THEATER DE SCHALM ACTIVITEITEN MAART 2023

Jacques van Gerven - Zottekot

Vrijdag 3 maart, Cabaret
20.15 uur, €16,00

De wereld is een zottekot vol allerhande gekken. Het is tijdsverspilling de ander, maar vooral jezelf serieus te nemen. Dat doet Jacques van Gerven dan ook niet in zijn nieuwe solovoorstelling. 

 

Begeleid door Paul Brugel op accordeon en piano, Louis Baeten op gitaar en Aloys Wetzer op gitaar en mandoline doet Jacques met zang en veel humor een gooi naar een plaats op het ereschavot der dwazen. Plaats 3 of 2, laat staan de allerhoogste trede, zal hij met concurrenten als Poetin, Kim Jong-un en Baudet niet halen, maar dat is ook niet zijn doel. 

Jacques wil niets meer dan een avond zingen en zottenpraat verkopen in het Brabants, onder het motto: De wereld is een zottekot en wij zijn de gekke Henkies! 

Jaques van Gerven maakte deel uit van cabaretgroep de Sjawi’s, speelde in musicals, bracht een groot aantal cd’s uit, is regisseur, producent, zanger en schrijver van gedichten, liedteksten en toneelstukken. Hij won de Ad de Laat-prijs, een prijs voor degene die die zich op bijzondere wijze verdienste­lijk heeft gemaakt voor het Brabantse dialect.

In 2020 won hij de Willem Iven-prijs voor het beste korte verhaal in het Brabantse dialect en in 2021 en 2022 werd hij ook winnaar van de schrijverswedstrijd om het beste Brabantse kerstgedicht. 

 

Milène van der Smissen – Voor mijn part Dolly

Vrijdag 3 maart, Tribute concert – No Dutch Required
20.30 uur,
€19,50

Milène is actrice, danseres, een hele goede zangeres en ook nog eens de allergrootste Dolly Parton fan! In haar voorstelling Voor mijn part Dolly kom je dan ook van alles te weten over haar idool en luister je naar verrassende arrangementen van die waanzinnig bekende songs als Jolene en 9 to 5.  

 

Hoe werd Dolly Parton de wereldster die ze is? In deze voorstelling gaat Milène in gesprek met dit muziek-icoon, die op 19 januari maar liefst 75 kaarsjes uitblaast! Het publiek neemt zij aan de hand van de tijdloze (country) muziek mee op een ontroerende en muzikale reis, vol foute mannen en sterke vrouwen. Milène wordt begeleid door gitarist Satria Karsono.

Milène over Dolly Parton: ‘De muziek van Dolly weet me tot tranen toe te roeren en laat me springen en dansen van vreugde. Ik ben gefascineerd door de manier waarop Dolly zich als artiest en mens profileert. Bovenal ben ik totaal ondersteboven van haar rake teksten, meeslepende verhalen en aanstekelijke melodieën.’

Voor mijn part Dolly is een theatrale muziekvoorstelling waarbij het publiek in een razend tempo een spoedcursus Dolly Parton krijgt en van de waanzinnige opzwepende muziek van Dolly Parton kan genieten. 

Ophef - Walter

Zondag 5 maart, Cabaret
14:00 uur,
€15,00

In zijn 2e voorstelling “Ophef” gaat Walter het hebben over bombarie, heibel, deining, kabaal, kapsones, opschudding, poeha, rumoer, stampij, tumult en drukte. Kortom over u en hemzelf.

Met de nodige zelfspot schetst hij het bizarre van deze tijd. Is er een oplossing? Jazeker!

Literair Café Veldhoven: Susan Smit – De Bibliotheek Veldhoven, Museum ’t Oude Slot, Theater de Schalm en Bruna Veldhoven

Zondag 5 maart, Theatercollege

14:00 uur, €10 – €12,50

 

Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies en heeft inmiddels 18 succesvolle boeken op haar naam staan. Als opwarmer voor de Boekenweek (11 t/m 19 maart) is de veelzijdige auteur Susan Smit op zondag 5 maart te gast bij Literair Café Veldhoven.

 

Susan Smit (Leiden, 1974) werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Ze kreeg behoefte aan meer inhoud en studeerde op haar 26e af in de Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2001 debuteerde ze met haar boek ‘Heks’ waarin ze onderzoek deed naar de geschiedenis van deze eeuwenoude religie. Met succes, het boek werd tot nu toe 13x herdrukt. Haar historische romans ‘Gisèle’, ‘De eerste vrouw’ en ‘De heks van Limbricht’ werden eveneens bestsellers. Susan schreef ook boeken over persoonlijke ontwikkeling, zoals ‘Wijze vrouwen’ en, samen met Marion Pauw, ‘Hotel Hartzeer’.

