ERFGOEDHUIS VELDHOVEN AUGUSTUS/SEPTEMBER 2022

Ook in de zomer zijn wij druk bezig geweest met erfgoed. Niet alleen met onze vaste werkgroepen en commissies, maar ook met het opzetten van nieuwe commissies. Zo zetten we een campagne op voor de Geheimen van Veldhoven, bereidden we onze ledenvergadering voor en zorgden we dat we weer mee konden doen aan Rabo Clubsupport. Lees meer over deze en andere onderwerpen in deze volle nieuwsbrief!

Steun ons met jouw stem tijdens Rabo Clubsuppport

Vorig jaar konden we mede dankzij jullie bijdragen een topscanner aanschaffen en meer bekendheid geven aan de Geheimen van Veldhoven. Ook dit jaar doen Erfgoedhuis Veldhoven en de Geheimen van Veldhoven weer mee aan de Rabo Clubsupportactie. Voor Erfgoedhuis Veldhoven sparen we nog steeds voor een eigen beamer en projectiescherm die we kunnen gebruiken bij het geven van lezingen. De Stichting Geheimen van Veldhoven spaart voor uitbreiding van de Engelstalige versie.

Hoe steun je ons?

Alle leden van de Rabobank mogen drie stemmen uitbrengen op verschillende verenigingen en stichtingen. Dit kan door in te loggen op de Rabobank-app. Daar te klikken op service, vervolgens op lidmaatschap en dan te klikken op de knop Rabo Clubsupport. 

Geen app? Stemmen kan ook via de website van de bank. Je kunt Erfgoedhuis Veldhoven of Geheimen van Veldhoven invullen in het zoekveld om ons makkelijker te vinden. Alvast hartelijk dank!

Herdenking 17 september

Op 17 september is er op twee locaties een herdenking van het bombardement in Zeelst op 17 september 1944. Bij het geallieerde bombardement op de eerste dag van Operation Market Garden bij de bevrijding van Zuid-Nederland kwamen 19 burgers om. Uitschakeling van het vermeende geschut rond het vliegveld in de voormiddag werd noodzakelijk geacht, voordat vroeg in de namiddag vliegtuigen met parachutisten zouden overvliegen op weg naar hun dropzone in Son. Het kostte de 19 mensen het leven. Zoals elk jaar wordt dit herdacht. Aansluitend is er een lezing in de Schalm. Zie hieronder voor het complete programma.
 https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/nieuwsbrief-aug-sept-2022/#programma

Vijfde Jaarboek Veldhoven-Dorp 

Half november komt het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 uit.

Wie voor 15 september het vijfde jaarboek van de Stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken bestelt is verzekerd van een exemplaar en betaalt €17,50 in plaats van €20.

Bestellen kan door vóór 15 september € 17,50 per boek over te maken naar rekeningnummer NL80 RBRB 0916 1772 70 t.n.v. Stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken o.v.v. jaarboek 2022 en je e-mailadres of huisadres. Het boek is ook te bestellen door vóór 15 september bij Primera in de Kromstraat een bestelformulier in te vullen. Je krijgt dan vanzelf bericht wanneer het jaarboek gepresenteerd wordt. Wacht niet te lang met bestellen en zorg dat je collectie compleet blijft! 

In het Jaarboek Veldhoven-Dorp 2022 laten we je weer kennismaken met allerlei echte Veldhovense onderwerpen. We nemen je onder andere mee naar natuurtheater De Wetering, molen de Adriaan, speeltuin ’t Schoot, slagerij Schats en café de Zwaan. We maken je deelgenoot van de Veldhovense jacht en we ontmoeten een Veldhovense springstier. We besteden aandacht aan een historische brand op de Locht en we geven inzage in het notitieboekje dat meester Rijken van 1897 tot 1941 bijhield. We tonen de klassenfoto van groep 8A, schooljaar 1989/90 van basisschool Op Dreef en daar komen we een Tesla-insider tegen.

Nieuwe commissies

Voor de zomervakantie zijn we gestart met twee nieuwe commissies: archeologie en monumentenzorg. De commissie archeologie houdt zich bezig met opgravingen in onze gemeente. Veldhoven heeft in het verleden veel waardevolle schatten opgeleverd, uniek in ons land.

