BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN NOVEMBER 20223

Bouwen met bricks

Dinsdag 8 november, 15.00-16.30 uur.
Deelname € 5,-.

 

Tijdens de workshop ‘Bouwen met bricks’ worden kinderen uitgedaagd om creatieve en technische oplossingen te bedenken. Ze gaan gave dingen maken met bouwsteentjes, zoals pretpark attracties, robots en sportwagens.

 

Kinderen komen op een speelse manier in aanraking met wetenschap en techniek door op maat gemaakte, gemotoriseerde modellen te bouwen. Dat betekent lekker samen bouwen, leren en spelen! De workshop wordt gegeven voor Broni Abramiuc van Young Engineers.


Praktische informatie

De workshop is op dinsdag 8 november van 15.00 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 6 t/m 10 jaar. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht). Entree is € 5,-. 

Koop vooraf online een kaartje via www.bibliotheekveldhoven.nl/bricks

 

Week van de Mediawijsheid

De activiteit wordt aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

 

Online mediagebruik van kinderen

Dinsdag 8 november, 20.00-21.00 uur.
Deelname gratis na aanmelding.

 

Denise Bontje van Mediasmarties neemt ouders mee in het online mediagebruik van kinderen. Ze beantwoordt vragen zoals: “Hoe praat je met je kind over het gebruik van social media?”.


De lezing wordt online gehouden en is gericht op ouders/verzorgers van kinderen in de bovenbouw van de basisschool (ca. 9 t/m 12 jaar). Naast praktische informatie ontvangen deelnemers tips en er is voldoende ruimte voor vragen.

 

Over Denise Bontje

Denise Bontje is gespecialiseerd in taal en mediaopvoeding én samen met Manon Bontje beheerder van Mediasmarties, de online mediagids vol media voor kinderen van 0 t/m 12 jaar.

 

Praktische informatie

De lezing is online te volgen op dinsdag 8 november van 20.00 tot 21.00 uur. Deelname is gratis, wel even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/mediagebruik

 

Week van de Mediawijsheid

De activiteit wordt aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

Programmeren in de bieb

Woensdag 9 november, 13.30-17.00 uur.
Deelname € 5,-.

 

Na diverse geslaagde workshops voor oudere kinderen, geeft Nynke Wesseling in de bieb op veler verzoek twee programmeerworkshops voor jonge kinderen (7 t/m 10 jaar).

 

Programmeren met Scratch
Nynke Wesseling leert kinderen de basis van het programma Scratch waarmee ze zelf digitale spelletjes kunnen programmeren. Omdat Scratch een gratis programma is, kunnen ze na de workshop thuis verder gaan. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht).

 

Programmeren met de micro:bit
Nynke Wesseling leert kinderen kennismaken met de micro:bit, een kleine computer met veel mogelijkheden. Het programmeren gebeurt door verschillende blokjes code te slepen en zo kunnen kinderen bijvoorbeeld hun naam en leuke figuurtjes laten zien met de lampjes van de micro:bit.

 

Over Nynke

De workshop wordt gegeven door Nynke Wesseling van NYSIGN. "Ik ben een computernerd en vind het ontzettend leuk om iedereen net zo enthousiast te maken over techniek als ikzelf ben. Zowel kinderen als volwassenen kan ik op een creatieve manier nieuwe technische dingen leren, op een geduldige manier en in duidelijke taal. Ik zie jullie graag bij de workshop in de bieb!"

 

Praktische informatie

De workshops zijn op woensdag 9 november van 13.30-15.00 uur (Scratch) en van 15.30-17.00 uur (micro:bit) in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor kinderen van 7 t/m 10 jaar. Kinderen kunnen aan één of beide workshops deelnemen. Deelname kost € 5,- per workshop. Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht). Koop vooraf online een kaartje via

www.bibliotheekveldhoven.nl/scratch en/of www.bibliotheekveldhoven.nl/microbit 

 

Week van de Mediawijsheid

De workshops worden aangeboden in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor kritisch, leerzaam en vooral positief mediagebruik. Meer informatie en alle activiteiten in de Bibliotheek Veldhoven: www.bibliotheekveldhoven.nl/wvdm

 

Babytijd als basis voor het brein

Dinsdag 15 november, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

Patricia Salemink en Sanne Allach van Kinderpraktijk Veldhoven vertellen over het belang van spelen en bewegen in de babytijd als basis voor de ontwikkeling van het brein.


Wil je weten waarom baby’s overstrekken? Waarom een mooi handschrift al in de babytijd ontwikkeld wordt? Waarom een wipstoeltje helemaal niet zo goed is? En waarom sommige kinderen eeuwig doen over de zwemles?