Naast het schrijverschap recenseert Susan boeken voor het tijdschrift Happinez en in haar online leesclub @susansleesclub op Instagram. Ze zet zich in voor leesbevordering en staat bekend om haar speelse, kritische en persoonlijke benadering van moderne spiritualiteit in het dagelijks leven.

Susan Smit wordt geïnterviewd door Mark van der Linden (Veldhoven, 1992), bibliotheekmedewerker en eigenaar van De Literaire Speelgoedwinkel. Boekhandel Bruna Veldhoven is aanwezig met een mooie selectie boeken, die gekocht en gesigneerd kunnen worden.

Over Literair Café Veldhoven
Gemoedelijk, inspirerend en verrassend: dat zijn de kenmerken van Literair Café Veldhoven. Het evenement beleefde sinds de start in 2018 al 14 edities met onder andere Herman Pleij, Özcan Akyol, Esther Verhoef, Marieke Lucas Rijneveld en Bart Chabot.
Literair Café Veldhoven is een samenwerking van de Bibliotheek Veldhoven, Bruna Veldhoven, Museum ’t Oude Slot en Theater de Schalm.

Alex Ploeg - EGO

Woensdag 8 maart, Cabaret 
20.15 uur, €22,00

Alex werd door de Volkskrant gekozen tot hét Comedytalent van 2018, door NRC als één van de meest veelbelovende cabaretiers van het decennium en zijn debuut ‘Ultimatum’ werd genomineerd voor de Neerlands Hoop. Oja en tussendoor bedacht en speelde hij ook nog in het satirische sketchprogramma Klikbeet. Genoeg om flink van naast je schoenen te gaan lopen.

 

Nu is hij terug met een nieuw theaterprogramma. Harde grappen, absurde sketches en meeslepende liedjes komen in hoog tempo op je af. Over het EGO in al zijn vormen. Over de strijd aangaan met jezelf. Het onzekere voor het zekere nemen.  Alex fileert zichzelf en de wereld op ongekend hilarische wijze.


Recensies ‘Ultimatum’
‘Een indrukwekkend debuut’ ****- NRC

‘Een zelfverzekerde zaalinpakker die doet waar-ie goed in is.’ ****- De Volkskrant

‘Met zijn moeilijk beheersbare brein herinnert Ploeg aan collega’s als Ronald Goedemondt en Wim Helsen, ook meesters in het krankzinnig absurdiseren van alledaagse taferelen.’ **** - Trouw

Bij deze voorstelling is een gebarentolk aanwezig. Wilt u gebruik maken van de gebarentolk? We hebben hier speciale plaatsen voor vrijgehouden die u online niet kunt reserveren. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 

 

Omdenken – Berthold Gunster – Zoals verwacht loopt alles anders

Donderdag 9 maart, Theatercollege

20:15 uur, €26,00 - UITVERKOCHT

 

Had je net alles een beetje op de rails, je vakantiegeld was binnen, de zon scheen, werd opeens je gloednieuwe fiets gestolen. Of erger, gingen ze fuseren op het werk, werd je partner hopeloos verliefd op iemand anders en zaten we ook nog eens met z’n allen in een wereldwijde pandemie. Het is leuk, dit leven, maar waarom gaan de dingen zo vaak anders dan we zouden willen? Waarom is elk verlangen onlosmakelijk verbonden met een potentiële teleurstelling? Niets willen, niet op Facebook zitten, gewoon single blijven en vooral niet aan de lijn doen, is dat dan de oplossing?!

 

Zoals verwacht loopt alles anders

In een wervelende mix van pijnlijk herkenbare humor, filosofische bespiegelingen en tragikomische zelfonthullingen deelt Berthold Gunster zijn nieuwste visie op het omdenken van problemen; dit keer samen met zijn jongste zoon als ontregelende assistent en een vierkoppige swingende live-band. Alles onder het niet te vermijden motto ‘het dak eraf’.

Nico Dijkshoorn & The Hank Five

 

Vrijdag 10 maart, Theaterconcert – No Dutch Required

20:15 uur, €22,50

 

In zijn nieuwe theatershow ‘Dijkshoorn Durft’ gaat Nico op zoek naar alles wat hem gelukkig maakt. Een flard J.J. Cale uit het openstaande raam van die hele lieve buurvrouw. Een linkerschoen langs de snelweg en dat je een kilometer verder de rechter ziet liggen. Die ene zin van Bob Dylan. Twee  stokstaartjes. Een juichende recensie uit 1958. 

