BIBLIOTHEEK VELDHOVEN ACTIVITEITEN MAART 2023

Susan Smit te gast bij Literair Café Veldhoven

Zondag 5 maart, 14.00-16.00 uur in Theater de Schalm
Entree € 12,50 / € 10,- (Bibliotheekleden)

 

Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies en heeft inmiddels 18 succesvolle boeken op haar naam staan. Als opwarmer voor de Boekenweek (11 t/m 19 maart) is de veelzijdige auteur Susan Smit op zondag 5 maart te gast bij Literair Café Veldhoven.

 

Susan Smit (Leiden, 1974) werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud en studeerde op haar 26e af in de Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 debuteerde ze met haar boek ‘Heks’ waarin

 

ze onderzoek deed naar de geschiedenis van deze eeuwenoude religie. Met succes, het boek werd tot nu toe 13x herdrukt. Haar historische romans ‘Gisèle’, ‘De eerste vrouw’ en ‘De heks van Limbricht’ werden eveneens bestsellers. Susan schreef ook boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals ‘Wijze vrouwen’ en, samen met Marion Pauw, ‘Hotel Hartzeer’.

Naast het schrijverschap recenseert Susan boeken voor het tijdschrift Happinez en in haar online leesclub @susansleesclub op Instagram. Ze zet zich in voor leesbevordering en staat bekend om haar speelse, kritische en persoonlijke benadering van moderne spiritualiteit in het dagelijks leven.


In Theater de Schalm wordt Susan Smit geïnterviewd door Mark van der Linden (Knegsel, 1992), eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Boekhandel Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.


Praktische informatie
Literair Café Veldhoven is op zondag 5 maart van 14.00 tot 16.00 uur in Theater de Schalm, Meiveld 3 in Veldhoven. Kaarten à € 12,50 / € 10,- (Bibliotheekleden) zijn vooraf verkrijgbaar aan de theaterkassa van De Schalm (geopend ma t/m vr 11.00-15.00 uur of tel: 040-2533578) of via www.deschalm.com/susansmit of op de dag zelf (indien niet uitverkocht).

 

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dat zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Het evenement beleefde sinds de start in 2018 al 14 edities met onder andere Özcan Akyol, Esther Verhoef, Marieke Lucas Rijneveld en Bart Chabot.

Literair Café Veldhoven is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bruna Veldhoven, Museum ’t Oude Slot en Theater de Schalm en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Lira Fonds.

Meer werkplezier
Maandag 6 maart, 11.00-13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

 

Daniëlle Bax, coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling, geeft handvatten en tips om te komen tot meer werkplezier. Flow is daarbij een belangrijke factor.


Daniëlle: “Ervaar jij en gevoel van flow in je werk? Of gaat het eerder een kant op van stress? Misschien juist een gevoel van verveling? Flow is een belangrijke factor voor werkplezier. Flow is een mentale toestand die ontstaat op het moment dat je totaal opgaat in dat wat je aan het doen bent. Je bent volledig betrokken in je activiteit, die je vol passie en plezier uitvoert. En je bent intrinsiek gemotiveerd.”

 

Tijdens de workshop maken deelnemers inzichtelijk welke taken zorgen voor deze positieve energiestroom en welke taken juist energie kosten. Ze krijgen handvatten waardoor ze erachter komen hoe hun persoonlijke omstandigheden kunnen zorgen voor meer flow. Hierdoor kan stress verminderen en creativiteit, energieniveau en werkgeluk toenemen.

 

Over Daniëlle Bax

Werken is allang niet meer alleen maar een manier om geld te verdienen. Het is veel meer dan dat! Daniëlle Bax, coach voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling, begeleidt mensen naar een baan die écht bij ze past.


Praktische informatie

De workshop ‘Meer werkplezier’ is op maandag 6 maart van 11.00 tot 13.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Deelname is gratis, wel vooraf even aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/werkplezier

 

Loopbaanadvies in de Bibliotheek Veldhoven

Op zoek naar werk? Meer energie en plezier uit het werk halen? Toe aan een volgende stap? In de Bibliotheek Veldhoven kan iedereen terecht voor gratis en geheel vrijblijvend loopbaanadvies. Elke eerste vrijdag en derde maandag van de maand zijn er loopbaanspreekuren. Bezoekers krijgen persoonlijk advies van drie ervaren loopbaanprofessionals.

Daarnaast organiseren de adviseurs regelmatig workshops en andere activiteiten.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/loopbaanadvies

 

Amnesty-actie Vrouwendag

Woensdag 8 maart, 13.30-16.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis, aanmelden niet nodig

 

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, vragen leden van Amnestygroep Veldhoven in de Bibliotheek Veldhoven aandacht voor het lot van vrouwen en meisjes in Afghanistan.

 

Sinds de Taliban in Afghanistan in 2022 de macht overnamen, braken zij hun belofte om de rechten van vrouwen te beschermen. Zij worden nu het zwaarst getroffen. Vrouwen die voor de regering werkten werden massaal ontslagen. Meisjes is het verboden om naar de middelbare school of de universiteit te gaan. Vrouwen en meisje mogen niet langer sporten en parken zijn voor hen verboden terrein. Ook worden ze gevangengezet voor kleine overtredingen van discriminerende regels.

