THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN FEBRUARI 2023

Nienke Plas - Postnatale Expressie

De evolutie van een vrouw is als een roos. De mooie dichte knop die uiteindelijk open bloesemt waarna ze op haar oude dag ondersteboven en uitgedroogd aan een radiatorbuis in de hoek van iemand zijn toilet hangt.

Nienke Plas bewandelt een bijzonder pad. Eerst was zij een kind, nu heeft zij kinderen en uiteindelijk zal ze met eentje trouwen.
Spijt van deze route?  Ach “never look back” tenzij je wilt leven en het doel van een achteruitkijk spiegel begrijpt.

Vrijdag 10 februari, Cabaret

20:15 uur, €27,50

 

 

Another Kind of Blue – Wave

We leven op de golven van ons bestaan, met aan de ene kant de innerlijke gemoedsbewegingen tussen blijdschap en verdriet en aan de andere kant de cyclische bewegingen van de natuur. Choreograaf David Middendorp onderzoekt in de nieuwe voorstelling Wave met vier stukken hoe techniek deze golfbewegingen van ons bestaan beïnvloedt. Met wereldpremières van Frequentie & Frequentie² en Hands ON Stage.

Golven in alle vormen
Het veranderen van de seizoenen, de golven in de zee, maar ook geluidsgolven en signaalgolven. Ze komen en gaan in een niet-aflatende stroom van beweging. Het leven is vervlochten met deze golfbewegingen, het is een natuurlijk dynamisch principe dat ook de dans in hoge mate bepaalt.
Geheel in de stijl van Another Kind of Blue onderzoekt choreograaf David Middendorp in de nieuwe avondvullende voorstelling Wave welke rol techniek speelt in ons leven en hoe techniek de alomtegenwoordige golfbewegingen van ons bestaan beïnvloedt. De vier choreografieën waaruit Wave bestaat, Airman, Frequentie & Frequentie², 15 Minute Universe en Hands ON Stage, werpen elk hun eigen blik op deze bijzondere dans tussen mens en technologie.
Stukken
In Airman (2018) zien we een duet tussen mens en drones waarin de vorm van het menselijk bewustzijn wordt verkend. Gevolgd door het nieuwe stuk Frequentie & Frequentie² waarbij twee choreografieën samen een dansant tweeluik vormen waarin het belang van ritme en golflengte voor de mens wordt onderzocht. In 15 Minute Universe (2009) wordt een intrigerend verhaal verteld over de relativiteit van het begrip tijd en onze plaats in het geheel. Tot slot ontwikkelt David Middendorp een podiumversie van de virtual reality-voorstelling HandsON (2020) waarin de waarin handen en de taal die we met onze handen spreken centraal staan.
Persquotes
Theaterkrant over Face Machine: “Ter plekke zie je zowel het hilarische resultaat op megascherm als the making of met vlug wisselende dansers onder lampen en camera’s. Het vereist wat technisch vernuft maar dan heb je ook letterlijk een gekkegezichtenmachine.”
Theaterkrant over Wereldleiders: “Technisch minstens zo ingenieus is Middendorps nieuwste creatie Wereldleiders, die als enige van de vijf choreografieën ook zwartgallig en verontrustend durft te zijn.”
De Volkskrant over Airman: “Choreograaf David Middendorp verbluft met dansers en drones die samensmelten in een betoverende wereld.” ****
Eindhovens Dagblad over o.a. Airman en Flyland: “Dit is een vernieuwend dansspektakel waar voor iemand die niets met dans heeft ook meer dan genoeg te beleven valt. Knap!”
NRC over David Middendorp: “Zijn kracht ligt in de toepassing van hi-tech, wat zijn balletten aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.”

Zaterdag 11 februari, Dans – NO DUTCH REQUIRED

20:15 uur, €29

 

 

Beth & Flo – Niet wat je denkt

Gewapend met een sloophamer breken Beth & Flo alle muren af. De muren van het studeerkamertje waar hun piano staat en waar ze urenlang, jarenlang, eindeloos etudes en fuga’s van Bach hebben geoefend. De muren van die hele klassieke concertwereld waarin ze gevangen zitten, moeten kapot. Ze willen eruit!

