker de fiets pakken in plaats van de auto en zonder telefoon naar bed gaan.”

 

Je hoeft dus niet elke dag in de sportschool te staan om fitter te worden. Dat beaamt Rob van Laere (40) uit Breda. “Ik begon met mijn blikjes Red Bull inruilen voor water en het eten van meer groenten. En door mezelf een dagelijks stappendoel te geven, ben ik steeds meer gaan bewegen. Heb ik om 20:00 uur mijn doel nog niet bereikt? Dan loop ik ’s avonds een rondje, ook als het donker is. Ook heb ik mijn slaapritme aangepast. Ik ga eerder naar bed en sta eerder op. Ik merk dat al die kleine veranderingen werken. Ik was voorheen van het kreunen en steunen. Ik voel mij nu echt fitter én vrolijker.”

 Top-5 aansprekende tips uit de flitspeiling:

 1. Vaker een wandeling maken (66%)
 2. Vaker water drinken in plaats van sap of frisdrank (45%)
 3. Naar bed gaan wanneer ik moe ben (43%)
 4. Vaker de fiets pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer (35%)
 5. Vaker de trap pakken in plaats van de lift (32%)

 

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden. Ontdek wat bij jou past op: www.fitopjouwmanier.nl

  

Over de campagne
Een gezondere leefstijl ontwikkelen is belangrijk. Juist nu. De campagne ’Fit op jouw manier’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te laten zien en ervaren hoe je met eenvoudige stappen fitter kunt worden. De campagne is tot stand gekomen met hulp van onder andere het Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum en het RIVM en wordt gesteund door organisaties zoals GGD-GHOR.

 

Lees verder

DE SCHALM VOORSTELLINGEN DECEMBER 2021

DE SCHALM VOORSTELLINGEN DECEMBER 2021

DE SCHALM VOORSTELLINGEN DECEMBER 2021

Deze voorstellingen vinden plaats onder voorbehoud in verband met de geldende corona maatregelen

De grote Efteling Koekkoek Show
Zondag 19 december, jeugd en familie 13.00 & 16.00, €20,-
Duimpjes omhoog, want we zijn uitgenodigd door de directeur van de Efteling! Dat gebeurt natuurlijk niet iedere dag, maar wij hebben geluk! Hij is er nog niet, maar wij zien al iets bijzonders op toneel. We zien knoppen, hendels, een koekoeksklok, schermen met live beelden van alle loopings, de muntopbrengst van Ezeltje Strekje maar ook een grote rode knop. Ineens verschijnt de directeur op één van de schermen. Hij zal van alles vertellen, maarre… nergens aankomen!
Natuurlijk moeten we braaf blijven zitten, maar we gaan toch maar eens op onderzoek uit. Waar is die grote rode knop eigenlijk voor? We rollen van het een in het andere! Gaat dat wel goed komen?

Houd jij van een goeie grap, ga je graag de strijd aan en ben jij altijd klaar voor een spannend experiment? Kom dan nu naar de nieuwste interactieve theatershow van de Efteling. Je bent wel koekoek als je niet komt!

Luna Zegers
Zondag 19 december 20.00, €17,50
Theaterconcert, No Dutch Required
Entre Dos Mundos is een sprankelende en ontroerende muziektheatervoorstelling waarin zangeres en componiste Luna Zegers zingt en vertelt over thema’s als identiteit, verlangen, levenslust, liefde en verlies.
Met haar zelfgeschreven teksten én muziek schept Luna Zegers een wereld waarin ze alle bagage die ze onderweg heeft verzameld samenbrengt. Ze koppelt flamenco-ritmes aan haar jazz-zangachtergrond en creëert zo een uniek geluid. Luna verweeft in Entre Dos Mundos haar liederen met persoonlijke verhalen waarmee ze haar publiek een intieme kijk in haar leven geeft.
Luna Zegers studeerde in 2015 als eerste (en nog steeds enige) niet-Spaanse af in flamenco-zang aan het prestigieuze conservatorium ESMUC in Barcelona; een absoluut unicum. In 2010 sloot ze cum laude haar zangopleiding af aan het Conservatorium van Amsterdam.

