BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN SEPTEMBER 2022

KennisMakers: Tekentaal
Donderdag 1 september, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Caroline Adriaans van Caroline’s Tekencirkel vertelt alles over haar vak en laat deelnemers kennismaken met (mandala) tekenen.

Caroline: "Leer jezelf kennen en beter begrijpen, en vraag jezelf niet meer af: waarom reageer ik nu op deze manier? Door te tekenen en schilderen van onder andere mandala’s maak je verbinding met jouw onbewuste. Want juist daar liggen heel veel antwoorden en jouw eigen wijsheid. Het gaat niet om het maken van een mooie tekening maar juist om te laten zien dat je veel meer bent dan je nu denkt!".


Praktische informatie
De workshop is op donderdag 1 september van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Teken- en/of kleurervaring is niet nodig en materiaal is aanwezig. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/tekentaal

 

Caroline Adriaans

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied kan zich aanmelden als KennisMaker. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Stamboomcafé
Zaterdag 3 september, 11.00-13.00 uur

Deelname gratis

 

Iedereen die meer te weten wil komen over zijn of haar voorouders, kan terecht bij het Stamboomcafé in de Bibliotheek Veldhoven.

 

Nog een begin maken met het onderzoek? Breng dan in ieder geval de gegevens van ouders en grootouders en eventueel trouwboekjes en bidprentjes mee. Met een beetje geluk gaat u naar huis met de namen van uw voorouders uit de Franse tijd!

 

En natuurlijk kan iedereen binnenlopen met specifieke vragen. Ervaren stamboomonderzoekers laten zien hoe en waar op internet handig gezocht kan worden.

Het Stamboomcafé wordt uitgevoerd door leden van de Nederlandse Genealogie Vereniging (afdeling Kempen en Peelland) i.s.m. het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. 

 

Praktische informatie

Het Stamboomcafé is op zaterdag 3 september van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stamboomcafé

 

De Bibliotheek Veldhoven doet mee aan Rabo ClubSupport

Rabobank Eindhoven-Veldhoven organiseert in 2022 Rabo ClubSupport en de Bibliotheek Veldhoven doet mee. Stemmers op de Bibliotheek Veldhoven dragen via de VoorleesExpress bij aan meer (voor)leesplezier in Veldhoven.

VoorleesExpress Veldhoven
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen van 2 tot 8 jaar met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Vrijwilligers volgen een training 'interactief voorlezen' en gaan 20 weken lang iedere week bij het gezin thuis voorlezen. Het doel is om de taalomgeving thuis te verrijken en taal te stimuleren door leesplezier. Ouders maken een belangrijk deel uit van het project en zij worden ondersteund door de vrijwilliger om het voorlezen een blijvende plek in het gezin te geven.

Het doel van de Bibliotheek Veldhoven voor de Rabo ClubSupport campagne zijn spel- en leermaterialen die vrijwilligers kunnen gebruiken tijdens hun voorleesbezoeken. Denk hierbij aan spellen die de spraak- en taalontwikkeling stimuleren. Hierdoor wordt een voorleesbezoek voor zowel de vrijwilligers als de gezinnen nóg interactiever en leuker.
En dat zorgt voor meer (voor)leesplezier in Veldhoven.

Stemmen
Iedereen die lid is van de Rabobank regio Eindhoven kan stemmen op de Bibliotheek Veldhoven. Stemmen kan tussen 5 en 27 september. Rabobankleden kunnen stemmen door in te loggen in de Rabobank app. Vervolgens tikken ze op 'Service' en daarna op 'Lidmaatschap'. Via de knop Rabo ClubSupport kunnen zij hun stemmen uitbrengen. Leden kunnen in het zoekveld 'Bibliotheek Veldhoven' intypen om de bieb sneller te vinden. Ook kan gefilterd worden op de plaats waarin de club of organisatie actief is. Rabobankleden die geen Rabobank app hebben kunnen ook inloggen op de Rabobank website en daarna stemmen. 

Over Rabo ClubSupport
Met Rabo ClubSupport biedt de Rabobank kennis, netwerk en financiële ondersteuning aan clubs, stichtingen en verenigingen. Door te stemmen bepalen leden van de Rabobank wie een financiële ondersteuning ontvangt. Stemmen kan van maandag 5 t/m maandag 26 september. Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/stem

 

Levenstestament
Dinsdag 6 september, 14.00-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Wie regelt uw zaken als u niet in de gelegenheid bent om uw eigen wil te bepalen?

Wie vertrouwt u voldoende om de bevoegdheid over te dragen, om uw zaken te regelen?

