BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN OKTOBER 2022

Kinderboekenweek in de bieb
Woensdag 5 t/m zondag 16 oktober

 

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! en duurt van woensdag 5 t/m zondag 16 oktober. Andy Griffiths en Terry Denton, auteur en illustrator van de populaire reeks 'De waanzinnige boomhut', maken het Kinderboekenweekgeschenk. Illustrator Marije Tolman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

 

In de Bibliotheek Veldhoven kun je tijdens de Kinderboekenweek meedoen aan leuke activiteiten. Ook kun je in de bieb terecht voor de Kinderboekenweek-krant vol leestips, een mooie kleurplaat en boekenlegger.

 

DJ Workshop

Kinderen leren de basis van het dj’en. Ze gaan scratchen, mixen en beatmatchen. Wat betekenen alle knoppen? Hoe tel ik de maat? Hoe mix ik twee nummers in elkaar? De deelnemers leren het allemaal.

De workshop wordt op woensdag 5 oktober 2x gehouden, van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.15 uur tot 16.15 uur en is geschikt voor kinderen vanaf 7 t/m 12 jaar. Meer info en tickets bestellen à € 9,95: www.bibliotheekveldhoven.nl/dj-workshop

 

Kinderboekenweek Bingoshow

Met behulp van een klassieke bingomolen én de nodige hoeveelheid improvisatietheater test bingomaster Mark van der Linden jouw kennis van boeken en schrijvers uit. Een speelse variant op de welbekende bingo, inclusief rijk gevulde prijzentafel.

De Bingoshow is vooral leuk voor kinderen vanaf 6 jaar en wordt op woensdag 12 oktober 3x gehouden, van 15.00-15.30 uur, van 15.45-16.15 uur en van 16.30 tot 17.00 uur. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/kbw-bingoshow

Bart Chabot te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 9 oktober, 14.00-16.00 uur in Theater de Schalm
€ 12,50 (regulier tarief) of € 10,- (bibliotheekleden)

Bart Chabot (Den Haag, 1954) is dichter, schrijver en podiumdier. Achter zijn bril sprankelen een tomeloze energie en verbeelding, die je terugziet in zijn poëzie, verhalen en biografieën. In Theater de Schalm wordt hij op zondag 9 oktober geïnterviewd door Mark van der Linden.

 

Bart Chabot begon zijn carrière als dichter en nog altijd is poëzie de vorm waar hij met grote regelmaat naar teruggrijpt. Hij debuteerde in 1981 met de bundel Popcorn en in 2018 verscheen zijn meest recente, lijvige poëziebundel Hosanna dagen.
In 1989 debuteerde hij in het theater met Remco Campert en Jan Mulder. Later ging hij op tournee met onder andere Herman Brood, Jules Deelder, Martin Bril en Ronald Giphart. In 2007 ontving hij de Johnny van Doornprijs voor de gesproken letteren.
Chabot beleefde zijn literaire doorbraak naar het grote publiek met zijn vierdelige biografie over Herman Brood. In 2011 verscheen Diepere lagen, een aangrijpend en zeer persoonlijk relaas over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van de ziekte die hem trof.
In januari 2020 verscheen het lovend ontvangen Mijn vaders hand. In deze onthutsende roman kijkt Chabot zijn jeugd eindelijk in de ogen. In 2021 verscheen Hartritme, een overrompelend vervolg op Mijn vaders hand en in januari 2023 verschijnt zijn nieuwste roman Engelenhaar.

 

Over Literair Café Veldhoven

Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dát zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Vanaf 2018 beleefde het evenement al elf edities. Het Literair Café is een samenwerking van Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Bruna Veldhoven en Theater de Schalm. Bruna Veldhoven is bij elke editie aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.


Praktische informatie
Literair Café Veldhoven met Bart Chabot is op zondag 9 oktober in Theater de Schalm. Kaarten kosten € 12,50 (regulier tarief) of € 10,- (bibliotheekleden) en zijn te koop aan de kassa van Theater de Schalm of via: www.deschalm.com/bart-chabot

Baby-ochtend
Donderdag 13 oktober, 11.00-12.00 uur | Deelname gratis na aanmelding

 

Tijdens de gezellige baby-ochtend ‘Boekjes & Brabbels’ vertelt Monique van de bieb hoe baby’s al kunnen genieten van boekjes en ze verzorgt een passende activiteit voor de allerkleinsten. Jeugdverpleegkundige Yentel van het consultatiebureau beantwoordt alle vragen over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en geeft handige tips. En uiteraard is er voldoende gelegenheid om andere ouders te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen en voor de baby's om met elkaar te spelen. Ook zijn er voldoende faciliteiten om baby’s te verschonen en te voeden. De baby-ochtend is 1x per 3 maanden met steeds een ander thema, in oktober is het thema spraak- en taalontwikkeling.

 

Over Boekjes & Brabbels

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het heel veel plezier! Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals zoals Boekjes & Brabbels voor 0- tot 1,5-jarigen (1x per 3 maanden) en Boekjes & Babbels voor 1,5- tot 4-jarigen (elke 2e dinsdag van de maand).

 

Praktische informatie

De baby-ochtend is op donderdag 13 oktober van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 0 tot 1,5 jaar en hun (groot)ouders. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/brabbels

Leven van je dromen
Donderdag 13 oktober, 19.00-20.30 uur / Deelname gratis na aanmelding

In de interactieve workshop ‘Creëer het leven van je dromen’ vertelt Nienke Terne alles over bewustzijnsontwikkeling, een proces dat kan zorgen voor meer vertrouwen en rust in je leven.

