• Foto 1 homepage slider
  • Foto 2 homepage slider

SLOTMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

SLOTMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Museum t Oude slot

Slotmuziek: Brabantse troubadours in museum 't Oude Slot  

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 28 april spelen Hein Augustijn en David Cornelissen van 14.00 tot 15.30 uur.  

Hein Augustijn en David Cornelissen zijn twee gedreven en originele muzikale verhalenvertellers, ofwel troubadours. Het wordt een middag met liedjes van Hein, liedjes van David en natuurlijk ook liedjes van Hein en David samen. Kom je gezellig luisteren? Bij mooi weer treden ze buiten op, onder het tentdak. 

Troubadours Hein en David

Over de artiesten 

Een kind van de Brabantse Kempen, dat is Hein Augustijn. Zijn muziek laat zich het best omschrijven als een zonnige mix van pop, reggae, latin en jive. Gezongen in Brabants dialect geeft Hein een eigenzinnige draai aan zijn Brabantse roots. Met singles als 'Mèskes mee 'n zaachte g' en 'Onder de zon' (duet met Gerard van Maasakkers). Rond zijn liedje 'Van hier' - een samenwerking met meerdere streektaalmuzikanten - is in 2023 een documentaire gemaakt. 

David Cornelissen heeft jarenlang met zijn gitaar en fluitjes half Europa rondgereisd. Hij is misschien wel beter bekend onder zijn bijnaam 'Diedeliedavid'. De winkelstraten en markten heeft hij intussen ingeruild voor de podia van kroegen, theaters en festivals. Hij zingt nog steeds oude volksliederen en speelt nog steeds oude dansdeuntjes, maar beetje bij beetje is ook zijn eigen werk een steeds groter onderdeel van zijn repertoire gaan vormen. 

Over troubadours 

Troubadours waren reizende muzikale dichters in de Middeleeuwen. Ze componeerden en zongen hun eigen liederen, waarbij ze zichzelf begeleidden, meestal op een snaarinstrument. Dit soort muzikanten bestaat nog steeds. Ze zingen tegenwoordig oude volksliedjes of zelfgeschreven liedjes en begeleiden zichzelf daarbij, bijvoorbeeld op gitaar of fluit. 

Praktische informatie 

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 28 april open van 13.00 - 17.00 uur.  
De troubadours spelen van 14.00 - 15.30 uur.  

Entreeprijzen:  

·                    Museumkaarthouders: gratis  

·                    Volwassenen: € 6,--.  

·                    Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,--.  

·                    Kinderen tot 6 jaar: gratis binnen onder begeleiding van een volwassene.  

Lees verder

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

VERHALENBURCHT IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Verhalenburcht in museum 't Oude Slot met Mirjam Mare 

Logo Museum t Oude slot

Zondag 21 april is de volgende editie van de 'Verhalenburcht van Veldhoven'. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen museumbezoekers luisteren naar vertelster Mirjam Mare, met verhalen uit het hoge Noorden. Entreeprijs € 6,- inclusief museumbezoek. 

Mirjam Mare vertelt zoals ze zelf is: expressief, warmbloedig en met veel gevoel voor drama. Ze verstaat de kunst om met minimale middelen een rijkdom aan beelden te scheppen. Afgestudeerd aan de Theaterschool te Amsterdam treedt ze al meer dan dertig jaar op voor congres, bruiloft, theater, bedrijven, jubilea enzovoort, met een keuze uit meer dan 60 verhalen. Haar vertelvoorstellingen zijn belevingen in passie en humor met veel theatrale elementen. 

 Mirjam Mare vertelt

Over de verhalen 

Zondagmiddag 21 april vertelt ze enkele mythische verhalen uit het hoge Noorden en na de pauze het ontroerende verhaal De Sneeuwgans, naar een novelle van Paul Gallico. 

De Sneeuwgans 

Een visserskind vindt in een wijd uitgestrekt moeras bij de kust van Engeland een grote witte vogel. Hij is gewond en ze pakt hem op. Waar moet ze heen? Ze besluit ermee naar de oude vuurtoren te gaan. Niemand die meer van vogels afweet dan de gebochelde schilder die zich daar heeft teruggetrokken. Dit is het begin van een bijzondere vriendschap en onmogelijke liefde tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog. 

Over de Verhalenburcht  

Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' werken museum 't Oude Slot en Vertelclub Veldhoven – kortweg Verve – samen. Zij bieden maandelijks een activiteit aan. De vertelkunst behoort tot het 'immaterieel erfgoed': je kunt verhalen niet 'vastpakken' maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum 't Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.   

Museum 't Oude Slot 

U vindt het museum aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. 

Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. 

Entreeprijzen:

Museumkaarthouders: gratis. Volwassenen: € 6,00. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar: € 4,00. Kinderen tot 6 jaar: gratis, mits begeleid door een volwassene.  

 

Lees verder

DOEN NA JE PENSIOEN

DOEN NA JE PENSIOEN

Zet jij een STAP naar een fijn pensioen?

 

We willen allemaal plezierig en gelukkig ouder worden. Actief blijven in de maatschappij geeft zin en richting. Maar hoe doe je dat? Op tijd nadenken over hoe je je leven inricht na je pensioen helpt daarbij.

Verschillende organisaties waaronder gemeente Veldhoven motiveren inwoners van de Brainportregio een STAP te zetten om hun gezondheid te verbeteren. Hiervoor is de website www.destapnaargezonder.nl gelanceerd. ‘DE STAP naar gezonder’ is een gratis, onafhankelijk platform voor zelfhulp met tips, activiteiten en andere handige hulpmiddelen waarmee iedereen direct aan de slag kan. Zo vind je er bijvoorbeeld tips om eenzaamheid te verminderen, hulpmiddelen die helpen bij het zo lang mogelijk en veilig thuis wonen en advies over hoe om te gaan met geldzaken.

Campagne ‘Doen na je pensioen’

Van maandag 8 april t/m 28 april loopt de campagne ‘Doen na je pensioen’.

Het doel van de campagne is om mensen tussen 60 en 70 jaar aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van het leven na hun pensioen. Het pensioen is een periode waarin vaak veel meer ruimte is voor ontspanning en rust. Toch is het ook heel belangrijk om dingen te blijven doen na het pensioen. Zo blijft het lichaam fit en de geest scherp.

 Een herkenbaar thema voor jou of iemand in je omgeving? Kijk dan eens op www.doennajepensioen.nl. Hier vind je het aanbod op het online platform van DE STAP naar gezonder, zoals tips, activiteiten, lokale clubs, cursussen en sociale evenementen. Via een korte vragenlijst kom je op een pagina met gepersonaliseerd aanbod.

 

 DE STAP van Tineke en Peter naar een fijn pensioen

Verschillende organisaties en gemeenten in de Brainportregio ondersteunen inwoners om een STAP te zetten naar een gezonder leven. Op de website www.destapnaargezonder.nl vinden inwoners leuke en handige tips, activiteiten en hulpmiddelen.

 

Campagne ‘Doen na je pensioen!’

Van maandag 8 april t/m 28 april loopt de campagne ‘Doen na je pensioen’. Het doel van de campagne is om mensen tussen 60 en 70 jaar aan te moedigen om actief te blijven en te genieten van het leven na hun pensioen. Het pensioen is een periode waarin vaak veel meer ruimte is voor ontspanning en rust. Toch is het ook heel belangrijk om dingen te blijven doen na het pensioen. Zo blijft het lichaam fit en de geest scherp.

 

Hoe zette Tineke de stap naar een fijn pensioen?

Tineke wordt in juni 75 jaar en is bijna tien jaar met pensioen. Stilzitten is niks voor haar. Zo zingt Tineke bij een koor en om meer met haar handen bezig te zijn begon zij aan een keramiekcursus. Zwemmen en hardlopen zijn ook hobby’s geworden. Omdat haar man al eerder met pensioen was heeft ze gezien hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden op deze tijd. Het ontmoeten van andere mensen en nieuwsgierig blijven zijn volgens haar het belangrijkst.

Haar advies aan mensen die binnenkort met pensioen gaan is dan ook: “Zoek alvast naar dingen die je leuk vindt om te doen, zodat je leven doorgaat. Het platform DE STAP naar gezonder kan je hierbij helpen. En een keer mee gaan naar de clubs van vrienden of buren kan ook een makkelijke eerste stap zijn. Geniet van deze nieuwe tijd!”

Hoe bereidt Peter zich voor op een gezond pensioen?

Peter is 65 jaar en gaat over twee jaar met pensioen. Hij is niet dagelijks bezig met zijn pensioen maar beseft wel dat het dichterbij komt en dat hij niet in een zwart gat wil vallen na zijn werkende leven. Om in beweging te blijven zit Peter op ‘walking voetbal’, waarbij de focus ligt op plezier maken en samenzijn in plaats van op wedstrijden spelen en winnen. Verder onderzoekt Peter wat hij leuk vindt; koken, schaken, klussen. Hij ontdekt clubs en activiteiten door te praten met collega’s, vrienden en buurtgenoten.

Ontdek wat jij kunt doen na je pensioen! Kijk op www.doennajepensioen.nl

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN 2024

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN APRIL 2024

 Logo de Schalm

Alles leuk en aardig (2-6 jaar) – Malou van Sluis                UITVERKOCHT

Jeugd en Familie


Zondag 7 april           

Lindenzaal

09:30-10:20 uur                           

€ 10,00

Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken deze voorstelling gratis.

'Alles leuk en aardig’ gaat over elkaar beetnemen. Over stiekeme trucjes, elkaar uitdagen, grenzen verkennen en over ‘genoeg is genoeg’. Geintjes uithalen bij degene die je liefhebt, is misschien wel het allerleukste. Maar wat nou als iemand je grapje niet zo leuk vindt?

‘Alles leuk en aardig’ is een vrolijke, aanstekelijke voorstelling over vriendschap voor iedereen die van een beetje (on)gein houdt. Geïnspireerd door het boek Driehoek van Mac Barnett & Jon Klassen neemt Malou van Sluis de humor van jonge kinderen onder de loep.

Theaterkrant.nl over VaarWel (*****), een eerdere samenwerking van Malou van Sluis met Frederieke Vermeulen: “[…] een fantasierijk theaterstuk dat met gemak en minimale middelen alle leeftijden meeneemt in de magie van theater. […] een fantasierijk schouwspel waarvan je niet wil dat het eindigt, maar waar je aan het einde blij bent dat je het niet hebt gemist.”

Over Malou van Sluis 
Malou van Sluis combineert gevoelige thema’s met lichtvoetige personages en creëert sfeer en liefdevolle verhalen. Intieme, eigenzinnige, beeldende en fantasierijke voorstellingen waarbij het publiek dicht op de huid van de spelers zit.

Eerder maakte Malou de voorstelling ‘We hebben er een geitje bij’ (2+) (naar het gelijknamige prentenboek), ‘In de Verte’ (2+) i.s.m. Judith Sleddens en ‘VaarWel’ (2+) met muzikant Maarten Zaagman. ‘In de Verte’ (2016) en ‘VaarWel’  (2018) stonden op het Theaterfestival TFJong en toerden beide in binnen en buitenland.

In 2020 ging de voorstelling ’Op zoek naar het Huilmeisje’ (2,5+) in reprise en werkte Malou aan een bijzondere voorstelling op locatie over ‘Modder’ voor kinderen vanaf 3 jaar.

Ricky Risolles, Tante Lien en anderen – Dat heeft zo'n Indo tog niet nodig                                                                                                            UITVERKOCHT

De meest foute Indische theatershow van dit moment!

Cabaret


Zondag 7 april

Grote Zaal

15:00-17:40 uur                           

€ 23,50

Waarom gooien Indo's nooit wat weg, duurt afscheid nemen minimaal anderhalf uur en monden simpele discussies vaak uit tot familieruzies? Als je antwoord wil op deze vragen, kom dan vooral niet naar deze show, want Ricky Risolles is terug!

Na een megasuccesvolle eerste theatertour ‘Ya, dat is iets Indisch...’ komt Ricky Risolles nu met zijn tweede theatershow ‘Dat heeft zo'n Indo tòg niet nodig...’ Met een mix van stand-up comedy, cabaret, theater en muziek neemt hij je opnieuw mee op een on-Indische manier. Snel, gevat, hard en liefdevol. Hij is de statisfyer die je nooit hoeft op te laden. Ricky Risolles sloopt wederom het beeld dat de Indo alleen maar kan floreren op de achtergrond en nèt als op een eerste date, gaat hij ook nu weer graag met zijn billen bloot.

Wederom geflankeerd en geflambeerd door Tante Lien (Wieteke van Dort) en Laurens van Wessel (producer Frans Bauer) vertelt hij aan de hand van waargebeurde verhalen en een hoog grapgehalte, hoe hij de spoken in zijn eigen hoofd te lijf gaat. Nieuw- en laatkomer Peter Warlich sluit dit keer aan als muzikant om de boel compleet te maken. Als een eenheid van super-antihelden sparen ze daarbij niemand noch zichzelf.

Wie dacht dat hij zijn eerste show niet kon overtreffen, kan zomaar eens gelijk krijgen.

Waar zijn vorige show ging over verbinding, gaat zijn nieuwe show over groei en angst. Dus laat vooral je ego thuis bij je verwachting en neem je zelfspot mee, dan ga je gegarandeerd een heerlijke voorstelling tegemoet. En… niet alleen voor Indo's!

Quote(s) uit recensie(s)
“Een podiumbeest van de bovenste Indoplank” – Marion Bloem

“Ricky laat je kripoet lachen in een bombardement van Indische eigenaardigheden en gewoonten” – Hetty Naaijkens (documentairemaakster)

Inleiding Sonny Boy – Solo Stories

Special


Woensdag 10 april

Lindenzaal

19:30-20:00 uur                           

€ 0,00

Dramaturg Annemiek Lely is al enkele theaterseizoenen verbonden aan Solo Stories. Zij verzorgt de inleidingen bij de voorstellingen, die gebaseerd zijn op actuele maatschappelijke thema’s en waarbij een inleiding van grote toegevoegde waarde is. 

De inleidingen zijn de afgelopen jaren bijzonder goed bezocht. Bezoekers geven vaak expliciet aan blij te zijn deze te hebben bijgewoond. In de inleiding bij Sonny Boy zal Annemiek meer vertellen over de inhoud en achtergrond van de voorstelling. Waar gaat Sonny Boy over? Waarom koos Solo Stories ervoor om het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl te bewerken voor een theatervoorstelling? Hoe maak je van een boek een monoloog voor het toneel? Wie werken er aan deze productie mee?

Annemiek zal tevens een paar kleine hints geven die maken dat je de voorstelling net iets anders gaat bekijken. Ook zal Annemiek ingaan op de thema’s die de voorstelling in zich draagt, zoals ons historisch verleden, racisme, zelfonderzoek, de positie van de vrouw en de veerkracht van de mens. En natuurlijk mogen de theaterbezoekers haar alles vragen.

Sonny Boy – Solo Stories

Deze voorstelling wordt ook prikkelarm aangeboden

Toneel


Woensdag 10 april

Grote Zaal

20:15-21:35 uur                           

€ 24,50

Aan de vooravond van zijn 37ste verjaardag probeert Waldy Nods, even oud als zijn vader is geworden, de herinneringen aan zijn ouders te ordenen. Ze moeten van ver komen en het zijn er niet veel. Op zijn 14de werden Rika en Waldemar door de Tweede Wereldoorlog uit zijn leven gerukt. Als jongen werd hij heen en weer geslingerd tussen Hollandse familieleden waar hij zich nooit thuis voelde. Als man hoopt hij zijn basis te vinden in de verhalen over zijn ouders, de Nederlandse en de Surinaamse. Waarom was hij hun sonny boy? Welk deel van hen zit in hem? Bij wie hoort hij echt? 

Met de monoloog Sonny Boy komen Rika en Waldemar Nods uit de magistrale roman van Annejet van der Zijl wederom tot leven. Nu door de ogen van hun zoon. De zoon die ze nooit hebben zien opgroeien en niet konden beschermen. De zoon die zich door de schittering van hun afwezigheid moest zien te redden in een wereld waar hij niet altijd even welkom was.

Gespeeld door Tarikh Janssen (The Bodyguard, Ik Wist Het, Drijfvermogen en Kamp van Koningsbrugge).

Prikkelarm
Het is mogelijk om deze voorstelling prikkelarm te bezoeken. Om gebruik te maken van de prikkelarme voorzieningen kan je contact opnemen met de theaterkassa door te bellen tijdens openingstijden naar: 040 - 253 35 78 of te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Let op: wij bieden een prikkelarme omgeving aan, maar de voorstelling zelf wordt niet aangepast. 

Anneke van Giersbergen – Heavy strings                                UITVERKOCHT

Theaterconcert, No Dutch Required


Donderdag 11 april

Grote Zaal

20:15-21:45 uur                           

€ 23,50

Via haar oudere broer leerde Anneke van Giersbergen stevige muziek kennen en dat voelde voor de piepjonge zangeres meteen als thuiskomen. Ter ere van het 40-jarig bestaan van metalband Metallica vroeg talkshow M of Anneke Nothing Else Matters met strijkkwartet wilde zingen. Arrangeur Ruud Peeters maakte een prachtige bewerking en het idee voor een nieuwe samenwerking was geboren.

De anthems van Iron Maiden, de melodieuze rock van Foreigner, de hits van Guns N’ Roses, de klassiekers van Black Sabbath en natuurlijk haar persoonlijke helden Mastodon, ze komen allemaal voorbij in prachtige semi-klassieke bewerkingen.

zang: Anneke van Giersbergen
piano: Ruud Peeters
viool: Joanna Czaj
viool: Ewelina Peeters 
altviool: Paloma Ortas 
cello: Stanislav Degtyarev

Biografie 
Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Dat ze een muzikale kameleon is, blijkt uit de samenwerkingen met artiesten als Devin Townsend, de IJslandse folkgroep Árstíðir en BLØF. Daarnaast horen miljoenen mensen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.
In 2019 werd Anneke onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award als erkenning en waardering voor haar succes in het buitenland.

Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. In najaar 2021 deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte met haar interpretaties van de nummers. Met haar ode aan Kate Bush toerde ze in 2022 en 2023 uiterst succesvol langs de Nederlandse theaters. Trouw gaf het programma vier sterren. 

Pink Project The Band – Pink Floyd Any Colour You Like!

Tribute concert, No Dutch Required


Vrijdag 12 april

Grote Zaal

20:15-22:50 uur                           

€ 31,50

Het publiek wil Pink Floyd horen, in optima forma, en dát is het doel van Pink Project. Al ruim een kwart eeuw weten zij de muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer te zetten in de theaters en poppodia. Na een zeer succesvolle Pink Floyd Past to Present tour gaat de band het seizoen 2023 - 2024 op tournee met een nieuwe show: Any Colour You Like “A collection of great Floyd songs”. 

De naam zegt het al, het repertoire van Pink Floyd is heel divers, kleurrijk en bestrijkt, inclusief het solowerk van David Gilmour en Roger Waters, inmiddels 6 decennia prachtige muziek.

Pink Project zal het publiek tijdens deze show verwennen met hoogwaardige uitvoeringen van de bekende songs, maar ook verrassen met onverwachte parels uit deze muzikale erfenis. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan. 

Perfect Link Unplugged

Theaterconcert


Zaterdag 13 april

Lindenzaal

20:30-22:20 uur                           

€ 17,50

“Een show geven met alles erop en eraan, powerful songs en arrangementen onder begeleiding van een 7 koppige band, de mensen een avond écht laten genieten!” Het is iets het zangtrio Perfect Link heel erg markeert. Maar hoe zou dit unplugged zijn? Niet groots, maar juist heel erg klein en intiem. De basis van muziek; een verhaal vertellen.

Na, met succes, een aantal groots en meeslepende shows gegeven te hebben is het nu tijd voor iets anders. Een show die ze helemaal terugbrengt naar de basis. Onder begeleiding van enkel en alleen hun pianist zal deze voorstelling gaan plaatsvinden.  In de afgelopen jaren heeft het zangtrio al de nodige ervaring mogen op doen en veel samen mogen meemaken.

In ‘Perfect Link Unplugged’ nemen Job, Zorah en Joy je een avond mee op hun muzikale reis. Van de meest prachtige Nederlandstalige liedjes, de populaire, swingende ‘oldies’, tot aan de meest bijzondere zelf geschreven liedjes.

“De combinatie van mooie muziek vertolken en het vertellen van onze persoonlijke verhalen, maakt het echt een magische voorstelling, het wordt echt prachtig!” Aldus zanggroep Perfect Link

Bent u toe aan een mooie, bijzondere en intieme avond? Perfect Link ontvangt u heel erg graag!

Anna Karnovska – FCKD: Life of Soprano

Theaterconcert


Zondag 14 april

Lindenzaal

20:30 uur                                        

€ 0,00 (gratis)

Oekraïense sopraan Anna Karnovska woont sinds kort in Veldhoven en betovert het publiek met haar meest recente theaterstuk: “FCKD : Life of an opera singer”. Dit opmerkelijke stuk combineert opera, toneel en musical en onderzoekt thema’s als zelfidentificatie , zelf acceptatie en mentale gezondheid in onze turbulente wereld.

Krachtige voorstelling die het publiek in zijn greep houdt en hen op een emotionele muzikale reis meeneemt.

Deze voorstelling is onderdeel van Veldhoven Gezond en daarom gratis toegankelijk. 

The Best of Britain - The best of Top 2000

Theaterconcert, No Dutch Required


Vrijdag 19 april

Grote Zaal

20:30 uur                                        

€ 29,50

Dé successhow met de allergrootste hits uit Great Britain.

Met een spectaculair programma met de allergrootste hits van Engelse bodem, zet The Best of Britain wederom een avondvullend muziekspektakel op de planken dat zich mag verheugen in een nog steeds groeiende publieke belangstelling. Muziek van The Beatles tot Coldplay, en zo’n beetje alles daar tussenin, passeert de revue en biedt u deze avond een feest van herkenning!

Staanplaatsen in de benedenzaal, zitplaatsen in de bovenzaal

Syb van der Ploeg, Brenda Bee én Maarten Peters en zijn de vocalisten en samen met vijf topmuzikanten waaronder multi-instrumentalist Hubert Heeringa brengen zij een avondvullende show vol nostalgie maar ook met een aantal wat meer recente wereldhits. 

Sommige bezoekers zeiden na afloop dat ze hun hele jeugd weer opnieuw beleefd hadden en anderen dat ze de hits van nu in combinatie met het wat oudere materiaal zo te gek vonden. Er valt voor iedereen, van jong tot oud, veel te genieten. Maar de mensen op het podium genieten zelf ook. Met volle teugen zelfs. Want het motto van The Best of Britain is ‘gedrevenheid’. En dat levert een spetterend muzikaal spektakel op en een theateravond om nooit meer te vergeten. De combinatie van topartiesten, die vele wereldhits én supermuzikanten maakt het tot een ongekende sfeer en echt The Best of Britain!

Songs of Crosby Stills Nash & Young

Tribute concert, No Dutch Required


Donderdag 25 april

Grote Zaal

20:15 uur                                        

€ 25,00

De overeenkomst tussen The LSB Experience en Crosby, Stills, Nash & Young? Hun internationaal erkende prachtige samenzang en vocal harmonies. Dit theaterseizoen neemt de zeskoppige band u mee in een (her)beleving van de muziek van de folk rock band CSN&Y. Niet alleen nummers van deze band passeren de revue, ook solonummers van de heren en van eerdere bands als The Hollies (Nash), Buffalo Springfield (Young & Stills) en The Byrds (Crosby) komen voorbij. Uiteraard aangevuld met mooie verhalen en de welbekende publieksinteractie.

The LSB Experience bestaat uit Marcel Luntungan (gitaar, toetsen, zang), Hans Sligter (gitaar, zang), Sjoerd van den Broek (gitaar, zang), Rob Hendriks (bas, backing vocals), Peter Deiman (drums, backing vocals) en Andy Nijmeijer (toetsen). Naast vele optredens in de UK en US tourden ze de afgelopen vier seizoenen langs de Nederlandse theaters met hun Beatles & Beyond programma. Een veelvoorkomende reactie van theaters en publiek: “Wij voelen ons zeer welkom bij de jongens van The LSB Experience.”

Rootsclub@DeSchalm> - Woolf

Theaterconcert, No Dutch Required


Donderdag 25 april

Lindenzaal

20:30-22:20 uur                           

€ 12,50

Drie stemmen, drie persoonlijkheden, drie verhalen. Drie smaken die samen als een gouden, veelbeproefde smaakregel, gewoon lekker zijn. Woolf is een klinkende harmonie die volledig recht doet aan de individuele ruwe kantjes van singer-songwriters Marieke Smit, Mylène Berghs, en Ellen Tackenkamp; drie muzikanten die elkaar leerden kennen op het Conservatorium van Amsterdam, en die sindsdien onafscheidelijk zijn. In verschillende formaties reisden ze al tijdens hun studie de hele wereld over om eigen projecten te spelen en die van anderen aan te vullen. Zij zongen legendarische songs van de grote songwriters der aarde en leerden de kneepjes van het vak.

Woolf speelde diverse voorprogramma’s o.a. bij Celine Cairo, The Delines en Frazey Ford en ze speelden op het Ramblin’Roots festival waar ze heel veel indruk hebben gemaakt en de vele honderden mensen in de zaal doodstil kregen.

In de muziek van Woolf klinken echo’s door van legendarische formaties als Crosby, Stills & Nash met de pit van The Supremes, hier en daar een vleugje Andrew Sisters afgewerkt met een hip modern randje dat doet denken aan The Staves. De drie songwriters laten zich inspireren door alles wat wel en geen muziek genoemd kan worden, en schuwen de schurende thema’s van het menselijke bestaan niet.

In het voorjaar van 2024 zal hun nieuwe EP verschijnen genaamd “Let Me In” en zullen ze die op de Nederlandse en Vlaamse podia komen presenteren. 

“Deze band is klaar voor de grotere podia”, schreef LiveStreamMagazine na afloop van een concert in het Haarlemse Patronaat.

Muk ziet ze groeien (2-8 jaar) - De groote haay                   UITVERKOCHT

Meivakantie

Jeugd en Familie


Zondag 28 april

Lindenzaal

14:30-15:05 uur                           

€ 10,00

Kinderen tot en met 12 jaar bezoeken deze voorstelling gratis.

In 'Muk ziet ze groeien' ontdekken we de lente. We zien hoe kleine dieren en planten zich wonderlijk transformeren. Een kuiken kruipt uit een ei en rups ontpopt zich tot een vlinder. Lentekriebels in een wederom visueel inventieve wereld met techniek en poppenspel, ditmaal ook begeleid door live muziek!

'Muk', de eerste voorstelling rondom de populaire prentenboekenserie van Mark Haayema, Job van Gelder en Laury Tinnemans heeft al met veel succes twee seizoenen gespeeld. Het eerste boekje stond in de prentenboeken-top10 van de Nationale Voorleesdagen.

Lees verder

STICHTING ZELFHULP NETWERK ZUIDOOST-BRABANT

STICHTING ZELFHULP NETWERK ZUIDOOST-BRABANT

ZELFHULPGROEP

Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant.

Heb je het gevoel dat je er alleen voor staat? Voel je je vaak onbegrepen? Wil je anderen niet tot ‘last’ zijn met jouw probleem of gevoel?

Ben je op zoek naar gelijkgestemden met wie je kan praten over jouw problematiek of aandoening?

Zou het je opluchten als je met iemand kan praten die jou echt begrijpt en geen oordeel heeft?

Weet dan dat lotgenotencontact bestaat!

Er zijn in Eindhoven en omgeving meer dan 120 actieve lotgenotengroepen. Dat zijn zelfhulpgroepen die zonder professionals samen komen. De bijeenkomsten zijn laagdrempelig, anoniem en gratis.

Samen met lotgenoten ervaar je (h)erkenning, steun en begrip bij elkaar. Samen werk je aan acceptatie of herstel waarbij ieder zijn eigen proces doorloopt.

Het Zelfhulp Netwerk ondersteunt en faciliteert deze zelfhulpgroepen. Mensen die op zoek zijn naar een passende groep kunnen contact opnemen met het Zelfhulp Netwerk.

Is er geen passende groep? Dan kun je als inwoner zelf een groep starten. Je wordt daarbij stap voor stap geholpen door een ondersteuner van het Zelfhulp Netwerk. Zelf een groep starten heeft als voordeel dat je zelf kan bepalen hoe vaak, waar en met wie je in contact wilt komen.

Doe het zelf, maar niet alleen!

Voor meer informatie of om je aan te melden voor een groep neem contact op met het Zelfhulp Netwerk via 040-2118328 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie over Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant of andere zelfhulpgroepen ga naar www.zelfhulpnetwerk.nl

Lees verder

DUBBELEXPOSITIE MUSEUM 'T OUDE SLOT

DUBBELEXPOSITIE MUSEUM 'T OUDE SLOT20240329 Dubbelexpo in t Oude Slot

 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHIOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2024

BIBLIOTHEEK VELDHIOVEN ACTIVITEITEN APRIL 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

Baby-ochtend: Van liggen naar lopen
Donderdag 11 april, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de gezellige baby-ochtend in de Bibliotheek Veldhoven neemt jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau Anne-Marie van der Leij (groot)ouders mee in de motorische ontwikkeling van kinderen: van liggen naar lopen! Ze geeft ook informatie over opvoeding, praktische tips en beantwoordt alle vragen. Lees- en mediaconsulent Monique Laudy van de Bibliotheek Veldhoven geeft voorlees- en boekentips om de motorische ontwikkeling te stimuleren. En uiteraard is er voldoende gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

 

Praktische informatie

De baby-ochtend is 1x per 2 maanden, de ochtend over motorische ontwikkeling is op donderdag 11 april van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen vanaf 0 tot ca. 1,5 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/baby

Parkinson en adem

Donderdag 11 april, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Presentatie over de oorzaken en gevolgen van de ziekte van Parkinson op de ademhaling.

De ziekte van Parkinson heeft grote invloed op de ademhaling. Vanuit de fysiotherapie is het 'adem bewegingsapparaat' dan ook een specifieke invalshoek. Dit zijn alle botten, spieren, banden en gewrichten die gebruikt worden bij de ademhaling. In de presentatie wordt duidelijk wat de oorzaken en gevolgen zijn van Parkinson op het adem bewegingsapparaat. Ook worden tips en trucs gegeven die men kan toepassen om het proces te vertragen.

Over de spreker
Spreker is Lousanne Tangelder, geriatriefysiotherapeut met specialisatie Parkinson. Ze werkt bij ParkinsonCompass en Fysiotherapie Veldhoven Zuid. Al vanaf 2006 verdiept Lousanne zich in de ziekte van Parkinson. In 2023 volgde zij een specieke training over Parkinson en adem die is ontwikkeld vanuit het Radboud ziekenhuis. Verder is ze vrijwilliger voor de Parkinsonvereniging en het YEP (Young En Parkinson) kernteam in het Radboud ziekenhuis.

Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinson-patiënten en mensen in hun omgeving. 

Lousanne Tangelder

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson en adem is op donderdag 11 april (Wereld Parkinson Dag) van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

Judith Visser
Vrijdag 12 april, 19.30-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 7,50 / € 5,- (bibliotheekleden)

Schrijver en dierenliefhebber Judith Visser is vooral bekend van haar romans 'Zondagskind' en 'Zondagsleven', waarin zij openhartig schrijft over (haar) leven met autisme.

In oktober 2023 verscheen Judiths nieuwste roman ‘Het meisje met de halve ster’, dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog en waarin vriendschap tussen mens en dier centraal staat. Al in de eerste twee maanden werden er 10.000 exemplaren van dit boek verkocht.

In de Bibliotheek Veldhoven vertelt Judith Visser over haar boeken en leven, Bruna Veldhoven verzorgt de boekverkoop (incl. signeersessie).

 

Praktische informatie

Judith Visser is op vrijdag 12 april van 19.30 tot 21.00 uur te gast in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is € 7,50  of € 5,- (bibliotheekleden) incl. koffie/thee.

Meer informatie en kaarten kopen: www.bibliotheekveldhoven.nl/judith

Kindercollege: Griezels en mysteries

Woensdag 17 april, 15.00-16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname € 5,-, leeftijd 8 t/m 12 jaar

Op aarde, onder water en in de ruimte gaat Sandra van Dam van Curiosityworld met de kinderen allerlei griezels en mysteries bekijken en misschien wel oplossen. Zo gaan ze in het diepe meer van Schotland op zoek naar het monster van Loch Ness. Na een bezoek aan Atlantis maken ze op aarde een reis langs de mythes rondom spoken, heksen en geesten. Waar komen de verhalen vandaan en waarom is Stonehenge zo’n mysterieuze plek? Ze verlaten tot slot de aarde en stijgen op naar de ruimte. Hoe zat het ook alweer met het gezicht van Mars, wat is een zwart gat en bestaat er leven op andere planeten? Kortom, een spannende reis langs interessante plekken met een serieuze knipoog naar de wetenschap. En aansluitend een leuke en leerzame workshop!

griezels en mysteries

Praktische informatie
Het Kindercollege over griezels en mysteries is op woensdag 17 april van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 5,-, de geschikte leeftijd is 8 t/m 12 jaar. Op 19 juni staat nog een Kindercollege op het programma, over de Noordpool. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/griezels

Loopbaanworkshop: Netwerken
Donderdag 18 april, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Loopbaanadviseur Tosca Goes geeft een workshop over netwerken. Ze vertelt onder meer wat netwerken is en hoe het leuker én makkelijker kan. Ook deelt ze haar kennis met online en offline netwerken, geeft ze praktische tips en vertelt ze wat mensen het beste wél en beter niet kunnen doen bij het netwerken.

 Over Tosca Goes

Loopbaanadviseur Tosca Goes laat zien wat een goede voorbereidingoplevert bij een sollicitatie en hoe mensen hun kwaliteiten zichtbaar kunnen maken. Haar specialisme is jobmarketing en zichtbaarheid.

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 18 april van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, vooraf aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/netwerken

Loopbaanadvies in de bieb

In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er loopbaanspreekuren. De spreekuren zijn gratis en geheel vrijblijvend.

Daarnaast staan tijdens de Week van de Loopbaan (jaarlijks in september) extra spreekuren en workshops op het programma. Buiten deze week worden ook regelmatig workshops aangeboden, waaronder de workshop 'Netwerken' door Tosca Goes.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF MAART 2024

 

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF MAART 2024

logo erfgoedhuisveldh

Lezing Brabant in de Franse Tijd

Historicus Simon van Wetten uit Gemert geeft op 16 april een lezing over Brabant in de Franse Tijd op uitnodiging van Erfgoedhuis Veldhoven in samenwerking met de Bibliotheek Veldhoven.

Veranderingen in razend tempo

Simon van Wetten vertelt wat er tussen 1794 en 1813 allemaal veranderde.  Zowat alles en dat ook nog in een – naar de maatstaf van die tijd – razend tempo. Of het nu ging om de tot dan toe onderdrukte positie van de Brabanders of om de eerste pokkeninenting, het verbod op katholieke processies of het optrekken van de schuttersgilden, de verplichting tot het kopen van zout in een staatswinkel en het vieren van de huwelijksdag; in alles werd de overheid ineens de factor.

Breuk met het verleden

Voor genealogen komt daar nog bij dat de informatiehonger van de overheid zoveel gegevens op allerlei papieren en overzichtsstaten deed belanden, dat zij de levensgeschiedenis van onze voorouders in de Franse Tijd met felle kleuren kunnen schilderen. De Franse Tijd vormde dus in veel opzichten een breuk met het verleden. De Brabantse mensen aanschouwden destijds ongetwijfeld met verbazing alle veranderingen. Mensen die dezelfde verbazing willen voelen zijn welkom tijdens de lezing op dinsdagavond 16 april van 19 tot 21:30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

fRANSE TIJD

Over Simon van Wetten en Erfgoedhuis Veldhoven

Erfgoedhuis Veldhoven wil de belangstelling voor en kennis over de geschiedenis in het algemeen en van Veldhoven in het bijzonder bevorderen. Daarnaast maakt de erfgoedvereniging zich hard voor het beschermen en het behoud van het Veldhovens erfgoed. Ze doen dit met onder meer lezingen, cursussen, excursies en met de heemkamer, gevestigd in de Bibliotheek Veldhoven, waar allerlei erfgoed informatie is te vinden. Simon van Wetten is niet alleen historicus maar ook geschiedenisleraar, schoolleider, archiefmedewerker en gids. Hij woont in Gemert.

