Joost Oomen

Woensdag 8 februari, 20.00-22.00 uur

€ 12,50 / € 10,- (Bibliotheekleden)

 

De vrolijkste schrijver en dichter van Nederland komt naar Veldhoven!

In de Bibliotheek wordt Joost Oomen geïnterviewd door Mark van der Linden.

 

Joost Oomen (De Bilt, 1990) debuteerde met de dichtbundel 'Vliegenierswonden'. Na een tweede bundel en een novelle verscheen in 2020 zijn bejubelde ­debuutroman 'Het Perenlied'. Prompt riep de Volkskrant hem in 2021 uit tot literair talent. Bij het grote publiek is Oomen vooral ­bekend van de kennisquiz De Slimste Mens, waarin hij in 2021 als derde eindigde. Joost trad als dichter op van Pisa tot Parijs en van Lowlands tot Oerol en schrijft columns in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Daarnaast is hij onder meer organisator van Kantoorpoëzie en schrijfdocent voor het basis- en voortgezet onderwijs. 


Joost Oomen is een groot voorstander van vrolijke literatuur, want verdrietige is er naar zijn mening al genoeg. Met zijn debuutroman leverde hij bewust een ‘jubelend blij boek’ af. Ook zijn boek 'Visjes' (2022) is opgewekt van aard. 'Visjes' is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur waarin Joost wil bewijzen dat vissen gevoel hebben voor poëzie.

 

Joost wordt in de Bibliotheek Veldhoven geïnterviewd door Mark van der Linden (Knegsel, 1992), eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel en evenals Joost groot voorstander van meer plezier in de letteren. Mark beschouwt de literatuur als een oneindig grote speeltuin, waarin je altijd terecht kunt. Dat belooft een verrassende en vooral vrolijke avond! Boekhandel Bruna zorgt voor de verkoop van Joost’ boeken, die gesigneerd kunnen worden.

Foto: Gaby Jongenelen

Praktische informatie

De avond met Joost Oomen is op woensdag 8 februari van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree bedraagt € 12,50 / € 10,- (Bibliotheekleden). Kaarten zijn vooraf en op de avond zelf verkrijgbaar in de Bibliotheek en online: www.bibliotheekveldhoven.nl/joost

 

Wat is nieuwswaarde?

Donderdag 9 februari, 19.00-20.30 uur

Entree gratis na aanmelding

Journalist en tekstschrijver Bianca Kuijpers vertelt over nieuwswaarde en legt uit wat nodig is voor het schrijven van een goed persbericht.


Als journalist en tekstschrijver schrijft Bianca Kuijpers niet alleen zelf persberichten, ze zit ook aan de kant van de ontvanger. Vanuit haar eigen bedrijf Woord verzorgt ze ook workshops over het schrijven van persberichten. In deze KennisMakers-lezing geeft Bianca daarvan een voorproefje door meer te vertellen over nieuwswaarde. Ze leert de deelnemers hoe journalisten naar een persbericht kijken, zodat zij hun persbericht daarop kunnen afstemmen en een volgende keer misschien wel de krant halen.

De lezing is interessant voor iedereen die wel eens een persbericht moet maken. Denk aan medewerkers in de (marketing)communicatie, zzp’ers of mensen die vrijwilligerswerk doen voor een vereniging. 

 

Over Bianca Kuijpers

De Veldhovense Bianca Kuijpers is onder andere correspondent voor het Eindhovens Dagblad, Veldhovens Weekblad en Groot Eindhoven. Haar persberichten schrijft ze vooral voor lokale en regionale bedrijven en ze maakt soms ook landelijke uitstapjes. Verschillende van haar persberichten voor klanten haalden het (landelijke) nieuws. Voor beroepsvereniging Tekstnet schreef ze de blog ‘Waarom je persbericht niet sexy hoeft te zijn’.

 

Foto: L-Mount Media

Praktische informatie

De lezing is op donderdag 9 februari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/nieuwswaarde.

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Energiecoach in de bieb

Elke maandag tot 1 april, 13.00-15.00 uur
Deelname gratis, aanmelden niet nodig

 

In het kader van de campagne 'Warme Kamers van Veldhoven' kunnen bezoekers van de Bibliotheek Veldhoven elke maandag gratis advies krijgen van een energiecoach.

 

De energiecoach is tot 1 april 2023 elke maandag van 13.00 tot 15.00 uur beschikbaar in de Bibliotheek Veldhoven en geeft slimme bespaartips.

Deelname is gratis, geïnteresseerden hoeven zich hiervoor niet aan te melden.

