De schelvis is net als kabeljauw een rondvis, maar dan kleiner en slanker. De schelvis kan een lengte bereiken van 1 meter, maar krijgt deze kans bijna nooit omdat er zeer intensief op gevist wordt m.n. in de Noordzee.

 

Pittige schelvis met garnalen

 

Ingrediënten:
1 klein spitskooltje, 1 ui, 100 gr. worteltjes, 50 gr. boter, zout, 500 gr. schelvisfilet, 100 gr. zachte verse roomkaas (Bijv. Mon Chou), 2 dl. tomaten-groentesap, mespuntje sambal trassi, 100 gr. gepelde garnalen en 1 eetl. fijngehakte bieslook.

 

Bereiden:

Verwijder het lelijke blad van het kooltje, snijd hem in vieren en verwijder de harde kern. Snijd het kooltje in smalle reepjes. Pel en snipper de ui. Schrap en was de worteltjes en snijd ze in lucifer dunne reepjes.

 

Verhit de boter in een grote pan en bak de kool, de ui en de wortel ca. 15 minuten tot de groenten zacht zijn, roer het mengsel regelmatig door. Voeg naar smaak wat zout toe en schep de groenten in een lage ovenschotel. Leg de vis op de groenten.

 

Prak de roomkaas met wat van het tomaten-groentesap fijn en voeg al roerende de rest van het tomaten-groentesap toe. Roer de sambal erdoor. Verdeel de saus over de vis. Dek de schaal af met een stuk aluminiumfolie.

Zet de schotel in het midden van een voorverwarmde oven (200°) en laat de vis in ca. 20 minuten gaar worden. Verwijder de folie van de schaal en verdeel de garnalen over het gerecht. Laat de garnalen in ca. 2 minuten warm worden. Strooi de gehakte peterselie erover.

 

 

Smakelijk eten!