 

Praktische informatie

Op woensdag 8 maart staan leden van Amnestygroep Veldhoven van 13.30 uur tot 16.00 uur met een petitielijst in de Bibliotheek Veldhoven. Kom in actie en teken de petitie om de Taliban-autoriteiten op te roepen om de mensenrechten in Afghanistan te respecteren.

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/amnesty

 

Pubers en poen

Donderdag 9 maart, 20.00-22.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven
Entree € 2,50 (live) / gratis (online)

 

Kinderen die van jongs af aan thuis leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan zijn later gelukkiger. Financieel coach Eef van Opdorp geeft tijdens de lezing ‘Pubers en poen’ handvatten en praktische tips.

Ouders spelen een belangrijke rol als het gaat om de financiële toekomst van hun kind.

Eef van Opdorp, financieel coach en bekend van het tv-programma 'Uitstel van executie', zorgt voor een boeiende avond met veel informatie en handige tips. Bezoekers maken bovendien kans op een gratis exemplaar van het boek ‘Pubers en poen’.


Eef: "Kinderen die van jongs af aan thuis leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan zijn later gelukkiger. Ze hebben hun financiën beter op orde, sparen meer, delen meer en komen veel minder in de financiële problemen. Als ouder ben jij verantwoordelijk voor hun financiële opvoeding. Je bent één groot wandelend voorbeeld. Je kinderen luisteren dan wel niet (zo lijkt) naar je, ze kijken wel degelijk naar wat jij doet! Hoe jij omgaat met je geld is wat je ze leert. Met 'Pubers en poen' geef ik handvatten en praktische tips."


Praktische informatie

De lezing is op donderdag 9 maart van 20.00 tot 22.00 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree: € 2,50 (incl. koffie/thee). Het is ook mogelijk om de lezing (gratis) online bij te wonen.

Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekveldhoven.nl/pubers-poen

De lezing ‘Pubers en poen’ is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bibliotheek Eindhoven, BiblioPlus en Bibliotheek Dommeldal.

 

Milo Davids is Veldhovense voorleeskampioen 2023

De nieuwe voorleeskampioen van Veldhoven is Milo Davids. Negen schoolkampioenen streden onder aanmoediging van hun klasgenoten op maandag 13 februari om deze titel.  


De schoolkampioenen uit groep 7 en 8 lazen in de grote zaal van Theater de Schalm voor uit hun favoriete boek. De jury bestond uit Els van de Ven van boekhandel Bruna, wethouder Thomas van Broekhoven en bibliotheekdirecteur Dorine Prinsen. Mark van der Linden verzorgde de presentatie.

 

De jury moest na de optredens van de negen schoolkampioenen in beraad en stond voor een lastige klus. ‘Het was een moeilijke taak om uit negen winnaars één Veldhovense winnaar te kiezen’, aldus Thomas van Broekhoven. Uiteindelijk viel de keuze op Milo Davids uit groep 7 van Basisschool Zeelsterhof. Hij las voor uit het boek ‘Mijn ouders zijn onhandelbaar!’ van Pete Johnson. Volgens de juryleden wist hij het publiek echt mee te nemen in het verhaal en ze roemden zijn intonatie en zelfverzekerde manier van voorlezen. “Voor ons steeg jij net een beetje boven de rest uit en daarom ben jij dit jaar de voorleeskampioen van Veldhoven”, lichtte de wethouder toe.

 

Milo gaat door naar de halve provinciale finale op 11 maart in Goirle. Voor de winnaar van deze ronde volgt de provinciale finale op 1 april. Vervolgens strijden op 24 mei in Utrecht alle provinciale kampioenen om de titel Nationale Voorleeskampioen 2023.

 

De overige schoolkampioenen, die allen ook veel lof voor hun optreden kregen, zijn Imme Hellings van De Berckacker, Anne van den Heuvel van EigenWijs, Bram Flink van St. Jan Baptist, Bram Petra van Dick Bruna, Alonso Tamargo-Rodriguez van Aan ’t Heike, Aimée Stultiens van De Rank, Robyn Coenen van De Verrekijker en Maudy van den Putten van De Brembocht.


Over de Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en wordt dit schooljaar voor de 29e keer georganiseerd. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en georganiseerd in samenwerking met de bibliotheken. Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

\

Belastingcafé Veldhoven

11, 17 & 22 maart en 1 april in de Bibliotheek Veldhoven

Deelname gratis na aanmelding

 

Op vier data in maart en april kunnen particulieren in de Bibliotheek Veldhoven terecht voor gratis hulp bij online belastingaangifte.

 

De blauwe envelop verdwijnt, de belastingaangifte blijft. Nu en in de toekomst gaat dit digitaal en via internet. Iedereen die digitaal vaardig is maar op het gebied van belastingen nog wel wat hulp kan gebruiken, is welkom bij het Belastingcafé. Deskundige vrijwilligers van BSR Veldhoven, KBO Kring Veldhoven en PVGE Afdeling Veldhoven helpen mensen op weg.

