THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN NOVEMBER 2022

 

FILM: Behind the music - Rinus Gerritsen Golden Earring

Donderdag/Woensdag 3/16 november
20.00 uur,
€9,00

 

Behind the Music is de interactieve live muziek documentaire. Tijdens een twee uur durende special leer je je favoriete artiest echt kennen! De hoofdgast wordt geïnterviewd op basis van fragmenten uit speciaal voor de avond opgenomen nieuwe interviews met intimi die hun licht schijnen op het leven en de carrière van de artiest. Ontwapenende, ontroerende en grappige situaties gegarandeerd!

Kiek Veldhoven #4 – Met Yvela Verhuizen en Jan Dirk van der Burg

Woensdag 9 november, Theatercollege

20:00 uur, €9,00

 

Door het succes van de vorige drie edities gaat er weer een Kiek Veldhoven plaatsvinden in theater De Schalm. Op woensdag 9 november komen liefhebbers van fotografie bij elkaar om een inspiratievolle en leerzame avond te beleven. Naast een expositie in de foyer word je als bezoeker van Kiek Veldhoven meegenomen in de wereld van onze gastsprekers.

Kiek Veldhoven verwelkomt tijdens elke editie niet één, maar twee fotografen op het podium. Zo is er ruimte voor het verhaal van zowel lokaal talent als een landelijk bekende fotograaf. Tijdens editie 4 ontvangen we allereerst Yvela Verhuizen. Hoewel deze Nuenense fotografe pas 20 jaar is, heeft ze al flink wat ervaring opgedaan als het op fotografie aankomt. Aangespoord door meerdere podiumplaatsen in National Geographic Junior fotowedstrijden is ze blijven schieten en ontwikkelt zich steeds meer als een allrounder. Hoe beweegt zij zich in deze moderne wereld met haar camera? Wij vragen het haar tijdens een interview op de bühne van de Lindenzaal.    
Later op de avond gooien we het over een heel andere boeg, met hoofdspreker Jan Dirk van der Burg. De afgelopen vier jaar ging hij door het leven als de fotograaf des vaderlands. De 44-jarige Amsterdammer staat vooral bekend om zijn humoristische werk en dat is terug te zien in verschillende series, zoals olifantenpaadjes, mannen van de huishoudbeurs, hondenpoep, toys for boys en kantoorcultuur. Het is dus haast vanzelfsprekend dat hij ook het publiek van Kiek Veldhoven aan het lachen gaat krijgen.   
Het blijft echter niet alleen bij luisteren, want Kiek Veldhoven is interactief. Het publiek kan direct vragen stellen en een vast onderdeel is de fotobespreking. Alle bezoekers kunnen vooraf één van hun eigen foto’s insturen die bij het hoofdthema (humor in fotografie) van deze avond past. Dit kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er bestaat een mogelijkheid dat jouw beeld dan door Jan Dirk van der Burg wordt besproken. Daarna verrassen we ook nog enkele toeschouwers van Kiek Veldhoven met leuke prijzen. Als slot worden er tips gegeven voor interessante uitjes, exposities en andere fotografie-evenementen. Kortom, Kiek Veldhoven biedt een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

 

The Stones vs The Beatles - Harry Sacksioni, Syb van der Ploeg, Edwin Reekers

Woensdag 9 november, 

20:15 uur, €29,50

 

Het verhaal, de hits en de vete van de 2 grootste bands ooit!

Kies voor het Stones- of het Beatlesvak!

Je was in de jaren 60 fan van de rebelse Rolling Stones uit Londen óf van ogenschijnlijk keurige Beatles uit Liverpool. In The Stones vs The Beatles Battle komt deze ‘concurrentiestrijd’ aan bod, maar de beste songs van deze iconen uit de popmuziek voeren natuurlijk de boventoon. Nu wordt de ‘strijd’ opnieuw gevoerd in het theater: koopt u uw kaartje voor het Stones of Beatles vak? Met o.a. meestergitarist Harry Sacksioni, Manny Angeletti (internationaal Paul Mc Cartney’s bekendste vertolker), Edward Reekers, Syb -Mick- van der Ploeg en een topband.
De zaal is die avond verdeeld in een Stones-vak en een Beatles-vak. De plaatskeuze in die vakken is vrij, je hebt wel een zitplaats maar geen vaste rij- of stoelnummer.
You don’t need to understand Dutch to attend this performance.