Ver weg van de gebruikelijke regels in de wereld waar ze vandaan komen, ver weg van de tradities. Want waarom zou je niet gewoon eens Rachmaninov spelen met een prei in je binnenzak? In Niet wat je denkt bestormen Beth & Flo de theaterzalen met absurdistische scènes, virtuoos pianospel en sprankelende samenzang. Dit veelbelovende cabaretduo stort klassieke muziek over je heen en maakt theater zoals je niet eerder zag!

Korte biografie

Beth & Flo bestaat uit Elsbet Remijn (1988) en Claudette Verhulst (1989, de Flo van het duo; lang verhaal). In oktober 2020 stonden ze in de Finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Beiden zijn opgeleid als klassiek pianist aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar ze ontdekten graag samen op het podium te staan. Als pianoduo vielen Beth & Flo al snel op en speelden in zo’n beetje alle grote concertzalen in het land. Nu is het tijd voor de theaterzalen.
Quotes over Niet wat je denkt
“Vrolijk, levendig en met aanstekelijk enthousiasme” – Theaterkrant
“Ze bewijzen anderhalf uur lang dat klassieke muziek helemaal niet doods en stoffig is.” – Theaterkrant
“Virtuoos pianospel” – Theaterkrant
“prachtig gezongen” – Theaterkrant
“(..) iedereen overrompelend met hun mooie muziek en hartverwarmend enthousiasme” – Theaterkrant

Zaterdag 11 februari, Cabaret

20:30 uur, 19,00

 

 

Tonproaten in ut Tejaoter

Brabants beste tonpraoters stappen voor de 8e keer in de ton van Theater de Schalm op zondag 12 februari 2023. Een middag ouderwets schuddebuiken, dat is wat u te wachten staat bij dit “Gala der Vertelkunstenaars”. Grappige voordrachten en spitsvondige woordspelingen worden voorgeschoteld door winnaars van tonpraatkampioenschappen, die voor deze gelegenheid plaatsnemen in de speciale “theaterton” van Theater De Schalm.

Door het Tonpraten in het Theater te brengen is deze vorm van vertelkunst een aanrader voor liefhebbers van cabaret en conferences. “Tonpraoten in ut Tejaoter” is humoristische vertelkunst op hoog niveau. U kunt gaan genieten van Brabantse kampioenen en toppers:

 • Rob van Elst
 • Peter van der Maas
 • Rien van Genugten
 • Ton Brekelmans
 • Hans Keeris
 • Berry Knapen

De presentatie is in handen van René van Boxtel, die u op humoristische wijze door de voorstelling zal leiden.
Dit gezelschap zal uw lachspieren danig op de proef stellen. Zorg dat u er bij bent.

Zondag 12 februari, Cabaret

14:00 uur, €17,50

 

 

Rob Scheepers – Bekant

Rob Scheepers is terug! In zijn nieuwe voorstelling ‘Bekant’ haalt Rob bewust alle glans af van dat wat het mooier maakt dan het in werkelijkheid is.

Kanten gordijntjes voor het raam? Meteen een stuk gezelliger. Kanten lingerie? Meteen een stuk spannender. Een potsierlijke kanten kraag om de nek? De status druipt er direct van af. Maar is dat terecht? Verhult kant niet de onderliggende lelijkheid? Is kant niet het welbekende laagje chroom op een pakketje schroot?
In ‘Bekant’ rekent Rob genadeloos af met een praalwereld vol influencers. Met Gucci zonnebrillen en Louis Vuitton poepzakjes. Met alle uiterlijke opsmuk die het innerlijke verdriet moet verbergen. Waarom willen we alles toch maar steeds mooier maken dan het is? Is het niet veel interessanter om de werkelijkheid te zien?
En laat dát nu het kenmerk zijn van kant… je kunt er vrij gemakkelijk doorheen kijken.
De pers eerder over Rob Scheepers: 

 • ‘Scheepers stelt de juiste ongemakkelijke vragen. Een gegarandeerde manier om mensen aan het lachen te krijgen’ - Theaterkrant 
 • 'Lachen is bij Rob Scheepers geen enkel probleem' - Eindhovens Dagblad

Dinsdag/Woensdag 14/15 februari, Cabaret - UITVERKOCHT

20:15 uur, €20,00

 

 

Pieter Verelst – Ten Aarzel

De Vlaamse krant De Standaard beschrijft de stijl van Pieter Verelst als ‘Briljant absurdisme’ en ziet hem als de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd. Net als in zijn vorige voorstellingen Mijn broer & ik en Amai, viert ook in Ten Aarzel het absurdime hoogtij.
Of zoals hij zelft zegt: De meeste dromen worden niet zo vaak werkelijkheid. Maar dan heb je hem nog niet zien schuimbekken. In dat schuim steek ik een glimmende bit en dan stijger ik op. Zonder stijgbeugels! En Bruno voelt meteen “Hey, dit is mijn baasje. Deze meester mag mij wel berijden.” Wat een droom…

In de pers:

 • ‘Briljant Absurdisme’ - De Standaard
 • ‘Dit was meesterlijk’ - Theaterparadijs
 • ‘Verelst trekt alle komische en muzikale registers open’ - Het Nieuwsblad
 • ‘Niemand wist ons dit seizoen zo in de ban te krijgen als Pieter Verelst, de meest talentrijke Vlaamse cabaretier in lange tijd.’ - De Standaard
 • ‘Elke seconde spannend’ - Theaterparadijs

Donderdag 16 februari, Cabaret

20:30 uur, €19,00

 

 

Koos & Moos (4-7 jaar)

Koos is een Koala. Hij woonde in Australië, maar toen zijn boom werd omgezaagd, had hij geen huis meer. Hij mocht bij Moos komen wonen: zijn allerbeste mensenvriend. Sindsdien gaan ze samen op avontuur! Je kunt Koos en Moos al kennen van hun populaire YouTube-serie en het prentenboek van Koos de Koala. 

In de theatervoorstelling ‘Koos & Moos’ gaan de twee kamperen in het bos. Moos, die liever op Instagram en TikTok zit, valt van de ene verbazing in de andere. Als de twee vrienden een jonge boomspruit vinden die lijkt te groeien als ze er goed voor zorgen en het aandacht geven, hebben ze een missie: de kleine spruit laten groeien tot een mooie grote boom! Maar kan Moos zijn angst voor spinnen en regen opzij zetten voor de droom van zijn beste vriend?
Duurzaamheid, milieuvervuiling en de wens voor een groenere aarde zijn behoorlijke uitdagingen, zeker voor de allerkleinsten. Door spannende verhalen te vertellen en liedjes te zingen waarbij iedereen mag meedoen, leren Koos & Moos kinderen op een speelse en positieve manier lief te zijn voor onze aarde.

Donderdag 23 februari, Jeugd & Familie

14:30 uur , €12,50

 

 

Miss Bee & Mike Boddé - The Lotusclub

Geïnspireerd op de legendarische Amerikaanse nachtclubs uit de jaren dertig, nemen gastvrouw Beatrice van der Poel – alias Miss Bee – en gastheer Mike Boddé u mee terug in de tijd van the Jazz, Blues, whisky en opium: ‘the sweet Lotus Blossom’. Een show die lurkt aan de piano, en breeduit hangt op de divan. Met heerlijke, bedorven, kwalijk riekende muziek, die alle schaamte achter zich heeft gelaten en die met grote tegenzin – en tegen heug en meug – de volgende dag weer aan de slag gaat. Van Pil tot Podium Witteman. Mike Boddé is pianist, muzikant en voormalig cabaretier. Hij studeerde muziek in Amerika, Chinees in Leiden en ging later naar het conservatorium om zich te bekwamen in compositieleer. Hij ontving onlangs de ‘Tinnen Bunzing’ van Appingedam, uit handen van niemand minder dan zijn broer Jim.
Van Jimi Hendrix tot Holleeder. Beatrice van der Poel is Miss Bee, zangeres, songwriter en stemactrice van vele luisterboeken, waaronder de bestseller Judas. Deed de Rietveld Academie en hulde zich onlangs nog in zijden kimono als Miss Bee en stond daarmee lange tijd nummer 1 in de bordeel top tien met de klassieker My Daddy Rocks Me. Chillen met smooth jazz, af en toe een tikkeltje wild en spannend... en altijd bottoms up! Optioneel drinkt u in The Lotusclub onze eigengestookte booze, stijlvol uitgeschonken in antieke porseleinen theekopjes. Met o.a. Niels Tausk op trompet & contrabas en Tom Beek op diverse saxen.