 

Dijkshoorn durft. Eindelijk. Geen bijtende ironie, geen politiek. Niets om zich achter te verschuilen. Muziek, liefde, geluk. Een avond lang. 

Hanssi Kaiser – 70er Jahren Schlagershow

 

Zaterdag 11 maart, Show

20:15 uur, 20,00

 

Misschien wel één van de leukste guilty pleasures ooit!


We schrijven de 70er jaren Duitsland: de DDR, de Berlijnse muur, Mercedes Benz, Franz

Beckenbauer, Willy Brandt, Tatort, Derrick en vooral … de ZDF Hitparade met Dieter Thomas Heck!

 

Nederland genoot mee van de nummers van Udo Jürgens, Costa Cordalis, Jürgen Marcus, Cindy & Bert, Chris Roberts, Marianne Rosenberg, Heino, Dennie Christiaan en natuurlijk onze eigen Rudi Carell. We kennen ze allemaal: “Ich bin verliebt in die Liebe”, “Schön ist es auf die Welt zu sein” of “Ich bin wie du”. En wat te denken van nostalgische TV-tunes van o.a. Derrick, die Biene Maja en Sendung mit der Maus?

 

In een 2 uur durende theatershow (inclusief 20 minuten pauze) worden de tijden van de ZDF Hitparade nog eens dunnetjes overgedaan. Hanssi Kaiser en z’n orkest trakteren ons met een welwillende knipoog, in gepast 70er jaren decor met dito outfit op een onnavolgbare 'Reise in die Vergangenheit'.  

Hier komt Berlin!...... Een Duitse avond waar alle bekende hits uit de jaren 70 voorbij komen, gecombineerd met bekende TV-Tunes van die tijd.

Vanuit de “huiskamer” van Hanssi is er veel aandacht voor de tijdsgeest en worden de herinneringen aan de schlagers en andere karakteristieke momenten uit de jaren 70 aangeraakt middels korte anekdotes en wetenswaardigheden. Natuurlijk staat de muziek daarbij absoluut centraal. 

Niet alleen de liefhebbers van het genre, maar ook zij die er destijds wat minder van gecharmeerd waren zullen nu kunnen genieten van deze überauthentieke schlagershow. Voor de één alsof de tijd heeft stil gestaan en voor de ander één van de leukste guilty pleasures ooit. 

The Ukrainian Ballet of Peace – Sleeping Beauty

 

Zondag 12 maart, Dans – Klassiek – No Dutch Required

15:00 uur, €24,00 – €29,00 - UITVERKOCHT

 

The Ukrainian Ballet of Peace brengt Pjotr Iljitsj Tsjaikovski’s The Sleeping Beauty, het betoverende verhaal van prinses Aurora, beter bekend als Doornroosje. In een glorieus koninkrijk wordt iedereen uitgenodigd voor de doop van prinses Aurora, behalve de kwaadaardige fee Carabosse. Boos als ze is, spreekt ze een vloek uit over Aurora. Op haar 16e verjaardag zal zij zich prikken aan een spinnen-wiel en sterven. De goede fee Lilac Fairy weet de vloek te doorbreken, Aurora zal niet sterven maar 100 jaar in slaap vallen. Ze kan alleen wakker gekust worden door een knappe prins…

 

Dit balletsprookje kenmerkt zich door sierlijke choreografie, prachtige arrangementen en weelderige kostuums.

Olga Kifyak is de 1st solist van The Ukrainian Ballet of Peace. Zij heeft internationaal meerdere publiekelijke en professionele awards gewonnen en wordt geroemd om haar ongelooflijk voetenwerk en gracieuze bewegingen.

The Ukrainian Ballet of Peace tourt sinds 2006 internationaal met diverse succesvolle producties. Het ballet staat onder artistiek leiding van Aleksandra Fedorina, die meermaals is onderscheiden voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het nationaal ballet van Oekraïne.

Max van den Burg – Cultureel Erfgoed

 

Woensdag 15 maart, Cabaret

20:15 uur, €20,00

 

Terwijl buiten de culturele oorlog woedt, zit Max binnen op de bank te radicaliseren. Van die schreeuwende wappies en wokies, op radicaal links en rechts, wordt hij radicaal midden en verlangt hij maar één ding: Wolter Kroes te zijn.

 

 

 

Hij geniet van zijn kleine wereldje van poepluiers, natte doekjes, koken met vrienden en verdedigt zijn parkeerplaats voor de deur als een “redneck on steroids”. Terwijl gestaag zijn buik én de overwaarde op z’n huis groeien, wacht Max tot het allemaal overgewaaid is. Áls het ooit nog overwaait….