‘De vurige Spaanse flamenco-muziek in combinatie met Luna’s overweldigende zang biedt een voorstelling die bijzonder is in zijn soort.’ - Trouw

‘Op Luna’s album gutst de passie naar buiten. Ze beheerst werkelijk alle facetten van de flamencozang.’ - Jazzism *****

‘In haar composities en uitvoering is Luna Zegers zeer overtuigend.

Rob Scheepers
Dinsdag 21 december en woensdag 22 december, cabaret 20.15, €20,-
Jazeker, 2021 is dan toch eindelijk ten einde. En aan Rob Scheepers de eer om het samen te vatten in dit volle/halfvolle/lege* theater.
Voor deze voorstelling kan je maximaal 4 kaarten reserveren.
Een historisch jaar dat, zoals we ons vast nog wel herinneren, begon in lockdown. Maar ook een jaar dat uiteindelijk dankzij Rutte/vaccins/Ajax/aliëns* eindigde in harmonie/verwarring/anarchie*.
Zet je schrap voor een avond vol grapjes/overpeinzingen/gejank* over alles wat 2021 maakte tot wat het was; een topjaar/tussenjaar/schijtjaar*, én over de welvaart/onzekerheid/crisis* die ons in 2022 nog te wachten staat.

* Doorhalen wat niet van toepassing is.
Want Rob heeft natuurlijk ook nog geen flauw idee waar het allemaal naartoe gaat…

Wekelijks hoor je Rob op Radio Veronica en lees je zijn columns in het Brabants Dagblad. Afgelopen zomer werd hij recordhouder van de langste onafgebroken reeks in het Philips Stadion, hij speelde 28 uitverkochte shows van zijn ‘Stadiontour 2020’.

De pers eerder over Rob Scheepers:
· ‘Scheepers stelt de juiste ongemakkelijke vragen. Een gegarandeerde manier om mensen aan het lachen te krijgen’ (Theaterkrant).
· 'Lachen is bij Rob Scheepers geen enkel probleem' (Eindhovens Dagblad).

The Stones vs the Beatles
Dinsdag 28 december, tribute concert, No Dutch Required
20.15, €29,50
Het verhaal, de hits en de vete van de 2 grootste bands ooit!
Je was in de jaren 60 fan van de rebelse Rolling Stones uit Londen óf van ogenschijnlijk keurige Beatles uit Liverpool. In The Stones vs The Beatles Battle komt deze ‘concurrentiestrijd’ aan bod, maar de beste songs van deze iconen uit de popmuziek voeren natuurlijk de boventoon. Nu wordt de ‘strijd’ opnieuw gevoerd in het theater: koopt u uw kaartje voor het Stones of Beatles vak? Met o.a. meestergitarist Harry Sacksioni, Manny Angeletti (internationaal Paul Mc Cartney’s bekendste vertolker), Edward Reekers, Syb -Mick- van der Ploeg en een topband.
Buurman en Buurman
Woensdag 29 december, jeugd en familie 13.00 & 15.30,
De buurmannen hebben het afgelopen jaar hard geklust. Een nieuw dak op het huis en de hele schuur is grondig verbouwd. Dus zijn ze wel toe aan een welverdiende vakantie. De buurmannen hebben een mooi plekje gereserveerd op de camping. Alleen even de tent opzetten en dan lekker genieten van de rust. Tenminste dat denken ze….
Voor de 5e maal op rij brengen cabaretier Jelle Kuiper, regisseur Bruun Kuijt en taalkunstenaar Ivo de Wijs de Tsjechische klussers tot leven, ditmaal in de voorstelling Buurman en Buurman gaan kamperen.
Spel: Rein Mulder en Polle Vrienten
Leeftijdsindicatie
Bij kinder- en familievoorstellingen staat een leeftijdsindicatie vermeld. Deze is gebaseerd op de inhoud en de lengte van de voorstelling. Kinderen die jonger zijn, kunnen de voorstelling of het concert misschien niet goed volgen of vinden het te spannend. Daardoor kunnen ze de voorstelling voor de spelers en andere bezoekers verstoren. Dat geldt ook voor baby's op schoot. Fijn als je hier rekening mee wilt houden!
De leeftijdsindicatie voor deze voorstelling is 4+.