Nienke Terne is coach, holistisch therapeut en transitiebegeleider in het bedrijfsleven. Haar passie is bewustzijnsontwikkeling. Nienke: "Bewustzijnsontwikkeling, ook wel innerlijk werk genoemd, is de manier om de beweging te maken naar vrijheid en overvloed. Ieder individu en elk systeem is gebaat bij een ontwikkeling die van binnenuit ontstaat. De innerlijke strijd maakt plaats voor vertrouwen en rust. Je kunt dankzij bewustzijnsontwikkeling het leven van jouw dromen realiseren! In deze interactieve workshop laat ik je de magie van jezelf en de magie van het leven ervaren."

In begrijpelijke taal legt Nienke de (wetenschappelijke) achtergrond uit van de principes die ten grondslag liggen aan bewustzijnsontwikkeling. Ze vertelt onder meer over universele wetten en neurowetenschappen. Vervolgens maakt ze het proces concreter met aansprekende voorbeelden.

De workshop is op donderdag 13 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/leven-dromen

Over KennisMakers
Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Geheimen van Veldhoven

Vrijdag 14 oktober, 14.00-15.30 uur / Deelname gratis na aanmelding

Wiel Berden en Jac van Lieshout van de stichting Geheimen van Veldhoven vertellen in de Bibliotheek Veldhoven over dit historische project. Op de gelijknamige website zijn gebouwen, bijzondere plaatsen en monumenten te vinden die een rol hebben gespeeld of nog spelen in de geschiedenis van de gemeente Veldhoven.

Verder komen op de website de kunst in de openbare ruimte en wandelingen in het buitengebied aan bod. Deelnemers aan de lezing krijgen een tipje van de sluier opgelicht van enkele geheimen. Zo horen ze over verdwenen en weer gebouwde kerken en hun kerkhoven, het Borghoutspark en de vroegere productie van medische hulpmiddelen op de Pietershoek.

In totaal staan er 80 plekken op 11 interactieve (route-)kaarten met veel historische foto’s, video’s, geluidsfragmenten en muziek. De routes kunnen live worden gelopen of gefietst met een tablet of smartphone, eventueel met een geprinte routekaart. Via de computer kan een route ook thuis worden gevolgd. Tijdens de lezing wordt ook kort ingegaan op de 15-jarige voorgeschiedenis van de stichting.

 

Praktische informatie

De lezing is op vrijdag 14 oktober van 14.00 tot 15.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/geheimen

 

 Succesvol sollicitatie voorbereiden
Donderdag 20 oktober, 10.30-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Loopbaanadviseur Tosca Goes neemt geïnteresseerden mee in een succesvolle voorbereiding van hun sollicitatie.


In de workshop komen onderwerpen aan bod als arbeidsmarktbenadering, CV anno nu, LinkedIn, netwerken, zichtbaar zijn als professional en do's & don'ts.

 

Over Tosca Goes

Loopbaanadviseur Tosca Goes laat je zien wat een goede voorbereiding je oplevert bij een sollicitatie en hoe je je kwaliteiten zichtbaar maakt. Haar specialisme is jobmarketing en zichtbaarheid.

 Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op donderdag 20 oktober van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden: www.bibliotheekveldhoven.nl/sollicitatie

 

Voorleesmiddag Halloween
Woensdag 26 oktober, 15.00-16.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hun heel veel plezier! Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven elke laatste woensdag van de maand een voorleesmiddag organiseert.

Halloween

Omdat het bijna Halloween is (31 oktober), staat de voorleesmiddag op woensdag 26 oktober in het teken van griezelen. Martijn van de bieb leest voor uit de spannendste griezelverhalen en heeft een passende traktatie voor de kinderen. Dus trek je griezeligste outfit aan en op naar de bieb!

Praktische informatie
De voorleesmiddag is op woensdag 26 oktober van 15.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en vooral leuk voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/halloween

Kracht van de stilte

Donderdag 27 oktober, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 Katrien Verberne heeft jaren in het onderwijs gewerkt, nu is ze NLP trainer. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en  is een krachtige, effectieve methode om snel inzicht te krijgen in de drijfveren en motivaties van ons handelen.

 

Ze deelt graag haar ervaringen en kennis met mensen die geïnteresseerd zijn in wat stilte met je kan doen. Deelnemers aan de lezing krijgen ook informatie over stilteretraites en eventuele meditatie die daarbij kan horen. Ze ontvangen tips en handvatten voor wanneer ze zelf een keer de stilte op willen zoeken.

 

Praktische informatie

De lezing ‘Kracht van de stilte’ is op donderdag 27 oktober van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/stilte

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Spreekuren digitale overheid
Elke dinsdag, 14.00-16.00 uur & elke vrijdag, 10.30-12.30 uur
Entree gratis, aanmelden niet nodig

 

Tegenwoordig is van alles te regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig. Iedereen die hulp kan gebruiken, kan terecht in de Bibliotheek Veldhoven. De Bibliotheek is namelijk ook een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO).

Tijdens de openingsuren van de Bibliotheek kunnen de vragen gesteld worden aan één van de medewerkers. Zij maken mensen wegwijs op de websites van de overheidsinstanties of verwijzen door naar de juiste organisaties voor hulp.

Bovendien zijn er twee keer per week speciale spreekuren voor vragen over onder meer de digitale overheid. Dan zijn deskundige en hiervoor getrainde vrijwilligers aanwezig die uitgebreid de tijd kunnen nemen voor vragen over bijvoorbeeld het online regelen van belastingen, toeslagen, AOW, uitkering, inburgering, rijbewijs, zorg, studiefinanciering of verkeersboetes. De spreekuren zijn ook bedoeld voor mensen die Nederlands willen leren, beter willen leren lezen, schrijven of rekenen of handiger willen worden met de computer en internet.

 

De inloopspreekuren zijn elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, aanmelden niet nodig.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/ido of tel: 040-2532901.