 

Warme Kamers van Veldhoven
De gemeente Veldhoven, de Bibliotheek en de buurthuizen zorgen in deze koude dagen voor ‘een deken van Warme Kamers’ in Veldhoven. Hiermee sluiten we aan bij het landelijke initiatief van het Leger des Heils. Onder de naam ‘Warme Kamers’ willen we ervoor zorgen dat iedereen in de buurt een plek heeft waar hij of zij naartoe kan. Om te studeren, te lezen, werken, om een kopje koffie te drinken of elkaar te ontmoeten.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/warme-kamers

Ecohuis en duurzaamheid

Dinsdag 14 februari, 19.00-20.30 uur

Entree gratis na aanmelding

Bouwen met veel tijd maar weinig geld: Peter Simons laat bezoekers van de Bibliotheek Veldhoven kennismaken met het ecohuis en vertelt hoe deze manier van bouwen bijdraagt aan duurzaamheid.

 

Sinds 2014 is boomverzorger Peter Simons zijn huis van strobalen, hout en leem aan het bouwen. Het huis wordt gebouwd met lage kosten, eenvoudige technieken en toch comfortabel. Hij gebruikt veel tweedehands hout en leem. Door te schaven en schuren kan hij oude vloeren of dakbeschot weer een nieuw leven geven. Hoewel het meer werk om zulke materialen te gebruiken, geeft het hem meer voldoening.

Er zit een lang verhaal achter het waarom van het hele project. De rode draad ervan is dat hij minder afhankelijkheid wil zijn van ‘anonieme derden’, zoals energiebedrijven, overheden en vooral banken. Steekwoorden zijn dan ook veerkracht, sociale cohesie, vrijheid en verantwoordelijkheid.

 

In deze KennisMakers-lezing neemt Peter geïnteresseerden mee in het traject van de bouw en alle achtergronden ervan. Foto’s van het bijzondere huis illustreren het verhaal.

 

Praktische informatie

De lezing is op dinsdag 14 februari van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/ecohuis.

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

Peuterochtend over gezonde voeding

Dinsdag 14 februari, 11.00-12.00 uur

Deelname gratis na aanmelding

 

Boekjes & Babbels is een leuke én leerzame bijeenkomst voor dreumesen en peuters (ca. 1,5 tot 4 jaar) met elke maand een ander prentenboek en thema.

 

Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot hun woordenschat en draagt bij aan hun interactieve vaardigheden. Maar bovenal bezorgt het hen heel veel plezier!  Vandaar dat de Bibliotheek Veldhoven meedoet aan het landelijk project BoekStart voor baby's en regelmatig activiteiten organiseert voor jonge kinderen.

 

Gezonde voeding

Lees- en mediaconsulent Maya leest deze maand voor uit het prentenboek 'Anna eet graag fruit’ van Kathleen Amant. Jeugdverpleegkundige Yentel van consultatiebureau is er ook weer bij om alle opvoedkundige vragen te beantwoorden en tips te geven. Na het voorlezen helpen de kinderen met het maken (én opdrinken!) van een lekkere en gezonde smoothie.

 

Praktische informatie

Boekjes & Babbels is op dinsdag 14 februari van 11.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven en bedoeld voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar en hun (groot)ouders.

Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/babbels

Bouwen met Bricks

Dinsdag 14 februari en 21 maart, 15.00-16.15 uur
Deelname € 5,-.

 

Tijdens de workshops ‘Bouwen met Bricks’ worden kinderen uitgedaagd om creatieve en technische oplossingen te bedenken. Ze gaan gave dingen maken met bouwsteentjes, zoals pretpark attracties, robots en sportwagens.

 

Kinderen komen op een speelse manier in aanraking met wetenschap en techniek door op maat gemaakte, gemotoriseerde modellen te bouwen. Dat betekent lekker samen bouwen, leren en spelen! De workshops worden gegeven voor Broni Abramiuc van Young Engineers.


Praktische informatie

De workshops zijn op de dinsdagen 14 februari en 21 maart van 15.00 tot 16.15 uur in de Bibliotheek Veldhoven en geschikt voor nieuwsgierige kinderen van 6 t/m 10 jaar. Kinderen kunnen aan één of meerdere workshops meedoen, net wat ze leuk vinden.

Per gezin mag ook max. 1 volwassene (kosteloos) meekijken/helpen (niet verplicht).
Entree is € 5,-. Koop vooraf online een kaartje via www.bibliotheekveldhoven.nl/bricks