Vrijdag 24 februari, Theaterconcert – NO DUTCH REQUIRED

20:15 uur, €24,50

 

 

De jongen, de mol, de vos en het paard (0-8 jaar) – Het Huispaleis

Wat gebeurt er als je in het leven de weg kwijt bent ?
Als je het even niet meer weet? Dat is wat de personages in deze voorstelling overkomt. Ze zijn het noorden kwijt en zonder het zelf te beseffen zijn ze eigenlijk op zoek naar zichzelf en naar een thuis. Gaandeweg ontdekken ze dat ‘thuis’ niet altijd een plek is. Niets is wat het lijkt : de jongen is misschien wel geen jongen … de mol is niet blind, de vos niet sluw … en het paard … het paard kan vliegen. Een voorstelling over vriendschap en troost. In hun derde productie brengt Het Huispaleis opnieuw zintuiglijk belevingstheater speciaal gecreëerd voor mensen met een verstandelijke beperking maar ook geschikt voor kinderen tot +/- 8 jaar en iedereen die zin heeft in een prikkelende voorstelling. Tasten, ruiken, horen … Alle zintuigen worden aangesproken daarbij ondersteund door heerlijke live-muziek. Deze voorstelling is een vrije bewerking van het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charles Mackesy.

Zaterdag 11 februari, Jeugd & Familie

11:00 en 14:00 uur, €12,50

 

 

De schippers van de kameleon (8-99 jaar)

Het leek zo rustig in het dorp Lenten. Tot daar de illustere dirigent en componist Antonius Demesmaeker verschijnt. Even lijkt het er op dat hij een orkest zou willen beginnen in dit plekje aan het water. Maar zijn motieven zijn uitermate duister. Gelukkig voor het prachtige platteland doorziet de tweeling Hielke en Sietse al snel zijn plannen. Samen met de oplettende agent Zwart en de olijke boerenknecht Gerben zullen ze deze onverlaat moeten ontmaskeren. Gelukkig krijgen ze daarbij ook hulp van het superslimme meisje Sara en een mysterieuze waarzegster waarvan niemand precies weet wat zij nu eigenlijk in Lenten te zoeken heeft. ‘De Schippers van de Kameleon De Kameleon: Met De Muziek Mee’ is een kolderiek muzikaal spektakel, geheel en al in de traditie van de boeken, de films en de TV-serie. Met prachtige muziek van Fons Merkies en Jeroen Sleyfer, in een regie van Robin van den Heuvel. Geschreven door Dick van den Heuvel, geproduceerd door Gerda van Roshum van Homemade Productions. Met Alfred van den Heuvel, Michiel Kerbosch en vele anderen...

Zondag 26 februari, Jeugd & Familie

15:00 uur, €24,50

 

 

Theo Maassen – Onbekend Terrein

Natuurlijk hebben we allerlei dingen bedacht die ons houvast bieden in dit wankele bestaan. Continu proberen we de zaak in kaart te brengen, te duiden, te berekenen, te benoemen. Soms geeft dat ons de illusie van helderheid maar in wezen tasten we in het duister. Ondanks alle wetten, afspraken, protocollen, reglementen, richtlijnen, verordeningen, bepalingen, geschreven- en ongeschreven regels. Want hoe iedereen zich ook uitslooft, wat voor plannen we ook smeden, waartoe we ons ook laten verleiden, elk moment is een nieuw moment. Elke stap die we zetten is een stap die nog nooit is gezet. Een stap op onbekend terrein. Theo Maassen gaat in deze one man show terrein betreden waar hij nog nooit geweest is. 
Kom kijken, je gaat wat meemaken...

Maandag/Dinsdag 27/28 februari, Cabaret – UITVERKOCHT

20:15 uur, €29,00