Lees verder

CURSUSAANBOD RAKE INZICHTEN

CURSUSAANBOD RAKE INZICHTEN

CURSUSAANBOD RAKE INZICHTEN

De wind giert om het huis. Ik doe mijn ogen open en meteen verschijnt onze beuk op mijn netvlies.
Ik had al op internet gelezen dat er een herfststorm op komst was. Er stond ook een waarschuwing bij: er kunnen bomen omwaaien.
Dat bericht triggert me enorm. Natuurlijk weet ik dat er een boom kan omvallen bij een flinke storm, maar ik vraag me af waarom ze dit erbij moeten zeggen. Het voelt alsof er weer angst gezaaid wordt door de media. Zoals zo vaak het geval is….
Als ik in de keuken kom zie ik de beuk naast ons huis nog steeds fier overeind staan, helemaal solitair, maar gelukkig stevig geworteld. Die valt niet zo snel om.
Ik denk ook aan het bos waar ik zo graag vertoef. Daar staan de bomen in grote groepen bij elkaar. Als het waait bewegen ze zachtjes met elkaar mee en als het stormt vangen ze veel minder wind, omdat ze elkaar steunen.
Zo zie ik ook deze tijd; er waait een flinke herfststorm over ons heen en met zijn allen moeten we ons staande houden. Samen gaat veel beter dan alleen, die steun voor elkaar is zo belangrijk.

Ervaar jij deze periode ook als onrustig en wil je daar graag dieper op inzoomen? Je bent van harte welkom voor een individuele sessie met mij.
Dit kan ook in de workshop Rake inzichten in jezelf. We gaan stevig wortelen en onze onrust of angst aankijken. Lees hieronder verder.

In januari start ik weer met een nieuwe cursus schrijfwandelen. En ook de online schrijfcursus Schrijf je blij gaat weer van start. Lees hieronder meer informatie.

Hartelijke groeten, Carolijn van Gorkum

Workshop Rake inzichten in jezelf

Heb jij ook behoefte om stevig geworteld te zijn? Jezelf veilig te voelen? 
En meer rust te ervaren in je hoofd?
In deze workshop gaan we op een speelse en ontspannen manier kijken welke gedachten of overtuigingen jou op dit moment onrustig maken of bezighouden, waardoor je niet goed bij jezelf kunt blijven. 
We maken gebruik van creatieve oefeningen, meditatie en korte (systeem)opstellingen.
Je krijgt rake inzichten.
Ik werk met hele kleine groepjes (maximaal 3 mensen), zodat je veel aandacht krijgt en je je veilig voelt. Ik stem af met de groep waar de behoefte ligt.
Kosten € 30,-
Datum: donderdag 16 december van 14.00- 16.00 uur

 Meer info en aanmelden: https://www.rakeinzichten.nl/cursussen/

Online schrijfcursus Schrijf je blij

Wat is het fijn als je leuke dingen te doen hebt in de 'stille' winter.
Daarom gaat de online schrijfcursus weer op woensdag- en vrijdagochtend van start.
In een kleine groep schrijven we over vroeger en nu en we delen onze teksten. Leuke verhalen, maar ook ontroerende herinneringen.
Ook korte gedichten passeren de revue. Je vergeet alles om je heen en je wordt er heel blij van. 
Schrijfervaring is niet nodig, het plezier is het enige dat telt.
Start: woensdag 19 januari en vrijdag 21 januari 2021 van 10.00-11.30 uur
Kosten: € 75,- voor 5 bijeenkomsten