Cultureel Erfgoed is een dynamische one-man-cabaretshow, vol grappige types, scherpe interactie, mooie muziek en rake persiflages, over vooruitgang, nostalgie en aanpassings(on)vermogen, in altijd veranderende tijden.

De pers:
“Max schoffelt heerlijk in een politiek correcte wereld” – De Stentor

“Feest der herkenning, in een unieke theatrale comedystijl” – De Theaterkrant.

“Een cabaretshow van Max van den Burg is altijd een theatraal eenmansspektakel, waar de verhalen, de types, de persiflages en de muziek je om de oren vliegen!” - Clown Bassie.

Slagerij van Kampen – Rhythm of life

 

Donderdag 16 maart, Theaterconcert – No Dutch Required

20:15 uur, €28,50

 

Met de hartverwarmende energie van de bandleden, indrukwekkende set-ups, shows vol visuele effecten en de onmiskenbare kracht van de opzwepende drums is Slagerij van Kampen een fenomeen van wereldformaat.

 

In hun nieuwe wervelende show Rhythm of Life vangen ze de schoonheid van de aarde in de oerdrift van de drums; een samensmelting van culturen, de overweldigende natuurelementen en de puurheid van het leven verwerkt in de meest prachtige ritmes. Soms groots en meeslepend, dan weer ragfijn en verstillend. Hoor de regen, het ruisen van de bomen, voel de zon en proef de vrijheid. 

Rhythm of Life is een intens en indrukwekkend muziekspektakel van de eerste tot de laatste minuut.

De pers over Slagerij van Kampen:
“DE SLAGWERKERS KRIJGEN ALLE RUIMTE VOOR SOLOSPOTS, SPELEN DUETTEN, EN ZIJN ALS TEAM MISSCHIEN WEL DE BESTE FORMATIE OOIT. ALLES WORDT BLOEDSTRAK GESPEELD.” – de Slagwerkkrant

The Evolution of Life – Life Dance

 

Vrijdag 17 maart, Dans

20:15 uur, €20,50

 

Dansschool LiFe Dance uit Den Dungen heeft dit seizoen niet stil gezeten. Naast hun gebruikelijke eindejaarsvoorstellingen in juni, waar alle dansgroepen aan participeren, had de dansschool dit jaar tevens het streven een zeer bijzondere dansproductie te creëren: een productie waar alleen de wedstrijdgroepen hiphop en modern in te zien zijn.

The Evolution of LiFe (by LiFe Dance)

“Al miljoenen jaren leven we op deze aarde.
We hebben overwonnen, we hebben geleden…
Miljarden stappen zijn gezet..
Naar de Toekomst, vanuit het Verleden.

Komen we erachter wie we echt zijn..
als we bij het Heden stilstaan.. 
Hoe geven we onze tijd op aarde kleur, 
tot voorbij de sterfelijkheid van ons bestaan?”

Het is een prachtige voorstelling geworden van hoog creatief niveau, enorme virtuositeit en grote diversiteit in dans en acteerwerk. 
Alles gedragen door een fascinerende thema: Een reis door de tijd, vertaald in dans. Van verleden, naar het heden, tot in de toekomst… Laat U zich meenemen in deze tijdreis vol spektakel, emotie, besef en verwondering.

 

 

Queen: the story – Crazy Little Things

 

Zaterdag 18 maart, Tribute concert – No Dutch Required

20:15 uur, €27,50

 

In korte tijd groeide Crazy Little Things uit tot een ware sensatie. Na optredens op verschillende grote podia en festivals, komt de zevenkoppige groep nu met een speciaal theaterprogramma. Verwacht geen opplaksnorren, stofzuigers of pruiken want deze muzikanten gaan terug naar de essentie van de Queen-muziek. 

 

Muziekjournalist en hoofdredacteur Jean-Paul Heck creëerde samen met zanger Marijn Geluk en gitarist Jeroen Lips en met hulp van goede vriend en collega Leo Blokhuis Queen: The Story. Heck interviewde de originele Queen-leden meerdere malen. Zo ging hij thuis op bezoek bij drummer Roger Taylor en gitarist Brian May. In 2011 haalde hij de legendarische Queen-gitarist eigenhandig naar Nederland om hem de Sena Performers European Guitar Award uit te reiken. Naast de legendarische muziek zit de show vol inside anekdotes over zijn ontmoetingen met de Queen-leden. Het is slechts een onderdeel van dit ware muzikale spektakelstuk waarin Crazy Little Things genadeloos dicht maar wel op geheel eigen wijze tegen de sound van Queen aankruipt. 

