THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN JANUARI 2023

De vriendendienst - Andere mensen

Zaterdag 7 januari, Cabaret
20.30 uur, €17,50

 

Finalisten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival De Vriendendienst speelt hun debuut: Andere Mensen.
In hun eerste avondvullende programma tovert De Vriendendienst vreemde types, ongeziene helden en de meest rare snuiters uit hun hoge hoed. De Vriendendienst kan nu al niet wachten op jou en al die andere mensen. Dus kom kijken naar al die anderen!

Dit aanstormende cabaret duo trakteert je met veel plezier op een snelle mix van sketches, verhalen, dansjes, typetjes, fysieke uitspattingen en natuurlijk muziek, heel veel muziek. Terwijl Yuri over het toneel stuitert, vult Peer de zaal met zijn ronkende gitaar. Ze noemen dit spektakel Cabarock – Lief, oprecht, absurd én hilarisch.
Let op: In dit theater vindt de officiële pers première plaats! Dus trek je mooiste kleren aan en mis dit unieke feestje niet.
Cabaret duo De Vriendendienst bestaat uit gitarist Peer Thielen en cabaretier Yuri Disseldorp. Samen maken ze snel, absurd en cabaretesk muziektheater. Om de wereld een beetje vrolijker en origineler te maken. 
In 2020 stonden zij in de finale van het prestigieuze BNNVARA Leids Cabaret Festival waar ze een prachtig jury rapport scoorden en goede reacties bij zowel pers als publiek.
Dit is wat de jury van het Leids Cabaret Festival vond van deze vrienden:

  • “Yuri’s gedachten resoneren in het gitaarspel van Peer. Hij creëert een soundtrack bij het verhaal van Yuri”.
  • “Groot talent”
  • “De Vriendendienst heeft impact gemaakt”


En dit is wat andere mensen er over zeggen:
NRC handelsblad: “een dynamisch en muzikaal programma.”
Theaterkrant.nl: “Adhd’er Disseldorp en Thielen zorgen voor heel wat beweging en decibellen.”
De Telegraaf: “de vriendendienst viel op door de combinatie van gesproken woord van Yuri Disseldorp en gitaarspel van Peer Thielen.”
Gertje Kwakkelboom: “Heeft die gitarist al een vriend?”
Nog een website of krant: “hier dan een lovend citaat of iets over Yuri zijn vreemde motoriek.”

 

 

De kleine zeemeermin (3-8 jaar) – Theater Terra

Zondag 8 januari, Jeugd en Familie   
15.30 uur, €10,00

 

Beleef de betoverende wereld onder water van De Kleine Zeemeermin in deze nieuwe mini-musical!
De leukste liedjes uit de diepe oceaan worden gezongen door de Kleine Zeemeermin met haar schitterende stem en ze vertelt over haar avonturen onder en boven de zee. Naar het bekende sprookje van Hans Christiaan Andersen, voor iedereen vanaf 3 jaar.

Theater Terra maakt al meer dan 40 jaar familievoorstellingen en musicals die te zien zijn over de hele wereld, waaronder Nederland, Vlaanderen, Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk, Japan, China en Australië.
Bekende voorstellingen van Theater Terra in grote zalen zijn Kikker, Raad eens hoeveel ik van je hou en Peter Pan. Daarnaast is Kikker zingt en leest voor nu op kleinere locaties te zien! Theater Terra is winnaar van onder andere de Zilveren Krekel, meerdere Musical Awards en onderdeel van de NRC Cultuur Top 100 in 2016.  

 

 

Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep

Donderdag 12 januari, Toneel  
20:15 uur, €35,00

 

Hendrik Groen is terug! Voor de laatste keer komt de meest geliefde bejaarde van Nederland naar het theater. Voor iedereen die benieuwd is hoe het Hendrik Groen vergaat na de sluiting van het verzorgingstehuis in Amsterdam-Noord. 

Hendrik moet constateren dat de tijd niet meer zo mild voor hem is: hij wordt steeds vergeetachtiger en begint het overzicht te verliezen. Dat levert de nodige verwarrende situaties op. Door opnieuw een dagboek bij te houden doet de dementerende Hendrik Groen in deze ontroerende komedie zijn best om grip te houden op het leven. Dat zorgt voor grappige én aangrijpende momenten met Leonie (88) en Frida (10) als trouwe vrienden.
De cast bestaat, net als de vorige Hendrik Groen-voorstellingen, uit jonge acteurs – met Beau Schneider en Britte Lagcher in de hoofdrol. Omdat er in iedere bejaarde ook nog altijd een jong iemand verborgen zit.
Van de dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ze werden bekroond met de NS Publieksprijs en als tv-serie uitgezonden. Ook in het theater is het succes ongekend: De zalen bij Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, zaten avond aan avond vol.
Over het boek Opgewekt naar de eindstreep schreef de pers:
‘Overtuigend en ontroerend.’ NRC Handelsblad
'Vol humor en tragiek.' Algemeen Dagblad

Blindentolk aanwezig
De voorstelling is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking.

Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.
Om te reserveren voor een ticket met audiodiscriptie en de meet & feel inleiding bel je naar de theaterkassa: 040 - 253 35 78. Er zijn speciale plaatsen vrijgehouden voor mensen die nog beperkt zicht hebben. 
Als je deze plaatsen niet nodig hebt maar wél gebruik wil maken van de blindentolk kan je ook zelf reserveren. Gebruik dan de prijscode 'ticket met blindentolk'. Degene die met je meegaat kan gewoon kiezen voor de 'normale prijs'.
Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.”

Samenwerking theatervoorstelling Hendrik Groen en Alzheimer Nederland

 

Alzheimer Nederland en Bos Theaterproducties, producent van de voorstelling Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep, slaan de handen ineen. In Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep krijgt Hendrik Groen, gespeeld door Beau Schneider, dementie. In de voorstelling maakt het publiek mee hoe hij grip probeert te houden op het leven. Tijdens de tournee zal er geld opgehaald worden voor Alzheimer Nederland; een stichting die zich al jaren inzet voor een toekomst zonder dementie. Hendrik Groen - Opgewekt naar de eindstreep is van 2 december 2022 t/m 23 april 2023 in diverse theaters in Nederland te zien en gaat op 21 december in première in DeLaMar. Kaartverkoop is gestart.

 

Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep

Hendrik Groen – Opgewekt naar de eindstreep is de derde en laatste voorstelling gebaseerd op de populaire boekenreeks. De cast bestaat, net als de vorige keren, uit jonge acteurs. Want zoals Gijs de Lange - regisseur van de eerste twee delen - verwoordde: “In iedere bejaarde zit nog altijd een jong iemand verborgen”. De hoofrollen worden opnieuw vertolkt door Beau Schneider en Britte Lagcher. De regie is in handen van Eddy Habbema en de theaterbewerking is gemaakt door Jibbe Willems.

 

Van de dagboeken van Hendrik Groen zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Ze werden bekroond met de NS Publieksprijs en als tv-serie uitgezonden. Ook in het theater is het succes groot: De zalen bij Pogingen iets van het leven te maken en Zolang er leven is, zaten avond aan avond vol.

 

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland zet zich in voor een beter leven met dementie en een toekomst zonder dementie. Dementie raakt steeds meer mensen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. Momenteel hebben 290.000 mannen en vrouwen in Nederland de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar ruim een half miljoen. Vandaag woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor dementie. Door het hele land worden er door vrijwilligers van Alzheimer Nederland activiteiten georganiseerd.

 

 

Meer informatie: hendrikgroentheater.nl

 

 

Sun Records – The Concert

Vrijdag 13 januari, Theaterconcert – No Dutch Required
20.15 uur,
€34,50

 

De wervelende productie ‘Sun Records – The Concert’ vertelt het verhaal van de ‘Memphis Recording Service’ oftewel: Sun Studio te Memphis, Tennessee. Deze plek wordt gezien als de absolute bakermat van de rock-‘n-roll en hedendaagse muziek.

Onder de bezielende leiding van oprichter en eigenaar Sam Philips wist deze kleine studio met platenlabel zich wereldwijde faam te vergaren. Sam trok zich niets aan van de apartheid in Amerika en was wild van de overwegend donkere ‘rhythm & blues’.
Hij was op zoek naar vernieuwing in de muziek en nam veelal artiesten op die buiten Memphis werden geboycot door de mainstream radiostations en platenwinkels. Philips hield vol en mag zich daardoor de ontdekker noemen van heel veel muzikale grootheden, waaronder B.B. King, Howling Wolf, Carl Perkins, Johnny Cash, Rufus Thomas, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis en last but not least Elvis Presley.
‘Sun Records – The Concert’ laat de gouden tijden van Sun Records weer tot leven komen in het theater. Deze zeer authentiek geproduceerde productie mag zich dan ook presenteren als de enige productie ter wereld (!) met officiële toestemming vanuit Sun Records, Memphis, Tennessee. Een zeer getalenteerde, jonge cast zingt en speelt met verve alle grote artiesten van Sun Records en hun bijbehorende wereldhits!