 

Aanmelden

De entree is €5 euro of gratis voor leden van de Bibliotheek en Erfgoedhuis Veldhoven. Deelnemers dienen zich vooraf aan te melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van de naam, het aantal deelnemers en eventueel lidmaatschap van Erfgoedhuis Veldhoven of de Bibliotheek. Aanmelden kan ook via 06-549 43 196.

Grasduinen in knipsels

Vind je het ook zo leuk om in oude kranten te duiken en terug te lezen wat er toen gebeurde? Dan hebben we goed nieuws. Het Erfgoedhuis beschikt over 78 albums met krantenknipsels uit de periode 1968-1997. We zijn bezig alle krantenknipsels te scannen en op jaar te rangschikken zodat je snel en gericht kunt zoeken naar een bepaald onderwerp of een bepaalde gebeurtenis. Lees meer: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/krantenknipsels-1968-1997/

Heemkundetip

Collega-erfgoedorganisaties hebben vaak websites met interessante informatie voor erfgoedliefhebbers. Daarom delen we voortaan regelmatig links. Deze maand kijken we op de website van heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’. Je vindt er talloze verhalen over de geschiedenis van Oirschot in de online versie van het ledentijdschrift ‘Van den Herd’, de Canon van Oirschot en een uitgebreide collectie beeldmateriaal. Waaronder ook enkele luchtige onderwerpen zoals een lange lijst met bijnamen van Oirschottenaren en een filmverslag van een tweelingencongres dat in 1955 in Oirschot werd gehouden. https://www.deheerlijkheidoirschot.nl/

Veldhovens Muziekkorps 130 jaareldhovens Muziekkorps 130 jaar

In 2024 vieren heel wat Veldhovense verenigingen een jubileum. Het Veldhovens Muziekkorps is een van de oudste verenigingen in de gemeente en spant de kroon met de viering van haar 130-jarig bestaan. De directe aanleiding voor de oprichting in 1894 is het 25-jarig jubileum van Handboogvereniging Prins Frederik. Het is veel Veldhovenaren een doorn in het oog dat er geen plaatselijk muziekkorps is dat het feest luister bij kan zetten. https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2024/03/14/veldhovens-muziekkorps-130-jaar/

8 VMK Koninginnedag

Lezing Heikant/Kelen  

In een drukbezochte lezing over de wijken Heikant/de Kelen vertelde onze secretaris Tiny Leijten over de grote verscheidenheid aan bouwstijlen van de wijken die samen 10.000 inwoners hebben. Het onderwijs, de kerk, de gezondheidszorg en de sociale ontwikkeling, de situatie voor 1980 en de ontwikkeling vanaf 1980. Met tientallen foto’s uit de beginjaren nam hij de luisteraars mee in de tijd die velen zelf hebben meegemaakt.

Kom eens langs in onze heemkamer

Onze heemkamer is tegenwoordig beter zichtbaar voor bezoekers. Zowel bij de ingang als binnen is de verwijzing naar de heemkamer verbeterd. Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1000 boeken en brochures. We zijn er op donderdag en zaterdag van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

a294ff8 w1272 img5946

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2
5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

SPEELCADEAU, SPEELGOEDBANK VOOR EINDHOVEN EN DE REGIO

SPEELCADEAU, SPEELGOEDBANK VOOR EINDHOVEN EN DE REGIO

Speelcadeau, de speelgoedbank voor Eindhoven en de regio

 

Speelcadeau is een speelgoedbank, de enige in de wijde omgeving van Eindhoven. Mensen uit die wijde omgeving zijn dan ook welkom bij ons. Wij geven goed, gebruikt speelgoed weg aan gezinnen die zelf geen speelgoed kunnen betalen.

Onze werkwijze is heel overzichtelijk: wij zamelen gebruikt speelgoed in en onze 38 vrijwilligers poetsen, repareren en combineren dat speelgoed tot mooie pakketten. Dat speelgoed, en ook nieuwe spullen, gekocht met het geld van donaties, geven we weg in onze mooie winkel.

Mensen die in aanmerking komen voor een bezoek, komen bij ons op afspraak, met een verwijsbrief, gekregen van een maatschappelijk hulpverlener, dat kan iedereen zijn die professioneel contact heeft met het gezin. Met deze brief zijn de gezinnen twee keer in een jaar welkom, daarna zien we graag weer een nieuwe verwijzing.

Speelcadeau maakt veel mensen blij: op de eerste plaats natuurlijk de kinderen die mooi speelgoed krijgen, maar ook hun ouders die een last van hun schouders voelen glijden. Daarnaast zijn de mensen die gebruikt speelgoed bij ons inleveren blij omdat hun spullen een tweede leven krijgen en de donateurs die zien dat we hun geld goed besteden. De vrijwilligers van Speelcadeau krijgen energie van al deze mensen, bovendien beleven ze veel plezier aan hun werkzaamheden.

Samengevat: Speelcadeau is er voor gezinnen die het financieel niet makkelijk hebben en voor mensen die speelgoed dat overbodig is geworden graag een nieuwe ronde gunnen.

Persbericht maart 2024 1

Als u denkt dat u recht hebt op een bezoek aan onze speelgoedbank, vraag dan een verwijsbrief. Die brief mag uitgereikt worden door Voedselbank, Stichting Leergeld, Wij Eindhoven, bewindspersoon, Vluchtelingenwerk, leerkracht, huisarts, etc.

Kijk voor meer informatie, en voor de verwijsbrief, op www.speelcadeau.nl of op Facebook

Lees verder

TWEEDE EDITIE VELDHOVEN MAGAZINE JAARBOEK GELANCEERD 26 MAART

TWEEDE EDITIE VELDHOVEN MAGAZINE JAARBOEK GELANCEERD 26 MAART

Tweede editie Veldhoven Magazine jaarboek gelanceerd tussen de rozen

Een nieuwe lente betekent ook een nieuwe editie van Veldhoven Magazine jaarboek. Op 26 maart wordt de editie 2024 gelanceerd bij Keijsers Rozen aan de rand van Zilverackers. De nieuwe wijk past niet alleen goed bij de groei en bloei van Veldhoven, het is ook de plek waar ‘covermodel’ Joost Pagée al jaren meewerkt aan ecodorp Klein Oers. Hij neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Van atleet tot glaskunstenaar

De tweede editie van het Veldhovense jaarboek bevat verhalen over bijzondere Veldhovenaren, maar ook Veldhovense organisaties en bedrijven. Zoals atleet Tim Verbaandert die een gooi doet naar een plek op de Olympische spelen, glaskunstenaar Therese Bouwens, inspirerende leerkrachten en de winnaars van de Ondernemersprijzen van Veldhoven Verbindt.

Rijkdom van culturen en generaties

Ook geeft het Jaarboek een inkijkje in de culinaire hotspots van Veldhoven en in een verrassende revival: die van de flipperkast. Burgemeester Marcel Delhez roemt in een interview de rijkheid van alle culturen en generaties in onze dorpse stad of stadse dorp. Nieuwe Veldhovenaren en nieuwe initiatieven van vertrouwde gezichten geven in het jaarboek een goed beeld van deze rijkdom.

Zonder winstoogmerk
Veldhoven Magazine – Jaarboek 2024 is een initiatief van de Veldhovense vormgeefster en uitgever Marieke Verbeek. Samen met haar team schrijvers en fotografen maakt zij zonder winstoogmerk dit Jaarboek voor en door Veldhovenaren. Veldhoven Magazine – Jaarboek 2024 is na de lancering op 26 maart voor € 7,95 te koop bij Bruna, Primera en Plus van Reijen in Veldhoven.

Veldhoven magazine

* Foto gemaakt door Brigit Strijbos tijdens de boekpresentatie van 2023. ‘Meike de Jong en Bianca Kuijpers onthullen de cover van het Veldhoven Magazine Jaarboek 23’.

Lees verder

SLOTMUZIEK 24 MAART 2024

 

SLOTMUZIEK 24 MAART

Slotmuziek: muzikale dubbelact in museum 't Oude Slot  

 

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 24 maart spelen de Gitaarbende en Sara Rütten van 14.00 tot 15.30 uur. Voor de pauze speelt 'De gitaarbende', na de pauze kunt u luisteren naar Sara Rütten.   

Over de gitaarbende 

De GitaarBend(e) is het gitaarensemble dat jonge, talentvolle en bovenal enthousiaste gitaristen uit Eindhoven en omgeving samenbrengt. De GitaarBend(e) bestaat uit spelers tussen de 12 en 22 jaar die allen klassiek gitaar spelen, beter bekend als nylonsnarige- of Spaanse gitaar; bij uitstek het instrument dat in veel muzikale stijlen een belangrijke plek kent. Het repertoire van de GitaarBend(e) is dan ook divers: popmuziek, Zuid-Amerikaans, klassiek, en vaak ook met toevoeging van andere instrumenten zoals steelstring, elektrische gitaren of slagwerk. De groep staat onder leiding van gitariste Anneloes van Hout, docent in Waalre en Eindhoven. 

thumbnail GitaarBende Floriade 2022 foto M Timofeeva

 

Over Sara Rütten 

Na één van haar eerste gitaarlessen kreeg Sara Rütten (1998) als huiswerkopdracht mee om de mooiste noot op de gitaar te vinden. De volgende les was ze eruit: het was de cis. Sindsdien heeft ze zich gerealiseerd dat alle noten de mooiste kunnen zijn en is ze nooit meer opgehouden met het zoeken naar alle verschillende klanken van de gitaar. 

Sara volgde lessen bij Peter Thissen, Frank Lamm, Lex Eisenhardt en Johannes Möller en studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam bij hoofdvakdocent Gabriel Bianco. Om haar opleiding compleet te maken volgde ze een master klassiek gitaar bij de gitarist Łukasz Kuropaczewski in Poznań, Polen. Nu, terug in Nederland, is ze er klaar voor om al het moois dat de gitaar te bieden heeft met haar publiek te delen. Sara neemt de luisteraar mee op een reis langs verschillende muzikale stijlen en componisten. Van de romantische muziek van Giulio Regondi via de eind 19de-eeuwse Spaanse showmuziek van Francisco Tárrega tot aan de Nuevo Tango van Astor Piazzolla. 

sARA

Entreeprijs, inclusief museumbezoek  

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 24 maart open van 13.00 - 17.00 uur.  
De gitaristen spelen van 14.00 - 15.30 uur. Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene. Voor museumkaarthouders geldt gratis entree. 

Lees verder

FEELGOOD FAIR BIJ DE VELDWIJZER

FEELGOOD FAIR BIJ DE VELDWIJZER

Logo Cordaad WelzijnSWOVE 1

We gaan een FeelGood Fair organiseren, op zondagmiddag 7 april van 13:30-16:30uur bij de Veldwijzer.

Adres: Sterrenlaan 15, Veldhoven.

Een evenement voor de hele familie.

Kraampjes met duurzame, handgemaakte spullen en producten uit de buurt.

Live-muziek van Timeless Partyband, relaxen met een hapje en drankje.

Gratis Entree.

Fijn als we je op de FeelGood Fair mogen verwelkomen!

Ontmoeten en gezelligheid… je goed voelen…. staan vandaag centraal bij de Veldwijzer.

Een initiatief namens de partners in de Veldwijzer: Cordaad Welzijn, Stichting Leergeld, SWOVE, Voedselbank Veldhoven en het Bureau Sociaal Rechtshulp.

Als je nog iemand weet die een helpende hand kan bieden of om een kraampje wil bemannen:

Wil je een gratis kraam (2x0,8 m) bemannen om je producten te verkopen?

Wat ga je dan verkopen?

Je kunt je aanmelden, stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Flyer Feelgood Fair Veldwijzer

Lees verder

WOIRKSHOPS POSITIEF GEZOND VELDWIJZER

WORKSHOPS POSITIEF GEZOND VELDWIJZER

Logo Cordaad Welzijn

Wilma Hartman organiseert opnieuw 6 workshops Positief Gezond in de Veldwijzer, Sterrenlaan 15 Veldhoven.

In de Veldwijzer zijn de workshops gepland van 15 maart t/m 19 april op vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00uur

Je kunt alle bijeenkomsten bijwonen, maar je kunt er ook voor kiezen om voor 1 of meerdere aan te melden.

Aanmelden gaat het makkelijkst met een telefoontje naar de Training  040- 7116036

Er zijn geen kosten verbonden aan de workshops en deelnemers hoeven niet perse in Veldhoven te wonen.

De planning: Workshops Positief Gezond – Veldwijzer Veldhoven

 

Datum Workshops

Veldwijzer 10.00 – 12.00

Thema

Co-trainer

15 maart

Dagelijks functioneren

In overleg Lumens

22 maart

Lichaamsfuncties

Tom – Fysio Veldhoven zuid

29 maart

Mentaal welbevinden

Sarah - GGZE

5 april

Meedoen

Sanne - Cordaad

12 april

Kwaliteit van leven

In overleg Lumens

19 april

Zingeving

Sarah - GGZE

 

workshop positief gezond

 

 

workshop positief gezond 1

Lees verder

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN

OPEN ATELIERROUTE VELDHOVEN

Logo open atelierroute

Open Atelierroute Veldhoven

Op 20 en 21 april 2024 van 11.00 tot 17.00 uur staan de deuren weer open van de ateliers en expositieruimtes van ruim 30 kunstenaars van “Kunst in het Rond”.

Ze zijn allemaal werkzaam in of verbonden met Veldhoven.

Belangstellenden kunnen alle deelnemende kunstenaars bezoeken en uitleg krijgen over het getoonde werk.

De variatie is groot: van teken- en schilderkunst, keramiek, glas, fotografie, beeldhouwwerk, textiel tot mixed media in veel verschillende technieken!

Een mooie gelegenheid om eens een kijkje te nemen bij u in de buurt! De ateliers zijn herkenbaar aan de blauw-wit-groene vlag van Kunst in het Rond.

Bij een boekje waarin alle kunstenaars van Kunst in het Rond zijn opgenomen met foto en informatie, is een inlegvel met plattegrond van de deelnemende kunstenaars voor de atelierroute 2024.

Het atelierroute weekend wordt vrijdagavond 19 april in Museum ‘t Oude Slot geopend door de wethouder van cultuur.

Het boekje met inlegvel is o.a. verkrijgbaar bij:

-Museum het oude Slot, – De Bibliotheek, -De Schalm, -De muziekschool Art4U en bij de deelnemende kunstenaars tijdens de atelierroute.

Ook op de website www.kunstinhetrondveldhoven.nl is alle informatie te vinden.

Wij wensen iedereen heel veel plezier en inspiratie in onze ateliers!

Lees verder

ORANJEMARKT VELDHOVEN ZOEKT TALENT

ORANJEMARKT VELDHOVEN ZOEKT TALENT

Oranjemarkt Veldhoven zoekt lokaal talent!

Logo oranjemarkt

Veldhoven viert voor de 30ste maal Oranjemarkt Veldhoven op zaterdag 27 april 2024, de verjaardag van onze Koning. Ter gelegenheid van deze feestelijke jubileumeditie wordt het een nog groter feest van, voor en door Veldhoven.

Talent gezocht

Naast de markt is er vertier voor jong een oud. Zo zijn er o.a. een podium op het Meiveld en eentje in het Burgemeester Elzenpark en diverse activiteiten voor de jeugd. Nieuw ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan is een derde podium bij het plein ter hoogte van Bree. Hier krijgt talent uit Veldhoven en omgeving de mogelijkheid zichzelf te laten zien voor het grote publiek. Wil jij bezoekers van Oranjemarkt Veldhoven laten genieten van wat jij in je mars hebt op gebied van zang, dans, muziek of bijvoorbeeld jongleren? Ben je tussen 5 en 99 jaar, heb je een leuke act van maximaal 15 tot 20 minuten, alleen of met een groep tot 15 personen? Stuur ons dan een mailtje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om je aan te melden. Wie weet sta jij dan op Koningsdag in de spotlights op het talentenpodium! Sluitingsdatum om je aan te melden is 15 maart. Meer informatie is te vinden op de website van Oranjemarkt Veldhoven www.oranjemarktveldhoven.nl

Marktkramen verhuur gestart

Natuurlijk vind je ook tijdens de jubileum editie van de oranjemarkt grondplaatsen en kramen verspreid door het Citycentrum. De verhuur van de kramen is inmiddels in volle gang, wil jij zeker zijn van een plek op de Oranjemarkt dan kun je voor een klein bedrag een kraam huren. Wil je graag een kraam reserveren, kijk dan op www.oranjemarktveldhoven.nl/marktkraam-huren/. Daarnaast zijn er op Koningsdag honderden gratis grondplaatsen door het gehele Citycentrum. De grondplaatsen kun je niet van tevoren reserveren.

De Oranjemarkt Veldhoven is al jaren een groot succes voor de inwoners van Veldhoven en omgeving. Een uniek evenement, van, voor en door Veldhoven met elk jaar ruim 25.000 bezoekers die elkaar ontmoeten en komen genieten van de vrijmarkt, de optredens en de vele activiteiten voor jong en oud. Net als de voorgaande edities is het evenement ook nu weer gratis toegankelijk.

Lees verder

WERELDVERTELDAG IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

WERELDVERTELDAG IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Museum t Oude slot

Wereldverteldag in de Verhalenburcht 

Woensdag 20 maart is het Wereldverteldag. Een dag waarop vertellers en luisteraars wereldwijd de vertelkunst vieren door verhalen te delen met zoveel mogelijk luisteraars. Dit jaar is het thema 'Bruggen bouwen' (in het Engels: Building bridges). Ook in Veldhoven vieren we Wereldverteldag 2024 met een gratis toegankelijk vertelconcert in museum 't Oude Slot. De avond wordt verzorgd door Vertelclub Verve in samenwerking met de Southern Comfort Barber Mates, een barbershopkoor uit Eindhoven. 

Vertelclub Veldhoven - kortweg VerVe - bestaat uit mensen die samen een grote hobby delen: verhalen vertellen volgens de oude vertelkunst. Dus uit het blote hoofd, in combinatie met theatertechniek, lichaamstaal en mimiek. De Southern Comfort Barber Mates (SCBM) bestaat uit 14 enthousiaste mannen die vierstemmig, a-capella (dus zonder muzikale begeleiding) barbershopmuziek brengen. Ook zij zingen alles uit het blote hoofd. Met deze samenwerking slaan VerVe en SCBM letterlijk een brug tussen de vertelkunst en a-capella zang.  

Reserveren 

Het aantal zitplaatsen is beperkt. Wilt u zeker zijn van een plekje? U kunt stoelen reserveren via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vol is vol).  Zet in de mail alstublieft hoeveel plaatsen u wilt reserveren.  

Praktische informatie 

  • U vindt museum 't Oude Slot aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  

  • Het museumcafé is woensdagavond 20 maart open van 19.30 - 22.30 uur. Het vertelconcert begint om 20.00 uur in expositieruimte 'de Grote Schuur' en duurt tot 22.00 uur.  

  • De entree is deze avond gratis. Brengt u uw museumkaart mee? We vinden het fijn als we die mogen scannen. 

Over de Verhalenburcht 

Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' werken het museum en de vertelclub Verve voortaan samen en bieden maandelijks een activiteit aan. De vertelkunst behoort tot het 'immaterieel erfgoed': je kunt verhalen niet 'vastpakken' maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum 't Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.  

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 20924

BIBLIIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2024

Vlogworkshop Teun Peters
Woensdag 13 november, 15.00-16.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,- (vanaf 9 jaar)

Teun Peters maakt deel uit van Team Dylan Haegens. Hij is al jarenlang succesvol op YouTube en was te zien in de bioscoopfilm ‘De Film van Dylan Haegens’. In de Bibliotheek Veldhoven geeft Teun een vlogworkshop voor kinderen vanaf 9 jaar.

Vol enthousiasme en met veel humor vertelt Teun onder andere over de verschillende soorten vlogs en over bekende YouTubers. Hij geeft heel veel tips, maar leert kinderen ook wat ze beter niet kunnen doen. Deelnemers wordt gevraagd om hun telefoon of tablet mee te nemen (of iets anders waarmee gefilmd kan worden). Dankzij Teun krijgen zij het vloggen zo onder de duim!

Teun Peters liggende foto

Praktische informatie

De workshop is op woensdag 13 maart van 15.00 tot 16.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Deelname kost € 5,-. Bestel vooraf een kaartje via www.bibliotheekveldhoven.nl/vlogworkshop

Roxane van Iperen te gast bij Literair Café Veldhoven
Zaterdag 16 maart, 20.30-22.00 uur in Theater de Schalm
€ 12,50 / € 10,- (bibliotheekleden)


Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) werd bij een groot publiek bekend met de roman ’t Hooge Nest over het gelijknamige huis in ‘t Gooi, waar twee Joodse zussen tientallen Joodse onderduikers onderbrachten. Op de eerste dag van de Boekenweek, zaterdag 16 maart, is zij te gast bij Literair Café Veldhoven. In Theater de Schalm wordt Roxane geïnterviewd door bibliotheekmedewerker Mark van der Linden (Knegsel, 1992).


In 2021 maakte Roxane van Iperen indruk met haar 4 mei-lezing, in hetzelfde jaar verscheen haar Boekenweekessay: De genocidefax. Hierin schuwt zij de donkere kanten van ons verleden niet. Een jaar later volgde het prikkelende essay Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor.


Haar meest recente roman Dat beloof ik (2023) vertelt het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. De roman werd lovend ontvangen. "Wat een ontzettend goed boek. Verontrustend en toch laat het je achter met een goede, bozige, moedige nasmaak", zo oordeelde collega-schrijver Özcan Akyol.


Inmiddels is Van Iperen niet weg te denken uit het publieke debat. Ze bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties.

Roxane van Iperen fotograaf c Dorian Jurne liggende foto

Foto Roxane van Iperen: © Dorian Jurne

Praktische informatie
Literair Café Veldhoven is op zaterdag 16 maart van 20.30 tot 22.00 uur in Theater de Schalm. Boekhandel Bruna Veldhoven zorgt voor de boekverkoop (incl. signeersessie).

Ter ere van de Boekenweek (16 t/m 24 maart) krijgen bezoekers bij aankoop van min. € 15,- aan boeken het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking van de familie Chabot cadeau.
Kaarten kosten € 12,50 (regulier) of € 10,- (bibliotheekleden) en zijn verkrijgbaar aan de kassa en via de website van Theater de Schalm: www.deschalm.com/roxane


Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dat zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Het evenement beleefde sinds de start in 2018 al 16 edities met onder andere Griet Op de Beeck, Marieke Lucas Rijneveld en Nico Dijkshoorn. Literair Café Veldhoven is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bruna Veldhoven, Museum ’t Oude Slot en Theater de Schalm en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Lira Fonds. 

 Omgaan met patiëntenportaal

Woensdag 27 maart, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

In de gratis workshop van DigiTaalhuis Veldhoven maken deelnemers kennis met digitale zorg en leren ze werken met het patiëntenportaal van de huisarts.

Deelnemers krijgen antwoord op vragen als: ‘Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien?’, ‘Hoe maak ik een afspraak bij mijn huisarts?’, ‘Hoe kan ik digitaal een vraag stellen aan mijn huisarts?’ en ‘Hoe bestel ik een herhaalrecept?’.

Belangrijk om te weten: niet elk patiëntenportaal is hetzelfde. In de workshop van 27 maart (en 22 mei) wordt geoefend met HiX, dat gebruikt wordt door Gezondheidscentrum Heikant en de huisartsenpraktijk aan de Nijlandlaan. Op 24 april en 26 juni kan geoefend worden met MijnGezondheid.net, dat gebruikt wordt door huisartsenpraktijken Zeelst (in de Bolzen), Homa, Heemstra en Horstman, Prudon en Gerritsen, Schrijver en van Dooren en Prometheus.

Handig omgaan met patientenportaal

Praktische informatie en aanmelden
De workshop is op woensdag 27 maart van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Dit kan via tel: of tel: 06 – 810 32 943 (Imke Duijf) of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens de spreekuren van het DigiTaalhuis: elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en elke vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelnemers hebben een werkend DigiD nodig. Hulp nodig bij het aanmaken of activeren van een DigiD? Ook daarvoor kan iedereen terecht bij de spreekuren in de bieb.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/patientenportaal

Rouw is voor jong en oud

Donderdag 28 maart, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Rouwen. Hoe gaat dat nou eigenlijk? Hoe sta je iemand bij in rouw? En wat is het verschil tussen volwassenen en kinderen?


Allemaal krijgen we er vroeg of laat, direct of indirect, mee te maken. Door het verlies van een dierbare. Door een verhuizing. Door een echtscheiding. Door verloren vriendschappen. Om deze gebeurtenissen en veranderingen een nieuwe betekenis te kunnen geven in het leven, hebben we te rouwen. Hoe we rouwen is voor iedereen, jong en oud, anders. De gemeenschappelijke deler is dat we rouwen in verbinding met anderen.

Mariska Heerkens neemt bezoekers deze avond mee in hoe rauw rouw is, wat je als naaste kan doen om van betekenis te zijn en hoe verder.


Over Mariska

Mariska begeleidt vanuit haar praktijk In de Hartenkamer ouders, kinderen en jongeren (6-25 jaar) die te maken hebben (gehad) met uitdagingen of ingrijpende veranderingen in het leven, hierdoor niet lekker in hun vel zitten of vastlopen, en met meer vertrouwen, kracht en plezier de toekomst in willen gaan. 

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 28 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/rouw

Over KennisMakers

Deze activiteit wordt gehouden in het kader van de campagne Veldhoven Gezond (23 maart t/m 20 april) en is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA 2024

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA MAART 2024

Logo de Schalm

Belle Perez – Diferente

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 8 maart         

Grote zaal                                                            

20:15-22:20 uur

€ 32,50

Belle Perez trekt met haar grootste en ‘Beste Zangers’-hits naar de theaters! 

Slechts een paar noten of een korte intro gecombineerd met haar unieke stemgeluid, zijn de voorbode voor de bloedmooie Belle Perez om haar publiek een onvergetelijke avond te bezorgen. In haar nieuwe theatertournee brengt ze niet alleen haar grootste hits ( ‘El Mundo Bailando’, ‘Que Viva La Vida’, ‘Hello World’), maar krijgen voor het eerst ook enkele liedjes uit haar deelname aan ‘Beste Zangers’ een plekje op de setlijst. 

Met meer dan 20 jaar ervaring op de teller hoeven we Belle Perez eigenlijk niet meer voortestellen. In Vlaanderen kende ze haar grote doorbraak met ‘Hello World’, een nummer waarmee ze in 1999 deelnam aan Eurosong. In Nederland bracht Belle samen met Jody Bernal het succesvolle ‘Me & You’ uit, maar de grote doorbraak kwam pas met ‘Que Viva La Vida’, een song die een top 10-notering behaalde in de Nederlandse Top 40 en de Mega Top 50. Het speciaal voor Nederland gemaakte gelijknamige album werd met meer dan 50.000 verkochte exemplaren ook nog eens goud. Met Jan Smit presenteerde ze het succesvolle TV-programma ‘TROS Muziekfeest’. Met ‘Me and you’, ‘Light of my life’, ‘Enamorada’, ‘Que Viva La Vida’ en ‘Ave Maria’ scoorde Belle niet alleen in de Lage Landen. In Vlaanderen won ze vijf keer op rij Radio 2 Zomerhit, waarmee ze nog steeds de vrouwelijke recordhoudster is. 

Na Milow in een eerder seizoen, zorgde Belle Perez opnieuw voor een Belgische stunt, want zij is de eerste vrouwelijke Belgische artieste die heeft deelgenomen aan het populaire muziekprogramma 'Beste Zangers'. In haar nieuwste theatervoorstelling zorgt Belle voor een explosie aan warmte, met haar hits én voor het eerst ook met nummers waarmee ze deelnam aan ‘Beste Zangers’. Met haar nieuwe, exclusieve Nederlandse theatertournee ‘Diferente’ is Belle klaar om haar trouwe fans en volgers wederom mooie concertavonden te bezorgen. 

Boost! – Rob Mostert, Jerome Hol en Erik Kooger

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 8 maart

Lindenzaal                                                                             

20:30 uur

€ 20,00

Boost! Is Here!

Boost! Vermengt de liefde voor rock, blues, 70’s filmscore en psychedelic muziek met een vleugje jazz en veel ‘attitude’ tot een opwindend en spectaculair geheel. Moddervette Hammond sounds, virtuoze gitaar riffs en strakke beats om de boel eens flink wakker te schudden.

Mostert, Hol en Kooger besloten midden in de covid 19 pandemie de handen ineen te slaan en wekelijks hun stilgevallen leven een boost te geven door met elkaar te jammen, nieuwe stukken te schrijven en voor hen muzikaal onbekende paden te betreden. Het resultaat is een nieuw power trio dat zich nog het best laat omschrijven als:

‘A Loud & Nasty Rollercoaster Ride’

Rob Mostert: Hammond orgel en keyboards

Jerome Hol: Gitaar

Erik Kooger: Drums

“Weer repeteren en spelen is een beetje wakker worden uit een muzikale winterslaap die door corona was ingezet. We hebben nu de luxe van veel samen te spelen en samen nieuwe nummers te maken. Dat gebeurt bijna organisch.” - Jerome Hol in Noord Hollands Dagblad

The Naked Truth – Golden Earring Unplugged

Tribute concert, No Dutch required

Zaterdag 9 maart     

Grote zaal                                                            

20:15-22:05 uur

€ 24,00

The Naked Truth is een unplugged eerbetoon aan de beste rockband van Nederland; de Golden Earring. In een wervelende theatershow speelt de band op zaterdag 9 maart de grootste Earring hits live in De Schalm!

In de jaren negentig lanceerde MTV met sensationeel succes de “MTV Unplugged” sessies.
In september 1992 gaf de Golden Earring met een akoestisch concert in Grand Café De Kroon in Amsterdam het Nederlandse antwoord. Tijdens dit unieke unplugged optreden speelde de Earring klassiekers als Back Home, Another 45 Miles, Radar Love, Twilight Zone, When The Lady Smiles, Going To Run en vele andere hits. De live sessie werd opgenomen en het eerste unplugged album van de Earring; “The Naked Truth” was een feit.
Na ruim 60 jaar is de muziek van de Golden Earring nog altijd populair onder een breed publiek. 

The Naked Truth bestaat uit 4 doorgewinterde muzikanten die hun sporen in het (internationale) popcircuit ruimschoots hebben verdiend. Met zanger gitarist Roland Brons, lead gitarist Robbert Paul Verkade, aangevuld met de ervaren ritme tandem Robert Jan Kimmijser op drums en Johan Maring bas, staat de band als een huis. De liefde voor de Nederlandse pop- en rockmuziek loopt bij de band als een rode draad door hun leven en bracht de heren bij elkaar in hun passie voor live performance en de Golden Earring.
The Naked Truth trakteert het publiek op een geweldige live show met de bekende Golden Earring hits en neemt u mee op een muzikale reis door de tijd.

Valentina Tóth – Wildbloei                                                              UITVERKOCHT

Cabaret

Zaterdag 9 maart     

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 19,00

Valentina Tóth won in 2022 zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Kort daarop werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot hét Comedy Talent van 2023. Het Parool noemde haar ‘een betoverende, ronduit sensationele performer’, De Volkskrant beschreef haar werk als ‘een eigenzinnig mengsel van kleinkunst, klassieke muziek opera en musical’ en de Theaterkrant schreef: ‘Wat een muzikaliteit, wat een podiumkracht, wat een lef!’.

Nu is daar haar eerste avondvullende voorstelling: Wildbloei, een ode aan de hysterische vrouw. In deze tragikomische, muzikale en over the top one woman show verkent ze de grenzen en clichés van het vrouwbeeld in onze maatschappij. 

Met een mix van opera, theater, musical, kleinkunst, klassieke muziek en comedy voert Valentina verschillende hysterische vrouwen ten tonele: onder andere een moordlustig geworden slachtoffer van de toeslagenaffaire, een body positive K3-sterretje en de Koningin van de Nacht passeren de revue, om uiteindelijk uit te komen bij Valentina zelf.

Gewapend met een flinke dosis muzikaliteit, humor, snelle schakels en grote personages, houdt ze met Wildbloei haar publiek onder schot en brengt ze hopelijk een beetje sympathie teweeg. Of bevreemding. Ook goed. 

TOP Vrouwen – Rian Gerritsen, Tanja Jess                            UITVERKOCHT

Komedie

Woensdag 13 maart            

Grote zaal                                                            

20:15-21:30 uur

€ 28,50

Zijn jij en je vriendinnen toe aan een avond uit vol humor, avontuur en (laten we eerlijk zijn) ook af en toe wat moodswings? Deze gloednieuwe vriendinnencomedy, geproduceerd door de makers van de populaire series Huisvrouwen Bestaan Niet en Opvliegers, neemt je mee op een avontuurlijke reis vol emoties en onthullingen.

Drie hartsvriendinnen van middelbare leeftijd, Paula, Monica en Sophie, beklimmen in twee dagen de loefzijde van een berg ter ere van hun overleden vriendin Rebecca. Tijdens deze reis blijken de vriendinnen zelf ook nogal wat issues mee te zeulen. Verbroken relaties, wilde seksuele avonturen (of het gebrek daaraan), trouwen op je 50e, familieverpakkingen Toblerone en natuurlijk: mannen. Zal het ze lukken om het verleden een plek te geven en hun vriendschap in stand te houden? Een ding is zeker, eerlijkheid duurt het langst. Maar hoe eerlijk kun je eigenlijk zijn? 

TOP Vrouwen is een humoristische en herkenbare vriendinnencomedy met ups en downs.

Een echte ladiesnight! 

Deze comedy is geschreven door de bekende Amerikaanse toneel- en filmscript schrijver Peter Quilter, wiens stukken al in 40 landen over de hele wereld zijn opgevoerd. Zijn eerdere hits op West End bewijzen dat hij een meester is in het creëren van verhalen die je in je hart raken en je laten lachen. TOP Vrouwen (origineel ‘Step By Step’) zal komend seizoen in negen andere landen in première gaan, maar is nu ook te zien bij jou in de buurt!

Nienke Plas – Postnatale Expressie                                         UITVERKOCHT

Cabaret

Vrijdag 15 maart      

Grote zaal                                                            

20:15-21:45 uur

€ 27,50

De evolutie van een vrouw is als een roos. De mooie dichte knop die uiteindelijk open bloesemt waarna ze op haar oude dag ondersteboven en uitgedroogd aan een radiatorbuis in de hoek van iemand zijn toilet hangt.

Nienke Plas bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met eentje trouwen.

Spijt van deze route?  Ach “never look back” tenzij je wilt leven en het doel van een achteruitkijk spiegel begrijpt.

Piet van Eeghen – De verlichting nabij

Cabaret

Vrijdag 15 maart      

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 18,00

Vrijwel uit het niets won autodidact en wiskundeleraar Piet van Eeghen de publieksprijs op het Leids Cabaret Festival 2022. De Telegraaf sprak over een heerlijke podiumpersoonlijkheid en prees zijn virtuoze taalgebruik en onnavolgbare timing. 

Ook Theaterkrant was lovend: ‘een allround performer die zowel een uitstekende conferencier als een begenadigd muzikant (gitaar en piano), componist en liedtekstdichter [is]. Als die gast net zo leuk is voor de klas als op het podium dan zijn zijn leerlingen te benijden.’

In zijn debuutvoorstelling De Verlichting Nabij leert het publiek Piet kennen door middel van zijn absurdistische liedjes en van subtiele ironie doorspekte conferences.

Hij verovert de zaal met zijn charme, deelt zijn bizarre hersenspinsels met het publiek en neemt zijn geest schaamteloos onder de loep in De Verlichting Nabij.

Dana Winner – Schilderij                                                                  UITVERKOCHT

Theaterconcert, No Dutch required

Zaterdag 16 maart                

Grote zaal                                          

20:15 uur

€ 33,00

Dana Winner zingt al zo lang ze het zich kan herinneren. Het Carpenters-liedje Op Het Dak Van De Wereld is haar eerste hit in 1989. Een indrukwekkende, internationale carrière volgt. Ook Nederland ontdekt haar gouden stem en sluit haar in het hart. 

Haar versie van One Moment in Time van Whitney Houston in het televisieprogramma Liefde Voor Muziek (Beste Zangers in Nederland) is sinds 2016 al meer dan 100 miljoen keer bekeken op YouTube en levert haar nog elke dag nieuwe liefhebbers op. 

In seizoen 2023-2024 keren Dana en band terug naar Nederland met het theaterconcert Schilderij. Dana: ‘Het leven is als een schilderij dat kleurrijk en soms wat donkerder kan zijn. Wat mooi is: ieder schildert zijn unieke doek’. 

Kom luisteren naar Dana’s grootste hits en nieuwe liedjes, waarmee zij de wereld háár kleur geeft. 