Deze voorstelling is verplaatst van 28 december 2021 naar 9 november 2022.

Fish & Chips
Om deze Britse avond compleet te maken serveert restaurant d’n Burgemister voorafgaand aan de voorstelling een ‘Fish & Chips’ menu. De prijs van dit menu is € 16,50. Mocht u belangstelling hebben dan kunt u reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., online via www.burgemister.nl of telefonisch op 040-2541475 (di t/m zo van 12.00-22.00 uur).

 

OldenHermanns - FCKD! 

Vrijdag 11 november, Cabaret

20:30 uur, 19,50

 

FCKD! is een klimaatcomedy om je groene vingers bij af te likken en waarin we met lichte paniek samen lachen (en huilen) over wat ons nog te wachten staat. OLDENHERMANNS maakt duurzaamheid sexy en recyclen wordt een uitje. Trek je poncho en kaplaarzen aan, want droog ga je het niet houden…

Het is 2040 en vanuit Utrecht aan Zee liggen Lize van Olden en Anna Hermanns hun zonden te overdenken. Ze waren toch zo lekker bezig? Elektrische auto’s, stadmoestuinen, milieubewuste kinderen en zonnepanelen? Helaas bleek de corona crisis de generale repetitie voor de gebakken peren waar ze nu mee dealen. 
Tot de tanden toe bewapend met humor gaat OLDENHERMANNS in FCKD! de strijd aan met global warming en probeert er ondertussen een awesome tijd van te maken. In de race tegen de 2 graden opwarming ontstaat een hilarische krachtmeting tussen later en nu. Hoe moeten ze dit aan hun koters uitleggen?! Mos-verzamelhipsters, doorgeslagen Co2 junkies en ook zijzelf belanden in een onmogelijke kluwe het juiste te doen en hopen dat Climate Change toch misschien een Hoax is…
OLDENHERMANNS - bekend van KEKmamaTV -  bestaat uit ‘fantastische actrices’ (Parool) Lize van Olden en Anna Hermanns. Ze maken cabaret dat je niet vaak ziet: energiek, schaamteloos eerlijk en vaak pijnlijk herkenbaar. Met snelle absurde sketches trekken ze deksels van elke pan en dienen elk onderwerp op, ook de dingen die je wel denkt, maar niet hardop durft te zeggen. 
De pers over OLDENHERMANNS:
‘Twee fantastische actrices, die razendsnel tot de kern van hun typetjes komen’ – het Parool
‘Pijnlijk herkenbaar, je kan niet anders dan gefascineerd blijven kijken’ – ****Ilovetheater
‘Meesterlijke scenes’ – musicalnieuws.nl 
‘Een heel eigen en veel belovend nieuw duo’– Juryrapport 2014 Cameretten (Winnaar Cameretten)

 

Roll over Veldhoven en Veldhovens Muziekkorps - Afsluiting jubileum 60 jaar De Schalm

Vrijdag 11 november, Theaterconcert

20:30 uur, €10,00

 

Een nieuw uniek programma voor Veldhoven waarbij u gaat meezingen op bekende rock & roll muziek van weleer!

Hiervoor zal Theater de Schalm worden omgedoopt in een rock & rollcafé waar talentvolle zangers en zangeressen compleet met backing vocals en koor gouwe ouwe hits ten gehore zullen brengen. 

Roll over Veldhoven is een samenwerkingsproject van Veldhovens Muziekkorps o.l.v. dirigent Ralf Schreurs, Nova Borgers van Singshop Eindhoven en Sjoert Bossers directeur van Theater de Schalm.
Na 2 auditierondes zijn zangers en zangeressen geselecteerd en hebben vervolgens een coachingstraject doorlopen bij de Singshop. 
Na het samenstellen van het programma heeft het Veldhovens Muziekkorps aangevuld met combo, een arrangeur ingeschakeld om de muziek te schrijven voor dit orkest.
Medewerkers van het theater gaan hun uiterste best doen om een sfeervol rockcafé te creëren en last but not Least zullen de dansers van The Boogie Academy uit Geldrop het meezingfeest completeren.

Een unieke avond rocken in Veldhoven dat wil je niet missen !
Afsluiting jubileum 60 jaar De Schalm
In november 2021 bestond Theater de Schalm 60 jaar. We willen dit jaar, samen met jullie, feestelijk afsluiten tijdens het concert van Roll Over Veldhoven. 