 

 

Ludique! - LevensLONG

Zaterdag 14 januari, Muziektheater
20.30 uur,
€22,50

 

Ludique! Bestaat uit twee jonge, bevlogen theatermakers, Gerald Drent en Martijn Mulders, die op geheel eigen wijze en manier hetgeen doen waar ze het best in zijn: Via de bühne communiceren met het publiek, in de breedste zin van het woord. Hun androgyne verschijning is eigen en hun natuurlijke manier. Kwaliteit en professionaliteit staat voor hen bovenaan.

Zo wonnen zij o.a. recentelijk nog de “Gouden Arti-Shock 2020”, de publieksprijs van het Isala Theater in Capelle a/d IJssel voor hun muziekvoorstelling APROPOS en de publieksprijs van het Delft Fringe Festival met hun voorstelling ZARAH, Zonde van de Liefde.
In deze nieuwe muziektheatervoorstelling, LevensLONG, laten zij een pure en persoonlijke kant van zichzelf zien. Dit internationale duo gaat hiervoor een bijzondere samenwerking aan met producent Kristof Rutsaert, de weduwnaar van Robert Long.
Exclusief wordt 15 jaar na het overlijden van deze bijzondere en inspirerende artiest voor hen de schatkamer met het volledige oeuvre van Long opengesteld.
Tijdens “LevensLONG” vertelt Ludique! levensecht persoonlijke anekdotes en verbindt zo hun eigen verhaal op unieke wijze met de muziek en tijdloze teksten van Long. Met hun eigentijdse manier van theater maken geven zij deze internationale voorstelling invulling, en bovenal zullen voor het eerst ook de Duitstalige nummers van Long in de Nederlandse theaters te horen zijn. Ludique! weet tijdens hun muziekvoorstellingen op kenmerkende wijze verschillende talen in elkaar te laten overvloeien en ook ditmaal zal zowel muzikaal als tekstueel de taal van de liefde overwinnen in al zijn facetten.
Een intieme voorstelling waarbij de kracht van de muziek en de liefde in alle talen weerklinken. Puur en Persoonlijk. Exclusief een korte periode in Nederland te zien, voordat deze voorstelling zal gaan toeren langs de buitenlandse theaters.

 

 

Mastreechter Staar – Wie Sjoon os Limburg is

Zondag 15 januari, Klassiek Theaterconcert
14:30 uur, €30,00

 

Het beste van twee werelden! Op zondagmiddag trakteren de mannen van de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar u op geheel eigen wijze: u hoort en ziet bekende maar ook minder bekende en toch verrassende werken uit opera, operette en musical. En u wordt verrast met muziek en een sfeer die kenmerkend is voor de zuidelijkste provincie van ons land: de historie, het dialect, het bourgondische… het komt allemaal aan bod. Eigenlijk hoeft u dit jaar niet meer naar Limburg te komen, Limburg komt immers naar u toe! En óók aan de inwendige mens wordt op een heel speciale manier gedacht! Hoe? Laat u zich verrassen!

De Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar werd opgericht in 1883, en geniet faam door haar vele optredens in binnen- en buitenland, de grote collectie grammofoonplaten en cd’s, haar bronzen klank (we vertellen u daar meer over in dit concert), en optredens met grote namen uit de muziekwereld. In 2022 zijn dat o.a. de optredens met André Rieu’s Johan Strauss orkest op het Vrijthof van Maastricht, maar liefst 15 keer!
Anno 2022 heeft ‘De Staar’ weer een uitstraling als vanouds: een enthousiaste groep zangers, een sprankelende dirigent, een virtuoos aan de vleugel en topsolisten verrassen u met een gevarieerd en boeiend concert. Wij zeggen: om in het Limburgs af te sluiten: Sjevraoje gegarandeerd!

 

 

Oxygen - Delusion

Woensdag 18 januari, Dans – No Dutch Required
20.15 uur, €24,50

 

Jennifer Romen (Maastricht, 1996) is een jonge, ambitieuze choreograaf die met haar gezelschap ‘Oxygen’ indruk maakt met visueel werk vol strakke choreografieën en beeldende illusies. 