De gemeente werkt hierin samen met archeoloog Fokko Kortlang van ArchAeO BV. Hij ondersteunt ons bij het formeren van een werkgroep en geeft ons aan wat wij als vereniging kunnen betekenen voor de archeologie. De commissie monumentenzorg heeft als taak om de 33 rijksmonumenten die Veldhoven kent te blijven beoordelen en te bewaken. De grootste taak is echter de zorg voor monumenten die genomineerd zijn als gemeentelijk monument, maar dat nooit zijn geworden.

Heb je interesse om deel te nemen in een van beide commissies, laat het ons weten. Het volgende overleg is op 15 september. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geheimen van Veldhoven

Om meer mensen bekend te maken met de Geheimen van Veldhoven zijn we een campagne gestart. Tijdens het weekend van Monumentendag markeren wij in samenwerking met Museum ‘t Oude Slot verschillende geheimen door afwasbare graffiti op straat aan te brengen. 

Door de bijbehorende qr-code te scannen komen mensen direct bij de informatie over de locaties. Verder organiseren we wandelingen langs enkele geheimen tijdens Cityfest en voeren we campagne op social media en in diverse kranten. Zo hopen we dat steeds meer mensen de interessante en mooie locaties die Veldhoven rijk is ontdekken! Meer informatie vind je op onze site en op monumentendag.nl.

Krantenknipsels

Seniorenbelangen KBO Meerveldhoven  / d’Ekker was in het bezit van ‘een kostbare schat’, waar de organisatie zelf geen plaats meer voor had: een volledig bestand van krantenknipsels over Veldhoven van 1 januari 1968 t/m april 1997. Door attent handelen van voorzitter Jan de Bonth en penningmeester Lia Jansen werd deze schat aan informatie van de ondergang (papierkliko) gered. 

Op 17 augustus overhandigden zij deze unieke verzameling aan secretaris Tiny Leijten en bibliothecaris Leo Loijen. Zo zie je maar: Gooi niet te snel zaken weg, maar neem gerust contact met ons op!

Voor de agenda: ledenvergadering

Op dinsdag 27 september is de halfjaarlijkse ledenvergadering van onze vereniging. Onze leden ontvangen op 16 september de uitnodiging en agenda. 

De vergadering wordt gehouden in gemeenschapshuis D’n Bond, Rapportstraat 29 in Veldhoven-dorp en begint om 19:30 uur.

Voor de pauze kijken we onder meer terug naar de eerste helft van het jaar aan de hand van het beleidsplan 2022-2025 en het activiteitenplan 2022. Ook belichten we de financiële stand van zaken.

Voor niet-leden
Na de pauze (vanaf 20:15 uur) zijn ook niet-leden welkom. Wij presenteren dan onze vereniging, waarbij alle facetten aan bod komen. Wij hopen dan ook vrijwilligers voor onze diverse activiteiten te ontmoeten. Noteer deze bijeenkomst alvast in de agenda als je erbij wilt zijn.

Kerkenvisie

Misschien heb je je wel eens afgevraagd: wat er gaat gebeuren met de kerkgebouwen, die nog maar zelden worden gebruikt voor het doel waarvoor ze destijds zijn gebouwd? De gemeente heeft Monumentenhuis Brabant gevraagd een Kerkenvisie op te stellen die onder meer deze vraag beantwoordt.

Samen met de KBO-afdelingen vraagt Erfgoedhuis Veldhoven hier al geruime tijd aandacht voor. Dus dat is goed nieuws!

Op 29 september vanaf 19:30 uur vindt de aftrapbijeenkomst plaats voor het opstellen van een Kerkenvisie. Wie erbij wil zijn is van harte welkom in de Lindenzaal van De Schalm. De komende tijd volgt meer informatie op de gemeentepagina in het Veldhovens Weekblad.

Werk mee aan ons boek! 

We zoeken nog mensen die mee willen werken aan het straatnamenboek. Wie heeft nog interessante anekdotes voor ons? Weet je iets leuks of wil je meer informatie over het boek? Neem dan contact op met Louis Schats via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.