 

Aankomst Sinterklaas en Piet in de problemen! - Stichting Sinterklaas Activiteiten Veldhoven

Zaterdag 12 november, Jeugd en Familie

15:00 uur, €2,50

Kom jij Sinterklaas binnen zingen en kijken naar de voorstelling 'Piet in de problemen'? Alle kinderen krijgen een snoepzak en mogen Sinterklaas een handje geven! 

Piet in de problemen!
Zal het Dormilon lukken om wakker te blijven en zijn baantje bij Sinterklaas te behouden, of kan de goochelpiet hem misschien helpen? 

Dormilon is het afgelopen jaar erg moe geweest en valt opeens overal in slaap, zo verprutst hij al zijn baantjes bij Sinterklaas. Hoe vaak hij zich niet verslapen heeft, kan de Sint niet eens bijhouden. Daarom krijgt Dormilon nog één kans van Sinterklaas. Hij moet Watzegu, de inpakpiet helpen. Ze is een van de strengste pieten van de boot!

De benedenzaal is een vlakke zaal met uitsluitend staanplaatsen. Wil je liever zitten? Reserveer dan een zitplaats op het balkon. 
Om 15.00 uur begint de voorstelling en om 16.00 komt Sinterklaas binnen in De Schalm. 

 

STEEKSKE LOS! – SOK Veldhoven

Zaterdag 12 november

20:11 uur, €11,11

 

Met Steekske Los! op zaterdag 12 november 2022 in Theater De Schalm wordt het nieuwe carnavalsseizoen geopend! Bekende en lokale artiesten zullen tijdens deze avond het podium bestormen en er samen met alle Rommelgatters, Rommelgatterinnekes en ander goei volk en knallende avond van maken.

LET OP! Ben je onder de 18 jaar? Dan ben je alsnog van harte welkom mits je onder begeleiding van een ouder/verzorger of vereniging aanwezig bent en je in het bezit bent van een geldig ticket.  

We doen d’r nog inne!

Lekker feesten? Even bijbuurten? En gewoon samen carnaval vieren? Dan bij je bij Steekske Los! aan het juiste adres! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Stichting Organisatie Karnaval Veldhoven heeft alles uit de kast gehaald voor Steekske Los! Kortom een avond waarbij er dus verschillende Steekskes voorbijkomen en om helemaal los te gaan! 

Alaaf!  

 

Concert Sub Umbra & Pieter Aafjes

Zondag 13 november, Theaterconcert

14:30 uur , €12,50

 

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes
Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes wil graag op een hoog niveau musiceren en dat doet zij al bijna 135 jaar met trots. Maar in dit orkest wordt het speelplezier en het groepsgevoel zeker niet uit het oog verloren. Het orkest speelt hoofdzakelijk symfonische blaasmuziek, maar ook andere werken komen op de lessenaar.

Programma:

  • Los Arenas     - Manuel Morales Martìnez
  • Rapsodia Hernandiana – Santiago Quinto Serna
  • Capriccio – Christiaan Janssen
  • Lyric Waltz en Dance no.1 uit Jazz suite nr. 2 – Dmitri Sjostakovitsj, arr. Johan de Meij


Harmonieorkest Sub Umbra 
Muziekvereniging Sub Umbra uit Meerveldhoven is 85 jaar geleden opgericht en zij probeert op avontuurlijke en eigenzinnige wijze iInteressant te zijn voor jong en oud, voor de pure liefhebber maar ook voor ras-muzikanten die van tijd tot tijd flink aan het werk willen. 

Het orkest is daarom altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen die telkens weer en overal worden gevonden. Sub Umbra kijkt graag over de grenzen en is “Verfrissend muzikaal”.
Arjan Gaasbeek
De beide orkesten staan onder leiding van dirigent Arjan Gaasbeek die in 2017 als orkestdirigent afstudeerde aan het conservatorium in Groningen.

Programma:

  • The Lord of the Rings Symphony no.1 – Johan de Meij


Zandkunstenares Colette Dedyn
Colette laat zich leiden door muziek om een verhaal te creëren op een verlichtte glasplaat. Via een camera wordt dit geprojecteerd op een groot scherm. Zij werkt meestal met een orkest en tekent live tijdens concerten.

Creativiteit, behendigheid en timing zijn cruciaal en dit resulteert in een intense ervaring waar klank en beeld met elkaar verbonden zijn en elkaar ondersteunen.