 Meer info en aanmelden: https://www.rakeinzichten.nl/cursussen/

Agenda 

Workshop Rake inzichten in jezelf
Donderdag 16 december 2021 van 14.00-16.00 uur

Schrijfwandelcursus vrijdagochtend
Start vrijdag 14 januari 2022 10.00 uur

Online schrijfcursus Schrijf je blij
Start woensdag 19 januari en vrijdag 21 januari 2022

 

Over mij

Ik wil je graag raken met nieuwe gezichtspunten. Ik geef individuele consulten en cursussen persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast organiseer ik schrijfcursussen om op een luchtige manier rake inzichten op te doen.
Volg me op Facebook op mijn pagina Rake inzichten.

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2021

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2021

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2021

Boek 100 jaar is klaar

Op zaterdag 20 november is het zover, dan verschijnt ons boek Veldhoven 100, Van Kempische plattelandsgemeente naar Hightech region voor genodigden. Het boek is een uitgave ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de gemeente Veldhoven en vertelt onder meer over 
de oprichting van Veldhoven, de veranderingen die de Veldhovenaren zelf doormaakten, de ontwikkeling van het Citycentrum, cultuur, sport, carnaval, onderwijs, erfgoed en nog veel meer. Het eerste exemplaar reiken we uit aan burgemeester Marcel Delhez en wethouder Hans van de Looij. Wie het boek nog wil bestellen, kan dat hier doen. 

Mensen die het boek besteld hebben, kunnen het op 20 november tussen 14:00 en 15:30 in de bibliotheek ophalen.

Film Francien Somers

Waar we als vereniging bijzonder trots op zijn, is de film ‘Veldhoven, een stad van dorpen’ die Francien Somers - lid van onze vereniging - heeft gemaakt, samen met haar zoon Nico en Wouter van Gestel. De film is weliswaar bedoeld voor de basisscholen maar zit zo fantastisch in elkaar dat ook iedere volwassene ervan zal genieten. Heel terecht heeft de korte film al veel lof geoogst. We hebben Francien aan materiaal voor de film kunnen helpen. Zij laat om die reden het beheer van de film over aan de Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. Francien, proficiat en bedankt! We weten zeker dat de film niet in het archief zal verdwijnen maar in de komende 100 jaar nog vaak vertoond zal worden.

 

Jaarboek 2021

Het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2021 is bijna klaar. Het 160 pagina’s tellende boek is geheel fullcolour uitgevoerd, voorzien van een harde kaft en rijk geïllustreerd. De prijs van het jaarboek is € 17,50. Het is vanaf 18 december te koop bij Primera in de Kromstraat maar kan tot die datum ook besteld worden via een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De jaarboeken van Veldhoven-Dorp staan bekend om hun veelzijdigheid: het persoonlijke verhaal, het dorpscafé, de ondernemer, het rijksmonument, de klassenfoto, de dominee, de eerste boomplantdag, de wandeling door het dorp, de herinnering, het gedicht, het bidprentje, de foto’s van toen en nu. De cultuur en de historie van het dorp aan de Gender worden in dit vierde jaarboek weer op allerlei manieren bekeken. Kijk mee!

 

De heemkamer open!

Onze heemkamer is voortaan geopend op donderdagochtend van 10.30 tot 12 uur en op dinsdagavond van 18 tot 19.30 uur. Kom gerust een kijkje nemen bij onze heemkamer! Wij zijn gevestigd in de bibliotheek. Wel graag eerst even melden bij de balie van de bieb. De openingstijden gelden zolang de maatregelen het toelaten

Foto: Henk Peters

Verbonden levenslopen: Bevolkingsbestand

In het project ‘Verbonden levenslopen Veldhoven 1780-1840’ onderzoeken we hoe we een reconstructie kunnen maken van de bevolking van de vier kerkdorpen. De werkwijze is gebaseerd op het proefschrift van Ton Sliphorst waarover hij in de Algemene vergadering van 30 september vertelde.