Als urban dansmaker volgt ze een onorthodoxe route naar het theater. Ze maakte furore in danscompetities, televisieprogramma’s, in het commerciële circuit en als docent. Ze heeft een grote achterban, vooral van mensen die nauwelijks naar het theater gaan. Met haar eerste eigen, avondvullende voorstelling ‘Delusion’ bestormt ze de grote zalen. Hiermee komt haar wens uit om langere werken te creëren en om de lijn met haar al bestaande publiek door te zetten naar het theater. Met maar liefst 46 voorstellingen in heel Nederland onderstreept dit de behoefte aan haar werk. 
‘Delusion’ wordt een visueel hoogstandje bestaande uit drie delen dat het publiek door het gebruik van illusies constant op het verkeerde been zet en hen meeneemt in een reis van een adolescent die volwassen wordt. Een verbluffende, ontroerende en tot in de puntjes uitgevoerde coming-of-age voorstelling die een breed publiek raakt. 

 

 

Remy Evers – Gewoon Remy

Vrijdag 20 januari, Cabaret

20.30 uur, €19,00

 

Remy Evers (1992, Maastricht) studeerde in 2017 met de absurdistische theatergroep Un, Dos, Stress (onder anderen Thijs van de Meeberg en Marco Lopes) af aan de Koningstheateracademie in 
‘s-Hertogenbosch. In seizoen 2016/17 tourde hij samen met Minou Bosua (Bloeiende Maagden) door het land met haar voorstelling ‘Minoux’. In 2019 won Remy de juryprijs van het prestigieuze cabaretfestival Cameretten.

Remy is niet alleen in het theater te zien en te horen. Hij was ook acteur in bijvoorbeeld ‘Komt een man bij de dokter’, was gastschrijver bij ‘De Orde van de Dag’ van Het Zuidelijk Toneel en Het Nieuw Utrechts Toneel en leverde recent nog een vaste bijdrage aan het radioprogramma ‘De Avondklok’ op 100% NL.
Juryrapport Cameretten 2019

“Meteen in de eerste scène van ‘Gewoon Remy’ wordt duidelijk dat Remy Evers een groot acteertalent heeft met een goed gevoel voor timing. Hier staat een sympathieke loser die de aandacht trekt met zijn ongewone manier van campagne voeren. Evers wil namelijk Prins Carnaval worden om zijn overleden vader – ook ooit Prins Carnaval – te eren.
Zijn associatieve voorstelling vol fantasie is én absurd én beeldend én verhalend. Mooi is het lijstje dat Evers vol vuur afwerkt om bij de keuzecommissie in het oog te springen, waarbij hij de verkiezingspolitiek rondom het carnaval op de hak neemt.
De opbouw van zijn programma lijkt nonchalant, maar zit heel slim in elkaar. Ook zijn veelvuldig gebruik van decor, soundtrack en rekwisieten levert mooie beelden op, evenals zijn elastieken gezicht dat nagenoeg elke expressie laat zien in ‘Gewoon Remy’. Ontroering en humor vechten om voorrang, hij grossiert in bijzondere beelden, wat aan het eind leidt tot een prachtig hoogtepunt.”

 

 

Nieuwjaarsconcert ‘Magische Sferen’ – Harmonie St. Cecilia

Zaterdag 21 januari, Show

15:30 en 20:15 uur, €10,00 - €15,00

 

Hét nieuwjaarsconcert van Veldhoven, een cultuurtraditie die in de afgelopen jaren een vaste plek in de programmering van Theater de Schalm heeft verworven. 

In deze bijzondere Co-productie met Theater De Schalm, zal deze jaargang Muziekvereniging St. Cecilia Oerle u onderdompelen in ‘Magische Sferen’. 
Laat u in een interactieve show betoveren door de magische combinatie van muziek, projectie en illusionisme met medewerking van onder anderen Magic Mike en Goochelaar Davinti. Droom even weg in de magische werelden van Harry Potter, Lord of the Rings en uiteraard Disney. Maar zoals u van ons gewend bent zal ook de lichtere muziek de revue passeren.
Speciaal voor kinderen hebben we deze keer ook een aangepaste middagvoorstelling.
Those who don't believe in Magic will never find it ! - Roald Dahl

 

 

Casa Camanita ont tour – Familie Camanita

Zondag 22 januari, Special

20:15 uur, 29,50

 

Hij is chef bij 24Kitchen maar ook bassist in de band van Marco Borsato. Zij is zangeres bij Mrs. Einstein maar ook degene die thuis de broek aan heeft. En dan zijn er nog twee prachtige dochters. Eén is zangeres en gooide hoge ogen bij ‘Holland’s Got Talent’ en de ander kijkt liever de kat uit de boom; het is al druk genoeg thuis.