 

The bootleg eighties - featuring Wild Boys

Woensdag 16 november, Theaterconcert

20:15 uur, €27,50

 

Geen decennium in de popmuziek heeft zo’n herkenbare sound als de jaren tachtig. Laat nou net de beste eighties live-band van Groot Brittannië weer met een spectaculaire show naar Nederland komen. 

De Wild Boys staan garant voor een avondvullende trip down memory lane met onder andere muziek van Duran Duran, Spandau Ballet, Wham!, Elton John, Pet Shop Boys, Talk Talk, Depeche Mode, Rick Astley en A-Ha. Het vijftal legt de lat enorm hoog, trekt voor elke gig de registers helemaal open tegen een achtergrond van geweldige visuals. De charismatische frontman zingt het repertoire van al die geweldige artiesten alsof hij nooit anders gedaan heeft. 
De Opel Kadett, beenwarmers en Rubik’s Cube zijn er niets bij. Dit wordt een avond lang onbeschaamd genieten van heerlijke jaren tachtig klassiekers.

 

Marvilde Toneel - Alles uit ... Behalve het licht

Vrijdag/Zaterdag 18/19 november, Toneel

20:15 uur, €13,50

 

In deze doldwaze klucht wordt Arnold Krab tot het uiterste getergd door zijn compagnon Hilbert Bodega. Bodega heeft zijn zinnen gezet op een wilde nacht met de mooie Janine, maar dat gaat niet volgens plan en Krab is daar de dupe van. Typisch een geval van ‘horen, zien en zwijgen’.

 

De Sekszusjes - Ongelikt

Zaterdag 19 november, Cabaret

20:30 uur, €19,50

 

De Sekszusjes, Krista en Marcelle Arriëns, werden in één klap beroemd door hun gelijknamige online programmareeks op YouTube, die totaal maar liefst 2,5 miljoen keer bekeken is. Op goudeerlijke wijze delen ze hun onzekerheden en ervaringen op het gebied van seks. Hun eerste theaterprogramma Ongelikt laat zien dat seks het leukste is dat er is! Of toch niet (altijd)…? In een zelf geknutseld decor, met schurende liedjes, live-klei-animaties en sketches met een absurd-humoristisch randje. Ze voeren de kwetsbare gesprekken die ze zelf in hun tienerjaren zo hebben gemist. Want hoe kan je vergelijken of leren als iedereen zijn seksleven geheim houdt?

Een voorstelling voor iedereen die het gesprek over seks en intimiteit niet altijd durft te voeren, voor wie échte seks-eerlijkheid wil horen of voor wie gewoon fan is van de liedjes en creativiteit van de twee. Een avond vol herkenbaarheid, (plaatsvervangende) schaamte, bevrijdende relativering en hilarisch ongemak.
DWDD: ‘Een voorlichtingsprogramma anders dan we tot nu toe hebben gezien, gemaakt door twee zeer getalenteerde zussen. Openhartig, geestig, nuchter, herkenbaar en vooral erg leuk’.

  

Hoog Spel - Trudy Labij, Nettie Blanken, Johnny Kraaijkamp jr. Thijs Prein

Woensdag 23 november, Komedie/Toneel

20:15 uur, €28,50

 

Een thrillerkomedie!

Na het succes van Enkele reis, door Trouw omschreven als ‘Bomvol geestige ontwikkelingen en dubbele lagen’, kon een vervolg niet uitblijven. Dezelfde schrijver en regisseur maakten opnieuw een thrillerkomedie, Hoog Spel, waarin het wederom draait om een moord en om de vraag wie het gedaan heeft. 

Was het degene die met het mes in zijn hand boven het lijk stond, zijn praktisch ingestelde echtgenote of de zo plots verschijnende buurman met vreemde trekjes? Dan is het publiek getuige van een gebeurtenis waardoor deze toneelavond volledig op zijn kop wordt gezet en werkelijk niets meer is wat het lijkt.
Schrijver Lex Passchier blinkt uit in het creëren van verrassende verhaallijnen, het schetsen van menselijke verhoudingen en het opbouwen van een hoge dosis spanning. Dat liet hij eerder zien met televisieseries als De 12 van Oldenheim, De 12 van Schouwendam en het zeer populaire Oogappels.
De hoofdrollen worden vertolkt door theatergrootheden Johnny Kraaijkamp jr, Doris Baaten en Trudy Labij. Hun feilloze gevoel voor timing en grote talent voor komisch acteren zullen ervoor zorgen dat u op het puntje van uw stoel zit en de zaal met een grote glimlach verlaat.
Deze voorstelling is verplaatst van 7 januari naar 29 september 2022.