Bevolkingsbestand

De vrijwilligers die meewerken aan het project maken in overleg met Ton een bevolkingsbestand vanuit de gegevens in de doop-, trouw- en begraafboeken en in de aktes van de Burgerlijke Stand. Daarbij maken ze bovendien dankbaar gebruik van de gezinsreconstructies die kapelaan Sengers omstreeks 1880 op papier maakte en de genealogische bestanden van Ad van Run en Tiny Leijten. 
Maandelijks komen de zeven leden van de werkgroep ‘Verbonden levenslopen’ bijeen om hun ervaringen te delen, de voortgang van het onderzoek te overzien en nieuwe werkafspraken te maken. De volgende bijeenkomst is op 9 december, 19:00-20:00 uur.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met Ton Sliphorst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Na een eerste afspraak om het geheel samen door te spreken, ben je van harte welkom bij de bijeenkomsten van de werkgroep.

 

Mondelinge bronnen

Vanaf december starten we met het project Mondelinge bronnen. Op 9 december gaan we in de ochtend met de kerngroep onze onderzoeksvragen en werkwijze nader vaststellen. Iedereen die deel wil nemen aan het project, als interviewer of in een andere rol nodigen we van harte uit om contact op te nemen met Ton Sliphorst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

een van de mondelinge bronnen: Tinus van der Velden.

Hulp gezocht!

Onze vereniging kan nog best wat hulp van vrijwilligers gebruiken. Zo zoeken we nog mensen die ons kunnen helpen met het bijhouden van onze Facebookpagina en het up-to-date houden van onze website. Wie steekt ons de helpende hand toe? Interesse? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Lees verder

EUCHARISTIEVIERINGEN MET KERSTMIS IN VELDHOVEN

EUCHARISTIEVIERINGEN MET KERSTMIS IN VELDHOVEN

EUCHARISTIEVIERINGEN MET KERSTMIS IN VELDHOVEN

 

De bisschoppen hebben besloten dat alle vieringen na 17.00 uur niet doorgaan.

Vieringen met Kerstmis en Oudjaar:

 

Vrijdag 24 december:
Om 15.30 uur gezinsviering in de Christus Koningkerk. De viering van 19.00 uur zonder kerkgangers vervalt.
Om 16.00 uur Eucharistieviering in de H. Caeciliakerk.
Om 22.00 uur is er een viering zonder kerkgangers in de Christus Koningkerk.
Deze viering worden uitgezonden via de Lokale Omroep Veldhoven en via YouTubekanaal: Parochie Christus Koning Veldhoven.

Op Eerste Kerstdag zijn de HH. Missen uitsluitend in de Christus Koningkerk om 8.30 uur, 10.00 uur en 12.00 uur.
Op Tweede Kerstdag zijn de HH. Missen uitsluitend in de Christus Koningkerk om 8.30 en 10.00 uur.

Op vrijdag 31 december, oudejaarsdag, is er één Eucharistieviering om 9.00 uur.
Op zaterdag 1 januari, nieuwjaarsdag, is er één Eucharistieviering om 10.00 uur.
De Eucharistieviering van 16:00 uur vervalt dus.

Reserveren voor de Eucharistievieringen is niet nodig. Aan u wordt gevraagd om de 1,5 meter afstand tot elkaar te respecteren. Als blijkt dat het te druk gaat worden zal dit kenbaar gemaakt worden en worden mensen niet meer toegelaten.

Het pastoraal team en parochiebestuur betreuren het dat er mogelijk mensen niet in de gelegenheid zijn om naar de kerk te komen maar zij hopen op uw begrip.

 

 

Voor meer informatie zie: https://www.christuskoning.nl/

Lees verder

WORD GEEN SLACHTOFFER VAN SPOOFING EN WHATTSAPP-FRAUDE

WORD GEEN SLACHTOFFER VAN SPOOFING EN WHATTSAPP-FRAUDE

WORD GEEN SLACHTOFFER VAN SPOOFING EN WHATTSAPP-FRAUDE

 

Samen met WhatsApp-fraude is het zogenoemde ‘bank spoofing’ of bankhelpdeskfraude een van de grootste oplichtingsgevaren van dit moment. Criminelen bellen u op met een echt lijkende vervalst telefoonnummer van de bank. Ze vertellen u dat uw bankrekening in gevaar is.

 

Trap er niet in

In werkelijkheid is dat niet zo. Maak geen geld over en stuur ook nooit een doorgeknipte pinpas op. De criminelen kunnen uw pas repareren en daarna uw bankrekening leeghalen.

 

Hoe werkt bankhelpdeskfraude?

 • ‘De bank’ belt u.
 • Het vervalste telefoonnummer lijkt op of is hetzelfde als dat van uw eigen bank.
 • De nepbankmedewerker zegt dat er verdachte activiteiten zijn op uw rekening. Hij vertelt u dat u uw geld moet veiligstellen. Of dat u een nieuwe pinpas nodig heeft.
 • Soms bieden de criminelen aan te ‘helpen’ door uw computer op afstand over te nemen, bijvoorbeeld via Teamviewer.

 

Hoe wordt u geen slachtoffer?

Wees altijd waakzaam. Communicatie per telefoon, e-mail, sms en brief kan nep zijn. Let bij bankhelpdeskfraude op het volgende:

 • Als u twijfelt, vraag dan de ‘medewerker’ om zijn naam. Hang op en bel zelf naar uw bank.
 • Trap niet in informatie waarmee de oplichter wil bewijzen dat hij echt een bankmedewerker is. Soms weet hij persoonlijke gegevens van u, bijvoorbeeld via social media.
 • Zorg ervoor dat u niet teveel geld op uw betaalrekening heeft staan. De schade blijft dan beperkt. Ook als bijvoorbeeld uw pinpas wordt gestolen.
 • Stel een lage daglimiet in. Verhoog deze ook niet onder druk van een (nep)medewerker.

 

Toch opgelicht?

Bent u toch slachtoffer van (poging tot) oplichting? Bel direct uw bank!  Zo voorkomt u nog meer schade. En het helpt u bij het aanvragen van een vergoeding. Doe ook aangifte bij de politie via 0900-8844 of meld het via de website van de Fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/ .

 

Het herkennen en voorkomen van WhatsApp-fraude

Hoi Pap! Ik heb een nieuw nummer!

WhatsApp-fraude kan zorgen voor veel schade. Het bedrag kan oplopen tot duizenden euro's per slachtoffer. De laatste tijd neemt het aantal whatsapp-fraude gevallen weer toe. Het is belangrijk dat burgers kennis hebben van deze vorm van fraude en weten wat ze moeten doen in zo’n situatie. We leggen uit hoe u WhatsApp-fraude herkent en kunt voorkomen.

Wat is WhatsApp-fraude?
Bij fraudepogingen via WhatsApp ontvangt u een appje van iemand die u kent. t. Een goede vriend, een familielid, of (zoals in veel gevallen) een volwassen zoon of dochter. Oplichters gaan precies te werk, want het appje lijkt echt van de bekende te komen.

Zo herkent u WhatsApp-fraude
• Een ‘bekende’ stuurt een appje vanaf een onbekend nummer. In het bericht staat vaak de smoes dat hij/zij een nieuw nummer heeft. De profielfoto klopt, deze is meestal van social media gehaald.
• De ‘bekende’ vraagt om een geld bedrag over te maken.
• Er is vaak (veel) haast bij, ze willen dat het zo snel mogelijk wordt overgemaakt.
• De ‘bekende’ wil niet op een andere manier communiceren. Of hij/zij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon.
• Als u belt hoort u soms vaag de stem van de bekende. Daarna stopt het gesprek. Deze geluidsfragmenten zijn van social media gehaald.
Ga nooit in op een betaalverzoek, ook al vertrouwt u deze bekende door en door.