Welkom in Casa Caminita, een vrolijke show waarin wordt gekookt, de verhalen van vroeger over oma worden verteld en veel wordt gezongen. De familie neemt u mee naar het prachtige eiland Sicilië. Het eiland van de maffia, cannoli, pasta en de liefde. Een met zonovergoten voorstelling, tikje chaotisch maar elke keer weer hartverwarmend met als charmante gastheer Giovanni Caminita die samen met zijn vrouw en dochters en een live band Italië naar het theater brengt. 
Het publiek wordt verwend deze avond. Er wordt gestreden om leuke goodie bags, sommigen mogen proeven van de heerlijke gerechten die live gekookt worden en iedereen krijgt het Casa Caminita receptenboekje mee met de favoriete Italiaanse recepten van de familie. 

 

 

Christel de Laat – Hoe dan?!

Maandag – Woensdag 23 - 25 januari, Cabaret

20:15 uur, €23,00 UITVERKOCHT

 

In Hoe dan?!, alweer haar derde voorstelling, is Christel de Laat opnieuw ouderwets op dreef. Moeiteloos pakt ze de draad op van haar vorige shows en vertelt op volstrekt eigen wijze over haar worsteling met het leven. Dat resulteert als vanouds in weergaloos hilarische verhalen. 

Zonder enige schaamte gooit Christel haar frustraties op tafel. Over de gekmakende bureaucratie, de ellende van bevolkingsonderzoeken, irritante kinderen en niet te vergeten haar eigen fysieke ongemakken. Want Christel spaart niemand, ook zichzelf niet! 
Een avond boordevol dolkomische verhalen en liedjes, waarna de toeschouwer met Christel verzucht: ‘Hoe dan?!’ 

Meer Vreugde Kern – Vrek van Molière

Donderdag – Zaterdag 26-28 januari, Toneel

20:15 uur, €15,00

 

In de wereld van mediamagnaat Harpagon draait het maar om één ding: geld. Voor de bühne lijkt het alsof hij alles onder controle heeft, maar achter de schermen is een ware soap gaande. Een realityshow lijkt dé oplossing te zijn om de dalende kijkcijfers op te krikken. Echter blijken familieleden, werknemers en vijanden plannen te hebben om het fortuin af te pakken. 

Meer Vreugde Kern speelt deze klassieke komedie van Molière, in een compleet nieuw jasje en aan de hand van een geheel herschreven tekst. Een hilarisch blijspel over familie, macht, hebzucht en vooral geld. Want geld is het enige dat telt. 

 

 

TimsMusic - Van Tennessee naar Tivoli

Zaterdag 28 januari, Theaterconcert – No Dutch Required

20:30 uur, €12,50

 

“Van Tennessee naar Tivoli” is een muzikale theatervoorstelling gemaakt door drie muzikanten en tegelijkertijd verhalenvertellers. Tijdens deze voorstelling brengen ze een ode aan de gewone man. De gewone man die avonturen beleefd, de liefde kent en ellende meemaakt, kortom: hij leeft. 

Prachtige gedichten omlijst met muziek, enerverende verhalen en nostalgische liedjes kleuren het verhaal “Van Tennessee naar Tivoli”. 
Met een warm en gastvrij Brabants tintje nemen zij je mee en duiken jullie in de levens van de gewone man en vrouw, de gewone man en vrouw zoals jullie en zij.
Robert Spronk, Reinout Brocken en Roel Timmers betreden de theaters met de Voorstelling “Van Tennessee naar Tivoli”.

 

 

Philips Symfonie Orkest (3-99 jaar) - Een reis in de tijd

Zondag 29 januari, Familieconcert

12:00 uur , €6,50 - €16,00

 

Het Familieconcert van het Philips Symfonie Orkest is een inmiddels vertrouwde traditie: een laagdrempelig muziekfeest voor jong en oud. De vorige keer zijn we op wereldreis geweest, deze keer gaan we op reis in de tijd onder leiding van dirigent Jos Schroevers.

Op het komende familieconcert gaat het Philips Symfonie Orkest een spectaculaire tijdreis maken. Dirigent Jos Schroevers zal het orkest leiden en er wordt een spannend verhaal verteld waarin we onder meer dinosauriërs, vreemde Romeinen en gekke Koningen gaan tegenkomen. Zo beleven we filmmuziek, bizarre ruimtelijke effecten en komen we zelfs op een slagveld terecht. En het heeft allemaal te maken met een lift in een warenhuis die niet helemaal in orde is. Neem vooral je (groot) ouders mee en…. als je een instrument speelt mag je zelfs een stuk “Vuurwerk” meespelen met het uit zo’n honderd musici bestaande PSO.
Speel jij een instrument, heb je al twee jaar les en wil je eens meespelen in zo’n groot symfonieorkest? Grijp nu je kans!