Literair Café Veldhoven: Roxane van Iperen – De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zaterdag 16 maart                

Lindenzaal                                        

20:30-22:00 uur

€ 10,00- € 12,50

Schrijver en jurist Roxane van Iperen (Nijmegen, 1976) werd bij een groot publiek bekend met de roman ’t Hooge Nest over het gelijknamige huis in ‘t Gooi, waar twee Joodse zussen onder de neus van Anton Mussert tientallen Joodse onderduikers onderbrachten.

Van het in 2018 verschenen boek werden tot op heden 250.000 exemplaren verkocht. Het verscheen in twaalf landen in vertaling en bereikte de bestsellerlijsten in Duitsland en Engeland.

Roxane debuteerde als romanschrijver met Het schuim der aarde (2016), een aangrijpende roman over het leven op een zandvlakte en in een drukke stad in Brazilië. In 2021 maakte zij indruk met haar 4 mei-lezing en verscheen haar Boekenweekessay: De genocidefax. Hierin schuwt zij de donkere kanten van ons verleden niet. Een jaar later volgde het prikkelende essay Eigen welzijn eerst: hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor.

Haar meest recente roman Dat beloof ik (2023) vertelt het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. De roman werd lovend ontvangen. "Wat een ontzettend goed boek. Verontrustend en toch laat het je achter met een goede, bozige, moedige nasmaak", zo oordeelde collega-schrijver Özcan Akyol.

Inmiddels is Van Iperen niet weg te denken uit het publieke debat. Ze bekijkt de wereld met een financieel-economische blik, ontleedt als geen ander machtsstructuren en heeft een scherp oog voor hypocrisie, ongelijkheid en integriteitskwesties.

Roxane van Iperen is getrouwd met haar jeugdliefde Joris Lenglet. Samen hebben ze een dochter en twee zoons. Ze wonen in Naarden in ‘t Hooge Nest.

Boekenweek
In Theater de Schalm wordt Roxane van Iperen op zaterdag 16 maart, de eerste dag van de Boekenweek, geïnterviewd door Mark van der Linden (Knegsel, 1992). Mark is bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Boekhandel Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden. Bij aankoop van min. € 15,- aan boeken krijgen bezoekers bovendien het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking van de familie Chabot cadeau.

Professor S (8-13 jaar) – Klein Amsterdam Producties

Jeugd en familie

Zondag 17 maart     

Lindenzaal                                                           

14:30-15:20 uur

€ 10,00

Simie, de assistent van de Grote Professor S., reist met zijn voorbeeld-brein door het land. Hij geeft een wervelende les over het brein aan iedereen die het maar wil horen. Hij vertelt over zenuwen en verbindingen, over bewegen, over eten en over dingen vergeten. Maar waar was hij nou gebleven?

Zijn praatje loopt in de soep als hij steeds maar weer wordt onderbroken omdat zijn oma belt. En dan raakt oma ook nog kwijt!

‘Professor S.’ is een verbluffend realistische, maar ook muzikale en humoristische voorstelling over het brein. De voorstelling is geïnspireerd door de kinderboekenserie van Erik Scherder, Fred Diks en Mariëlla van de Beek. Scherder kreeg als hoogleraar neuropsychologie landelijke bekendheid door zijn humoristische en bijzondere colleges bij DWDD. De kern van zijn werk is het belang van bewegen en muziek. Deze voorstelling maakt zijn gedachtegoed toegankelijk voor kinderen.

Johnny Kraaijkamp en Soy Kroon – Papadag bestaat niet

Komedie

Woensdag 20 maart            

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 25,00

In deze komische voorstelling delen Johnny Kraaijkamp en Soy Kroon niet alleen hun eigen persoonlijke ervaringen in verhalen, maar kruipen ze ook in de huid van vele anderen in hilarische sketches die een komisch licht schijnen over een aantal onvermijdelijke, actuele en herkenbare thema’s. 

Wat kan je vandaag de dag bijvoorbeeld nog zeggen? Wat gebeurt er als een komiek zijn humor is verloren? Hoe word je niet vergeten als je er niet meer bent? Kraaij & Kroon gaan op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Één ding staat volgens hen als een paal boven water: er kán... nee, er móét gelachen worden. 

Yentl & De Boer – Modderkruipers                                              UITVERKOCHT

Cabaret

Donderdag 21 maart           

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 28,00

Modderkruipers. Vissen die zich, bij het eerste teken van gevaar, diep in de modder verstoppen. Wordt er gevochten? Weg is de modderkruiper. Ingewikkelde gesprekken? ‘Duiken’ zegt de vette aal. Er wordt gevraagd naar politieke overtuigingen? ‘Blup blup’ klinken de zuurstofbelletjes al door de dikke derrie.

Yentl en de Boer en hun muzikanten zijn terug met een nieuwe muzikale voorstelling, vol grappige en ontroerende liedjes. Over heldenmoed en vluchtdrang. Het comfort van de warme blubber, terwijl de grimmige wereld juist om helden roept.

Yentl en de Boer kennen we van hun fantasierijke theaterprogramma’s en talige liedjes. Afgelopen seizoen maakte het duo een uitstapje naar de televisie met hun vierdelige muzikale comedyserie ‘Yentl en de Boer de Serie’. Tussen alle lockdowns waren ze in het theater te vinden met de veelgeprezen voorstelling ‘De Kampvuursessies’, waarmee ze hun tweede Annie M.G. Schmidtprijs wonnen en ze zich definitief tot de kopgroep van het muzikale cabaret mogen rekenen.

Poelifinario Kleinkunst Cabaretprijs

Yentl en de Boer hebben de Poelifinario Kleinkunst Caberetprijs gewonnen op 9 oktober. 

Chansons Delicieux – Beatrice van der Poel, Katell, Philippe Elan

La Douce France, un festival de la chanson française

Theaterconcert, No Dutch required

Vrijdag 22 maart      

Grote zaal                                                            

19:00-22:45 uur

€ 22,50

Een minifestival op één theateravond. Drie topvertolkers van het Franse lied. Waan uzelf in de Provençe, aan de Côte d´Azur of op een terrasje in hartje Parijs. Het chanson is het leven zelf, het geluk, de liefde, het verdriet, de passie en natuurlijk ook melancholie... kortom la douce France!

Reserveer een Frans hapjesarrangement à € 15,00 bij Chansons Delicieux! 

Katell – Retour Amsterdam Paris 

Met haar theatervoorstellingen en optredens bij verschillende televisieprogramma’s heeft Katell vele harten sneller laten kloppen voor het Franse chanson. In haar nieuwe muziekprogramma laat ze de toeschouwer genieten van het mooiste wat Frankrijk en Nederland te bieden hebben. Naast prachtig eigen werk zingt Katell nummers van Franstalige grootheden als Brel, Aznavour en Piaf, maar ook Stromae. En pareltjes van Frank Boeijen, Herman van Veen, Toon Hermans en Wim Sonneveld. Vaak in een verrassend, akoestisch jasje  waarbij Katell sommige, van oorsprong Nederlandse nummers, in het Frans zingt of juist Franse liedjes in het Nederlands uitvoert. De soms fluwelen en soms krachtige zang, van deze in Frankrijk geboren rasartieste, raakt je diep in je hart. Retour Amsterdam-Paris is als een boeiende treinreis langs de hoogtepunten van de Nederlandse en Franse cultuur.

Beatrice zingt Brel

Singer-songwriter, theatermaakster, stemactrice en Nederlandstalig chansonnière Beatrice is eigenzinnig en wars van hokjes. Selfmade en dol op Blues, Soul, Pop, Jazz en de klank van de Nederlandse taal. Jacques Brel, de grote meester, zijn songs, teksten en performance zijn ongeëvenaard. Je moet van goed huize komen om je aan dat repertoire te wagen. Beatrice van werd vaak gevraagd of zij niet eens een lied van Brel zou willen vertolken. Echter zij weigerde, “Brel is te groot, te indrukwekkend… dat kan ik niet aan…” Nu voelt ze zich er eindelijk klaar voor!

Na een aantal eigen albums uitgebracht te hebben (o.a. Langzaam Los, Hard en Hoofd, Electric Lady, Montere weemoed) theater producties en kilometers podium ervaring (ze werkt(e) o.a. met Beeswamp, Maarten van Roozendaal, Marcel de Groot, Thomas Verbogt, Bob Fosko, Corrie van Binsbergen)

Recensies:

“Ga Beatrice van der Poel vooral live zien” - Theaterkrant

“Gevoelig, meeslepend en messcherp” - ***** Zing Magazine (november ‘23)

“Beatrice van der Poel doet recht aan Jacques Brel en aan zichzelf” - Nederlands Dagblad

"Verpletterd werd ik door deze versie", - Frits Spits in Taalstaat

“Mede door de meeslepende arrangementen van haar begeleiders komt Brel weer overtuigend tot leven” -NRC

Philippe Elan – Enfer et Paradis

In een volledig nieuwe theatershow presenteert Philippe, die een naam heeft opgebouwd als virtuoos vertolker van de klassieke Franse chansons, een collectie eigentijdse popsongs in de stijl van Julien Clerc en Michel Fugain. Het repertoire is afkomstig van het nieuwe studioalbum ‘Enfer et Paradis’ dat in ‘voorjaar 2023 uitkomt. Het album ademt de sfeer van vernieuwing. Naast nieuwe nummers, waaronder meerdere eigen nummers en bijdragen van Lenny Kuhr, vertolkt Philippe toch ook weer enkele van zijn favoriete chansons, maar dan wel in een nieuw muzikaal jasje. Wat blijft is de succesvolle samenwerking met zijn vaste begeleider Reyer Zwart die ook voor de productie van het album tekende. Samen kozen ze ervoor het nieuwe repertoire in de studio maar ook tijdens de concertreeks, te laten begeleiden door een voltallige band. 

Reserveer een Frans hapjesarrangement à € 15,00 p.p. bij Chansons Delicieux!

Het 'Fromage Français et Charcuterie' arrangement bij Chansons Delicieux wordt voorafgaand en in de pauzes van de voorstellingen geserveerd. Het arrangement bestaat uit heerlijke Franse, mediterrane hapjes, met natuurlijk Franse kazen en charcuterie.
Het is geen maaltijdvervangend arrangement. Aangeraden wordt thuis nog een kleine maaltijd te nuttigen. 

Er zijn 100 hapjesarrangementen beschikbaar. 

Bosco Jazz & Pop Orchestra featuring Johnny Rosenberg – Live at the Library

Theaterconcert, No Dutch required

Zaterdag 23 maart                

Grote zaal                                          

20:15 uur

€ 25,00

Eén van Nederlands’ beste en bekendste ‘crooners’, Johnny Rosenberg, samen het gerenommeerde jazzorkest BOSCO: een swingende show waar de energie vanaf spat! Johnny Rosenberg, “the Gypsy Crooner”, stamt uit de wereldberoemde zigeunerfamilie Rosenberg.  Johnny tourde meermaals over de wereld met het befaamde
Rosenberg Trio. Hij was vaak op televisie te zien, werd bekend door zijn deelname de eerste editie van “The Voice Of Holland” en won in 2020 het programma “All together Now”.

Al lang droomde Johnny van zijn eigen bigband. Die heeft hij nu gevonden in BOSCO, een 10-koppig allround-jazzorkest dat al meer dan 15 jaar een begrip is in de Nederlandse muziekscene. BOSCO speelde op talloze festivals met verschillende artiesten, waaronder de rockabilly-sensatie “Liptease” van 2015 tot 2017. De band was meermaals op televisie te zien en zat als begeleidingsorkest bij verschillende theaterproducties door de jaren heen. In 2018 en 2019 was BOSCO de vaste band van The Voice-winnaar Dennis van Aarssen en speelde een onmiskenbare rol in het winnen van diens Edison in 2020.

BOSCO heeft een reputatie als het gaat om veelzijdigheid. De band is enorm dynamisch en bovendien allesbehalve een statisch orkest, maar een collectief waar zowel het plezier als de kwaliteit vanaf spat. Op het theaterpodium voelen zowel BOSCO als Johnny Rosenberg zich thuis en dat is duidelijk voelbaar in de zaal. Laat je verbazen door deze gouden combinatie, die zowel gloednieuwe, eigen arrangementen als bekende hits van onder meer Michael Bublé en Elvis de zaal in slingert in een sprankelende show waar de kwaliteit vanaf druipt.

Bosco Jazz is ook bekend van hun deelname aan het SBS6-televisieprogramma ‘The Tribute: Battle of the Bands’. 

Soy de Cuba – Viva la Vida!

Show

Zondag 24 maart     

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 38,50

Na hun grote succes komt de energieke grootschalige dansshow Soy de Cuba wederom naar Nederland. Soy de Cuba: Viva La Vida! neemt je mee op een onvergetelijke trip naar het altijd zonnige en in pastelkleuren gegoten hart van het Caribische eiland, Cuba. Passie, vrolijkheid, ritmische dansen, soulvolle zang en een bloedmooi liefdesverhaal speelt zich af tegen een achtergrond van een bruisend Havana.

Soy de Cuba: Viva La Vida! verhaalt over die grote liefde in je leven, maar als blijkt dat je niet de enige bent, slaat de liefde om in rivaliteit. Een zeskoppige live band, het indrukwekkend ensemble, temperamentvolle choreografieën en authentieke filmbeelden dompelen de kijker onder in het bruisende leven van Havana.

Het publiek wordt meegenomen op een non-stop spannende multi-media reis, langs alle aanstekelijke ritmes van het Cubaanse muzikale repertoire. Van de folkloristische muziek van het platteland tot de stedelijke ritmes van Rumba, het klassieke geluid van Mambo en de Cha Cha Cha. Dit alles aangevuld met de muziek waarop vandaag de dag in de straten van Cuba wordt gedanst: de Timba, de Salsa en de Reggaeton. Een ticket naar het onvergetelijke Cuba was nog nooit zo binnen handbereik !

Spaghettirellen – Theatergroep De Jonge Honden

Toneel

Donderdag 28 maart

Grote zaal                                                                             

20:15 uur

€ 20,00

Eind jaren vijftig haalt de Nederlandse regering Italiaanse, jonge, vrijgezelle mannen naar Nederland om als gastarbeider te werken in de fabrieken. In hun vrije tijd willen de Italianen ook iets te doen hebben: in discotheken, snackbars en op de kermis raken ze in contact met de jeugd. In het Twentse Oldenzaal leidde deze ontmoeting in 1961 tot heftige rellen tussen jaloerse nozems en de Italiaanse jongemannen. 

Over die confrontatie gaat Spaghettirellen, een avontuurlijke mix van Romeo en Julia en West Side Story vol brommers, verliefde nozems en jonge mensen met dromen. Een voorstelling over een bizarre geschiedenis die lang niet iedereen meer kent, maar te interessant is om niet te vertellen. 

“Met Spaghettirellen brengt De Jonge Honden een indringende combinatie van documentair theater en fysiek toneel. En al zijn de rellen ondertussen zestig jaar geleden, de aanleiding en gevolgen zijn nog altijd actueel.” – Theaterkrant

Tijdens de voorstelling wordt live muziek gespeeld door Arjen Dijkstra en Sebastiaan Flier. 

Theatergroep De Jonge Honden
Theatergroep De Jonge Honden brengt op toegankelijke, nieuwsgierige en verbindende wijze het publiek met theater in aanraking met de verhalen die liggen verscholen in onze geschiedenis. Eerder brachten zij de succesvolle voorstellingen Oorlogswinter en De scheepsjongens van Bontekoe in het theater. 

Met o.a.: Joshua Albano, Jelle Mensink e.a.

Credits

Regie: Jolmer Versteeg
Script: Wessel de Vries 
Spel: Joshua Albano, Billy de Walle, Eva Gebbinck, Miracle van de Ruit, Christopher van Duijn, Jelle Mensink en Fokke Baarssen
Muziek: Sebastiaan Flier en Arjen Dijkstra
Kostuums: Hanne Pierrot
Dramaturgie: Maarten Bos 

Rootsclub@DeSchalm> – Laura Cortese

Theaterconcert, No Dutch required

Donderdag 28 maart           

Lindenzaal                                                           

20:30 uur

€ 12,50

Laura Cortese (The Dance Cards, Bright Light sessions) is een Amerikaanse songwriter en topvioliste die vanuit indie-rootsmuziek steeds op zoek gaat naar pareltjes in klank, groove en melodie. 

Ze emigreerde uit de VS naar België tourt intensief zowel in de VS als in Europa. Laura's concerten en opnames werden geprezen door onder meer BBC, fRoots, No Depression, de Boston Globe, de Denver Post en de Bluegrass Situation. Haar band, de Dance Cards, werd twee keer geselecteerd als culturele ambassadeur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waardoor ze optrad, workshops gaf en samenwerkte met muzikanten in India, Kazachstan, Oezbekistan, Bangladesh, Oekraïne, Estland, Montenegro en Griekenland.

The Billy Joel Experience – The Album Tour

Tribute concert, No Dutch required

Vrijdag 29 maart      

Grote zaal                                                            

20:15 uur

€ 27,50

Een show waarbij het publiek bepaalt welke nummers de band speelt. Klinkt als muziek in de oren, toch? Alexander Broussard en 003 presenteren ‘The Billy Joel Experience: The Album Tour’. Voor de pauze spelen ze één van de twaalf albums van ‘Piano man’ Billy Joel, daarna coveren ze een aantal van z’n greatest hits. En het leuke is: de show is interactief. 

Via een speciale webpagina (www.billyjoelexperience.nl/stemmen) bepaal je als bezoeker vooraf de setlist. Heel makkelijk: eerst geef je aan welk album je wilt horen, daarna maak je een top 10 van je favoriete Billy Joel-hits. Zo wordt het publiek écht onderdeel van het concert. Twee weken voor de tour maakt de band bekend welke nummers het meest in de smaak vallen – en hoe de setlist er uit komt te zien. Laat je je liever verrassen? Dat kan natuurlijk ook, stemmen is niet verplicht.

The Billy Joel Experience staat onder leiding van de veelgeprezen Alexander Broussard, bekend van o.a. Najib Amhali en Crazy Pianos. In de afgelopen vier jaar stond de band op poppodia en in theaters door het hele land – in mei speelden ze nog voor een uitverkocht Ziggo Dome. Ze stonden op verschillende toonaangevende festivals en deden mee aan maar liefst vijf TV-programma’s. En met succes bij het SBS6-programma ‘The Tribute: Battle Of The Bands’ kregen ze een 9,2 van zowel publiek als jury.

Cast
Alexander Broussard: Piano & Lead Vocal
Danny de Louw: Drums
Dennis Servais: Toetsen & Backing Vocal
Freek Volkers: Gitaar & Backing Vocal
Marcello Briganti: Bas & Backing Vocal
Robbert Tuinhof: Saxofoons, Fluit, Mondharmonica, Gitaar, Piano, Accordeon

Catfish

Tribute concert, No Dutch required

Zaterdag 30 maart  

Lindenzaal, clubsetting zoals Rootsclub                                                               

20:15 uur

€ 22,50

Meervoudig UK en British Blues Award winnaars Catfish heeft een reputatie opgebouwd van een uitstekende live band met een fenomenale frontman in de 25-jarige gitarist/vocalist Matt Long. 

Long speelt met een echte passie voor de blues. De afgelopen jaren ontvingen ze vele nominaties in de British Blues Awards, en wonnen ze er één in 2016 en 2018 (Blues Act of the Year), 2 awards in 2020 en nog een in 2021. Hun eerste albums hebben de nummer 1 bereikt in de IBBA Blues Airplay Charts en hun nieuwste nieuwe album ‘Burning Bridges’ werd genomineerd voor album van het jaar en kreeg uitstekende recensies. 

Citaten uit de pers
'Catfish kan met dit indrukwekkende album hun plek aan de top van de Blues-Rock scene alleen maar consolideren' - Blues in Britain Magazine

‘… dit is zoveel meer dan alleen een bluesalbum: je hebt blues, rock, gospel en allerlei andere invloeden die ervoor zorgen dat dit album een ​​must-have in je collectie wordt. Pure klasse.' - Will Carter, Two Finger Media

'Het sterke geroezemoes dat rond dit nieuwe album de ronde doet en Catfish uitroept als een van de populairste bands van het decennium is niet verkeerd: het schrijven, spelen en pure ballenkracht van deze band is opmerkelijk ... Het monumentale 'Exile ' heeft de enorme intensiteit van Metallica op zijn best - traag, gepassioneerd en met een air van gevaar, het is het waard om het album af te sluiten en ik zou denken dat het de komende jaren een podiumkiller zal zijn ... 

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

De mystieke wereld van de Andes

Donderdag 29 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmeldingInge Verheijden neemt deelnemers aan de KennisMakers-lezing mee naar het hart van het Andes hooggebergte in Zuid-Amerika. Ver van de bewoonde wereld en beschaving zijn daar eeuwenoude wijsheden, kennis en gebruiken bewaard gebleven. Inge vertelt over de praktische, mystieke levenswijze van de bewoners en hun band met de natuur. 


Inge: "We leven in een uitdagende tijd. Hoe we met veranderingen omgaan, is aan ons. Wanneer we mee kunnen stromen met de bewegingen, is deze periode een tijd van kansen. Het kan zorgen voor meer eenheid, harmonie en liefde. De eeuwenoude kennis en mystieke wereld van de Andes kan daarbij helpen."

Over Inge

Inge Verheijden geeft onder meer yoga- en meditatielessen vanuit haar studio De Goede Stroom in Veldhoven. Vanuit haar belangstelling voor de natuur en esoterie kwam ze in aanraking met de Andesvisie. Dit gaf haar een venster naar een realiteit van grote vrijheid en schoonheid. Met lezingen over de mystiek van de Andes, workshops, cursussen en een reis naar Peru gaf ze uiting aan haar grote liefde voor dit perspectief. Ze deelt haar kennis en inzichten graag met anderen.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 29 februari van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/andes

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Timemanagement
Vrijdag 1 maart, 13.00-15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de workshop ‘Timemanagement’ helpt loopbaanadviseur Carin van Holstein deelnemers om overzicht aan te brengen in hun planning, prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven. Ze krijgen praktische tips om het gevoel van een te hoge werkdruk te verminderen. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen. Deelnemers wordt gevraagd om de agenda en/of to-do list van de komende week mee te nemen om direct aan de slag te gaan.


Over Carin

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding, vitaliteit en outplacement. Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur samen in gesprek tijdens een kop koffie of een wandeling. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."


Praktische informatie

De workshop ‘Timemanagement’ is op vrijdag 1 maart van 13.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/timemanagement

Loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven

Op zoek naar werk? Meer energie en plezier uit het werk halen? Toe aan een volgende stap? In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis en geheel vrijblijvend loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er loopbaanspreekuren. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van drie ervaren loopbaanprofessionals. Daarnaast organiseren de adviseurs regelmatig workshops en andere activiteiten. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Belastingcafé Veldhoven

Diverse data in maart en april in de Bibliotheek Veldhoven en op 9 maart bij BSR in Veldwijzer Veldhoven / Deelname gratis

Op vier data in maart en april kunnen particulieren in de Bibliotheek Veldhoven terecht voor gratis hulp bij online belastingaangifte. Deskundige vrijwilligers van BSR Veldhoven, KBO Kring Veldhoven en PVGE Afdeling Veldhoven helpen mensen op weg.

 Belastingcafé

Om gebruik te kunnen maken van het Belastingcafé is het noodzakelijk om in te kunnen loggen op Mijn Belastingdienst met de DigiD-app en alle gegevens bij de hand te hebben die nodig zijn voor de aangifte. De service is bestemd voor particulieren, niet voor ondernemers of ZZP'ers. Voor vragen die specifieke kennis vereisen (zoals regelingen voor buitenlandse werknemers) worden zij doorverwezen naar professionele belastingadviseurs.

Praktische informatie

Het Belastingcafé is in de Bibliotheek Veldhoven op zaterdag 9 maart van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur (Landelijke Aangiftedag), op maandag 18 maart van 14.00 tot 16.00 uur, op zaterdag 30 maart van 11.00 tot 13.00 uur en op woensdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur. Het Belastingcafé is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van de gewenste dag en tijdstip.

Meer hulp nodig?

Mensen die meer hulp nodig hebben, bijvoorbeeld bij het omgaan met internet en DigiD, kunnen op zaterdag 9 maart terecht bij het speciale inloopmoment van BSR in Veldwijzer aan de Sterrenlaan 15 in Veldhoven. Vooraf aanmelden hoeft niet. De vrijwilligers staan klaar voor de begeleiding van 10.30 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Er gelden wel enkele voorwaarden om voor deze hulp in aanmerking te komen. Dit wordt besproken bij binnenkomst of bel vooraf even naar BSR: 040-253 99 59.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/belastingcafé

Stamboomcafé
Zaterdag 9 maart, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis

Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar verborgen verleden, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van uw ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk ga je naar huis met de namen van jouw voorouders uit de Franse tijd!

En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging (afdeling Kempen- en Peelland). 

Stamboomcafé

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 9 maart van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

Lees verder

SAMENWERKING ASML EN THEATER DE SCHALM

SAMENWERKING ASML EN THEATER DE SCHALM

Logo de Schalm

Nieuwe samenwerking ASML en Theater de Schalm: Alle kinderen t/m 12 jaar gratis naar jeugdvoorstellingen

ASML en Theater de Schalm in Veldhoven weten elkaar voor allerlei activiteiten al geruime Ɵjd goed te vinden. Dat heeft geleid tot een diepere samenwerking met een spraakmakend en bijzonder resultaat: Alle kinderen t/m 12 jaar mogen vanaf 2024 ‘gratis’ naar jeugdvoorstellingen in Theater de Schalm in het genre jeugd en familie. Kinderen kennis laten maken met cultuur is een belangrijk aspect binnen hun ontwikkeling. Door deze samenwerking willen ASML en Theater de Schalm de drempel voor theaterbezoek verder verlagen en de deuren ruim openzetten voor een breed en jeugdig publiek.

Cultuur toegankelijk maken voor iedereen

We leven in tijden waarin het dagelijks leven op alle vlakken duurder wordt. Een uitstapje naar het theater wordt daardoor een soort luxe, dat lang niet iedereen zich kan veroorloven. Cultuur is een verrijking van iedereens leven en helpt om zaken die binnen de maatschappij spelen beter te begrijpen.

“Door kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking te brengen met cultuur groeit hun leefwereld én hebben ze een onbezorgde middag of avond uit. Het gratis aanbieden van jeugdtheater zorgt ervoor dat ieder gezin naar het theater kan gaan, ook gezinnen met een kleine beurs. Met onze partners zoals Theater de Schalm in hartje Veldhoven, draagt ASML graag bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Het samen beleven van cultuur is daar een mooi onderdeel van”, zegt Carl Leen, programmamanager Maatschappelijke Betrokkenheid bij ASML.

Alle kinderen tot en met 12 jaar gratis

Het aanbod geldt voor voorstellingen die vallen binnen het genre ‘jeugd en familie’. Per boeking gaat minimaal één betalende volwassene mee ter begeleiding van het kindergezelschap. Het blijft dus wel noodzakelijk om kaartjes te reserveren. De mogelijkheid om een regulier betaald kinderticket te kopen blijft ook bestaan.

ASML LOGO

Voor ouders met een smalle beurs

Ouders of begeleiders die hun eigen theaterkaartje niet zelf kunnen betalen, en/of dat van hun kinderen van 13 tot en met 18 jaar, kunnen via Stichting Leergeld Veldhoven en de Kempen een verzoek doen tot een financiële bijdrage. “Ook met Stichting Leergeld hebben we dus een mooie aanvullende afspraak kunnen maken. Dit maakt dat we met vereende krachten cultuur zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk maken voor álle kinderen. We verwelkomen nog meer partners en medefinancierders, zodat dit een nog breder gedragen en duurzaam Veldhovens initiatief wordt”, voegt directeur-bestuurder Sjoert Bossers van Theater de Schalm enthousiast toe. 

Impact van De Maaspoort Venlo

Theater De Schalm is geïnspireerd geraakt door een vergelijkbaar project van De Maaspoort in Venlo, dat vorig jaar als eerste theater in Nederland is gestart met jeugdvoorstellingen gratis aan kinderen aan te bieden. Hiermee hebben zij inmiddels al meer dan 5.000 kinderen bereikt. De gemiddelde zaalbezeƫng bij familievoorstellingen steeg van 46% naar 74%. Ook is gebleken dat ouders hun kinderen sinds de invoering vaker mee naar voorstellingen nemen die buiten het jeugd- en familiegenre liggen: het aantal kinderen dat cabaret, opera, ballet en musical bezoekt, neemt substantieel toe. Het gratis aanbieden van jeugdvoorstellingen leidt dus tot meer jeugdige bezoekers, maar ook tot een breder bezoek aan het overige culturele aanbod. Dit bracht De Schalm op het idee om het project voor te leggen aan ASML die dit direct heeft omarmd.

Samenwerking op grotere schaal voor meer verbinding

Deze samenwerking tussen ASML en Theater de Schalm is onderdeel van een groter pakket aan gezamenlijke initiatieven en projecten.

“We betrekken diverse andere doelgroepen en culturen bij bijzondere voorstellingen, workshops en evenementen. Door theater en muziek aan te bieden in de buurt van zorg- of woonlocaƟes kunnen we doelgroepen bereiken die niet meer zo gemakkelijk de deur uit kunnen of gaan.

Daarnaast zal er in 2025 een nieuw Veldhovens vrij toegankelijk evenement het levenslicht zien: ExciƟng Veldhoven,” zegt Sjoert. Exciting Veldhoven is een ééndaags fesƟval. Er zijn optredens en activiteiten in het theater, én buitenoptredens op het Meiveld. Met onder andere gratis workshops en voorstellingen die het internationale karakter van Veldhoven benadrukken, wordt het een laagdrempelig festival voor een brede doelgroep, van jong tot oud. In de aanloop daarnaartoe komen er vanaf 2024 al verschillende kleinere ‘Exciting Veldhoven’ evenementen. Daarmee sluit de samenwerking aan bij de wens van beide parƟjen: iedereen in de Veldhovense samenleving op diverse momenten in het jaar te verbinden en de kans geven om te participeren aan cultuur.

Lees verder

MUSEUM 'T OUDE SLOT EN NL DOET

MUSEUM 'T OUDE SLOT EN NL DOET

Logo Museum t Oude slot

Museum ’t Oude Slot zoekt helpende handen tijdens NLdoet

Museum ’t Oude Slot doet weer mee aan de actie NLdoet van het Oranje Fonds. Zaterdag 16 maart gaan we de oude boerenkarren van het museum in de lijnolie zetten.  Daarmee maken we deze karren weerbestendig voor tentoonstelling in de museumtuin. We zoeken enthousiaste mensen die ons daarbij willen helpen. Aanmelden kan voor een hele dag of voor een dagdeel; alle hulp is heel erg welkom.

Museum ’t Oude Slot zorgt voor een afdak en alle materialen die nodig zijn. En uiteraard is er voor de vrijwilligers een drankje en iets lekkers. Vrijwilligers die de hele dag meehelpen krijgen ook een lunch. We zoeken 6 tot 8 mensen die samen met ons de handen uit de mouwen willen steken. We starten zaterdag 16 maart om 10.00 uur en we stoppen ermee rond 16.00 uur. Help je mee?

Aanmelden via NLdoet

Je kunt je vanaf nu aanmelden. Ga naar www.nldoet.nl en klik op de button 'activiteit zoeken'. Vul dan trefwoord ‘Veldhoven’ of ‘museum’ in. Kies museum ’t Oude Slot en meld je aan. Je krijgt automatisch een bevestigingsmail. Het verdere contact loopt direct via het museum. Graag tot ziens!

20230311 NLdoet Karren worden geolied

Vrijwilliger worden

Het Oranje Fonds zet met de vrijwilligersactie NLdoet de vrijwillige inzet in de schijnwerpers. De bedoeling van NLdoet is dat je kunt ervaren of vrijwilligerswerk iets voor jou is. Heb je belangstelling om vrijwilligerswerk te doen bij het museum? Bekijk de website eens -  www.museumoudeslot.nl - of loop binnen tijdens de openingstijden. Op www.veldhovenvoorelkaar.nl vind je meer vacatures in Veldhoven.

Lees verder

VERHALENBURCHT: VERHALEN OVER DE VASTENTIJD

VERHALENBURCHT: VERHALEN OVER DE VASTENTIJD

Logo Museum t Oude slot

Verhalen over vastentijd in de Verhalenburcht

Ouderwetse koektrommels vormen zondagmiddag 18 februari de inspiratiebron voor de eerste Verhalentafel in Veldhoven.  Het thema van deze middag is de vastentijd en de gebruiken van toen. Belangstellenden zijn van harte welkom om van 14.00 tot 15.30 uur aan te schuiven aan de verhalentafel in de Verhalenburcht, ofwel Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6 in Veldhoven.

In de vastentijd – de veertig dagen tussen carnaval en Pasen -  spaarde men vroeger in koektrommels het snoepgoed op. Want snoepen mocht dan niet. Wie zich dit nog kan herinneren of andere herinneringen heeft aan de jaarlijkse periode tussen carnaval en Pasen, kan erover komen vertellen aan de Verhalentafel. Ook publiek dat alleen wil komen luisteren is van harte welkom. Want er wordt sowieso een toepasselijk verhaal verteld door Annemarie van der Wal (65) uit Eindhoven. Deze vertelster is al jarenlang lid van Vertelclub Veldhoven (VerVe) en begeleidt de bijeenkomst.

500

Aanmelden voor de verhalentafel

 Aan de Verhalentafel is plaats voor acht tot tien personen. Wilt u actief meedoen, uw herinneringen vertellen, en zeker zijn van een plekje aan tafel? Stuur dan een mailtje met uw naam naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld alstublieft als onderwerp ‘Verhalentafel 18 februari’. Bezoekers van het museum die alleen willen komen luisteren zijn ook welkom en hoeven zich niet aan te melden.

20 Maart – Wereldverteldag

Woensdag 20 is het Wereldverteldag. Daarom is de Verhalenburcht dan voor één keer op woensdag. Het programma maken we begin maart bekend via het Veldhovens Weekblad en op www.museumoudeslot.nl.  Zet deze datum alvast in uw agenda

Over de Verhalenburcht

Onder de titel ‘Verhalenburcht van Veldhoven’ werken het museum en de vertelclub Verve voortaan samen. De vertelkunst behoort tot het ‘immaterieel erfgoed’: je kunt verhalen niet ‘vastpakken’ maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum ’t Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.

 

Kom je luisteren?

Museum ’t Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  Het museum is zondagmiddag 18 januari open van 13.00 – 17.00 uur. De entree is € 6,-- voor volwassenen, jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,00. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene.

Lees verder

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN E.O. OERLE

EXPOSITIE KUNSTUITLEEN VELDHOVEN E.O. OERLE

Kunstuitleen 2

Uitnodiging opening expositie maart 2024

 

Lees verder

SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT 28 JANJUARI

SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT 28 JANUARI

Simits speelt Jiddische muziek voor jong en oud
in museum ’t Oude Slot

Logo Museum t Oude slot

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 28 januari speelt Simits van 14.00 tot 15.30 uur.

Simits begint met Max Silverenberg. Bij de kleine Max thuis werd op een kofferpick-up de muziek van de vermaarde joodse zanger Leo Fuld (1912-1997) gedraaid. Vele jaren later verzamelt Max een aantal muzikanten om zich heen; Simits is geboren. De optredens van Simits kunt u vertalen naar liefde voor muziek, vriendschap, spontaniteit en gezelligheid. Het gaat om plezier maken en plezier geven. De muziek van Simits is typisch Jiddisch. Dat betekent vrolijk en blijmoedig, maar tegelijkertijd ook droevig en melancholisch. Simits speelde onder andere in Paradiso Amsterdam, op de Gentse feesten en het Lombokfestival in Utrecht, tijdens het Joods Festival in de Eindhovense Effenaar en in Muziekcentrum Frits Philips. Ook speelden ze zeven jaar op rij in Avignon tijdens het jaarlijkse theaterfestival.

 SIMITS

De muzikanten en hun instrumenten

Max Silverenberg speelt sopraansaxofoon en zingt de meest gevoelige liedjes van het Simits-repertoire. Naast hem staat Kees de Wit, die met zang, klarinet, fluit, altsaxofoon en cajun bijna alle kleuren van het gevoelspalet benut. René Vermaes is virtuoos op bandoneon, gitaar, piano en voetbas. Daarnaast laat hij met allerlei kleine instrumentjes verrassende geluiden horen en brengt daarmee de komische noot in het programma. Ruud Sempel is met zijn bas de stuwende kracht en de ritmische basis van Simits. Samen met René Vermaes arrangeert hij de eeuwenoude joodse traditionals, zodat de liedjes naar de 21ste eeuw worden gekatapulteerd.

Entreeprijs, inclusief museumbezoek

Museum 't Oude Slot is zondagmiddag 28 januari open van 13.00 - 17.00 uur.
Simits speelt van 14.00 - 15.30 uur. Volwassenen betalen € 6,--. Jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,--. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis binnen onder begeleiding van een volwassene.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI/FEBRUARI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI/FEBRUARI 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

Wat vindt u van de bibliotheek?
Maandag 15 januari t/m vrijdag 2 februari

 

De sfeer, inrichting, het personeel, de communicatie, dienstverlening en activiteiten: wat vindt u van de Bibliotheek Veldhoven? Doe mee met het klantonderzoek om uw mening te geven. Hiermee helpt u de bibliotheek om al deze onderdelen van de bibliotheek (en meer) nog beter af te stemmen op uw wensen en behoeften.

U doet de bibliotheek dan ook een groot plezier met het beantwoorden van de vragen van ons klantonderzoek. Dit duurt ca. 10 minuten en u maakt kans op één van de vijf Bibliotheekcadeaubonnen t.w.v. € 25,-. De vragenlijst kan tot en met vrijdag 2 februari ingevuld worden en is te vinden op www.bibliotheekveldhoven.nl

Ook kan de vragenlijst in de Bibliotheek Veldhoven ingevuld worden, eventueel met de hulp van een medewerker en onder het genot van een gratis drankje. Informeer bij de bieb op welke momenten dit mogelijk is, tel: 040-253 29 01 (of loop even binnen).

Informatieavond: De ziekte van Parkinson

Donderdag 25 januari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt alarmerend. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal patiënten in Nederland met 30% toegenomen. Het gaat niet alleen om ouderen, ook jonge mensen krijgen steeds vaker Parkinson.

Tijdens deze informatieavond krijgen bezoekers onder meer antwoord op de volgende vragen: Wat is de ziekte van Parkinson en wat is Parkinsonisme? Wat gebeurt er in je brein en je lijf als je te maken krijgt met Parkinson? Welke aanpassingen zijn nodig? Heeft de wetenschap al behandelmethoden of medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen vertragen?

Spreker is Kim Rijkelijkhuizen, Parkinsonverpleegkundige van het Máxima MC in Veldhoven. In samenwerking met een neuroloog behandelt ze patiënten met Parkinson/Parkinsonisme van het beginstadium van de ziekte tot opname in een verpleeghuis.
Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinsonpatiënten en mensen in hun omgeving. 

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson is op donderdag 25 januari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

Werk vinden met ChatGPT
Donderdag 1 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Loopbaanadviseur Daniëlle Bax laat mensen in een interactieve workshop ontdekken hoe ze ChatGPT kunnen inzetten voor het vinden van werk.

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Volgens Daniëlle kan ChatGPT onder meer helpen bij het analyseren van vacatures en het schrijven van een overtuigend cv. De workshop is ideaal voor werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten en voor werkenden die overwegen een nieuwe loopbaanrichting in te slaan.

Daniëlle Bax in gesprek 2023

Aanmelden
De workshop is op donderdag 1 februari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/chatgpt

Loopbaan activiteiten in de bieb
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of meer verdieping in het huidige werk, zijn er de gratis loopbaan activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven.
Naast diverse workshops zijn er elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand van 12.30 tot 14.30 uur gratis loopbaan spreekuren. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Dementiebril

Vanaf maandag 19 februari, 13.00-15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Als iemand die dichtbij staat dementie heeft, is het vaak moeilijk om voor te stellen hoe hij of zij de wereld beleeft. Wat gaat er in het hoofd van deze persoon om? Met een speciale VR-bril kunnen belangstellenden dit zelf ervaren.

Vanaf maandag 19 februari kan iedereen op elke derde maandag van de maand in de Bibliotheek Veldhoven kennismaken met de dementiebril. Deze is ontwikkeld voor de naasten van mensen met dementie. Door even mee te maken wat iemand met dementie elke dag ervaart, kunnen zij hun dierbare beter leren begrijpen.

Een sessie duurt 40 minuten, inclusief een voor- en een nagesprek met medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven). Ook ontvangen deelnemers een code voor een online training.

dementiebril

Praktische informatie
De activiteit met VR-bril is de komende maanden op de maandagen 19 februari, 18 maart, 15 april, 13 mei en 17 juni tussen 13.00 en 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. De middag is gratis voor Veldhovense mantelzorgers van mensen met dementie, andere belangstellenden betalen een kleine vergoeding. Aanmelden kan via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/dementie

Jongeren Boeken Club

Vanaf dinsdag 20 februari, 16.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Elkaar ontmoeten en leesplezier staan voorop bij de Jongeren Boeken Club. De jongeren komen om de 4 à 5 weken bij elkaar in de Bibliotheek Veldhoven. Tijdens deze middagen vertellen zij over hun favoriete boeken, wisselen boekentips uit en bespreken een gezamenlijk gelezen boek. De Jongeren Boeken Club is opgezet door Sammer Musa uit Veldhoven, die een boekenclub miste voor mensen van haar leeftijd.

Praktische informatie
De Jongeren Boeken Club komt in de komende maanden bij elkaar op de dinsdagen 20 februari, 9 april en 28 mei van 16.00 tot 17.00 uur (met mogelijke uitloop tot 17.30 uur) in de Bibliotheek Veldhoven. Alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar (middelbare scholieren) zijn welkom, deelname is gratis. Aanmelden kan via WhatsApp: 06- 810 32 946 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer info: www.bibliotheekveldhoven.nl/jbc

Kindercolleges in de bieb

Vanaf woensdag 21 februari, 15.00-16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Nieuwsgierige kinderen in huis? Meld ze snel aan voor de nieuwe reeks Kindercolleges in de bieb! Sandra van Dam van Curiosityworld trapt de reeks op woensdag 21 februari af met een college over de steentijd. Na haar interactieve presentatie gaan de kinderen met klei een stenen tijdperk landschap namaken. Ook bekijken ze prehistorische botten, stenen voorwerpen en vuurstenen.

kindercollege over steentijd

Praktische informatie
Het Kindercollege over de steentijd is op woensdag 21 februari van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 5,-, de geschikte leeftijd is 8 t/m 12 jaar. Na 21 februari staan nog Kindercolleges gepland op 17 april (Griezels en mysteries) en 19 juni (de Noordpool). Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/steentijd

Hoogsensitiviteit

Donderdag 22 februari, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmeldingLucas Koelemij geeft een lezing over hoogsensitiviteit: wat is het, hoe kun je ermee omgaan en wat zijn de voordelen?

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels en verwerken prikkels dieper. Voorbeelden van prikkels zijn licht, geluid, geur, smaak, maar ook bijvoorbeeld emoties en sociale prikkels. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensitief.

Lucas Koelemij heeft zich uitgebreid verdiept in dit onderwerp en helpt al jarenlang mensen op het gebied van hoogsensitiviteit.

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 22 februari van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/hsp

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Lees verder

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN FEBRUARI 29024

THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN FEBRUARI 2024

Logo de Schalm

Strange Brew & Leo Blokhuis – A Love Letter To 1974


Vrijdag 2 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                                                                  
20.15 uur, € 29,50

In A Love Letter To 1974 gaan we vijftig jaar terug, naar 1974. In de zomer schopt het Nederlands elftal het tot de finale tegen Duitsland en in oktober regende het elke dag. Richard Nixon treedt af wegens het Watergate-schandaal en in Zaïre bokst Ali tegen Foreman in The Rumble in the Jungle. De Film van Ome Willem is voor het eerst op de buis en ABBA wint met Waterloo het Eurovisie Songfestival. Verder is 1974 het muzikale jaar van Jesus Christ Superstar, Robert Long, The Cats, David Bowie en Paul McCartney.

Leo Blokhuis neemt ons, muzikaal bijgestaan door zijn muzikale vrienden van Strange Brew, in dit theaterconcert mee terug naar ‘74. Hoe zag de wereld eruit? En wat zien en horen we daar nu nog van terug? Verwacht een avond vol wereldnieuws, persoonlijke verhalen en vooral héél veel muziek. Met recht een goed begin van een gelukkig nieuw jaar.

Over Leo Blokhuis
Leo Blokhuis is al jaren dé autoriteit als het op popmuziek aankomt. Zo maakt hij prachtige documentaires, schrijft hij boeken en is hij te horen op Radio 2. Ook is hij het gezicht van de Top 2000, het grootste muziekspektakel van Nederland.

Over Strange Brew
Strange Brew viert met hun voorstellingen de allerbelangrijkste, allermooiste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de popmuziek. Eerder maakte zij programma's over o.a. Woodstock, Elvis Presley, The Beach Boys en Paul McCartney.

Muziek: Strange Brew (Yorick van Norden, Anne Soldaat, Jeroen Kleijn, Reyer Zwart en Paul Bond)
Presentatie: Leo Blokhuis
Genre: Muziek / theatercollege 

De Gestampte Meisjes – DREAM ON


Vrijdag 2 februari, cabaret                                                                             
20.30 uur, € 19,00

Een muzikale, absurde nachtmerrie waar je alleen maar van kunt dromen.

Wat is jouw grootste nachtmerrie? Kom erachter in de nieuwe absurde en muzikale voorstelling van De Gestampte Meisjes. In DREAM ON nemen ze hun grootste angsten onder de loep. Van oorlog tot die ene puist op je voorhoofd. Beleef in een mix van cabaret meets House of Horror, de gekste nachtmerries. DREAM ON, vette beats, onverwachte wendingen en angstaanjagend grappig: Een nachtmerrie waar je alleen maar van kunt dromen. 

DREAM ON 

(________________ vul zelf in.)

Het is donker. Je staat op een  (bijv. naamwoord)__________________ berg. 
Plots hoor je iemand gillen! Het gaat door merg en (lichaamsdeel)______________  
Als je om je heen kijkt zie je griezelige (voorwerpen) ______________________           
En dan plots komen er duizenden enge (wezens)__________________ op je af. 
Uit paniek probeer je nog te  (werkwoord)_________________________
en dan schrik je wakker badend in het (vloeistof)__________________  

IVY & de rest

Zaterdag 3 februari, muziektheater                                                                           
20.30 uur, € 19,00

We zitten de hele tijd in groepen. Overal. Op ons werk, op verjaardagen, in de supermarkt, in de maatschappij, in de wereld. Vergeten we door al dat ‘ge-wij’ niet een beetje onze ‘ik’? Terwijl die ‘ik’ juist zo belangrijk is. Juist met onze ‘beste ik’ doen we het meest voor het ‘grote ons’. Ofzo. Hoe doe je dat eigenlijk, onderdeel zijn van iets? En wat als je individuele belangen recht tegenover die van de groep staan?

& de rest is een komische ode aan de individualiteit. Een humoristische muziektheatervoorstelling over groepsdrang, waarin hilarische, ongemakkelijke en herkenbare scènes worden afgewisseld met vierstemmige versies van bekende én minder bekende nummers. Denk aan The Beatles en Coldplay, maar ook aan Duncan Laurence en Stromae.

Kom lachen, wegdromen, wakker schrikken en genieten. Maar laat je vooral verrassen, door IVY. 

Waar de naam IVY vandaan komt:
“Haal de Y weg en wat blijft er over? De Romeinse IV (4)! Spreek "I V" uit op z'n Engels en krijg weer IVY. Een krachtige, internationale vrouwennaam, die niet meteen (verkeerde) associaties oproept, zodat de nieuwsgierigheid geprikkeld kan worden. Daarbij vinden we het mooi dat de V symbool staat voor Vrouw, Venus, Vocaal, Vierstemmig en Vrij.

En nog een laatste duit in het zakje: Met zijn vieren klinken onze stemmen als één stem. One Voice. 1V. IV. IVY.”

Voorheen De Meisjes met de Wijsjes: 
“We zijn het nog steeds, maar net wat cooler laat maar zeggen. In nog sexiere outfits, nieuwe arrangementen, die ook in andere talen mogen én onder een nieuwe naam.”

Recensie Theaterkrant:

"Met nummers van onder andere The Beatles, Coldplay en Stromae stappen de voormalig Meisjes met de wijsjes af van het Nederlandse repertoire"

"Ze zingen zuiver, krachtig en in perfecte harmonie"

"IVY weet met elk lied een geheel eigen sfeer te creëëren"

Philips Symfonie Orkest – Familieconcert: Het Zwanenmeer

Zondag 4 februari, jeugd en familie                                                                            
11.00 uur, € 6,50 (kind) - €16,50 (normaal)

De muziek bij het ballet Het Zwanenmeer staat dit jaar centraal in het familieconcert van het Philips Symfonie Orkest. De muziek en het ballet van Het Zwanenmeer zijn heel beroemd, maar wat weten we over de zwanen in het meer? Dat zijn bijzondere zwanen hoor, ze zijn namelijk betoverd! Door wie zijn ze betoverd en kunnen ze de betovering verbreken?

Het Philips Symfonie Orkest, onder leiding van de nieuwe dirigent Txemi Etxebarria, zal het geheim van Het Zwanenmeer onthullen!

Speel je een instrument, heb je al twee jaar les en wil je graag een stukje van deze beroemde muziek meespelen in het grote Symfonie Orkest? Grijp dan nu je kans en meld je aan via de website van het Philips Symfonie Orkest, www.philipssymfonieorkest.nl

Tonproaten in ‘t Tejaoter

Zondag 4 februari, cabaret                                                                                 MATINEE | UITVERKOCHT
15.00 uur, € 17,50

Brabants beste tonpraoters stappen voor de 9e keer in de ton van Theater de Schalm. Een middag ouderwets schuddebuiken, dat is wat u te wachten staat bij dit “Gala der Vertelkunstenaars”. Grappige voordrachten en spitsvondige woordspelingen worden voorgeschoteld door winnaars van tonpraatkampioenschappen, die voor deze gelegenheid plaatsnemen in de speciale “theaterton” van Theater De Schalm.

Door het Tonpraten in het Theater te brengen is deze vorm van vertelkunst een aanrader voor liefhebbers van cabaret en conferences. “Tonpraoten in ut Tejaoter” is humoristische vertelkunst op hoog niveau. U kunt gaan genieten van Brabantse kampioenen en toppers:

  • Andy Marcelissen
  • Rob Scheepers (Helmond)
  • Ad Vermeulen
  • Wichard de Benis
  • Tom van Osch
  • Frans Bevers

De presentatie is in handen van René van Boxtel, die u op humoristische wijze door de voorstelling zal leiden. Dit gezelschap zal uw lachspieren danig op de proef stellen. Zorg dat u er bij bent.

Mell & Vintage Future – Roots & Romance III

Woensdag 7 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                UITVERKOCHT
20.15 uur, € 25,00

ROOTS & ROMANCE III is een fris vervolg op deel II. Verwacht nieuw eigen werk, nieuwe covers, niet eerder in het theater gespeelde liedjes, maar zeker ook de inmiddels internationaal bekende songs van de band. Met avond aan avond een bewezen geweldig mooi geluid, dankzij het vooruitstrevende eigen geluidssysteem. 

Tijdens de theatertour in 2022 bleek dat Mell & Vintage Future geweldig tot hun recht komen in het theater. De muzikaliteit van dit bijzondere trio, de uitzonderlijke stem van Mell, de eigen liedjes groots en klein en de bijzondere coverversies van de roots van de band: het leverde in de aandachtige omgeving van het theater een onvergetelijke show op. Veruit de meest gehoorde reacties waren: “wat een energie, wat een stem, wat een plezier, wat een geweldig mooie avond”. Het enthousiasme van het publiek was ongekend en de plaatverkoop na afloop van de shows brachten het laatste album BREAK THE SILENCE zelfs op de eerste plaats van de Nederlandse vinylchart!

De persoonlijke verhalen, de achtergronden bij eigen liedjes, soms best grote onderwerpen, de redenen voor een bijzondere cover en classic love songs,  Mell & Vintage Future maken het tot een even opwindend als ontroerend geheel dat smaakt naar veel meer. En dus komt er meer, in ROOTS & ROMANCE III.

Volop genieten, van jong tot oud!

Wat Mijn Man Niet Weet – Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser & Birgit Schuurman

Donderdag 8 februari, komedie
20.15 uur, € 31,50

‘Wat Mijn Man Niet Weet’ is de leukste en spannendste vriendinnencomedy met in de hoofdrollen Victoria Koblenko, Puck Pomelien Busser en Birgit Schuurman. Een humoristische voorstelling over vriendschap, trouw en ontrouw. Is mijn man wel te vertrouwen? En hoe zit dat met mijn beste vriendinnen?

Drie jeugdvriendinnen verliezen elkaar uit het oog, vele jaren later zoeken ze elkaar weer op. Veel vragen uit het verleden én uit het heden moeten beantwoord worden. Wat is er al die jaren geleden precies gebeurd? Willen we nog steeds onze geheimen met elkaar delen? Is iedereen wel te vertrouwen of hebben we geheimen voor elkaar? En was dat ongeluk wel een ongeluk? In ‘Wat Mijn Man Niet Weet’ transformeren de actrices in hilarische en herkenbare situaties van jong naar oud, terwijl een ijzingwekkende whodunit wordt afgewikkeld. Beetje bij beetje wordt duidelijk wie te vertrouwen is, en vooral, wie niet.

Chris Verlaan – De Kringloper

Vrijdag 9 februari, cabaret
20.30 uur, € 19,00

Drukte en stress op het werk. Schreeuwende scholieren in de supermarkt. Gestommel bij de bovenbuurvrouw en een boosaardige asielkat in huis. En dan ook nog al dat theaterpubliek dat graag een praatje maakt in de foyer. Het leven van de autistische Chris Verlaan valt niet mee. Gelukkig is er voor hem nog een laatste toevluchtsoord, zijn oase van rust: de kringloopwinkel. 

Maar ook deze veilige haven wordt steeds meer overgenomen door failliete middenstanders, verlichte hipsters en beeldschone Oekraïense vrouwen. Is er nog ergens een veilig thuis voor Chris?

Chris vlucht het liefst naar kringloopwinkels. Tijdens de tournee van zijn debuutvoorstelling “Man in de Maak” kwam Chris op allerlei plekken in Nederland. Dat ging bijna altijd gepaard met een bezoekje aan de plaatselijke kringloopwinkel. In “Man in de Maak” vertelde Chris over zijn zoektocht in de wereld vol angsten, prikkels en sociaal ongemak. In “De Kringloper” neemt Chris u mee naar zijn – voorheen rustige – omgeving van de kringloopwinkel, waarin hij ook daar niet kan ontkomen aan levensvraagstukken zoals de voordelen van solo-daten, het juiste moment van valeriaan gebruik, een cursus ‘gepest worden’ en de innerlijke angsthaas omarmen. 

De pers over Chris Verlaan:

- “Chris Verlaan, verrassend scherp met volop zelfspot” (★★★★★ Theaterparadijs)

-  “…met een handjevol droogkomische opmerkingen en enkele liedjes die (…) associaties opriepen met voorgangers als Hans Dorrestijn en Kees Torn.”  (NRC)

-  “sterke liedjes en veel taalgevoel” (Het Parool)

Recensies:

- "Het is een typische Verlaan-grap, wiens stijl vol zelfspot en reusachtig sarcasme in combinatie met een kalme, mild-opgewekte toon af en toe doet denken aan die van Kees Torn. Of verder terug, aan Toon Hermans.” - NRC ⭐⭐⭐

- "De Kringloper is een mooie, kleine voorstelling. Niet spectaculair of grensverleggend, maar wel grappig en bovendien een prettige kennismaking met het komische talent Chris Verlaan. De manier van vertellen en grappen plaatsen doet soms denken aan die van Herman Finkers." - Volkskrant ⭐⭐⭐

- "Voorzien van een goede balans tussen mensenhaat en overvloedige zelfspot maakt hij ons deelgenoot van de ongemakken van zijn autisme en de lessen die hij trekt uit praatgroep 'Hup met het leven'." - Theaterkrant

- "De verhouding tussen de serieuze verhalen en zijn grappen is precies goed." - Ilovetheater  ❤️❤️❤️❤️     

Carnaval in De Schalm – Kom gezellig feesten!

Zaterdag 10 februari (14.00 – 17.00 uur)
Zondag 11 februari (13.00 – 17.00 uur), gratis toegang

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari staan de deuren van Theater de Schalm wijd open voor hét feestje van het jaar voor Brabant en omstreken: Carnaval! Met Kindercarnaval, de Sleuteloverdracht en een Bonte Kindermiddag is het programma van zowel de zaterdag- als de zondagmiddag goed gevuld. De toegang is beide dagen gratis, dus loop gerust binnen. 

Kindercarnaval en sleuteloverdracht
Zaterdag 10 februari is De Schalm vanaf 14.00 uur voor iedereen geopend om gezellig Carnaval te vieren! De jeugdoptocht van Rommelgat eindigt rond 15.00 uur op het Meiveld, waarna de prijsuitreiking zal plaatsvinden in Theater de Schalm.

Er zijn optredens van onder andere DéDé Dance en we hebben een DJ. De Lindenzaal (kleine zaal) is ingericht als ‘game hall’ waar je leuke spelletjes kunt doen. De toegang is gratis.

Let op: tot 15.00 uur kunnen we maximaal 350 bezoekers toelaten vanwege de aankomst van de optocht. Als de optocht binnen is, is het vije in- en uitloop.  

Vind je het zo gezellig dat je graag nog wat langer wilt blijven? Dan hoef je om 17.00 uur nog niet naar huis! Traditioneel wordt de sleutel van Rommelgat om 17.11 uur overgedragen aan het Prinsengevolg. Ook tijdens deze Sleuteloverdracht zijn er diverse optredens en is Mister DJ van de partij met de allerleukste carnavalshits.

Bonte Kindermiddag
Op zondag 11 februari zijn onze deuren van 13:00u tot 17:00u geopend voor het leukste feestje van het jaar. Tijdens de Bonte Kindermiddag geniet je van een gezellige middag vol muziek, spelletjes en entertainment. Iedereen is welkom!

Zelf optreden tijdens de Bonte Kindermiddag?
Hou jij van dansen of zingen? Laat je mensen graag lachen met je beste mop of verwonder je het publiek liever met een coole goocheltruc? Tijdens de Bonte Kindermiddag kan en mag het allemaal! Pak je kans op het podium en laat iedereen jouw talent zien!

Tijdens de Bonte Kindermiddag krijgen kinderen de kans om te shinen op een echt podium! Dit mag individueel maar ook in een groepje. Hoe je act er precies uit komt te zien is aan jou. Wel willen we je vragen de act niet langer te maken dan 10 minuten. Zo kunnen we zo veel mogelijk kinderen de kans geven om op te treden.

Omdat we niet onbeperkt plek hebben dien je je van tevoren aan te melden via de onderstaande link:
Aanmeldformulier

Je kan kiezen uit twee tijdsblokken:

-          14:00u – 15:00u

-          15:30u – 16:30u

Bij het aanmelden kies je voor één van deze tijdsblokken. In dit uur dien je dan ook aanwezig te zijn voor je optreden. Wanneer je aan de beurt bent roepen de presentatoren je vanzelf op het podium. De volgorde van optredens is van te voren niet bekend, het is namelijk wel zo gezellig om ook naar de andere acts te komen kijken!

We zien je graag bij ons op het podium!

Fien en Teun (2-8 jaar) – Van Hoorne Entertainment

Donderdag 15 februari, jeugd en familie                                                           CARNALVALSVAKANTIE
13.30 & 16.00 uur, € 23,50

Fien en Teun, het liefste boertje en boerinnetje, komen terug naar het theater om samen met jou het gezelligste feest van het jaar te organiseren! Na al hun avonturen op onder meer TV, in de bioscoop en bij Avonturenboerderij Molenwaard zullen Fien en Teun er tijdens deze spiksplinternieuwe familievoorstelling weer een écht Hollands feestje van maken.

Wanneer Sem, het neefje van Fien en Teun, op de boerderij komt logeren, besluiten het vrolijke boertje en boerinnetje een heuse Bonte Avond te organiseren. Maar… wat is dat eigenlijk, een bonte avond? En wat het je er allemaal voor nodig? Gelukkig krijgen Fien, Teun en Sem hulp van hun dierenvriendjes en met elkaar weten ze een aantal spetterende optredens neer te zetten. Dat belooft een muzikaal feest te worden, met vele bekende én nieuwe liedjes. Kom jij ook meezingen en -dansen tijdens deze bonte theatershow?

De muzikale familievoorstelling ‘Fien & Teun, Bonte avond op de boerderij’ is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en is leerzaam, grappig en zit vol interactie. 

Boerderij Experience

Vóór en na de voorstelling kunnen de kleinste bezoekers zich vermaken tijdens de ‘Boerderij Experience’ in de foyer van het theater. Hier ontdekken ze al spelenderwijs van alles over het leven op de boerderij. Natuurlijk komen Fien en Teun na afloop van de voorstelling ook naar de foyer voor een foto en een dikke knuffel (meet & greet).

Wouter Monden – Stormbrein

Vrijdag 16 februari, cabaret                          WEGENS SUCCES VERPLAATST NAAR DE GROTE ZAAL
20.30 uur, € 18,00

Het stormt in Wouters brein. Groot nieuws en klein leed, het doet wat met Wouter. Wouter peinst, praat en reflecteert, maakt zich zorgen en ziet oplossingen en kansen. Net een gewoon mens, zou je denken. 

Wouter is vader, schrijver, grappenfabrikant. Klaar voor het echte, grote werk. Met toegewijde aandacht voor de samenleving, zijn lief, zijn dochter en zijn passie; grappen maken. “Humor is de enige reddingsboei om het hoofd boven water te houden”, aldus Wouter. In zijn voorstelling ‘Stormbrein’ kijkt Wouter eerlijker dan ooit naar zichzelf en naar de wereld. Alles wat om te huilen is, wordt genadeloos belachelijk gemaakt. Het wordt een gave, niet te missen show.

Wouter Monden is de sympathieke host van de enige echte Elektra Podcast met ruim 75.000 luisteraars per maand. Hij interviewde inmiddels al meer dan 175 cabaretiers waaronder Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Peter Pannekoek, Najib Amhali, Philippe Geubels en Guido Weijers. Daarnaast is Wouter al jaren de vaste publieksopwarmer van alle televisieshows van Arjen Lubach en speelt hij regelmatig in verschillende comedyclubs. 

Theaterkrant schreef over ‘Stormbrein':
“Gelukkig zal Monden de première van Stormbrein niet in zijn eigen podcast bespreken” 

“Applaus. Meteen valt op hoe ongelooflijk relaxed Wouter Monden het podium op komt wandelen” 

“Monden is een uitermate goede verteller (…)”

“(…) je zit echt hard te lachen”

“In de allegorie over hoge pieken en diepe dalen, laat Monden zelfs even de ontroering toe”

Meester Kikker (5-11 jaar) – De Groote Haay

Zaterdag 17 februari, jeugdfamilie                                                             CARNAVALSVAKANTIE
14.30 uur, € 17,50

Wanneer de meester met waterkroos in zijn haar en kleren vol scheuren de klas binnenkomt heeft hij duidelijk iets uit te leggen. En waarom kijkt de directrice zo verlekkerd als iemand een spreekbeurt houdt over kikkers? ‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn geheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’

Een gloednieuwe mjoesikal voor iedereen vanaf 6 jaar, naar het boek van Paul van Loon. Na het succes van het boek en de film (NETFLIX) komt dit spannende en grappige verhaal nu naar het theater!

In 2023 is Paul van Loon 40 jaar auteur en dat wordt groots gevierd door hem en de uitgeverij. Deze voorstelling wordt dan ook meegenomen in hun publicitaire uitingen!

Recensies:

"Het genre familiemusical en De Grote Haay blijken een ideale combinatie: de poppen, cartooneske vormgeving en de humoristische liedjes van Haayema, komen samen tot een vrolijk geheel. Doordat scènes op hoog tempo worden afgewisseld met muziek en mooie, simplistische animaties, blijft de voorstelling voor alle leeftijden boeiend van begin tot eind."  - Theaterkrant

'Heerlijk familievermaak' - MusicalWorld 

"Theatermaker Mark Haayema en regisseur Joep Onderdelinden hebben een stukje vakmanschap afgeleverd; het publiek, jong en oud, genoten van de grappige capriolen van de drie acteurs." - ilovetheater 

Het Trio van Toen – Liedjes om nooit te vergeten

Zondag 18 februari, theaterconcert                                                            MATINEEVOORSTELLING
15.00 uur, € 19,50

In een wervelende, humoristische show neemt Het Trio van Toen u mee naar de jaren 50 en 60 met muziek van Eddy Christiani, Annie de Reuver en Max van Praag. ‘Kijk eens in de poppetjes van m’n ogen’, ‘Als op Capri’, ‘Als ik tweemaal met m’n fietsbel bel’ komen allemaal voorbij. Prachtige zang van Monique van de Keer en een swingende band met Michael van Praag op drums. De tijd vliegt, ook tijdens de voorstelling.

Het Trio van Toen bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen in de muziek al ruimschoots verdiend hebben. Op piano Pieter van Santen, Thomas Kwakernaat op contrabas en Monique van de Keer zang en als speciale gast Michael van Praag op drums.  Deze geweldige musici staan garant voor een muzikale uitvoering op topniveau. 
In een paar jaar tijd heeft het trio al  vele optredens gedaan, waaronder een TV optreden bij omroep Max. Ze brengen herkenbare, soms vergeten, prachtige Nederlandstalige liedjes uit de jaren 50 en 60 van Max van Praag (de oom van Michael van Praag), Annie de Reuver en Eddy Christiani.

Het programma is swingend, afwisselend, herkenbaar en luchtig. Door leuke anekdotes en veel humor verbinden zij de liedjes. Michael van Praag is niet alleen een goede drummer, maar voegt ook door zijn familieband met Max van Praag wat ‘familiegeheimen’ toe, ook zal hij twee van zijn liedjes zingen. De liedjes zijn herkenbaar: ‘Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel’, ‘Als de deur zacht opengaat’, ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’, ‘Als op Capri’ etc. Thomas en Pieter zijn multi-instrumentalisten die naast piano en contrabas ook moeiteloos switchen naar saxofoon en gitaar!

De liedjes zijn in een nieuw jasje gestoken en door de jazz-achtergrond van de muzikanten swingen de nummers de pan uit! De zang van Monique is pakkend en het publiek wordt van harte uitgenodigd om mee te zingen.

Rayen Panday – Karma

Donderdag 22 februari, cabaret                                                            TRY-OUT | BLIND DATE AVOND
20.15 uur, € 24,00

Je verdiende loon krijgen is iets wat we altijd bij een ander gebruiken, maar vrijwel nooit bij onszelf. Karma kennen we toe aan ‘het universum’ terwijl we zelf beslissen waar en wanneer het moet gebeuren. En vooral bij wie. Karma is van oorsprong echter een principe dat verwijst naar het verrichten van daden, maar niet de gevolgen daarvan. Het betekent letterlijk ‘handeling' en kent geen goed of kwaad… Maar goed, laten we voor nu maar even de volle focus richten op deze voorstelling.  

Vol verhalen, comedy, actualiteit en muziek. Geen dans. Waarschijnlijk geen dans. Dat hangt toch wel een beetje van je karma af.

Over Rayen
Rayen (Zaandam, 1983) deed in 2008, tijdens zijn rechtenstudie, mee aan een open podium voor stand-up comedy. In datzelfde jaar wint hij in de finale van het Groninger Studenten Cabaret Festival de Persoonlijkheidsprijs. Sindsdien is Rayen actief als stand-up comedian en cabaretier. In 2010 wordt hij een vaste kracht van Comedy Café Amsterdam en begint aan zijn eerste avondvullende cabaretprogramma te werken. In februari 2023 heeft Rayen zijn zesde voorstelling ‘Focus’ afgerond. Naast zijn theatervoorstellingen is hij tevens bekend van zijn vele optredens in TV-programma’s en op festivals als Lowlands en Paaspop. Rayen is al jaren onderdeel van Comedytrain en heeft ook succes in het buitenland; hij heeft inmiddels in 18 verschillende landen opgetreden. Hij werd mede daardoor als een van de drie Nederlandse comedians gevraagd een eigen Netflix-special op te nemen in Comedians of the World.De pers over Focus:
“Bij bedreven stand-upcomedian Rayen Panday heeft ook een lompe grap een zachte landing.” - de Volkskrant ●●●

“Rayen Panday ontpopt zich tot een komische stuiterbal mét inhoud.” - Theaterkrant

“Focus van Rayen Panday, snelle, weergaloze humor met een extra laag. Al zou een voorstelling van Rayen Panday twee en een half uur duren, dan zou het nog steeds te kort zijn.” - Theaterparadijs ●●●●● 


De pers over Fenomeen:
“Panday overtuigt in comedy met hoge grapdichtheid.” - NRC ●●●●

“Panday toont tomeloze energie en geeft een originele draai aan elke grap die hij maakt.”  - Theaterkrant

“Want een talent is het. Een heel groot talent (…) Ongekende klasse. Scherp, snel en vaak zo herkenbaar.” - Theaterparadijs ●●●●● 

Rootsclub@DeSchalm – Gregory Page

Donderdag 22 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.30 uur, € 12,50

Gregory Page is singer/songwriter, dichter en entertainer; zijn concerten zijn dan ook een soort kruising tussen muziek en cabaret te noemen. Ze bevatten natuurlijk zijn prachtige songs, maar ook korte verhalen en humoristische poëzie. An Evening With Gregory Page is dus veel meer dan alleen een mooi concert.

Gregory’s voorliefde voor jaren ’20 crooners, oude grammofoons en gedeukte hoeden vindt in ons land zo veel weerklank dat hij hier graag en regelmatig verblijft, Nederland is zijn tweede thuis. Zijn bekendheid groeide mede door optredens bij Vrije Geluiden en Kunststof TV.

Gregory Page’s charisma en parels van songs komen echter bij een liveconcert pas écht tot hun recht. An Evening With Gregory Page transporteert het publiek naar een andere wereld, een tijdloos universum waarin het helemaal niet vreemd is om een duet te doen met een denkbeeldige zangeres of een hartverscheurende ballade af te wisselen met een ode aan het circus.
Met bijna dertig albums op zak heeft Page (Londen, 1963) de afgelopen decennia niet stilgezeten. In 2020 bracht hij samen met singer/songwriter Jason Mraz One Hell Of A Memory uit. Recent verscheen The Love For Me. Ook voor 2023 staat er een nieuwe CD op de rol.

De pers over Gregory Page:
‘Een stijlvol en subtiel genot voor het oor; Gregory Page laat een onuitwisbare indruk achter van een bijzondere avond: nostalgisch en toch helemaal van deze tijd. Page doet precies waar hij goed in is: mooie liedjes maken’. 

Anneke van Giersbergen – Heavy Strings

Vrijdag 23 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.15 uur, € 23,50

Via haar oudere broer leerde Anneke van Giersbergen stevige muziek kennen en dat voelde voor de piepjonge zangeres meteen als thuiskomen. Ter ere van het 40-jarig bestaan van metalband Metallica vroeg talkshow M of Anneke Nothing Else Matters met strijkkwartet wilde zingen. Arrangeur Ruud Peeters maakte een prachtige bewerking en het idee voor een nieuwe samenwerking was geboren.

De anthems van Iron Maiden, de melodieuze rock van Foreigner, de hits van Guns N’ Roses, de klassiekers van Black Sabbath en natuurlijk haar persoonlijke helden Mastodon, ze komen allemaal voorbij in prachtige semi-klassieke bewerkingen.

zang: Anneke van Giersbergen
piano: Ruud Peeters
viool: Joanna Czaj
viool: Ewelina Peeters 
altviool: Paloma Ortas 
cello: Stanislav Degtyarev

Biografie 
Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Dat ze een muzikale kameleon is, blijkt uit de samenwerkingen met artiesten als Devin Townsend, de IJslandse folkgroep Árstíðir en BLØF. Daarnaast horen miljoenen mensen jaarlijks haar stem in de Efteling-attractie Baron 1898.
In 2019 werd Anneke onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award als erkenning en waardering voor haar succes in het buitenland.

Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. In najaar 2021 deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte met haar interpretaties van de nummers. Met haar ode aan Kate Bush toerde ze in 2022 en 2023 uiterst succesvol langs de Nederlandse theaters. Trouw gaf het programma vier sterren. 

Kristen van Teijn – Jaloezie is een bitch

Vrijdag 23 februari, cabaret
20.30 uur, € 19,00

Kirsten voelt zich een rijke bitch met niet één, maar twee relaties. Polyamorie onder de knie! Maar als haar vriendin ineens verliefd wordt op een ander, wordt haar ‘open mind’ keihard op de proef gesteld. In JALOEZIE IS EEN BITCH gaat Kirsten het gevecht aan met juicy jealousy; een verboden emotie doordrenkt van liefde, maar mét giftanden.

In 2022 won Kirsten de prestigieuze VSCD-cabaretprijs Neerlands Hoop voor (S)EXPERIMENT over de (on)mogelijkheid om tegelijkertijd een relatie met een man én een vrouw aan te gaan. Deze keer neemt ze het publiek met hartverscheurende humor mee in een opzwepende, kleurrijke en muzikale voorstelling over onconventioneel liefhebben en hoe dat vorm te geven.

Over (S)EXPERIMENT schreef: 
Dagblad van het Noorden****: 'Ondersteund door geestige terzijdes, treffende komische conferences en stormachtige liedjes trekt ze het breder...een pleidooi onder het motto: leven en laten leven.' 


Theaterkrant: ‘(S)Experiment is een fijne, eerlijke, ontroerende voorstelling. Het strakke pak, het strakke decor, de soundcloud die haar liedjes begeleidt, het schept allemaal geen afstand maar helpt ons juist om dichtbij haar te komen.’

Het Parool: ‘De urgentie klotst tegen de plinten.’

Trouw: ‘Openhartig en met humor maakt de cabaretier ons deelgenoot van de schaamte, pijn en verwarring die ze heeft moeten doorstaan. Van Teijns doorleefde engagement maakt intussen veel goed. Alles komt recht uit het hart. Dat geeft de voorstelling precies het soort kwetsbaarheid dat cabaret spannend maakt om naar te kijken.’

NRC: ‘Ze straalt feller dan de grote flitsende, van kleur veranderende neonlichten. Haar energieniveau schommelt tussen een 10 en een 9,7.’

Bouke Rocks Elvis – Bouke & the Elvis Matters Band

Zaterdag 24 februari, tributeconcert (No Dutch Required)                                  UITVERKOCHT
20.15 uur, € 37,00

Wie de afgelopen jaren een show van Bouke bijwoonde, weet dat hij garant staat voor een avond topkwaliteit! De beste zanger met de mooiste stem om de songs van de grootste entertainer aller tijden te brengen! Bouke werd zelfs tweemaal gevraagd om op Graceland, de thuisbasis van Elvis Presley in Memphis (USA), op te treden! Hij won meerdere tv-shows, en dit jaar blies hij de jury van The Tribute: Battle of the Bands omver.

Met de show Bouke Rocks Elvis brengt hij de echte Elvis-magic naar Veldhoven, waarbij hij wordt begeleid door de ElvisMatters Band, blazers en backing vocals. Een concert van meer dan twee uur met bekende en minder bekende songs van Elvis, en met veel kippenvel momenten waarbij je, als je je ogen sluit, haast The King zelf hoort. Deze show is reeds meerdere keren betiteld als beste Elvis tributeshow ooit!

Golden Oldies – Met liedjes van weleer

Zondag 25 februari, theaterconcert                                                                      MATINEEVOORSTELLING
14.00 uur, € 10,00

Een fijne middag voor met name de ouderere inwoners van Veldhoven waarbij er niet alleen maar geluisterd zal worden. Het wordt namelijk een echt mee-doe concert. Zingen, (zittend) dansen, tekenen, horen en kijken. Je gaat het als bezoeker allemaal doen vanuit je heerlijke stoel in het theater.

In samenwerking met de harmonieën L’Union Fraternelle, Sub Umbra, kunstatelier Soeff, dansschool SiDanza en de Vertelclub Veldhoven wordt het een gezellige middag met elkaar. Met herkenbare muziek uit de tijden van weleer.

Denk aan liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld en Annie M.G. Schmidt, maar ook enkele licht klassieke muziekstukken.

Tijd om de relaxstoel thuis een middagje in te ruilen voor het pluche van het theater. Deze middag is de entree maar € 10, dus vraag je buurvrouw/man of wijkgenoot gezellig mee!

Deze middag wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Dilana Smith – Legendary Women of Rock

Woensdag 28 februari, theaterconcert (No Dutch Required)                                 
20.15 uur, € 22,00

Haar gestalte mag petit zijn, maar zodra zangsensatie Dilana Smith (Zuid-Afrika) in de huid kruipt van rocklegendes als Tina Turner, Janis Joplin of Cyndi Lauper is ze ‘larger than life’. Ze zingt hun nummers en eigen songs. Dilana rocks: moeiteloos schakelt ze van grote hits vol vuur naar intieme ballads die ontroeren. 

Tussen de nummers door vertelt ze in een charmante mengelmoes van Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans over opmerkelijke paralellen tussen haar roerige leven en dat van haar heldinnen.

Welk lied ze ook zingt, ze gaat los met alles wat ze heeft: een krachtige, bezielde soul- en rockstem en een atletisch, expressief lichaam. Ze wordt bijgestaan door topmuzikanten die haar feilloos aanvoelen.

Dilana ontroert, verleidt en schudt wakker. Ze is een magneet: aan het einde van de avond houdt iedereen van haar.

Zang en gitaar: Dilana Smith | gitaar: Jeff Zwart | drums: Niels Voskuil | Hammond en toetsen: Lennart Temmink

Over Legendary Women of Rock schreef Soundz.nl:

‘een mooi en enerverend theaterconcert... Je zal er geen spijt van krijgen, want naast een geweldige zangeres en band krijg je een mooi en gevarieerd concert!’


Biografie:

Dilana Smith (1972, Johannesburg, Zuid-Afrika) heeft haar eerste nummer één-hit Dancing in the Moonlight als ze zestien is. De muziek brengt haar in 1996 naar Nederland waar ze haar eerste soloalbum Wonderfool uitbrengt, waarvan twee singles uitgeroepen worden tot 3FM Megahits. 

In 2001 verhuist ze naar Amerika, waar zij met leden van onder meer Metallica en Guns N' Roses werkt en het voorprogramma van Aerosmith en van Beth Hart verzorgt. Met haar cover van Roxanne (The Police) treedt Dilana op in The Ellen DeGeneres Show.  Sinds 2017 woont zij in Nederland en is zij met haar eigen band een graag geziene act op festivals en poppodia. 

In seizoen 2022-2023 oogst zij staande ovaties als special guest in het theaterconcert Motel Westcoast van Syb van der Ploeg en muzikanten. In 2023-2024 brengt ze haar eerste theatershow Legendary Women of Rock op de planken. 

Lees verder

VELDHOVENSE VERHALENBURCHT

VELDHOVENSE VERHALENBURCHT

Kom luisteren naar verhalen in museum 't Oude Slot

 Logo Museum t Oude slot

Samenwerking met Vertelclub Veldhoven

Zondagmiddag 21 januari gaat de tweede aflevering van de ‘Verhalenburcht van Veldhoven’ van start. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers van het museum weer komen luisteren, deze keer naar haar eerste buitenlandse gastverteller. Het gaat om Maarten van Rompaey (40) uit het Belgische Antwerpen met zijn op maat gesneden verhalenprogramma 'Op een drafje'. De Vlaming sluit daarmee naadloos aan op de wisseltentoonstelling 'Het trekpaard leeft' die nog tot april te zien is in Museum 't Oude Slot op de Hemelrijken 6 in Zeelst.

Dit museum draagt sinds december de naam Verhalenburcht door een nauwe samenwerking met VerVe, kort voor Vertelclub Veldhoven. Die vereniging van amateur verhalenvertellers helpt met de beoogde maandelijkse programmering van de vertelkunst in 't Oude Slot. Zo verzorgden vijf leden van de club in december nog een kerstverhalenmiddag en warmen dit keer één of twee VerVe-vertellers het publiek om 14.00 uur op met een kort voorprogramma.

‘Op een Drafje’

Daarna is het tijd voor 'Op een drafje', waarvan Maarten van Rompaey zelf zegt dat het een '(Ont)spannend vertellement is voor grote oren en kleine dichterlijke harten.' Laat je meevoeren op een woordenstroom naar een land dat wel of niet bestaat. Het is een land waar alles kan zolang je het gelooft. Maarten brengt het paard tot bij de bron; drinken doet het publiek zelf. "Kom! Zet u neer en… laat het smaken", aldus Van Rompaey.

Hij was ooit leerkracht Nederlands en geschiedenis. Maar de verhalen boeiden hem meer dan de lessen… en zo werd hij verteller. Kleine podia, zotte projecten… elke uitdaging ziet hij als een geschenk. Momenteel geeft hij onder andere storytelling aan de woordacademies in Mortsel (nabij Antwerpen), Kontich en Lier. Als freelance verteller werkt hij meer en meer op maat. Zijn vertellingen zijn steeds licht én zinnig, maar nooit lichtzinnig.

Het verhalenprogramma op 21 januari duurt van 14.00 tot ongeveer 15.30 uur, inclusief pauze. De toegang tot het museum kost volwassenen zes euro; de vertelvoorstelling is daarbij inbegrepen. Meer informatie over de gastverteller vindt u op www.wittegroeten.be.

 

Over de Verhalenburcht

Onder de titel ‘Verhalenburcht van Veldhoven’ werken het museum en de vertelclub samen. De vertelkunst behoort tot het ‘immaterieel erfgoed’: je kunt verhalen niet ‘vastpakken’ maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum ’t Oude Slot richt zich op materieel erfgoed en volkscultuur.  Vertelkunst is onderdeel van de volkscultuur en vormt dus een logische combinatie met het museum.

 

Kom je luisteren?

Museum ’t Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.  Het museum is zondagmiddag 21 januari open van 13.00 – 17.00 uur. De entree is € 6,-- voor volwassenen, jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 4,00. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene.

 

Lees verder

CULTUURPROEVERIJ

CULTUURPROEVERIJ

Welkom bij de eerste Cultuurproeverij van Veldhoven.

Een middag waarin plezier en ontdekken centraal staat.

Ontmoet de vele culturen die Veldhoven rijk is.

Ga op culinaire wereldreis, speel oud-Hollandse spellen of volg een workshop. Kom ook!

Cultuurproeverij

Wanneer? Zondag 14 januari
Waar? Veldwijzer, Sterrenlaan 15
Voor wie? Iedereen die zin heeft in een gezellige middag

Meld je aan
Weet je zeker dat je komt?

Meld je dan even aan via https://www.cordaadwelzijn.nl/agenda/evenement/3248/cultuurproeverij/.

Zo zorgen wij dat er voldoende hapjes klaarstaan.

 

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2023

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF DECEMBER 2023

logo erfgoedhuisveldh

Veldhoven door de lens van ...

Voor ons nieuwe boek 'Wegwijs in Veldhoven' hebben enkele leden van Fotogroep Veldhoven anderhalf jaar lang straten en gebouwen in alle wijken van Veldhoven op een fotogenieke manier vastgelegd. Alles bij elkaar waren dat veel meer foto's dan we in het boek konden opnemen. Een selectie daarvan is vanaf januari te zien op de beeldtafel in de bibliotheek. Lees meer: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/qat0tmtjnl/ekfhzrgiz6/kzvz546kep/2f53r1gsor 

2978915 w1061 fotogroepveldhoven

QR-code

Digitaal Café van SeniorWeb Veldhoven besteedt op 9 januari in de Bibliotheek aandacht aan de qr-code en de toepassingen ervan. Erfgoedhuis Veldhoven is gevraagd om in dat kader aandacht te besteden aan het gebruik van qr-codes in het boek Wegwijs in Veldhoven. Ook onze plannen voor stoeptegels met qr-codes van de Geheimen van Veldhoven komen aan bod. Je bent van harte welkom. Lees verder op de website van SeniorWeb  https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/qat0tmtjnl/zs0kppyebu/kzvz546kep/2f53r1gsor 

Jaarprogramma 2024

In 2024 hebben we iets nieuws voor jullie in petto. We gaan op excursie naar Den Bosch. Daarnaast hebben we natuurlijk ook weer lezingen, dit keer over Brabant in de Franse tijd, Donderslag bij heldere hemel en vliegveld Welschap, en houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen in de vergaderingen. Kijk voor het programma op onze website.

Zie: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/qat0tmtjnl/xrgalhvzyq/kzvz546kep/2f53r1gsor

Omgevingswet & erfgoed

Na drie keer uitstel wordt vanaf 2024 de nieuwe landelijke omgevingswet ingevoerd. Wij willen graag met de gemeente overleggen over verschillende onderdelen van deze wet zoals (archeologische) monumenten, stads- en dorpsgezichten, cultuurlandschappen, roerend en immaterieel erfgoed. Gekoppeld aan deze wet is de participatiewet, waarbij de gemeente aan de voorkant al in overleg moet gaan met belanghebbenden, zoals het Erfgoedhuis. Heb je belangstelling voor deze materie en wil je deelnemen in onze werkgroep monumenten of archeologie. Neem contact mert ons op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zilst blè Zilst

Henk van Lieshout ging buurten bij een groot aantal Zeelstenaren en legde hun verhalen vast in het boek Zilst blè Zilst. Henk is opgegroeid in de Hoogstraat in Zeelst. De Hoogstraat maakt dan ook een belangrijk onderdeel uit van zijn nieuwe boek. Onder grote belangstelling werd het boek gepresenteerd in het Patronaat. De verhalen (Tonnie Kremers) en de muziek (Cor van Delft en Wim Baselmans) ademden de sfeer van toen. Een hoogtepunt was de voordracht van een gedicht door Noud Sanders. Nadat iedereen zijn exemplaar had opgehaald of had gereserveerd voor de herdruk was er nog een gezellige reünie met oude bekenden.

zILST

Kerkenvisie stopt

Ons werk voor de commissie Kerkenvisie zit erop. Samen met de gemeente, de inwoners die werden vertegenwoordigd door de KBO, en gaven wij als erfgoedorganisatie onze visie op de bestemming van de kerken. De kerkeigenaren namen merkwaardig genoeg niet deel aan de discussies. Wel was er overleg met hen. Het eindrapport van de commissie waaraan wij onze bijdrage leverden wordt in het eerste kwartaal van 2024 aan de gemeenteraad aangeboden en daar besproken. Die komt dan met een advies over de bestemming van de kerken.

kERK OERLE

Heilig Hartbeelden.

In Oerle en Zeelst staat bij de kerk een Heilig Hartbeeld op een sokkel. In vele dorpen en steden vind je dergelijke beelden. Ze zijn allemaal gemaakt in de jaren 20 of 30 van de vorige eeuw. Velen van ons weten nog dat er vroeger thuis een kleinere versie van dit beeld stond. Waar komt deze verering voor het Heilig Hart vandaan? Waarom stammen ze allemaal uit dezelfde periode? Wat was de oorzaak van het plotseling verschijnen van die beelden? Lees alles over dit geheim: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/qat0tmtjnl/sx8chwkdjv/kzvz546kep/2f53r1gsor

Films gezocht

Op de YouTube pagina van Erfgoedhuis vind je wat oude films, maar er is vast veel meer. Wij zijn op zoek naar filmmateriaal dat over of door Veldhovenaren is gemaakt. Van bijzondere gebeurtenissen, maar zeker ook van films met ‘alleen maar wat mensen’. Alles wordt op den duur oud, dus denk niet te snel dat het van een te recente datum is. Stuur ons een e-mail of kom naar de heemkamer. We maken een digitale kopie en brengen je film snel bij je terug. Contact via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heemkundetip

Collega-erfgoedorganisaties hebben vaak websites met interessante informatie voor erfgoedliefhebbers. Daarom delen we voortaan regelmatig links. Deze maand kijken we op brabantserfgoed.nl. De Sint-Jan en het Evoluon, DAF en Philips, het bloemencorso van Zundert en het Brabants volkslied van Guus Meeuwis: allemaal Brabants erfgoed! De website geeft de verhalen van Brabant door aan nieuwe generaties. Je leest er bijvoorbeeld dat deze vogel wel 25 verschillende Brabantse dialectnamen heeft en hoe we die vogel in Veldhoven noemen. Berabantserfgoed.nl

Kom eens langs in onze heemkamer.

Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1.000 boeken en brochures. We zijn er op donderdagochtend en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
info@erfgoedhuisveldhoven.

 

Lees verder

LEZING IN 'T OUDE SLOT

LEZING  IN 'T OUDE SLOT

Henk van Lieshout vertelt over vroeger: ‘Zilst blè Zilst

 

Logo Museum t Oude slot

 

14 januari wordt een bijzondere middag vol herinneringen over Zeelst. In museum ’t Oude Slot vertelt Henk van Lieshout dan verhalen over vroeger, over wat zich in het dorp Zeelst zoal afspeelde. Henk vertelt van 14.00 tot 15.30 uur.

Henk van Lieshout reisde voor zijn werk zo’n 50 jaar de wereld rond. Na terugkomst in Zeelst - het dorp waar hij opgroeide - besluit hij verhalen over vroeger te verzamelen en vast te leggen in een boek. Dit boek, met de titel ‘Zilst blè Zilst’, staat vol oude foto’s, herinneringen en anekdotes. Veel van deze verhalen tekende hij op na gesprekken met ‘echte’ Zeelstenaren.

Herinneringen delen

Op zondagmiddag 14 januari vertelt Henk een aantal anekdotes en belevenissen. Misschien komen er die middag nog wel nieuwe verhalen boven tafel, uit de herinneringen bezoekers. In 2013 schreef Henk ook al een boek over vroeger, toen over de Hoogstraat en haar bewoners.

Kom luisteren

Bent u nieuwsgierig geworden, bijvoorbeeld naar de liefst 130 bijnamen die Zeelstenaren vroeger droegen? Kom dan gezellig luisteren en herinneringen ophalen in beeldbepalend museum ’t Oude Slot, op het mooiste plekje van Veldhoven.

Museum ’t Oude Slot

Museum ’t Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven.

Zondag 14 januari is het museum geopend van 13.00 – 17.00 uur.

Entreeprijs, inclusief de lezing van Henk van Lieshout; € 5,50.

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI 2024

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN JANUARI 2024

Logo bibliotheerk veldhoven

Schrijfcursus voor internationals

Vanaf 17 januari in de Bibliotheek Veldhoven

In de schrijfcursus ‘Een schrijfreis door je leven’ gaan internationals aan de slag met het schrijven van verhalen uit hun leven. Schrijfcoach Carolijn van Gorkum geeft creatieve oefeningen die herinneringen naar boven halen of nieuwe inzichten bieden. Ook worden elkaars teksten voorgelezen, dat geeft vaak veel herkenning.

De cursus is gericht op internationals, iedereen is welkom in het Engels, Nederlands of een andere taal te schrijven. Ook krijgen deelnemers de mogelijkheid om het Nederlands te oefenen. Schrijfervaring is niet nodig; het plezier in schrijven is het belangrijkste.

Carolijn van Gorkum liggende foto bij kast

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 6 sessies en start op woensdag 17 januari, de overige data zijn 31 januari, 7, 21 en 28 februari en 6 maart. Het tijdstip is 10.30 tot 12.15 uur en de locatie is de Bibliotheek Veldhoven. De kosten zijn € 78,-. Meer informatie en aanmelden via
Carolijn van Gorkum, tel.: 06-573 28 090, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Writing course for internationals
Starts on Wednesday January 17 at Veldhoven Library

 

In the writing course 'A writing journey through your life', internationals work on writing stories from their lives. Writing coach Carolijn van Gorkum gives creative exercises that bring back memories or offer new insights. Each other's texts are also read aloud, which often gives a lot of recognition.

The course is aimed at internationals, everyone is welcome to write in English, Dutch or another language. Participants also have the opportunity to practice Dutch. No writing experience is necessary; the pleasure of writing is the most important.

Practical information

The course consists of 6 sessions and starts on Wednesday January 17, the other dates are January 31, February 7, 21 and 28 and March 6. The time is 10:30 AM to 12:15 PM and the location is Veldhoven Library. The costs are €78. More information and registration via

Carolijn van Gorkum, tel.: 06-573 28 090, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Presentatie Wegwijs in Veldhoven

Januari t/m april in de Bibliotheek Veldhoven

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteren de Bibliotheek, Erfgoedhuis Veldhoven en Museum 't Oude Slot een paar keer per jaar een nieuw thema op het grote, interactieve scherm ('multitouchtable') in de bibliotheek. Zo komen jong en oud op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de rijke historie van Veldhoven.

In de maanden januari t/m april staat de presentatie in het teken van Wegwijs in Veldhoven. De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen in de Bibliotheek Veldhoven.

Wegwijs in Veldhoven

Voor het nieuwe boek ‘Wegwijs in Veldhoven’ van Erfgoedhuis Veldhoven hebben leden van Fotogroep Veldhoven anderhalf jaar lang straten en gebouwen in alle wijken van Veldhoven vastgelegd. Een selectie van de mooiste foto’s en bijbehorende informatie is te zien op het grote scherm in de bibliotheek, waar ze optimaal tot hun recht komen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/wegwijs

 

Bastiaan Ragas: Jezus, waarom?

Dinsdag 23 januari, 19.30-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree gratis na aanmelding

Wie of wat is God? Wat is de Bijbel voor een boek? Waar komt de figuur van Jezus vandaan? En waarom zijn de verhalen van en over Jezus nog zo waardevol voor ons allen? In dit boek 'Jezus, waarom?' zoekt Bastiaan Ragas deze vragen en nog veel meer uit.

Gefascineerd door de Bijbelse verhalen vraagt hij zich af wat ze ons nu nog kunnen leren. Waarom zijn ze geschreven? Door wie? En wat is de samenhang tussen al die verschillende teksten? Met die vragen gaat Bastiaan te rade bij zijn vriend, predikant-theoloog Ad van Nieuwpoort.

In de bibliotheek vertelt Bastiaan over zijn boek (dat hij onder de naam Bas Ragas uitbracht), dat ook ter plekke gekocht en gesigneerd kan worden. De activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met boekhandel Bruna Veldhoven.

Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 23 januari van 19.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/jezus

Over Bastiaan Ragas

Bastiaan ‘Bas’ Ragas is een Nederlands zanger, presentator, (musical)acteur en schrijver. Ragas werd geboren in een katholiek gezin in Lisse, waar hij gedurende zijn jeugd heeft doorgebracht met zijn ouders en twee oudere broers, Jeroen en Roef. 

Al op jonge leeftijd was Ragas bezig met muziek, hij nam piano- en gitaarlessen en had een eigen bandje op de middelbare school. Daarna zat hij in de boyband Caught in the Act die in Duitsland, Oostenrijk, Azië en Australië een groter succes was dan in Nederland. Ze verkochten meer dan 15 miljoen albums. Hij bracht daarna nog diverse solo-albums uit, speelde in theatershows, musicals en tv-series en schreef een aantal boeken over opvoeding en het gezinsleven. Bas is getrouwd met Tooske Ragas en vader van een zoon en drie dochters. 

De Nationale Voorleesdagen

Woensdag 24 januari t/m zaterdag 3 februari

Deelname gratis na aanmelding

De Nationale Voorleesdagen worden uitgebreid gevierd op en in kinderdagverblijven, scholen, boekhandels en bibliotheken. Ook de Bibliotheek Veldhoven staat in het teken van deze campagne met activiteiten en boekentips.

nationale voorleesdagen 20924

Verhalen van Annie

Annie Mulder van Verhalen van Annie geeft twee leuke voorstellingen in het kader van De Nationale Voorleesdagen. Schuif gezellig aan en doe mee! De voorstellingen gaan allebei over bijzondere dieren met een wens. Bij de tweede voorstelling sluit ook Judie Jochemsen aan. De voorstellingen zijn op woensdag 24 januari van 15.00-15.30 uur en van 16.00 tot 16.30 uur en vooral leuk voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/annie

Help! Een verrassing!

'Help! Een verrassing!' van Miriam Bos is het Prentenboek van het Jaar 2024. Het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen. In de bibliotheek kunnen kinderen aanschuiven bij de gelijknamige voorstelling van jeugdtheater Van Niks & Van Alles. Vriendschap, het samen fijn hebben, picknicken, leuke liedjes en meespelen: het komt allemaal voorbij in deze vrolijke voorstelling! De voorstelling is op vrijdag 26 januari van 15.00 tot 15.45 uur en vooral leuk voor kinderen van 2 tot 6 jaar. Deelname is gratis, wel even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/verrassing

help een verrassinbg

 Voorleesmiddag

De maandelijkse voorleesmiddag staat uiteraard in het teken van De Nationale Voorleesdagen. Er wordt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar, ‘Help! Een verrassing!’, aansluitend krijgen kinderen en ouders passende (voor)leestips. De voorleesmiddag is op woensdag 31 januari van 15.00 tot 15.45 uur en is vooral leuk voor peuters en kleuters. Deelname is gratis, wel even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesmiddag

In de Bibliotheek Veldhoven liggen tijdens de Voorleesdagen een leuke kleurplaat en de gratis Voorleesgids voor iedereen klaar. Bovendien krijgen alle kinderen van 0 tot 6 jaar gratis het vingerpoppetje van het Prentenboek van het Jaar (zolang de voorraad strekt) wanneer zij tijdens de Voorleesdagen lid worden van de bieb.

 

Over De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen beleef je samen! De doelstelling van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. In 2024 wordt de 21e editie van de campagne gevierd. De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 24 januari t/m 3 februari.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/voorleesdagen

 

 

Lees verder

VOORJAARSACTIE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

VOORJAARSACTIE VOLKSUNIVERSITEIT EINDHOVEN

volksuniversiteit eindhoven

Voorjaarsactie bij Volksuniversiteit regio Eindhoven: schrijf samen in en ontvang allebei 10% korting op de cursusprijs!

Maak de beste voornemens ooit: ontwikkel je talenten! En laat ons je daarbij helpen met onze Voorjaarsactie!

Schrijf je samen in met je vriendin, buurman of verre neef en ontvang allebei maar liefst 10% korting op de cursusprijs voor de cursussen die starten vanaf januari, dat zijn meer dan 40 cursussen! Samen een cursus volgen is zoveel leuker, gezelliger en gemakkelijker vol te houden. Elkaar stimuleren en inspireren. Sta je al ingeschreven voor een cursus en vind je iemand die de cursus ook wil volgen? Dan ontvang je alsnog 10% korting op de cursusprijs en je medecursist natuurlijk ook!

Heb je altijd interesse gehad in kunstgeschiedenis, klassieke muziek of filosofie, dan is dit je kans.  Liever je creatieve talenten ontwikkelen? Kies dan voor Aquarelleren, Maak je eigen interieurontwerp, Fotografie of Tekenen en Schilderen. Ga je voor persoonlijke groei? Volg Leesgroep Nederlandse literatuur, Regie over je eigen leven, Feng Shui, Vakantiecursus Spaans, Familieopstellingen of Wijnkennis. Deze cursussen en nog veel meer vind je op onze website.

Let op: we geven ook cursussen in Valkenswaard en Veldhoven.

Alle cursussen vind je op: www.vu-eindhoven.nl

Lees verder

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA JANUARI 2024

 

THEATER DE SCHALM PROGRAMMA JANUARI 2024

Isabelle Beernaert presenteert – Particles of God


Vrijdag 5 januari, dans (No Dutch Required)                                                                          
20.15 uur, € 34,50

Particles of God mikt hoog. Naar het universum meer bepaald. Voortdurend in beweging. Onze thuis, die ons allen met elkaar verbindt. Die creatieve sparkle leidt tot een unieke artistieke vertolking. Met een internationale topcast. Live muziek van Peter Bogaert. Prachtige kostuums. Een lumineus decorstuk. En een choreografie die zowel de lichamen onstage als de emoties van het publiek meeneemt op een indringende reis.

Muziek en dans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Isabelle Beernaert staat garant voor muzikale diversiteit, op het ritme van de voorstelling. Werk van Max Richter, Philip Glass, Jon Hopkins e.a. smelt samen tot een kloppend geheel, als dagen van een rondreis. 

Maar er is nog meer! Rode draad door het geheel is de live muziek van dirigent, componist en meesterviolist Peter Bogaert die tevens ook ten tonele  verschijnt als mysterieus personage in dit existentiële verhaal. Een niet te missen ervaring. Ontdek als eerste een van de meest spraakmakende voorstellingen van dit seizoen!


Quotes:
"Particles of God is volgens mijn bescheiden mening de meest authentieke en pure creatie van Isabelle Beernaert. Ze speelt met extremen: natuurkracht versus het etherische en het transcendente. Een genereuze voorstelling die méér dan voldoet aan de verwachtingen. Een werveling van muziek, licht en beweging. Je blijft er even stil van."  - Viviane Redant - Klassiek Centraal

"Het leven is beweging. Beweging is verandering. Elke keer dat een submoleculair deeltje door tijd en ruimte zwaait, verandert er iets. Verandering is daarom onvermijdelijk. Het is de aard van het leven zelf. De kunst in het leven is niet om te proberen verandering te voorkomen, maar om verandering te creëren. Dat is het soort verandering dat je kiest." Neale Donald Walsch

“Zijn we allen 'één' en houden  we  een illusie in stand van afzondering en individualisme? 

In het begin was er licht. 
De kosmos was een leeg weefsel van ruimte-tijd. 
Wanneer we de draad van het weefsel traceren, terug naar het begin, vinden we dat wat we werkelijk zijn, onmetelijk, onovertroffen… gouden licht.” - T. Swann

Thijs van de Meeberg – Met de beste bedoelingen

Vrijdag 5 januari, cabaret                                                                                
20.30 uur, € 19,00

Met de beste bedoelingen gaat Thijs er met een gestrekt been keihard in, op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe bewaak ik de vrede?

In blinde paniek en met een slecht voorgevoel, maar met een nog dieper verlangen naar een samen gaat Thijs aan de slag! Stevig, lomp en als een ongeleid projectiel. Woede is het enige wat we nog gemeen hebben. Thijs nodigt je uit om samen met hem die woede iets meer te koesteren. Uiteraard met de beste bedoelingen.


Met de beste bedoelingen is de vierde solovoorstelling van Thijs van de Meeberg. Hij wordt geroemd om zijn slimme verhaalstructuur en grote improvisatietalent. Een sympathieke, oprechte en vurige cabaretier die zijn publiek de hele avond blijft verrassen. 

Disclaimer: lijkt de ideale schoonzoon, maar is een losgeslagen idioot.

Van de Meeberg is een vakman: hij ging bij de Slimste Mens roemloos kopje onder, maar maakte Maarten van Rossem hard aan het lachen. Dat is knapper dan winnen.

Thijs studeerde aan de Koningstheateracademie en won de jury- en publieksprijs bij het Leids Cabaret Festival 2015. In zijn voorgaande voorstellingen sprak hij over isoleercellen, puppycursus en tandvlees. De ene keer in een decor van chips, dan weer voor een muur van dozen. Ook had hij een zelfrijdende vaatwasser en een valse hond.

Recensiequotes Thijs van de Meeberg – Met de beste bedoelingen

“Sterke podiumpersoonlijkheid” – Trouw (★★★★

“Van de Meeberg speelt de tegenstellingen tussen deze twee werelden lekker vet uit en krijgt zo de lachers gemakkelijk op zijn hand” – Trouw (★★★★

“Met zijn aanstekelijke theatergekte laat Van de Meeberg de toeschouwer alle hoeken van zijn bizarre verjaardagsverslag zien” – Theaterkrant 

“Verfrissende manier om actuele discussies aan te snijden” – de Volkskrant  (★★★

“In een verhaal doorspekt met scherpe en directe grappen brengt hij zijn onderwerpen op meesterlijke wijze over op het publiek” – Theaterparadijs  (★★★★

Rapunzel (4 – 99 jaar) – Van Hoorne Entertainment                          KERSTVAKANTIE

Zaterdag 6 januari, jeugd en familie                      MET BLINDENTOLK (13.30) & GEBARENTOLK (16.00)
13.30 & 16.00 uur, € 25,00

In theaterseizoen 2023 - 2024 gaat de sprookjestraditie van Van Hoorne Entertainment verder met Rapunzel de Musical, een glansrijke familiemusical die een ware beleving is voor jong, maar ook voor oud! In deze voorstelling komt het welbekende verhaal tot leven over het meisje met haar prachtige lange haren. Met Sita Vermeulen als Rapunzel, alle betoverende liedjes, schitterende kostuums, een groots decor en natuurlijk een flinke dosis humor is Rapunzel dé sprookjesmusical van het jaar!

Na het succes van Belle en het Beest en Assepoester de Musical, beide winnaars van de Musical Award ‘Beste Familiemusical’, brengt Van Hoorne in seizoen 23-24 Rapunzel de Musical naar het theater. 

Rapunzel is een mooie, nieuwsgierige prinses met prachtige lange, magische haren die alleen kunnen worden geknipt met de speciale gouden schaar. Terwijl Rapunzel met haar moeder, de koningin, het hele land doorreist op zoek naar de kapper die in het bezit is van een gouden schaar, ontmoet ze kappersknecht Tobias. Hij is op slag verliefd op Rapunzel. Maar als blijkt dat ook de molenaarszoon zijn oog op Rapunzel heeft laten vallen, raakt ze verwikkeld in een hilarische strijd om haar hart. De molenaarszoon besluit de prinses te ontvoeren en op te sluiten. In eenzaamheid droomt Rapunzel van een dappere man die haar zal bevrijden. Zal het Tobias lukken haar te vinden? En komen haar lange haren dan misschien toch nog van pas?

Met: Sita Vermeulen, Stijn Mac Gillavry, Aron Bruisten, e.a.


Doe mee met de verkleedwedstrijd en ga op de foto!
Kom verkleed naar het theater en meld je aan voor de sprookjesverkleedwedstrijd. De mooiste creatie wordt beloond met een sprookjesachtige prijs. Daarnaast kun je na de voorstelling alle acteurs in het echt ontmoeten, tijdens een uitgebreide meet & greet in de foyer van het theater.


Al vele jaren op rij zijn de sprookjesvoorstellingen van Van Hoorne Entertainment échte publiekstrekkers. Door de humor krijgen de bekende sprookjesverhalen een grappige twist, waardoor de voorstelling leuk is voor de hele familie! In 2022 werd Belle en het Beest De Musical van Van Hoorne Entertainment zelfs bekroond met de Musical Award voor Beste Familiemusical.

Blindentolk 
De voorstelling van 13.30 uur is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking. 

Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Om te reserveren voor een ticket met audio descriptie en de meet & feel in leiding klik je tijdens het bestelproces het ticket 'Ticket met blindentolk' aan. Deze verschijnt nadat je je ticket in je winkelmandje gestopt hebt. 

Heb je vragen? Bel dan naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Ook voor meer informatie kan je bij dit telefoonnummer terecht.

Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

Gebarentolk
De voorstelling van 16.00 uur is ook toegankelijk voor publiek met een gehoorbeperking.

Er is een gebarentolk aanwezig. Wilt u gebruik maken van de gebarentolk? We hebben hier speciale plaatsen voor vrijgehouden op het zijbalkon. U kunt deze niet online reserveren. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sjakie & Jopie (3 – 8 jaar) – Theater Jaski

Zondag 7 januari, jeugd en familie                                                         KERSTVAKANTIE
14.30 uur, € 10,00

Een voorstelling boordevol grappige en herkenbare verhalen en vrolijke meezingers!

Sjakie heeft altijd minstens één pleister op zijn lichaam.
Hij kan onhandig zijn, maar als er muziek klinkt, danst hij.
Jopie herken je meteen. Als ze rent, is ze net een paardje. Ren, galop, ren, galop!
Met veel fantasie verkennen Sjakie en Jopie hun wereld en ontmoeten ze de bewoners van hun kleurrijke straat.

Met nieuwe liedjes van JW Roy en Jan Groenteman, winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied 2022.

Theater Jaski is het jeugdtheatergezelschap van regisseur/schrijver Kiki Jaski en liedjesschrijver Jan Groenteman. Het gezelschap kenmerkt zich door bijzondere muzikale samenwerkingen tussen topmusici en acteurs, met pakkende nieuwe liedjes en fantasierijke verhalen voor jong en oud. Theater Jaski werkt nauw samen met Het Concertgebouw waar duizenden kinderen, ouders en leerkrachten hartstochtelijk meezongen met Meesters van de tijd en De helden van Rio. Jan Groenteman won in 2022 de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied.

Carel Kraayenhof Quartet – Carel viert de tango!

Zondag 7 januari, theaterconcert (No Dutch Required)                     MATINEE VOORSTELLING
15.00 uur, € 25,00

Al 40 jaar samen met de liefde van zijn leven: de bandoneon! 

Carel Kraayenhof heeft dit jaar veel te vieren en daarom pakt hij flink uit. 
Samen met zijn ‘compañeros’ van het Carel Kraayenhof Quartet presenteert hij een theaterconcert met muziek van vier grote tango-componisten: Pugliese, Piazzolla, Salgán en Troilo. Vier bijzondere Argentijnse muzikanten en componisten die leefden op de hartslag van de tango.

Precies 40 jaar geleden speelde Carel trekharmonica in het Vondelpark. Hij werd aangesproken door een Argentijnse voorbijganger. “Ken je ook de bandoneon; het hart en de ziel van mijn stad, Buenos Aires?”

Een half jaar later keerde deze man terug uit Argentinië, om Carel dát te geven, wat zijn hele leven zal veranderen: de bandoneon. En Carel heeft de bandoneon nooit meer losgelaten, hij omarmt dit bijzondere instrument al 40 jaar. 

Indringend, wrang, lyrisch en melodieus: alle muzikale stemmingen zijn ruim vertegenwoordigd in deze muzikale vertelvoorstelling. De geniale tango’s van Pugliese, Salgán, Troilo en natuurlijk Piazzolla worden versterkt door verhalen die worden verteld door de muzikanten zelf. Verhalen over vier Argentijnse mannen die muzikaal en persoonlijk innig verbonden waren en die ieder op hun eigen manier de schat van de tango in zich droegen. Maar ook persoonlijke verhalen van bijvoorbeeld Carel en zijn Argentijnse pianist Juan Pablo over hun ontmoetingen met hun geliefde maestro's.


'Tango is de eerste glimlach op je gezicht, nadat je een zee van tranen bent overgestoken'

Carel Kraayenhof - bandoneon
Bert Vos - viool
Juan Pablo Dobal - piano
Jaap Branderhorst – contrabas

Tjitske Reidinga – Portret

Woensdag 10 januari, cabaret                                                                              TRY-OUT
20.15 uur, € 27,50

Tjitske Reidinga wilde iets liefs, iets grappigs, iets magisch maken. Daarom schreef ze de voorstelling waar ze zelf naartoe zou gaan. En gelukkig gaat ze zelf ook, want als je iets nodig hebt voor je eigen One Woman Show, dan is het wel jezelf. 

Maar wat is dat eigenlijk, jezelf? Hoe zie je jezelf? Waarom is dat soms zo anders dan hoe anderen je zien? En waarom word je soms middenin een filosofische gedachtegang over wie je wilt zijn, of misschien zelfs al wel bent, onderbroken door je telefoon omdat je een tikkie moet betalen? Deze en vele andere vragen zullen worden gesteld in Tjitskes poëtische voorstelling vol droogkomische situaties, ongemakkelijke gedachtespinsels en Tjitskes favoriete fantasierijke muziek. Een fijne, ontroerende theaterervaring die je iets geeft. Het gevoel dat je niet alleen bent bijvoorbeeld. Of een plek waar je naartoe kunt gaan voor als je iets leuks wil zien zonder dat het gelijk moeilijk of hartverscheurend is.

Portret is een ode aan het theater en het kleine leven. Over de kracht en het beschermen van de fantasie. Over alles kunnen zijn, en denken, en over hoe bevrijdend dat wel niet is.

Wie is er bang voor Virginia Woolf? – Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak e.a.

Donderdag 11 januari, toneel                                                                      INLEIDING VOORAF | TRY-OUT
20.15 uur, € 28,50

Het ultieme relatiedrama! Zo wordt Edward Albee’s toneelklassieker Wie is er bang voor Virginia Woolf? steevast genoemd. Twee koppels beleven een met drank doordrenkte nacht vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Gespeeld door Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender, die als geen ander in staat zijn de vileine humor met het zwartgallige drama te combineren. In dit meesterwerk drijven zij elkaar tot het uiterste.

Met Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender. 

Vooraf aan de voorstelling van 'Wie is er bang voor Virginia Woolf' kan je deelnemen aan de inleiding. De inleiding gaat dieper in op de keuze voor het stuk, de bewerking, regie en de acteurs. Er wordt stilgestaan bij hoe een productie tot stand komt en welke uitdagingen dit oplevert. 

De inleiding begint om 19.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Bezoek aan de inleiding is gratis, maar vooraf aanmelden is wel nodig. Aanmelden kan via: https://www.deschalm.com/nl/programma/3805//inleiding-wie-is-er-bang-voor-virginia-woolf

The Fortunes (UK)

Vrijdag 12 januari, theaterconcert (No Dutch Required)                          
20.15 uur, € 28,00

De band The Fortunes scoorde enorme hits in de jaren 60 en 70; de nummers behoren tot het internationale evergreen-repertoire. Wie kent You’ve Got Your Troubles, Here It Comes Again, Seasons In The Sun, This Golden Ring en Caroline niet? 

Door de jaren heen kende de band veel wisselingen in bezetting, maar in de huidige formatie bevinden zich nog steeds twee leden uit de begintijd. Het handelsmerk van The Fortunes: perfecte samenzang en een uit duizenden te herkennen wall of sound. 

Michael Smitham (gitaar), Chris Hutchison (keyboards), Eddie Mooney (bas) en Glenn Taylor (drums) spelen de onvergetelijke million sellers van The Fortunes.

Het concert van The Fortunes is een avond ouderwets genieten van de grote hits van deze legendarische band uit Birmingham (Engeland).

Steven Brunswijk – Altijd kind gebleven

Vrijdag 12 januari, cabaret                                                                                             BIJNA UITVERKOCHT, ALLEEN
                                                                                                                               LOSSE PLAATSEN
20.30 uur, € 19,00

Laten we samen het innerlijk kind in ons naar boven halen!!

Altijd kind gebleven, iets wat iedereen zou moeten nastreven. Want als het kind in je verdwijnt, word het leven een stuk minder leuk. Hoe was jij als kind? Wat wilde je worden? Was je een 'binnenspeel' kind of een 'buitenspeel' kind? Lekker vies worden of toch alles netjes houden? Was vroeger het speelgoed beter? Al deze vragen en veel meer komen aan bod in mijn nieuwe voorstelling: 'Altijd kind gebleven'.

 

Tineke Schouten – De Schouten schoenen aan

Woensdag 17 januari, show                                                                                         UITVERKOCHT
20.15 uur, € 39,50

Tineke weet van geen ophouden. Ze bruist van energie en heeft nog volop inspiratie voor haar 26ste theatershow. 

Ruim 40 jaar lang is zij een unieke en constante factor in het Nederlands theaterlandschap.
Tineke komt met een nieuwe voorstelling, zoals u de afgelopen decennia gewend bent van deze rasartiest pur sang; met haar live band, nieuwe sketches afgewisseld met mooie liedjes én nieuw gepersifleerde artiesten.

Kim Schuddeboom – Ongeschreven

Vrijdag 19 januari, cabaret
20.30 uur, € 20,50

‘Ongeschreven’ is de eerste avondvullende voorstelling van Kim, een stand-up show pur sang, live, rauw en ongefilterd. Voor sommige mensen niet herkenbaar, maar dat geeft niet. Uit ervaring weet Kim dat je prima kunt functioneren in een omgeving waar je de mensen niet begrijpt. En dat gunt ze iedereen; waarom zou je proberen anderen te begrijpen als je zelf werkelijk geen idee hebt?

Kim (Alkmaar, 1985) heeft een bliksemcarrière. Ze speelt pas een paar jaar maar vond razendsnel haar plek bij het prestigieuze collectief Comedytrain. Afgelopen voorjaar dubbelde Kim met Ronald Goedemondt, speelde ze het voorprogramma van Jeroen Leenders en debuteerde ze op televisie in ‘Avondshow Stand-ups’ (NPO1/VPRO). 

De pers over Ongeschreven:
“Bij Kim Schuddeboom zit je goed als je van een beetje cynisme en ontwapenende nuchterheid houdt. Ze zegt dat ze geen boodschap heeft, maar haar brein maalt wel degelijk op actuele thema’s.” NRC

“Stand-upcomedian Kim Schuddeboom is ontspannen en lekker ad rem in haar debuut Ongeschreven” 

de Volkskrant 

Veldhovens Muziekkorps – Nieuwjaarsconcert

Zaterdag 20 januari, theaterconcert (Veldhoven en regio)
20.15 uur, € 19,00

Nieuwjaarsconcert Tales & Legends

Onder de titel ‘Tales & Legends’ vertelt het Veldhovens Muziekkorps u muzikaal mooie, spannende en soms mysterieuze verhalen.

Een avondvullend programma, vol met prachtige muziek en verrassende acts.

Naast het harmonieorkest en de slagwerkgroep met hun melodische instrumentarium werken aan deze avond mee, Wish Entertainment een groep jong volwassenen met een groot muzikaal en theatraal talent en PopKoorRN het koor van de theaterschool “Wensmuziek”.

Algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Ralf Schreurs.

Music the best way to connect!

Tales & Legends is een co-productie van Veldhovens Muziekkorps en Theater de Schalm.

Bram & Fimme Bakker – Ben je bezopen?

Zondag 21 januari, special                                                                                       TRY-OUT
20.30 uur, € 21,00

Een doseerprobleem, een slecht rempedaal, een gelegenheidsgebruiker of een feestbeest: eufemismen over verslaving zijn er genoeg… Maar wat is het precies? Een progressieve hersenziekte of gewoon een slechte levensstijl? Zijn verslaafden in de basis allemaal hooggevoelig? Hoe lossen we het op? Hoe keren we de epidemie die de mateloosheid is geworden? Hoe genezen we onze ouders en welke preventie bieden we onze kinderen?

Bram Bakker was nooit lichamelijk afhankelijk van drank of drugs, maar stilzitten vindt hij even moeilijk als een alcoholist het aanschouwen van een halfvolle fles wijn. Decennialang deed Bram armzalige pogingen verslaafden te redden van de ondergang tot hij zijn eigen behandeling voorrang gaf.

Fimme Bakker is belast met een familiaire neiging ongezond om te gaan met genotsmiddelen. Hij geniet al als hij iets in zijn mond stopt. En daar maakt hij dan grappen over, als gediplomeerd cabaretier. Is humor de missing link in de verslavingszorg? Zouden hulpverleners zichzelf wat minder serieus moeten nemen? Of was het feit dat een hulpverlener eigen ervaring had het verschil tussen leven en dood?


In deze avondvullende voorstelling verkennen vader en zoon verslaving in al haar gedaanten. Zonder franje, open en eerlijk en niemand ontziend. Vooral zichzelf niet. En vooral elkaar niet. Liever een harde grap die raak is dan een ritueel dansje om de hete brei. Dat hebben ze nou wel lang genoeg gedaan.

Groninger Studenten Cabaret Festival

Fimme Bakker heeft de juryprijs gewonnen tijdens de 37ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival. 

Kiek Veldhoven #6 – Met Jan Vermeer en Frank Laracker

Woensdag 24 januari, theatercollege
20.00 uur, € 10,00

Kiek Veldhoven verwelkomt wederom een tweetal fotografen op het podium. Zo wordt het verhaal verteld van een lokale topper en zal er een lezing gegeven worden door een landelijk bekende fotograaf. Een interessant gesprek met Frank Laracker, freelance sportfotograaf, zal de start van editie 6 betekenen. De 42-jarige inwoner van Reusel vertelt onder meer over zijn switch als topsporter naar de man die juist vanaf de zijlijn de actie probeert vast te leggen. Sinds 2017 bekijkt hij nu de sport vanaf de andere kant en daarover zal hij uitgebreid praten.

Na dit gesprek, onder leiding van organisator Jarno van Osch, wordt de avond voortgezet door Jan Vermeer. Deze enthousiaste natuurfotograaf uit het Gelderse Hoenderloo is een ware duizendpoot. Naast een begenadigd fotograaf is hij namelijk ook boekenschrijver, cursusgever en fotoreisbegeleider. Via zijn lezing wordt het publiek in de veelzijdige fotowereld van Vermeer gezogen. Laat je verrassen door Jans prachtige beelden, zodat je aan het einde van de avond de zaal met enorm veel inspiratie verlaat.  

Fotobespreking 
Vaste bezoekers van Kiek Veldhoven weten dat de avond niet stopt na deze twee onderdelen. Er is namelijk meer. Na de lezing van Jan Vermeer zal hij namelijk ook nog een fotobespreking verzorgen. Alle gasten van Kiek Veldhoven hebben de mogelijkheid om vooraf één van hun eigen foto’s in te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met als thema ‘de natuur is wonderschoon’. De 61-jarige fotograaf zal enkele beelden uitzoeken en die bespreken.

Loterij 'Lucky Shot'
Als afsluiter worden er nog verschillende tips voor fotografie-uitjes gegeven en gaan enkele personen extra gelukkig naar huis. Via ‘Lucky Shot’ worden namelijk nog enkele mooie prijzen weggegeven.

Mini-expo 
En of dat nog niet alles is, wordt er in de foyer ook een mini-expo getoond, met beelden van Laracker en Vermeer.

Kortom, Kiek Veldhoven lijkt wederom een interessante avond te worden die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

Wil je alvast in de stemming komen en op de hoogte blijven over Kiek Veldhoven? Houd dan de Instagram- en Facebook-pagina van dit evenement in de gaten. Instagram & Facebook 

Meer Vreugde Kern – HARTSLAGEN

Donderdag 25, vrijdag 26 & zaterdag 27 januari, toneel (Veldhoven en regio)
20.15 uur, € 16,00

De wereld van het daten kent vele verhalen; Benjamin vindt zijn eerste date via de digitale kanalen, terwijl hij voor zijn vrijgezelle vader een speeddate-avond in een café regelt. Tegelijkertijd hoopt romanticus Alex via de klassieke weg – een toevallige ontmoeting – verliefd te worden en geeft zijn moeder Mathilde datingtips aan haar cursusgroep ‘All the Single Ladies’. Succesverhalen, veroveringspogingen en mislukkingen, en leidt één date wel tot meer?

Een gloednieuwe romantische komedie van toneellid Daniël Zevenbergen over de successen, obstakels en teleurstellingen van het hedendaagse en traditionele daten. En onverwachte ontmoetingen die het (date)leven wil heel ingewikkeld kunnen maken.

Rootsclub@DeSchalm – Nina Lynn

Donderdag 25 januari, theaterconcert (No Dutch Required)                   
20.30 uur, € 12,50

Nina Lynn is een Americana singer-songwriter geïnspireerd door Emmylou Harris, Taylor Swift, Norah Jones en Eva Cassidy, die luisteraars betovert met hartverwarmende eigen composities en een stem die je tot diep in je ziel raakt. In 2021 kwam haar debuutalbum ‘Hummingbird’ uit, wat erg goed werd ontvangen. Zo noemde de Heaven haar muziek ‘on-Nederlands goed’ enwerd ze door New Folk Sounds ‘de nieuwe Nederlandse countrybelofte’ genoemd. 

In maart van 2023 kwam haar tweede album , ‘A Taste Of The Wild’ uit. Dit album werd gemaakt in samenwerking met haar band, bestaande uit musicus/producer Janos Koolen (o.a. Douwe Bob, Frederique Spigt, Sjors van der Panne), Arthur Bont (o.a. Louisiana Radio) en Lucas Beukers (o.a. Gé Reinders). De NinaLynn Band hoopt met hun liedjes mensen bij elkaar te brengen en te zorgen voor een gevoel van verbinding door het schrijven over herkenbare en persoonlijke thema’s. 

Teun van den Elzen – Meer kan ik er niet over zeggen

Zaterdag 27 januari, cabaret
20.30 uur, € 19,00

Teun van den Elzen is een van de spannendste nieuwe namen in het Nederlands cabaret. Hij won het Groninger Studenten Cabaret Festival, schrijft voor Dit Was Het Nieuws, is columnist bij Spijkers met Koppen, speelde op Lowlands en studeerde intussen cum laude af als politicoloog.

Zijn debuutvoorstelling gaat over seks en politiek. Vooral politiek. Want het vertrouwen in de overheid is historisch laag. En dat is volgens Teun volledig terecht. Dus hij heeft eigenlijk maar één vraag: wat als we Nederland opnieuw mochten inrichten? Bewapend met vlijmscherpe grappen gaat hij samen met het publiek op zoek naar het antwoord. (Volkskrant)

Christel de Laat – en door!

Maandag 29, dinsdag 30 & woensdag 31 januari, cabaret                                       UITVERKOCHT
20.15 uur, € 25,00

En door! was voorheen het levensmotto van Christel de Laat. Niet mauwen, geen tijd verliezen, het leven wacht, en voor niks gaat de zon op. Die instelling heeft haar ver gebracht. Maar liggend in de beugels van de gynaecoloog (die trouwens veel overeenkomsten vertoont met haar tandarts) realiseerde Christel zich dat het misschien beter is om juist wat vaker stil te staan en gewoon te voelen. 

In haar nieuwe voorstelling En door! is het daarom hollen of stilstaan. Hilarische verhalen, intieme ontboezemingen, schuimbekkende frustraties en verstilde momenten wisselen elkaar in hoog tempo af. 

Kortom, typisch De Laat. En door!

Lees verder

KERSTVERHALEN IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

KERSTVERHALEN IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Museum t Oude slot

Samenwerking met Vertelclub Veldhoven 

 

Een inspirerende samenwerking gaat van start. Zondag 17 december werken museum 't Oude Slot en Vertelclub Veldhoven (VerVe) voor het eerst samen in de 'Verhalenburcht van Veldhoven'. Van 14.00 tot 15.30 uur kunnen bezoekers van het museum luisteren naar de vertellers van VerVe. Entreeprijs € 5,50 inclusief museumbezoek. 

De samenwerking met VerVe is een nieuwe aanvulling op de activiteiten in het museum. Onder de titel 'Verhalenburcht van Veldhoven' gaan het museum en de vertelclub samenwerken. De vertelkunst behoort tot het 'immaterieel erfgoed': je kunt verhalen niet 'vastpakken' maar verhalen worden wel al eeuwenlang verteld en overgedragen. Museum 't Oude Slot richt zich op volkscultuur en de vertelkunst maakt hiervan deel van uit. De vertelkunst is dus een logische combinatie met het museum.  

Verrijking 

Museumdirecteur Hans Sonnemans is blij met de samenwerking met VerVe: "Zo maken we verbinding tussen de missie van het museum en de vertelkunst van Verve. De uitkomst is dan 'verrijking' voor de deelnemer/bezoeker. Samen met de vertelclub heeft het museum de bezoekers zo steeds meer te bieden." 

Thema 'kerstverhalen'  

De eerste vertelmiddag op zondag 17 december gaat van start met verhalen binnen het thema Kerstmis. 5 vertellers van Verve verbinden dan de geschiedenis met de actualiteit. Komt u ook luisteren naar de kerstverhalen? Dat kan van 14.00 - 15.30 uur in het museumcafé.  

Plannen voor 2024 

Verve-woordvoerster Lisette Oosterbosch bruist van de plannen voor 2024. "Naast de eigen vertellers kunnen we ook gastvertellers uitnodigen, uit binnen- en/of buitenland. Ook willen we 'verhalentafels' organiseren. Een verhalentafel is bedoeld om verhalen boven tafel te krijgen. Dat gebeurt onder leiding van een ervaren verteller. Hij/zij laat (oude) attributen zien en vertelt ter inleiding een bijpassend verhaal. Vervolgens mogen de aanwezigen vertellen wat dit verhaal of het attribuut op tafel bij hen losmaakt. En zo zijn er nog veel meer plannen." 

Kom luisteren 

Museum 't Oude Slot ligt aan de Hemelrijken 6 in Veldhoven. De Het museum is zondagmiddag 17 december open van 13.00 - 17.00 uur. De entree is € 5,50 voor volwassenen, jeugd van 6 tot en met 17 jaar betaalt € 3,50. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen, onder begeleiding van een volwassene. 

Lees verder

NIEUWSBRIEF ERFGOEDHUIS NOVEMBER 2023

NIEUWSBRIEF ERFGOEDHUIS NOVEMBER 2023

logo erfgoedhuisveldh

Smokkelen in Brabant

Waar denken kinderen aan bij het woord smokkelen? Aan stiekem iets lekkers pakken en zeker geen boter. Als introductie op het lespakket voor basisscholen in het kader van Heel Nederland Leest vertelden wij kinderen over smokkelen vanuit de verhalen die we zelf in de krant lazen en die we van onze ouders hoorden.

Smokkelen brabant

Lees meer: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/6wwj6qxhff/ny32jmartl/kzvz546kep/2f53r1gsor

Erfgoed beschermen

De gemeentelijke commissie monumenten gaat vanaf 2024 over in de adviescommissie omgevingskwaliteit. Vanaf die datum kan er ook een burgerlid zitting nemen. Op verzoek van de gemeente hebben wij Wil Coolen voorgedragen om onze belangen te behartigen. Zo hopen wij te voorkomen dat mooi erfgoed in de toekomst verdwijnt. Een voorbeeld is de Brink in Zandoerle. Geen beschermd dorpsgezicht, maar er staat wel een aantal rijksmonumenten omheen, wat het behoud van het dorpsplein belangrijk maakt.

Lees meer: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/6wwj6qxhff/3gxdvhxlsx/kzvz546kep/2f53r1gsor

Het boek is er

"Vandaag is het voor mij een emotionele dag met tegenstrijdige gevoelens. Vandaag gaat ons boek naar de drukker (blij, trots, tevreden) en wordt onze samenwerking in deze vorm geschiedenis. Jammer." Met deze quote uit een e-mail van Steef Pas - een van de auteurs - begon Tiny Leijten de presentatie van ons nieuwe boek. Na een enthousiaste uiteenzetting over de totstandkoming van het boek, werden de eerste exemplaren uitgereikt aan mevrouw Van Rooij-Schats, de weduwe van Frans van Rooij en aan Jan Bressers. Frans en Jan waren de grondleggers van het boek.

boek is er

Lees meer: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/6wwj6qxhff/rvqummbxf7/kzvz546kep/2f53r1gsor

Cadeautip

We hebben nog een aantal boeken op de plank liggen die we nu voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. Mocht je er eentje missen, sla je slag en neem contact met ons op (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of bezoek ons tijdens onze openingstijden. Bij de aanschaf van één of meer boeken ontvang je bovendien gratis de dvd 100 jaar Veldhoven, één stad, vier gezichten. Heel veel mogelijkheden voor een leuk cadeau voor de feestdagen.

Bekijk onbze boeken: https://erfgoedhuis-veldhoven.email-provider.eu/link/mqsxben5j7/6wwj6qxhff/taix8pctlo/kzvz546kep/2f53r1gsor

Door de lens van Ronald Otter

Luchtfotograaf Ronald Otter heeft al diverse boeken uitgegeven met zijn foto’s “van boven”. En heeft nu boven Veldhoven gecirkeld om onze gemeente te fotograferen. Dit leverde een prachtig fotoboek op. Wij hielpen hem bij de onderschriften van een aantal historische foto’s en mochten van hem een aantal luchtfoto’s gebruiken in ons boek Wegwijs in Veldhoven.

Veldhoven van boven

Kom eens langs in onze heemkamer

Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1.000 boeken en brochures. We zijn er op donderdagochtend en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping

Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

LIVEMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

LIVEMUZIEK IN MUSEUM 'T OUDE SLOT

Logo Oude Slo

Gospels in ’t Oude Slot door Mannen met Baarden

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondagmiddag 10 december treedt ‘Mannen met Baarden’ op. De band speelt van 14.00 tot 15.30 uur. Entreeprijs: 5,50 (incl. museumbezoek).

In de aanloop naar Kerstmis brengen ‘Mannen met Baarden’ bij museum ’t oude Slot een gevarieerd gospelprogramma. De gospel ontstond in de 17de eeuw in zuidelijke staten van de VS. Het waren werkliedjes of liedjes om hoop uit te putten, gemaakt door Afrikaanse slaven. Zo’n lied begon als een vraag waarop ritmisch geantwoord werd. De gospel staat voor goed nieuws; een optimistische boodschap. Voor de werkers op de katoenplantages was die optimistische boodschap destijds zeer welkom.

In onze huidige onrustige en voortjakkerende tijd, willen Mannen met Baarden met hun gospelprogramma houvast en ankerpunten bieden en zicht geven op een hoopvol perspectief. Een voorstelling die dus bij uitstek past bij de tijd van het jaar.

Over Mannen met Baarden

Mannen met Baarden bestaat uit Bart van Asten (zang & gitaar), Martijn Kuijten (zang & gitaar), Karel van Bokhoven (zang & mandoline) en Marc Lemmen (bas). Zij worden tijdens dit optreden ondersteund door Marieke Hellings (zang) en Ton van der Weerden (zang & accordeon).

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2023

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2023

Bieb veldhoven

Boekpresentatie Evelyn Bongers

Donderdag 7 december, 19.00-20.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree gratis na aanmelding

Evelyn Bongers heeft in haar leven van alles meegemaakt: verliefd worden, trouwen, kinderen krijgen, scheiden, twijfelen aan jezelf, vriendschap vinden, verlies meemaken van mensen en huisdieren, van baan wisselen. Over die gebeurtenissen is ze gedichten gaan schrijven en ze voorziet haar gedichten graag van een foto of ze plaatst het gedicht in een bijzondere vorm. 

Hierdoor ontstond bij Evelyn het idee om haar creaties te bundelen een boek, getiteld 'Ik dicht jou dicht bij mij'. Evelyn: "Mijn dichtbundel verscheen eind juli en ik heb al veel mooie reacties mogen ontvangen. Diverse mensen kopen geven het boek cadeau."

Tijdens de boekpresentatie vertelt Evelyn onder meer over de totstandkoming van haar boek, ze draagt diverse gedichten voor en er is de mogelijkheid om een dichtbundel te kopen en te laten signeren.

Praktische informatie

De boekpresentatie op donderdag 7 december van 19.00 tot 20.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/dicht

Schrijfactie Amnesty
Vrijdag 8 december, 10.30-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis        

Brieven schrijven tegen onrecht, dat kan op vrijdag 8 december in de Bibliotheek Veldhoven.

Onder de naam 'Write for Rights' houdt Amnestygroep Veldhoven een schrijfmarathon in de bieb. Bezoekers kunnen brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Bijvoorbeeld omdat ze zijn gemarteld om wat ze geloven, worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.

Burgemeester Marcel Delhez en wethouder Mariëlle Giesbertz zullen de eerste brieven schrijven en daarmee de Write for Rights openen.

Voor wie wordt geschreven

Er wordt geschreven voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Zoals Ahmed Mansoor die 10 jaar cel kreeg omdat hij de waarheid sprak over onterechte detentie en marteling in de Verenigde Arabische Emiraten. Of voor Thapelo Mohapi die opkomt voor de rechten van Zuid-Afrikanen die het economisch zwaar hebben en nu wordt bedreigd.

Thuis of online brieven schrijven

Amnestygroep Veldhoven biedt ook de mogelijkheid om thuis brieven te schrijven. Geïnteresseerden kunnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een schrijfpakketje aanvragen. Het is ook mogelijk om online brieven te schrijven via: www.amnesty.nl/write-for-rights

Praktische informatie

De schrijfmarathon is op vrijdag 8 december van 10.30 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Er wordt gewerkt met eenpersoons schrijfpakketjes, waarin alles zit wat nodig is om de brieven te kunnen schrijven. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Baby-ochtend met muziek
Donderdag 14 december, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de gezellige baby-ochtend in de Bibliotheek Veldhoven is Elja Smeets van Muziek Fantastique te gast. Zij vertelt een mooi verhaal en maakt hierbij muziek. De kinderen mogen natuurlijk meedoen en lekker muziek maken!

Praktische informatie

De baby-ochtend is op donderdag 14 december van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 1,5 jaar en hun (groot)ouders.

Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/baby

Red je kerstpakket
Vrijdag 15 december, 12.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Iemand anders een warme Kerst bezorgen? Kom naar de bibliotheek en doneer (een deel van) het kerstpakket aan de Voedselbank!

In Veldhoven wonen 155 gezinnen onder de armoedegrens. Met de actie 'Red je kerstpakket' geven we deze gezinnen een leuk extraatje voor de feestdagen. Zo zorgen we er samen voor dat de gezinnen bij de Voedselbank Veldhoven een kerstpakket ontvangen. 

Praktische informatie

Het doneren van producten kan op vrijdag 15 december tussen 12.00 en 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Ook op het Sondervick College kunnen vanaf maandag 11 t/m vrijdag 15 december spullen ingeleverd worden, tussen 08.00 en 16.00 uur in gebouw D. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kerstpakket  

Boekpresentatie Mary van Loon
Vrijdag 15 december, 14.00-15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree gratis na aanmelding 

De Veldhovense schrijfster Mary van Loon presenteert op vrijdag 15 december haar boek in de Bibliotheek Veldhoven en vertelt over haar vaarreis door Nederland.

Mary van Loon is met haar partner vijf maanden op reis geweest over de binnenwateren van Nederland. Vanaf Kerkdriel via de Maas, de Waal en de IJssel naar de Hanzesteden. Ze heeft provincie Groningen bezocht met het prachtige Schildmeer, maar ook het Lauwersmeer, en de Friese Meren. Een prachtige tocht van ca. 1.200 kilometer.

Ze beschrijft in haar boek 'Opzienvarende verhalen voorbij de horizon' mooie natuurgebieden en andere historische steden en dorpen. Ook schrijft ze over de daarbij behorende geschiedenis, gebruiken, architectuur, musea en andere wetenswaardigheden. Verder komen ook het vaarplezier en de ontmoetingen met interessante en inspirerende mensen aan bod.

Tijdens de boekpresentatie vertelt Mary hierover en wordt haar boek feestelijk gelanceerd. Het is dan ook te koop en kan naar believen door haar gesigneerd worden. De prijs is € 25,-.

Praktische informatie

De boekpresentatie is op vrijdag 15 december van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Mary van Loon

Mary is in 1962 geboren in Eindhoven en woont in Veldhoven. Ze komt uit een taalgezin en haar vader, Cees van Loon (1932-1995), is zijn hele werkzame leven in dienst geweest bij de Eindhovense Drukkerij. Eveneens zat hij in een commissie, die over de spelling van de Nederlandse taal gaat.

Ze schrijft al vele jaren artikelen voor bladen over natuurbelevingen. Ook heeft ze artikelen geschreven over klassieke kunstschilders voor de leerlingen en de website van de klassieke schilderschool van haar partner en klassiek kunstschilder Peter Maas.

Lees verder

THEATER DE SCHALM DECEMBER 2023

THEATER DE SCHALM DECEMBER 2023

Logo de Schalm

Roué Verveer – Gewoon Roué


Vrijdag 1 december, cabaret                                                                                         UITVERKOCHT
20.15 uur, € 26,50

Roué Verveer speelt dit seizoen alweer zijn 10de cabaretvoorstelling 'Gewoon Roué'. En het is tijd om dat te vieren! 

Met zijn charme verovert Roué inmiddels al meer dan 20 jaar de harten van het Nederlands publiek. Hij staat bekend om zijn enthousiaste speelstijl, energieke uitstraling en briljante improvisaties. Deze show bevat zoals altijd een stortvloed aan zelfreflectie, hilariteit en zelfspot. Uiteindelijk wordt het dus een fantastische avond.. of eigenlijk een avondje ‘Gewoon Roué’

Janneke de Bijl – Doet u ook mensen?

Vrijdag 1 december, cabaret                                                                           
20.30 uur, € 19,50

Geloof het of niet, maar in feite is Janneke een optimist. Altijd al geweest ook. Zo ingewikkeld is het leven niet: Als je moe bent, ga dan zitten. Als je iets niet leuk vindt, stop er dan mee. Het enige probleem is dat andere mensen vaak niet naar haar luisteren, terwijl ze toch echt 550 op haar Cito-toets had. 

Janneke zit misschien in een degelijke verpakking, maar van binnen is ze dwarser dan dwars. Ze analyseert, ageert, demonstreert, relativeert en playbackt.

Doet u ook mensen? is een voorstelling over de keerzijde van vriendschap en de hardheid van dierenliefde. Over redden wat er te redden valt. Met als wezenlijke vragen: Hoe gaat het met de Hutu’s en de Tutsi’s? Kun je iemand redden die dood wil? En waar plaats je de uitroeptekens in je agenda?

Janneke de Bijl won Cameretten, is lid van Comedytrain en werd door de Volkskrant uitgeroepen tot comedytalent van 2019. Daarnaast maakt ze zich regelmatig druk op Radio 1 en daarbuiten. Doet u ook mensen? is haar derde cabaretprogramma. In de zomer van 2023 verschijnt haar debuutroman Als, dan bij Nijgh & van Ditmar. En o ja, ze is ook nog filosoof – niet continu, maar wel steeds.

De pers over de eerdere voorstellingen van Janneke:

“Scherpzinnige, soms vileine en dan weer liefdevolle observaties over zichzelf en haar omgeving.” – de Volkskrant 

“Wat fijn dat er types als Janneke de Bijl rondlopen.” – Parool

Amsterdams Kleinkunst Festival – Finalistentournee 2023

Zaterdag 2 december, cabaret                                                                        
20.30 uur, € 19,50

De drie finalisten van de 36e editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival zijn op tournee! Ontdek de nieuwe generatie kleinkunstenaars en laat je verrassen. De kleinkunstenaars en cabaretiers deze avond zijn: Myrte Siebinga, Niek & Guy en Luuk Ransijn.

Na een intensieve voorselectie, het Keep an Eye Masterclasses programma, een landelijke try-out tournee, coaching sessies met professionele regisseurs, de halve finales en de bloedstollend spannende finale in de Kleine Komedie, presenteert het Amsterdams Kleinkunst Festival de drie finalisten van de AKF Sonneveldprijs 2023.

Deze getalenteerde theatermakers zijn klaar om zich aan jou voor te stellen met hun finaleprogramma. Verwacht een avond vol taligheid, muzikaliteit, humor, verdieping, ontroering en verrassing! Maak kennis met de nieuwste generatie kleinkunstenaars en cabaretiers.

Jeroen van Veen – Tijdnoot 1 – van Bach tot Beving

Zondag 3 december, klassiek (No Dutch Required)                                     MATINEE VOORSTELLING
15.00 uur, € 21,00

Samen met u maakt pianist Jeroen van Veen in Tijdnoot I – van Bach tot Beving een tijdreis door de wereld van de pianomuziek. Hij speelt composities van Bach, Beethoven, Schubert, Rachmaninoff, Glass, Yiruma, Van Veen, Ten Holt en Beving. Het concert is een schets van de tijd in klank en beeld; muziek van en verhalen over de componisten wisselen elkaar af. 

Van Veen takes you on a personal adventure and along the way he lets you enjoy the piano, his great passion. Jeroen van Veen received the NPO Radio 4 award for his merits as a pianist, for his exceptional repertoire, and for his efforts to make classical music accessible to a wide audience.

Gerrie Smits – Naakt!

Donderdag 7 december, cabaret                                                                        ALLEEN LOSSE PLAATSEN
20.15 uur, € 0

Cabaretier Gerrie Smits is een sympathieke en openhartige Brabander in hart en stembanden. Een verhalenverteller en filosoof die in zijn voorstelling ‘Naakt!’ zijn struggles deelt met als belangrijkste thema: vertrouwen. Hoe gaat hij na drie scheidingen met de vrijheid van zijn huidige open relatie om en de schaamte van zijn perfect Nederlands sprekende dochter rondom zijn eigen Brabants accent? Nadat hij de dood in de ogen gekeken heeft geniet hij ten volste van het leven en alle schaamteloze acties die daarbij horen.

Als cabaretier geeft Gerrie je het gevoel dat je ontspannen achterover kunt leunen, maar ook op het puntje van je stoel wilt zitten. Leon van der Zanden leerde hem zijn comedytalent ten volste te gebruiken en heeft zijn tweede en huidige avondvullende show geregisseerd. Naast zijn voorstellingen is Gerrie Smits bekend van zijn wekelijkse column op Omroep Brabant Radio in het programma ‘Lang Leve de Vrijdag’ en is hij als vaste MC bij diverse comedyshows te zien. 

Maartje en Kine - Sneeuwbeesten

Vrijdag 8 december, cabaret                                                          
20.15 uur, € 22,00

Sneeuwbeesten is een wervelend midwinterfeest. Het hypermuzikale cabaretduo Maartje & Kine neemt het publiek mee op een hallucinerende vlucht langs alle continenten. Overal en nergens strijken ze neer om u te laten horen en zien hoe men daar het feest van het Licht viert. Dit belooft een rijke avond te worden vol poëzie, kolder, kerstklassiekers en magische sages. Bovendien zijn er gastoptredens van bekende en onbekende Nederlanders, én is er een gastoptreden van Zanggroep Cascade uit Eindhoven. Kortom: Sneeuwbeesten is een flonkerende voorstelling voor de donkere dagen.