De band wil maar één ding en dat is de legendarische live-shows en de vintage sound van Queen in het theater tot leven brengen. ‘We zullen zowel de hardrock-kant als de subtiliteit van Freddie, Brian, Roger en John tot leven wekken. Queen: The Story is een theatershow die is gemaakt met het diepste respect voor wellicht de beste band uit de pop- en rockhistorie’, aldus Heck. 

 

 

 

 

Matijn Crins – Mesthoop

 

Zaterdag 18 maart, Cabaret

20:30 uur, €18,00

 

Martijn Crins won de jury- en publieksprijs op het Cameretten Festival 2009, maar ging als acteur en muzikant verder. Zo trok hij de wereld in. Via theater, film, muziek, voetbalkantines, de nodige kroegen, natuurgebieden en gemoedstoestanden is hij terug als cabaretier.

 

In Mesthoop smijt Crins zich met plezier in de drek van het leven. Hij speelt gitaar, zingt, acteert en vertelt. Over opgroeien in een Limburgs dorp en je verloren voelen in de grote stad. Van feestterrein Ripupulo, Alfons de Moppenman, het bevrijden van een beer tot aan een ode aan de anus. Alles komt voorbij.

Mesthoop is een bonte aaneenschakeling van sketches, liedjes en verhalen. Geen braaf afgerond verhaal, maar een energieke, associatieve zoektocht naar het antwoord op die ene vraag: hoe moet dat eigenlijk, leven? 

Over Martijn Crins schreef:
De Volkskrant:
 ‘Overdonderende ontregelaar’


Trouw: ‘Hij heeft bravoure, hij provoceert en daagt uit.’

NRC: ‘In zijn cabaretstijl klinken echo's van Wim Helsen, Theo Maassen en Hans Teeuwen.’

 

Tis hier geen hotel 2 – Ellen Dikker, Dianne Liesker, Hanneke Drenth

 

Woensdag 22 maart, Muziektheater

20:15 uur, €25,00 - UITVERKOCHT

 

Nóg meer gesmijt met deuren, hopeloos bankhangen en lege verpakkingen in de koelkast; welkom bij ‘Tis Hier Geen Hotel 2’. In deze fonkelnieuwe voorstelling laten cabaretières Ellen Dikker, Hanneke Drenth en Dianne Liesker zien wat er gebeurt als pubers jouw huis als hotel beschouwen. En waarom het dan in een permanente staat van chaos verkeert. Maar ook al worden we soms knettergek van onze pubers, we houden toch van ze en kunnen meestal hard met én om ze lachen. En zij om ons, want ‘OMG, wij zijn zó boomer’.  

 

Na het succes van de eerste voorstelling is er nu ‘Tis Hier Geen Hotel 2’, een herkenbare, humoristische en soms gênante voorstelling over leven én overleven met pubers. Een voorstelling voor iedereen die een puber in huis heeft of zelf ooit puber is geweest.

Gebaseerd op de populaire website Tishiergeenhotel.nl van Saskia Smith en Martine de Vente.

Deze voorstelling is uitverkocht. Er is een extra voorstelling bijgeboekt op donderdag 5 oktober 2023.

 

 

 

Jihad van Liefde – Mohammed Azaay & Het Amsterdams Andalusisch Orkest

 

Woensdag 22 maart, toneel

20:30 uur, €20,00

 

“Omdat jouw verhaal het mijne is.” – Mohamed El Bachiri


Jihad van Liefde is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek. David Van Reybrouck tekende daarin het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016.

 

Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.

Het indrukwekkende boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan zijn liefde, verdriet en veerkracht. 

De Meervaart brengt in samenwerking met George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest dit belangwekkende boek op het toneel. Gespeeld door acteur Mohammed Azaay, is Jihad van Liefde een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening.

Anneke van Giersbergen – zingt Kate Bush

 

Donderdag 23 maart, Tribute concert – No Dutch Required

20:15 uur, €22,00

 

‘Niemand zou je de muziek van Kate Bush toevertrouwen, behalve Anneke van Giersbergen’, twitterde een bezoeker na afloop van een van Annekes solo-optredens en dat zette de zangeres aan het denken. Als tiener ontdekte ze de muziek van Kate Bush en had ze het album Hounds of Love grijsgedraaid. De bewondering voor de eigenzinnige Bush bleef, hoewel Van Giersbergen - in tegenstelling tot haar idool - voor het podium geboren lijkt.