  

Elke Vierveijzer - Lucht

Vrijdag 25 oktober, Cabaret

20:30 uur, €19,00

 

Elke Vierveijzer is met ‘Lucht’ de winnaar van de ‘Poelifinario 2021 in de categorie Kleinkunst’ voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Met haar grote stem, haar bloedstollend mooie liedjes en schurende teksten maakte ze van ‘Lucht’ een veelzijdig theaterconcert over kwetsbaarheid. 

De VSCD-jury schreef over ‘Lucht’:
“Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. ‘Lucht’ is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk. Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in haar nummers, die heen en weer schieten tussen rauwe kwetsbaarheid en cynisch misnoegen. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. De fraaie, gevarieerde arrangementen en invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken ‘Lucht’ helemaal af.”
Na ‘Om te janken zo mooi’ (een ode aan Maarten van Roozendaal) en ‘Zonder Genade’ is het tijd voor ‘Lucht’. Een veelzijdig theaterconcert over aanpassing en ontsnapping. Over eindeloos doorgaan en stilvallen. Over het dicht-gegespte harnas dat ons houvast geeft. Wat haar kenmerkt? Met een geheel eigen stem gaat ze in ‘Lucht via muzikale verhalen en stijlen op zoek. Soms met een poppy sound, soms met het klassieke theaterlied, dan weer met opzwepende donkere elektronica. Eén ding is duidelijk, de liederen zijn stuk voor stuk kogels die u onmogelijk kunt ontwijken. Beloftes, gedachten, angsten, observaties en vragen. Aan wiens maatstaven wordt er precies voldaan? En wat als er één knoop van het keurslijf springt? Rauw, eerlijk en kwetsbaar. Een theaterconcert dat nog lang na zal zinderen.

 

Lucas Hamming - Niets te melden (soloprogramma)

Zaterdag 26 november, Theaterconcert

20:30 uur, €21,50

 

Singer songwriter Lucas Hamming wil het even anders aanpakken. Even geen rockmuziek, festivals, jankende gitaren en tussen zijn lange haar door speeksel-spetterend schreeuwen in een roestende microfoon. Alleen met een gitaar, zonder band, in een theaterzaal, dat is genoeg. Dan is er even écht tijd en ruimte om iets te vertellen. Om zich tot zijn publiek te richten en het woord te nemen. Dan hebben de mensen in de zaal even écht de gelegenheid om te luisteren. Om de woorden van Lucas langzaam op te nemen, te overdenken, in te laten werken.

Te vaak nemen mensen maar gewoon de aandacht. Schreeuwen ze het hardst, willen dat iedereen
ze hoort en hebben ze vervolgens niets te melden. Dat moet anders. Integer. Gemeend. Met een boodschap. Enzo. 
Alleen is er nog één dingetje…, heeft Lucas wel iets te vertellen?

 

De Mega Sint Show 2022 - Met YouTube idolen: Party Piet Pablo, Love Piet en Sinterklaas

Dinsdag/Woensdag 29/30 november, Jeugd en Familie

Di 14:45/17:00/19:15 uur

Woe 13:30/16:30/18:45 uur

€20,00 – €28,00

 

De populaire Mega Sint Show komt in 2022 weer terug naar het theater met een splinternieuwe show! Hoofdrolspelers zijn Party Piet Pablo en Love Piet, bekend van o.a. De Pieten Sinterklaas Move, Pietenliefde en de Sinterklaas bioscoopfilms.

Meneer van Driel vindt dat Sinterklaas te oud is, en wil zijn functie overnemen onder de naam Sinterdriel. De Pieten denken hier echter anders over en doen er alles aan om dit tegen te houden. Maar Sinterklaas vindt dat Meneer van Driel een eerlijke kans moet krijgen. Daarom laat hij na een auditie het publiek stemmen. Wat zal het worden? Kiezen de kinderen en ouders voor hun held Sinterklaas, of toch voor Sinterdriel…

Neem je verlanglijstje mee, en lever hem in bij Party Piet Pablo en Love Piet!

Tickets bestel je via www.oatickets.nl