Maartje & Kine houden evenveel van Schubert als van Frans Bauer. Ze zijn even gek op Mariah Carey als op de rituele samenzang van de boventoon-zingende Mongolen. Het duo blinkt uit in de combinatie van klassieke én hypermoderne muziek. Hun voorstellingen zijn humoristisch én ontroerend. Virtuoos én verrukkelijk plat. Samen spelen ze meer dan twintig instrumenten, waaronder de banjo, viool, piano, accordeon, balalaika, zingende zaag, autoharp en neusfluit.

U kunt deze podiumbeesten kennen van de NTR-documentaire “Maartje & Kine Buigen Niet” - over hun roadtrip naar Noorwegen in coronatijd. Maartje & Kine zijn fameus voor hun “Miniconcerten voor Alleenstaanden” en hun optredens bij Khalid & Sophie, Tijd voor Max en Opium op Oerol. Ze treden zowel op bij Podium Klassiek als voor de popliefhebbers op Lowlands, Zwarte Cross en Paaspop.

SNEEUWBEESTEN is een voorstelling voor volwassenen maar is ook geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Zanggroep Cascade
Tijdens deze voorstelling verzorgt Zanggroep Cascade uit Eindhoven een gastoptreden. Dit 30-koppige popkoor is al 38 jaar een begrip in Eindhoven. Ze staan garant voor enthousiaste zang, presentatie en plezier. Hun repertoire is een mix van bekende en minder bekende popsongs, die zij 4- tot 6-stemmig ten gehore brengen. Swingende nummers, ballads of rock; niets is hun te gek! Zangers van Cascade: “Wij zijn écht super trots dat wij mogen bijdragen aan deze fantastische show van Maartje & Kine en kunnen niet wachten tot het zover is!”


De pers schreef over hun vorige voorstellingen:

“Muzikale voorstelling van Maartje & Kine is een klinkend feest” (★★★★ Telegraaf)

“Anderhalf uur puur genieten” (★★★★★ Theaterparadijs)

“De mooiste muziek, betoverende glimlachen, legs, een grote verzameling muziekinstrumenten en humor.” (★★★★ Theaterkrant)

“Feestelijk muziekprogramma met prachtige samenzang” (Theaterkrant)

“Zowel tweestemmig als harmonieus in vocale vertolkingen zijn ze flonkerend bedreven op diverse instrumenten, de viool en de vleugel, een blokfluitje, de banjo, accordeon en basbalalaika.” (Jacques D’Ancona).

Alex Roeka – Nieuwe dromen

Vrijdag 8 december, theaterconcert                                                           
20.30 uur, € 24,00

En ineens word je door nieuwe dromen
Uit je sluimer opgepord. 
Je ziet pas wat er achter glinstert
Als het kasteel is ingestort.

In zijn theaterprogramma Nieuwe Dromen, waarvoor Alex Roeka de Poelifinario Kleinkunst 2022 ontving, zingt en vertelt hij over de bitterzoete zindering van de liefde, de troostende poëzie van de schaduwkant, de opwindende zoektocht naar hoe het is, de schoonheid en kracht van de natuur, de indringende stem van het verleden, het gevoel van belangeloze vrijheid dat ontstaat in de onthechting en de louterende terugkeer naar het land van de jeugd.

Alex Roeka: ‘Dromen, dromen, dromen, hoe dan ook, altijd dromen, helder, duister, vermetel en dwaas, dromen van altijd, maar wel nieuw.’

Alex Roeka: zang, gitaar | Reyer Zwart: gitaar, bas, piano, lapsteel, banjo | Jeroen Kleijn: drums, percussie

Over het theaterprogramma NIEUWE DROMEN schreef: 
Dagblad van het Noorden
*****: ‘Een joekel van een programma, dat een zaal tot een ongewoon lang, klassiek eindapplaus aanzet. In Alex Roeka hebben we in Nederland onze eigen Jacques Brel.’ 


Het Parool: ‘Alex Roeka heeft met Nieuwe dromen een prachtige theaterbiografie gemaakt. De liederen en verhalen contrasteren fraai, en zijn van een hoog niveau. Gortdroge humor.’


theaterkrant.nl: ‘Roeka is een intrigerende tekstschrijver, die je tot luisteren dwingt...rauw romantische-topteksten, die echt beklijven. Roeka zal nooit een lachebekje worden, maar dit keer gaan zijn mondhoeken en die van het publiek regelmatig omhoog. De straat van genade, waarin hij de sfeer van de Amsterdamse Warmoesstraat bezingt, geholpen door de straf marcherende bas van Reyer Zwart is bijna Brelliaans. Roeka op zijn best.'

De VSCD-cabaretjury: ’Roeka’s doorleefde, maar krachtige stemgeluid geeft extra diepte aan poëtische teksten over onder meer het genot en de pijn van grootse liefdes.’

Over de gelijknamige cd schreef: 
Lust for Life
*****: ‘Beschouwend, relativerend, ontroerend, lichtvoetig en allemaal even Roeka.’ 


OOR: ‘Opnieuw verrast de man met dat donkere, vibrerende stemgeluid met teksten over de hemel en hel van de liefde, rust vinden, denken aan vrienden die misschien geen vrienden waren en de mens die bezig is in rap tempo zijn eigen leefwereld te vernietigen.’ 

Najib Amhali – 30 jaar On Stage

Maandag 11 & dinsdag 12 december, cabaret                                                        UITVERKOCHT   
20.15 uur, € 27,50

Vier het met ons mee! De jubileumshow 30 jaar on stage van Najib Amhali. In zijn nieuwe show kijkt hij terug op zijn leven; een Hollywood verhaal in Nederland met vooral heel veel ups! Je wordt getrakteerd op nieuwe verhalen en personages, waarbij scènes en typetjes die Najib beroemd maakten de revue passeren. Met zijn levensverhaal als rode draad. 

Najib werd geboren in een Marokkaans gezin dat begin jaren ’70 neerstreek naast een linoleumfabriek in Krommenie. Een leven in de middenstand lag voor de hand, maar na de middelbare school wilde hij duidelijk iets anders: publiek, podium en spotlights. In 1994 studeerde hij af aan de toneelschool te Utrecht en was hij klaar om de wereld te veroveren. Maar de wereld was nog niet klaar voor hem.

Hij ging van de ene auditie naar de andere en kreeg uiteindelijk een rol aangeboden in een jeugdtheatervoorstelling. Dit bleek een goede leerschool. Hij ontdekte hierna de Comedytrain en begon korte cabaretoptredens te maken. Het Nederlands publiek maakte kennis met een natuurtalent. Ze zagen iemand die met verhalen uit zijn eigen leven een volle zaal twee uur lang in de ban kan houden. Met als voorlopig hoogtepunt tot drie keer toe een uitverkochte Ziggo Dome. Najib gaat er in deze show helemaal voor om je opnieuw te verrassen en zijn nieuwe karakters weer legendarisch te maken.

AJ Plug – Killer King

Donderdag 14 december, theaterconcert (No Dutch Required)                                                         
20.15 uur, € 25,00

Al jaren behoort AJ Plug tot een van de meest indrukwekkende zangeressen uit de Nederlandse Bluesrock. Voor haar album Killer King ontving ze van The Dutch Blues Foundation de award ‘Best Blues Album of The Year’. Dit award winnende album staat geheel in het teken van de strijd die de zangeres leverde tegen slokdarmkanker.  

De voorstelling, die vernoemd is naar het gelijknamige album, is Bluesrock met een verhaal. Dat meeslepend wordt gebracht met veel emotie en passie, zoals alleen AJ Plug dat kan. Zij brengt eigen composities met een lach en een traan naar het podium. In de theatershow worden naast songs van het gelijknamige album ook nummers als ‘Crazy for you’, ‘Better off without you’ en ‘Trouble’ van haar eerdere succesvolle albums gespeeld.

Verwacht een muzikale avond met schitterende ballads en fantastische gitaarsolo’s!

Reacties van media:
"Van introvert en droevig sentimenteel naar uitbundig in het 'Rock genre'... De artieste veroorzaakte het ene na het andere kippenvel moment" - Concert review Bluesmagazine

"Ze is de beste bluesrockzangeres van Nederland (...) Een natuurtalent (...) Een geboren bluesbeest" - Johan Derksen  

The Christmas Crooner – Let it snow!

Donderdag 14 december, theaterconcert (No Dutch Required)                                                         
20.30 uur, € 19,00

Laat je meevoeren in de tijd van de klassieke Amerikaanse crooners, waarbij je wordt ondergedompeld in de magische kerstsfeer.

Verbeeld jezelf alvast bij de vintage kast, waarop de ouderwetse platenspeler staat te pronken. Hieruit komt een schat aan onvergetelijke kerstliedjes die elk jaar weer voorbij komen op elk radiostation. Denk hierbij aan legendarische artiesten zoals Bing Crosby, Frank Sinatra en Nat King Cole, die jouw hart verwarmen op de donkerste dagen van het jaar.

Zanger Maarten Teekens, begeleid door twee virtuoze multi-instrumentalisten, weet met deze mooiste liedje de ultieme kerstsfeer op te roepen. Kortom, zorg dat je erbij bent en beleef een kerstavond om nooit te vergeten.

Celtic Sparks – A trip to Ballygonefishin

Vrijdag 15 december, show (No Dutch Required)                                                                   
20.15 uur, € 25,00

Ervaar de energie van Ierse dans met Celtic Sparks! Voor het eerst bundelen enkele van de meest getalenteerde Nederlandse muzikanten en dansers hun krachten voor deze avond vol muziek en dans. Hun debuutshow “A Trip to Ballygonefishin” staat vanaf 2023 in de theaters, met een show vol vingervlug spel, oorstrelende zang en dans waar de vonken vanaf spatten. Mis het niet!

Celtic Sparks is following in the footsteps of well-known shows as Riverdance and Lord of the Dance, presenting Irish music and dance in an overwhelming way. It is a grand production, with as many as 12 to 15 dancers and 9 musicians, bringing the audience an unforgettable experience. The full-length show consists entirely of original compositions and choreographies, with a wide range of sounds, from sweet-voiced Celtic ballads to the familiar rumbling sound of the Irish tap dance.

The show has been created by dancer Rosalie Wagenaar, founder of the Rose Irish Dance School and one of the dancers of Rapalje, and musician/composer Tijn Berends. The music will be played by Annemarie de Bie (vocals), Erwin Tuijl (piano), Philip Steenbergen (guitar), Erik de Jong (accordion), Anneke Eijkelboom (violin), Suzanne Berends (bodhrán), Michael Boere (uillean pipes), Annelies Pronk (flute), and, of course, by Tijn himself. The dancers are selected from the top class of the Rose Irish Dance School.

Jeroens Clan – Korte metten

Vrijdag 15 december, cabaret                                                        
20.30 uur, € 21,50

Het grove muzikale zapcabaret van de jaren negentig is terug in een nieuw jasje. Fris, grofgebekt en met gestrekt been. Maatschappijkritische liedjes, vrouwonvriendelijk gebral en patriarchale vunzigheid, maar met een eigentijdse portie kwetsbaarheid. Gelukkig maar. Je mag er dus gewoon om lachen.

Na hun succesvol ontvangen debuutprogramma ‘Tere zieltjes’ vol snelle scènes, rauwe nummers en nietsontziende grappen komt het cabarettrio Jeroens Clan nu met hun tweede programma Korte metten. Nóg sneller, nóg rauwer, en nóg nietsontzienderderder. Bram Kroon, Matthias Tuns en Jip de Poorter maken op genadeloze wijze korte metten met zichzelf, elkaar en het publiek op de eerste rij. Huilen doen ze thuis wel.

De pers over Jeroens Clan: 
“Het drietal geeft een dramaturgisch interessante, vernieuwende draai aan dat mensonterende cabaret, zoals dat van Hans Teeuwen en Theo Maassen.” - Theaterkrant

“Een bijzondere combinatie van grofgebektheid en onzekerheid […] waarmee ze een eigen geluid toevoegen aan het cabaretlandschap.” - Leidsch Dagblad

“Onder het masculiene gebral blijkt veel onzekerheid te schuilen, wat uiteindelijk resulteert in een mooi demasqué.” - Het Parool 

Rob Scheepers – Scheepers zet af

Maandag 18 en dinsdag 19 december, cabaret                                                        UITVERKOCHT
20.15 uur, € 23,00 

2023 staat weer bol van het nieuws. Goed en slecht nieuws. Groot en klein. Fake en echt. Elke dag weer nieuws. Om knettergek van te worden. Zó veel nieuws, dat je je afvraagt of je al dat nieuws nog wel moet willen volgen. Word je niet veel gelukkiger als je het gewoon afzet? Wanneer je lekker in de tuin gaat werken, een goed gesprek voert, of de kroeg induikt? 

In ‘Scheepers zet af’ zet Rob zich af tegen de alsmaar groter wordende stroom aan nieuws.

‘Scheepers zet af’ is inmiddels de zesde nieuwjaarsconference van Rob Scheepers. 


In de pers over Rob Scheepers:
“Met Bekant (red. vorige voorstelling) zet rasverteller Scheepers een evenwichtige cabaretshow neer, met kop en staart, ver voorbij het tonpraten waar hij ooit groot in werd.” (Eindhovens Dagblad

Rudolph’s Bakery Live – De Feestdagen!

Woensdag 20 december, special                                                                               
20.15 uur, € 26,50 

Rudolph van Veen is terug in het theater en neemt het publiek mee in een geurende voorstelling waar iedereen iets van opsteekt! Met anekdotes, mooie verhalen en kookdemo’s inspireert hij de bezoekers om de heerlijkste dingen thuis op tafel te kunnen zetten. 

Multi-instrumentalist Diederick Ensink is te gast in de Bakery en steekt de meest iconische kerstmuziek in zijn eigen fonkelnieuwe jasje. Hij bakt natuurlijk mee en neemt ook de uitdaging aan om van alledaagse keukengeluiden nieuwe muziek te smeden. Rudolph en Diederick brengen iedereen in de juiste mood voor de feestdagen!

Lenette van Dongen – Dat doet ze anders nooit

Vrijdag 22 december, cabaret                                                                                   UITVERKOCHT   
20.15 uur, € 25,00

Na de bevrijdende kleur explosie van de show Paradijskleier gaat Lenette in haar nieuwe show nóg een stap verder opzoek naar totale vrijheid. 

Wie zou ik nog kunnen zijn…. Is er nog iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt. 

Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan. 

Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen! 

Als geen ander kan Lenette met haar meesterlijke zelfspot een hilarisch verslag doen van haar pogingen zich voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden. 

Rauwer en eerlijker wordt het niet. Wie niets meer te verliezen heeft is eindelijk vrij.

Poelifinario:
Lenette van Dongen won met haar vorige voorstelling Paradijskleier de Poelifinario in 2019. De Poelifinario is de cabaretprijs voor de theatermaker met het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Lenette won in de categorie entertainment. Uit het juryrapport: 'Haar levenslust spat van het podium'.


De pers over Lenette:
NRC
: 'Wonder van expressiviteit'


AD
: 'Schaamteloos geestige Lenette heeft te veel te vertellen om te stoppen' … 'Laat ons onbedaarlijk lachen. Bovenal om onszelf'.


Theaterkrant: 'Die focus op het geluk van haar publiek levert een warm bad op, vol troost en plezier'

Jasper van der Veen – Niet gehinderd door enige kennis

Vrijdag 22 december, cabaret                                                                                  
20.30 uur, € 21,50 

Jasper zit propvol grootse plannen, sterke grappen, vage herinneringen, dubieuze argumenten, scherpe bespiegelingen, slap geouwehoer en prachtige verhalen.
Aan de ene kant wil hij zijn ongezouten mening geven, actie ondernemen en iets veranderen. Aan de andere kant loopt zijn brein, langzaam maar zeker, steeds verder vol met triviale kennis en nuancerende informatie. Dus moet hij kiezen: alles kapot redeneren en tot niks komen. Of simpelweg het podium oplopen en weer beginnen met praten, niet gehinderd door enige kennis.

Jasper (Groningen, 1987) studeerde Politicologie aan de UvA, haalde de finales van het Groninger en Amsterdams Studenten Cabaret Festival en sleepte in 2019 zowel de Jury- als de Publieksprijs binnen op Leids Cabaret Festival. Het NRC en de Volkskrant riepen hem in 2020 uit tot een van de comedytalenten van het jaar. In 2021 maakte Jasper zijn debuut als cabaretier met de voorstelling Het dreigt volslagen goed te komen. Afgelopen voorjaar speelde hij dubbelprogramma’s met Ronald Goedemondt.

La Bonne Espérance – Een ontroerend oosters verhaal op kerstavond

Zaterdag 23 december, theaterconcert & Veldhoven en regio
20.15 uur, € 21,00 

Het Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance presenteert u een ontroerend verhaal, geschreven door Kader Abdolah, dat zich afspeelt op een kerstavond, gelardeerd met fraaie en passende liederen.

Een stemmige sfeer gecombineerd met de prachtige sonore stemmen van onze mannen brengt u in andere sfeer. Een Sfeer van verzoening, het vieren van het leven, het overbruggen van standpunten, kortom de ware kerstgedachte!
Kader Abdolah, schrijver en dichter, bekend van vele prijswinnende romans, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, schreef dit verhaal en zal het persoonlijk voordragen.

En La Bonne zal u aangenaam verpozen, dat is onze belofte aan u, onze toeschouwer.

Rootsclub@DeSchalm – Bai Kamara Jr.

Donderdag 28 december, theaterconcert (No Dutch Required)
20.30 uur, € 12,50 

De blues van Bai Kamara Jr. Is eigentijds en is geworteld in Afrikaanse rhythms, opgebouwd uit licht hypnotiserende gitaar grooves en gelardeerd met hier en daar een prachtige song. Zijn stem schurkt aan tegen die van Robert Cray en zijn presentatie is die van een gentleman met een ondeugende knipoog. Kortom: Er is weinig standaard aan de blues van Bai Kamara Jr. en toch is het onmiskenbaar blues.

Bai bracht zijn jeugd door in Sierra Leone. Allebei zijn ouders werkten voor de overheid en daardoor werd hij al op jonge leeftijd geconfronteerd met de realiteit van de Afrikaanse politiek. Dit thema is ook prominent in zijn huidige muziek. Sinds 1990 woont Bai Kamara Jr in Brussel.

Wien Bleibt Wien 2.0 – Camerata Amsterdam met Kiev Ballet

Vrijdag 29 december, theaterconcert (No Dutch Required)                               MET BLINDENTOLK
20.15 uur, € 36,50

Wien bleibt Wien 2.0 is hét romantische muziekfeest voor de kerst- en nieuwjaarsperiode. Een programma, waarin jong en oud zich kunnen onderdompelen in een ultieme kerstsfeer die bruist als sprankelende champagne!

Een prachtig programma met vocale solisten die hun sporen op de grote nationale en internationale podia al meer dan verdiend hebben. Zo staan sopraan Caudia Patacca en de sympathieke bariton Sef Thissen samen met dansers van het Kiev Ballet garant voor een geweldige uitvoering. Zeker wanneer deze solisten worden aangevuld door topsolisten van de Opera van Kiev, te weten Maria Knihnytska, Tanya Efimenko en Volodymyr Efimenko.

Camerata Amsterdam heeft haar naam voor deze gelegenheid aangepast naar Camerata Amsterdam-Kiev. Oekraïense en Nederlandse musici spelen samen en zorgen voor een sfeervolle instrumentale omlijsting van het programma.

Regisseur Mark Krone, bekend van vele musicals en opera’s in binnen- en buitenland, maakt er weer een prachtige avond van. En, het geheel staat natuurlijk, zoals altijd, onder muzikale leiding van de vermaarde maestro Jeroen Weierink, die op unieke en aanstekelijke wijze het programma dirigeert en presenteert.

Met solisten Claudia Patacca en Sef Thissen aangevuld met topsolisten van de Opera van Kiev.

Blindentolk
Deze voorstelling is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.


Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Om te reserveren voor een ticket met audio discriptie en de meet & feel in leiding klik je tijdens het bestelproces het ticket 'Ticket met blindentolk' aan. Deze verschijnt nadat je je ticket in je winkelmandje gestopt hebt. 

Heb je vragen? Bel dan naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Ook voor meer informatie kan je bij dit telefoonnummer terecht.

Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

Credits

Orkest: Camerata Amsterdam - Kiev
Dirigent: Jeroen Weierink
Regie: Marc Krone
Solisten: Claudia Patacca, sopraan Sef Thissen & bariton
Dansers: Kiev Ballet
Producent: Muziekburo NooTsprong
Tourneeplanning en publiciteitsmateriaal: Senf Theater, Delft

Iris Rulkens – Hier is Iris Live

Vrijdag 29 december, cabaret                                                                            UITVERKOCHT
20.30 uur, € 19,50

Ze werd bekend met haar hilarische typetjes en perfecte imitaties op Instagram. Tegenwoordig schittert ze ook in het theater. En hoe?! Met haar theatershow laat Iris mensen lachen tot het pijn doet. Een show vol humor, hilarische typetjes, eerlijkheden en vrouwelijke onzekerheden, daddy issues én een boodschap.

Mees Kees Op Kamp (8 – 99 jaar)

Zaterdag 30 december, jeugd en familie                                                         KERSTVAKANTIE
16.00 & 19.00 uur, € 25,00

Naast de boekenreeks en filmhits eindelijk live in het theater te bewonderen!

Mees Kees gaat met zijn klas op kamp naar de duinen. Omdat mevrouw Dreus wil dat het vooral een leerzame werkweek wordt, geeft ze Mees Kees een goed dichtgetimmerd werkplan mee. Maar Mees Kees zou Mees Kees niet zijn als hij zelfs van het werkplan van mevrouw Dreus een geweldig kamp weet te maken! Zwemmen is immers ook werken. En een zeester zie je toch het beste ìn de zee. Zo geeft Mees Kees altijd weer zijn eigen draai aan alles wat op zijn pad komt.

Pak je tent in en neem je tandenborstel mee, want jullie mogen allemaal mee op kamp! Ondanks het werkplan van mevrouw Dreus weten we één ding zeker; met Mees Kees erbij wordt het hoe dan ook één groot avontuur!

Na afloop van de voorstelling is er voor iedereen nog een meet en greet in de foyer!

Cast: Luuk Haaze, Mylène d’Anjou, Anouk van Nes en een kindercast

 

Lees verder

GGD BZO SLUIT PRIKLOCATIES OP 22 DECEMBER 2023

GGD BZO SLUIT PLRIKLOCATIES OP 22 DECEMBER 2023

Laatste ronde coronaprik: GGD BZO sluit priklocaties op 22 december 2023

Najaarscampagne stopt op 22 december

GGD Brabant-Zuidoost sluit op 22 december de priklocaties aan de Antoon Coolenlaan in Eindhoven en in het Fletcherhotel in Helmond. Hiermee komt een einde aan deze najaarsronde voor de coronaprik. Daarom roepen we inwoners die in aanmerking komen voor de coronaprik op om voor die datum een afspraak te plannen.

GGD brabant zuidoost vierkant 1000x675

De coronaprik is in deze najaarsronde bedoeld voor mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona. Dat geldt voor 60-plussers, volwassenen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen, medisch hoogrisicogroepen en zwangeren. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact kunnen een afspraak maken voor de coronaprik. In de afgelopen weken zette GGD Brabant-Zuidoost ruim 75.000 coronaprikken.

Najaarsronde stopt op 22 december 2023

Inwoners die in aanmerking komen voor een coronaprik, kunnen de komende weken nog een afspraak plannen op een van onze priklocaties. Ook als zij hun uitnodiging nog niet hebben gehad. De laatste afspraken zijn op vrijdag 22 december, daarna sluiten we alle corona-priklocaties in deze regio. Het is daarna niet meer mogelijk om de coronaprik te halen.

Alleen voor zwangeren en voor mensen met een verwijzing van hun medisch specialist blijft de coronaprik volgend jaar nog beschikbaar bij de GGD. Meer informatie hierover volgt.

Afspraak maken

Inwoners kunnen zelf hun afspraak plannen via planjeprik.nl door in te loggen met DigiD. Heb je geen DigiD, dan kun je ook de landelijke afsprakenlijn bellen via 0800 7070. GGD BZO kan deze afspraken niet voor je plannen of verzetten

Tot en met 8 december aanmelden voor thuisprik

Ben je om medische of psychische redenen niet in staat om naar de priklocaties te komen? Dan kun je je tot en met 8 december via het landelijke nummer 0800 2077 overleggen of je eventueel de coronaprik aan huis kunt krijgen. Als je inderdaad in aanmerking komt voor een thuisprik, nemen wij daarna contact met je op om een afspraak aan huis te plannen. De laatste thuisprik zetten we op 31 december.

Vragen over vaccineren?

Kijk voor meer informatie over de coronaprik op vragenovercorona.nl.

Priklocaties

Kijk voor het meest actuele overzicht van onze priklocaties en openingstijden op ggdbzo.nl

Lees verder

SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT

 SLOTMUZIEK MUSEUM 'T OUDE SLOT

Jazz & Co speelt Slotmuziek

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondag 26 november speelt Jazz & Co aanstekelijke en dansbare funk en swingende jazz. De band speelt van 14.00 tot 15.30 uur.

Jazz & Co bestaat uit Rutger Verbeet (bass), Raymond Falkenburg (drums), Bas van Dun (trompet) en Martien Tielemans (gitaar), aangevuld door Leonie Tielemans (zang). De gedeelde liefde voor jazz brengt de muzikanten van Jazz & Co samen. Ze spelen graag eigen nummers en (on)bekende standards.

Slotmuziek 26 11 2023 Jazz Co

Entreeprijs

Bezoekers betalen de entreeprijs voor het museum; het bijwonen van Slotmuziek bieden we gratis aan.  Entree volwassenen: € 5,50. Entree  jeugd van 6 t/m 17 jaar: € 3,50. Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis toegang.

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF OKTOBER 2023

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN NIEUWSBRIEF 2023

Herdenking

Zolang als wij weten, praatte onze moeder over ome Wim. Ze was 15 jaar toen haar broer overleed door het bombardement op 17 september 1944.” Hiermee begon Nelli Bloemsma-de Vroom haar toespraak tijdens de herdenking van de 19 burgers die 79 jaar geleden op 17 september omkwamen. Haar oom Wim was één van hen.

Herdenking

Voor meer informatie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/10/22/herdenking-bombardement-17-september-1944/

Tempo 75 jaar

De komende tijd besteden we aandacht aan de historie van verschillende jubilerende verenigingen. We trappen af met de 75-jarige wielervereniging Tempo. De oudere Veldhovenaren hebben misschien nog mooie herinneringen aan de aankomsten van Olympia’s Tour in Veldhoven tussen 1960 en 1965. Een meer recent hoogtepunt in het bestaan van TWC Tempo als organisator is het Nederlands kampioenschap veldrijden bij ’t Witven in 2015. Voor meer informatie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/twc-tempo-75-jaar/ 

tempo

Foto: TWC Temp

Film 100 jaar Veldhoven

Sinds kort is op ons YouTubekanaal de film te zien van Francien Somers over 100 jaar Veldhoven. Dankzij dit unieke document leer je op lichtvoetige wijze Veldhoven kennen in 17 minuten. De film is zeker ook voor nieuwe Veldhovenaren een aanrader om kennis te maken met de stad van dorpen. Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/10/23/100-jaar-veldhoven-op-youtube/

Online publicaties

Witte nog? een boek met meer dan 1000 foto’s over Oerle, was in 2011 zo succesvol dat het onmiddellijk was uitverkocht. Het boek werd niet herdrukt, maar je kunt het nu bekijken op onze website: het is een van de 12 uitverkochte publicaties die we nu online leesbaar hebben gemaakt. 

witte nog

Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/boeken/

Andere bewoners

We zijn ontzettend blij met reacties van lezers, dat helpt ons historische foutjes weg te poetsen. In de vorige nieuwsbrief werd de familie Senders genoemd als de bewoner van het pand Heuvelstraat 57a ten tijde van het bombardement. Dat bleek iets anders te liggen, zo begrepen wij van Martha van den  Waardenburg – van der Linden. Zij gaf ons aanvullende informatie waarmee we de tekst op de website hebben aangepast.

andere bewonders

Lees de aangepaste tekst: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/09/15/stille-getuigen/

Wegwijs in Veldhoven

Tijdens de laatste ledenvergadering ontvingen we enthousiaste reacties op een beknopte presentatie van ons nieuwe boek Wegwijs in Veldhoven. Heb je het boek al besteld? Op zaterdag 25 november kun je het afhalen bij Museum ’t Oude Slot, nadere details volgen nog. Er zijn al ruim 300 boeken verkocht bij de voorintekening. Wil je ook zeker zijn van een exemplaar, bestel dan het boek alvast op onze website. Vanaf maandag 27 november is het boek ook te koop bij Bruna in het City Centrum en bij Primera in de Kromstraat. Wegwijs in Veldhoven is veel meer dan een opsomming van straatnamen: het boek is doorspekt met leuke weetjes, luchtfoto's en prachtige foto's van Fotogroep Veldhoven.

Profiteren van extra ledenvoordeel?

We zijn blij met de groeiende belangstelling voor onze nieuwsbrief. Maar het zou nog mooier zijn als dat ook met ons ledental gebeurt. Leden profiteren van extra voordeel. Als lid beslis je mee over de koers van onze vereniging en hebt gratis toegang lezingen en excursies, en krijg je korting op boeken  Het kost slechts € 15 per jaar, overige gezinsleden betalen € 10 en jeugdleden (tot 18 jaar) niets. Zie: https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/

Kom eens langs in onze heemkamer

Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven, kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op in onze bibliotheek met ruim 1.000 boeken en brochures. We zijn er op donderdagochtend en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.00 uur. Wij verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

Heemkamer

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

LOEK@WINTER IN DE KERSTVAKANTIE

LOEK@WINTER IN DE KERSTVAKANTIE

Beleef de magie van LOEK@WINTER in de kerstvakantie!

Op 4 en 5 januari 2024 vieren we de winter met LOEK@WINTER, een onvergetelijk evenement vol plezier voor jong en oud. Of je nu 4, 10 of 15+ bent, we hebben voor iedereen iets speciaals gepland!

Bij LOEK@WINTER draait alles om persoonlijke aandacht. We begrijpen dat niet iedereen zich prettig voelt in grote groepen, daarom hebben we ervoor gezorgd dat onze activiteiten plaatsvinden in kleine groepen van maximaal 8 kinderen. Dit is perfecte voor kinderen met speciale behoeften, zoals autisme, ADHD of andere uitdagingen.

Op donderdag 4 januari gaan we schaatsen, brengen we een bezoekje aan de paarden en konijnen en klimmen we in de Klimhal. Op vrijdag 5 januari hebben we wintergym en maken we prachtige mozaïeken en heerlijke soep.

Deelname aan een activiteit kost slechts €6,00. Maar wees er snel bij, want de tickets zijn beperkt. Reserveer daarom je plekje op tijd via deze link: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven kan vanaf 13 november

We verwelkomen jullie graag voor twee dagen vol plezier en gezelligheid tijdens de kerstvakantie!

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2023

 

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 2023

Presentatie 90 jaar Marvilde Toneel

19 oktober t/m 31 december 2023 in de Bibliotheek Veldhoven

Het 90-jarig bestaan van Marvilde Toneel is de komende maanden het thema van Veldhoven in Beeld.

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteren de Bibliotheek, Erfgoedhuis Veldhoven en Museum 't Oude Slot een paar keer per jaar een nieuw thema op het grote, interactieve scherm ('multitouchtable') in de bibliotheek. Zo komen jong en oud op een leuke en laagdrempelige manier in aanraking met de rijke historie van Veldhoven.

De komende maanden staat de presentatie in het teken van 90 jaar Marvilde Toneel. De presentatie is tijdens openingsuren te bekijken en zelf te bedienen op de multitouchtable in de Bibliotheek Veldhoven.

Over Marvilde Toneel

Marvilde Toneel werd in 1933 opgericht om de kas van de gelijknamige voetbalclub te spekken. Met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog heeft Marvilde elk jaar minimaal één voorstelling gegeven. In het begin gewoon in een café, later in parochiehuis WENT, de oude Schalm en tegenwoordig in het huidige Theater de Schalm. Op de Veldhoven in Beeld-tafel is te zien wat Marvilde Toneel in de loop der jaren heeft gedaan, hoe de toneelvereniging zich heeft en ontwikkeld en wat er zoal nodig is om een voorstelling tot stand te brengen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/marvilde

 

Heel Nederland Leest

1 t/m 30 november in de Bibliotheek Veldhoven

 Met de vernieuwde campagne ‘Heel Nederland Leest’ (voorheen Nederland Leest) wordt Nederland komend najaar één grote leesclub. Het geschenkboek ‘Sonny Boy’ van Annejet van der Zijl is namelijk voor iedereen op te halen in de bibliotheek. 

Heel Nederland Leest

Over Sonny Boy

Het verhaal van Sonny Boy neem lezers mee naar een tijd vol uitdagingen, liefde en veerkracht. Het vertelt het aangrijpende en waargebeurde verhaal van Waldemar, een jonge Surinaamse student, en Rika, een Hollandse vrouw, en hun onwaarschijnlijke liefde tijdens turbulente tijden. Thema’s als liefde, scheiding, veerkracht en het vinden van een thuis blijven actueel. Het geschenkboek is vanaf 1 november gratis op te halen in de Bibliotheek Veldhoven, zolang de voorraad strekt. 

Schrijfworkshop

In het kader van Heel Nederland Leest kunnen geïnteresseerden meedoen aan een schrijfworkshop van (schrijf)coach Carolijn van Gorkum. Zij gaan aan de slag met het schrijven over hun eigen leven. De workshop is op vrijdag 17 november van 14.00 tot 15.45 uur, deelname kost € 11,- en graag vooraf even aanmelden bij Carolijn via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 06-573 28 090.

Junioreditie

Sinds 2016 heeft Heel Nederland Leest ook een Junioreditie. Deze editie is speciaal voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Het geschenkboek is dit jaar 'Het Pungelhuis' van Annet Huizing. Diverse Veldhovense scholen hebben via de bibliotheek lespakketten voor hun leerlingen aangevraagd om met de leesbevorderingscampagne in de klas aan de slag te gaan.


E-book en luisterboek

De geschenkboeken zijn ook te leen als e-book en luisterboek via de online Bibliotheek.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/hnl

 

Tekenworkshop

Woensdag 8 november, 15.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,-

Samaneh Gharibnezhad woont in Veldhoven en is tekenaar en grafisch ontwerper. In de Bibliotheek Veldhoven geeft ze tekenworkshops aan kinderen.

Op woensdag 8 november leert Samaneh kinderen verschillende 3D-vormen tekenen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals kleurpotloden, stiften en vetkrijt.

Samaneh: "Ik werk heel graag met kinderen, ze geven me energie en motivatie. En we leren van elkaar hoe vrij en gemakkelijk we tot nieuwe ideeën kunnen komen!".

Praktische informatie

De tekenworkshop is op woensdag 8 november van 15.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 9 t/m 12 jaar.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/tekenworkshop 

’n Beetje Leuk Ouder Worden

Donderdag 9 november, 19.30-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 7,50 /  € 5,- (bibliotheekleden)

Wies Verbeek interviewde voor haar boek 'n Beetje Leuk Ouder Worden meer dan 80 wetenschappers en gezondheidsexperts. Tijdens haar lezing in de Bibliotheek Veldhoven deelt Wies bevlogen de wetenschappelijk onderbouwde tips en wetenswaardigheden over gezond en gelukkig ouder worden.

Ze geeft antwoord op vragen als: Waarom slapen we minder goed als we ouder worden? Hoe houd je je brein zo lang mogelijk gezond? Wat werkt écht om je lijf een beetje strak te houden? Welke oefening is het beste voor je botten?


De lezing is interessant voor jong én oud, want met leuk ouder worden kun je niet vroeg genoeg beginnen! Ook Wies' boek is na afloop te koop en kan gesigneerd worden.


Over Wies Verbeek

Wies Verbeek (59) is als gezondheidsjournalist gespecialiseerd in het onderwerp gezond ouder worden. Ze is oprichter van het platform BLOW ('n Beetje Leuk Ouder Worden). In haar vlogs en blogs neemt Wies mensen mee in haar zoektocht naar hoe we zo fit mogelijk oud kunnen worden. Naast BLOW en het schrijven voor verschillende media geeft ze lezingen en workshops.