Hoe voorkomt u WhatsApp-fraude?
• Vraagt iemand om geld via WhatsApp? Bel die persoon op via een nummer uit uw eigen adresboek voor controle.
• Kunt u die persoon niet direct telefonische bereiken? Maak geen geld over!
• Wordt er wel opgenomen bij bellen en hoort u vaag wat bekende stemfragmenten? Bedenk dat dit fragmenten kunnen zijn van social media.
• Bespreek WhatsApp-fraude met je familie. Spreek af alleen geld over te maken na contact door bellen.
• Help WhatsApp-fraude te stoppen door mee te spelen tot de criminelen een rekeningnummer of betaallink geven. Maak daarvan schermafbeeldingen en doe aangifte.

Toch slachtoffer van WhatsApp-Fraude?
Heeft u toch geld overgemaakt naar een oplichter? Of heeft u de fraudepoging tijdig doorzien? Doe dan het volgende:
• Doe aangifte bij de politie of via https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/.
• Maak meteen schermafbeeldingen van de WhatsApp-gesprekken als bewijs.
• Neem contact op met uw bank.
• Pas op voor nog een fraudepoging: na de WhatsApp-fraude proberen dezelfde criminelen u nog een keer op te lichten. Ze doen dan alsof ze van uw bank zijn en zeggen dat u uw geld moet veiligstellen. Geloof dit niet in en bel altijd uw bank!

 

Lees verder

LIVE-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT MET REWIND

LIVE-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT MET REWIND

LIVE-MUZIEK BIJ MUSEUM 'T OUDE SLOT MET REWIND


Zondag 28 november van 14.00 tot 15.30 uur bij Museum ’t Oude Slot

Entree € 4,50 (volwassenen) | € 2,50 (t/m 17 jaar) | gratis (Museumkaarthouders)

Fijne live-muziek in een sfeervolle omgeving, dat is Slotmuziek! Bezoekers van Museum ’t Oude Slot kunnen elke laatste zondag van de maand (m.u.v. december) genieten van live-muziek.  In november treedt de band Rewind op.


American Roots

Meerstemmig, muzikaal en kleurrijk met een vleugje American Roots. Muzikaliteit, kleurrijke arrangementen en vocale samenzang kenmerken de muziek. Rewind is zeker geen band van uitgesleten coverwerk, maar brengt in een toegankelijk, melodieus en afwisselend repertoire eer aan een aantal muzikale voorbeelden, zoals Tedeschi Trucks Band, Amos Lee, Bonnie Raitt, Jamie Cullum en John Mayer. Meer informatie: www.rewindmuziek.com

 

Praktische informatie
Het concert is op zondag 28 november van 14.00 tot 15.30 uur in het museumcafé van Museum ’t Oude Slot aan Hemelrijken 6 in Veldhoven. Bezoekers betalen alleen de toegang tot het museum: € 4,50 voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en jongeren tot 17 jaar, Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Voor toegang tot het museum en het concert hebben bezoekers een coronatoegangsbewijs nodig.

Meer informatie: www.museumoudeslot.nl/activiteiten

 

Lees verder

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

Nieuw en verrassend bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: de cursus Luisteren naar klassieke muziek. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten van klassieke muziek.

In drie lessen maken we een start met gericht en geconcentreerd (beter) luisteren. Dat doen we door de verschillende elementen, waaruit klassieke muziek bestaat, te bekijken. Daardoor krijgen we meer waardering voor compositie en musici en genieten we meer van wat we horen.

Start: donderdag 13 januari, 9:30-11:30 uur, 3 lessen

De cursus wordt gegeven in het leslokaal van Volksuniversiteit regio Eindhoven aan de Kanaaldijk-Zuid 19a in Eindhoven. De docente is een ervaren muziekdocente en zeer begaafd musicus.

Meer informatie vindt u op: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

 
 
 

Sponsoren Ons Zonderwijk