 

Ze brengt met deze vierde theatertournee een prachtige ode aan Kate Bush. Uit respect voor de authenticiteit van Bush heeft Van Giersbergen een eigen creatieve en persoonlijke draai aan de songs gegeven, maar voor iedere Kate Bush-fan is dit een unieke gelegenheid om haar oeuvre live te horen.

Over Anneke:

Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Dat ze een muzikale kameleon is, blijkt uit de samenwerkingen met artiesten als Devin Townsend, Anathema, IJslandse folkgroep Árstíðir en BLØF. Daarnaast horen miljoenen mensen jaarlijks haar als stem in de Efteling-attractie Baron 1898.

2019 stond in het teken van Anneke’s 25-jarig artiestenjubileum. Dit vierde ze met twee uitverkochte shows in de Effenaar, in haar eigen Eindhoven. 

In dat jaar werd Anneke bovendien onderscheiden met de Buma ROCKS! Export Award als erkenning en waardering voor haar succes in het buitenland.

Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest. In najaar 2021 deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte met haar interpretaties van de nummers. 


zang: Anneke van Giersbergen
toetsen: Thijs Schrijnemakers
gitaar/bas: Gijs Coolen
percussie/samples: Otto de Jong


Over Anneke van Giersbergen zingt Kate Bush schreef: 
Trouw****: 
'...het optreden van Van Giersbergen biedt het beste van twee werelden. Lekker naar de songs van Kate Bush luisteren, maar ook verrast worden door de twist die de Brabantse aanbracht. Anneke van Giersbergen zingt soms mooier dan Kate Bush zelf.'

Marjolijn van Kooten – Hoe vind je het zelf gaan?

 

Donderdag 23 maart, Cabaret

20:30 uur, €19,50

 

Wegens aanhoudend psychisch herstel komt Marjolijn eindelijk toe aan problemen die níet in de DSM-5 staan. Bijvoorbeeld: hoe verbind je je écht met anderen? Hoe accepteer je jezelf, ondanks je chagrijn, overgewicht, besluiteloosheid, geklaag en verwrongen zelfbeeld? Moet communicatie altijd geweldloos verlopen? Hoe dun is de grens tussen assertiviteit en agressiviteit? Durf je je psycholoog tegen te spreken, de mindfullnesstrainer met rozijnen te bekogelen en tips van bezorgde leidinggevenden te negeren? Of gaan we gewoon doen wat de wereld van ons lijkt te verwachten?

Eén ding móet: humor. Het liefst een beetje zwarte. Samen met mooie liedjes.

Het publiek over Van Kooten:
“Vreselijk gelachen… dit is beter dan therapie!”
“Heel veel herkenbaarheid en veel gelachen”
“Het is goed dat er op deze wijze mogelijk meer begrip ontstaat voor mensen met een overactief hoofd”
“Ik heb echt luid gelachen wat ik zeer zelden; doe ik ben meer een glimlacher”
“Vooral hoe je de vergelijking maakte met fysieke kwalen, echt hilarisch”
“Mijn vriendin zat die dag niet lekker in haar vel maar ze knapte zienderogen op tijdens de voorstelling”

Dagblad van het Noorden: 
“Van Kooten etaleert geen glamour, evenmin pretenties. Ze verspreidt de kracht, de flair, de intonatie en de ambitie van een theaterpersoonlijkheid met doordacht relativeringsvermogen.”

 

 

Fabian Franciscus – Lekker gezellig!

 

Vrijdag 24 maart, Cabaret

20:15 uur, €18,50

 

Na twee zeer goed ontvangen shows is het tijd voor Fabian Franciscus zijn derde. Met zijn kenmerkende sympathiek, ontwapenende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven. Niet met heel veel succes overigens... maar juist dat maakt het leven natuurlijk zo heerlijk onvoorspelbaar en leuk!

 

Toch? Nou ja, achteraf kun je maar beter om alles lachen, dat is wel zo gezellig. Of zoals Fabian het zou zeggen: "Het leven is maar zwaar en voor je het weet valt er een piano uit de lucht en ga je dood. Je zou er bijna depressief van gaan worden. En dat deed ik dan ook, als enige wel echt met groot succes. In plaats van bang werd ik nog banger en zelfs bangst. En dat op zich vond ik dan ook weer eng. Dus dan maar accepteren dat het er niet beter op gaat worden en dat ik waarschijnlijk toch wel op de meest verschrikkelijke manier ooit dood zal gaan. En dat dan waarschijnlijk óók nog eens blijkt dat ik op de een of andere manier dodelijk allergisch ben voor doodgaan. Zul je net zien... Kortom; een avondje keihard lachen met zijn allen, want dat is sowieso de beste oplossing en ook nog eens lekker gezellig!"