Wies Verbeek boek
Praktische informatie

De lezing is op donderdag 9 november van 19.30 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is € 7,50 of € 5,- (bibliotheekleden) incl. koffie/thee. Kaarten kopen kan vooraf online of in de bibliotheek of op de avond zelf aan de deur (indien niet uitverkocht). Meer informatie en online kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/blow

 

Bang zijn

Dinsdag 14 november, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Boekjes & Babbels is de leuke én leerzame bijeenkomst voor jonge kinderen in de Bibliotheek Veldhoven met elke maand een ander prentenboek en thema.

Ook een jeugdverpleegkundige van GGD Jeugdgezondheidszorg Consultatiebureau is er elke maand bij om alle vragen van ouders te beantwoorden en opvoedkundige informatie en tips te geven.

Bang zijn

De Boekjes & Babbels op dinsdag 14 november staat in het teken van bang zijn. Lees- en mediaconsulent Monique leest voor uit Het boek is bang en vertelt wat je kunt doen als je bang bent. Ook vraagt ze alle kinderen om een lichtje mee te nemen. Jeugdverpleegkundige Yentel geeft extra tips en tricks om met bang zijn om te gaan.

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 14 november van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van ca. 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.
Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/bang   

 

Digitaal Café over e-books

Dinsdag 14 november, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Entree € 2,-

Het Digitaal Café van SeniorWeb Veldhoven staat op 14 november in het teken van e-books.

Lieke van de Bibliotheek Veldhoven geeft informatie en tips over het lenen van e-books via de online Bibliotheek: hoe meld je je hiervoor aan, hoe zoek je e-books en hoe zet je ze op de tablet of e-reader? Uiteraard is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

E books
Praktische informatie
Het Digitaal Café is op dinsdag 14 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 2,00, graag vooraf aanmelden via de website van SeniorWeb Veldhoven: www.seniorwebveldhoven.nl

 

Zoek de uitknop met Professor Grutjes

Woensdag 15 november, 15.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

Vloggen, swipen, gamen, scrollen... af en toe even rust van alle schermen en andere prikkels kan best fijn zijn voor kinderen - en ouders! Tijdens deze leuke en leerzame doe-middag gaan kinderen op zoek naar hun eigen uitknop.

In het boek Professor Grutjes zoekt de uitknop gaat de vloggende professor Grutjes op zoek naar zijn uitknop. Even niet denken aan vloggen, likes en abonnees. Maar die uitknop vinden, is zo makkelijk nog niet!

Tijdens deze middag zetten kinderen de bibliotheek eerst even helemaal op stelten, samen met schrijfster Debbie en kindercoach Christel. Ze gaan namelijk eerst voelen hoe het is als je helemaal aan staat. Wat voel je dan? Waar merk je het aan in je lijf? Daarna gaan ze allerlei leuke activiteiten doen om de uitknop te vinden, want daar zijn heel veel manieren voor. En misschien wordt aan het einde nog wel een leuke vlog gemaakt!

 

Over Debbie van Osch-Voorhaar

Debbie is schrijfster en de bedenker van de Professor Grutjes-boeken. Ze vond de meeste informatieve boeken maar saai en besloot dat het ook anders kon. Geen dikke boeken vol feiten, maar doldwaze verhalen waarvan je stiekem heel veel leert!


Over Christel Lubse

Christel Lubse is moeder van twee volwassen dochters en heeft 25 jaar gewerkt als juf in het basisonderwijs. In 2016 heeft ze haar eigen bedrijf opgericht waarin ze kinderen, jongeren, ouders en professionals coacht op het gebied van welbevinden.

Praktische informatie

Zoek de uitknop met Professor Grutjes is op woensdag 15 november van 15.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/grutjes    

 

ADHD voor beginners

Donderdag 16 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

 

Hoe kom je aan ADHD? Is het een modeverschijnsel? Hebben we niet allemaal een beetje ADHD? En is het een handicap of een super power?

In de workshop ‘ADHD voor beginners’ worden deze en veel meer vragen beantwoord. De workshop is bedoeld voor volwassenen die zelf ADHD hebben of denken te hebben, iemand in de familie of vriendenkring hebben met ADHD of gewoon geïnteresseerd zijn in het onderwerp. 

 

Over Patricia van Casteren

De workshop wordt verzorgd door Patricia van Casteren. Patricia is werkzaam als psycholoog Arbeid & Gezondheid en is verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Ze zit in de wetenschapscommissie van Impuls en Woortblind, de vereniging voor mensen met ADHD en dyslexie en heeft zelf ADHD.


Praktische informatie

De workshop is op donderdag 16 november van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/adhd

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 


Informatieavond: De ziekte van Parkinson

Maandag 20 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Het aantal mensen met de ziekte van Parkinson stijgt alarmerend. Vergeleken met 10 jaar geleden is het aantal patiënten in Nederland met 30% toegenomen. Het gaat niet alleen om ouderen, ook jonge mensen krijgen steeds vaker Parkinson.

Tijdens deze informatieavond krijgen bezoekers onder meer antwoord op de volgende vragen: Wat is de ziekte van Parkinson en wat is Parkinsonisme? Wat gebeurt er in je brein en je lijf als je te maken krijgt met Parkinson? Welke aanpassingen zijn nodig? Heeft de wetenschap al behandelmethoden of medicijnen ontwikkeld die de ziekte kunnen vertragen?

Spreker is Kim Rijkelijkhuizen, Parkinsonverpleegkundige van het Máxima MC in Veldhoven. In samenwerking met een neuroloog behandelt ze patiënten met Parkinson/Parkinsonisme van het beginstadium van de ziekte tot opname in een verpleeghuis.
Ook medewerkers van SWOVE (Stichting Welzijn Ouderen Veldhoven) zijn aanwezig om te vertellen wat deze stichting kan betekenen voor Parkinsonpatiënten en mensen in hun omgeving. 

Praktische informatie
De informatieavond over Parkinson is op maandag 20 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/parkinson

LEGO college

Woensdag 22 november, 15.00-16.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname € 5,-

Roy Franssen won in 2021 samen met zijn vriend Thomas Goelen het tv-programma LEGO Masters. Nu geeft hij LEGO colleges op scholen en in bibliotheken. Hoe is het ontstaan? Hoe wordt het gemaakt? En wat maakt LEGO zo bijzonder?

Samen met de deelnemende kinderen gaat Roy op ontdekkingstocht en vertelt hij uiteraard meer over zijn deelname aan het tv-programma LEGO Masters. Uiteraard mogen er vragen gesteld worden en er wordt ook met LEGO gespeeld.

 

Praktische informatie

Het LEGO college is op woensdag 22 november van 15.00 tot 16.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Deelname kost € 5,-. Meer informatie en kaarten kopen: www.bibliotheekveldhoven.nl/lego 

 

Relaxed de feestdagen in

Donderdag 23 november, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree gratis na aanmelding

Herkenbaar voor veel gezinnen: in november en december stuiteren vaak niet alleen de pepernoten en kerstballen maar ook de kinderen door het huis!

De drie Veldhovense kindercoaches Mariska, Christel en Sanne geven praktische tips en oefeningen om meer rust te krijgen en relaxed de feestdagen in te gaan. Maak tijdens deze avond kennis met de kindercoaches en hun werkwijze!

Mariska Heerkens begeleidt vanuit haar praktijk ‘In de Hartenkamer’ ouders, kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met uitdagingen of ingrijpende veranderingen. Christel Lubse heeft 25 jaar gewerkt als juf in het basisonderwijs en richtte in 2016 haar eigen bedrijf op waarin ze kinderen, jongeren, ouders en professionals coacht op het gebied van welbevinden. Sanne Allach is psychomotorisch kindercoach en reflexintegratietherapeut bij Kinderpraktijk Veldhoven.

Praktische informatie

De activiteit is op donderdag 23 november van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/relaxed

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Lees verder

SLOTMUZIEK 29 OKTOBER

SLOTMUZIEK 29 OKTOBER

Bossa Blue speelt Slotmuziek op 29 oktober in museum 't Oude Slot

Fijne livemuziek in een beeldbepalend museum op het mooiste plekje van Veldhoven, dat is Slotmuziek! Op zondag 29 oktober treedt Bossa Blue op. De band speelt van 14.00 tot 15.30 uur. Entreeprijs: 5,50 (incl. museumbezoek).

Het ensemble Bossa Blue belooft een swingend optreden in het museumcafé op het mooiste plekje van Veldhoven.  Braziliaanse jazz, swing en aanverwante muziek, met Henrie Stribos op gitaar samen met dwarsfluitiste Laurence Bilger en zangeres Joyce Kapel

 Bossa Blue 1 e1693390043716

Praktische informatie
Het concert is op zondag 29 oktober an 14.00 tot ca. 15.30 uur in het museumcafé. U betaalt alleen de toegang tot het museum: € 5,00 voor volwassenen, € 3,50 voor kinderen en jongeren tot 17 jaar, Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Meer informatie over het museum ’t Oude Slot vindt u op www.museumoudeslot.nl.

Lees verder

COLLEGES ITALIAANSE KUNSTGESCHIEDENIS


COLLEGES ITALIAANSE KUNSTGESCHIEDENIS

In november start Dante Alighieri Eindhoven met een nieuwe reeks Colleges Italiaanse Kunstgeschiedenis. Deze colleges (2 uur, incl. pauze) vinden plaats in Eindhoven, Lab 1, Keizersgracht 19. Op de vrijdagen 3, 17 en 24 november èn 1 december. Van 10.30 – 12.30 uur.

Italiaanse Taal en Kunst
Naast het aanbod van taal- en conversatiecursussen en het lezingenprogramma, biedt Dante Eindhoven nu ook deze – korte – cursus, waarbij de focus op een bepaalde stad ligt. De hoorcolleges zijn niet alleen bedoeld voor de leden van Dante, maar zeker ook voor andere belangstellenden.

TORINO kUNSTGESCHIEDENIS

Mantova, Milaan, Turijn, Genua
In elk van de  4 colleges is er aandacht voor de kunstgeschiedenis van een stad in Italië.  Aan de hand van voorbeelden uit de architectuur, de beeldende kunsten en de geschiedenis bespreekt de docent in deze college-reeks, de kunst in de steden Mantova, Milaan, Turijn en Genua.
Drs. Joris van Sleeuwen is de docent. Na het behalen van zijn doctoraal geschiedenis aan de KU Nijmegen studeerde hij af als kunsthistoricus aan de Rijksuniversiteit Leiden. Al vele jaren is hij werkzaam in het volwassenonderwijs en verzorgt hij cursussen, lezingen en kunstreizen.
Meer informatie over programma en aanmelden op www.danteeindhoven.nl   .

Lees verder

SAMEN JE WONING BOUWEN IN GROEN VELDHOVEN

SAMEN JE WONING BOUWEN IN GROEN VELDHOVEN

Bouw samen je eigen woning in groen Veldhoven

Voor de leden van CPO Zandparelacker staat het intussen zo vast als een huis: alleen ga je snel, maar gezamenlijk kom je verder.

 Logo werkgroep

Hun unieke, natuurinclusieve woonwens vertaalden zij naar een concreet plan: 26 moderne woningen, gelokaliseerd in de groenste omgeving van Zilverackers. De architectenschets ligt bij de eerste acht families al op tafel. Groep twee volgt deze maand. Wie voor 1 december instroomt, kan zijn individuele ontwerp nog realiseren op de laatste vrije kavels.

Zandparelacker groeit nu snel, evenals de onderlinge band tussen de toekomstige buren. Coöperatief transformeren zij ideeën tot mogelijkheden. Leidend is het beeldkwaliteitsplan, opgesteld in samenspraak met de landschapsarchitect. Hun conformatie hieraan garandeert een biodiverse- en ruimtelijk leefomgeving: omringd door bos en gebouwd om een – metaforisch – collectief groen hart.

CPO Zandparelacker locatie ingetekend

De omliggende bosstructuur loopt door op de eigen percelen maar natuurlijke tuinafscheiding bewaakt ieders privacy. Het ruwe landschap wordt weloverwogen teruggebracht in de originele staat. Deze woonparel zien de deelnemers in 2025 verwezenlijkt. Voor informatie en een kennismakingsgesprek, zie: www.cpozandparelacker.nl

Lees verder

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2023

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2023

BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2023

Week van de Opvoeding in de bieb

Maandag 2 t/m zondag 8 oktober
Deelname gratis

De Week van de Opvoeding (2 t/m 8 oktober) draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis met, voor en door ouders, medeopvoeders en professionals. Ook in de Bibliotheek Veldhoven kunnen geïnteresseerden deelnemen aan diverse activiteiten:

Een Beestenboel
Mariska Heerkens nodigt ouders en kinderen (6+ jaar) uit om in de bibliotheek mee te doen met het spel ‘Een Beestenboel’. Ze krijgen via het spel op een speelse manier meer inzicht in kwaliteiten, gedrag en communicatie. Mariska begeleidt vanuit haar praktijk ‘In de Hartenkamer’ ouders, kinderen en jongeren die niet lekker in hun vel zitten of vastlopen en met meer vertrouwen, kracht en plezier de toekomst in willen gaan. De activiteit is op dinsdag 3 oktober tussen 15.00 en 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Meer info: www.bibliotheekveldhoven.nl/beestenboel

In 12 stappen een relaxed kind
Berit Smits heeft gewerkt als leerkracht en is nu kindertolk en voedingsadviseur. In de bibliotheek vertelt ze over de 12 basisvoorwaarden die een kind nodig heeft om fijn en relaxed te kunnen opgroeien. Alle stappen komen aan bod en worden uitgebreid toegelicht. Bij iedere stap horen ook de praktische voorbeelden, waarmee deelnemers meteen aan de slag kunnen. De lezing is op dinsdag 3 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/relaxed

Jongeren Boeken Club

Vanaf dinsdag 3 oktober, 16.00-17.00 uur.
Deelname gratis na aanmelding

Elkaar ontmoeten en leesplezier staan voorop bij de Jongeren Boeken Club. De jongeren komen om de 4 à 5 weken bij elkaar in de Bibliotheek Veldhoven. Tijdens deze middagen vertellen ze over hun favoriete boeken, wisselen boekentips uit en bespreken een gezamenlijk gelezen boek. De Jongeren Boeken Club is opgezet door Sammer Musa uit Veldhoven, die een boekenclub miste voor mensen van haar leeftijd.

Data en boektitel

De Jongeren Boeken start dit najaar op de dinsdag 3 oktober en is daarna nog op 31 oktober en 28 november van 16.00 tot 17.00 uur (met mogelijke uitloop tot 17.30 uur) in de Bibliotheek Veldhoven. Het boek dat op dinsdag 3 oktober wordt besproken is ‘Borealis’ van Marloes Morshuis. Jongeren die willen meedoen en het boek nog niet hebben, kunnen contact opnemen met de bibliotheek voor een exemplaar.

Meedoen

Alle jongeren tussen de 12 en 18 jaar (middelbare scholieren) zijn welkom. Ze kunnen eenmalig of meerdere keren meedoen, net wat ze fijn vinden.
Aanmelden kan via Whatsapp: 06- 810 32 946 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/jbc

 

Kinderboekenweek in de bieb
Woensdag 4 t/m zondag 15 oktober

De Kinderboekenweek 2023 heeft als thema ‘Bij mij thuis’ en duurt van woensdag 4 t/m zondag 15 oktober. In de Bibliotheek Veldhoven kunnen kinderen meedoen aan leuke activiteiten. Ook kunnen ze in de bibliotheek terecht voor de Kinderboekenkrant vol leestips, een mooie kleurplaat en boekenlegger.

DJ Workshop

Kinderen leren de basis van het dj’en. Ze gaan scratchen, mixen en beatmatchen. Wat betekenen alle knoppen? Hoe tel ik de maat? Hoe mix ik twee nummers in elkaar? Ze leren het allemaal. De workshop is op woensdag 4 oktober van 15.00 tot 16.00 uur, leeftijd: 7 t/m 12 jaar. Meer info en tickets bestellen (à € 15,-): www.bibliotheekveldhoven.nl/dj

Tekenworkshop
Iedereen kan tekenen. Ja, dat is een feit! Er is slechts één voorwaarde en dat is dat je van tekenen houdt. Samaneh leert kinderen hoe ze stap voor stap tot een goed resultaat komen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen zoals kleurpotloden, stiften en vetkrijt. De workshop is op woensdag 4 oktober van 15.00 tot 17.00 uur, leeftijd: 9 t/m 12 jaar. Meer info en tickets bestellen (à € 5,-): www.bibliotheekveldhoven.nl/teken 

Boekjes & Babbels

De Boekjes & Babbels-ochtend voor dreumesen en peuters valt deze maand middenin de Kinderboekenweek! Daarom is het thema 'Bij mij thuis'. Monique leest voor uit 'Het huis van Fien en Milo' en praat met de kinderen over hun huis. En natuurlijk wordt nog even gedanst op het Kinderboekenweek-liedje van Kinderen voor Kinderen. De activiteit is op dinsdag 12 oktober van 11.00 tot 12.00 uur, leeftijd: 1,5 tot 4 jaar. Deelname gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/boekjes 

Kinderboekenweek Bingoshow

Met behulp van een klassieke bingomolen en de nodige hoeveelheid improvisatietheater test bingomaster Mark van der Linden de kennis van boeken en schrijvers uit. Een speelse variant op de welbekende bingo, inclusief rijk gevulde prijzentafel! De Bingoshow is vooral leuk voor kinderen vanaf 6 jaar en wordt op woensdag 11 oktober 3x gehouden, van 15.00-15.30 uur, van 15.45-16.15 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/bingo

 

Bij Loet thuis

Kom tijdens de Kinderboekenweek naar de vrolijke, muzikale en interactieve voorstelling door Ruth Bakker! De voorstelling gaat over het meisje Loet, dat even alleen thuis is. Ze vindt het saai en ook een beetje spannend. Gelukkig is haar hond Mango er. Samen met alle kinderen verzint ze de grappigste spelletjes. De voorstelling is op vrijdag 13 oktober van 15.00 tot 15.35 uur en vooral leuk voor kinderen vanaf 4 jaar. Deelname gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/loet

Het complete overzicht en meer informatie is ook te vinden op: www.bibliotheekveldhoven.nl/kinderboekenweek

Werk vinden met ChatGPT
Donderdag 5 oktober, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Loopbaanadviseur Daniëlle Bax laat mensen in een interactieve workshop ontdekken hoe ze ChatGPT kunnen inzetten voor het vinden van werk.

ChatGPT is een chatbot met kunstmatige intelligentie. Volgens Daniëlle kan ChatGPT onder meer helpen bij het analyseren van vacatures en het schrijven van een overtuigend cv. De workshop is ideaal voor werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten en voor werkenden die overwegen een nieuwe loopbaanrichting in te slaan.
ChatGPT
Aanmelden
De workshop is op donderdag 5 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/chatgpt

Loopbaan activiteiten in de bieb
Voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe uitdaging of meer verdieping in het huidige werk, zijn er de gratis loopbaan activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven.
Naast diverse workshops zijn er elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand van 12.30 tot 14.30 uur gratis loopbaan spreekuren. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

Pizzasessie

Vrijdag 6 oktober, 18.15-21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

De Pizzasessie is een bijeenkomst in de Bibliotheek Veldhoven voor iedereen tussen 15 en 25 jaar die het leuk vindt om mee te denken en mee te praten over de toekomst van de bibliotheek. Onder leiding van de jonge architecte Marloes Menting en onder het genot van verse pizza’s gaan de deelnemers bespreken hoe hun ideale bibliotheek eruitziet.

De bijeenkomst wordt gestart met een korte uitleg over wat al bekend is over de wensen van jonge mensen. Daarna gaan deelnemers stap-voor-stap in een groepje aan de slag. Samen maken ze een ontwerp van hun ideale ruimte of ruimtes. Teken- en ontwerpervaring is niet nodig. Na de Pizzasessie worden de concepten uitgewerkt en wordt gekeken naar kosten en uitvoerbaarheid.  Daarnaast worden de ontwerpen uit de Pizzasessie opgenomen in presentaties aan het grote publiek, zoals tijdens de Dutch Design Week 2023.


Aanmelden

De Pizzasessie is op vrijdag 6 oktober van 18.15 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, inclusief pizza eten. Aanmelden kan via Whatsapp: 06-515 748 54.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/pizzasessie

De Bibliotheek van de Toekomst

De Pizzasessie is een activiteit vanuit het project ‘Bouwen aan de Bibliotheek van de Toekomst’. Hierin werken acht bibliotheken in de Brainport regio samen met jongeren tussen 15 en 25 jaar om de bibliotheek van de toekomst te ontwerpen. Ze bedenken, bouwen en testen. De missie is om zoveel mogelijk verbonden gebruikers te gaan bedienen bij lezen, leren, ontmoeten, vragen en doen. Op een manier die goed past. Tijdens de Pizzasessie zijn aanwezig: Alinda en Lia van de Bibliotheek Veldhoven, Karin en Wanda van Vlam Bondgenoten en architecte Marloes. 

Baby-ochtend over taalontwikkeling
Donderdag 12 oktober, 11.00-12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

Tijdens de gezellige baby-ochtend in de Bibliotheek Veldhoven neemt jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau Anne-Marie van der Leij (groot)ouders mee in de taalontwikkeling van kinderen. Ze geeft ook informatie over opvoeding, praktische tips en beantwoordt alle vragen. Lees- en mediaconsulent Monique Laudy van de Bibliotheek Veldhoven geeft voorlees- en boekentips om de taalontwikkeling te stimuleren. En uiteraard is er voldoende gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Praktische informatie

De baby-ochtend is 1x per 3 maanden, de ochtend over taalontwikkeling is op donderdag 12 oktober van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 1,5 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/baby

KennisMakers: De geheimen van een tevreden kat

Donderdag 12 oktober, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree gratis na aanmelding

Ebel Pieters vertelt over de fascinerende wereld van de kat en laat mensen ontdekken waarom katten zich op een bepaalde manier gedragen. Veel mensen denken dat een kat een makkelijk huisdier is, maar niets is minder waar. Hoewel ze misschien niet drie keer per dag uitgelaten hoeven te worden, hebben katten ook specifieke behoeften. Tijdens haar lezing bespreekt Ebel Pieters onder meer vijf veel voorkomende fouten die ze kattenbaasjes regelmatig ziet maken.

Over Ebel Pieters

Ebel: "Als gedragsbioloog en natuurgeneeskundige voor katten, help ik dagelijks kattenbaasjes in mijn praktijk ‘Kateigen’ met het aanpakken van ongewenst gedrag en gezondheidsklachten bij hun kat. Ik ben ervan overtuigd dat gedrag en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en de sleutel vormen tot het vinden van oplossingen. Mijn missie is om zowel katten als hun baasjes gelukkig te maken. Daarom wil ik eigenaren bewust maken van de natuurlijke gedragingen en behoeften van hun huisdier, zodat ze kunnen zorgen voor een blije en gezonde kat in huis."

Ebel Pieters met kat
Praktische informatie

De lezing is op donderdag 12 oktober van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/kat  

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Handig omgaan met patiëntenportaal

Woensdag 18 oktober, 14.00-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Deelname gratis na aanmelding

In een nieuwe workshop van DigiTaalhuis Veldhoven maken deelnemers kennis met digitale zorg en leren ze werken met het patiëntenportaal van de huisarts.

Deelnemers krijgen antwoord op vragen als: ‘Hoe kan ik mijn medisch dossier inzien?’, ‘Hoe maak ik een afspraak bij mijn huisarts?’, ‘Hoe kan ik digitaal een vraag stellen aan mijn huisarts?’ en ‘Hoe bestel ik een herhaalrecept?’.

Belangrijk om te weten: niet elk patiëntenportaal is hetzelfde. In de workshop van 18 oktober wordt geoefend met Mijngezondheid.net, dat geschikt is voor cliënten van huisartsenpraktijken Zeelst (in de Bolzen), Homa, Heemstra en Horstman, Prudon en Gerritsen, Schrijver en van Dooren en Prometheus.

De workshop 'Handig omgaan met het patiëntenportaal van mijn huisarts' is onderdeel van Digivitaler, een online lesprogramma over verschillende vormen van digitale zorg. Digivitaler is een initiatief van de overheid en wordt aangeboden door de Nederlandse bibliotheken.

Praktische informatie en aanmelden
De workshop is op woensdag 18 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding. Dit kan via tel: of tel: 06 – 24 13 64 67 (vermeld naam en telefoonnummer) of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tijdens de spreekuren van het DigiTaalhuis: elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en elke vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.
Deelnemers hebben een werkend DigiD nodig. Hulp nodig bij het aanmaken of activeren van een DigiD? Ook daarvoor kan iedereen terecht bij de spreekuren in de bieb.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/digivitaler

Schaakmiddag

Woensdag 18 oktober, 15.00-17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis

Kinderen die al een beetje - of juist heel goed – kunnen schaken, zijn van harte welkom bij de schaakmiddag vol uitdaging en tips in de Bibliotheek Veldhoven.

Schaken is niet alleen leuk maar ook ontzettend leerzaam. Schakers moeten goed nadenken over hun volgende zet, dus ze trainen zichzelf om snel goede beslissingen te nemen. Focus en inzet zijn belangrijk, dus het spelen van een partij is een toptraining voor de concentratie.

Schaakmiddag


Tijdens de schaakmiddag kunnen kinderen het opnemen tegen Rob van de Voort, al jarenlang de schaakmeester van de bibliotheek. De middag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de Schaakvereniging Veldhoven.

Praktische informatie

De schaakmiddag is op woensdag 18 oktober van 15.00 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor de jeugd. Entree is gratis, aanmelden niet nodig. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schaakmiddag

KennisMakers: De invloed van licht

Donderdag 26 oktober, 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree gratis na aanmelding

Medewerkers van het LichtCafé vertellen over de positieve kracht van licht om het leven lichter te maken. Ze vertellen over de biologische klok, somberheid en lichttherapie in het LichtCafé.

Het LichtCafé is een onderdeel de GGzE en is op verschillende plekken te volgen, waaronder in de Bibliotheek Veldhoven. Bezoekers aan deze lezing komen meer te weten over de effecten van voldoende licht en een goede leefstijl zijn op de mentale gezondheid.
Ook kunnen ze zelf ervaren hoe het is om 10.000 lux licht te ontvangen en er is alle ruimte om in gesprek te gaan met elkaar en met de medewerkers van het LichtCafé.


Praktische informatie

De lezing is op donderdag 26 oktober van 19.00-20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven.

Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/licht

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Lees verder

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN SEPTEMBER 2023

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN SEPTEMBER 2023

 ERFGOEDHUIS VELDHOVEN SEPTEMBER 2023

Cityfestwandeling

         Heb je interesse in de geschiedenis van Zeelst en hou je van
wandelen? Sluit dan aan bij onze wandeling tijdens Cityfest op zondag
24 september! We starten op het Meiveld, bij de ingang van De
Schalm/-gemeentehuis. Je kunt aansluiten om 14.00 uur, 15.00 uur of
16.00 uur. De korte wandeling gaat naar Museum ’t Oude Slot in
Zeelst. We ontrafelen onderweg enkele Geheimen van Veldhoven over de
historie van Zeelst.

          Lees meer
[https://www.bibliotheekveldhoven.nl/actueel/agenda/cityfest-2023.23092023.html]

 Stille getuigen

         Het huis op het adres Heuvelstraat 57a in Zeelst heeft een
beschadiging in meerdere stenen boven de voordeur door het
bombardement van 17 september 1944, waarbij 19 mensen het leven
verloren. Tijdens een renovatie van het dak van ditzelfde huis kwamen
nog meer beschadigingen aan het licht.          Lees meer
[https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/2023/09/15/stille-getuigen/]


         Tot 1 oktober...

         ...kun je Wegwijs in Veldhoven nog met korting bestellen. Die
bedraagt voor leden maar liefst 10 euro. Winkelprijs 25 euro,
ledenprijs bij voorinschrijving 15 euro. Heb je dus nog niet besteld,
doe het dan meteen en profiteer van deze mooie korting!          Bestel Wegwijs in Veldhoven
[https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/boek-wegwijs/]

         Veldhovens Geweten

         Het artikel over ons boek Wegwijs in Veldhoven in het Veldhovens
Weekblad vormde de aftrap voor een veelzijdige 14-daagse rubriek onder
de naam Veldhovens Geweten. Wie weet er een leuk onderwerp of wil wel
iets voor ons schrijven? Laat het ons weten op
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 040-2053276.          Ik heb een idee
[https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/veldhovens-geweten/]

         Terugblik Open Monumentendag

         Met ruim 250 bezoekers bij Museum ‘t Oude Slot kunnen we de Open
Monumentendag 2023 met recht geslaagd noemen. Erfgoedhuis Veldhoven
had een groot aandeel in de programmering. Lees en kijk via de link
hieronder verder voor een uitgebreider verslag.

          Lees meer
[https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/terugblik-open-monumentendag]

         Herinneringswandeling

         Speciaal voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers
organiseerden we op verzoek van SWOVE en de bieb een
herinneringswandeling langs enkele Geheimen van Veldhoven. De
wandeling langs onder meer de het trapjeshuis en de molen, "D'n
Boerenbond", Sigarenfabriek “Karel de Stoute” en de huizen van St.
Lucia brachten herinneringen boven bij de deelnemers. Zij vroegen al
naar de volgende wandeling.

         Steun ons met Clubsupport

         Help ons de geschiedenis van heel Veldhoven levend te houden door
ons professioneel te presenteren op evenementen. Hoe? Door als
Rabobank-klant je stem voor Rabo ClubSupport uit te brengen op de
Geheimen van Veldhoven, dat nauw is verbonden met Erfgoedhuis
Veldhoven. Nog geen lid? In de Rabo-app kun je heel eenvoudig lid
worden, er zijn geen kosten aan verbonden en met jouw stem steun je
ons. Stemmen kan nog tot en met 26 september. Bedankt voor je support!

          Stem op ons [https://www.rabobank.nl/leden/clubsupport]

         Kom eens langs in onze heemkamer

         Wil je wat weten over iets of iemand uit de historie van Veldhoven,
kom dan naar onze heemkamer. Als wij het niet weten, zoeken we het op
in onze bibliotheek met ruim 1.000 boeken en brochures. We zijn er
op DONDERDAGOCHTEND en ZATERDAGOCHTEND van 10.30 tot 12.00 uur. Wij
verwelkomen je graag met een kop koffie of thee.

ERFGOEDHUIS VELDHOVEN

Samen de geschiedenis van heel Veldhoven levend houden met onder meer
lezingen, cursussen en excursies. En met onze heemkamer, waar allerlei
informatie is verzameld.
© 2023 Erfgoedhuis Veldhoven

HEEMKAMER

Bibliotheek Veldhoven, 1e verdieping
Meiveld 2, 5501 KA Veldhoven
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder

GGD BRABANT ZUIDOOST: STOPPEN MET ROKEN, STOPTOBER

GGD BRABANT ZUIDOOST: STOPPEN MET ROKEN, STOPTOBER

GGD BRABANT-ZUIDOOST: STOPPEN MET ROKEN, STOPTOBER

Stoptober-camper staat donderdag op 18 Septemberplein in Eindhoven

Op 1 oktober start de 10e editie van de jaarlijkse Stoptober-challenge: mensen door het hele land stoppen vanaf 1 oktober samen 28 dagen met roken. Omdat GGD Brabant-Zuidoost deze campagne steunt, staan we donderdag 21 september van 10:00 – 13:00 met de Stoptober-camper op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Daar informeren we inwoners over de beste manieren om te stoppen met roken.

Grotere kans dat je voorgoed stopt met roken

Als je meedoet met Stoptober, is de kans dat je voorgoed stopt wel 5 keer groter. Omdat je het samen doet! Met een positieve aanpak, ondersteuning per app, magazine, podcast, stoptober.tv, de Stop Show en een grote online community. De afgelopen jaren hebben al meer dan 350.000 mensen in Nederland meegedaan aan Stoptober. Van alle mensen die hebben meegedaan, blijft ongeveer 70% ook na 28 dagen gestopt met roken.

Hoe verslaafd ben jij eigenlijk aan roken? Ontdek het 21 september bij de Stoptober-camper

Wil jij weten hoe verslaafd je eigenlijk bent? Of wil je wel eens zien hoeveel teer er na 1 jaar roken in je longen zit? Of ben je benieuwd welke begeleiding er is om te stoppen met roken? Kom dan donderdag zeker even naar de Stoptober-camper! De gezondheidsbevorderaar van GGD BrabantZuidoost en de Stoppen-met-Roken-coach van Sinefuma staan voor je klaar. Op donderdag 21 september van 10:00 tot 13:00 uur staat de Stoptobercamper op het 18 Septemberplein in Eindhoven.

Doe ook mee met Stoptober!

Wil je meedoen aan Stoptober? Schrijf je dan in op stoptober.nl en download de gratis Stoptober-app. Meedoen met Stoptober is gratis. De app helpt je om gemotiveerd te blijven, geeft tips om moeilijke momenten door te komen en beloont je voor mijlpalen die je bereikt. Ook via social media kun je Stoptober volgen en verhalen en tips uitwisselen met andere stoppers. Want je doet het in oktober niet alleen!

Kun je extra hulp gebruiken bij het stoppen met roken?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden eenmaal per jaar vanuit de basisverzekering een cursus om te stoppen met roken. De begeleiding en de hulpmiddelen (zoals nicotinepleisters) zijn dan gratis. Vraag eens na bij jouw verzekeraar hoe dit geregeld is. Kijk voor meer informatie op stoptober.nl en ikstopnu.nl. Of informeer bij je huisart

Lees verder

GGD BRABANT-ZUIDOOST START VACCINATIES TEGEN DTP, BMR, HPV EN MENINGOKOKKEN

GGD BRABANT-ZUIDOOST START VACCINATIES TEGEN DTP, BMR, HPV EN MENINGOKOKKEN

GGD BRABANT-ZUIDOOST START VACCINATIES TEGEN DTP, BMR, HPV EN MENINGOKOKKEN

GGD Brabant-Zuidoost start groepsvaccinaties tegen DTP, BMR, HPV en Meningokokken

Ruim 43.000 kinderen (vanaf 9 jaar) uit de regio Eindhoven en Helmond ontvangen vanaf 19 september 2023 een uitnodiging voor hun gratis vaccinaties voor BMR/DTP, HPV en Meningokokken. GGD Brabant-Zuidoost vaccineert kinderen in de periode van 2 oktober t/m 2 november op een priklocatie in de buurt. Alle kinderen die in aanmerking komen, ontvangen verdeeld over meerdere rondes een uitnodiging van het RIVM via de post.

Wie krijgen een uitnodiging?

• BMR/DTP: alle kinderen die geboren zijn tussen 1 juli en 31 december 2014

• HPV: alle jongeren die geboren zijn in 2013, 2011, 2010, 2007 en 2005.

• Meningokokken ACWY: alle jongeren geboren in 2009 die hun vaccinatie in het voorjaar hebben gemist.

GGD staat op een priklocatie in de buurt

Inge Soetens, programmacoördinator rijksvaccinatieprogramma bij GGD Brabant-Zuidoost, vertelt: ‘Twee weken van tevoren ontvangen kinderen een uitnodiging via het RIVM per post. De post komt in 2 rondes: half september en half oktober. De campagne zelf loopt van 2 oktober t/m 2 november. We starten met de gemeentes Reusel, Geldrop, Best , Veldhoven en Gemert. In de week erna zijn we te vinden in Deurne, Eersel, Valkenswaard, Eindhoven en Asten.’ Na de herfstvakantie zijn we nog in Budel, Helmond en Eindhoven.

Kom op het voorgestelde tijdstip

Janneke Buissink, tevens programmacoördinator, vult aan: ‘We vragen je om echt op het tijdstip uit jouw brief te komen. Het blijft een logistieke puzzel en je helpt ons zo enorm. Kun je echt niet komen? 2 Dan ben je van harte welkom op het inloopmoment op 20 oktober of 2 november op de Antoon Coolenlaan 5 in Eindhoven. Kijk op onze website www.ggdbzo.nl voor de actuele tijden.’

Kinderen uit hetzelfde gezin

Soms komen er meerdere kinderen in één gezin in aanmerking voor een prik. Zij mogen de prik op dezelfde tijd komen halen en kiezen voor één van de tijdstippen uit de brief. Het is niet nodig om hiervoor te bellen. Ouders en kinderen kunnen samen naar de priklocatie komen.

Lees verder

Sponsoren Ons Zonderwijk

Volg ons op Social Media

Contact

Heeft u tips, vragen of nieuws?
Klik dan op onderstaande button en vul het formulier in.

BV zonderwijk

Roel Akkerman
De Sitterlaan 33
5505AB Veldhoven 
roelakkerman@hotmail.com