Dat zou u kunnen vastleggen bij een notaris, met een levenstestament. In de Bibliotheek Veldhoven vertelt notaris Jacqueline Siem a Sjoe-Erdkamp van Notarishuys Veldhoven hier meer over. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen.

Praktische informatie
De lezing over het levenstestament is op dinsdag 6 september van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/levenstestament

 

Biodiversiteit bedreigd
Donderdag 8 september, 20.00-22.00 uur | € 2,50


Wat is biodiversiteit, waarom is het belangrijk en wat kunnen we zelf doen ter verbetering? Ecologisch hovenier Peter Bleijs vertelt in de Bibliotheek Veldhoven over biodiversiteit in onze directe omgeving. Samen met het IVN én publiek wordt er gezocht naar oplossingen om de biodiversiteit te vergroten.

 

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit gaat over de vele variaties in levende organismen binnen een bepaald gebied, een zogenaamd ecosysteem. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen in zo’n ecosysteem en kijkt daarbij ook naar de interacties tussen deze organismen. Hierbij kun je denken aan hele kleine organismen zoals bacteriën, die helpen met het afbreken van bladeren, tot grote organismen zoals de wolf en de invloed die deze heeft op de andere wilde dieren.


Waarom biodiversiteit?

Het evenwicht tussen al deze organismen is op veel plekken verstoord. Wat zijn de gevolgen van de afname van biodiversiteit in onze omgeving? Naast zorgelijke ontwikkelingen zijn er ook positieve ontwikkelingen. En kunnen we de biodiversiteit ook een handje helpen?


Over Peter Bleijs

Peter Bleijs is ecologisch hovenier en sinds kort met pensioen. Hij is lid van het IVN en heeft zich verdiept in biodiversiteit. Tijdens zijn lezing in de Bibliotheek neemt hij de bezoekers onder meer mee op een (virtuele) wandeling door de Kempen die leidt langs mooie plekken, maar ook naar minder mooie plekken waar de biodiversiteit onder druk staat. In samenwerking met IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem wordt er gezocht naar oplossingen om de biodiversiteit in onze eigen omgeving te vergroten.

 

Praktische informatie en aanmelden

De bijeenkomst is op donderdag 8 september van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 2,50. Meer informatie en kaarten bestellen: www.bibliotheekveldhoven.nl/biodiversiteit of tel: 040-2532901.Foto: Peter Bleijs vertelt in de Bibliotheek over biodiversiteit.
Fotograaf: IVN.

Energie en werk
Vrijdag 9 september, 10.30-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Loopbaanadviseur Carin van Holstein geeft een praktische, inspirerende workshop over het voorkomen van energieverlies op je werk.

Carin: “Heb jij na een dag werken geen zin meer om je hobby nog op te pakken? Geen energie meer voor je sociale contanten of te gaan sporten? Laat staan je huishouden? Wat is er aan de hand? En het allerbelangrijkste: wat kun je eraan doen? Ik neem je mee in een praktische, inspirerende workshop met tips waarmee je direct aan de slag kunt.”

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op vrijdag 9 september van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/energie-werk of tel: 040-2532901.

 

Week van de Loopbaan
Maandag 12 t/m woensdag 14 september & vrijdag 16 september
Deelname gratis na aanmelding

 

Wil jij ontdekken welk werk het best bij je past? Meer energie uit je werk halen? Of zorgen dat je zichtbaar bent op de arbeidsmarkt? In de Week van de Loopbaan (12 t/m 16 september) geven drie Veldhovense loopbaanprofessionals gratis advies en een wandelcoach-sessie.


Professionals met een eigen specialisme

De adviseurs zijn erkend door beroepsvereniging Noloc. Naast een ruime allround ervaring hebben ze ook hun eigen specialismen. Op de website van de Bibliotheek Veldhoven is een overzicht van de adviseurs te vinden en de data en tijdstippen waarop zij aanwezig zijn in de Bibliotheek Veldhoven. Het gratis spreekuur duurt ca. 30 minuten, de wandelcoach-sessie duurt ca. 60 minuten.


Ontdek de voordelen van wandelcoaching

Wandelcoaching in de natuur geeft rust en ruimte en zet aan tot creatief denken, waardoor je makkelijker tot nieuwe inzichten komt. Dit maakt wandelcoaching één van de meest effectieve coachingmethodes. Wil jij de voordelen van wandelcoaching ervaren? Meld je dan aan voor één van de sessies van Carin van Holstein op vrijdag 16 september.

 

Over de Week van de Loopbaan

De Week van de Loopbaan is een initiatief van Noloc waarbij werkenden, werkzoekenden én werkgevers in de gelegenheid worden gesteld om gratis en vrijblijvend loopbaanadvies in te winnen. Noloc wil hiermee landelijk aandacht geven aan het belang van Leven Lang Ontwikkelen én alle vormen van (persoonlijke) begeleiding van mensen en organisaties op de arbeidsmarkt.

 

De spreekuren zijn op maandag 12 t/m woensdag 14 en vrijdag 16 september (op donderdag 15 september is de Bibliotheek Veldhoven gesloten i.v.m. Personeelsdag).

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/week-loopbaan of tel: 040-2532901.

 

Foto: (v.l.n.r.) Loopbaanadviseurs Daniëlle Bax, Tosca Goes en Carin van Holstein in de Bibliotheek Veldhoven.

Fotograaf: Brigit Strijbos.

Gezonde voeding
Dinsdag 13 september, 11.00-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Lekker en gezond eten staat centraal tijdens Boekjes & Babbels, de gezellige en interactieve bijeenkomst voor jonge kinderen (ca. 1,5- tot 4-jarigen) en hun (groot)ouders. Monique van de bieb leest voor uit ‘Kas en Saar in de moestuin’ van Pauline Oud.

Na het voorlezen is er een speciale gast: Frans van GroenRijk De Heikant. Samen met Frans gaan de kinderen beleven hoe je zelf groenten kunt kweken. En natuurlijk wordt er ook geproefd van al het lekkers!

 

Over Boekjes & Babbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals zoals Boekjes & Brabbels voor 0- tot 1,5-jarigen (start in oktober) en Boekjes & Babbels voor 1,5- tot 4-jarigen (elke 2e dinsdag van de maand). Tijdens elke bijeenkomst van Boekjes & Babbels staat een ander thema en prentenboek centraal. 

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 13 september van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/moestuin

 

Verklaring van erfrecht
Dinsdag 20 september, 14.00-15.30 uur
Deelname gratis na aanmelding

Het overlijden van een dierbare is een verdrietige gebeurtenis. Er komt ook van alles op de nabestaanden af. De aangifte van overlijden, het organiseren van de uitvaart en ook de nalatenschap moet worden afgewikkeld.
Voor het afwikkelen van de nalatenschap is vrijwel altijd een verklaring van erfrecht nodig. Dit is een verklaring die alleen door de notaris kan worden afgegeven. Maar wat houdt een verklaring van erfrecht precies in? En hoe verder te handelen na afgifte van de verklaring van erfrecht?
Mr. Esther Jaspers-van Mierlo, juriste Personen- en Familierecht, vertelt er alles over. Uiteraard is er ook voldoende gelegenheid om vragen te stellen.
Praktische informatie
De lezing over de verklaring van erfrecht is op dinsdag 20 september van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/erfrecht

Mr. Esther Jaspers-van Mierlo

KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie, specifieke kennis of vakgebied kan zich aanmelden als KennisMaker om in de Bibliotheek anderen te informeren en inspireren.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Veldhoven in Beeld: Oorlog

September t/m december 2022 | Entree gratis

 

Onder de naam ‘Veldhoven in Beeld’ presenteert de Bibliotheek Veldhoven elke vier maanden een nieuwe presentatie op het grote aanraakscherm rondom een wisselend thema. De maanden september t/m december staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog in Veldhoven.

Bombardement en dwangarbeid

Vanaf september t/m december komen Bibliotheekbezoekers via Veldhoven in Beeld meer te weten over de Tweede Wereldoorlog in Veldhoven. Speciale aandacht is er voor de slachtoffers van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944, de eerste dag van operatie Market Garden. Hierbij kwamen19 mensen om het leven. Op de plaquette bij het monument ‘Donderslag Bij Heldere Hemel’ staan de namen van deze slachtoffers. De presentatie op de Veldhoven in Beeld-tafel laat ook de gezichten zien van deze mensen.

 

Verder is er onder meer aandacht voor de Veldhovenaren die gedwongen werden te werken in de Mauser wapenfabriek in Oberndorf tussen 1942 en 1945. Dit waren voornamelijk vrijgezelle jonge mannen die werkten als sigarenmaker bij Duc George en Velasques. De kerk schatte het gevaar op zedelijk verval hoog in. Daarom ging er een priester mee en werd voor vertrek een retraite in de (oude) kerk van Meerveldhoven gehouden.

 

Veldhoven in Beeld

De Veldhoven in Beeld-tafel is een groot, interactief aanraakscherm, ook wel ‘multitouchtable’ genoemd. De tafel bevat historische foto’s en filmpjes van en bijbehorende informatie over Veldhoven. Voor de samenstelling en inhoud werken de medewerkers van de Bibliotheek nauw samen met de medewerkers en vrijwilligers van Museum ’t Oude Slot en Erfgoedhuis Veldhoven. Bibliotheekbezoekers krijgen zo een mooi beeld van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Veldhoven.

Praktische informatie

De presentatie op de Veldhoven in Beeld-tafel is tijdens de openingsuren van de Bibliotheek Veldhoven doorlopend te bekijken. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/oorlog

 

Fotobijschrift:
Dwangarbeiders uit Veldhoven 
kregen voor hun vertrek naar Duitsland een retraite in de (oude) kerk van Meerveldhoven. Foto: Erfgoedhuis Veldhoven.

 

 

Lezingenreeks ‘Gek van geld’
Diverse data en locaties vanaf donderdag 22 september
Entree € 2,50 per lezing | Online deelname gratis

 

Steeds meer mensen krijgen in deze tijden van inflatie te maken met geldstress. Budgetcoach Eef van Opdorp, bekend van het tv-programma ‘Uitstel van Executie’, helpt mensen op weg naar een financieel gezond leven. Vanaf 22 september geeft zij de  lezingenreeks ‘Gek van geld’ in vier verschillende Brabantse bibliotheken. De lezingen zijn ook gratis via livestream te volgen en online terug te kijken.

Volgens Eef van Opdorp heeft een financieel gezond leven alles te maken met psychologie: “Geldkeuzes maken is gedrag. Als je inzicht krijgt in je gedrag, kun je gerichtere keuzes maken. Een financieel gezond leven begint en eindigt immers met zelfkennis.” Uit de verhalen uit Eefs moneycoach praktijk blijkt welke enorme impact geld heeft op ons leven. De mensen die bij haar aankloppen zijn het overzicht helemaal kwijt, maar zodra ze hun relatie met geld verbeteren, groeit hun (financiële) vrijheid.

De reeks lezingen is mede mogelijk gemaakt door Rabobank en diverse bibliotheken in Oost-Brabant: Bibliotheek Dommeldal, BiblioPlus, Bibliotheek De Lage Beemden, BiblioNu en Bibliotheek Veldhoven.

Praktische informatie
Lezing 1: Wat is jouw relatie met geld?

22 september, Bibliotheek Dommeldal (Geldrop)

Lezing 2: Welke geldtype ben jij?
13 oktober, BiblioPlus (Cuijk)

Lezing 3: Aan de slag met je geldzaken
30 oktober, Bibliotheek De Lage Beemden (Gemert)

Lezing 4: Maak jouw geldplan
16 november, Bibliotheek Eindhoven

Tickets op locatie kosten € 2,50, livestream (inclusief terugkijken) is gratis.
Meer informatie en aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/gek-van-geld

 

Eef van Opdorp

 

Uitreiking Veldhovense Cultuurprijs tijdens CityFest


Zondag 25 september, 15.00 uur | Hoofdpodium CityFest | Entree gratis

 

Vorig jaar won Arie den Braber, oud-beleidsmedewerker Kunst en Cultuur en initiatiefnemer van Cult & Tumult, postuum de Veldhovense Cultuurprijs. Wie wint de prijs dit jaar? Dat wordt op zondag 25 september bekend gemaakt tijdens CityFest, de opvolger van het cultureel festival Cult & Tumult.

Over de prijs
De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. In aanmerking komen personen, organisaties of instellingen die van belang zijn voor het Veldhovense culturele veld. Dit kunnen zowel gevestigde namen zijn als aanstormend talent.

De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De winnaar krijgt ook een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere culturele instellingen van Veldhoven. Verder is er vanaf deze editie een bedrag van € 1.000,- aan de Cultuurprijs verbonden, bedoeld voor verdere ontwikkeling van de prijswinnaar.

De jury bestaat uit Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater de Schalm), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven).
Eerdere winnaars zijn onder andere muzikant Bertus Borgers, graffiti artiesten Kaspar en Niels van Studio Giftig en kunstenares Hanneke Hielkema. In 2021 namen Aries vrouw Nelleke en zoon Bowy den Braber de prijs postuum voor hem in ontvangst.

 

Praktische informatie

De uitreiking van de Veldhovense Cultuurprijs is op zondag 25 september om 15.00 uur op het hoofdpodium d’Ekkerplein van CityFest aan de Burgemeester van Hoofflaan en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Foto: (v.l.n.r.) Sjoert Bossers, Dorine Prinsen, Nelleke en Bowy den Braber, Hans van de Looij, Jack Gooyaers en Hans Sonnemans na de uitreiking van de Veldhovense Cultuurprijs 2021 in Theater de Schalm. Fotograaf: Frans Claassen.