 

Hoe werkt het?

Om gebruik te kunnen maken van het Belastingcafé is het noodzakelijk om in te kunnen loggen op Mijn Belastingdienst met de DigiD-app en alle gegevens bij de hand te hebben die nodig zijn voor de aangifte. Mensen die nog geen DigiD hebben of hulp nodig hebben bij het inloggen via de app, kunnen terecht op de inloopspreekuren van het DigiTaalhuis in de Bibliotheek Veldhoven: elke dinsdag 14.00-16.00 uur en elke vrijdag 10.30-12.30 uur.

Voor wie?
De service is bestemd voor particulieren, niet voor ondernemers of ZZP'ers. Voor vragen die specifieke kennis vereisen (zoals regelingen voor buitenlandse werknemers) worden zij doorverwezen naar professionele belastingadviseurs.

 

Data en aanmelden

Het Belastingcafé vindt plaats in de Bibliotheek Veldhoven op zaterdag 11 maart en zaterdag 1 april van 11.00-13.00 uur en op vrijdag 17 maart en woensdag 22 maart van 14.00-16.00 uur. Het Belastingcafé is gratis, geïnteresseerden dienen zich van tevoren aan te melden  via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van de gewenste dag en tijdstip.

 

 

Voorleesmiddag over Kikker

Woensdag 29 maart, 15.00-15.45 uur

Deelname gratis na aanmelding


Schuif gezellig aan en luister naar de mooiste, grappigste en spannendste verhalen tijdens de maandelijkse voorleesmiddag, elke laatste woensdag van de maand in de Bibliotheek Veldhoven.

 

Deze maand staat Kikker in de schijnwerpers tijdens de voorleesmiddag. Van 20 t/m 29 maart vieren we namelijk de Kikkertiendaagse, die dit jaar extra feestelijk is omdat het 100 jaar geleden is dat schrijver en illustrator Max Velthuijs is geboren.

 

Tijdens de voorleesmiddag leest Martijn van de bieb voor uit de verhalen van Kikker en daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met een leuke Kikker-activiteit.

 

Praktische informatie

De voorleesmiddag is op woensdag 29 maart van 15.00 tot 15.45 uur in de Bibliotheek Veldhoven en is vooral leuk voor peuters en kleuters. Entree is gratis, wel vooraf even aanmelden via www.bibliotheekveldhoven.nl/kikker

Hoe zit jij in je energie?

Donderdag 30 maart, 19.00-20.30 uur

Entree gratis na aanmelding

In de workshop ‘Hoe zit jij in je energie’ vertelt vitaloog Vera Berger op welke manier mensen succesvol tot nieuwe leefgewoonten kunnen komen en deelnemers brengen in kaart hoe het met hun vitaliteit is gesteld. Daarnaast geeft Vera de deelnemers tips om zich energieker te voelen.

 

Vera: "Mijn passie gaat uit naar alles wat met gezondheid te maken heeft. Ik ben ervan overtuigd dat preventief optreden van groot belang is om gezond te blijven. Ik wil anderen bewust maken van hun vitaliteit en de mogelijkheden die ze hebben om de regie in eigen hand te kunnen nemen en hun gezondheid te versterken."

 

De activiteit is een onderdeel van de campagne Veldhoven Gezond.

 

Praktische informatie

De workshop is op donderdag 30 maart van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/energie

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers

 

Burn-out en stress

Donderdag 6 april, 19.00-20.30 uur

Entree gratis na aanmelding

Ilse de Swart is docent Nederlands op een mbo, waar ze ook mentor en zorgcoach is. Vanuit haar eigen bedrijf Coachpraktijk Veldhoven helpt ze mensen om een burn-out te voorkomen of om eruit te komen. Daarbij gaat ze dieper dan alleen een pleister plakken (ga bewegen, ritme krijgen, diëten, etc.). Het is juist van belang om te achterhalen waar(uit) die burn-out is ontstaan, om die splinter vast te pakken en er voor altijd uit te halen.

 

In deze interactieve workshop gaat Ilse samen met deelnemers aan de slag met een miniscan, die de deelnemers nuttige informatie geeft over zichzelf. Daarnaast kunnen deelnemers een burn-outtest invullen, waarna ze een globaal idee krijgen van hun stresssituatie. Handig dus om een tablet of laptop mee te nemen.

 

De activiteit is een onderdeel van de campagne Veldhoven Gezond.

 

Praktische informatie

De workshop is op donderdag 6 april van 19.00 tot 20.30 uur in de Bibliotheek Veldhoven. Entree is gratis na aanmelding: www.bibliotheekveldhoven.nl/burn-out

 

Over KennisMakers

Deze activiteit is onderdeel van het project KennisMakers van de Bibliotheek Veldhoven. Iedereen met een passie of specifieke kennis op een bepaald gebied, die ook interessant kan zijn voor anderen, kan zich aanmelden als KennisMaker. In de Bibliotheek kan de kennis dan gedeeld worden met anderen. 

Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers