KENNISMAKERS ONLINE: TON SLIPHORST
Woensdag 14 april, 14.00-15.00 uur & donderdag 15 april, 19.00-20.00 uur
Deelname gratis

Ton Sliphorst, oud-docent geschiedenis, promoveerde in 2020 op het onderwerp historische demografie. Hij geeft online een lezing over het onderwerp van zijn proefschrift.

Ton Sliphorst nam in 2019 afscheid op het Veldhovense Sondervick College als docent geschiedenis. Hij promoveerde een jaar later aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het onderwerp historische demografie. In het kader van KennisMakers geeft hij online een lezing over het onderwerp van zijn proefschrift.

Ton Sliphorst bestudeerde het aspect van sociale ongelijkheid, de verschillen in kansen van overleven in een wijk in zijn geboortestad 's-Hertogenbosch van 1814 tot 1903. Hij ontdekte dat de meeste stadsmensen stierven aan een infectieziekte, ook zijn eigen overgrootouders overleden aan cholera. Eén van de overgebleven kinderen was zijn overgrootvader.

Zijn onderzoek was een vervolg op een project met zijn leerlingen rond 1984. Hij fietste met de klassen naar het streekarchief, toen nog in Oirschot, en daar noteerden ze alle geboorten, huwelijken en sterfgevallen in de gemeente Veldhoven en Meerveldhoven van 1811 tot 1850. Sliphorst: "Met de computers van toen konden we zien dat onze voorouders gemiddeld niet oud werden en bovendien dat de kindersterfte heel hoog was. De helft van de overledenen was zelfs jonger dan tien jaar en bovendien stierven de meeste mensen aan infectieziekten! Het greep mijn leerlingen erg aan dat er zoveel kinderen overleden."

In zijn lezing legt Ton het verband tussen de ongekende verbetering van de overlevingskansen sinds de negentiende eeuw, in ’s-Hertogenbosch en in Veldhoven.


Praktische informatie

De online lezing is op woensdag 14 april van 14.00 tot 15.00 uur en op donderdag 15 april van 19.00 tot 20.00 uur. De lezing is live en interactief, zodat er gelegenheid is om vragen te stellen. Deelname is gratis na aanmelding via: www.bibliotheekveldhoven.nl/sliphorst  

Over KennisMakers
Deze activiteit vindt plaats in het kader van het project KennisMakers.
Heeft u een jarenlange passie die u graag wilt delen met anderen? Specifieke kennis op een bepaald gebied die ook voor anderen boeiend zou kunnen zijn? Oftewel, bent u een KennisMaker? Dan kunt u samen met de Bibliotheek jouw kennis delen met anderen.
Meer informatie: www.bibliotheekveldhoven.nl/kennismakers of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.