Patricia en Sanne van Kinderpraktijk Veldhoven vertellen over het belang van spelen en bewegen. En hoe je op latere leeftijd door beweging je brein kunt trainen. De lezing is gericht op ouders/verzorgers maar iedereen met interesse in het onderwerp is uiteraard van harte welkom.

 

Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 15 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/babybrein  

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Schrijfworkshop
Vrijdag 18 november, 14.00-15.45 uur

Deelname € 10,-, vooraf aanmelden

 

In het kader van de campagne ‘Nederland Leest’ geeft (schrijf)coach Carolijn van Gorkum een schrijfworkshop over het thema 'Oud worden, jong blijven'.

 

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Tijdens de schrijfworkshop halen de deelnemers herinneringen op aan hun jeugd, maar schuwen ze ook de ouderdom niet.
Carolijn: “Hoe was jij als kind? Wat betekent oud voor jou? En hoe zie jij jezelf over 10 of 20 jaar? Door de creatieve schrijfopdrachten stromen de woorden als vanzelf. Vind je het leuk om te schrijven over je leven? Doe dan mee aan deze schrijfworkshop.
Schrijfervaring is niet nodig, het schrijfplezier staat voorop.”

 

Alle deelnemers krijgen na afloop het Nederland Leest-boek ‘Mevrouw mijn moeder’ van Yvonne Keuls cadeau.

 

Praktische informatie

De schrijfworkshop is op vrijdag 18 november van 14.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname kost € 10,-, vooraf aanmelden. Meer informatie en aanmelden bij Carolijn van Gorkum, via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 06-573 28 090.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/schrijfworkshop

Ontspannen wonen door meer rust in huis

Donderdag 24 november, 19.00-20.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

Interieuradviseur Bianca Spitters geeft een lezing waarin ze mensen stapsgewijs meeneemt naar een opgeruimd huis. De lezing is bedoeld voor iedereen die regelmatig wordt overprikkeld door alle spullen in huis, veel spullen koopt die eigenlijk niet nodig zijn of behoefte heeft aan een rustige en ontspannen woonomgeving.
Bianca geeft ook praktische tips over het aanbrengen van rust en eenheid in het interieur.

Over Bianca Spitters

Bianca: "Naast mijn passie voor interieur houd ik me bezig met gezond leven en ben ik graag in de natuur. In 2020 ben ik mijn bedrijf gestart, Bisti Interieuradvies. Ik maak interieurontwerpen gericht op een duurzaam en ontspannen woonomgeving. Ik werk graag met natuurlijke materialen en de natuur is vaak mijn inspiratiebron. In deze hectische maatschappij vind ik het belangrijk om een plek te hebben waar je tot rust kunt komen. Ik gun iedereen een ontspannen woonomgeving en kijk graag mee naar de mogelijkheden.” 

 

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 24 november van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/wonen

 

Demonstratie boekbinden

Zaterdag 26 november, 11.00-15.00 uur

Entree gratis

Han Boswinkel geeft in de Bibliotheek Veldhoven een demonstratie van het eeuwenoude ambacht boekbinden.

 

Han wilde graag boeken leren binden, omdat hij nog veel tijdschriften uit zijn jeugd had die hij graag ingebonden wilde bewaren. Tijdens de cursus ontdekte hij dat er veel meer mogelijk was dan simpel een stapel tijdschriften inbinden. De technische kant sprak hem aan. Hij volgde een aantal cursussen en kreeg steeds meer werk via mond-tot-mondreclame.

In de jaren '90 durfde Han Boswinkel het aan om er zijn beroep van te maken. Hij opende het atelier 'De Leydsche Boeckbinder' in het hartje Leiden. Behalve het handmatig inbinden van boeken, had Han ook veel restauratie-opdrachten. Han: "Het was afwisselend werk, van het inbinden van tijdschriften tot het restaureren van antieke bijbels, atlassen, of geliefde boeken met veel persoonlijke herinneringen."

Daarnaast gaf hij cursussen en workshops aan amateurboekbinders en ontwikkelde in samenwerking met het KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) een beroepsopleiding voor professionele boekbinders. Na jarenlang met veel plezier in dit ambacht gewerkt te hebben, is Han inmiddels gepensioneerd, maar geeft nog anderhalve dag per week les in boekbinden, boekrestauratie en kartonnage bij het Eindhovens Stads Hobbycentrum (SHE) als vrijwilliger. "Het is een interessant en veelzijdig ambacht dat ik nog graag aan anderen doorgeef!", aldus Han Boswinkel.

Praktische informatie
De demonstratie boekbinden is op zaterdag 26 november van 11.00 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers