BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN DECEMBER 2022

Warme technologie en dementie

Vrijdag 1 december, 19.00-21.00 uur

Entree gratis na aanmelding

Rens Brankaert, docent bij Fontys en TU/e Industrial Design, ontwerpt ‘warme technologie’. In de Bibliotheek Veldhoven vertelt hij hoe deze technologie mensen met dementie kan helpen.

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Technologie kan helpen om het leven voor hen en voor hun omgeving aangenamer te maken. Maar dan moet het wel passende technologie zijn, die niet ingewikkeld en toegankelijk is. Dat noemen we ‘warme technologie’.

Rens Brankaert neemt bezoekers van de lezing in de Bibliotheek mee in voorbeelden van warme technologie en hoe deze technologie mensen met dementie kan helpen.

Rens: “Met warme technologie willen we leven aan de jaren toevoegen, in plaats van alleen maar jaren aan het leven.”

 

Over Rens Brankaert

Rens Brankaert is universitair docent bij TU/e Industrial Design en lector bij Fontys Hogescholen. Al vanaf zijn afstuderen houdt hij zich bezig met de combinatie van technologie en dementie. Zo ontwierp hij in 2015 mee aan het Welthuis kompas, een simpel navigatiesysteem voor mensen met dementie. Samen met collega-onderzoeker Wijnand IJsselstein is hij ook initiatiefnemer van het Expertise Centrum Dementie & Technologie. 


Praktische informatie
De lezing is op vrijdag 1 december van 19.00 tot 21.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/dementie of telefonisch (040-2532901) of in de bieb.

Stressvrij solliciteren
Vrijdag 2 december, 10.30-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Een interactieve bijeenkomst vol do’s en don’ts om zo succesvol mogelijk een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Per slot van rekening is een goede voorbereiding het halve werk. De workshop wordt gegeven door loopbaanprofessional Carin van Holstein.


Over Carin van Holstein

Carin van Holstein is eigenaar en specialist bij KliK-HR, een bedrijf in loopbaanbegeleiding en outplacement. Daarnaast is ze oprichter, adviseur en ambassadeur van Werkze!, een bedrijf voor arbeidsbemiddeling in Veldhoven. 

Carin: "Als mensen-mens kies ik 100% voor de menselijke maat. Samenwerken is immers mensenwerk en daar draag ik betrokken en bevlogen mijn steentje aan bij. Niet op afstand, maar bij voorkeur dicht op de huid. Ik wil weten wat er leeft op de werkvloer. En ik wil persoonlijke ambities en drijfveren doorgronden."

 

Praktische informatie en aanmelden

De workshop is op vrijdag 2 december van 10.30 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, vooraf aanmelden via: www.bibliotheekveldhoven.nl/solliciteren of tel: 040-2532901 of in de bieb.

 

Schrijfactie Amnesty
Vrijdag 9 december, 10.30-17.00 uur

Deelname gratis        

 

Brieven schrijven tegen onrecht, dat kan op vrijdag 9 december in de Bibliotheek Veldhoven.

Onder de naam 'Write for Rights' houdt Amnestygroep Veldhoven een schrijfmarathon in de bieb. Bezoekers kunnen brieven schrijven voor mensen die onrecht is aangedaan. Bijvoorbeeld omdat ze zijn gemarteld om wat ze geloven, worden gediscrimineerd om wie ze zijn of vastgezet werden omdat ze voor hun mening uitkwamen.

 

Voor wie wordt geschreven

Er wordt onder andere geschreven voor Chow Hang-tung uit Hong Kong. Chow nam deel aan een vreedzame bijeenkomst om de slachtoffers van het Tiananmenplein te gedenken. In 1989 werden op dit plein in de Chinese hoofdstad Beijing honderden en mogelijk zelfs duizenden vreedzame demonstranten gedood. Ze protesteerden tegen het bewind van de Chinese Communistische Partij. Onder de demonstranten waren veel studenten. Chow werd tijdens de herdenking gearresteerd en zit een celstraf van 22 maanden uit. Ook hangt haar een nog langere gevangenisstraf boven het hoofd omdat ze volgens de autoriteiten de nationale veiligheid in gevaar zou hebben gebracht. We schrijven brieven voor haar vrijlating. Iedereen is die dag van harte welkom om één of meerdere brieven te komen schrijven!