Fabian zijn eerste twee voorstellingen waren zeer goed bezocht en nog beter ontvangen. Ook staat zijn show Vlafeest inmiddels of Netflix en was te zien bij NPO3. Verder was Fabian o.a. te gast bij De Slimste Mens, Kopspijkers, De Vooravond, Spijkers met Koppen, Radio 2 etc. Daarnaast speelde hij zowel op het festival Zwarte Cross als op Lowlands.

De Kleine Zeemeermin de Musical – Onder Andere Producties B.V.

 

Zaterdag 25 maart, Jeugd en Familie

Vanaf 10:30 uur, €18,00 – 24,00

 

De Kleine Zeemeermin de Musical komt terug naar de Nederlandse en Vlaamse theaters. In deze populaire familievoorstelling word je meegenomen in het magische sprookjesverhaal, met de mooiste zang en indrukwekkende dans.

 

De Zeemeermin mag op haar 18e eindelijk naar de oppervlakte zwemmen en de wereld van daarboven bekijken. Daar wordt ze verliefd op een prachtige Prins. Ze wil net als hem een mens worden, en met de prins trouwen. Maar daarvoor heeft ze eerst benen nodig. De Zeeheks stelt haar voor een onmogelijke keuze. Ze kan de Zeemeermin benen geven, maar dan is ze voor altijd haar stem kwijt. Of zou er nog een andere magische mogelijkheid zijn…

Laat je betoveren in deze onderwaterwereld, en geniet van De Kleine Zeemeermin de Musical!

 

 

Robin Hood (8-99 jaar) – Nationaal Jeugd Musical Theater

 

Zondag 26 maart, Jeugd en Familie - Musical

15:00 uur, €19,00

 

Deze familiemusical over Robin Hood en Marian steelt je hart. Van de makers van Alice in Wonderland en Kruistocht in Spijkerbroek. Gespeeld door het Nationaal Jeugd Musical Theater, de grootste kweekvijver van Nederlands musicaltalent.

 

Wanneer Marian na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham, schrikt ze van hoe de stad er aan toe is. Na de dood van de koning, haar vader, heeft de sheriff de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met harde hand. De rijken zijn alleen maar rijker geworden en de armen armer. Marian heeft er van alles over te zeggen maar de sheriff snoert haar de mond.

In het kasteel voelt ze zich opgesloten; ze ziet machteloos toe hoe het volk honger heeft en hoe onschuldige mensen worden gestraft voor de meest onbenullige vergrijpen, of omdat ze hun belasting niet meer kunnen betalen.

Dan staat er plotseling een held op vanuit de menigte, een kap ver over het gezicht getrokken, die op spectaculaire wijze een paar jonge veroordeelden bevrijdt met zijn pijl en boog. Deze Robin Hood sluit zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden die in het bos van Sherwood woont. De groep begint van de rijken te stelen en de buit te verdelen onder de armen, tot grote woede van de sheriff. Intussen hoort Marian dat ze wordt uitgehuwelijkt aan de hardvochtige, mysterieuze Guy van Gisborne, de neef van de sheriff. Haar vrijheid wordt stukje bij beetje meer ingeperkt.

Wie schuilt er onder de kap van Robin Hood en zal hij erin slagen om meer gelijkheid af te dwingen?

ROBIN HOOD de musical steelt je hart.

Koop kaarten voor deze voorstelling en maak kans op het Robin Hood Spel van 999Games. Dit spel heeft onlangs de prijs gewonnen voor Speelgoed van het jaar! 
We verloten 1 spel onder alle kaartkopers. Je doet dus automatisch mee wanneer je deze voorstelling bezoekt. 

 

Kiek Veldhoven – Brigit Strijbos en Marijn Heuts

 

Woensdag 29 maart, Theatercollege

20:00 uur, €10,00

 

Kiek Veldhoven verwelkomt maar liefst twee fotografen op het podium. Zo krijgen de bezoekers het verhaal te horen van een lokale topper en landelijk bekende fotograaf. 

 

Editie 5 staat onder meer in het teken van beroepsfotografie, dankzij de komst van Brigit Strijbos. De Veldhovense fotografe wordt in de Lindenzaal geïnterviewd door organisator Jarno van Osch. Tijdens het gesprek wordt ingezoomd op Brigits werk. Er valt namelijk meer dan voldoende te vertellen over haar professionele avontuur, aangezien ze al sinds 2009 actief is met haar eigen onderneming.

Naast Brigit is ook Marijn Heuts te gast. Deze Limburgse natuurfotograaf weet zijn creativiteit op meerdere manieren te uiten. Dat doet hij niet alleen door prachtige beelden te schieten, maar hij kruipt ook achter zijn toetsenbord om artikelen te schrijven voor de tijdschriften Zoom.nl en Natuurfotografie. 
Tijdens een boeiende lezing gaat hij specifiek in op het onderwerp creatief vastleggen van landschappen. 

Expositie en fotobespreking
Het blijft niet alleen bij luisteren bij Kiek Veldhoven, want er is meer. In de foyer van Theater de Schalm wordt namelijk een mini-expositie gehouden, waar je als bezoeker het mooiste werk van de gastsprekers kunt zien. Verder geeft Marijn Heuts na zijn lezing een fotobespreking. Alle bezoekers hebben de mogelijkheid om vooraf één van hun eigen foto’s in te sturen die bij het hoofdthema (landschappen met een twist) van deze avond past. De natuurfotograaf zoekt enkele beelden uit en bespreekt ze. 
Aarzel niet en stuur je foto voor woensdag 22 maart naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en maak kans op persoonlijke tips van Marijn Heuts. 
 
Als afsluiter worden nog verschillende tips voor fotografie-uitjes gegeven en verlaten enkele bezoekers de zaal in een extra gelukkige toestand. Via de Lucky Shot worden er namelijk nog een aantal mooie prijzen weggegeven. 

Kortom, Kiek Veldhoven biedt wederom een interessante avond die geen enkele fotograaf uit de regio wil missen.

Jaarconcert – Fanfare ‘Bereden Wapens’

 

Donderdag 30 maart

20:15 uur, €5,00

 

De Fanfare ‘Bereden Wapens’ bestaat dit jaar 10 jaar! Dit wordt onder andere gevierd door het traditionele jaarconcert nieuw leven in te blazen. Hierbij staat de fanfare onder leiding van ritmeester Jos Zegers. Speciale gast: een solist van wereldformaat, trompettist Eric Vloeimans.

 

Paul de Leeuw – 60: We zien wel

 

Vrijdag 31 maart, Cabaret

20:15 uur, €25,00 – UITVERKOCHT

 

Paul ( 60 jaar jonge God met artrose) overziet zijn leven, zingt oude liedjes die nu, jaren later, misschien een heel andere betekenis hebben. En nog nooit live in het theater gezongen nummers.

 

Paul mijmert over zijn eerste-, grote- en ware liefde en maakt ouderwets lol met zijn publiek …
Snelle improvisaties, plat vermaak en oprechte ontroering liggen op de loer in deze show die bijna elke avond anders is..

Terug in het theater waar hij totaal zichzelf is en volgens velen zijn best.

Bij deze voorstelling is een gebarentolk aanwezig. Wilt u gebruik maken van de gebarentolk? We hebben hier speciale plaatsen voor vrijgehouden die u online niet kunt reserveren. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Andries Tunru – In theorie

 

Vrijdag 31 maart, Cabaret

20:30 uur, €19,00

 

In zijn tweede programma haalt Andries Tunru -winnaar van o.a. de Persoonlijkheidsprijs van Cameretten- zijn psychologiediploma onder het stof vandaan. 

 

Met zichzelf als welwillend onderzoeksobject neemt hij het mens-zijn stevig onder de loep. Met slimme grappen, een aanstekelijke energie en vlijmscherpe improvisaties ontleedt hij opgewekt zijn -en daarmee onze- binnenwereld. Want waarom is half-vijf-in-de-kroeg-Andries zo anders dan Kerst-bij-de-schoonouders-Andries? Is het wel zo onlogisch om racistisch te zijn? En wat doet het mentaal met je als je, om maar wat te noemen, de finale van De Slimste Mens verliest van Snollebollekes?

Van verliefd zijn tot verlegen, van hunnie tot wij: wie weet wat we tegenkomen! In ieder geval de ingrediënten die je van Andries gewend bent: snelle stand-up, vette verhalen en prachtige liedjes.

De pers over 'In Theorie'

NRC
4 ballen
“In Theorie is een zeer geslaagde voorstelling.”
“Tunru is een ras-entertainer”
“In zijn tweede soloshow bewijst cabaretier Andries Tunru zich een flitsend improvisator en een uitblinker in muzikale acts.”

Theaterkrant
"In zijn energieke, fysieke uitwerkingen herken je collega’s als Jochem Myjer, Lennette van Dongen en Ronald Goedemond"