ELISE VAN AGTHOVEN WINNAAR VELDHOVENSE CULTUURPRIJS 2022

Elise van Agthoven wint Veldhovense Cultuurprijs 2022

De winnaar van de Veldhovense Cultuurprijs 2022 is weliswaar nog jong maar timmert al stevig aan de weg in de muziekwereld. Ze is enthousiast, veelzijdig en speelt met passie op hoog niveau piano. De jury was unaniem in het uitroepen van de 15-jarige Elise van Agthoven als winnaar en noemen haar een bijzondere, veelbelovende cultuurambassadrice.

 

Over de winnaar

Op 6-jarige leeftijd begon Elise van Agthoven haar pianolessen aan muziekschool Art4U in Veldhoven. Na een auditie werd zij toegelaten tot de talentklas van Art4U. Haar ontwikkeling ging dusdanig snel dat zij als één van de weinigen al op 15-jarige leeftijd cum laude slaagde voor het examen van de muziekschool. Als ambassadrice voor klassieke muziek verlaagt Elise ook de drempel voor concertbezoek voor jongeren. Tijdens het examen in het Muziekgebouw Eindhoven waren veel leeftijdgenoten aanwezig. Elise besloot verder te gaan in de muziek en is onlangs toegelaten tot het Fontys Conservatorium in Tilburg. 

 

In het juryrapport is te lezen over het pianospel van Elise: “Haar spel is te typeren als meeslepend en expressief. Met haar persoonlijke benadering van de muziek neemt zij de luisteraar mee in haar eigen, boeiende klankwereld; ingetogen, gracieus of sprankelend en temperamentvol. Melodische lijnen weet zij altijd smaakvol vorm te geven waardoor het lijkt alsof zij de piano laat zingen. Haar uitstekende techniek stelt haar in staat tot zowel indrukwekkend virtuoos spel als intiem, ingetogen spel, maar staat altijd in dienst van de expressie.”

 

Elise van Agthoven kreeg de prijs op zondag 25 september uitgereikt op het hoofdpodium van het Veldhovense festival CityFest door wethouder Jeroen Rooijakkers.

 

 

Over de prijs
De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. In aanmerking komen personen, organisaties of instellingen die van belang zijn voor het Veldhovense culturele veld. Dit kunnen zowel gevestigde namen zijn als aanstormend talent. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een presentatiemogelijkheid bij één of meerdere culturele instellingen van Veldhoven. Vanaf deze editie is ook een bedrag van € 1.000,- aan de Cultuurprijs verbonden, bedoeld voor verdere ontwikkeling van de prijswinnaar.

De jury bestaat uit Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater de Schalm), Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot) en Dorine Prinsen (de Bibliotheek Veldhoven).
Eerdere winnaars zijn Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015),  Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (postuum) Arie den Braber (2021).

Foto: (v.l.n.r.) Jeroen Rooijakkers, Elise van Agthoven, Hans Sonnemans, Dorine Prinsen en Sjoert Bossers.  Fotograaf: L-Mount media.

 Juryrapport:

De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. De prijs is bestemd voor professionele kunstenaars, groepen of kunst- en cultuurinstellingen. Maar ook veelbelovende jonge talenten en bekende kunstenaars uit de regio komen in aanmerking. De gedachte achter de prijs is dat cultuur niet alleen je eigen particuliere hobby is, maar dat de invloed op het culturele klimaat veel verder reikt en serieus bijdraagt aan een goed woon/werkklimaat voor de samenleving.  Daarmee is deze prijswinnende cultuurdrager een voorbeeld voor het ontwikkelen van je eigen unieke talent en een culturele promotor van Veldhoven en De Kempen.  

De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams en sinds deze editie een geldbedrag van €1.000,-. Daarnaast krijgt de winnaar een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere van de professionele culturele instellingen van Veldhoven. Eerdere winnaars zijn: Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015),  Norbert van Onna (2016), Henrieke Goorhuis (2017), Hanneke Hielkema (2018), Johan Sanders (2019), Lisette Oosterbosch (2020) en (Postuum) Arie den Braber (2021).