 

Thuis of online brieven schrijven

Amnestygroep Veldhoven biedt ook de mogelijkheid om thuis brieven te schrijven. Geïnteresseerden kunnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een schrijfpakketje aanvragen. Het is ook mogelijk om online brieven te schrijven via: www.amnesty.nl/write-for-rights

 

Praktische informatie

De schrijfmarathon is op vrijdag 9 december van 10.30 tot 17.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Er wordt gewerkt met eenpersoons schrijfpakketjes, waarin alles zit wat nodig is om de brieven te kunnen schrijven. Een vertegenwoordiger van de gemeente schrijft de eerste brief en opent daarmee Write for Rights. Entree is gratis en aanmelden niet nodig.

 

 

Psysalon: Wat is het leven duur
Maandag 12 december, 13.30-15.30 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Ontmoeten, luisteren, praten en delen. Met het doel mensen te ondersteunen en te inspireren organiseren Cordaad Welzijn en GGzE een aantal bijeenkomsten onder de naam Psysalon. Het onderwerp van de bijeenkomst op maandag 12 december is: ‘Wat is het leven duur’.

 

Het leven is duur! Iedereen heeft er mee te maken in deze tijd. Energie wordt voor velen onder ons onbetaalbaar. Ook de voedselprijzen rijzen de pan uit. Andere voorbeelden zijn de brandstofprijzen, bouwmaterialen, vastgoed en ga zo maar door.

 

Waar en hoe probeer jij te besparen? Trek jij binnenshuis een extra trui aan? Gebruik je ledlampen of bespaar jij op andere manieren? Heb jij aan het eind van je salaris ook nog een stukje maand over? De dag van vandaag komen heel veel mensen geld te kort om te voldoen aan de basisbehoeften. Vanzelfsprekend heeft dit invloed op je gezondheid!

 

Tijdens deze bijeenkomst worden verhalen en ervaringen gedeeld over dit onderwerp, door zowel ervaringsdeskundigen die hier mee te maken hebben als professionals van verschillende organisaties in Veldhoven.

 

Gratis boek 'Gek van geld'

De eerste 10 aanmelders van deze Psysalon ontvangen gratis het boek 'Gek van geld' van Eef van Opdorp tijdens de Psysalon-middag. Eef van Opdorp (bekend van het tv-programma Uitstel van Executie) leert je anders kijken naar de relatie die je met geld hebt. Beter met geld omgaan is geen kwestie van kille rekensommetjes, maar van goed luisteren naar je gevoel. Net als in relaties geldt: wat je aandacht geeft groeit. En dat zie je terug op je bankrekening. 

 

Praktische informatie
De Psysalon over dure tijden en geld besparen is op maandag 12 december van 13.30 tot 15.30 uur uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, geïnteresseerden dienen zich wel van tevoren aan te melden. Dit kan via de website, telefonisch (040-2532901) of in de Bibliotheek. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/duur

 

Boekjes & Babbels: Muziek op schoot

Dinsdag 13 december, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Boekjes & Babbels is een leuke én leerzame bijeenkomst voor jonge kinderen (ca. 1,5 tot 4 jaar) met elke maand een ander prentenboek en thema.

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen, zoals Boekjes & Brabbels voor 0- tot 1,5-jarigen en Boekjes & Babbels voor 1,5- tot 4-jarigen.

 

Muziek op schoot

Lees- en mediaconsulent Monique leest deze maand voor uit het prentenboek 'Ella het swingende eendje' van Suzan Overmeer. Jeugdverpleegkundige Yentel van consultatiebureau is er ook weer bij om alle opvoedkundige vragen te beantwoorden en tips te geven. Speciale gast is Elja Smeets van Muziek Fantastique. Zij geeft een workshop Muziek op schoot.

