Het wachten is op aangenaam zomerweer, met name droog weer, zoals nu zodat buiten gebarbecued kan worden. Buiten de kant en klaar gerechten kan men ook heel gemakkelijk zelf lekkere spiesen bereiden.Week houten spiesen minstens een half uur in koud water. Hiermee voorkom je dat ze tijdens het roosteren vlamvatten. Onderstaand enkele voorbeelden berekend op 4 personen meerdere volgen op onze website.

 

Zalm yakitori

 

Ingrediënten:
350 gram stevige zalmfilet, 8 dunne preitje.
Voor de saus: 5 el. sojasaus, 5 el. visfond, 2 el. fijne suiker, 5 el. droge witte wijn, 3 el. sherry, 1 teentjes knoflook gekneusd.

 

 

Bereiden:
- Verwijder de huid van de zalm en snijd het vlees in blokjes van 5 cm. Maak de preien schoon en snijd ze in stukken van 5 cm.
- Rijg om en om zalm en prei aan acht geweekte houten spiesen. Bewaar de spiesen in de koelkast.
- Doe alle ingrediënten van de saus in een steelpan en warm ze langzaam, al roerend, op totdat de suiker gesmolten is. Breng aan de kook en laat vervolgens 2 minuten door pruttelen. Zeef de saus en laat afkoelen.
- Giet een derde van de saus in een klein schaaltje om later met de kebabs op te dienen.
- Bestrijk de spiesen royaal met de rest van de saus en leg ze direct op het rooster, of op een ingevet stuk aluminiumfolie. Rooster de spiesen ongeveer 10 minuten boven hete houtskool en draai ze één keer om. Bestrijk ze regelmatig met de rest van de saus om uitdrogen van de vis en groente te voorkomen. Dien de kebabs op met de dipsaus. 

 

                                                                                     

Pruim-abrikoos-uispiesen

 

Ingrediënten:
500 gr. kleine uitjes, 175 gr. gedroogde pruimen zonder pit, 225 gr. gedroogde abrikozen zonder pit, kaneelstokje van 5 cm., 2,25 dl. witte wijn, 2 el. chilisaus, 2 el. zonnebloemolie.

Bereiden:
Snijd de kapjes van de uitjes en pel ze. Houd de uitjes apart.
Doe de pruimen, abrikozen, kaneel en witte wijn in een pan met zware bodem en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel 5 minuten sudderen. Giet de vruchten af en vang het kookvocht op. Laat de vruchten afkoelen tot u ze goed kunt beetpakken.
Breng het kookvocht met de kaneel in de pan opnieuw aan de kook en laat het tot de helft inkoken. Haal de pan van het vuur en gooi het kaneelstokje weg. Roer de chilisaus en olie door het kookvocht. Rijg de pruimen, abrikozen en uitjes aan meerdere spiesen. Rooster ze 10 minuten boven matig hete houtskool. Keer ze regelmatig en bestrijk ze dan met het wijnmengsel. Serveer ze meteen.