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 13 december van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.

Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/muziek

 

Boekpresentatie Mary van Loon
Vrijdag 16 december, 13.30-15.00 uur

Entree gratis na aanmelding 

 

De Veldhovense schrijfster Mary van Loon presenteert op vrijdag 16 december haar boek in de Bibliotheek Veldhoven en vertelt over haar vaarreis door Nederland.

Mary is met haar partner vijf maanden op reis geweest over de binnenwateren van Nederland. Ze zijn van Kerkdriel naar Maastricht gevaren en van daaruit naar Drenthe, Groningen, Friesland, via de Randmeren onder Flevoland naar de Vecht en zo weer terug naar Kerkdriel. Een prachtige tocht van 1.200 kilometer.


Ze beschrijft in haar boek 'Zo mooi is Nederland vanaf het water' mooie natuurgebieden en historische steden en dorpen, met de daarbij behorende geschiedenis, architectuur, musea en andere wetenswaardigheden, maar ook over het vaarplezier en wat dat met zich meebrengt. Verder zijn in het boek de gesprekken met interessante en inspirerende mensen opgenomen, die Mary en haar partner onderweg ontmoet hebben.


Tijdens de boekpresentatie vertelt Mary hierover en wordt haar boek gelanceerd. Het is dan ook te koop en kan naar believen door haar gesigneerd worden.

 

Praktische informatie

De boekpresentatie is op vrijdag 16 december van 13.30 tot 15.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Over Mary van Loon

Mary is in 1962 geboren in Eindhoven en woont in Veldhoven. Ze komt uit een taalgezin en haar vader, Cees van Loon (1932-1995), is zijn hele werkzame leven in dienst geweest bij de Eindhovense Drukkerij. Eveneens zat hij in een commissie, die over de spelling van de Nederlandse taal gaat.

Ze schrijft al vele jaren artikelen voor bladen over natuurbelevingen. Ook heeft ze artikelen geschreven over klassieke kunstschilders voor de leerlingen en de website van de klassieke schilderschool van haar partner en klassiek kunstschilder Peter Maas.

Nieuwe cursusreeks Klik & Tik
Gratis cursus om te leren omgaan met de computer en internet  

Handig zijn met de computer en je weg vinden op internet wordt steeds belangrijker in ons leven. Bankzaken regelen, een reis boeken, woonruimte zoeken, informatie vinden van de overheid of belastingaangifte doen, dat gaat tegenwoordig steeds vaker digitaal. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

 

Het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven helpt mensen op weg met de cursus Klik & Tik. In deze cursus leren deelnemers omgaan met de computer en het internet. Typen, e-mailen, informatie zoeken, downloaden, het komt allemaal aan bod. En als ze willen kunnen deelnemers ook aan de slag met social media. Dat gaat stap voor stap en er zijn deskundige vrijwilligers die daarbij helpen. De training kan ook gevolgd worden op de eigen laptop of  tablet.

 

Veldhovenaren die de cursus al hebben gevolgd zijn enthousiast. “Ik heb mijn angst voor het internet overwonnen en ben meer wegwijs geworden”, schrijft de één in een terugblik. Een ander zegt: “Ik had zelfs een hekel aan de computer, maar heb er nu beter mee om leren gaan en voel me zekerder.” Ze beoordelen de cursus en de begeleiding gemiddeld met een 9!

 

In januari begint de nieuwe cursusreeks van Klik & Tik. De cursus is gratis en bestaat uit zes lessen op donderdagmiddag in de bibliotheek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tijdens het spreekuur van het DigiTaalhuis: op dinsdag van 14.00-16.00 uur of op vrijdag van 10.30-12.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Bellen kan ook: 06-24136467. Zijn er meer aanmeldingen dan beschikbare plaatsen? Dan kunt u zich inschrijven voor de wachtlijst.

 

Meer informatie: www.digitaalhuisveldhoven.nl